VVCS is boos op Feyenoord: ‘Feyenoord is de enige club die dit zo doet’

Zondag, 21 februari 2021 om 23:01Dominic Mostert • Laatste update: 23:11

Spelersvakbond VVCS is boos op de wijze waarop Feyenoord een loonoffer probeert af te dwingen van de spelers. De mededeling van de clubleiding is verkeerd gevallen bij een deel van de spelersgroep, zo werd deze week duidelijk. Het is immers al de tweede keer dit seizoen dat de selectie een loonoffer moet brengen. In 2020 werd de spelersgroep al al zes maanden werd gekort op het salaris; die afspraak verliep op 31 december.

Louis Everard, directeur van spelersvakbond VVCS, is boos op Feyenoord. "Als je financiële problemen hebt, ga dan in gesprek met je spelers, maar leg het niet als een eenzijdig dictaat op. Dit is een totaal verkeerde handelswijze. De spelers van Feyenoord hebben al een loonoffer gebracht en dat was een heel fors offer", zegt Everard zondag bij Langs de Lijn op NPO Radio 1. Hij geeft aan dat de spelers bij het eerste loonoffer individueel akkoord gingen, maar dat daar nu geen sprake van is.

Het artikel gaat verder onder de video
Highlights | Schalke 04 - Borussia Dortmund | Magnifieke volley Haaland
Meer videos

Spelers van Feyenoord in conflict met directie over loonoffer

De mededeling dat de spelers van Feyenoord opnieuw salaris moeten inleveren, is verkeerd gevallen in de selectie.Lees artikel

Algemeen directeur Mark Koevermans, technisch directeur Frank Arnesen en financieel directeur Pieter Smorenburg hebben donderdag de spelersgroep toegesproken. De directieleden hebben daarbij duidelijk gemaakt hoe slecht Feyenoord er financieel voor staat en dat er geen andere optie is dan het opnieuw inleveren van salaris. Feyenoord vraagt geen goedkeuring van de spelers: de club wil de selectie op bedrijfseconomische gronden dwingen tot een loonoffer. De voetballers gaan daar niet mee akkoord. Het is onduidelijk hoe aan deze impasse een eind gemaakt zal worden door de directie.

"Ik heb begrepen dat het is gepresenteerd als een eenzijdig dictaat. Als werkgever moet je dat niet willen. Het lijkt me een totaal verkeerde handelwijze", vervolgt Everard. "Wat er nu gebeurt kan helemaal niet. Alleen als de spelers individueel instemmen met een offer, kan dit. Als club moet je dit niet willen, en zeker als Feyenoord moet je dit al helemaal niet willen. Feyenoord is de enige club in Nederland die dit zo doet. De volgende stap is nu aan de club: probeer een compromis te vinden. Als de spelers dit niet accepteren, ligt er een juridisch conflict. Dan gaat de zaak naar de arbitragecommissie..."Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door london calling)

Wat een puinhoop is het toch bij mijn cluppie. Ik hoef geen geld terug van mijn seizoenkaart, zal er volgend seizoen ook wel weer 1 kopen maar heb ook alle begrip voor medesupporters die dat niet (kunnen) doen. Ook snap ik dat spelers en personeel op een gegeven moment wel klaar zijn met inleveren zelfs na de wanprestatie van vandaag. Uitzichtloos is wel het woord wat bij deze situatie hoort...zucht

21 februari 2021 om 23:19

Het is niet alleen jouw club. Deze Corona periode laat zien hoe verziekt alle clubs eigenlijk zijn. Ze hebben allemaal geld te kort vanwege de torenhoge salarissen. Misschien moeten sommige clubs gewoon kiezen voor normale salarissen en minder spelen op hogere inkomsten. Ja, niemand had dit voorspelt, maar als je bij een crisis zo diep in de problemen raakt geef je in mijn ogen te veel geld, omdat er gewoon geen ruimte is voor een financiële tegenslag. Hopelijk is deze Corona crisis een wake up call voor clubs om te snijden in spelerssalarissen.

21 februari 2021 om 23:25

Veel te makkelijk. Echt totale onzin wat jij hier stelt, als een groot deel van je omzet wegvalt door een reden die bijna niet te verwachten is dan kan je daar helemaal niks aan doen. In Nederland voeren de meeste clubs gewoon een goed beleid en het is erg zonde dat zij door corona zo hard getroffen worden. Als je weer lagere salarissen betaalt heb je een kleinere kans dat je goede spelers hebt, Europees actief bent of hoge transfersomma ontvangt. Dus het is ook gewoon slim om geld te investeren. Een tegenslag kun je altijd oplopen maar een heel seizoen zonder publiek is geen tegenslag te noemen. Stel je voor PSV haalt geen Europees voetbal of wordt 7e dan kunnen zij makkelijk een of twee spelers verkopen om uit de problemen te blijven. Maar 1,5 - 2 jaar zonder publiek is gewoon een ramp.

21 februari 2021 om 23:34

Nu wat wel blijkt is dat de seizoenskaarten onnodig hoge prijzen hebben. De clubs kunnen duidelijk wat missen en daar is de iets minder welgestelde supporter weldegelijk de dupe van. Wat jammer is.

21 februari 2021 om 23:35

Dus jij denkt dat alle bedrijven voorbereid zijn op het wegvallen van minstens een derde van de inkomsten? Dat is niet realistisch.

21 februari 2021 om 23:35

Het is niet alleen de toeschouwers die worden gemist hoor. Of denk je echt dat Barcelona het salaris van Messi betaalt alleen van toeschouwers? Het zijn ook sponsors die afhaken en meer eromheen. Maar goed je zegt het zelf ook als PSV geen Europees haalt verkopen ze gewoon spelers. In mijn ogen is dat boven je stand leven en daardoor raken mensen failliet. Of leef jij privé ook boven je stand? Zover ik weet moet je altijd reserves opbouwen, PSV begrootte vroeger zelfs op de CL, dit heeft ze in grote financiële problemen gebracht. In mijn ogen is dat niet gezond. Overigens gaat dit nog wel even duren, want steeds meer sponsoren zullen afhaken nu.

21 februari 2021 om 23:42

Als je onderneemt moet je gewoon risico's nemen om verder te komen. PSV loopt bijna nooit Europees voetbal mis waardoor ze dus bijna nooit een gat in de begroting hebben maar mocht dat wel zo zijn dan is het toch niet raar dat je een speler verkoopt. Reserves zijn natuurlijk goed maar niet investeren helpt je ook niet verder. Je kan het geld wel op de bank laten staan maar dan wordt het ook niet veel meer waard.

22 februari 2021 om 01:02

Wanneer leef je boven je stand? Als ik 25 panden heb en ik kan mn lasten (hypotheek) blijven betalen, dan leef ik toch niet boven mijn stand? Dan investeer ik op een enigszins verantwoorde manier. Loop ik dan tegen een financiële tegenvaller aan, is het verkopen van een huis nog altijd een optie. Het is een tegenvaller, maar uiteindelijk niet meer dan dat. Heeft niks met boven de stand leven te maken m.i.

22 februari 2021 om 01:44

De verschillen tussen de diverse clubs zijn bezonder groot te noemen. Aan de top is er voor tientallen miljoenen euro's aan spelers ingekocht. Daar zijn geen financiele problemen. De sub top doet het op zich ook niet slecht echter Feyenoord is daar een uitzondering op. Daar gaat het al tijden financieel niet goed. De vrienden van Feyenoord hebben de club destijds gered maar nog altijd hebben die een hoop geld te goed. Mij is het nog altijd een raadsel waarom Feyenoord afgelopen jaar zoveel nieuwe spelers (maar liefst zeven stuks) heeft gehaald, dit hadden ze toch kunnen voorzien?

22 februari 2021 om 08:32

De vrienden van Feyenoord hebben ze financieel geholpen maar niet gered.
Door dat ze er geld in hebben gestoken zijn ook steeds meer vriendjes van hun binnen het bestuur gekomen.
Daar zitten allemaal mensen die weinig met voetbal hebben en helemaal niet het beste voor Feyenoord willen.
Het enige wat ze willen is er financieel sterker van worden.

Het word tijd dat er een hele grote bestuurlijke bom ontploft en dat er mensen komen die verstand hebben van het leiden van een voetbalclub en daar ook nog eens passie voor hebben.

Wij hebben een directeur die zichzelf niet goed genoeg vond voor commercieel directeur.

21 februari 2021 om 23:36

Feyenoord gaat failliet ben ik bang, alz er niet snel investeerders komen. Je gaat dit jaar geen directe plaatsing voor europa afdwingen, dus dat geld mis je. Je jeugd staat stil momenteel. Er staat niets maar dan ook niets van waarde op het veld dat je meer dan 10 miljoen op gaat leveren. En Advocaat speelt momenteel niet om te winnen, maar voornamelijk om niet te verliezen.

21 februari 2021 om 23:38

Top 4 gaan ze toch wel halen niet?

22 februari 2021 om 00:57

Dat hoop ik voor ze. De nummers 2 t/m 5 liggen dicht tegen elkaar. Feyenoord moet nog een wedstrijd in en tegen Groningen inhalen maar zoals ze vandaag spelen zie ik ze daar geen enkel punt binnenhalen en dan staat Groningen op 1 punt van Feyenoord. Met wat pech worden ze 6e

22 februari 2021 om 01:04

Feyenoord gaat niet failliet, daar zijn ze veel te groot voor, is het achterland te veel voor verbonden en zal er altijd (vermogende of supporters) opstaan. Geldt voor pakweg 10-15 clubs in NL.

21 februari 2021 om 23:44

Het zou mij vooral frustreren dat ze in de winter voor het geld van waarschijnlijk 20 kantoormedewerkers een.spits huren die er niks van kan. Als je geld zat hebt maakt dat niet uit, maar in deze situatie is dat gewoon erg dom

22 februari 2021 om 08:03

Het ziet er weet somber uit bij Feyenoord. Het kampioenschap bracht wat licht maar schijnbaar is het daarna weer mis gegaan? Wellicht valt het te overzien. Feyenoord en Psv komen niet meer in de buurt van Ajax. Momenteel strijden ze met andere clubs om plaats 2 t/m5 en mogelijk ook de aankomende jaren, helaas. Bij Feyenoord gaat het dan momenteel nog wat slechter, mijn god wat een wanprestaties. Wel bijzonder dat ze nog wel (zoals altijd) een goede wedstrijd tegen psv spelen en winnen, waardoor kampioenschap zo goed als zeker naar Amsterdam gaat. Wat je als Feyenoorder als laatste wilt, toch?

22 februari 2021 om 08:07

Ja, triest dit en het ergste moet nog komen, vrees ik. Met drie rondes met puntverlies in het verschiet door een ongemotiveerde ploeg, en het niveau dat Feyenoord de laatste wedstrijden haalt, daalt de waarde van de verkoopbare spelers met een half tot een heel miljoen per week. Misschien moet het team de video van Van Persie over losers en winners nog eens bekijken. Nu staan er alleen maar spelers met een losers mentaliteit op het veld.

Ik snap echt niet wat er aan de hand is in Rdam zuid. Hoe is Feyenoord al 30 jaar blut? Ahaha. Ergens is het toch wel een beetje grappig. Als Feyenoord wat te spenderen had zou het de ED domineren.🤣

21 februari 2021 om 23:28

Haha wat grappig. Feyenoord was hard bezig zichzelf terug aan het knokken en ze hebben na hun kampioenschap het geld niet echt goed geïnvesteerd maar ze hadden nu juist weer een paar spelers die ze konden verkopen en daarop verder konden bouwen. Ik denk dat jij ook niet zou lachen als jouw bedrijf door deze rotsituatie ineens 20-40% van zijn omzet verloor.

Klopt helemaal. Bij een loonoffer is instemming van de spelers nodig. Er is immers een overeenkomst tussen de spelers en de club. Een van de partijen kan zo'n overeenstemming niet eenzijdig wijzigen. Enkel als Feyenoord aan kan tonen dat het een zwaarwegend financieel belang heeft, dan kan het eenzijdig door worden gevoerd. Maar danxmoet het vaak overduidelijk zijn dat een bedrijf anders failliet gaat, want een rechter gaat daar niet vaak in mee.

21 februari 2021 om 23:36

Zal niet lukken, want feyenoord heeft een maand geleden dr portemonnee getrokken voor een dure deal met die argentijn, terwijl de situatie niet is veranderd. Feyenoord is geheel kansloos in deze situatie. Ik zie eerder gebeuren dat de rechter spelers de kans geeft om ergens anders heen te gaan. Met andere woorden transfervrij. In de praktijk zal er ergens gemiddeld worden, maar feyenoord zal hoe dan ook de verliezer zijn.

22 februari 2021 om 11:03

Daar zit hier het probleem. Terwijl we al maanden Corona hadden, haalde Feyenoord zeven nieuwe spelers voor de selectie. Nummer zeven kwam onlangs uit zuid-Amerika. Al die kosten vond Feyenoord geen enkel probleem. En nu verwachten ze dat de spelers geld gaan inleveren. Dat zal bij de tuchtcommisie echt een probleem voor Feyenoord gaan worden.

Een loonoffer mag nooit vanuit de werkgever "opgeeist " worden Dit moet in samenspraak met de werknemer, als 1 speler naar de kantonrechter stapt voor een loonvordering kan Feyenoord gewoon het contractuele salaris betalen. Er is geen kantonrechter die de werknemer in dat geval zal tegenspreken. Mocht een rechter zo gek zijn om de belangen van Feyenoord (de levensvatbaarheid) te bekijken, zal hij ook concluderen dat er een spits uit Argentinie enz is aangetrokken. Kansloze zaakArrogant en misplaatst hoe ze dit aangepakt hebben. Als Feyenoord daadwerkelijk zoveel omzet misloopt kunnen ze ook gewoon de NOW regeling van het UWV aanvragen lijkt mij. Nu weet ik niet hoe dit zit met maximale daglonen etc. dus ik kan me lelijk vergissen met deze opmerking.De spelers van Feyenoord zijn echt geen financieel onafhankelijke spelers, de meesten zijn met 34 al met pensioen dus ik begrijp ze heel goed.

21 februari 2021 om 23:59

Feyenoord kan toch ook niet anders. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de spelers een loonoffer doen. Ik vind dat je wel begrip mag hebben voor deze situatie, zeker de meeste Nederlandse spelers of spelers die al een langere tijd bij Feyenoord zitten. De meeste basisspelers verdienen meer dan genoeg om een mooi leven te hebben na hun carrière. De manier waarop ze dit doen is misschien niet helemaal lekker gegaan.

22 februari 2021 om 02:13

Natuurlijk kan Feyenoord wel anders. Ze hebben er deze winter voor gekozen om Pratto te halen, dit hadden ze niet hoeven doen en daarnaast wist Feyenoord een maand geleden ook al dat deze situatie op het punt stond te gebeuren, ze hadden dus gewoon de keuze om een Senesi of Berghuis of desnoods Jorgensen of Kocku te verkopen deze winter. Dan hadden ze misschien voor deze spelers niet het gewenste bedrag ontvangen, maar Feyenoord zit nou niet bepaald in een situatie de hoofdprijs te eisen. Die keuze hebben ze echter niet gemaakt, dan moet je nu niet van de spelers verwachten dat ze wel klakkeloos salaris inleveren. Daarnaast denk ik dat de manier waarop Feyenoord nu met zijn spelers omgaat niet alleen slecht is voor de band met de huidige spelers (en alle gevolgen van dien) maar ook dat dit een erg slecht beeld schetst voor mogelijke toekomstige transfers, wanneer spelers zien hoe Feyenoord met z'n personeel omgaat

22 februari 2021 om 11:05

Om begrip te krijgen moet de directie natuurlijk wel zelf handelen om de kostne in zo;n Corona jaar laag te houden. Het halen van zeven nieuwe spelers is dan uitermate vreemd te noemen. Daarmee werden de loonkosten aardig opgekrikt. Om dan nu loonsverlaging van de spelers te vragen, klinkt mij raar in de oren. Had dan gewoon een pas op de plaats gemaakt op de transfermarkt, dan hoefde je nu niet met dit soort zaken aan te komen.

22 februari 2021 om 15:45

Feyenoord kan nu misschien niet meer anders, maar dat konden ze wel natuurlijk, ze hebben in de afgelopen maanden genoeg keuzes gemaakt waar je achteraf best je vraagtekens bij kan zetten.
Ze hebben in de winterstop die argentijn gehaald terwijl ze toen deze situatie aan hadden kunnen zien komen. Dat hadden ze niet hoeven doen.
Sinisterra kreeg 2 keer binnen een paar maanden (vanwege zijn leeftijd) een nieuw en opgewaardeerd contract deze winter, hadden ze ook niet hoeven doen.
Ze hebben deze winter een paar spelers gehaald voor jong Feyenoord, waaronder een uit Afrika (ik meen senegal), hadden ze ook niet hoeven doen en daar zit bovendien dat minimum salars aan voor niet EU spelers van ruim 2 ton per jaar (voor spelers onder de 20) aan vast, dat was ook een keuze.
Zelfs het niet verkopen van waardevolle spelers in de zomer zoals Senesi was een keuze, al was het maar omdat je er toen financieel al niet goed voor stond en je, zelfs met beperkt publiek al wist dat het financieel een zwaar jaar zou worden.
Sportief voor dit jaar en de toekomst zijn die keuzes best te begrijpen natuurlijk.
Alleen blijft het een keuze van Feyenoord om het sportieve boven het financiele te plaatsen.

@ memphisdepay Natuurlijk kon en kan Feyenoord wel anders. Ze hadden die Argentijn van bijna 5 ton plus salaris niet hoeven halen en, gezien hun schijnbaar penibele situatie, gewoon in de afgelopen periode nog een andere speler kunnen verkopen. Nu komen ze direct na uitschakeling voor de beker even vertellen dat ze de salarissen opnieuw willen inperken. En jij kunt dan beweren dat die spelers zat verdienen, iemand die zat verdient heeft doorgaans ook zat uitgaven, gebaseerd op dat inkomen waar Feyenoord dus al eerder aan heeft zitten knabbelen. En ik ben benieuwd of jij het zelf zou pikken als het je zou overkomen en of je dan alleen maar zou zeggen dat je werkgever het op een manier heeft gedaan die niet helemaal lekker was.

Feijenoord is kansloos en uitzichtloos,daar heeft de financiële situatie niks mee te maken. Structureel is het beleid om te huilen. Na al die jaren nog steeds geen pptje kunnen creëeren, zelfs niet na een titel.

Het gaat niet zo lang meer duren of alles en iedereen is helemaal klaar met deze duizelingwekkende salarissen. Dat kan in de huidige tijd niet lang meer goed blijven gaan. Kijk maar naar de berichten van het WEF...iedereen is dadelijk zijn geld en bezittingen kwijt. Dus ook de voetballers

Wat ik persoonlijk nogal vreemd vind is dat het eerste loonoffer afliep een tijd terug, en zij nu pas komen vragen voor een tweede loonoffer? Zoiets bespreek je toch al eerder, dat mocht de situatie niet veranderen dit een tweede keer gevraagd kan worden. En de huidige situatie had je in november/december al kunnen voorzien. Dus waarom toen niet al het gesprek nog eens aangegaan?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller2313
B. LinssenAanvaller216
L. SinisterraAanvaller113
J. BijlowKeeper80
L. PrattoAanvaller50
N. MarsmanKeeper160
R. ten HoveKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Woensdag 3 maart
Rangers maakt zich zorgen over de situatie van Jürgen Klopp bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren