Lassina Traoré schrok van De Ligt: ‘Vandaag zou dat niet meer gebeuren’

Dinsdag, 5 januari 2021 om 15:56Dominic Mostert • Laatste update: 16:16

Lassina Traoré is blij met de stappen die hij de afgelopen jaren als voetballer heeft gezet. De negentienjarige spits sloot in de winterstop van het seizoen 2018/19 aan bij Ajax, maar het duurde even voordat hij regelmatig in de basisopstelling terug te vinden was. In een interview op de officiële website van wereldvoetbalbond FIFA blikt hij terug op zijn eerste jaren bij Ajax.

Traoré kwam na twee stages definitief over van Ajax Cape Town. Hij maakte op 10 januari 2019 zijn officieuze debuut voor Ajax tijdens het vriendschappelijke toernooi om de Florida Cup in een wedstrijd tegen Flamengo. "Het was lastig, want het was een grote stap", blikt hij terug op zijn eerste weken. "Ik wist dat ik hard moest werken. Ik kan me nog herinneren dat Matthijs de Ligt tijdens een training in de Verenigde Staten mijn tegenstander was."

"Hij was net als ik fysiek sterk en heel snel. Ik stond voor het eerst tegenover hem en hij pakte alle ballen van me af. Vandaag zou dat niet meer gebeuren", lacht de Burkinees, die de ontknoping van het Champions League-avontuur van het seizoen 2018/19 van dichtbij meemaakte. Ajax bereikte de halve finale van het toernooi. "Het was fantastisch. Het gaf me een groot gevoel van trots. Hoewel mijn eerste jaar moeizaam verliep, genoot ik ervan om deel uit te maken van dat avontuur."

Lassina Traoré en Matthijs de Ligt tijdens een training in Florida.

Traoré speelde in zijn eerste seizoen slechts één officiële wedstrijd. In het seizoen 2019/20 stokte de teller op twaalf officiële wedstrijden en deze jaargang staat Traoré al op zestien duels, waarin hij acht keer scoorde. De afgelopen vijf officiële duels miste hij echter door blessureleed. Traoré is mede door zijn ontwikkeling bij Ajax een vaste gast bij de nationale ploeg van zijn land. Burkina Faso is als koploper in de eigen kwalificatiegroep goed op weg om zich te kwalificeren voor de Afrika Cup en dat doet hem goed.

"De mensen in Burkina Faso beginnen in ons te geloven", vertelt de elfvoudig international, die vijf keer scoorde voor zijn nationale ploeg. "Ze zien een ploeg die grote dingen kan bereiken, die wordt gevormd door een jonge generatie en wordt aangevuld met spelers die in 2013 de finale van de Afrika Cup haalden en derde werden in 2017. Als we ervoor blijven werken, dan worden we ervoor beloond. We hebben alles wat nodig is om grote dingen te bereiken." Een van die spelers die er al langer bij is, is zijn neef Bertrand. De ex-Ajacied, tegenwoordig actief bij Aston Villa, is echter niet de enige in de familie met een voetbalachtergrond, want ook de moeder van Lassina speelde profvoetbal.

"Haar ouders wilden niet dat zij ging voetballen, dus moest ze stiekem trainen en wedstrijden spelen. Pas toen ze er geld mee ging verdienen, keurden haar ouders het goed", vertelt de aanvaller van Ajax. Zijn moeder, Kadi, groeide uit tot aanvoerder van de nationale vrouwenploeg van Burkina Faso. "Als kind volgde ik haar overal naartoe. Ik was erbij als ze trainde of een wedstrijd speelde. Daar komt mijn passie vandaan. Vandaag de dag geeft ze mij adviezen. Ze heeft me geleerd om rust te nemen, gezond te leven en de dag voor de wedstrijd goed gefocust te zijn."


Poll

Denk je dat Lassina Traoré de komende jaren de vaste eerste spits van Ajax zal zijn?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door janssen)

Lijkt me een hele goede gozer, komt alleen echt te kort voor dit niveau. Misschien komt hij bij een andere club waar zijn speelstijl beter tot recht komt wat beter uit de verf. Hij teert op zijn fysiek en dat kan prima in de Eredivisie, maar een niveautje hoger gaat dat al niet meer.

5 januari 2021 om 17:55

Kom op zeg, die jongen is 19 jaar oud. Ik denk dat er weinig spitsen van 19 zijn die al bepalend zijn voor hun club. Zijn tijd komt nog wel, evenals die van Brobbey. 2 toppers in wording imo.

6 januari 2021 om 01:49

Ik vind denk dat Traoré tekort komt voor Ajax (meer een spits voor de Lille’s en Wigans van deze wereld). Brobby heb ik meer vertrouwen in, moet met zijn fysiek en mentaliteit toch wel een paar goals kunnen maken in de eredivisie. Maar vind ze allebei geen échte Ajax-spitsen (Van Basten, Kluivert)

Met name na de uitschieter tegen VVV snapte ik niet waar de hype rondom hem vandaan kwam. Hij komt duidelijk te kort voor het niveau dat Ajax zegt te willen nastreven. Hij is oersterk en dat is ook echt een kwaliteit dat niet zo heel veel spelers hebben, maar daar houdt het ook eigenlijk wel mee op. Hij pikt heus wel z'n goaltjes mee maar echt een topspits zal hij (denk ik) nooit worden.

5 januari 2021 om 16:15

Een echte topspits zal hij inderdaad nooit worden. Opzich hoeft ook niet elke speler bij Ajax de potentie te hebben de absolute top te halen natuurlijk. Traore kan een hele nuttige speler zijn voor het spel dat Ajax wil spelen, zo liet hij zien in bijvoorbeeld Atalanta uit. Daar speelde hij niet perse zijn sterkste wedstrijd van het seizoen, maar kon je wel zien dat hij goed als kapstok kon fungeren in het Ajax spel. Het probleem is vooral dat zijn ondergrens enorm laag is. Als hij goed speelt haalt hij een 7 of een 8 en is het leuk. Als hij niet goed speelt heb je er ook direct heel erg weinig aan, en dat is voor dit niveau onacceptabel. Ik geloof wel dat hij zich kan ontwikkelen tot een degelijke, nuttige speler voor niveau Europese subtop of net daaronder. Edit: Even gecorrigeerd dat het om Atalanta uit ging, niet thuis. Bedankt voor de correcties

5 januari 2021 om 16:22

Tegen Atalanta speelde Brobbey toch? En was Traore geblesseerd dacht ik.

5 januari 2021 om 16:24

Thuis speelde Traore

5 januari 2021 om 16:28

In de thuiswedstrijd speelde Brobbey, in de uitwedstrijd speelde Traore

5 januari 2021 om 16:52

Voor een kapstok heeft hij veel te veel balverlies. Hij is beresterk, maar zijn balbeheersing laat echt te wensen over.

5 januari 2021 om 16:55

Ik denk dat hij midtylland thuis bedoelt. Toen speelde traore inderdasd sterk, maar ongelukkig in de afronding.

5 januari 2021 om 18:28

Het was toch de wedstrijd tegen Atalanta dat hij scoorde en een penalty mee kreeg ? Op basis van deze cijfers heeft hij het deze wedstrijd niet slecht gedaan.

5 januari 2021 om 16:55

Maar kan Traore niet gewoon een Lukaku achtige spits worden? Een spits die op een gegeven moment alle duels wint? Daarnaast vind ik em voor de goal wat wild, maar hij staat er wel vaak. Misschien niet je 'typische' Ajax-spits, maar ik zal niet raar opkijken als hij gewoon topspits wordt.

5 januari 2021 om 16:59

Ik snap je vergelijking met Lukaku wel, maar Lukaku is echt rete snel, heel explosief en bijna elke kans is raak bij hem, dat zijn toch wel dingen die ik bij Traore mis. Tuurlijk, wanneer hij meer ervaring heeft etc. zullen deze dingen beter zijn bij Traore als dat ze nu zijn, maar echt van het niveau Lukaku zal hij niet worden denk ik.

5 januari 2021 om 17:15

Lukaku kreeg in Engeland anders vaak genoeg de kritiek dat hij te veel kansen miste, dus dat valt best te ontwikkelen. Denk overigens ook niet dat Traoré het gaat maken, daarvoor mist hij de basistechniek. Maar zijn fysiek heeft hij in ieder geval mee en als hij dat beter leert uit te buiten kan hij wellicht best een eind komen.

5 januari 2021 om 17:37

Lukaku heeft meer overzicht en rust en overzicht en rust zijn vaak moeilijk aan te leren

5 januari 2021 om 18:30

Ik denk dat voor veel voetballers geldt dat scoren in je zit of dat dit niet in je zit. Natuurlijk is alles te trainen, maar het is wel fijn dat je hier gevoel voor hebt.

5 januari 2021 om 17:03

Maakt toch niet uit. Zolang ze bij Ajax er maar blij mee zijn toch? Er zijn in het verleden genoeg spelers die totaal ongeschikt werden bevonden voor de top door alle zogenaamde kenners hier. Mensen kunnen nou eenmaal niet in de toekomst kijken dus het is helemaal niet te voorspellen waar deze jongen gaat komen.

Als je het dan hebt over een Ajaxspits dan vind ik Traore daar totaal niet aan voldoen. Hij is sterk en haalt daar goals uit, maar verder is het niet echt bijzonder op voetballend gebied. Danilo zou nog kunnen aanhaken misschien, die scoort toch wel makkelijk bij Twente en ook Brobbey ben ik wel van gecharmeerd.

5 januari 2021 om 19:44

Zowel Brobbey als Danilo zijn imo mindere spitsen voor Ajax dan Traore. Was niet voor niets dat Traore direct na overstap Danilo (topscorer Jong Ajax op dat moment) uit de punt verdreef. Danilo is misschien wel meest complete van de 3 maar Traore laat spelers rondom hem beter spelen. Zijn voetballende kwaliteiten worden onderschat omdat zijn techniek hem soms volledig in de steek laat. Maar hij doet te vaak dat slimme passje geven of technisch lastige actie succesvol afronden om het toe te schrijven aan geluk. In minder dan 2 jaar met 18 en 19 liefst 23 assists geven is een heel fraai aantal. Dat haal je niet als je voetballend niet bijzonder bent. Hij heeft het spelinzicht ervoor, technisch zie ik hem nog wel stappen zetten. Zal nooit de meest gepolijste speler worden maar hij heeft veruit grootste deel van zijn leven niet de benodigde technische training gehad. Als hij wat meer rust krijgt met schieten gaat hij een meer dan prima carrière krijgen. Zijn conversie % is ook al prima, zeker zijn schoten op doel zijn heel doeltreffend, als hij meer in balans blijft bij schieten gaat doelpuntenaantal nog meer omhoog.

Komt enorm tekort voor het niveau van Ajax. Als hij tegen VVV en bij Atalanta uit geen doelpunten had gemaakt, had er enorme druk op Overmars gestaan om een spits te halen. Het is gewoon onvoldoende. Ja, hij is sterk, maar bij Ajax 1 kan hij echt geen potten breken, zeker niet op Europees niveau.

5 januari 2021 om 17:06

Ik vind Traore veel beter dan Brobbey maar ieder zijn mening. Traore is een typische speler die het misschien bij Ajax niet haalt maar ik het via een omweg wel zie halen. Binnen de kortste keren zal je dan hier reacties lezen net als over Botman. Dat Ajax dom is geweest hem te laten gaan. Zo voorspelbaar allemaal!

Hartstikke mooi man, Lassina is geen wereld talent maar is wel bere sterk. Ik mag hopen dat hij wat meer gaat scoren anders red hij het nooit in Amsterdam, en dat is ook best prima. Voor jongens uit Burkina Faso enzo vind ik t gewoon altijd mooi man, gewoon een droom die uitkomt in Europa subtop spelen. Bruikbaar om erbij te hebben, maar hij mist voetballend vernuft voor Ajax en de niveau's daarboven, ik hoop dat hij ons allemaal het ongelijk bewijst.

Komt in mijn ogen echt te kort voor Ajax. Echter wordt ik altijd om de oren geslagen met statistieken (tadic doet het op basis van statistieken geweldig). Nu blijken zijn statistieken (zelfs zonder penalties) minstens net zo goed te zijn dan die van Tadic, dus trek ik hierbij mijn woorden in. Een hele goede spits voor Ajax. (op basis van statistieken).

5 januari 2021 om 18:12

Maar uiteindelijk gewoon een hele matige spits

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
20 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 12 7 0 0
2020/2021 Jong Ajax 11 2 1 0
2019/2020 Jong Ajax 17 13 1 0
2019/2020 Ajax 9 2 1 0
2018/2019 Jong Ajax 14 8 2 0
Laatste voetbalnieuws

Lassina Traoré gespot op Schiphol om transfer af te ronden

Lassina Traoré staat op het punt om Ajax te verlaten. De spits werd volgens De Telegraaf woensdagochtend op Schiphol gespot, waar hij zich klaarmaakte voor een vlucht richting Kiev om de...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren