Ten Hag neemt Ajacied in bescherming: ‘Organisatie van Oranje is niet goed’

Zondag, 22 november 2020 om

Er was na afloop van het Nations League-duel van Oranje met Polen (1-2) nogal wat kritiek op het optreden van Daley Blind. De centrale verdediger liet zich al na vijf minuten makkelijk uitspelen door Kamil Józwiak, die vervolgens ook doelman Tim Krul verschalkte. Volgens Ajax-trainer Erik ten Hag is het echter te gemakkelijk om de kwetsbaarheid in verdedigend opzicht bij het Nederlands elftal louter op te hangen aan Blind.

Ten Hag is ook nooit van plan geweest om Blind zondagmiddag rust te gunnen tegen Heracles Almelo, ondanks het drukke schema van Ajax. "Hij is heel fit. Ik houd rekening met zijn fitheid, maar niet wat betreft de opstelling. Daley is daarnaast ook een speler van hoe meer wedstrijden, hoe beter vaak", zo stelt Ten Hag zondagmiddag bij FOX Sports voorafgaand aan de ontmoeting met Heracles in de Johan Cruijff ArenA.

Presentatrice Hélène Hendriks brengt vervolgens de kritiek op Blind bij Oranje naar voren. "Dat weet Daley zelf ook wel. Maar het heeft lang niet altijd met Daley te maken, heft heeft vooral te maken met hoe de organisatie op het veld staat. De organisatie van Nederland is gewoon niet goed. De restverdediging, waardoor er hele grote ruimtes ontstaan. Daarnaast staan de backs (Hans Hateboer en Patrick van Aanholt, red.) veel te hoog op het veld, en dan breng je dit soort spelers in de problemen. Maar laten we niet vergeten dat Daley aan de bal fantastisch speelde."

OnsOranje staat achter, nadat Hans Hateboer de bal zomaar weggeeft, en Davy Klaassen het niet meer kan herstellen...

Geplaatst door voetbalzone op Woensdag 18 november 2020

Ten Hag is het eens met analist Marciano Vink, die stelt dat Blind de verdediging van Oranje beter had kunnen organiseren tegen Polen. "Daar mag hij wel wat dominanter in zijn", aldus de Ajax-coach. "Zeker op zijn leeftijd (dertig jaar, red.). Maar dat is ook heel makkelijk gezegd, jij hebt ook wel een paar wedstrijden gespeeld. Dat is niet zo eenvoudig. Het is ook een proces waar dit team dan inkomt. Maargoed, laten we het daar niet over hebben, het gaat over Ajax."

Vink had graag gezien dat Blind bij het Nederlands elftal wat meer rust had gekregen van Frank de Boer. "Ik had hem normaliter rust gegeven. In de eerste interland (tegen Spanje, red.) moest hij eerder invallen”, wijst de analist op het uitvallen van Nathan Aké. Blind speelde afgelopen week drie interlands bij Oranje. “Ik zou hem alleen bij hoge nood inbrengen. Misschien laten ze hem een helft spelen tegen Heracles en komt daarna Lisandro Martínez of Edson Álvarez erin."

“Ik ben het gedeeltelijk eens met de kritiek op Blind die er de afgelopen week. We weten allemaal dat hij niet de snelste is”, gaat de analist verder over de Ajax-verdediger. “Normaal gesproken wordt er gezegd dat je twee meter moet pakken als je minder snel bent dan je tegenstander. Als hij de bal heeft, zit je kort. Wanneer de bal de diepte in wordt gestuurd, heb je de ruimte en een voorsprong. Bij Blind zijn die twee meters best wel snel op, hij komt snel in de problemen. Met Perr Schuurs heb je iemand die niet heel veel assistentie geeft, dus het wordt voor Blind lastiger om in die grote ruimtes te spelen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Mooi ook, de organisatie stond niet goed. Waar een Hateboer de mist in gaat, kwam ook even de beperking van Klaassen omhoog en van Blind. Dus de halve organisatie van Ajax ging de mist in doordeweeks. Op wie lever je dan kritiek? Ik vind het makkelijk om alles op Hateboer te gooien, aangezien er daarna nog minstens 30 meter overbrugt moet worden naar het doel en uiteindelijk een doelpunt uit komt.

22 november 2020 om 12:37

Welke beperking van Klaassen precies? Zijn weinig spelers die zo snel zijn als die pool. Als je zo beredeneerd zijn heel veel spelers beperkt

22 november 2020 om 12:42

Dat baseer ik op zijn snelheid op zichzelf. Hij wordt door veel spelers eruit gerend. Hij is nooit de snelste geweest. Natuurlijk is die pool snel, maar je kan hem ook afsnijden en desnoods een slimme overtreding maken. Maar teveel op afstand blijven van zowel Blind als Klaassen is moordend op dat niveau.

22 november 2020 om 12:44

Snelheid, Handelingssnelheid en Verdediging (gaten dichten). Wil je zeggen dat Klaassen een top wedstrijd speelde dan? Mag wel objectiever hoor ... Alles op Hateboer pinnen is niet fair. Blind, Klaassen en ja Hateboer waren gewoon slecht die wedstrijd

22 november 2020 om 13:00

Iedereen vergeet hier voor het gemak de vrij te noemen, die stond ergens voorin te prutsen. Kortom, hateboer blind en de vrij best slecht, terwijl klaassen er bij die goal er minder goed uitzag. Begrijp me niet verkeerd, ik ben fan van de vrij, maar hij heefte een slechte interland periode achter de rug. Klaassen hele wedstrijd stabiel en mag van mij elke keer starten naast frenkie

22 november 2020 om 13:03

En oja, alles op blind pinnen is ook niet fair. Hij speelde best een goed 2e helft tegen polen toch?

22 november 2020 om 13:09

Martyn, er kwamen twee Polen over Klaassen heen. Hij sneed de eerste de pas af met een slimme overtreding. Die andere sneltrein liep daar om heen, waardoor Klaassen hem niet meer af kon stoppen. Ik zou niet weten wat hij had kunnen doen om die gozer af te stoppen.

22 november 2020 om 13:52

@taxidriver213 helemaal mee eens over De Vrij maar wat Ten Hag hier zegt is onzin. Blind is ook onderdeel van de organisatie en liep ook te prutsen achterin. dan mag je best benoemen dat die gewoon niet best gespeeld heeft want wat Ten Hag nu zegt is wel erg ongeloofwaardig

22 november 2020 om 12:52

Dit heb ik ook al uitgelegd. Het lag aan de organisatie en de afspraken die er gemaakt zijn door Frank de Boer. Het is verbazingwekkend dat RCV en RB te diep speelde. De Vrij ziet dat Hateboer te ver stond dan moet hij simpel niet naar voren lopen. Klaassen had te maken met 2 mannetjes, dit kan echt niet op dit niveau. Blind had ook te maken met achter hem. De organisatie klopt er geen kant op. De grotendeels is de fout van de Boer en de Vrij. De ervanren de Vrij had moeten wetem dat Hateboer weg is en dat Klaassen niet de snelste is dan had hij nooit naar voren moeten stappen.

22 november 2020 om 13:34

Sja, als Nederlanders willen we juist toch dat verdedigers indribbelen? Als De Vrij van mening was dat hij op dat moment dieper moest staan, dan moeten andere spelers zijn positie innemen en dus iets meer inzakken. Dit is niet op het conto te schrijven van één persoon, maar op de gehele organisatie achterin, dus ook op Frenkie die wellicht iets kan inzakken en/of Klaassen die daar rekening mee kan houden, Blind die van achteruit moet coachen en Hateboer die dan wellicht ook iets moet inzakken. Veel valt en staat met communicatie, en die ontbrak gewoon. Niemand heeft ogen in de rug en in een onoverzichtelijke situatie als die goal moet er dus gewoon meer en beter gecoacht en geanticipeerd worden. Het is dus gewoon collectief falen waarbij De Vrij, Hateboer, Blind en Klaassen (en Frenkie wellicht ook) in de fout gaan. Zo'n opeenstapeling van fouten is dodelijk op dit niveau.

22 november 2020 om 13:53

dat klopt zeker maar Blind had rugdekking moeten geven en Klaassen stond in zijn rol te ver naar voren. ze gingen alle 4 de fout in

22 november 2020 om 13:14

Hateboer is gewoon een non-voetballer die ook nog eens niet oplet bij die kaats van Klaassen. Het hele team staat in aanvalsmodus en die kneus verliest zo'n eenvoudige bal. Het is in tweede instantie inderdaad een fout van de organisatie, maar dat geeft vooral aan dat het een veredeld oefenpotje was omdat dit vrijwel zeker niet zal gebeuren in een wedstrijd om het "echie". Als Klaassen en Blind moeten reageren zijn ze idd minder, omdat ze dan een fout moeten corrigeren. Doorgaans zijn ze beiden slim genoeg om dmv uitstekend positioneren al in een vroeg stadium gevaarlijke situaties eruit te halen, dus de fout die ze beiden maken (maar ook de Vrij) is om het vertrouwen in Hateboer's kunde te hebben. Die gast mag echt nooit meer in de buurt komen van een Oranje shirt.

Ik zou een verademing vinden als een coach een keer zegt “klopt was niet de beste wedstrijd van....” ipv met vinger naar andere wijzen! Laten we ook eerlijk zijn, de afgelopen weken hebben we zoveel voetbal gehad dat het niet meer dan logisch is dat spelers nu mindere dingen laten zien! Spelers zijn mensen en geen machines.

22 november 2020 om 12:50

Alles op Blind gooien hoeft toch ook niet. Japie Krekel begint ook altijd over zijn gebrek aan snelheid. Maar zag je net die pass op Tadic? Het is maar net wat je wil zien.

22 november 2020 om 13:03

Ja maar niemand zegt toch dat Blind voetballend niks kan? Kan prima een pass geven maar dat is niet voldoende. Het is gewoon een slechte centrumverdediger en al helemaal een drama linksback op niveau met name door zijn lachwekkende gebrek aan snelheid. Tegen Ado, Emmen en RKC kan het nog wel maar straks op het EK als Daley daadwerkelijk speelt (mag hopen van niet) dan gaan we er volledig aan

22 november 2020 om 13:55

ik heb toch nooit iets gezegd over zijn passing? een verdediger staat er echter in om goals te voorkomen. als Blind zo geweldig kan passen dan moet je hem maar op 10 zetten dan ofzo maar niet achterin want daar moet een vent staan die een tegenstander kan uitschakelen

22 november 2020 om 14:15

Ben het deels wel met je eens hoor Japie. Maar erger me dat er ook op dit forum vaak wordt gedaan of Blind er niets van kan. Maar wat heeft Aké tot dusver laten zien? Wanneer je met Van Dijk en De Ligt in het centrum speelt komen de sterke punten van Blind aan bod. En dan zie je ook dat de opbouw vaak over Frenkie en Blind gaat ipv over de beperktere Dumfries.

22 november 2020 om 19:18

van Ake ben ik ook niet echt overtuigd eerlijk gezegd. ik zou Botman wel eens willen zien in een oefenduel om te kijken hoe hij het in Oranje zou doen in de achterhoede

Ajax krijgt zelf ook vaak veel kansen tegen, dus deze kritiek op Nederlands elftal en indirect De Boer vind ik vreemd en ook oncollegiaal.

Kan best waar zijn wat hij zegt, maar Blind speelde ronduit slecht... en dat geldt voor wel meer spelers dan alleen blind, maar hij ging er in als een f pupil

Bij Ajax doet hij het goed , bij Oranje is hij aan het zwemmen. Organisatie of systeem is dan snel waar je aan denkt

22 november 2020 om 18:29

Toch veel te vroeg op te zeggen? Heeft twee keer meegedaan weer. Tegen Bosnië erg sterk, tegen Polen wat minder.

B,ind is een prima LCV voor het NL elftal en iemand die altijd de schuld krijgt, zonder dat er naar wat er aan vooraf ging gekeken wordt. Hij laat zich makkelijk uitkappen, dat is niet goed, maar dat is toch ook gewoon goed gedaan van die Pool?
Niet vergeten dat het eerste centrale duo geblesseerd is en we met de tweede garnituur spelen. Dat is niet denigrerend, de eerste garnituur is wereldtop, de tweede is 100% CL waardig!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

342 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 9 1 2 0
2019/2020 Ajax 20 0 2 0
2018/2019 Ajax 34 5 0 0
2017/2018 Manchester United 7 0 0 0
2016/2017 Manchester United 23 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘De nieuwe Daley Blind’ bij PSV? ‘Hij is een complete voetballer’

Olivier Boscagli was als linksback van PSV doorgaans reserve bij zowel Mark van Bommel als Ernest Faber. Als centrale verdediger is hij dit seizoen onder Roger Schmidt echter onomstreden. Volgens Voetbal...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 2 december
Barcelona is geïnteresseerd in de diensten van Felipe Augusto. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren