De Jong schittert met hoofdrol bij doelpunten van Barcelona

Zondag, 24 januari 2021 om 18:08Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 20:30

Barcelona heeft zondagavond beslag gelegd op de derde plek in LaLiga. De ploeg van trainer Ronald Koeman overtuigde allerminst op bezoek bij Elche FC, maar won wel: 0-2. Frenkie de Jong nam op slag van rust de 0-1 voor zijn rekening en leverde de assist af bij de 0-2. Barcelona moest het voor de tweede keer deze week doen zonder Lionel Messi, die zijn laatste van twee duels schorsing uitzat na zijn rode kaart in de finale van de Supercopa de España tegen Athletic Club (2-3 nederlaag). Het betekende de vierde zege op rij in LaLiga. De laatste keer dat dat gebeurde was vorig jaar februari.

Barcelona tekende beroep aan tegen de rode kaart van Messi, maar daar ging de tuchtcommissie niet in mee, waardoor de sanctie van twee wedstrijden schorsing bleef staan voor de Argentijn. Messi ontbrak afgelopen donderdag ook al, toen Barcelona zich in de strijd om de Copa del Rey met pijn en moeite ontdeed van Cornellà. Uiteindelijk was er een verlenging nodig om een 0-2 zege te boeken. In het hart van de verdediging gaf Koeman zondagavond de voorkeur aan Samuel Umtiti, die samen met Ronald Araújo het centrale duo vormde. Clément Lenglet zat daardoor op de bank, net als Segiño Dest.

De ploeg van Koeman wist wat het te doen stond tegen de nummer voorlaatst van LaLiga en voerde vanaf de eerste minuut de druk op, maar wist in de beginfase niet tot noemenswaardige kansen te komen. Het eerste grote gevaar van de wedstrijd kwam van de voet van Jordi Alba, die na een half uur een voorzet ineens op de slof nam en de bal een meter naast zag gaan. Bij de tweede goede mogelijkheid was het wel raak. Martin Braithwaite gaf de bal vanaf links voor, waarna Gonzalo Verdú de bal voorbij zijn eigen doelman werkte. Het laatste zetje werd gegeven door De Jong, die de bal vanaf de doellijn tegen het net werkte en zijn derde van het seizoen maakte.

Na de pauze viel er beduidend meer te genieten en leek Barcelona al snel een strafschop te krijgen. De Jong bracht de bal met een hakje in het strafschopgebied, waarna Diego González de bal met zijn arm beroerde. Scheidsrechter Valentin Pizarro Gomez wilde er niet aan en wuifde de protesten weg. Amper vijf minuten later was Elche aan de andere kant dichtbij de gelijkmaker. Óscar Mingueza schrok van de plotse aanwezigheid van Araujo en gunde Emiliano Rogini na knullig balverlies een vrije doortocht richting Marc-André ter Stegen. De Duitser lag echter uitstekend in de weg, stak zijn been uit en voorkwam daarmee een tegentreffer.

Nog diezelfde minuut had Ousmane Dembélé met zijn linker de beslissing op zijn schoen. De aanvaller kapte, na een goede onderschepping van De Jong, op de rand van de zestien naar zijn linker en haalde uit, maar zag doelman Édgar Badía redden. Koeman bracht vervolgens een kwartier voor tijd Francisco Trincão en zag zijn pupil niet veel later gevaarlijk opduiken voor het doel van Elche. De buitenspeler probeerde het na een individuele actie in de verre hoek, maar had weinig succes in de afronding. De ingevallen Ruiqi Puig had dat even later wel. De ingevallen middenvelder werd van dichtbij door de lucht bediend door De Jong en kopte raak voor de 0-2. Door de zege bleef Barcelona voor de twaalfde wedstrijd op rij ongeslagen waarin het aantrad zonder Messi.Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door burwatti)

Het was vandaag aanvallend zeer pover, maar voor de rest staat er een stabiel team. Heerlijk overigens, dat Frenkie nu in de eindfase zo beslissend is. Die goal krijgt hij in de schoot geworpen, maar hij staat er wel. Zijn actie voorafgaand aan de assist op de 0-2 was wonderschoon. Fijn dat de 3 punten in de tas zitten, verder kunnen we deze wedstrijd vergeten en hopen dat Messi en Fati weer snel in het veld staan.

24 januari 2021 om 18:14

Wel trots op het team. Elche had maar een kans, dat was die misplaatste pass van Mingueza. Net zoals tegen Cornella bijna niks weggeven. Het team is conditioneel beter, zet goed druk en herovert snel de bal.

24 januari 2021 om 18:19

Is er iets bekend over mogelijke reentree van Fati dan? Ik dacht zelf dat hij voor dit seizoen uitgeschakeld was.

24 januari 2021 om 18:46

Waarschijnlijk is Fati, begin februari weer terug.

24 januari 2021 om 20:32

Wait whooot, dus hij is weer terug wanneer we CL spelen? Ik dacht serieus dat hij nog maanden eruit zou liggen. Tijd vliegt overigens we zijn bijna weer in februari belandt haha.

24 januari 2021 om 20:15

Frenkie wordt alleen maar beter. Heerlijk voor Oranje.

Beetje misplaatste titel, want met zijn balverlies kon Elche op gelijke stand komen. Maar goed. Was weer niet goed vandaag, veel moeite gehad tegen een zwak team dat volgend jaar gewoon weer thuishoort in de Segunda. Voorin geen enkele speler gezien die het verschil kon maken. Griezmann onzichtbaar eigenlijk, wat valt hij soms tegen. Dembele buiten wat onzinnige dribbeltjes en veel foute passes niet veel goeds zien doen. Enige leuke zijn de drie punten en de inbreng van Puig, met een paar minuten voor wat opwinding gezorgd.

24 januari 2021 om 18:59

pedri was ook leuk. Hij biedt zich aan tussen de linies en weet ook raad met die ruimte. Als er 2 man het bos in gestuurd worden om vervolgens de bal tussen de linies mee te nemen dan word ik daar enorm blij van :D. Met name toen bij die kopkans van trincao.

24 januari 2021 om 20:14

Klopt, Pedri deed het aardig. Die jongen is nog geen 19 en draait al mee in de basis. Hoop dat hij en Puig de toekomst zijn op het middenveld.

24 januari 2021 om 19:36

Hoewel ik niet vind dat we Frenkie af moeten branden obv een verkeerd moment, ben ik het over het algemeen wel heel erg eens met je punten. Barã§a was niet alleen slaapverwerkkend, het was gewoon slap. De hele voorhoede lijkt te kampen met een tekort aan zelfvertrouwen of is gewoon afwezig. Vond het overigens wel mooi om te zien hoe Alba omging met Puig bij de wissel en het doelpunt.

24 januari 2021 om 20:13

@Almogaver, nee hoor ik vind Frenkie net een van de betere spelers dit jaar. Dat doelpunt was zijn makkelijkste ooit, maar het toont wel aan dat ie er staat op het juiste moment. Al was die bal ook wel zonder hem wel binnen geweest. Collectief was het al bij al zeer slap inderdaad ja. Maar hoe Dembele wordt geprezen, ik kan daar met mijn hoofd niet bij.

24 januari 2021 om 20:49

Dembele is een van de grootste redenen van balverlies en stelt daar op offensief vlak zeer weinig tegenover. Ik snap ook niet waarom men hem zo prijst.

25 januari 2021 om 04:27

@almogaver, Is na Messi de speler die voor meeste dreiging scoort. Zelfs als hij een wedstrijd niet scoort, hij houdt verdedigers bezig en creeert zo ruimte. Dembele is ook heel nuttig tegen teams die met een hogere lijn durven te spelen. Hij sprint iedereen eruit op de counter.

De middenvelders doen het voor barcelona vandaag. Frenkie pedri en busquets waren goed. IK vind het mooi dat busquets weer een draai heeft gevonden sinds koeman van formatie is overgestapt. Pedri kan goed voetballen in de kleine ruimte daar moeten ze meer gebruik van maken. De aanvallers echter bakken er weinig van, het is beter voor barcelona als ze dembele, griezman, braithwate in de zomer verkopen en 1 of 2 nieuwe aanvallers kopen in plaats van hun. Die spelers gaan je niet helpen om weer een top team te worden. Fati moeten ze behouden en het is afwachten wat messi gaat doen maar dat zijn de enige 2 aanvallers die echt van waarde zijn voor het elftal.

Mooi dat Frenkie laatste tijd steeds vaker bij doelpunten betrokken raakt. Alhoewel ik dat met zijn spel bij Ajax en Oranje geen pré vindt. Voegt veel meer toe dan spelers die wel regelmatig scoren (braitwaithe, L. De Jong, Depay). Hiermee toon je al aan dat alleen doelpunten scoren niet het belangrijkste is. Wel als team, maar niet als speler. Hij trekt zoveel gaten open dat anderen meer ruimte hebben om te scoren. Maar goed. Mooi dat hij dit dit jaar meer doet!

Titel beetje misleidend. Frenkie heeft een goal en assist, maar de bal zou een eigen goal zijn, maar Frenkie tikte nog even aan.

Keurige wedstrijd. Ik vond Busquets echt fantastisch weer. Hij is toch zo ongelofelijk belangrijk voor dit team. Vorig seizoen was hij volgens velen een van de eersten die eraan zou gaan bij de verjonging van Barca. Niets van dat! Neemt de ploeg nu echt bij de hand en laat de rest veel beter draaien. Araujo en Pedri ook weer (gewoon) heel goed. Die beleven toch echt wel hun absolute doorbraak dit seizoen en kunnen volgend seizoen, wat mij betreft, op een basisplaats rekenen. Frenkie begint zich ook steeds meer te manifesteren als een belangrijke kracht. Echt fijn om te zien uit chauvinistisch oogpunt. Ik dacht nooit dat het erin zat en heb de mensen die riepen dat hij meer moest scoren voor gek verklaard, maar ik zat er totaal naast. In deze rol is hij echt waanzinnig. Het is dat je in aanvallend opzicht te kort komt dat je er vandaag niet vier of vijf maakt. Braithwaite komt duidelijk echt te kort voor Barcelona. Dembele blijft enorm onstuimig. Hij doet het niet slecht nu maar het zou voor een team als Barca wel prettig zijn als hij iets verfijnder wordt in zijn techniek zodat hij beter mee kan draaien in het klassieke Barcelona-spelletje. Griezmann vind ik echt een goede speler maar komt vandaag toch ook te kort als hij de echte leider van de aanval moet zijn. Als Messi en Dembele er allebei bij staan, leiden die genoeg de aandacht af voor Griezmann zodat hij ook tot zijn recht komt. Als, zoals vandaag, het meeste gevaar van hem moet komen, vind ik hem toch teleurstellen. Tot slot, weet iemand eigenlijk hoe oud Nino is? ;p

24 januari 2021 om 18:18

Oh en trouwens!!! Ik vond Trincao voor het eerst niet slecht. Wil ik ook graag even zeggen. Hij deed weinig fout, was aanwezig en werd zowaar gevaarlijk af en toe. Ik vind het vaak vervelend om spelers als 'miskopen' te betitelen maar bij Trincao stond ik bijna op het punt om vrolijk mee te doen maar vandaag viel hij echt niet tegen. Als hij dit altijd doet, mag hij vaker invallen van mij maar ik vond hem eerst echt bij jongens als Pjanic, Firpo en Braithwaite passen die je liever 90 minuten op de bank ziet.

Verdient gewonnen, dominant spel, alleen vooraan was het telkens net niet.
Scheids heel zwak, 2 penalties ontnomen, en Elche met veel overtredingen, maar de kaarten waren weeral voor Barca.
Busquets mist nu daardoor de wedstrijd tegen Bilbao, zal wel gemist worden want speelt heel sterk de laatste tijd.

Elche wilde vandaag helemaal niets en zelfs bij 0-1 stonden ze gewoon afwachtend te spelen. Dit overkomt Barcelona dit seizoen bijna in ieder wedstrijd, want bij balverlies zijn de spelers zo ongeorganiseerd en dan kan de tegenstander toeslaan. Gelukkig was Elche dramatisch en werd die ene kans niet benut dankzij een geweldige redding van Ter Stegen.

Ik had geen verwachtingen van de wissels, maar juist die frisse spelers hadden prima impact op de wedstrijd in de slotfase. Die blijdschap van Puig en medespelers was mooi om te zien. Het is hem zeer gegund!

24 januari 2021 om 20:31

Klopt. Zijn saaie wedstrijden vaak wanneer tegenstander niet vooruit wil. En dat hebben veel teams in la Liga al gedaan tegenover barca dit seizoen.

Goed om te zien dat Frenkie wederom een goal heeft gemaakt. Weliswaar een ietwat gelukkige goal, want het zou ook een eigen goal kunnen zijn maar volgens mij raakte Frenkie de bal nog heel ligt.

Koeman gaf een tijdje geleden ook al aan dat Frenkie meer doelpunten moet gaan maken, ondanks de positie waar hij het beste tot zijn recht komt. Maar nu op een andere positie doet hij het al langer prima en maakt hij nu ook z'n goals en toen Frenkie bij Ajax speelde, gaf ik al eens aan dat hij het echt wel in zich heeft om meer goals te maken.

Zo wordt Frenkie toch vrij compleet hoop ik. Verdedigend prima en aanvallend prima, voetballend prima alleen ontbrak het hem ondanks zijn positie toch wel een beetje aan rendement en dat lijkt hij nu ook te ontwikkelen.

Ik vind het maar moeilijk om naar dit Barça te kijken. Het sprankelende spel wat er gespeeld hoort te worden zie je soms maar bij vlagen, vooral als een tegenstander in de organisatie faalt. Zo ook vandaag. Het is dan wel fijn dat Frenkie heel aardig presteert.

24 januari 2021 om 19:03

Zonder Fati en Messi is er niemand die dreiging voor de goal heeft. Griezmann werkt hard maar je mag op meer hopen voor die prijs. Ik had gehoopt op Konrad vandaag. Alles moest in de eerste helft van Dembele op rechts komen. Araujo was opnieuw ijzersterk. Sinds Puyol hebben we niet zo'n sterke verdediger gehad.

24 januari 2021 om 20:16

Pique was na Puyol toch ook nog steeds van hoog niveau?

24 januari 2021 om 19:12

Toch bij vlagen beter dan voorgaand seizoen. Team is georganiseerder, fitter, beweegt meer, passt beter en als team verdedigt beter. Het ontbreekt alleen nog in de aanval. Kansen creeeren ze op zich, maar gebrek aan afronding.

24 januari 2021 om 19:48

Pedri en Frenkie lopen met zijn tweeën voor 4. Griezmann verdedigt veel mee voorin. En achterin heerst Araujo nu. Als Lenglet niet oplet dan staan Mingueza en Umtiti boven hem in de pikorde.

24 januari 2021 om 20:32

Dembele verdedigt ook meer mee dan voorheen. Braithwaite doet ook goed mee.

mooi dat Frenkie eindelijk een beetje begint te scoren, dat was toch altijd het enige kritiekpuntje op Frenkie.
Barca heeft toch wel een behoorlijk team, en als het loopt is het heerlijk om naar te kijken, hopen dat het in spanje weer een beetje spannend word en dat Real en Barca weer aan kunnen haken bij Atletico

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4938 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergi RobertoVerdediger32
Sergio BusquetsMiddenvelder30
F. de JongMiddenvelder30
M. BraithwaiteAanvaller32
Jordi AlbaVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3769 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 1 0 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
Laatste voetbalnieuws

Club Brugge verrast en verpest basisdebuut Lionel Messi bij PSG

Club Brugge is er woensdagavond in geslaagd Paris Saint-Germain af te stoppen in de Champions League. In eigen huis hield de ploeg van trainer Philippe Clement knap stand door met 1-1...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren