‘Aan de andere kant denk ik: ja, je kan beter veel sneller uit de kast komen’

Vrijdag, 2 april 2021 om 08:41Rian Rosendaal • Laatste update: 09:36

Sjaak Polak zou op termijn heel graag bij de Oranje Leeuwinnen aan de slag gaan. De KNVB zoekt een opvolger van Sarina Wiegman, die na de Olympische Spelen aan de slag gaat bij de Engelse nationale ploeg. De huidige coach van ADO Vrouwen zou graag het stokje overnemen van Wiegman en de voormalig linksback denkt dat een samenwerking met Louis van Gaal heel goed zou kunnen uitpakken. Een rol als assistent zou hij zeker niet bij voorbaat weigeren.

Door Kalum van Oudheusden & Mounir Boualin

"Nee, ja, goed. Dat is wel een droom", zo verklaart de openhartige Polak in een uitgebreid interview met Voetbalzone. "Daar loop ik niet voor weg, om met de beste speelsters van Nederland te lopen, en te mogen werken en te trainen. Dat zou fantastisch zijn. Ik vind het alleen maar mooi dat mijn naam wordt genoemd, dat geeft ook een stukje erkenning van mijn werk. En wat ik presteer en wat ik doe. Ik heb op dit moment mijn papieren nog niet, maar het zou mooi zijn als je ook als assistent aan de bak kan gaan bij het mooie Oranje, want dat is uiteindelijk het hoogst haalbare."

"Maar desalniettemin heb ik het ook naar mijn zin bij ADO", zo benadrukt Polak. "We gaan het allemaal wel meemaken." Een eventuele rol als rechterhand van Van Gaal, die al meermaals is genoemd als opvolger van Wiegman, wordt vervolgens besproken door de oud-verdediger van onder meer ADO, FC Twente en Sparta Rotterdam. "Als je van die man zóveel kan leren, die alle kneepjes van het vak kent. Die ook overal in de wereld heeft gewerkt en zo'n enorme staat van dienst heeft en zoveel kennis. Dan ben je natuurlijk niet goed bij je hersenpan als je dan 'nee' zegt. Dan ben je niet goed. Sorry, dan heb je iets te veel van die 'nippies' op. Maarja, goed, het is een fantastische naam, maar of hij daar voor openstaat, dat weet je niet. Dat zou je aan hem moeten vragen."

Polak laat ook zijn licht schijnen over het mannenelftal van ADO, dat onderaan staat in de Eredivisie en serieus rekening moet houden met rechtstreekse degradatie. "Je moet denk ik één trapje omhoog, daar zit Mohammed Hamdi (algemeen directeur ADO, red.)", zegt de vrouwencoach met een kwinkslag. "Ik denk dat je die vraag aan hem kan stellen, ik denk dat dat het beste is. Het doet mij wel heel veel, laat ik het zo zeggen. Het doet mij heel veel pijn om de club zó laag te zien staan. Het contrast met de vrouwen, waar we het goed doen, dat is een vreemde situatie. Dat is het enige wat bij mij nu speelt. Ik ga me er niet toe laten verleiden om hierop antwoord te geven", aldus Polak.

De huidige coach van de ADO Vrouwen geeft eerlijk toe dat hij in de beginfase moest wennen aan zijn rol als coach van een vrouwenelftal. "In het begin had ik zoiet van: 'Ja, word ik in de maling genomen?' Toen ik gebeld werd dacht ik van: Huh? Ik word voor Bananensplit gebruikt. Ik dacht écht dat ik in de maling werd genomen. Maar uiteindelijk bleek het serieus te zijn. Ik weet dat heel veel mensen tegen mij hebben gezegd: 'Joh, vrouwenvoetbal is niks, het is allemaal maar traag'. Ik had uiteindelijk nog geen twee uur getekend en mijn hele inbox stond vol, de DM van Instagram stond vol en Facebook Manager stond vol. Of ze niet alsjeblieft assistent konden zijn, een trainer zochten of materiaalman konden worden of weet ik het allemaal. Weet je, dat geeft ook aan van: Ga niet eerst stoer doen, maar wees gewoon open en sta er gewoon normaal in", blikt Polak terug op de eerste dagen als oefenmeester bij ADO.

Polak geeft tevens zijn mening over een groot verschil tussen het vrouwen- en mannenvoetbal. Bij de dames lijkt uit de kast komen geen enkel probleem te zijn, iets dat bij de mannen nog zelden voorkomt. "Dat is niet helemaal waar", benadrukt Polak. "Ze hebben er niet lak aan, alleen: het komt op den duur uit. Ze lopen er niet meer voor weg. In het vrouwenvoetbal is niet iedereen daarin bekend. Op den duur zijn ze nu bij ADO wel bekender aan het worden. Maar het gaat erom dat als je een mannelijke speler hebt, die gaat ook boodschappen doen, net als jij en ik. Het zijn normale mensen. Alleen: ze komen wat vaker op televisie, dat is het grote probleem. Die willen daar niet mee geassocieerd worden."

"Aan de ene kant begrijp ik dat wel, maar aan de andere kant denk ik van: ja, je kan beter veel sneller uit de kast komen. Beter dan op een later tijdstip, want dan heb je dat allemaal al gehad. Voordat je op het einde dat nog over je heen krijgt. Maar als je gevoelens voor mannen hebt, wat moet je daar aan doen? Daar kan de persoon niks aan doen. Dat zijn gewoon gevoelens. We moeten eens kappen met dat alibi- en calimerogedrag en weet ik het wat voor termen je hebt. Laat mensen gewoon met rust", zo besluit Polak zijn relaas.Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door joaquinbetis)

Heel verstandig om geen antwoord te geven. Zou sjaak niet beter het mannenteam onder zich moeten krijgen?

Als je als beginnende coach echt ambitie hebt en het vak wilt leren ga je natuurlijk niet een dames team trainen, mits je met van gaal mag werken uiteraard

30 maart 2021 om 13:22

Dat betwijfel ik. Over 5-10 jaar is het vrouwenvoetbal volledig geaccepteerd, hebben we nog meer vrouwelijke scheidsrechters bij het mannenvoetbal, en zullen er hopelijk ook vrouwelijke trainers zijn voor mannenteams. Ik voorzie dat de grenzen tussen de seksen in het voetbal een beetje gaan verdwijnen en dat je dus ook carrière kunt maken via het damesvoetbal.

30 maart 2021 om 13:35

´hopelijk ook vrouwelijke trainers zijn voor mannenteams´ alsjeblief niet zeg! denk je nou echt dat spelers daar naar gaan luisteren? voetbal en vrouwenvoetbal zijn twee aparte sporten, lekker gescheiden houden!

30 maart 2021 om 13:42

Jemig zeg, ik hoop dat je je nu stoerder voordoet dan je in werkelijkheid bent. Deskundigheid is echt niet voorbehouden aan mannen hoor, wat bekrompen. Net als dat bv. een aanvoerder in een team ook al heel jong kan zijn (neem Matthijs de Ligt), die wordt aanvoerder omdat hij een soort natuurlijk overwicht heeft. Er zijn genoeg vrouwen die dat ook hebben. En daar luister je naar, punt. Of je hebt daar maar naar te luisteren, anders ga je lekker een paar maandjes op de bank zitten. Een trainer met deskundigheid en overwicht kan een team en individuele spelers beter maken, daar zijn we het vast wel over eens. En hoezo kan dat geen vrouw zijn? Ik denk dat bv. Sarina Wiegman het uitstekend zou doen in de Eredivisie, althans bij clubs die een goede visie en bijbehorend beleid hebben. P.s. Ik ben een man.

30 maart 2021 om 16:53

Dus ze kan alleen bij een club met een goed beleid en visie.? Klinkt als een gespreid bedje waar iedereen met een beetje voetbalverstand dat zou kunnen als je het zo brengt.

30 maart 2021 om 17:15

Het is gewoon een beetje dubbel allemaal, bekrompen of niet. Voor de ene functie mag het er niet toe doen wat iemand wel of niet in zijn broekje heeft hangen en het andere moment juist weer wel, want onderdrukte doelgroep ofzoiets. Dat creeert alleen maar weerstand over en weer.

31 maart 2021 om 18:13

Grenzen worden tegenwoordig heel makkelijk open gegooid en er wordt eigenlijk niet nagedacht of het open gooien van deze grenzen binnen de gemeenschap eventueel gevolgen kan hebben. Zoals Jordan peterson zegt de duivel zit in de details. Een man en een vrouw kunnen samenwerken, maar de details dien je van te voren vast te leggen. Doe je dit niet ga je geheid tegen enorm grote problemen aanlopen. Ik moet het nog maar zien of een vrouw dusdanig gerespecteerd gaat worden door een spelersgroep van mannen die fysiek in hun prime zitten. Kan jij wel lekker roepen dat youp zich stoerder voordoet, maar de werkelijkheid is nou eenmaal zo. Een werkelijkheid die jij denkt dat dat makkelijk aan de kant geschoven kan worden wat keer en keer en keer bewezen heeft dat dat niet gaat.

1 april 2021 om 17:35

Welke werkplek accepteert geen vrouwen als managers?

Er bestaat maar één goed excuus om nu geen vrouwen als manager te willen hebben in de Eredivisie: gebrek aan ervaring. Over tien a twintig jaar is dat al heel anders. Ik zie echter niet in waarom de huidige internationals niet binnen tien jaar coach kunnen zijn in de tweede of eerste divisie.

Sterker nog, misschien wel eerder nu ik erover nadenk. Hoezo accepteert iedereen het wel van types als Vloet, maar zou dat bij een vrouwen anders werken?

31 maart 2021 om 10:03

Ik denk dat je meer indruk kan maken bij bvb de oranje Leeuwinnen dan bij pak hem beet, Roda, Mvg, NEC, want met een beetje ambitie als begint coach hoor je natuurlijk meteen bij de top. Volgens mij ga je dus met een verkeerde gedachte dit gesprek in.

31 maart 2021 om 21:15

@youpjansen
Ik zou als beginnende trainer die echt ambitie heeft en het vak wil leren juist wel met Van Gaal bij een damesteam gaan trainen. Waarom vind jij van niet?

1 april 2021 om 09:42

Ik zei ook mits je met van gaal kan werken! unieke kans uiteraard!

1 april 2021 om 13:52

@youpjansen Nu snap ik het niet meer. Ik denk dat je dan "tenzij" in plaats van "mits" bedoelt.

2 april 2021 om 09:59

Als je een goede trainer bent die spelers echt wat kan leren dan zou het vrouwenvoetbal juist een uitgelezen plek zijn om trainer te worden. In die sport zijn nog écht sprongen te maken aangezien het korter in ontwikkeling is. Dus als je ambitieus bent in de zin van dat je zo groot mogelijke niveauverbetering wil bewerkstelligen is vrouwenvoetbal een plek bij uitstek waar je dat kan behalen.

verstandige reactie van Polak om hier nu niet op in te gaan
doet het met de vrouwen geweldig
en heeft de kampioenspoule gehaald
dik en dik verdient

zie hem ooit wel voor de mannengroep staan daar in Den Haag

Ik vind het zo belachelijk dat er mannen aan het hoofd moeten komen te staan van het damesvoetbal. Een grote mond over een opmerking van Hooidonk die Totaal verkeerd wordt geïnterpreteerd. Gevoegd bij het feit dat de vrouwen op eigen kracht zo ver zijn gekomen en nu ineens een man.
Hou op.
Je komt ongeloofwaardig over. Jammer

2 april 2021 om 10:03

Huh. Ik lees hier nergens dat het een man móet zijn, of heb ik die zin gemist? Ik zou denken dat je kijkt naar een aantal eigenschappen/functie-eisen. Ervaring, tactisch vermogen, didactisch vermogen, of iemand een goede veldtrainer is of juist meer een (people) manager enzovoort. Geslacht moet in een dergelijke functie juist helemaal niet uitmaken mijns inziens. Juist het krampachtig gaan vastklampen aan dat het juist een man of juist een vrouw moet zijn is fout in mijn ogen. Buiten dat het discriminatie zou zijn.

mee eens! Louis mag natuurlijk niet voor niks bij hoge bomen staan

Als de Knvb op zoek gaat naar een vrouwelijke bondscoach hebben ze helaas niet veel keuze. Jessica Torny, Vera Pauw, Hesterine de Reus en Sarina Wiegman zijn naar mijn weten de enige vrouwelijk coaches met een Uefa Pro licentie. Dat ze hierdoor naar een mannelijk alternatief kijken lijkt mij niet meer dan logisch. Een trainers als Louie zou natuurlijk voor de uitstraling alleen al een meerwaarde zijn voor het vrouwenvoetbal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

404 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2021- Nederland
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren