Van den Brom: ‘Ik vond het ongepast om dat een dag voor Ajax te doen’

Maandag, 9 november 2020 om

John van den Brom koos vorige week voor een plotseling vertrek bij FC Utrecht, wat met name in de spelersgroep voor nogal wat beroering zorgde. Aanvoerder Willem Janssen zei zelfs dat de WhatsApp-groep was ontploft na het bekendmaken van het nieuws. Van den Brom zelf snapt wel waarom er hier en daar verbazing is over zijn tussentijdse afscheid van de Domstedelingen.

"Natuurlijk. Buiten de kansloze nederlaag bij Heracles (4-1, red.) om was er niet heel veel aan de hand", vertelt de nieuwe coach van Racing Genk aan De Telegraaf. "Maar als ik door een mooie club als Genk word gebeld, kan ik ze alleen maar zeggen dat ik vereerd ben en ze naar de directie doorverwijzen. Ik heb zelf ook direct Jordy Zuidam (technisch directeur, red.) gebeld." De scheidend trainer gelooft niet dat de chemie tussen hem en de Utrecht-spelers was uitgewerkt. "Ik vind dat onzin. Er was geen chemie in de wedstrijd tegen Heracles. Dat verwijt ik de spelers, maar zeker ook mezelf."

WhatsApp-groep FC Utrecht ontploft door vertrek Van den Brom

Veel beroering door het plotselinge vertrek van de coach naar Racing Genk.Lees artikel

Van den Brom kreeg na Heracles-uit het verwijt dat hij een passieve indruk maakte. "Tegen Heracles ben ik heel passief geweest. Dat verwijt ik mezelf", vervolgt de zelfkritische oefenmeester. "Maar voor de duidelijkheid: toen speelde de interesse van Genk nog helemaal niet. Er worden zó veel verhalen de wereld in geholpen. En het lijkt alsof ik als een dief in de nacht ben vertrokken. Daar ben ik echt wel klaar mee." Van den Brom vindt het wél vervelend dat de voorbereiding op het thuisduel met Ajax behoorlijk werd verstoord.

"Ja, en het vervelende daarvan vind ik dat ik geen open kaart heb kunnen spelen en niet eens afscheid heb kunnen nemen van de spelers", aldus Van den Brom, die medio 2019 werd aangesteld in Utrecht. "Zo zit ik niet in elkaar, want ik betrek die gasten normaal gesproken overal bij. Nu kon en mocht ik niks zeggen, waardoor ze alles vanuit de media moesten vernemen. Maar inmiddels heb ik bijna iedereen gesproken. Maandag ga ik nog langs om gedag te zeggen. Ik vond het ongepast om dat zaterdag, de dag voor Utrecht-Ajax, te doen, omdat ik weet hoe beladen die wedstrijd is", zo besluit de Genk-coach.

Van Overeem over verlies van Ajax: ‘0-3 wel geflatteerd, maar niet onverdiend’
Meer video's

Poll

Wat zou de ideale opvolger zijn van John van den Brom bij FC Utrecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door masterapie)

Ik ben benieuwd wat Genk zo'n mooie club maakt voor vd Brom. Denk ook dat dit een zegen is voor Utrecht. Komt niet heel regelmatig voor dat een trainer geld oplevert ipv geld kost. Vd Brom heeft Utrecht niks beter gemaakt, terwijl er best een leuk team staat. Denk dat hij zelf ook wel aanvoelde dat er geen verbeteringen zichtbaar waren en heeft eieren voor zn geld gekozen.

9 november 2020 om 09:53

Sorry maar een Genk betaalt sowieso 3x zijn salaris. Speelt vaak tot altijd Europa, heeft een van de beste jeugd van België, niet ver van NL, spreken daar Nederlands, zie zoveel voordelen. Ohja Genk heeft alles om een topclub te worden in België, je zou gek zijn om het niet te doen.

9 november 2020 om 10:05

Zegt meer over de andere topclubs in België dan over Genk. Ze komen uit een stadje met niet eens 70.000 inwoners en spelen in een fietsenstalling van 20.000 toeschouwers. Hoe kan Genk dan in godsnaam structureel concurreren met grote clubs? Ik zie het meer als een AZ dan als een Ajax, Feyenoord of PSV.

9 november 2020 om 10:09

Je praat wel heel denigrerend over een club die 19 plekken boven PSV staat op de coëfficiënten ranking. Zegt dat dan ook meer over PSV dan over Genk?

9 november 2020 om 10:11

Volgens mij heeft Genk eo een best groot industrie, dat kan voor de financiën best interessant zijn.

9 november 2020 om 10:23

PSVerein, ik zie daarin ook veel overeenkomsten met AZ. Kleine stad, klein stadion, maar ook AZ concurreer structureel met de grote clubs (vooral met Feyenoord en PSV dan). Ik denk dat je moet kijken naar het spelersmateriaal in plaats van naar de grote van de stad.

9 november 2020 om 12:25

@Lierse dat komt vooral door een vertekend beeld. PSV haalde voor het eerst in 43 jaar geen Europees voetbal. Genk wat een topseizoen achter de rug had die nog een jaar meetelt op de ranking. Op dezelfde ranking waarbij Sallzburg boven Inter, Lazio en Benfica staat. Of een Leicester City wat onder Kopenhagen staat. Die lijst geeft een indruk maar zegt nog lang niet alles

9 november 2020 om 12:33

Een vertekend beeld over 5 jaar bedoel je dan? Dus 5 jaar waarin een club met een fietsenstalling als stadion (wat dat ook mag betekenen) het beter doet dan PSV. En een club die de afgelopen 10 jaar veel meer toppers heeft voortgebracht dan PSV. Nog steeds niet nodig om neerbuigend te doen lijkt me.

9 november 2020 om 12:37

@PSVeruit030, wat die lijst betekent, is dat Genk de afgelopen vijf jaar beter heeft gepresteerd in Europa dan PSV. 19 plekken komen niet door één jaar, het is absoluut geen schande maar men moet niet doen alsof Genk niks voorstelt.

9 november 2020 om 15:29

Ik ben van Genk maar echt een topclub worden wordt moeilijk. We hebben niet de grootste aanhang. Onze werkstructuur zit goed om toptalenten op te leiden en te verkopen waardoor we regelmatig een zeer sterke ploeg zijn, maar om echt een topclub te worden zou er toch een sjeik ofzo moeten komen die er ineens veel geld inpompt. Nu is onze focus meer op het afleveren van toppers aan het voetbal waardoor we sowieso bovenin meedoen bij een goeie scouting en/of jeugdlichting. Ik klaag niet. Een beetje zoals AZ maar dan met een kampioenschap en/of beker af en toe.

Vind het nog steeds bijzonder op basis waarvan Genk bij v/d Brom is uitgekomen... Vind de resultaten die hij met Utrecht heeft geboekt echt teleurstellend en zeker het spel. De wedstrijden in de EL van vorig jaar staan me nog vers op het netvlies, als je het niet voor elkaar krijgt om Utrecht die eens in de zoveel jaar EL halen te motiveren om een ploeg uit Bosnië uit te schakelen dan doe je gewoon wat fout.

9 november 2020 om 09:37

Zal er in België waarschijnlijk een stuk beter op staan door een landstitel en 2 Supercups daar. Snap het persoonlijk ook niet, vind het maar een matige trainer zonder echt tactisch plan. Utrecht is denk ik beter af met een ander zoals AZ dat is met Slot.

9 november 2020 om 09:59

Ik denk nu niet dat hij er heel goed opstaat in België. Zijn laatste seizoen was echt slecht (met de beste selectie van België) en daarin overtuigde hij ook allerminst als trainer. Een constant geschuifel met spelers en verandering van tactiek. Hij gaf ook soms gefrustreerde interviews en leek de druk niet aan te kunnen.

9 november 2020 om 10:16

Ahaa okee, moet eerlijk zeggen dat ik alleen naar z'n statistieken keek en wist dit dus niet. Volg de Belgische competitie ook totaal niet, zit er iemand hoog bij Genk die voorheen met hem gewerkt heeft ofzo? Was het ook niet van den Brom die die aparte vogel van een John Troost binnenhaalde bij Anderlecht?

9 november 2020 om 10:31

Die werd inderdaad binnengehaald onder Van Den Brom (geen idee of dat uit zijn koker kwam). Maar dat tweede seizoen was echt niet al te best. Hij werd ontslagen na 29 wedstrijden in dat seizoen en daarvan werden er 9 verloren (een daarvan een 2-0 tegen Lierse waar hernan Losada, nu coach van Beerschot, een wedstrijd speelde waar Messi jaloers op zou zijn 😉). Wat natuurlijk veel te veel was voor de absolute topclub die Anderlecht toen nog was.

9 november 2020 om 10:46

Nouja zag iemand laatst ze cv met resultaten benoemen en dan is het allerminst een matige trainer. Heeft dit seizoen ook wel pech gehad tegen heerenveen en venlo dat de bal er niet in wilde. Ik vind persoonlijk dat mensen redelijk overdrijven over hoe slecht het wel niet is bij Utrecht

9 november 2020 om 13:07

Toch heeft hij bij elke club resultaten geboekt. AGOVV nacompetitie, weggehaald door ADO, bij ADO de club naar een hoger niveau getild, weggehaald door Vitesse en het daar goed gedaan, weggehaald door Anderlecht en daar kampioen geworden. Az vrij constant gepresteerd en ook vorig jaar met Utrecht Europees gehaald. Het is een rare vogel en maakt soms rare keuzes maar dat doet Ten Hag ook.

9 november 2020 om 13:37

Wat heeft ie dan bij AZ echt gepresteerd? Uiteindelijk niets gewonnen en eigenlijk weg gegaan naar een mindere club op eenzelfde moment als hij nu bij Utrecht vertrekt. Namelijk het punt dat het team stil lijkt te staan en hij geen verandering teweeg kan brengen. Heeft een prachtig jaar bij ADO beleefd maar om te stellen dat hij de club naar een hoger niveau heeft getild?

9 november 2020 om 15:35

Het is november. Dan ga je geen simpel een coach vinden. Brom was ook niet de eerste keuze. En in de geschiedenis boekten we betere resultaten met een people manager dan iemand die koeler is. Van al de namen die genoemd werden valt Brom nog het meeste mee.

Hij zegt hier een aantal dingen zoals "het lijkt alsof ik als een dief in de nacht ben vertrokken", "ja, en het vervelende daarvan vind ik dat ik geen open kaart heb kunnen spelen en niet eens afscheid heb kunnen nemen van de spelers" en "zo zit ik niet in elkaar, want ik betrek die gasten normaal gesproken overal bij". Heel erg bijzonder verhaal dit. Hij ís daadwerkelijk als een dief in de nacht vertrokken, hij zegt het nota bene zelf dat het heel plots kwam en hij vlak voor zo'n belangrijke pot wegging. Daarnaast wist hij ook dat door de timing hij geen open kaart kon spelen en niet iedereen er bij kon betrekken/op de hoogte stellen. Maar zo zit ie dus helemaal niet in elkaar. Maar toch doet hij het. Alsof er geen andere keuze was en hij er dus eigenlijk ook niet veel aan kon doen. Als het bij FC Utrecht allemaal zo geweldig ging en hij er daadwerkelijk vertrouwen in had dat ze richting de top 3 konden gaan groeien de komende jaren, dan was hij toch niet direct op de interesse van Genk in gegaan, deze overstap suggereert aan alle kanten dat het helemaal niet slecht uitkwam. En dan vervolgens wel je straatje proberen schoon te vegen dat het jou eigenlijk allemaal niet aan te rekenen valt dat het zo plotseling en snel gebeurd is. Dit is een beetje alsof je zegt, ik ben helemaal geen wegpiraat, terwijl je iemand met 140 km/u inhaalt op een regionale weg met dubbele doorgetrokken strepen.

9 november 2020 om 10:35

Inderdaad hij beschrijft het alsof het hem allemaal maar is overkomen. Zwak.

9 november 2020 om 12:52

Hij zegt toch duidelijk, ik heb ze doorverwezen naar de directie. Die hebben de beslissing genomen om akkoord te gaan en hem te laten vertrekken.

9 november 2020 om 13:23

Ja en als hij het allemaal zo vervelend, kortdag en onhandig vond had hij niet kunnen zeggen: sorry maar dit komt nu gewoon niet uit. Kom einde van het seizoen maar terug als jullie me dan nog steeds willen maar ik kan Utrecht nu niet verlaten. Wat ik bedoel te zeggen is dat hij een bewuste keuze maakt om Utrecht te verlaten middels een bliksemtransfer en doet alsof het hem allemaal overkomen is en het erg vervelend vind zo plots. Als je het zo vervelend vindt moet je het niet doen. Of een grote vent wezen en zeggen: ik weet dat de timing niet ideaal is maar ik wilde dit zelf gewoon dus dat is mijn schuld. Het stoort mij vooral dat hij dat niet gewoon uitspreekt.

9 november 2020 om 13:32

Ik weet niet of men bij Utrecht nog wel zo blij met hem was. Als ze daar aangaven, dit kan je het beste aannemen, wij zijn weinig toekomst in een verdere samenwerking, dan is het hem inderdaad allemaal overkomen. Als ze bij Utrecht gezegd hebben, we willen je liever houden maar als je echt weg wilt, dan mag dat, dan is het iets anders.

9 november 2020 om 15:36

Ja maar voor hem zal dit aanvoelen als promotie. Dan moet je de kans grijpen wanneer die komt.

Ik volg de competitie in België niet echt, maar is Racing Genk een (grote) stap vooruit? Spelen ze om de prijzen?Waarmee kun je dit vergelijken in NL?

9 november 2020 om 09:48

In alles toch wel een stap vooruit ten opzichte van Utrecht. Ze hebben meer sportieve successen de laatste 10 jaar, speelden een aantal keer goed mee op Europees gebied, hebben een betere jeugdopleiding, hebben een betere selectie en ze hebben meer geld. Het ding met Genk is dat ze zo inconsistent zijn als de pest nadat ze succes hebben. En aangezien België een bredere top heeft (zeker nu Chaleroi en Antwerp zich erin gevestigd hebben) en er altijd wel een verrassing is (vorig seizoen Mechelen) is het niet zoals in Nederland dat een topteam dat een zwak jaar heeft altijd in de top 4 eindigt. Vandaar dat ze een paar keer rond plek 7 geëindigd zijn.

9 november 2020 om 10:04

Is het qua Nederlandse clubs niet enigszins vergelijkbaar met AZ? Al heeft Genk denk ik meer financiële slagkracht, beide clubs doen de laatste jaren wel eens een aanval op de top en brengen ook al een aantal jaren leuke spelers voort. Genk heeft natuurlijk wel een paar flinke namen voortgebracht (De Bruyne, Courtois, Bailey en Berge zo uit het hoofd) maar AZ doet dat volgens mij een beetje in het klein zeg maar. Of sla ik nu de plank helemaal mis?

9 november 2020 om 10:13

AZ lijkt me de meest logische vergelijking, al haalt Genk wel wat meer sportieve successen. Maar zoals gezegd is het nogal moeilijk te vergelijken aangezien België een wat bredere en meer variërende top heeft. In Nederland zitten Ajax, PSV en Feyenoord gegarandeerd in de top 4, terwijl je in België gewoon 7de kunt worden als topclub als je een zwak seizoen hebt.

Brom was toch degene die uitsprak de top 3 in Nederland aan te willen vallen? Nu gaat hij dus van een subtopper met topclub-ambitie in Nederland naar een subtopper in België. Met deze actie spreekt hij zijn eigen woorden wel flink tegen. (niet dat ik die top 3 aanval uberhaupt serieus kon nemen)

Het is een reactie zoals verwacht. Zijn straatje schoonvegen en de 'schuld' buiten zichzelf leggen. Ja vd Brom is zo transparant en open en dit is helemaal niet zoals hij is... uhu. Als alles qua feiten wijzen op het vertrek als een dief in de nacht, dan is het vertrekken als dief in de nacht. Niet chique, maar ook geen drama... dat wordt het pas een beetje als je dit soort reacties gaat geven achteraf.

Het is nu toch wel duidelijk dat Utrecht klaar was met van den Brom en hij met Utrecht. Utrecht heeft niet geprobeerd om hem langer te behouden of laten weten dat ze het doodzonde vinden en van den Brom wist niet hoe snel hij zijn tas kon pakken. Ik denk dat van den Brom en Utrecht rond de winter toch wel uit elkaar waren gegaan, je merkte dat aan alles.

Mismatch. Maar laat niet onverlet dat hij een hele onbetrouwbare man is. Contracten zijn bij hem niets waard en het begrip loyaliteit kent hij niet. Overigens is het geen gezonde situatie dat bij Utrecht éã©n man werkelijk alles bepaald, niet wordt gehinderd door enige kennis van zaken en veel te veel druk oplegt door te toeteren dat Utrecht de top 3 moet gaan uitdagen. Maar vergeet dat de club daar het materiaal niet voor heeft, waardoor teleurstellingen op de loer liggen. Plek 6 is het hoogst haalbare.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Utrecht11-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KerkAanvaller92
M. MahiAanvaller62
R. HakeUnknown
J. HouwelingKeeper00
M. PaesKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

33 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren