Madueke werd verrast door Bergwijn: ‘Dat maakte veel indruk op hem’

Woensdag, 10 maart 2021 om 11:50Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 12:51

Noni Madueke werd enkele jaren geleden bij zijn komst naar PSV verrast door de inmiddels naar Tottenham Hotspur vertrokken Steven Bergwijn. In een interview met het Eindhovens Dagblad vertelt hoofd jeugdscouting Rini de Groot woensdag over de eerste ontmoeting tussen Madueke en Bergwijn, nadat de Engelsman in de zomer van 2018 overkwam uit de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur.

Het was mede aan Bergwijn te danken dat Madueke in 2018 besloot om de overstap te maken. De tiener kon rekenen op een warm ontvangst in Eindhoven. “Wat me nog te binnen schiet, is dat Steven Bergwijn hem die dag een shirt heeft gegeven en je zag dat dat op Noni veel indruk maakte", vertelt De Groot in een uitgebreid interview met de regionale krant. De Groot was de eerste die Madueke in 2017 live aan het werk zag, toen de Engels jeugdinternational het opnam tegen leeftijdsgenoten van Oranje. "Eigenlijk was bij die terugkeer al vrij snel duidelijk dat Noni vanaf de zomer van 2018 bij ons zou gaan spelen."

Dat Madueke besloot om bij PSV te tekenen, zorgde voor verbazing in zijn geboorteland. “In Engeland kon niet iedereen geloven dat Noni voor ons zou gaan spelen, maar het gebeurde toch”, gaat De Groot verder. “Het was alleen al daarom een transfer uit duizenden. Noni was daarna binnen de opleiding enorm gefocust en alleen boos als ie zelf kansen miste. In alles is hij met voetbal bezig en zijn ouders hebben hem geholpen door hier zelfs tijdelijk te komen wonen. Ze zijn ook vol voor zijn carrière gegaan, waarbij zijn zusje een tijdje op de internationale school zat.”

Madueke begon bij PSV in de Onder-17 en stroomde vervolgens via de Onder-19 en Jong PSV door naar de A-selectie, waar hij zich snel ontwikkelt. Met een schitterende treffer vierde hij zondag nog zijn rentree bij PSV tegen Fortuna Sittard (1-3 winst). Madueke kampte lange tijd met blessureleed en kwam tegen Fortuna voor het eerst sinds eind januari weer eens in actie namens de ploeg van trainer Roger Schmidt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door fcgrun050)

Zo snel Madueke zich ontwikkelt, zo snel is het met Ihattaren de andere kant op gegaan.
Zelfde clubkleuren, zelfde trainer, zelfde team, zelfde faciliteiten.

10 maart 2021 om 12:14

Lekker makkelijk. Dit is Madueke zijn eerste seizoen in de basis, dus het verassingseffect is er nog. Dat had Ihattaren allang al gehad vorig jaar bij zijn debuutseizoen. Zullen we de ontwikkeling van Madueke dus volgend seizoen vergelijken met Ihattaren? Daarnaast zijn de omstandigheden met Mo toch wel ietsjes anders, in verband met de spotlights die op hem gericht zijn (hoge verwachtingen, keuze Nederlands elftal ipv Marokko (dus veel priveberichten dat hij geen "echte Marokkaan is" en het verlies van zijn vader. Voor Noni hebben ze bijna de hele familie overgebracht naar Eindhoven (moeder en zusje volgens mij) zodat hij op z'n gemak voelt in Nederland.

10 maart 2021 om 12:20

Die gaat het volgend jaar ook laten zien hoor, want madueke is in alles echt een op en top prof. Die zal echt niet gaan versloffen in z'n mentaliteit. Die gaat volgend seizoen op de plek van malen spelen verwacht ik.

10 maart 2021 om 12:26

Dat onderbouwt in ieder geval de stelling dat Ihattaren misschien wel in zijn eerste seizoen zo goed was vanwege het verrassingseffect, het nu minder gaat vanwege spotlights of whatever, maar dat het wellicht minder te doen heeft met schmidt als trainer. Dus Noni, maak je borst maar nat

10 maart 2021 om 12:32

@justpsv95 - Dat zeg ik ook niet, maar beide spelers kun je qua ontwikkeling nu niet vergelijken. Vorig jaar was Ihattaren de dirigent van PSV en tikte hij prima cijfers aan in een niet eens afgemaakte seizoen bij een kwakkelende Psv. Noni lijkt me ook een prima jongen hoor, komt me wel nuchter over met een gezonde dosis aan zelfverzekerdheid.

10 maart 2021 om 12:37

@yoda - Zo kun je het ook bekijken, maar als Noni volgend seizoen de ster wordt van Psv, dan kun je pas die vergelijking trekken. En met talenten heb je niet de zekerheid dat ze gelijk dezelfde prestaties kunnen reproduceren. Ik hoop het voor hem. Maar die hetze op Mo begint wel een beetje tragisch te worden, vind ik. Weet niet als Schmidt daar invloed op heeft, want dat kan ik niet oordelen.

10 maart 2021 om 12:45

@fcgrun050,

Ihatarren speelt gewoon niet goed, maar het is wel zo dat hij de potentie heeft om uit te groeien tot een geniale spelmaker. Madueke lijkt mij toch een groter talent puur, omdat hij gewoon veel completer is. Madueke is gewoon pijlsnel, sterk en heeft ook nog is een uitstekende dribbel. De statistieken van Ihatarren zijn ook nooit zo goed geweest. Maar in de ideale situatie herpakt Ihatarren zich, verlengt hij zijn contract en komt hij weer in vorm, dan kan PSV het verlies van Malen wel opvangen denk ik. Achteraf ook doodzonde als je ziet dat PSV Bruma en Doan heeft gekocht voor zoveel geld, want Ihatarren, Gakpo en Madueke zijn gewoon beter gebleken.

10 maart 2021 om 12:54

@Fcgrun050 voor mij is het geen hetze hoor, want vind het nog steeds een enorm talent en hoop dat die het alsnog goed gaat doen. Echter vind ik het persoonlijk andersom, eerder een hetze tegen schmidt omdat die ihataren harder wilt laten werken. En de argumentatie dat mo daardoor minder energie in de aanval overhoud vind ik helemaal stuitend. In het buitenland is het minste wat ze van je verwachten is dat je in sprint mee omschakeld. Als je hier dan al commentaar daarover krijgt, hoe denken we dat talenten het gaan in het buitenland. Kijk naar de top daar zie je ook stylisten als mo, echter zie je die wel enorm veel energie inzetten zonder bal en veel km afleggen en terug sprinten.

10 maart 2021 om 13:01

@memphisdepay - Maar het zijn toch ook twee verschillende spelers? Ik vind dat je Ihattaren ook niet op de buitenkant moet laten spelen. Onder Van Bommel speelde hij gewoon op zijn best als '10' met Rosario en Hendrix daarachter. Daar kon hij met passjes strooien en echt de tempo voorin bepalen. Madueke is een vleugelspeler, dus die kwaliteiten zijn natuurlijk anders als een klassieke 10. Maar ja, laten we gewoon hopen dat beide spelers een prima carriere krijgen en dat Ihattaren zich kan herpakken.

10 maart 2021 om 13:07

@justpsv95 - Komt toch een beetje van beide kanten toch? Er wordt veel gezeken op Schmidt, want die hoort echt meer uit de groep te halen (zie de spelers die hij heeft gehaald) en voornamelijk als je kijkt hoe hij soms wedstrijden uit handen geeft bij voorsprong is toch niet goed genoeg? Dat plus continu kritiek leveren op Ihattaren is gewoon geen goeie zaak. Dan heb je nog een kamp die continu loopt te zeiken op Ihattaren: hij is te dik (geef ik geen ongelijk, want hij was wel aangekomen aan het begin van zijn nieuwe seizoen), speelt slecht, slechte mentaliteit, overschat, etc. Kom op man, dit is pas zijn tweede seizoen op het hoogste niveau (debuutseizoen niet meegerekend wat veel invalbeurten waren), Geef hem tijd.

10 maart 2021 om 13:13

Het is altijd beter om concurrentie te hebben, dan met 3 jonkies te gaan spelen waarvan je vooraf niet weet hoe goed ze zijn/worden op het hoogste niveau. Ervaring helpt ook de talenten zoals je bij ajax kunt zien, en bij psv in het verleden het geval was. Dat mist PSV nu een beetje met enkel gotze en zahavi, maar die zijn er ook niet altijd en lijken niet de types die jonge spelers bij de hand nemen.

10 maart 2021 om 13:22

Ow ik heb genoeg kritiek op het wisselbeleid hoor, ik doelde puur op het onderdeel ihataren. Ja het is idd pas z'n 2e seizoen op het hoogste niveau en dat die het verlies van z'n vader nog niet verwerkt heeft kan ik goed begrijpen. Echter vind ik niet dat je 'm dan maar met fluwelen handschoenen moet aanpakken, want hij moet begrijpen/leren inzien dat arbeid leveren net zo belangrijk is als 'lekker voetballen', want dat zal je in het buitenland maar ook bij ajax natuurlijk ook gwn moeten doen. Dat is wat schmidt hem wil duidelijk maken, dat voetbal niet alleen het spel aan de bal is. Ik vind sws dat we daarin talenten harder moeten aanpassen, want een reden waarom talenten het in het buitenland vaak zo lastig hebben (vooral aanvallers) is dat ze in een keer steeds 40 meter terug achter hun man moeten sprinten, anders wordt er vaak uit gescoord. En dat is iets wat ze dan hier niet gewend zijn, want ze mogen hier voor blijven hangen, zodat ze hun energie in de aanval kunnen steken. Maar waarom is dat bij Duitse, Engelse, Portugese talenten dan geen probleem. Ook als je de journalisten, analisten en talkshows hoort; dan is een speler alleen goed wanneer die goed aan de bal is. Alles vanuit balbezit bekeken, terwijl spelers die hier belachelijk worden gemaakt het vervolgens goed doen in de top 5 competities. We mogen hier wel echt eens wat moderniseren in onze kijk naar voetbal, in mijn optiek.

10 maart 2021 om 12:15

Maar verschillende mentaliteit. En dat is dus best bepalend in de top. Mo is een beetje lui.

10 maart 2021 om 12:17

Ja, laten we het weer over Ihattaren gaan hebben, het was zo rustig de afgelopen dagen.

Ik vind deze madueke in potentie echt de beste speler van psv. Wat een goede voetballer is dat. Verwacht echt heel veel van hem! Hij is snel, goede trap, rustig voor de goal, goed in de kleine ruimte, goeie actie en volgens mij ook een prima mentaliteit.

10 maart 2021 om 15:33

De mentaliteit is zeker prima. Deze jongen is in alles wat hij doet en bereikt dankbaar. Daarnaast is hij niet een type jongen die naast zijn schoenen gaat lopen. Toen Ihattaren weigerde om een ijsbad te nemen was tenslotte Noni ook degene die hem overtuigde om het toch te doen.

Ik verwacht dat Madueke binnen 3 jaar international is bij Engeland. Ik heb echt heel veel vertrouwen in deze jongen. Ik heb het gevoel dat hij echt op een missie is en alles tot in de puntjes nauwkeurig uitstippelt. Mits hij vrij blijft van ernstig blessureleed gaat dit een hele grote worden.

10 maart 2021 om 13:02

En als Engeland hem niet binnen 3 jaar oproept kan hij eventueel voor NL uitkomen

Ik hoop idd voor die jongen dat de zware blessures uitblijven en zich zo blijft doorontwikkelen. Benieuwd waar zijn plafond ligt maar laten we niet te hard van stapel lopen. Er zijn er meer die niet aan verwachtingen kunnen voldoen dan wel.

10 maart 2021 om 13:32

Hij is echt een hele goede speler maar kijk eebs wat er bij Engeland rondloopt op zijn posities, denk aan Rashford, Sterling, Sancho, Saka, Foden, Hudson-Odoi, Foden, Grealish, Greenwood. Ik zie het niet snel gebeuren.

10 maart 2021 om 15:36

Met de lichting die Engeland op dit moment heeft is het echt een hele zware klus om het basiselftal te halen. Madueke heeft ook inderdaad de mogelijkheid om voor NL uit te komen, mits hij 5 jaar woonachtig is in ons land. Inderdaad is dit dus optioneel voor hem over ca. 3 jaar. Ondanks dat hij deze keuze waarschijnlijk niet gaat maken kunnen wij toch er een klein beetje op hopen. 😉

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.NEC00
12.PSV00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. SchmidtUnknown
Y. MvogoKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

Engeland
1 fan
Aanvaller, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 PSV 0 0
2020/2021 PSV 24 7 1 0
2019/2020 PSV U19 11 6 2 1
2019/2020 PSV 4 0 0 0
2018/2019 PSV U19 3 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Ihattaren: ‘Ik ken echt niemand anders die zo sterk in zijn schoenen staat’

Diverse spelers van PSV hebben dinsdag gereageerd op het vertrek van Pablo Rosario. De middenvelder werd gepresenteerd bij OGC Nice en zal gemist worden door zijn ploeggenoten in Eindhoven, zo blijkt...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren