‘Gewelddadige’ Van Polen: ‘Had ik hem maar op zijn smoel geslagen’

Zaterdag, 30 januari 2021 om 22:47Jeroen van Poppel • Laatste update: 23:08

Bram van Polen zal zijn vierhonderdste wedstrijd in het betaald voetbal niet snel vergeten. De aanvoerder van PEC Zwolle leek zaterdagavond met zijn ploeg op weg naar een 2-3 zege bij FC Utrecht, maar pakte in de uiterste slotfase een rode kaart en zag de Domstedelingen terugkomen tot 3-3. Van Polen werd van het veld gestuurd voor een 'gewelddadige handeling' jegens Remco Balk, maar vond het zelf wel meevallen. "Nee, het is niet slim, maar het is wel gewoon een douw", aldus Van Polen tegenover ESPN.

Als de 35-jarige rechtsback had geweten dat hij rood zou krijgen voor de duw, dan had hij wel anders gehandeld. "Had ik hem maar op zijn smoel geslagen, dan weet je het zeker", zegt Van Polen. "Ik snap wel: ik geef de scheidsrechter aanleiding om een rode kaart te geven. Het is gewoon heel dom van mij, maar ik denk dat een... hoe ga ik dat netjes omschrijven... een wat volwassenere scheidsrechter hem niet had gegeven, laten we het zo zeggen."

Trainer John Stegeman is allerminst blij met de actie van zijn aanvoerder. "Ja, ik ben boos. Teleurgesteld vooral, omdat hij vandaag zijn vierhonderdste wedstrijd speelt", weet Stegeman, die het wil hebben over het moment dat voorafging aan de rode kaart van Van Polen. Balk ging daarbij op de knie staan van doelman Xavier Mous. "Het is gewoon een rode kaart (voor Balk, red.) hoor, want hij gaat vol op zijn knie staan. Ik weet niet dat de VAR aan het doen is in Zeist, ik denk aan het slapen. Maar dat maakt niet uit, Bram moet zich gewoon niet verleiden om deze jongen aan te raken."

Scheidsrechter Jannick van der Laan geeft na afloop tekst en uitleg. "Ik zie dat zijn hak op de grond landt, en de rest van de voet op de knie, dus daar fluit ik voor", aldus de pas 25-jarige arbiter. "Een onbesuisde actie, en daar geef ik geel voor. Maar nog voordat ik die kaart kan geven, zie ik dat Bram van Polen met hoge snelheid in de hals van Remco Balk duwt, dat vind ik een gewelddadige handeling. In de regels staat: daar geef je een rode kaart voor, omdat het een gewelddadige handeling is. Als het vijftien centimeter lager was, dan vind ik het minder ernstig inderdaad. Dan zou ik hem misschien een gele kaart hebben gegeven, dat weten we nu niet, want het was in de hals."

Hugo Borst reageert in de studio van ESPN begripvol op de scheidsrechter. "Die man heeft helemaal niet slecht gefloten", stelt Borst. "Voor een beginneling was het helemaal niet beroerd. Hij had alleen die Balk, die etterbak, die echt vol op de knie kwam, ik vond het bijna gestrekt been, rood moeten geven. En anders had hij gecorrigeerd moeten worden. En die Balk gaat ook nog eens eng liggen, dus ik zou zeggen: houd dat ventje in de gaten de komende tijd. Gadverdamme!"Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door mauricehurkmans)

Het was volgens mij gewoon ongelukkig van Balk. Zag er wel lomp uit.

Maar van Polen. Tjah. 35 jaar en een schriel manneke van 18 tegen de grond geduwd. Hele vent. Volgende keer tegen Veerman, Dumfries of Traoré.

30 januari 2021 om 22:57

De actie op de knie kan je ongelukkig noemen, het etterige gedrag erna is gewoon bewust hoor

30 januari 2021 om 23:01

Die gaan niet zo op de grond staan rollen. Dat soort reacties zijn vanuit een momentopname. Dat doe je op dat moment bij iedere speler, hoe groot of sterk die persoon ook is.

30 januari 2021 om 23:08

Die gaan niet zo rollen omdat een duw niet zo hard aankomt als je 90 KG weegt in plaats van 65. Denk je nou echt dat Balk hier had kunnen blijven staan? Het was een flinke duw die hij kreeg. Terechte rode kaart.

30 januari 2021 om 23:23

We gaan nooit weten of Balk had kunnen blijven staan. Hij deed niet bepaald een poging daartoe. Wat een misselijk ventje. Dit had voor mij prima met een gele kaart afgedaan kunnen worden, dan had ook niemand geklaagd.

30 januari 2021 om 23:14

Dan zou hij ook duwen maar zouden ze gewoon blijven staan. T lijkt altijd ernstiger wanneer iemand veel lichter is en naar de dichtstbijzijnde zijlijn vliegt

30 januari 2021 om 23:18

Bazoer raakte een paar maanden geleden ook ongelukkig zijn tegenstander, mocht 2 wedstrijden brommen. En zo zijn er wel meer voorbeelden. Je hoeft iemand niet zo zwaar te schorsen, maar elke lijn in strafmaat is zoek. En na de reactie is Balk voor mij even af..

30 januari 2021 om 23:38

Het feit alleen al dat (huile)balk naar z’n gezicht grijpt zegt mij al genoeg. Dit was nooit rood natuurlijk.

31 januari 2021 om 00:14

Ik vind het echt bizar dat we een jongeman van 19 jaar al een huilebalk of een engbek gaan noemen..! Wat van Polen deed, met zijn intonatie op het veld, verdiende hij een rode kaart. Hij kwam agressief en bewust op Balk af, duwde hem en werd daarna ook nog eens boos. Het feit dat een 35 jarige man in een interview nog steeds zijn controle niet kan inhouden, man man, dan ben je voor mij een huilebalk. Emoties mag je delen, maar doe dat op een professionele manier als professional.

Geef Balk de tijd om te groeien, hij komt net kijken. Reflecteren en inzicht zal hij hopelijk vergaren om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

31 januari 2021 om 00:26

Mwah, een engnek noem ik hem nergens. En aanstellen deed hij natuurlijk enorm. En daar is dus VAR onder andere voor. Hij wordt natuurlijk nooit in z’n gezicht geraakt. En voor een duw rood geven gebeurd natuurlijk nooit, oom al was het agressief. Vind dat ook niet gek na de overtreding van Balk, die nooit bij de bal kon en dus helemaal niet daar had moeten zijn. Wat de scheidsrechter zegt is natuurlijk niet waar. Balk wordt nooit in z’n hals geduwd. En dus vind ik dit naaierij van de bovenste plank en geen rood. Heb niet het hele interview gezien, maar wat op studio sport eredivisie uitgezonden werd, kwam van Polen heel rustig over. Jij mag je eigen mening hebben natuurlijk.

31 januari 2021 om 00:39

Beste Pan, is aanstellerij niet een ding geworden in het voetbal? Hoewel ik ook liever een gepassioneerde strijd op het veld zie, waarin alle partijen door blijven banjeren in plaats van het spel constant ophouden, gebeurd het toch. Balk kreeg er geel voor zijn actie, en terecht. Ik vind ook de rode kaart terecht. Balk krijgt gewoon een duw bij zijn borst/keel. Ongeacht de reactie van Balk, is van Polen zijn actie niet goed te praten. Als van Polen dit tegen een scheids deed, was hij wel de boosdoener, maar omdat het nu om een jonge speler gaat als tegenstander, is de situatie anders..? Dat jij geen vertrouwen hebt in de scheidsrechter zijn kunde (plus van de Var), is jouw mening, dat mag. Ik vind dat hun goed gereageerd hadden. En over de interview van Van Polen: Kijk hem gerust nog eens terug, en lees/observeer zijn gedrag. Van mij gevoel kookt hij enigszins van binnen terwijl hij de woorden Had ik hem maar op zijn smoel geslagen’...

31 januari 2021 om 00:50

Dus omdat aanstellerij een ding is geworden is moeten we het maar accepteren? Ik vind het naaierij. Ik vind van Polen’s reactie ook niet goed, maar vind die van Balk veel erger. Sorry, ben 44, de tijd van Keane, wouters enzo lol.
En als van Polen ‘enigszins’ van binnen kookt, vind ik al helemaal dat hij kalm is. Woordkeuze kun je over discussiëren, maar ben allang blij dat ie niet nep voor de camera staat.
Laten we het maar eens worden dat we het niet eens zijn.

31 januari 2021 om 02:10

@uutrecht - Het feit dat die jongen nu al deze reacties opwekt, zegt toch genoeg? Ik mis wel de objectiviteit in jouw betogen. Je discussieert volledig naar jouw supportershart en geen moment naar de situatie zoals 'ie zich voordoet. Die jongen heeft trekjes die de gemiddelde voetballer niet heeft en daar heeft z'n leeftijd niet eens zozeer wat mee te maken. Dan mag daar wat van gezegd worden. Dat moet er gewoon snel af, want die jongen gaat straks van alles over zich heen krijgen terwijl hij nog niets gepresteerd heeft. Dat is voor die jongen natuurlijk ook niet bevorderlijk.

31 januari 2021 om 07:13

Balk kijkt naar beneden waar hij zijn voet neer gaat zetten en zet hem bewust op het been van Mous. Dat is gewoon smerig en een rode kaart waard. Logisch dat Van Polen zo fel reageert, maar hij moet wel zijn handen thuis houden.

31 januari 2021 om 09:59

Op die leeftijd moet je ze juist ontgroenen en aanpakken, van Polen heeft zijn karakter gevormd die veranderd niet naar je kan Balk gewoon aanpakken hoor als hij zich vervelend gedraafd...

31 januari 2021 om 09:00

Gaan we weer: maar als je zelf gevoetbald hebt (en je geen gekleurde bril op hebt) (beide geldt voor mij in deze) dan weet je dat de actie van Balk niet hoort. Hij zet bewust zijn voet daar neer want hij kan de bal daar niet meer raken, Je kunt twijfelen over de intentie om iemand te blesseren of niet, maar hij neemt wel het risico. Daarnaast is het gewoon een vieze actie.
Van Polen zou dan inderdaad met zijn ervaring moeten begrijpen dat zijn actie niet verstandig is en dat hij de scheidsrechter aanleiding geeft om rood te kunnen geven, maar ik ben het met hem eens dat wanneer de scheidsrechter de actie heeft gezien (en dat blijkt uit de gele kaart), hij ook begrip moet hebben voor het opkomen voor je keeper.
Tenslotte @kraanvogelaar: Veerman ja, Traoré misschien, maar als Dumfries zo'n duw had gekregen dan kwamen we hem nu nog rollend tegen in de hoop op de volgende onterechte penalty te ontvangen.
Op naar de super sunday, ik heb er zin in!!!

31 januari 2021 om 09:51

Of neem een tadic, die zou al rollen voordat ie geraakt werd

31 januari 2021 om 12:44

Tadic wordt niet genoemd door kraanvogelaar, dus snap werkelijk waar niet waarom jij hem er nu weer bijhaalt. Kraanvogelaar gaf drie namen op als zijnde beren voor kerels die je niet om krijgt met een duwtje en niet lopen te miepen. Maar dat gaat dus niet op voor de heer Denzel "ik heb harde voeten en daardoor ben ik onstabiel en val ik bij elke blik die een tegenstander al naar me werpt, maar ik doe zo lekker mijn best" Dumfries.
Maak hier aub geen Ajax - psv van.

Hahaha ik vind dit toch een mooie kerel. Lekker eerlijk in de interviews! Vond het zelf okk geen rode kaart, viel allemaal wel mee..

30 januari 2021 om 23:06

Volledig mee oneens, hij bagatelliseert hier zijn eigen gedrag door het min of meer op de onervarenheid van de scheidrechter af te schuiven dat hij een rode kaart kreeg. Ik vond het een forse duw en ook volledig onnodig. Van Polen loopt trouwens ook altijd erg tof te doen als ze tegen Feyenoord moeten spelen, om vervolgens 9 van de 10 keer hoogstpersoonlijk ons de punten te bezorgen door een paar cruciale fouten te maken. Ik vind dit een verdediger én aanvoerder van niks, totaal verkeerde uitstraling. Bijzonder dat dit soort figuren het zo lang volhouden in de Eredivisie, zegt denk ik heel veel over het niveau.

30 januari 2021 om 23:28

Enorm belangrijk geweest voor onze club en heeft alles meegemaakt. Bagatelliseren of niet, bram is lekker down to earth en zegt wat hij vind. En vaker wel an niet klopt het wat hij zegt. Uiteraard heb ik een bril op ,maar ok luister liever hier naar dan naar de mediagetrainde knaapje waar niks uit komt. Ik zou me eerder zorgen maken om je eigen aanvoerder die na 90 minuten wandelen niet eens meer weet wat er gebeurd is tijdens de wedstrijd

30 januari 2021 om 23:42

Toegegeven, ik neem meningen over hoe je ongeschikt moet zijn als aanvoerder wel serieus van een supporter van de club waar Steven Berghuis aanvoerder is, dan ben je tenminste ervaringsdeskundige. Zeker als het gaat om het af en toe doorslaan van je stoppen.

30 januari 2021 om 23:43

Sorry, maar dit wordt dus gezegd door iemand die echt niet elke wedstrijd can P.E.C. kijkt. Deze man heeft enorm veel betekend voor de club en is in alles een aanvoerder. Gele kaart was natuurlijk meer dan genoeg voor dit duwtje. Zeker vanuit de ooghoek van de scheidsrechter zie je dat het echt niet zo erg was. En inderdaad had een meer ervaren scheidsrechter hier ook nooit rood voor gegeven.

31 januari 2021 om 02:52

Het is wel duidelijk dat je puur vanuit clubliefde reageert en van Polen niet mag. Hij is een prima aanvoerder met prima uitstraling. Hij gaat voorop in de strijd en kan zich goed verwoorden. Dat hij een voorkeur voor een andere club heeft dan jouw favoriete, doet daar weinig aan af.

Die Balk is toch wel in een razend tempo bezig z'n krediet te verspelen voor z'n carriere uberhaupt echt begint. Wat een naar mannetje in het veld is dat, zeg! Hij wekt de irritatie op van een Neymar, maar dan met nog geen fractie van het talent. Verder kan ik me de frustratie van Van Polen wel voorstellen, maar anderzijds ben je wel aanvoerder en de ervaren speler aan de kant van Pec. Dan moet je toch een manier vinden om boven dat soort dingen te staan. Maar goed, dat is in sommige situaties makkelijker gezegd dan gedaan zo vanaf de "zijlijn".

30 januari 2021 om 23:18

Balk stond in de jeugd al bekend als vervelende duikelaar. Ligt constant op de grond.

31 januari 2021 om 00:27

Feit dat je al Balk met de trekjes van Neymar gaat vergelijken, is bizar. Na hoeveel wedstrijden heb je deze conclusie gemaakt? Wat is het leeftijdsverschil tussen N en B? Ik geloof in Balk, die jongen gaat het nog wel leren, maar gun die man ook de kans. Dat je de frustratie van een (als we toch leeftijden erbij gaan halen) 35 jarige man wel kan begrijpen, vind ik ook bizar t.o.v het gedrag wat Balk liet zien. Zowel de dader als het slachtoffer zaten fout. Waarbij van Polen zich in en na het veld liet gaan, dat is pas beschamend.

31 januari 2021 om 01:58

Natuurlijk geloof je in die jongen. Die jongen tekent net voor jouw club en vanuit dat perspectief ga je de discussie aan. Overigens heb ik het vooral over z'n gedrag binnen het veld en hoe hij overkomt. Ik vind het geen bijzondere speler, maar ik kan er ook nog niet echt een oordeel over vellen omdat die jongen nog erg onervaren is. Gedrag echter is iets wat je niet makkelijk afleert...

31 januari 2021 om 09:19

Jij blijft wel naar zijn leeftijd wijzen. Waarom is dat zo een belangrijk argument volgens jou? Hij is gewoon een volwassene hoor

31 januari 2021 om 19:05

@Sirius: ik citeer de volgende tekst van een andere voetbalwebsite om jou duidelijkheid te geven hoe Van Polen voor de tv heeft gereageerd:"Ik zie die Balk doorlopen op Mous en reageer gewoon vanuit emotie. Ik geef hem een douw. Echt dom, want ik geef de scheidsrechter aanleiding om mij een rode kaart te geven", zo zegt Van Polen na afloop bij RTV Oost. "Had ik hem maar op zijn smoel geslagen, dan was het zeker een rode kaart geweest. Dit is gewoon dom van mezelf. Die rode kaart zag ik niet aankomen. Als je dan ook nog die 3-3 tegen krijgt, is het nog zuurder. Van Polen betreurt zijn actie. "Ik ben wel een emotioneel mannetje, dan kom ik voor mijn teamgenoten op. Alleen hij (Balk, red.) is 1,50 meter, dus dan raak ik hem midden in zijn gezicht. Super dom van mezelf. Dat staat buiten kijf. Dommer dan dit kan niet. Alleen een meer ervaren scheidsrechter had 'm niet gegeven."Ik lees hier de uitlatingen van een meneer van 35 jaar oud die zich uit als een kind van 11. Met zijn uitlatingen over 1.50 en had ik hem maar op zn smoel geslagen, ik ben emotioneel aangelegd dus ik hen het recht om zo te reageren en voor m'n ploeggenoten op te komen... hij mag van mij de komende maanden even brommen op de bank, meteen een pedagogische cursus hoe om te gaan met je emoties volgen.Ongeacht of hij w of niet voor Utrecht speelt, zijn reactie is niet goed te praten. En als je goed na de samenvattingen kijkt, zie je dat Balk geduwd wordt, ongelukkige misstap die hij nog probeert te ontwijken.

Ik had beide geel gegeven. Wat van Polen doet mag niet, maar Balk raakt de keeper best flink. Het is niet zo dat de PEC captain slaat.

31 januari 2021 om 00:20

Nee, maar van Polen loopt bewust met een agressieve houding naar Balk toe, om hem vervolgens bij zijn borst/keel te duwen. Lekkere voorbeeld ben je dan als captain zijne. Dit valt niet goed te praten.

31 januari 2021 om 07:26

Bewust op de knie van je tegenstander staan valt ook niet goed te praten.

"Het is gewoon heel dom van mij, maar ik denk dat een... hoe ga ik dat netjes omschrijven... een wat volwassenere scheidsrechter hem niet had gegeven, laten we het zo zeggen."

Reppen over iemand op zijn smoel slaan is al behoorlijk triest, maar als je ook nog de leeftijd van de scheidsrechter erbij betrekt (die overigens prima floot) zet je jezelf toch wel echt voor paal.

30 januari 2021 om 23:22

Voor een onervaren scheidsrechter vond ik hem inderdaad gewoon naar behoren fluiten. Dat Balk geen rode kaart kreeg vind ik meer op het conto van de VAR te schrijven. Wat Van Polen deed moet gewoon rood zijn. Ik zie niet veel toegevoegde waarde in discussies over welke duw / armbeweging geel en welke rood is, het fysiek belagen van tegenspelers of scheidsrechters moeten we gewoon altijd hard op straffen.

Stoere teksten van iemand die iets te veel in zichzelf is gaan geloven.

Je moet ook gewoon van anderen afblijven. Mijns inziens een terechte rode kaart. Maar Ajax had hem niet gekregen...

31 januari 2021 om 00:42

Hoewel het altijd een stiekeme droom van Bram is geweest denk ik niet dat hij ooit in de situatie komt om namens Ajax een rode kaart te pakken.

Knvb moet echt iets gaan doen aan die stervende zwanen. Bestraf ze zwaarder. Dit maakt de hele sport belachelijk.

31 januari 2021 om 00:47

Mee eens. Laten ze meteen ook wat doen aan het tijdrekken wat velen keepers als ze voorstaan doen. Laten ze meteen ook de geblesseerde spelers naast het veld begeleiden, zodat het spel verder kan, laten ze ook meteen spelers zwaarder straffen die vaak wilde tackles uitvoeren, want daarmee kan je een voetballer ernstig mee blesseren. Sterker nog: Laten we alle 'fouten' uit het voetbal halen zodat wij als supporter van een club kunnen genieten van een mannelijk, attractief voetbalpotje.

Van Polen die een duw een douw noemt. Is hij ook een van die mensen die her verschil tussen kennen en kunnen niet weet? Zo'n basis-kader-type. 35 jaren oud en dan nog de ervaring niet hebben om zijn team er doorheen te slepen. Juich dan voor de neus van dat ettertje Balk nadat je de overwinning hebt veiliggesteld i.p.v. je team te benadelen en 2 punten in te leveren.

Van Polen heeft hier helemaal gelijk in. Wat een ongelooflijke p*svent is die Balk. Voordat hij ook nog maar íéts gepresteerd heeft, kotst iedereen hem al uit. Hij moet één keer wél de verkeerde tegenkomen en dan is hij aan de beurt.

Hele vervelende man die van Polen. Laat zich iedere keer weer kennen als een slechte verliezer die totaal een ander beeld bij de wedstrijd (of in deze zijn acties) heeft.

Ik heb het niet gezien. Ik lees dat hij een duw in de hals kreeg? Waarom lig hij er dan bij alsof hij in het gezicht is geraakt? Ik krijg daar altijd een naar gevoel bij. Op een of andere manier heb ik geen medelijden met dat jochie. En ik heb het dus niet eens gezien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.PEC Zwolle1-11
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KastaneerAanvaller70
S. TedićAanvaller70
J. WestermanAanvaller00
K. LamprouKeeper70
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

18 fans
Verdediger, 35 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 PEC Zwolle 7 0 0 0
2020/2021 PEC Zwolle 25 4 4 1
2019/2020 PEC Zwolle 8 0 3 0
2018/2019 PEC Zwolle 22 2 6 0
2017/2018 PEC Zwolle 29 3 6 0
Laatste voetbalnieuws

PEC eindigt doelpuntendroogte en pakt eerste punt van het seizoen

PEC Zwolle heeft woensdagavond voor het eerst dit seizoen een resultaat geboekt in de Eredivisie. In eigen huis speelde de ploeg van trainer Art Langeler met 1-1 gelijk tegen Sparta Rotterdam....Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren