Hoe een bom onder het voetbal in 48 uur leidde tot een implosie

Vrijdag, 23 april 2021 om 07:30 • Laatste update: 07:29

De voetbalwereld heeft hard afgerekend met de Super League. 48 uur na de aankondiging van de exclusieve competitie is het concept afgeschoten en behoren de grootste plannen tot het verleden. Bijna alle twaalf de clubs hebben zich teruggetrokken en wat overblijft zijn excuses van voorzitters.

Oprichters Super League
AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Barcelona, Chelsea, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur brachten zondagnacht via de officiële clubkanalen een statement naar buiten waarin de komst van de European Super League (ESL) werd aangekondigd. “De Super League ziet het levenslicht in een tijd waarin de pandemie de instabiliteit van het huidige economische model in het voetbal heeft vergroot”, viel te lezen in het statement van de founding clubs. “De clubs die aan de wieg staan van deze competitie willen sowieso al langer de kwaliteit en intensiteit van de bestaande Europese competities vergroten en daartoe een format creëren waardoor topclubs en topspelers op regelmatige basis tegen elkaar uitkomen.”

Het idee achter de Super League
De oprichters van de ESL zijn ontevreden over de nieuwe opzet van de Champions League, die op dezelfde dag als de aankondiging van de Super League bekend werd gemaakt. Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez, tevens de eerste voorzitter van de Super League, legde in het Spaanse televisieprogramma El Chiringuito uit waarom de ESL werd opgericht: “Eén van de hoofdredenen voor het creëren van deze competitie is dat we het voetbal willen redden, in zijn algemeenheid. We willen dit zo snel mogelijk invoeren. We gaan met de UEFA en de FIFA om de tafel. Ik weet niet waarom ze zich zo boos maken. De UEFA was bezig met een nieuw model waar ik, op de eerste plaats, weinig van begreep, en ten tweede: het zorgde niet voor de noodzakelijke inkomsten om het voetbal te redden. En dan bedoel ik het redden van iedereen. Wij willen alleen maar ervoor zorgen dat het voetbal de komende twintig jaar is gered. Dat iedereen zich geen zorgen hoeft te maken. De situatie is dramatisch.” Door verzekerde deelname zouden de founding clubs jaarlijks zeker zijn van honderden miljoenen euro's aan inkomsten.

Real-voorzitter Florentino Pérez: 'Super League is nodig om voetbal te redden'

Clubs tegen de Super League
De twaalf oprichters van de ESL zijn afkomstig uit Engeland, Spanje en Italië. De clubs hadden graag draagvlak gehad in de Bundesliga, maar Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig keerden zich al snel tegen het plan. Ook Benfica en FC Porto werden genoemd, maar ook de Portugese topclubs spraken zich uit tegen de komst van de Super League.

Net als Bayern en Dortmund had de organisatie van de ESL ook Paris Saint-Germain in het vizier als additional founder. PSG is niet betrokken geweest bij de opzet van het toernooi en liet al snel weten niets te zien aan deelname. Steeds meer clubs spraken zich uit tegen de komst van het toernooi. Onder meer Ajax, Everton en Sevilla brachten een statement naar buiten waarin de ESL werd afgekeurd.

Nederlandse inbreng
Omdat Ajax genoemd werd als mogelijke Nederlandse deelnemer aan de Super League kon een reactie vanuit Amsterdam niet uitblijven. Algemeen directeur Edwin van der Sar sprak zich op de clubwebsite uit tegen de ESL. Hij is juist blij met de nieuwe opzet van de Champions League. "Ajax is volledig verrast door en teleurgesteld in de aankondiging van een mogelijke Super League. Wij steunen juist de nieuwe opzet die door de UEFA is voorgesteld, zoals maandag is bekrachtigd”, zei Van der Sar onder meer. Door de aankondiging van de Super League vreesde de club uit Amsterdam ‘een onzekere tijd voor het voetbal’.

Ajax komt met langverwachte reactie op Super League

Lees hier de complete reactie van Ajax op de Super League.Lees artikel

PSV-directeur Toon Gerbrands ziet ook niets in de plannen. “Het is het goede recht van iedere club om te onderzoeken wat goed is voor de toekomst. Dat doen we allemaal voortdurend, PSV ook. Wij kijken ook of een Beneliga iets zou kunnen zijn of juist niet”, reageerde hij tegenover Voetbal International. “Maar de aankondiging van deze clubs om een Super League op te richten, komt op mij over als een vorm van power play wat niet tot zo'n competitie zal leiden. De hele voetbalwereld is redelijk eensgezind over dit initiatief en dat is behoorlijk uniek. Als de Super League doorgaat, worden bestaande competities opgeblazen.”

Tegenstanders Super League
De aankondiging van de Super League zette de voetbalwereld op zijn kop. De reacties waren over het algemeen negatief. Clubs, spelers, trainers, voorzitters en voetbalbonden spraken zich massaal uit tegen de komst van de ESL. De belangrijkste reactie kwam vanuit de UEFA, bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin. Hij dreigde met uitsluiting van deelname aan het EK en WK voor spelers die onder contract staan bij de founding fathers. "De spelers die gaan meedoen aan de Super League, zullen verbannen worden van het WK en het EK. Ze zullen niet voor hun nationale elftal kunnen uitkomen.”

View this post on Instagram

A post shared by Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

De KNVB liet in een statement weten volledig achter de UEFA te staan en niets te zien in de plannen. Ook andere voetbalbonden zoals de Premier League en Bundesliga volgden de Europese voetbalbond. De FIFA sprak zich ook fel uit tegen de komst van de Super League. FIFA-baas Gianni Infantino waarschuwde de deelnemers. “De clubs die dit initiatief willen doorzetten zullen moeten leven met de gevolgen van hun keuze. Daar zijn ze helemaal zelf verantwoordelijk voor. Concreet gezegd betekent het: Of je gaat met ons mee, of niet. Je kan niet slechts voor de helft meedoen", aldus Infantino.

Iedereen keert zich tegen de Super League
Dat de Super League het levenslicht niet zou gaan zien werd al wel duidelijk op dinsdag 20 april. Trainers, spelers en supporters van de founding clubs keerden zich tegen het format. Onder meer Josep Guardiola en Jürgen Klopp zetten vraagtekens bij het concept. Het draagvlak nam steeds verder af, mede door profvoetballers die zich uitspraken tegen de Super League. De complete Liverpool-selectie trad zelfs naar buiten met een statement waarin met afschuw werd gesproken over de Super League. Supporters gingen in Engeland de straat op om te protesteren. Voorafgaand aan het Premier League-duel tussen Chelsea en Brighton & Hove Albion (0-0) lieten de fans van the Blues van zich horen. In Engeland doken inmiddels geruchten op dat Chelsea en Manchester City zich zouden terugtrekken.

Super League valt uit elkaar
Manchester City was dinsdagavond om 22.23 uur de eerste club die naar buiten bracht dat het de procedure startte om uit de Super League te stappen. Daarna volgden ook Arsenal, Manchester United, Tottenham Hotspur, Liverpool en Chelsea. De zes Engelse clubs traden met wisselende statements naar buiten, maar de boodschap was hetzelfde: achteraf bleek deelname aan de Super League toch niet zo’n goed idee. In navolging van de Premier League-clubs hebben ook Atlético Madrid, Internazionale en AC Milan officieel naar buiten gebracht dat zij uit de Super League stappen.

Officieel zitten Barcelona, Juventus en Real Madrid nog in de Super League, maar inmiddels is bekend geworden dat het toernooi er niet zal komen. Agnelli heeft gezegd dat de competitie niet doorgaat. "Om open en eerlijk te zijn: nee, de competitie kan duidelijk niet meer doorgaan", reageerde Agnelli woensdag tegen persbureau Reuters nadat bekend werd dat de Engelse clubs zich hebben teruggetrokken.

Wat zijn de gevolgen?
De Super League heeft in Engeland voor het eerste slachtoffer gezorgd: Ed Woodward maakte bekend dat hij als gevolg van het fiasco zijn conslusies trekt en na dit seizoen vertrekt als vice-voorzitter van Manchester United. Liverpool-eigenaar John W. Henry is in een video op de clubwebsite diep door het stof gegaan. Hij biedt zijn excuses aan voor zijn rol in het fiasco. Clubicoon Jamie Carragher zou graag zien dat de eigenaren vertrekken. “Ze kunnen natuurlijk niet zomaar vertrekken, want de club is heel veel geld waard, maar ik zie geen toekomst voor ze. Dit zal nooit vergeten worden”, zei hij bij Sky Sports.

Verdeeldheid onder clubs over sancties ‘Big Six’ na overtreden Rule L9

Bij clubs in de Premier League is verdeeldheid ontstaan over welke sancties moeten worden opgelegd aan de Big Six na deelname aan de Super League.Lees artikel

Ook bij clubs als Arsenal, Juventus en Real Madrid komt de positie van bestuurders onder druk te staan. De komende tijd zal uitwijzen of de positie van voorzitters Agnelli en Pérez houdbaar is. In Engeland krijgen de zes clubs mogelijk op bestuurlijk niveau te maken met sancties. De overige veertien Premier League-clubs zouden denken aan het uitsluiten van het zestal clubs bij toekomstige vergaderingen en besluitvormingen. Sancties vanuit de UEFA lijken uit te blijven. Ceferin liet in een reactie op het terugtrekken van Manchester City uit de Super League weten de Engelse topclub met open armen te ontvangen. "Ik ben verheugd om Manchester City weer te kunnen verwelkomen in de familie van het Europese voetbal”, aldus Ceferin.36 reacties (laatste reactie door louismanuel)

Met veel aandacht de komende twee dagen alles gelezen. Hoe snel dit project wel niet is afgeschoten is prachtig om te zien! Benieuwd welke straffen er volgen. Hier moet tegen opgetreden worden. Een hoop enge, naive en egoistische mensen in dat voetbalwereldje. Bah!

21 april 2021 om 15:35

Het zijn fascinerende artikelen. Ik had nooit verwacht dat de fans zoveel konden bereiken. Vaak zie je met dit soort dingen dat de storm op een gegeven moment gaat liggen en dat het er stilletjes alsnog doorheen gedrukt wordt. Nu moet ik zeggen dat men het ook niet slim heeft aangepakt door dit puur als eigenaren/voorzitters met elkaar te besluiten. De spelers en trainers etc. zijn er helemaal niet bij betrokken waardoor er ook geen één speler of trainer was die een goed verhaal had waarom dit een goed idee zou zijn.

21 april 2021 om 16:27

dan maakt de Uefa zichzelf volstrekt belachelijk. je keurt wel goed dat clubs gaan cashen in allerlei landen waar de mensenrechten geschonden worden en dan grijp je niet in, maar op het moment dat het je in je eigen portemonnee raakt dan wil je opeens clubs gaan bestraffen. dan ben je als organisatie wel heel klein

21 april 2021 om 18:52

Er zijn nu betrouwbare bronnen binnen de FIFA die beweren dat Infantino zelf een van de mannen achter de super league was om zo het Europese voetbal en de uefa te verzwakken zodat hij in 2023 niet moet afrekenen met de concurrentie van Ceferin voor het voorzitterschap van de FIFA. Le vif is ermee naar buiten gekomen. Ik zou dus niet op al teveel gekkigheden verwachten eerlijk gezegd en ook in de toekomst niet.

21 april 2021 om 19:54

Al die jaren Uefa en Fifa vind je niet bah? Dan moet je je toch gaan inlezen in die 2 organisaties.

22 april 2021 om 07:09

Dit is toch gewoon een ordinaire staatsgreep. Arrogantie ten top van de betrokken clubs.

Voor mijn gevoel zijn we hier al een week mee bezig, maar het was toch echt zondagavond pas dat het nieuws naar buiten kwam. Het is in elk geval niet saai in deze coronatijd
Heel erg benieuwd of er nog consequenties/sancties/vervolgstappen gaan volgen, de soap continues...

De Wet van Valentijn Driessen: als Valentijn iets zegt dan zal het omgekeerde geschieten. "Ajax wint niet in Madrid!" 1-4. "Laat Moura alleen naar de keeper lopen, die kan er niks van!" Hattrick Moura. "Ten Hag is ongeschikt voor Ajax!" Groeit uit tot een van meest succesvolle trainers ooit. "Ajax gaat door in Rome!" Ajax wordt uitgeschakeld in Rome. "Alvarez en Martinez zijn miskopen!" De twee floreren in 2021. En tenslotte "De Super League komt er honderd procent!". Binnen twee dagen staan tien van de twaalf clubs niet meer achter het initiatief. Dankje Valentijn!

21 april 2021 om 17:53

Geweldige reactie

21 april 2021 om 18:34

Hulde!!

21 april 2021 om 19:20

Super leuke reactie en nog waar ook !

22 april 2021 om 13:34

Haha heerlijk. Mooi dat die Valentijn zo stellig van alles kan roepen en deksel op zijn neus krijgt.

22 april 2021 om 14:08

Haha geweldig. En nu roept hij waarschijnlijk dat Ajax kampioen wordt om het toch een keer bij het juiste eind te hebben

24 april 2021 om 13:15

Valentijn zou dagelijks met deze reactie geconfronteerd moeten worden.

Wel goed dit dit ook nog wat verder door dreunt en dat er wat koppen gaan rollen. De betrokken bestuurders zijn met plannen gekomen die mijlenver afstaan van bijna iedereen in en rond het voetbal, en die vooral gedreven zijn door geld en eigenbelang. Dit toont des te meer aan dat het in het belang van het voetbal is dat deze mensen zoveel en zo snel mogelijk het veld ruimen. Je kunt niet bouwen aan een duurzame toekomst van het voetbal als je totaal geen voeling hebt met de voetbalwereld en de supporters die zorgen voor de commerciële waarde.

Het was een kansloos project. Maar om fans te zien protesteren- terwijl hun clubs worden gerund en gefinancieerd door oliestaatjes en olicharchen - omdat de sport te commercieel is en het allemaal niet fair is daar zit wel de nodige dosis humor in.

Vooral dat stuk van Perez over 'het voetbal willen redden' is tenenkrommend. Alsof de hele wereld dom is.

22 april 2021 om 07:23

Absoluut tenenkrommendHij wil vooral de wereld zoals die nu is waarin topclubs met miljoenen smijten niet verliezen. Het gaat hier om geld.Voor voetbal heb je slechts een groen grasveld, 2 goals, 1 bal en wat spelers nodig. Er valt zelfs nog te improviseren.Wat mij betreft gaan al die geld gedrochten van een competities op de schop. Stoppen met voetballers miljoenen euros geven, stop met dexe gekte. Besteed al dat geld maar aan de zorg, aan onze vrijheid! Bah wat is de wereld tenenkrommend (krom). Wanneer wordt de mens bewust?

Alles was doorberekend en bedacht maar ze vergaten 1 belangrijste factor, de supporters en de voetballers zelf.

Goed dit uit elkaar spat. Enige goede punt vond ik dat de clubs gezamenlijk een statement maakten tegen de Uefa & Fifa. Dit vergroot de macht van beide organisaties alleen maar en alles ruikt daar naar corruptie......

Haha de soap neemt overigens een nieuwe wending....


Gianni Infantino zou achter de schermen ook bezig geweest zijn met die Super League te organiseren volgens de krant Le Vif....

21 april 2021 om 19:11

Ik weet niet echt hoe betrouwbaar ze zijn bij Le Vif, maar als dat hele verhaal klopt, is het allemaal nog erger dan we denken.

22 april 2021 om 07:32

Het zou me niets verbazen. De Uefa voelde zich bedreigd door de SL. Een ordinaire machtstrijd.

22 april 2021 om 13:25

Infantino wil een Super League in Afrika

Wat dit ons geleerd heeft: de bestuurders staan wel héél ver van de spelers, staf en supporters. Die bestuurder van LFC heeft echt niet nagedacht. Deze engelse traditieclub moet je altijd in zijn tradities laten. Dit was een foute inschatting van Champions League niveau. Als je op deze manier door je eigen spelers en staf wordr gecorrigeerd snap je er echt niets van.

ik vind de super league niks, maar zoals. de UEFA gehandeld heeft is ook niks. Het dreigen richting de clubs, en vervolgens geld aan de betrokken clubs beloven. daarnaast is de UEFA een corrupte bende.

Hoewel begrijpelijk, ik heb het ervaren als een staaltje massahysterie. De Uefa is in mijn ogen geen haar beter en komt op de proppen met een plan dat veel lijkt op de SL. Een soort competitie met veel meer (onzin) wedstrijden, nog meer geld.

Verder vind ik die protesterende fans in Engeland hypocriet. Van clubs die met plek 4 nog met het miljoenenbal mogen meedoen. Het is nu al een systeem waar het geld regeert, niet iedereen krijgt evenveel geld, de ene club meer dan de andere. Afhankelijk uit welk land je komt. De tijd dat de Dinamo Tirana aan de EC1 meedeed is allang voorbij.

Het zat hem natuurlijk in de geslotenheid van de SL.

Het mooiste (of eigenlijk stomste) is, door al deze ophef wordt de aanstaande wijziging van de CL gevierd als een overwinning, terwijl ook dit een gedrocht is die de afstand tussen de CL en EL alleen maar groter maakt, en daarmee de grootste clubs die consequent mee doen aan de CL alleen maar rijker gaat maken. Helaas heeft dit Super League gedoe ervoor gezorgd dat een overwinning voor het voetbal gevierd wordt terwijl de veranderingen in de CL ervoor gaan zorgen dat het nog minder waarschijnlijk wordt dat kleine(re) clubs of competities kunnen verrassen als resultaat van hun goede beleid, spel of desnoods revolutionaire tactiek. Helaas.

22 april 2021 om 09:43

Door de extreem matige presentatie en uitwerking van het idee, zou je nog bijna beginnen geloven dat het de bedoeling van die clubs was. Het geld is namelijk wel gewoon omhoog gegooid. Al hebben ze de commotie bij de eigen fans toch wel wat onderschat denk ik.

22 april 2021 om 10:00

Ik heb het inderdaad wel even gedacht dat dit vooropgezet was, maar dat kan ik me niet voorstellen als je ziet dat het een Woodward zijn kop kost uiteindelijk. En Agnelli lijkt ook echt met zijn hoofd op het hakblok te liggen.
Ik denk inderdaad dat ze de fans onderschat hebben. Als het daadwerkelijk vooropgezet was dan hebben ze dat nog veel meer onderschat en is het nog dommer geweest.

22 april 2021 om 13:24

De hele presentatie van het project was echt vreemd. Een aankondiging midden in de nacht met vage woorden en daarna complete stilte van de 12 clubs. De enige die ging praten was Perez op een gek Spaans kanaal midden in de nacht

Laten we maar weer allemaal doen alsof het voetbal gered is en er niks aan de hand is. Geniet maar van telkens dezelfde clubs die de CL en nationale competities winnen, geniet maar van sheikhs die mogen kopen wat ze willen terwijl andere clubs zich wel aan de regels moeten houden. Ik ben niet voor een Super League zoals ie werd omgeschreven maar ik ben wel voor verandering

22 april 2021 om 15:10

Denk dat iedereen ziet dat dit niet houdbaar is maar een idee dat exact tegenovergesteld aan de super league is werkt mijns inziens veel beter. Salarisplafonds, beter toezicht op Ffp, bredere top etc.

FIFA, UEFA allemaal heel onbetrouwbaar, maar dat die voorzitter van Madrid gaat zeggen dat ze het voetbal de aankomende 20 jaar moeten redden, is toch wel intriest. Natuurlijk komt een grote club in de problemen wanneer het de CL niet haalt... maar dit komt door de belachelijke bedragen die betaald worden aan transfersommen en salarissen en daar kiezen deze clubs zelf voor.

Prima reactie van fans en andere clubs. En als we ons nu ook zouden keren tegen de lege stadions en zinloze antigriep maatregelen van Overheden, dan zou de voetbalwereld niet onnodig zelf op zoek moeten gaan naar economische oplossingen. Alternatief is ook om nou eindelijk de topsalarissen in de voetballerij af te gaan romen. Beter nog om beide opties aan te pakken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren