De Boer countert Arno Vermeulen: ‘Jij noemt ook rechts- en linksbuitens’

Maandag, 29 maart 2021 om 13:15 • Laatste update: 13:31

Oranje moet in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar aan het doelsaldo werken, zo benadrukte bondscoach Frank de Boer maandag op de persconferentie. Toch betekent dat niet direct dat het Nederlands elftal dinsdagavond in het Victoria Stadium gaat aantreden met een ultra-offensieve opstelling. De Boer pareerde tijdens het persmoment een vraag van NOS-verslaggever Arno Vermeulen, die de keuzeheer confronteerde met twee ruime zeges tegen voetbaldwergen uit zijn eigen actieve carrière.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door hassiebassie)

Enige wat ik misschien zou veranderen is Blind eruit en Frenkie op zijn plek, en wellicht Gravenberch erbij op het middenveld. Gibraltar moet je met minimaal 5-0 oprollen, en doelsaldo hebben we van geleerd bij de vorige wk kwalificatie.

29 maart 2021 om 13:32

Laat blind dan maar doorschuiven naar het middenveld, is de speler met de beste inspeelpass tussen de linies door. Van de week gaf hij die ook een paar op luuk de jong. Die schrok ervan want krijgt nooit zulke goede ballen.

29 maart 2021 om 13:37

Twijfelde ook om Blind ipv Wijndal te zetten, want die vind ik nog iets te veilig spelen, al heeft hij wel snelheid. Voetballend en combinerend vermogen heb je dan in overvloede.

29 maart 2021 om 13:53

Dan heb je te weinig diepgang en snelheid vanaf de flanken. Depay gaat nauwelijks diep, Berghuis gaat nauwelijks diep, tegen zulke tegenstanders moet je de ruimte op de flanken benutten en dan heb je gewoon diepgaande backs nodig. Wijndal en Dumfries zijn echt een must deze wedstrijd.

29 maart 2021 om 15:14

Dat kan hij nooit aan. De Roon heeft soms al moeite om het te belopen. Als iedereen fit is, moet je Blind gewoon op de bank posteren. We zien 'm toch allemaal structureel worstelen in Oranje?! Je hebt niets aan een leuke inspeelpass als je structureel betrokken bent bij tegendoelpunten.

29 maart 2021 om 16:40

Dan moet je er voor zorgen dat hij geholpen wordt. De meerwaarde die Blind telkens weer bij Ajax laat zie heb je zeker in dit soort wedstrijden nodig.

Ik snap de boer hier wel in. Alleen heb je aan Dumfries op z'n loopacties na, bijzonder weinig in aanvallend opzicht. Karsdorp had ik zo graag willen zien minimaal 1 wedstrijd. Speelt echt prima bij Roma. Meerdere assists en een goal en speelt vrijwel alles. Blijft voor mij de beste rechtsback mits hij fit kan blijven. Daarnaast zou ik het ook kunnen begrijpen als hij bijvoorbeeld met frenkie CV speelt met De ligt. Dan kan hij steeds inschuiven. En dan het middenveld met Klaassen, Wijnaldum, vd Beek of Gravenberch

29 maart 2021 om 13:29

Van de Beek, ik weet niet. Ik vond zijn acties tegen Letland prima, echt weer typisch van de Beek, maar volgens mij mist hij toch ritme omdat hij gewoon weinig speelt.

Gravenberg wil ik graag vanaf de aftrap zien. Wil hem graag wat langer zien spelen.

29 maart 2021 om 16:36

Van der Beek is helemaal niet opgeroepen toch...?

30 maart 2021 om 14:44

Ik heb hem met mijn eigen ogen nog in zien vallen tegen Letland. Had wel zo'n typische van de Beek actie waarbij hij de ruimte zoekt en vindt in de 16, maar zijn bal ging geloof ik net naast.

29 maart 2021 om 13:38

Dumfries werkt wel met Berghuis weer, die graag naar zijn linker naar binnen trekt en Dumfries die er overheen denderd. Helaas verpest hij dan het voetballende gedeelte vaak dus het zou een zegen zijn om er een aanvallend sterkere back neer te zetten tegen dit soort tegenstanders. Tegen betere tegenstanders zou ik eerder Dumfries gebruiken tenzij Karsdorp inmiddels heeft leren verdedigen.

29 maart 2021 om 16:06

Tegen een tegenstander als Gibraltar zou ik er de voorkeur voor geven om een aanvaller met diepte op te stellen op de rechterflank. Een beetje zoals Kuyt werd gebruikt door Louis van Gaal als back tijdens het WK in 2014.

29 maart 2021 om 13:43

Met Klaassen, Wijnaldum en vd Beek heb je 3 spelers die vooral gevaarlijk zijn als ze in de 16 komen. Het zijn alle 3 geen spelers die het spel maken. 3 dezelfde types vind ik vrij onzinnig.

29 maart 2021 om 13:48

Wijnaldum vooral gevaarlijk in de 16? Dan ben ik benieuwd welke wedstrijden jij van hem ziet. Bij Liverpool blinkt hij uit met ballen afpakken en afgeven aan de creatievelingen. Bij oranje is dat precies zo. Aanvallend brengt hij veel te weinig. Daarnaast denk ik niet dat je nog veel anderen over houdt? Flegmatieke spelmakers als Sneijder, vd vaart en Bergkamp hebben we niet meer.

29 maart 2021 om 14:17

Wijnaldum heeft (net even opgezocht) tien goals gemaakt in zijn laatste vijftien wedstrijden. Juist sinds Frenkie de Jong min of meer vaste waarde is geworden leek Wijnaldum eindelijk zijn aanvallende krachten te kunnen benutten. Helaas was het laatste wedstrijden weer de oude Wijnaldum die helemaal zijn stempel niet kun drukken.

29 maart 2021 om 15:03

Wat denk je van een vleugelspeler op de backs? Krul, bergwijn blind de ligt berghuis?, de Jong wijnaldum klaassen, depay, l. De Jong, malen. Backs vliegen eroverheen en f. De Jong kan terugzakken in verdediging. Daarnaast snelheid van malen en depay

Het is niet dat ik van De Boer nou zo'n hoge pet op heb qua tactisch vermogen, maar zo'n Vermeulen vind ik zo'n verschrikkelijke zelfbenoemde kenner. Bij studio voetbal slaat hij ook zo vaak de plank mis. Nu ook weer. Misschien weet hij niet beter, maar sinds wanneer is meer aanvallers opstellen een garantie voor meer goals? Dat is altijd zo simpel en dom geredeneerd dat ik me afvraag of er geen verslaggevers bij de nos zijn die wat betere vragen kunnen verzinnen. Maar Arno bedeeld zichzelf altijd de mooie klussen toe natuurlijk.

29 maart 2021 om 13:29

Meer aanvallers lijkt mij totaal onnodig. Die lopen alleen maar elkaars ruimte dicht. Ajax speelde niet met 10 aanvallers tegen VVV, Duitsland niet met 10 aanvallers tegen Brazilië, PSV niet tegen Feyenoord etc etc.

Begrijp ik waarom de elftallen van Frank zo weinig scoren en saai spelen. Hij vindt dat de backs aanvallers zijn net als hoe de rechts/linksbuiten aanvallers zijn.

29 maart 2021 om 13:56

Allemaal grappig maar in het hedendaagse voetbal zijn vleugelverdedigers aanvallers geworden. Kijk even hoe vaak een back nu opkomt. Een Trent, een Marcelo etc zijn gewoon extra aanvallers. Dumfries en Wijndal gingen ook ontzettend vaak naar voren. Mazraoui en Nico bij Ajax, Max en Dumfries bij PSV zijn gewoon aanvallers bijna.

Is doelsaldo tegenwoordig wel relevant nu onderling resultaat bepalend is. Oranje gaat niet precies met 4-2 winnen van turkije toch?

29 maart 2021 om 14:41

Onderling resultaat is niet doorslaggevend in de kwalificatie, dat is doelsaldo.

29 maart 2021 om 14:42

Ik zie nu dat je reactie dubbel geplaatst was en je al reactie hebt, excuus.

Is doelsaldo tegenwoordig wel relevant nu onderling resultaat bepalend is. Oranje gaat niet precies met 4-2 winnen van turkije toch?

29 maart 2021 om 13:41

Onderling resultaat is niet bepalend. Doelsaldo is bepalend.

Wat is dit dan voor een verschrikkelijk domme vraag van Arno. Omdat er dertig jaar geleden een paar wedstrijdjes waren waarbij de helft van de ploeg niet op de eigen helft hoefde te komen en dat goed ging moet Frank dat nu weer overwegen.

Het voetbal is daarvoor te veel veranderd, dat moet Arno toch weten. Voetballen kunnen ze voor geen ene meter bij landen als Gibraltar, San Marino etc maar tactisch en fysiek valt genoeg aan te leren. Het is geen G-voetbal.

Tegenwoordig bestaan er geen kleintjes meer waar je met dikke cijfers van gaat winnen. Het is meer een uitzondering geworden. Deal with it.

Toen kregen voetballers ook betaalt in guldens. Ik stel dus voor dat we onze spelers in guldens gaan betalen, dan komt alles goed jongens!

Wat een simpele ziel zeg die Vermeulen. Alsof je blind even met 5 aanvallers kunt spelen en dan mag verwachten dat je een beter resultaat haalt. Ik kan mij herinneren dat Nederland de beroemde uitwedstrijd bij Ierland in 2001 op een gegeven moment met Kluivert, van Nistelrooy, Hassalbaink en van Hooijdonk tussen de lijnen stond. Die 4 centrumspitsen konden vooral goed elkaar in de weg lopen. Of Ajax dat in 06/07 binnen 20 minuten 3-0 voor stond tegen Sparta en wat deed Ten Cate? Een verdediger wisselen voor nog een aanvaller waardoor de balans compleet zoek was en Sparta zelfs terugkwam tot 3-2 (5-2 eindstand). Kostte Ajax nog de titel op doelsaldo. Kortom te veel aanvallers is ook niet goed. Dat moet je balanseren inderdaad.

Meer is niet altijd beter. De Boer heeft hierin gelijk. het kan juist zijn dat het daardoor drukker wordt en je er helemaal niet doorheen komt.
Dus veel schieten. Dit heeft meer zin en de verdediger twijfelt dan; zal hij schieten of passeren.
Blijven schieten en de afvallende bal van Luuk moet direct geschoten worden op doel. Niet wat Depay veel deed, zijn medespeler een kutbal geven en zelf in vrije positie proberen te komen

Je moet morgen vol op de aanval spelen. Gibraltar gaat niet over de middenlijn komen dus waarom zou je 4 verdedigers opstellen. 3 man achterin en 4 aanvallers. En vol druk naar voren. Krul. Dumfries,De Ligt, Blind: F De Jong, Wijnaldum,Klaassen: Memphis,Malen, L de Jong, Berghuis

29 maart 2021 om 14:43

De Boer legt net uit waarom. En daarin snap ik hem heel goed. Het wordt alleen maar heel erg vol en die jongens gaan elkaar in de weg lopen. Als je die drie opstelt zonder Luuk de jong, Wijnaldum en Klaassen heb je 5 jongens die een goal kunnen maken. Dat lijkt me ruim voldoende en kan heel aanvallend zijn als je ook nog twee backs hebt die er over heen komen.

Hier kan je best een interessante discussie over voeren. De visie van De Boer (en daar staat hij zeker niet alleen in) is dat de verdedigers/backs die aanvallend een rol hebben, je die ook als aanvaller zou kunnen zien. Dat is niet onlogisch, zeker in wedstrijden waar je ook (kwalitatief goede) verdedigers nodig hebt. Je zet ze in op basis van de combinatie van verdedigende en aanvallende kwaliteiten. Bij deze spelers zijn de verdedigende kwaliteiten (over het algemeen) beter ontwikkeld. Ze blinken (behalve in de wereldtop) niet uit in voorzetten en scorend vermogen. Je kan deze ook omdraaien. We gaan een wedstrijd spelen tegen Gibraltar. Met alle respect voor die spelers, dat niveau is erg laag. Je kunt natuurlijk niet zonder verdedigers, maar waarom niet met aanvallers spelen die ook verdedigende taken (meer dan zij normaal als aanvaller doen) uitvoeren? Kwalitatief gezien, mag je best verwachten dat ze op dat niveau kunnen verdedigen. Voordeel is dat deze spelers beter ontwikkeld zijn op het creëren van ruimte, kansen en scoren van doelpunten. Die kwaliteit heb je nodig in het veld en je wil eigenlijk dat iedereen die in de buurt komt van het zestien metergebied/de goal van de tegenstander daar maximaal gebruik van kan maken. Wat het lastig (en daardoor wellicht onmogelijk) is dat de aanvallers niet gewend zijn om zo te spelen en wellicht niet om kunnen gaan met die speelwijze. Dat is dus een risico, waarbij hier (niet onterecht) wordt aangegeven dat aanvallers elkaar mogelijk in de weg gaan lopen en onvoldoende weten hoe ze verdedigend moeten functioneren en communiceren.

Vermeulen stelt gewoon een goede vraag en het klopt toch ook dat buitenspelers aanvallers zijn. Volgens de Boer zijn zijn backs aanvallers en daarmee bewijst hij weer dat hij niet geschikt is als bondscoach. Je kan dan dus ook buitenspelers als LB en RB opstellen, volgens de redenatie van de Boer. Waarom doet hij dat dan niet tegen Gibraltar. Het maakt echt niet uit of je Berghuis of Dumfries op RB zet tegen Gibraltar. Maar dat zou hij dus nooit doen, omdat zijn backs helemaal geen aanvallers zijn. Hij zou dat graag willen, totaalvoetbal, combinaties, backs die de achterlijn halen. Maar in de werkelijkheid speelt hij helemaal niet zo aanvallend. Tegen gibraltar moet je gewoon 4-3-3 spelen met 1 controleur. Dan heb je ook op papier 5 man voorin. Dat moest zijn antwoord zijn.

29 maart 2021 om 14:23

Heb je de wedstrijden tegen Letland wel gezien?

Wijndal en Dumfries stonden het grootste deel van de tijd zo'n beetje op de achterlijn van de Letten.

29 maart 2021 om 15:16

Volgens mij begrijp je De Boer verkeerd. Hij bedoelt te zeggen dat backs zoals Wijndal en Dumfries in balbezit kunnen fungeren als extra aanvallers, terwijl ze ook voldoende verdedigende kwaliteiten hebben. Dat is een andere benadering van het aanvalsspel dan Vermeulen suggereert, te weten door 5 (of meer) puur aanvallende spelers op te stellen die elkaar - dat ben ik met De Boer eens - in de weg gaan lopen, terwijl het je in de omschakeling kwetsbaar maakt.

Dat hele doelsaldo gaan we niet meer halen joh. 'wij' zijn al blij met 5-0. Met zo'n mentaliteit gaan we het echt nooit redden.

29 maart 2021 om 16:40

Nou als je de Turken nog wil inhalen heb je er qua doelsaldo een zware dobber aan. Worden de kwalificaties ook tijdens de Ramadam gehouden? Benieuwd of ze dan nog dezelfde energie in de wedstrijd kunnen leggen. Doorgaans verspillen de Turken overigens wel wat puntjes.

Tja, het staat en valt met het afmaken van kansen. Helaas de speler die hiermee weet om te gaan is in Duitsland. Luuk is geen veel scorende spits, trapt er nu 1 of 2 in....je moet een Feil lose afmaker hebben, de enige Nederlandse Spits op dit moment & in vorm is Wout Weghorst. Luuk en consorten hebben legio aan kansen nodig om er 1 te maken. Het doelsaldo kan nog wel eens bepalend worden einde van de rit tegen Letlland heb je er circa 3 teweinig tegen gemaakt...benieuwd naar de Turken. Normaal 0-5 voldoende...om weer in het spoor te komen moeten ze er wel minimaal 8 inschieten, dat zijn de feiten helaas geworden. Succes en hopen maar.

Zo ik zou graag met Van Basten, Bergkamp en Gullit beginnen hoor.

29 maart 2021 om 14:45

Haha Frank ook heb ik zomaar het vermoeden.

29 maart 2021 om 14:53

"weet je nog" dat we de topscoorder van Engeland (nistelrooij), Duitseland (makaay) en Spanje (kluivert) in een elftal rond hadden lopen. Toen was het niet de keuze tussen De Jong of Weghorst. Nee toen moesten we Makaay thuislaten. hahahhaha: wat een luxe

29 maart 2021 om 15:08

Wat Vermeulen voor de grap wel vergeet te melden is dat oranje 3 maanden na de 8-0 tegen malta met dezelfde groep aanvallers aantrad en in de Kuip slechts met 1-0 wist te winnen.

29 maart 2021 om 16:10

Onder het mom van het kan verkeren...

29 maart 2021 om 16:38

Wel een uitdaging om Bergkamp uberhaupt in Qatar te krijgen. Of die moet nu al de boot pakken

Tja, Gibraltar heeft 34.000 inwoners. Als Oranje daar niet met een nulletje of 7 overheen loopt, dan weet ik het niet meer. De Jong in de spits, Malen erachter en Berghuis en Bergwijn op de flanken. Zet het telraam maar klaar!!

29 maart 2021 om 18:03

je mag er toch maar 11 opstellen he. China en Amerika zijn ook geen wereld voetballers

Tegen een tegenstander als dit is het juist zaak om een snelle balcirculatie te hebben en de kansen die je krijgt te benutten. Hoe eerder je de eerste goal maakt hoe makkelijker het gaat. Je moet ze moedeloos achter de bal laten aanlopen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

183 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2020- Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax

In de wandelgangen

Maandag 14 juni
José Mourinho wil bij AS Roma een spits die dertig goals kan maken en heeft daarvoor vier opties. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren