Kwakman en Te Wierik zijn witheet; Tadic lacht om onderonsje met Suslov

Zondag, 7 maart 2021 om 14:55Dominic Mostert

De strafschop die Ajax zondag kreeg in de wedstrijd tegen FC Groningen (3-1) houdt de gemoederen flink bezig. Na een schot van Edson Álvarez kreeg Mike te Wierik, die op enkele meters afstand stond in het strafschopgebied, de bal tegen de arm en wees Dennis Higler naar de stip. De daaropvolgende penalty werd gemist door Dusan Tadic, maar door vroegtijdig inlopen van Tomás Suslov kon de aanvoerder uit een tweede poging wel scoren.

Kees Kwakman, werkzaam als analist voor ESPN, geeft op Twitter aan niets te begrijpen van de strafschop. “Gewoon alle tanden eruit trekken, zonder verdoving, bij de bedenker van deze handsregel”, foetert de oud-middenvelder. Langs het veld van de Johan Cruijff ArenA reageert Hedwiges Maduro wat genuanceerder. "We kennen de regel: hands is hands. Maar waarom dan direct geel? Hij kan er toch niks aan doen? Die regel vind ik superdom. Misschien was het voor het protesteren, dat weet ik niet." Te Wierik kreeg inderdaad een gele kaart en werd kort daarna gewisseld voor Wessel Dammers.

"Als dat de regels zijn, zijn dat de regels", reageert trainer Danny Buijs van Groningen. "Die mensen moeten de regels volgen. Als ik gisteren Sander van der Eijk zie, daar heb ik meer moeite mee." De oefenmeester doelt op een late en beslissende penalty die FC Utrecht kreeg tegen RKC Waalwijk na contact tussen Ahmed Touba en Gyrano Kerk. Na de wedstrijd gaf Van der Eijk toe dat de strafschop onterecht was. "We maken allemaal fouten in de sport, maar het moet niet zo zijn dat de Eredivisie een testleague wordt voor jonge scheidsrechters om fouten te maken. Wij maken ook fouten, maar de scheidsrechters hebben een tool en kunnen de fouten herstellen tijdens de wedstrijd", aldus Buijs.

"Dat kunnen wij trainers en voetballers niet. Dit is een prima regel, maar als ik gisteren naar RKC kijk, dat is lachwekkend. Je zal dadelijk een punt tekortkomen aan het einde van het seizoen, terwijl zes mensen de kans hebben om hun fout te herstellen met tv-beelden. Beter de ervaren scheidsrechters, Kuipers, Nijhuis, vandaag Higler. Prima." Higler koos er op aanraden van de VAR voor om Tadic de penalty te laten overnemen, nadat de aanvaller eerst tegen de lat schoot. Tómas Suslov liep te vroeg in en verdedigde de bal daarna uit, waardoor hij voordeel haalde uit het voortijdig inlopen. "Dit is een goed leermoment, want je weet tegenwoordig dat de VAR de beslissing kan terugdraaien", geeft Buijs aan.

Te Wierik, de verdediger die de handsbal beging, spreekt van een 'kutregel' "Wat moet ik in godsvredesnaam doen dan?", vraagt hij zich af. "Regels, dit is toch geen regel man. Kijk dan. Dan neem ik de volgende keer een motorzaag mee en zaag ik mijn arm eraf. Wat moet ik nou doen dan? Kan toch niet waar zijn? Ik vind het belachelijk, echt belachelijk. Krijg ik ook nog geel. Volgens mij heeft een mens twee armen, of niet? Dit is toch ongelooflijk. Hij schiet van drie meter die bal keihard tegen mijn arm aan. Ik vind het echt een grote grap." Te Wierik merkte niet eens op dat Tadic de penalty miste. "Ik zal je één ding vertellen, ik was al binnen, want ik was boos. Ik heb het helemaal niet gezien."

Tadic erkent dat hij in eerste instantie 'een beetje te hoog' schoot. "Ik wilde de bal in de kruising schieten. Ik had een beetje geluk", geeft hij toe. Vorige week scoorde hij nog op overtuigende wijze nadat Denzel Dumfries hem provoceerde. Ook Suslov had dat meegekregen, vertelt Tadic lachend. "Een speler van Groningen kwam naar me toe en vroeg: moet ik hetzelfde doen of niet? Suslov was dat. Ja, ik krijg er altijd energie van als iemand me irriteert." Maduro roept de Serviër uit tot beste man op het veld. "Hij heeft een goede traptechniek, natuurlijk. Ik vond hem fantastisch vandaag. In mijn ogen was hij de man van de wedstrijd. Altijd aanspeelbaar, goede voortzettingen, weer belangrijk met een goal..."


Poll

Vond jij de strafschop voor Ajax terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Kees laat zich wel weer kennen zeg wauw. Sowieso de slechtste analist van de Nederlandse velden

7 maart 2021 om 15:12

Ik vind hem niet eens zo slecht maar vooral biased. Misschien krijgt hij dat met de tijd ook wel door.

7 maart 2021 om 15:19

Kees is tenminste nuchter en logisch in zijn analyses. In ieder geval 100x beter als kneus en betweter Perez.

7 maart 2021 om 15:19

Kees is tenminste nuchter en logisch in zijn analyses. In ieder geval 100x beter als kneus en betweter Perez.

7 maart 2021 om 16:15

Vind niks mis met kwakman. Heb hem graag bij wedstrijden bij heerenveen.

7 maart 2021 om 16:29

Ik vind hem niet zozeer slecht, eerder te emotioneel. Altijd overdreven reageren.

Ik moet zeggen dat ik hands niet meer snap hoor. Zo onnatuurlijk lijkt me die arm me daar niet te zitten en ik dacht dat dat een factor was die mee moest wegen in de beoordeling. Dat die Groninger voordeel heeft van het feit dat z'n onderarm iets uit steekt staat ook vast, kennelijk weegt dat vandaag de dag zwaarder? Erg verwarrend allemaal. Hierdoor heb ik dus ook geen enkel idee of het volgens de regels een handsbal is. Maar los van de regels en op gevoel af gaan vind ik het wel onrechtvaardig om een man die zijn beide handen voor m'n middenrif/borst houdt af te fluiten voor hands.

7 maart 2021 om 15:18

Het lijkt ook in elke competitie weer deels anders uitgelegd te worden. Dat maakt het alleen maar ingewikkelder. Gisteren bij Arsenal - Burnley een Pieters die z'n armen wijd had alsof hij van de duikplank ging springen, wat dan geen penalty is volgens de VAR. Dan dit, waarbij Te Wierik z'n armen juist zo dicht mogelijk bij z'n lichaam houdt maar wat dan wel weer hands is.. Het wordt met de dag ingewikkelder...

7 maart 2021 om 16:14

Zoals Nijhuis het uitlegde aan het begin van het seizoen is alles beneden de schouder hands. Als de bal op de arm komt bij een schot op doel in de zestien, dan is het al een penalty. Daarom staan verdedigers vaak met de armen op de rug. De regels voelen zeker onrechtvaardig aan, voor zowel de verdedigers als de aanvallers die onbedoeld hands maken en er verder weinig aan konden doen.

7 maart 2021 om 16:33

Hij benoemde daarbij specifiek dat spelers er juist niet bij hoeven te staan alsof ze aan het schaatsen zijn, zo met die handen op de rug.

7 maart 2021 om 16:46

Ja maar zo werkt het dus niet als er aanvallend of verdedigend hands is met een doelkans, dat hebben we nu echt elke week al kunnen zien. Bij het minste geringste is het een penalty of wordt een doelpunt afgekeurd.

Wat vond ik Buijs sterk zeg. Ondanks dat hij alle ruimte kreeg om randzaken de schuld te geven was hij eerlijk, duidelijk en sterk in zijn argumenten. Ook mooi dat hij wel terecht kritisch is op de scheids en VAR bij RKC.

7 maart 2021 om 15:31

Komt inderdaad over als een hele nuchtere en respectvolle man. Vind het ook knap wat hij met groningen weet te presteren.

7 maart 2021 om 16:07

Waar doel je precies op met de opmerking "Vind het ook knap wat hij met Groningen weet te presteren" Het is niet alsof Groningen een slecht team heeft, we staan nu op een plek waar we met deze selectie horen te staan

7 maart 2021 om 17:28

Groningen heeft individueel echt een minder team dan een Utrecht of Heerenveen, plus bijna alle belangrijke spelers zijn geblesseerd, Buijs doet het beter dan verwacht. Mag gewoon gezegd worden. Er is niemand die Groningen als concurrent van Vitesse en Feyenoord heeft benoemd begin van t seizoen, dat zou eerder Utrecht zijn

Uiteraard weer helemaal begrijpelijk dat hier hands wordt gefloten en een strafschop wordt toegekend. Ik denk niet dat er ook maar iemand is die wat anders had verwacht.

7 maart 2021 om 16:15

Sinds de invoering van de nieuwe regels is niemand meer verbaasd. De regels voelen alleen niet echt rechtvaardig aan maar ja, de scheidsrechter moet zich er natuurlijk wel gewoon aan houden.

7 maart 2021 om 17:32

Dit maakt toch niks uit? Het gaat er in mijn optiek om of het te voorkomen was of niet. In Hockey hebben ze deze regel juist afgeschaft. Ik ben ook wel benieuwd naar de cijfers hoeveel strafschoppen er dit jaar waren in verhouding met normaal, volgens mij echt veel meer en dat komt het voetbal echt niet ten goede. Ik weet niet hoeveel mensen hier een historisch besef hebben, maar volgens mij WK 2002 kreeg Italie een strafschop omdat ze bewust tegen de arm van de verdediger aan lobte. We hebben toen besloten dat deze regel niet deugt. De huidige regel lijkt enorm veel op de regel van toen. Nu heeft het geen effect op de uitslag omdat Ajax sowieso zou winnen, maar dit zou maar gebeuren in de Champions League Finale ofzo, of Nederland straks in het EK finale, je zou zo maar verliezen. Ik snap dat winnaars nu genieten en lekker uitdagend roepen dat ze het allemaal terecht vinden, maar probeer in dit geval echt de clubkeuren weg te denken, dit is heel slecht voor het voetbal

7 maart 2021 om 18:37

Niemand geniet ervan want de week erop is het weer andersom. De voetbal regels worden samengesteld door de Ifab, daar zit het probleem. De bonden zouden het gewoon naar zichzelf moeten trekken. Als iedereen, spelers, coaches, analisten en publiek vind dat dit zo niet goed gaat, moet men ingrijpen en niet langer het hoofd naar Ifab laten hangen. Maar ja, het is makkelijker dan gezegd dan gedaan.

7 maart 2021 om 16:21

Is dit sarcasme?

Interpretatie is lastig. Dit was ten minste nog een schot op goal. Soms krijg je een pingel bij zo een onmogelijke bal aan de achterlijn, dat is bullshit.

De straf (penalty) vind ik niet in proportie staan tot deze overtreding. Wellicht moet de fifa hier een indirecte vrije trap oid voor toekennen en alleen een penalty voor opzettelijk hands. Indirecte vrije trappen kan je als team nog herstellen, penalties gaan er 8/10 keer in.

7 maart 2021 om 16:17

Het is de Ifab die samen met de Fifa hier over gaat. We hebben nu elke week van deze situaties, zowel aanvallend als verdedigend dat de speler die het betreft er echt niks aan kan doen maar wel een penalty tegen krijgt of zijn doelpunt afgekeurd ziet worden. Persoonlijk denk ik dat men moet stoppen met Ifab en als bonden zelf weer controle over de regels zouden moeten krijgen.

Volledig eens met Te Wierik. Het is te belachelijk voor woorden dat dit soort ballen hands zijn. Is nooit zo geweest en nu er een VAR is die de opzet van een eventuele handsbal kan beoordelen veranderen ze het op de meest domme manier. Vertessen, dit, de afgekeurde goal van Fortuna net....allemaal onzin.

Iedereen kan zich druk maken over al die handsballen en strafschoppen, maar je kun het allemaal net zo goed laten. Een bal tegen de arm of hand is tegenwoordig een strafschop. Daar kan geen scheids wat aan doen, dat is de regel. Dat die volkomen belachelijk is zien we met zijn allen ook wel, want heel vaak kan de betreffende speler er niets aan doen en wordt hij volkomen ten onrechte nog eens genaaid met een gele kaart. Hoog tijd om die regels aan te pakken want het is ondertussen voor niemand leuk of eerlijk meer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

5 fans
Verdediger, 28 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren