Van der Gijp krijgt medelijden: ‘Hij komt nog geen lantaarnpaal voorbij’

Zaterdag, 17 april 2021 om 08:31Rian Rosendaal • Laatste update: 08:46

René van der Gijp is donderdagavond tijdens de tweede ontmoeting van Ajax met AS Roma in de kwartfinale van de Europa League behoorlijk geschrokken van David Neres. De analist constateert dat de Braziliaanse vleugelaanvaller al enige tijd niets of nauwelijks meer toevoegt aan het aanvalsspel van Ajax. Van der Gijp is daarnaast ook niet bijster enthousiast over het optreden van collega-aanvaller en landgenoot Antony.

"Met die Neres krijg je eigenlijk een beetje medelijden, hè", zo opende Van der Gijp vrijdagavond in Veronica Inside. "Die raakt dus echt geen bal en komt nog geen lantaarnpaal meer voorbij. En die andere (Antony, red.), ja, dat is net of er Duracell-batterijen inzitten. Die maakt heel veel bewegingen, maar er gebeurt niks. En dan legt hij hem weer terug op de rechtsback." Johan Derksen vond de tegenvallende prestaties van Antony van de afgelopen tijd ook opvallend. "In het begin had hij nog weleens flitsende acties, want je hebt een nare middag als je tegen hem in de mandekking staat. Maar bij die twee lag wel de ruimte en beiden hebben niets gebracht."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Maar weet je wat het is Johan en dat meen ik echt: Ik weet niet of hij (Antony, red.) heel snel is", nam Van der Gijp vervolgens het gesprek weer over. "Het is altijd met de bal bij hem, dus het is vrij voorspelbaar. Kijk, je kan ook gewoon een keer diepgaan zonder bal. Dan denkt die back: Hè, wat gaan we nou krijgen? Dan trek je ook het veld een keer uit elkaar." Derksen neemt wat dat betreft gelijk het duel van Ajax van donderdagavond als voorbeeld: "Ze hebben een keer zo'n bal gegeven en daar kwam gelijk een doelpunt uit (van Brian Brobbey, red.)." Van der Gijp zou willen dat Antony meer de diepte zoekt, net als Brobbey vaak doet in de aanvalslinie van Ajax.

"Het is altijd de bal aan zijn voet en dan maar kijken. En dan dreigen, dreigen, dreigen en dan gebeurt er niet veel", zo analyseerde Van der Gijp de manier van spelen van Antony op de rechterflank bij Ajax. Derksen nam de flankspeler tot slot enigszins in bescherming. "Met Italianen is het altijd zo: Als je je back voorbij bent, die hebben altijd rugdekking. Dan komt je weer de volgende tegen, weet je wel. Dus daar is geen doorkomen aan zoals hij speelt."


Poll

Ben jij het eens met René van der Gijp over Antony?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door mgmv)

Mee eens, er is weinig samba bij de Brazilianen. Antony moet z'n man gewoon eens voorbij gaan en lekker afwisselen tussen buitenom en binnendoor. Neres moet gewoon weer even z'n vorm terugpakken en dan kunnen we weer van hem genieten. Maar dat het saus is op dit moment is wel duidelijk...

Gijp en Johan kunnen weer eens lekker negatief lullen. Als ajax goed speelt hebben ze grappen over Schmidt, zeiken ze feyenoord af en nu is ajax aan de beurt. Die mannen zijn anti voetbal fans geworden. Hoor tegenwoordig liever m'n vriendin op me schelden dat ik zoveel voetbal kijk dan dit negatieve geluid.

16 april 2021 om 21:28

Want ze hadden moeten zeggen dat Neres en Antony de pannen van het dak spelen?

17 april 2021 om 05:56

Dat is inderdaad de media, heel zwart wit. Of goed of ontzettend slecht. Overigens bij Derksen en Gijp voornamelijk alles slecht. Tuurlijk moeten ze niet zeggen dat ze goed speelden, ze speelden ook slecht, dramatisch zelf. Maar even serieus, doen ze ook wel eens roepen dat er iemand goed speelt? De enige die dat daar doet is Hans.

17 april 2021 om 09:05

Je moet VI gewoon beoordelen voor wat 't is. Ze nemen zichzelf ook niet zo serieus. Waarom zoveel mensen dat wel doen, geen idee. Als je meer subtiliteit wilt dan kijk je studio voetbal. Dat is echt enorm gaap en kijk ik amper meer. Elke keer valt het me tegen, ook door de gasten die er zitten (op Jansen, vd Vaart na). Doe dan maar lekker de onzin van VI. De hele voetbal media is enorm opportunistisch en gaat nergens over, dan kijk ik liever de onzin van VI. Al is Derksen de laatste tijd wel iets teveel hetzelfde aan het oreren. Begint toch een oude man te worden. Maar men, wat ben ik blij dat die er is naast al dat getrut op elke andere zenders die niks meer (durven) zeggen. Mensen zoals Derksen, P. de Leeuw e.d. zijn een zegen voor de samenleving. Die durven tenminste taboes te doorbreken met duidelijke taal - even los of je 't ermee eens bent, er is in ieder geval discussie. Zelf kan ik ook prima relativeren dat je met een slechte wedstrijd ineens niet meer kunt voetballen. Dus in die zin neem ik Gijp en Derksen echt maar zelden serieus. Maar laten we eerlijk zijn, Anthony komt al 15 wedstrijden geen lantaarnpaal meer voorbij. Dus laat dit nou een opmerking zijn die gewoon terecht is ...

17 april 2021 om 09:46

@xstream, nee ze zeggen steeds dat ze zichzelf niet serieus nemen. En dat elke speler die een beetje boven zichzeld uit stijgt volledig in zichzelf is gaan geloven. Twee uitspraken die al 10 jaar wekelijks terugkomen. Ondertussen maken ze meer drama dan Geer en Goor en ligt het roddelgehalte ver boven RTL Boulevard. Ik kan er echt niet meer naar kijken

17 april 2021 om 10:02

@vivalasvegas: Haha, tja ... dan ben je er dus weer zo 1 die 't te serieus neemt. En ja, het is zeker onzin tv, dat ontken ik ook niet. En voel je vrij te kijken wat je wilt. Ik kan dan weer niet naar Geer en Goor en RTL Boulevard kijken, dat vind ik echt nog erger hoor ... Die zeggen helemaal niks en daar ontstaat nooit discussie. En als ik naar Studio Voetbal of Espn kijk ... al dat geleuter over voetbal met al die meninkjes, het is allemaal hetzelfde. Jij denkt dat Pierre, Bruggink, de Boer of Vermeulen etc niet al jaar en dag hetzelfde zeggen? Alleen VI doet 't tenminste nog met een lach en een grap. Het is voetbal mensen ... een leuk spelletje. Entertainment ... geen wereldprobleem.

17 april 2021 om 10:50

@genieterr - ''maar even serieus, doen ze ook wel eens roepen dat er iemand goed speelt? De enige die dat daar doet is Hans.'' Toevallig, gister in dezelfde uitzending nota bene en over hetzelfde onderwerp, werd gezegd dat Martinez bijvoorbeeld uitstekend speelde.

17 april 2021 om 12:18

Zelden meer eens met iemand geweest hier. Geen speld tussen te krijgen.

16 april 2021 om 21:57

Gewoon een beetje slap lullen, beetje lachen. Is toch lekker op de vrijdagavond. Neem het toch niet zo serieus. Of kijk jij VI voor de analyses van wetenschappelijk niveau?

16 april 2021 om 22:34

Tegenwoordig ben je niet echt meer een genieterr...of te genieten. Ze zijn behoorlijk pessimistisch maar ze hebben wel een punt. Het is niet voor niks dat de tandem Tadic-Klaassen als een malle loopt.

16 april 2021 om 23:48

Geweldig gesproken. Zijn viezerikken en hypocrieten tegelijk. Die johan kan beter gaan genieten van zn leven in plaats van elke week zn negativisme over t land te strooien. Nooit is ie positief altijd afzeiken. Als je hem vervangt is het gelijk vrolijker en beter.

Helemaal mee eens Neres is niet meer de neres die we kennen Jammer maar lijkt net dat zijn potentie op is

16 april 2021 om 22:53

Tja, wat versta je onder potentie? Mensen hebben vaak ook een onrealistisch beeld van de volle capaciteiten van een voetballer. Voetballers worden niet ineens hele andere personen met beduidend betere kwaliteiten naarmate ze ouder worden. Ze worden alleen meer ervaren waardoor ze meer uit hun talent kunnen halen. Neres is nooit iemand geweest die moeiteloos spelers voorbij loopt. Neres z'n kracht ligt in z'n diepgang en de ruimtes achter de verdediging, net zoals Promes dat ook heeft. Ajax heeft momenteel buiten Tadic niemand die de ballen daar neer kan leggen en dan komen de zwakheden tevoorschijn. Neres is absoluut niet zo goed als hoe men 'm twee jaar geleden omschreef, maar hij is ook absoluut niet zo slecht als hoe men nu over 'm praat.

16 april 2021 om 23:01

Twee jaar geleden vond ik neres echt een fantastische speler en belangrijke schakel in het spel van ajax Is nu op moment niks van te zien helaas Dus ik schrijf hem sowieso nog niet af Maar moet toch echt weer stap vooruit worden wil hij in dit ajax nog veel minuten maken Anders zie ik niet veel perspectief meer voor hem in Amsterdam

17 april 2021 om 00:22

Het is maar net wat je onder de term 'fantastisch' verstaat. In z'n kracht is hij absoluut wel goed, maar op zichzelf aangewezen is hij te eenzijdig. Dat is ook tevens de keerzijde van het Ajax van twee jaar terug: Sommige spelers lijken veel beter dan dat ze zijn omdat mensen enkel op de sterke punten letten. De écht grote jongens blijven bij een volgende stap overeind en de spelers met de kwetsbaarheden worstelen.

Was echt lachwekkend wat ze allemaal uitsloegen.. Derksen die even riep dat Ajax maar eens een Europese prijs moet pakken. Hoe dan met deze 11? Zonder Blind, Onana en Mazraoui. Antony en Neres speelde niet goed gister nee. Al had Antony in de eerste helft echt nog wel goede momenten. Ook waaruit kansen voortkwamen.

16 april 2021 om 21:30

Heb je de tegenstander gezien? Dat was toch wel een elftal waar Ajax van had moeten winnen.

16 april 2021 om 21:34

Zo slecht is dit Roma echt niet. Ja, Ajax had moeten winnen, maar soms valt het net niet helemaal je kant op. Roma deed het ook echt niet zo slecht als men er in Nederland over praat. Zijn beide geen wonderploegen, zeker niet als er veel spelers missen.

16 april 2021 om 22:02

Roma is de nummer 7 van Italië met heel veel doelpunten tegen.

17 april 2021 om 01:08

En Arsenal de nummer 9 van Engeland met nog maar net een positief doelsaldo, en die weten zich ook op te richten in Europa. Ja Ajax had moeten winnen, maar het verschil was ook niet zo enorm als sommigen doen geloven. Het is zuur en onnodig, maar niet een regelrechte schande of iets dergelijks.

17 april 2021 om 07:27

@janssen. En Ajax de koploper in de Mickey mouse competitie. Als het uitkomt wordt er maar al te graag afgegeven op het niveau van Nederlandse clubs. Normaal vinden ‘we’ dat zo laag dat er om wordt gelachen in al die tv programma’s en op fora zoals hier. En als er dan al een speler is die er uitspringt in de eredivisie, bv die er in Nederland 20 in schiet, wordt weggezet alsof dat in Nederland ook geen kunst is. Prima, maar als een Nederlandse club er dan uitvliegt tegen pak m beet Roma, Olympiakos, Dinamo Zagreb, dan hadden we er van moeten winnnen.

Antony was denk ik ook zo goed door Mazraoui (je zou hem vergeten). Rensch' ontwikkeling is verrassend, maar vind Mazraoui toch beter.

Er zijn geen buiten spelers in de wereld. Geen Ronaldo of Messi of Mbappe. Die het verschil kunnen maken tegen ultra verdedigende teams met drie dubbele dekking. Er moet wat ruimte zijn voor een speler. Anders is het kansloos.

16 april 2021 om 23:13

Spelers horen gewoon tweebenig te zijn, en daar kun je op trainen. Als Antony en Neres aan de zijlijn blijven, op snelheid de tegenstander passeren, de achterlijn halen en een perfecte voorzet geven dan speelt Ajax iedere tegenstander overhoop. Nu is het bal aannemen, terugdraaien en een tikkie terug of een dramatische voorzet.

17 april 2021 om 00:28

Anderzijds; als Ajax die spelers kon halen (tweebenig, man passeren en een perfecte voorzet), speelde het nu nog in de Champions League. Spelers die minimaal 4 van de 5 aspecten goed tot uitstekend uit kunnen voeren, spelen doorgaans natuurlijk niet (lang) bij Ajax of uberhaupt in een middelgrote competitie. In die context kun je natuurlijk ook heel makkelijk zeggen: "als ADO zo'n speler had, degraderen ze niet."

Antony is een beetje Ronaldo toen ie net bij United kwam. Heel veel overstapjes zonder rendement. Maar ok, die Ronaldo werd uiteindelijk een aardige speler, dus wie weet.

17 april 2021 om 00:24

Echter speelde die Ronaldo toen ook al bij Manchester United in de Premier League. Even los van Antony overigens, maar de vergelijking gaat nogal scheef dan.

17 april 2021 om 03:40

Ronaldo scoorde wel regelmatig en kwam elke back voorbij, kan je van Anthony niet zeggen.... Beetje Ronaldo wat een belediging voor Ronaldo zeg, kan echt niet.

17 april 2021 om 09:26

Stel je niet zo vreselijk aan, we hebben het niet over een heilige ofzo. Ik zag Ronaldo trouwens laatst weer zo heerlijk 90 min lang prutsen in de Serie A, deed ie me enorm denken aan Ted vd Pavert.

17 april 2021 om 12:48

Ja sorry ik vergeet soms dat zn fans Ronaldo zien als hun beschermheilige en snel voor em in de bres springen. Rustig maar jongen, hang je posters recht.

44 miljoen samen.. toch zou ik onze Anton niet te vroeg afschrijven. Op dit moment is het echt wel drama.

In het begin ging hij geregeld diep zonder bal. Nu lijkt het wel alsof hij stijf van de opdrachten staat en niets fout wil doen.

De tandem met Nous werkte ook heel goed waardoor hij voor zijn linker kon kappen en een lekkere voorzet gaf. Het ontbreekt bij beide aan vertrouwen en daardoor voetballen ze op de veilige modus. Het lijkt er een beetje uit te zijn maar dat komt wel weer goed.

Bij anthony lijkt het opdracht dat hij er minder langsgaat want in het begin ging dat nog redelijk en anthony verdedigt iig nog stevig mee. Neres is na zijn blessure gewoon nog steeds niet wie h8j daarvoor was maar verzaakt vaak ook om mee te verdedigen. Qua medelijden, dat heb ik tegenwoordig meer voor Gijp en Derksen, worden een beetje karikaturen van zichzelf. Je gooit er een muntje in en er komt weer een hoop geleuter uit en net als dat een kapotte klok toch twee keer per dag de juiste tijd aangeeft hebben ze soms wel een punt, maar meestal is het een hoop slap geouwehoer van een mindere en een matige ex prof voetballer...

Stelletje zeikerds. Man man man. Roma sluit alles af, wat lult die Gijp nou? Er was totaal geen ruimte.

Vind het ook het lijk erop dat ze met handrem spelen ..

Gravenberg idem dito. What happened?

Mensen vergeten hoe belangrijk Mazraoui was voor Antony, door Mazraoui had Antony constant de ruimte om zijn acties te maken, Rensch staat constant aan de verkeerde kant.

Ik heb een vermoeden dat Ten Hag hem de opdracht heeft gegeven om niet te veel risico te nemen, want de eerste paar wedstrijden ging hij op zijn man af, maar dit doet nu nu geen enkele keer meer per wedstrijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

57 fans
Aanvaller, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 23 3 1 0
2019/2020 Ajax 12 6 0 0
2018/2019 Ajax 29 8 3 0
2017/2018 Ajax 32 14 3 0
2016/2017 Ajax 8 3 1 0
Laatste voetbalnieuws

Martínez, Álvarez en Klaassen genieten van actie van Neres in De Kuip

Voetballers zijn anno 2021 meer dan ooit actief op social media. Topspelers als Memphis Depay, Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic geven bijna dagelijks via Instagram, Twitter of andere internetkanalen een kijkje...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren