Van Basten kijkt ogen uit: ‘Messi en hij spelen als een stelletje koekenbakkers’

Maandag, 23 november 2020 om 10:23Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 10:21

Met slechts elf punten uit de eerste acht wedstrijden in LaLiga beleeft Barcelona de slechtste seizoensstart sinds 1991/92. Het team van Ronald Koeman verloor zaterdag met 1-0 van Atlético Madrid en Lionel Messi kon niet voor de eerste keer deze voetbaljaargang niet het verschil maken. De teller van Messi staat vooralsnog op zes goals en twee assists in elf officiële wedstrijden, maar het waren veelal strafschoppen. De geruchten over een transfervrij vertrek naar Manchester City in de zomer nemen zienderogen toe. Bij het programma Rondo van Ziggo Sport passeerde de situatie van Messi ook de revue.

Josep Guardiola gaf eerder deze week aan dat de zomerse transferperiode nog ver weg is, verwijzend naar de eventuele komst van Messi. Youri Mulder vroeg zich echter af waarom de winterse transferperiode geen optie is. “Barcelona heeft geld nodig. Wat zou Manchester City moeten betalen? Vijftig miljoen euro misschien? En je bent zijn salaris kwijt.” Marco van Basten kijkt de laatste weken zijn ogen uit als hij Messi in het tenue van Barcelona ziet spelen. “Hij speelt nu gewoon slecht. Messi en Antoine Griezmann spelen als een stelletje koekenbakkers”, benadrukte de voormalig topaanvaller in de televisiestudio.

Jack van Gelder vroeg aan Van Basten of hij een verklaring heeft voor de grote dip van Messi. “Hij zal er ongetwijfeld last van hebben dat er geen publiek bij is”, begon Van Basten. “Plus dat er de afgelopen maanden weinig getraind is, dat er weinig gedaan is. Hij is niet happy met de situatie in en rondom Barcelona. En dan ook nog eens dat gedoe met Griezmann. Het is een opeenstapeling. Zo kennen wij hem totaal niet. Hij was fantatisch.” Mulder: “Messi is ontevreden, hij zit niet lekker in zijn vel.”

Khalid Boularouz vroeg zich af of Messi wellicht niet blij is met de spelers die hij om zich heen heeft. Van Basten: “Griezmann, die er ook maar een beetje bijloopt, is net zo slecht als Messi.” De doorslaggevende treffer in het Wanda Metropolitano kwam ook voorbij. Yannick Ferreira Carrasco kon op slag van rust vanaf een meter of 25 scoren toen hij de ver uitgekomen Marc-André ter Stegen te slim af. “Die keeper, die keeper. Ik zie steeds keepers uit hun doel komen waarbij ik denk: blijf lekker op de doellijn staan.”

Van Basten was van mening dat Ter Stegen helemaal niet uit zijn doel had hoeven komen. “Er was nog helemaal niks aan de hand. Er stonden nog twee verdedigers, hij had dat helemaal niet hoeven doen. Onvoorstelbaar. Waarom staat die keeper daar. Dat is toch niet uit te leggen.” De zorgen voor Koeman nemen zodoende toe, ook omdat Barcelona om financiële redenen niet op de winterse transfermarkt kan uitpakken. “Hij kan niks doen, hij kan geen aankopen doen”, haakte Boulahrouz in. “Ik denk dat het voor Barcelona beter is als ze Messi verkopen.”

Mulder wees erop dat Barcelona heel slecht geleid is de voorbije jaren. “Ze hebben gewoon veel te hoge salarissen uitgekeerd waardoor spelers als Ousmane Dembélé het vertikken om ergens anders naartoe te gaan. En kijk eens wat er met die ruil met Miralem Pjanic en Arthur Melo is gebeurd. De samenstelling van de selectie is scheef: het zijn allemaal spelers van begin twintig of in de dertig. Er is gewoon heel veel fout gegaan", besloot de oud-international.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door chris1971)

"Griezmann, die er ook maar een beetje bijloopt, is net zo slecht als Messi." Je kan vinden dat Griezmann slecht speelt, maar die rent z’n longen uit z’n lijf als hij moet meeverdedigen. Iets waar hij zich naar mijn mening veel te veel op focust.

22 november 2020 om 21:43

Dat is wat veel spelers doen als ze geen knikker raken. Griezman komt van atletico, hard werken is geen nieuwe ding voor hem. Dit is echter niet het niveau wat barca moet nastreven. Ronaldinho etoo heny david villa suarez neymar messi hebben nooit bekend gestaan om hun “harde werk” maar hun arsenaal van kwaliteiten.

23 november 2020 om 00:28

@bf1994 mee eens maar Griezmann doet iig nog iets in het veld. wat Messi staat te doen is me een raadsel. vorig jaar zette hij al geen stap teveel wat we o.a. zagen tegen Bayern en dit jaar lijkt hij zelfs nog minder te doen. bij balverlies speel je gewoon met 10 man en als je aanvallend dan ook niks brengt dan sta je eigenlijk voor saus in het veld

23 november 2020 om 12:09

Maar die hadden ook een beduidend betere ploeg waarin ze speelden. Dit Barcelona ontstijgt de Europese subtop simpelweg ook niet. Messi begint ook een steeds groter probleem te worden, want als hij in aanvallend opzicht niet presteert, is hij schadelijker dan voetballen met 10 man.

23 november 2020 om 12:22

Apart want de kwaliteit om hem heen is erg matig, hij geeft Lenglet een niet te missen kans en zet Griezmann en Roberto in uistekende posities om tot scoren te komen, het is mij echt een raadsel wat sommigen mensen hier verwachten van Messi want het is nog altijd een teamsport waarin je je beste speler ook goed moet gebruiken, de spelers om hem heen creeëren zelf ook helemaal niks en dat doet Messi ondanks dat hij niet goed speelde vs Atletico (wat natuurlijk ook de verdiensten is van Atletico) nog altijd wel. Hoor niemand over de grote individuele fouten die er elke wedstrrijd wel lijken gemaakt te worden door ervaren spelers zoals Ter Stegen, Pique, Busquets, Pjanic die continu zijn man in de rug laat vrij lopen, nee A L L E S ligt aan Messi, Zoals hij zelf al aangaf " ik heb er genoeg van dat alles binnen de club mijn schuld is" en iedereen hier praat elkaar maar na. Kijken zelf of de wedstrijden niet in hun geheel en kijken puur de samenvattingen terug.

23 november 2020 om 13:41

@sirius die hadden een beter team maar ik zie gewoon dat hij talloze niet te missen kansen ernaast schiet. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat hij letterlijk niemand voorbij kan dribbelen. Dan kan je wel een beter team hebben maar een niet te missen kans is precies dezelfde situatie in een goed en slecht team

23 november 2020 om 00:10

Beetje vermoeiend als mensen wijzen op het rennen van spelers. Dat kan ik ook doen, vriend. Niets noemenswaardigs aan. Als ie in aanvallend opzicht nu iets toe zou voegen, dan is het leuk en aardig. Maar rennen om te rennen (wat Griezmann hoofdzakelijk doet) is alleen leuk voor de bühne. Daar houdt het op.

De voorhoede is, ondanks de namen, de allerzwakste linie van Barça. Nog zwakker en dan het treurige middenveld. Als Messi het niet op z'n heupen krijgt, is Barça op veertig meter van het doel af al vleugellam.

23 november 2020 om 01:42

Het probleem met Messi is echter dat hij dit jaar, buiten 0 verdedigend werk, voor zijn doen erg weinig toevoegt in aanvallend opzicht.

23 november 2020 om 12:12

Maar wie gaat anders de meters van Messi compenseren? Op dit moment in deze vorm is Messi opstellen nog schadelijker dan voetballen met 10 man. Hij eist namelijk iedere bal op en werkt totaal niet voor de ploeg. Dat is nog erger dan 10 spelers die voor elkaar willen werken. Nu verwacht ik overigens dat hij nog wel weer op stoom komt of voortijdig vertrekt, maar de huidige situatie was deze zomer eigenlijk al te voorspellen.

Benieuwd hoe barca hier uit gaat komen. Zijn zo weinig aanknopingspunten. Hebben zo weinig beslissende spelers. Messi moet het nog steeds allemaal doen en die kan het gewoon niet meer. Er is niemand die opstaat en het team bij de hand neemt.

22 november 2020 om 21:46

Ik denk dat ze nog ver van de bodem zijn eerlijk gezegd. Fans die denken dat dit in een jaartje onder een nieuw bestuur weer omgedraaid kan worden zullen teleurgesteld worden.

Het is niet best inderdaad. Een vertrek van messi lijkt nu vrijwel onvermijdbaar. Messis vertrek zal barca nog steeds niet financiele ruimte geven om spelers te halen. Salaris moet van van boven de 600miljoen naar 380 miljoen. Dat is het salaris van 4x messi. Spelers uit vorm en koemans tactieken slaan ook niet aan.

22 november 2020 om 21:49

Als Barca de Champions League niet haalt (nog steeds onwaarschijnlijk) is het einde verhaal denk ik zo. Dan lopen ze zoveel geld mis dat het gewoon niet te redden is met de huidige uitgaven. Totale reset is nodig, maar dat kan jaren duren

22 november 2020 om 21:53

Dat zou het rampzalige beleid van bartomeu compleet maken. Echter praten we dan wel al over het eind van het seizoen en we zitten pas 8 wedstrijden diep. Dus lijkt mij te vroeg om over misgelopen champions league te praten.

Ze hebben Messi in al die jaren vertroeteld en als Messi boos werd, meteen salaris en contract upgraden. Messi is niet groter dan de club Barcelona. Sterker nog hij is op dit moment een last. Die nieuwe kanditaten om het stokje over te nemen bij Barcelona zweren hem nog steeds trouw. Belachelijk gewoon. Verkoop Messi voor 40-50 miljoen. Hij heeft genoeg voor de cluc betekend en red je club door hem weg te doen.

23 november 2020 om 00:59

Lijkt me tijd om Messi weg te doen inderdaad. Pakken wat je pakken kan, bedanken voor de mooie jaren, maar nu de focus op succes voor de lange term. Zoals ze in de NBA ook vaker hun roster opblazen als het niet meer loopt en de sterren weg doen. Op 0 beginnen. Je kunt wel blijven investeren in Messi, maar ook al begint die weer de sterren van de hemel te spelen, dan ben je vervolgens nog verder weg dan je nu al bent.

23 november 2020 om 09:46

Eind van het seizoen naaid hij hun weer door een loyaliteits bonus te pakken.

Koeman gaat de kerst niet halen vrees in. Slechtste seizoensstart in 30 jaar. Dat is gewoon beschamend. Messi lijkt ook niet te willen voetballen voor hem. Zonde hoe erg Barcelona afglijdt op dit moment, maar ook enorm aan hun eigen beleid te wijten. Ze hadden nooit Pjanic voor Arthur moeten halen met al die overbetaalde 30'ers. Ja ze hebben er met Vidal, Rakitic en Suarez een paar weggedaan, maar dan lijkt me het niet slim om er 1 terug te halen. Suarez was misschien ook nog de laatste die ik weg had gedaan met Pique, Messi en Busquets die amper nog kunnen lopen. Met Frenkie, Fati, Pedri, Dembele, Dest en Puig heb je wel wat talent lopen, maar je hebt echt een aantal spelers van wereldklasse nodig om daar een goed team van te maken, want Pique, Alba, Pjanic, Messi en Busquets zijn over 2 jaar met pensioen. Als ze Koeman laten zitten en hij gaat een depay halen dan gaat Barcelona echt minimaal 5 jaar nodig hebben om weer terug te komen naar de 2005-2015 tijd toen het de voetbalhoofdstad van de wereld was.

23 november 2020 om 00:11

" Messi lijkt ook niet te willen voetballen voor hem." iemand kijkt geen wedstrijden, hoor.

23 november 2020 om 11:01

Als je zie hoe die sjokte tegen een Kiev dan zegt dat toch genoeg? Feitelijk sta je verdedigend gewoon met 10 man te spelen.

23 november 2020 om 11:04

Hij sjokte omdat hij last had. Heb je gezien hoe hij zijn longen van zijn lichaam rende tegen Celta omdat we met 10 man stonden? Of tegen Juve en Betis. Of telt alleen als hij loopt?

23 november 2020 om 12:20

Ik kijk wedstrijden en ik zie ook maar weinig werklust bij Messi. Sterker nog, van alle wedstrijden die ik dit seizoen heb gezien van alle clubs, is Messi met afstand de speler die het minst doet zonder balbezit.

23 november 2020 om 12:19

Messi lijkt vooral niet te willen voetballen voor Barcelona. Het is eigenlijk schandalig dat dit zomaar kan als je zo belachelijk veel geld verdient. Dan moet je eisen dat hij werkt voor elke meter, maar Messi heeft inmiddels zoveel stroop aan z'n achterste daar in Barcelona dat hij er nog mee wegkomt ook. Schandalig hoe hij zo in bescherming word genomen. Dan ook zo'n Koeman die met een lofzang komt. Het is te triest voor woorden. Ik denk sowieso dat dit Barcelona een immens probleem heeft, want als je dit vergelijkt met de problemen van Manchester United sinds 2013, valt het daar in Manchester nog wel mee. Er is wel een klein wonder nodig, want buiten een flink gebrek aan geld op dit moment hebben ze een vreselijk dure selectie waar ze niet vanaf komen, terwijl er flink gebouwd zal moeten worden aan een nieuwe ploeg. Ze hebben al het geluk van de wereld nodig, willen ze niet in de problemen komen de komende jaren.

Ik denk dat Koeman niets kwalijk te nemen is. Hij is in eerste instantie niet aangesteld als trainer van een voetbalclub maar als financial controller. Ik weet niet wat ze hem beloofd hebben maar ik denk weinig of ze konden het niet waarmaken. Je kan nu iedereen voor de groep neerzetten maar na alles wat gebeurd is is er geen club van te maken welke in de top van la Liga mee kan draaien. En Messi moet of naar een andere club of stoppen als speler. Fysiek aan het eind van zijn latijn

Ze moeten gewoon schoon schip maken. Terug naar de basis, ambities en doelstelling bijstellen.
Ze moeten de kosten enorm omlaag brengen, dus zoveel mogelijk dure krachten weg en zoveel mogelijk inzetten op jeugd. Dan maar een jaar of 2 geen titels maar opnieuw gaan bouwen aan een nieuw team. Er is talent met Pedri, Fati, de Jong, Dembele etc.

Zo snel mogelijk Messi verkopen, bespaart je enorm veel geld en je speelt weer met 11 man. Hij wil niet meer en doet er helemaal niets voor. Heb je dus niets aan. Zelfde geld voor Pique die echt op zijn laatste benen loopt. Kijken / hopend at je Garcia kunt halen voor niets volgend seizoen en met Lenglet Garcia en Umtiti heb je prima Cvérs met ook nog Araujo achter de hand. Dembele, Pedri, Griezman voorin. De Jong e Puig op het middenveld met nog een aanvulling en Alba en Sergi op de backs. Prima om mee te gaan bouwen.

Het had vwel logischer geweest als Barca afgelopen zomer Messi had verkocht. Maar nee toen hielden ze vast aan de clausule die in zijn contract stond , 700 miljoen geloof ik 😑?

Helaas voor Koeman is hij op het verkeerde moment ingestapt. Op bestuurlijk niveau rommelt het op financiën gebied is niks mogelijk. Dan ook nog eens Corona ( spelen zonder publiek ) presidents verkiezingen die eraan komen en waar andere trainers worden genoemd. Hij had beter bij het Nederlands elftal kunnen blijven. Er komt een Ek en wk aan waar mooie dingen kunnen gebeuren.

23 november 2020 om 12:21

Maar dit was allemaal al in beeld toen Koeman de keuze moest maken. Dit kwam dus niet als een verrassing, maar hij heeft waarschijnlijk de situatie enorm onderschat.

Van Basten, jij bent mijn held. Als klein kind werd ik mede door jou en Dennis Bergkamp verliefd op voetbal. En je analyses, daar luister ik graag naar!

Verkopen die Messi nu het nog kan.
Beter voor Griesman en beter voor Koeman en beter voor Barca.

Messi zag zelf in dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging maar de club wilde hem niet laten gaan, hij krijgt overal de schuld van als ze verliezen, er worden argumenten aangehaald dat hij niet rent (dat doet hij al 10 jaar niet) hij is de hoofdschuldige dat Griezmann niet uit de verf komt en hij is geen leider omdat mensen een beeld hebben van een bepaald soort leider die alleen maar praat en coacht, Messi is niet zo'n persoonlijkheid en als Barcelona en Bartomeu nu niet aan zichzelf zouden denken dan was die schuldenlast nu niet zo hoog, als het beleid stabieler was en er niet onbegrijpelijke transfers waren gemaakt, dan hadden ze deze financiele crisis een stuk beter door gekomen, Messi wilde weg maar mocht niet weg dat moeten mensen zich eens goed in hun oren knopen.

Messi is gewoon over the hill. Dat is geen schande het gebeurt gewoon, hij is 33 en hij is gewoon niet fit en fris en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Een beetje het van der Vaart scenario. Overigens kan ook een Messi op 70% nog voor een hoop clubs wel van waarde zijn maar dan alleen in bepaalde omstandigheden.

Ik vind Messi de beste voetballer allertijden. Oké hij is nu niet in vorm of heeft er niet zoveel zin meer in. Maar dat komt door omstandigheden bij de club waar hij karen geleden voor gewaarschuwd heeft en die nu zijn uitgekomen. Hij wordt nu echt ten onrechte weggezet als de zonde bok. Wat meer respect graag voor de man die ons zoveel onvergetelijk voetbalgenot heeft bezorgd. Zeg niet dat hij foutloos is maar dat afserveren gaat echt te ver.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4930 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona5333
4.Sevilla4816
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder253
PedriAanvaller252
A. GriezmannAanvaller236
L. MessiAanvaller2319
M. BraithwaiteAanvaller212
TrincãoAanvaller203
Jordi AlbaVerdediger222
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3745 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 23 19 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
Laatste voetbalnieuws

Wat is Barça-gate? Acht vragen en antwoorden over het Barcelona-schandaal

Voormalig Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu is maandag door de politie gearresteerd naar aanleiding van een onderzoek dat Barça-gate genoemd wordt. Ook drie andere verdachten zijn aangehouden nadat de Catalaanse politie een...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 4 maart
RB Leipzig verhuurt Yvon Mvogo in principe tot medio 2022 aan PSV, maar heeft een optie om de verhuurperiode komende zomer al stop te zetten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren