KNVB weerlegt kritiek op verwijderen spandoeken uit De Kuip

Dinsdag, 6 april 2021 om 15:35Rian Rosendaal

In aanloop naar de finale van de TOTO KNVB Beker tussen Ajax en Vitesse op 18 april werden onlangs de circa 5.000 spandoeken uit De Kuip verwijderd. Het kwam met name de KNVB op de nodige kritiek te staan. De Nederlandse voetbalbond benadrukt anderhalve week voor de eindstrijd in het stadion van Feyenoord echter dat de spandoeken hadden kunnen blijven liggen, maar dat de stadiondirectie tot een andere keuze is gekomen.

De beslissing om de dundoeken te verwijderen zorgde bij onder meer Willem van Hanegem en Dick Advocaat voor verbazing en zelfs ergernis. Het initiatief hiervoor kwam echter niet vanuit het bondsbureau in Zeist, zo laat de KNVB dinsdag weten. "Wij huren De Kuip ieder jaar voor de bekerfinale", aldus woordvoerder Jaap Paulsen in een reactie aan het Algemeen Dagblad. "Daarin nemen we mee dat de speellocatie neutraal moet worden opgeleverd. Dat is wel zo netjes richting de finalisten: voor Ajax en Vitesse is het niet zo prettig als het stadion volhangt met spandoeken van Feyenoord."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De KNVB is dus de organisator van de finale tussen Ajax en Vitesse, maar De Kuip is uiteindelijk verantwoordelijk voor het opleveren van het stadion. Er hadden bijvoorbeeld zeilen over de tribunes in Rotterdam-Zuid kunnen worden gelegd. "Dat is aan het stadion zelf. Het is niet zo dat wij het alleenrecht hebben over de oplossing", benadrukt Paulsen nog maar eens. "Als wij zouden zeggen: laat die doeken maar hangen, dan zullen de bekerfinalisten niet blij zijn." Volgens stadiondirecteur Jan van Merwijk is in overleg met de supportersvereniging van Feyenoord besloten om de veelbesproken supportersactie enkele weken geleden stop te zetten.

"Dat heeft eigenlijk een paar redenen", zo geeft Van Merwijk aan. "We kunnen de finalisten op deze manier de mogelijkheid bieden het stadion met hun eigen clubkleuren aan te kleden, terwijl het voor ons ook fijn is om het stadion alvast leeg te hebben. We hopen binnenkort namelijk weer mensen in het stadion te ontvangen. Daarom hebben we besloten om ons aan de oorspronkelijke afspraak te houden, die al een paar weken in de planning stond", aldus de stadiondirecteur.

Supportersverenigingen FSV De Feijenoorder en FRFC1908 wisten met 5.000 spandoeken de 47.212 stoeltjes in De Kuip allemaal te bedekken. Na de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-0) van afgelopen zondag is het stadionbeheer in het onderkomen van Feyenoord begonnen met het gefaseerd verwijderen van alle spandoeken. "Een groot deel daarvan is al weg", vervolgt Van Merwijk. "Aan de ene kant is dat natuurlijk jammer, maar het betekent wel dat we binnenkort waarschijnlijk weer fans in het stadion zien."Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door bliek)

Nou, dan is dit ook weer duidelijk. Noch de supportervereniging Ajax, noch de Knvb is verantwoordelijk voor deze actie. Het is nota bene de stadiondirectie die hier opdracht voor heeft gegeven. Kunnen we dan nu voor eens en altijd stoppen met dat kinderachtige gedoe over doeken. Kom op, het zijn volwassen mensen man. Dat gehuil van oa Advovaat ging echt helemaal nergens over. Ik snap wel dat de actie bijzonder uniek was, maar het klonk wel alsof je een poster weghaalt bij iemand op de kamer en dan daarover gaat janken...

6 april 2021 om 16:17

KNVB heeft aan dat het neutraal opgeleverd moet worden. En ze hebben geen geld om alles te bedekken. Zit weinig anders op dan toch

6 april 2021 om 16:27

Wesley , als ik bovenstaande lees zie ik nergens dat het om geld gaat? Ze willen het neutraal opleveren en ze wilde het toch leeg hebben.

6 april 2021 om 21:27

@wesley Zoals onder gemeldt, Feyenoord heeft wel geld om de brandblussers van stickers te voorzien. Ze zijn namelijk van het merk Ajax en dat kan natuurlijk niet, daar moet een sticker overheen.

6 april 2021 om 16:19

En dan krijgen we dit soort reacties. De supportersvereniging van ajax heeft toch bezwaar gemaakt? Daar is geen discusie over mogelijk. En de directie van de Kuip (niet te verwarren met feyenoord zelf) zit in zwaar weer. Die willen de kuip voor zoveel mogelijk geld verhuren aan iedereen die maar wat te bieden heeft. Lijkt mij dat potentiële sponsors ook afhalen door al die doeken. Dus toen ajax net bezwaar kwam heeft deze directie maar gelijk actie ondernomen.... Buiten feyenoord en supporters om.

6 april 2021 om 16:23

Genieterr , buiten het feit dat ik de supportersvereniging groot gelijk geeft...stadion van aartsrivaal vol met Feyenoord propaganda, lees ik weer nergens dat ook Vitesse bezwaar had.

6 april 2021 om 16:49

stadion van de rivaal vol hangt met Feyenoord propaganda hahaaha Wauwww..
Wel het woord van 2021 geworden propaganda...

Ik durf te wedden dat als je het aan de spelers van Ajax vraagt ze er niks om geven. Alsof die op hun gemak de spandoeken gaan lezen en dan minder gaan spelen tegen Vitesse!

Vitesse had totaal geen bezwaar en is ook geen bezwaar gemaakt! Die wilde supporters mee nemen en hebben tegen het besluit zonder bezwaar gemaakt.

6 april 2021 om 17:18

Capis....https://vitesse.org/nieuws/supportersverenigingen-vitesse-en-ajax-willen-alleen-eigen-clubuitingen-tijdens-bekerfinale/

6 april 2021 om 17:20

Capis, een brandblusser van het merk Ajax in het stadion zorgt al voor frustratie bij menig Feyenoord supporter maar andersom het maar gek vinden dat Ahax supporters geen kuip willen gevuld met Feyenoord doekjes...

6 april 2021 om 17:43

Nee de supportersvereniging van Ajax heeft geen bezwaar gemaakt.

7 april 2021 om 15:10

Ja want het stadion gaat uit zichzelf zomaar doeken weghalen. Het was wel degelijk de ajax kinderafdeling die is begonnen met janken dat de doeken weg moesten. Diep triest en lager gezonken dan laag.

Kijk en zo werkt het, iedereen praat elkaar maar na zonder dat iemand enig idee heeft wat er daadwerkelijk zicht heeft afgespeeld of hoe het besluit tot stand gekomen is. Iedereen praat er al 2 weken over en nu pas heeft het AD bedacht, 'hey misschien maar eens de Knvb en de directeur van stadion Feijenoord, maar eens bellen'. Ik vond het ook al apart dat de supporters verenigingen niet gelijk reageerde en het besluit redelijk makkelijke accepteerde. Hier moet de journalistiek toch ook eens naar zichzelf kijken. Dat er vaak zomaar dingen worden geroepen die helemaal niet kloppen bij talkshows zoals voetbalpraat, Veronica inside, studio voetbal en Rondo.

6 april 2021 om 19:31

van Merwijk lult ook uit zijn nek dus hoe betrouwbaar is dit bericht dan? De bedenkers van deze actie hebben absoluut niet ingestemd om die doeken te laten verwijderen. Ze zijn weggestuurd met het bericht dat dit van de KNVB moest. Van Merwijk doet dus een Ruttetje dat is 1 ding wat vaststaat.

Iedereen had z'n zegje klaar over hoe kinderachtig dit van Ajax was, maar nu blijkt dat er geheel andere partijen schuld hebben aan het niet willen afdekken van de spandoeken. Het zal wel om geld gaan, zo'n zeil ligt misschien niet klaar en kost een paar knaken, wellicht dat Ajax het zeil voor had moeten schieten?

6 april 2021 om 16:26

Het blijft toch een feit dat beide supportersverenigingen bezwaar hebben gemaakt.
Ook blijft nog steeds hetzelfde dat de kuip neutraal opgeleverd moet worden.
Volgens mij is er weinig wat hier in staat dat we niet wisten.
Het enige is dat de kuip ervoor gekozen heeft om ze weg te laten halen i.p.v. doeken erover heen.
Wat een voorbarige beslissing is van de kuip. Omdat we weer supporters verwachten. Ja dat verwachten we al het gehele seizoen.

Ik ben wel zeer benieuwd naar de waanzinnige sfeeracties van beide partijen mede waardoor de doeken weg moesten.

6 april 2021 om 16:30

Bliek, wat voor waanzinnige sfeeractie bedoel verwacht jij zonder supporters? Zullen waarschijnlijk ook wat van die waanzinnig sfeerverhogende doekjes worden.

6 april 2021 om 16:32

Die doeken moesten mede weg omdat beide clubs een waanzinnige sfeeractie wilde neerzetten. Dat was1 van de redenen die werd aangehaald door Ajax en Vitesse. Ook toen was al duidelijk dat de mogelijkheid bestond dat er geen supporters aanwezig zouden zijn.

6 april 2021 om 16:41

Bezwaar tegen dat het zichtbaar is, ik heb geen enkele partij horen eisen dat het verwijderd moest worden.

6 april 2021 om 16:54

De Supportersvereniging Vitesse vindt dat de Knvb moet zorgen voor het weghalen en weer netjes terug leggen van de Feyenoord-doeken. De kosten zijn dan voor de Knvb als organisator van de wedstrijd.

De supportersvereniging van Ajax deelt die mening. “het is aan de Knvb om te beslissen, aangezien zij deze wedstrijd organiseren”, zo liet de supportersvereniging van Ajax weten aan het Algemeen Dagblad. “wij vinden dat de finale op neutraal terrein in een neutrale omgeving gespeeld moet worden, dus zonder uitingen van derden – behalve de betrokken finalisten (vitesse en Ajax), de organisator (knvb) en haar sponsors. Dus zonder de huidige spandoeken in het stadion. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden samen met Ajax-supporters een sfeeractie te organiseren, op de aan ons toegewezen tribunedelen.”

Lees dit stukje uit een artikel. Ze eisen dat ze weggaan en daarna eventueel weer terug gelegd worden.

6 april 2021 om 22:58

@Bliek een waanzinnige sfeeractie of kijken naar een mogelijkheid voor een sfeeractie. Jij kan behoorlijk overdrijven maar gelukkig heb jezelf een correctie geplaatst. Wat een drukte zeg.

7 april 2021 om 08:11

@thamike.
Idd kijken naar een sfeeractie.
Maar die moet toch wel waanzinnig zijn als die doeken daarvoor weg moeten?

8 april 2021 om 11:45

Bliek je kunt nu de supportersverenigingen aanhalen, maar die zeggen toch dat het teruggeplaatst kan worden en zijn dus niet voor vernieling van dit "kunstwerk" zoals sommigen dat zien? Hoe waanzinnig is het nou om 2x een uurtje een groepje mensen die doeken weg te laten halen en weer op te hangen? Er zijn toch wel supporters van Feyenoord die dat voor deze ongelooflijke kunst over hebben?

8 april 2021 om 12:13

Shorty,
Bent natuurlijk best grappig. 2x een uurtje. Tja best simpel gedacht.
En ik denk toen je dat typte je bij jezelf ook wel dacht mmmmm dat zijn geen 2 uurtjes werk.
Ik snap dat je zo denk hoor. Maar dat is bij ajax misschien zo als er 1 geprint doekje opgehangen moet worden.
Niemand praat over vernieling toch? Het gaat erom dat het weg moet en dat dat de vraag is geweest van de supportersverenigingen.

Maar wat ik eerder aangaf ik verwacht toch een verschrikkelijk mooie sfeeractie. Of komt er weer een geprint doekje te liggen.

Dat uiteindelijk de stadiondirecteur ervoor gekozen heeft om ze weg te laten halen is zijn voorbarige keuze geweest.

6 april 2021 om 16:36

Shorty, hoezo zou Ajax dat voor moeten schieten? Omdat ze de finale halen moeten ze ook maar dingen voor Feyenoord gaan betalen? Ook Vitesse hoeft niets te betalen, stadion krijgt geld voor deze finale, dus draaien ze ook voor de kosten op.

6 april 2021 om 16:41

Dat was een opmerking met een kwinkslag

6 april 2021 om 17:00

Dit was inderdaad een geldkwestie. Het AD meldde al op het moment dat bekend werd gemaakt dat het stadion neutraal moest worden opgeleverd, het afdekken te duur was.

8 april 2021 om 11:46

Is toch eigenlijk belachelijk dat in een miljoenenbusiness er geen ruimte is om voor 10.000 euro een stukje stof te regelen bij wijze van..

Enerzijds vind ik het onzin dat het weg moet.
Ik denk zo van, het gaat om die pot voetbal en niet om de vlaggetjes langs de kant.

Anderzijds snap ik het wel weer.
Feyenoord/de Kuip krijgt gewoon een prima bedrag omdat zij het verhuren.
Dan dient het opgeleverd te worden zoals het hoort.

6 april 2021 om 21:34

Zoals Chandler terecht op merkt, je praat wel over een club waar supporters speciale stickers ontwikkeld hebben om over de brandblussers te plakken. Omdat ze van het merk Ajax zijn.
Feyenoord is geen onderdeel van de finale, ze hebben er niets mee te maken. Waarom zouden er dan Feyenoord uitingen in het stadion moeten hangen?

7 april 2021 om 08:33

Het is voor mij vrij simpel....
Het zal mij een zorg zijn hoe erg iemand zich verlaagt.

Als je stickers over brandblussers plaatst van het merk Ajax, laat dat heel veel van jezelf weten.

Ajax en Feyenoord zijn de grootste "kleine" kinderen die er zijn.
Als de één wat doet of vind, dat mag de andere daar ook op wat vinden/reageren.

Ik zeg alleen dat het mij werkelijk niet interesseert als ik als Emmenaar in Veendam een wedstrijd moet voetballen en dat er dan vlaggetjes en spandoeken van de Veenkoloniën hangen ... Ik ben bezig met de wedstrijd, niet met die vlaggetjes.

Anderzijds snap ik het dan ook wel weer.
Omdat het helemaal losstaat van Ajax en Feyenoord.
De knvb heeft de kuip als vastgoed afgehuurd.
Dat dient dan opgeleverd te worden zoals het hoort.

Ik wordt alleen zo moe van die simpele zieltjes die er een grote discussie van kunnen maken

Mooi zeg dat wijzen naar elkaar. Uiteindelijk vindt iedereen het prima dat die doeken op enige manier na de bekerfinale weer zichtbaar zouden zijn. Echter is er niemand die dat dan voor zijn rekening wil nemen en het wil regelen. Lachwekkend dit.

6 april 2021 om 16:30

Het mooiste is dat je de supporters vereniging van Feyenoord er helemaal niet over hoor.
Die hebben er rekening mee gehouden. Ze zullen vast balen, maar prima.

Het artikel brengt ook niets nieuws het stadion moet neutraal opgeleverd word en je heb dan 2 keuzes met doeken en een doek erover of leeg halen. Prima nu gaat hij leeg.

Kortom, typisch ophef in de voetballerij. Op basis van een gerucht of gedeeltelijke informatie ontstaat allerlei verontwaardiging, waarbij allerlei aannames gedaan worden. Vervolgens blijkt de zaak genuanceerder te liggen en blijken allerlei aannames erg voorbarig of onvoldoende dekkend te zijn. Overigens is het iets waar vrijwel iedereen intrapt, voetbal blijft emotie. Wel fijn overigens voor iedereen om te lezen dat er gewoon gemaakte afspraken waren, breed overleg en samenspraak is. Dat is toch heel anders dan de eerste berichten suggereerde

Grote zeilen van Ajax en Vitesse eroverheen zetten. Of zeilen van de Sponsoren van alle eredivisieclubs

Het is gewoon heel simpel, je kunt erover klagen wat je wilt, maar volgens de reglementen MOET de Kuip neutraal worden geleverd. Dus wat iedereen er ook van vind, het is nou eenmaal de regel, en daar moet gehoor aan worden gegeven.

6 april 2021 om 17:02

Juist daardoor was het toch overbodig om vooraf al te gaan klagen dat die doeken weg moesten? Had de knvb gewoon hun werk laten doen.

De kritiek word helemaal niet weerlegd. Er word Feyenoord (de Kuip) verteld dat die doeken weg moeten. Vervolgens kan Feyenoord dus 2 dingen doen; die doeken weghalen of er een zeil (o.i.d.) overheen leggen. Andere opties bestaan vrijwel niet. Een gedwongen keuze dus! En dan daarna zeggen ja hier kiest men zelf voor. Lachwekkende journalistiek weer dit.

6 april 2021 om 17:16

Dat gedwongen hebben ze zelf voor getekend toen ze het stadion verhuurden en dat omdraaien en wijzen naar anderen is lachwekkend!

6 april 2021 om 18:46

Ja want als ze daar niet voor getekend hadden dan hadden ze het stadion niet beschikbaar kunnen stellen en dus geen geld verdiend. Ofwel men is gedwongen om te tekenen uit financiële nood. Wie draait er hier nu de zaken om?

6 april 2021 om 21:20

Ze hebben al getekend voor dat deze actie er was. De finale is traditiegetrouw in de kuip en dat is op dat moment neutraal terrein. Er zijn echt geen voorwaarden daarover gewijzigd en ook zal het raar zijn als er vanuit Feyenoord nu wel die eis zou zijn. Maar ik laat me graag op andere gedachten brengen met feiten. Maar stellen dat ze door geldnood gedwongen zijn om de neutraliteit af te dwingen terwijl dat al sinds jaar en dag zo is geeft je nog geen gelijk.

7 april 2021 om 01:18

Ze hebben getekend voordat de aktie er was. Daar konden ze dus op het moment van tekenen geen rekening mee houden. Nu blijkt dus na klagen van beide supportersverenigingen dat de locatie ‘neutraal’ moet worden opgeleverd wat ook al een vrij discutabel begrip is in deze context maar goed. Nu is hier nog bijgekomen dat er nu dus weer uitzicht is op publiek in de stadions wat voor Feyenoord de keuze makkelijk heeft gemaakt om ze weg te halen. In die zin kan je dan zeggen ja het is de eigen keuze van Feyenoord omdat het nu toevallig toch goed uitkomt om ze weg te halen vanwege het naderende publiek in de stadions. Was dat niet het geval geweest dan had men de doeken alsnog weg moeten halen omdat het kennelijk niet als ‘neutraal’ geld. Maar om dan achteraf te zeggen ja dat is de keuze van Feyenoord zelf dat gaat wel erg ver want men is ook gewoon gedwongen door de omstandigheden.

7 april 2021 om 19:23

Ze hebben de Kuip verhuurd onder voorwaarden en welke actie er na ook plaatsvind maakt niet uit. Als ze met de knvb hebben afgesproken dat de kuip met de finale neutraal terrein is hebben ze daar gewoon aan te voldoen. Mocht er zo een actie komen dan weten ze al dat dat of weg of bedekt moet worden. En als je zelf al niet kan bedenken dat al deze spandoeken niet als neutraal gelden dan is discussie zinloos.

Hoe zeer ik het sentiment en de actie van de sjaals begrijp is het wel een volkomen terechte beslissing geweest. De supporters die dit hebben gerealiseerd verdienen wel alle credits.

Ik ben ajax supp Speel gewoon ergens anders neutraal in Eindhoven anders gewoon loten in arena of in gelderdome maar dan moeten ze niet zeuren in Rotterdam als ze de finale niet meer krijgen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren