Waarom Héctor Bellerín eigenaar wordt van een unieke club in de wereld

Vrijdag, 18 september 2020 om 08:13Robin Bruggeman • Laatste update: 08:20

Héctor Bellerín trok in de afgelopen jaren niet alleen de aandacht vanwege zijn spel als de rechtsback van Arsenal. De 25-jarige verdediger is naast zijn verrichtingen op het veld bezig in de fotografie, hij lanceerde een eigen podcast en vorig jaar was hij nog op de catwalk te zien tijdens een modeshow van Louis Vuitton in Parijs. Minstens zoveel aandacht besteedt Bellerín echter aan sociale kwesties, zoals de strijd tegen klimaatverandering en ontbossing. Onlangs werd bekend dat de Spanjaard de op een-na-grootste aandeelhouder is geworden van het in de League Two uitkomende Forest Green Rovers. Deze club wordt door de FIFA en de Verenigde Naties omschreven als de eerste klimaat-neutrale sportclub van de wereld en hoopt in de aankomende jaren nog meer stappen te kunnen gaan zetten.

Door Robin Bruggeman

Dat het juist Bellerín is die zich aan de Forest Green Rovers verbindt komt voor degenen die de verrichtingen van de drievoudig international van Spanje binnen en buiten de lijnen de afgelopen jaren een beetje gevolgd hebben niet als een enorme verrassing. De vleugelverdediger spreekt zich vaak uit over de zaken die hem bezighouden en deed onlangs nog de belofte om drieduizend bomen te planten in het Amazonegebied voor elke wedstrijd die Arsenal in juni en juli zou winnen. Dankzij donaties van supporters van the Gunners en ook van andere clubs kan Bellerín samen met de One Tree Planted-organisatie nu 58,617 bomen planten in Brazilië. “Het Amazonegebied vormt de longen van de aarde. Het is zo uitgestrekt, zo belangrijk”, vertelde hij begin deze maand in gesprek met Forbes. In hetzelfde interview haalde Bellerín uit naar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en diens Minister van Milieu Ricardo Salles, die worden beschuldigd van het aanmoedigen van ontbossing en illegale mijnbouw en het in gevaar brengen van de inheemse volkeren die in het gebied wonen. “Het is vrij duidelijk dat deze individuen ons niet helpen richting wat we vandaag de dag nodig hebben. Een van de grootste issues is de ontbossing van de Amazone en hoe laks zij hierop reageren. Het is ongelooflijk dat we nog steeds mensen vinden die dit zo ontkennen, die niet snappen hoe belangrijk de Amazone is voor ieder mens op aarde. Het is echt verschrikkelijk dat degene die dat land vooruit hoort te helpen zoveel schade toebrengt aan een plek als de Amazone.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Bellerín begeeft zich met zijn kritiek op het staatshoofd van een land aan de andere kant van de wereld voor een voetballer wellicht op vreemd terrein. De verdediger, die op zijn zestiende de oversteek maakte naar Engeland, voelt het echter als zijn plicht om zijn statuur en bereik in te zetten voor de dingen die hij belangrijk vindt. In oktober van 2018 sprak Bellerín zich in een uitgebreid interview via de clubkanalen van Arsenal al uit en hij heeft de afgelopen jaren veel lof geoogst met de manier waarop hij zich inzet voor de zaken die hem aan het hart gaan: “Ik denk dat wij voetballers wat sociale kwesties betreft een enorm platform hebben dat we veel vaker zouden moeten gebruiken dan we tot nu toe doen. Ik weet dat het heel comfortabel is om gewoon thuis te zitten met je familie, je kinderen en je vrienden en nergens aan te denken. Maar met ons platform, zouden wij de mensen moeten zijn die deze kwesties onder de aandacht brengen, zodat we als samenleving vooruit kunnen”, stelde hij een kleine twee jaar geleden. “Voor mij spelen er zoveel dingen… het klimaat is een belangrijke, nadat ik een plantaardig dieet ben gaan volgen en veganistisch ben gaan eten wil ik hier verder aan bijdragen. Plastic is ook een belangrijke kwestie. Ik ben opgegroeid aan de kustlijn van Barcelona, als ik nu terugga en alle troep in de zee zie… ik heb hier enorm van genoten als jochie en als ik aan de volgende generaties denk, word ik verdrietig. Er zijn zoveel dingen waar we als voetballers bij kunnen helpen.”

Bellerín en Arsenal wonnen zaterdag hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen met 0-3 van Fulham

‘Er komen altijd opmerkingen van: ‘Hou je nou maar bij het voetbal’’
Bellerín merkt bij veel van zijn collega’s echter een drempel als het over deze zaken gaat en hij snapt ook dat voetballers zich blootstellen aan kritiek als zij zich in dergelijke kwesties mengen. Toch dringt hij er bij zijn medespelers op aan om juist wel die stap te zetten: “Sommige spelers snappen het niet en soms snappen ze het wel, maar zitten ze liever thuis zonder hieraan mee te doen. Als ik deze dingen onder de aandacht breng, komen er altijd opmerkingen van: ‘Hou je nou maar bij het voetbal’, maar daar gaat het niet om. Iedereen kan zien dat er problemen zijn, maar sommige mensen proberen deze problemen te verbergen. Wanneer je een stem, een platform en een achterban hebt zoals wij… we zijn invloedrijke mensen, kinderen willen zoals wij worden en zelfs volwassenen zouden een zoon als wij willen hebben of ons leven willen leiden. Er zijn maar weinig mensen die in een betere positie verkeren om sociale kwesties, raciale kwesties of milieuproblemen te bespreken. Het is onze plicht om hier zoveel mogelijk mee te doen. Er zijn zoveel problemen. Ik heb het gevoel dat de voetballerij een bedrijfstak is waarbij we ons gewoon stil moeten houden en moeten spelen. Ik denk dat het idee is dat voetballers niets anders kunnen dan tegen een bal trappen. Dat is het stereotype, dus wanneer er een speler uit deze mal stapt wordt hij altijd gezien als iemand die niet genoeg op het voetbal is gefocust omdat hij dit doet, dat doet. Zoals ik altijd zeg, hebben we zoveel vrije tijd en zijn we allemaal mensen met problemen en zorgen. Wij moeten deze dingen pushen.”

Bellerín zette deze woorden in de afgelopen jaren kracht bij door onder meer te praten over zijn veganistische levensstijl. De verdediger wilde in de voorbereiding op het seizoen 2018/19 in eerste instantie een aantal weken plantaardig eten om ‘zijn lichaam te ontgiften’. Deze verandering beviel Bellerín echter zo goed dat hij dierlijke producten sindsdien definitief uit zijn dieet heeft gehouden: “Ik heb altijd een probleempje gehad met mijn enkels, die in zware wedstrijden geïrriteerd raakten. Maar nu hoef ik ze zelfs niet meer te beschermen. Het was niet eenvoudig om alles wat ik hiervoor at te schrappen en me te focussen op een veganistisch dieet. Het duurde dan ook een paar dagen voordat ik me beter begon te voelen, maar na een week of drie voelde ik me geweldig. Ik werd ’s ochtends met enorm veel energie wakker, niet zoals eerst toen ik de wekker vijf keer uit moest zetten voordat ik eenmaal uit bed kon komen.”

‘Ik wist eerst alleen dat het een eind weg was van Londen!’
Met het instappen bij Forest Green Rovers zet Bellerín deze woorden verder kracht bij. De op het vierde Engelse niveau uitkomende club kwam in 2010 in handen van Dale Vince, die zijn fortuin maakte met zijn bedrijf in groene energie en die de club in 2015 als eerste op de wereld volledig veganistisch maakte. Zo werden de hamburgers vervangen door quinoa en deed Vince ook andere investeringen. Het veld in stadion The New Lawn bestaat uit honderd procent biologisch geteeld gras, de grasmaaiers werken op zonne-energie en de scheenbeschermers van de spelers zijn gemaakt van bamboe. Het grote doel van Vince voor de toekomst is de bouw van een bijna volledig uit hout bestaand stadion, dat afhankelijk van eventuele successen van de club uit kan worden gebreid van een beoogde vijfduizend zitplaatsen naar tienduizend toeschouwers. “Forest Green Rovers neemt het voortouw voor anderen”, legde Bellerín afgelopen week zijn beslissing om aandeelhouder van de club te worden uit. “Zo veel mensen hebben het gevoel dat er geen oplossing is voor alle problemen, maar Forest Green doet al genoeg. Ik ben zo blij dat ik nu deel uitmaak van de FGR-familie. Ik zal helpen waar ik kan, bij het steunen van mensen die de wereld ten goede willen veranderen. Toen ik voor het eerst tegen Forest Green Rovers speelde (in een vriendschappelijke wedstrijd in 2014, red.), wist ik alleen dat het een eind weg was van Londen! Nadat ik meer hoorde over de club en het werk dat daar wordt gedaan, wist ik dat ik daar deel van wilde uitmaken.”

Lionel Messi-achtig dieet in het eerste houten voetbalstadion ter wereld

Voetbalzone publiceerde eerder dit jaar een uitgebreid artikel over de filosofie van Forest Green RoversLees artikel

Bellerín hoopt dat het voorbeeld van de Forest Green Rovers in de komende jaren meer navolging krijgt in de voetbalwereld. Ondanks alle energie die hij steekt in zijn pogingen om meer bewustwording te kweken, worstelt hij ook met het ‘dilemma’ dat hij zijn geld verdient met een sport die met zijn vele vluchten naar uitwedstrijden en de consumptie van natuurlijke hulpbronnen om geld te verdienen enorm vervuilend is. “Veel mensen uit verschillende industrieën die bewust proberen te leven en een zo klein mogelijke footprint proberen achter te laten, zitten hiermee. Op dit moment zijn er geen middelen of manieren van transport beschikbaar om een CO2-neutraal leven te leiden terwijl we deze sport op het hoogste niveau bedrijven. Minder vervuiling in het voetbal zou een enorme boodschap afgeven aan de rest van de maatschappij. Aan de andere kant heeft deze industrie mij de stem gegeven om mensen te bereiken en deze projecten te ondernemen, om bijna zestigduizend bomen te planten. Als ik geen voetballer was geweest bij zo’n grote club, zouden deze campagnes mogelijk verloren zijn gegaan.” Bellerín zal zich ook in de toekomst in blijven zetten voor het milieu en de andere kwesties die hem aan het hart gaan. Dit doet hij mogelijk niet meer als speler van Arsenal, maar als voetballer van zijn jeugdliefde Barcelona. De verdediger, die eerder deze zomer ook nadrukkelijk gelinkt werd aan Paris Saint-Germain, zou namelijk in beeld zijn als vervanger van Nélson Semedo en daardoor terug kunnen keren in het Camp Nou.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door ironmanutd)

Natuurlijk hartstikke mooi waar hij zich voor inzet, hij is met zoveel dingen bezig in zijn vrije tijd, dat ik soms betwijfel of hij wel alles voor de sport doet. Heeft al jaren geen echte stappen meer gemaakt

16 september 2020 om 01:19

Maar heeft dat hiermee te maken? Misschien is hij ook gewoon een vroegbloeier en heeft hij zijn max bereikt.ik vind het juist mooi dat een voetballer als Bellerin zich inzet voor maatschappelijk relevante themas zoals klimaatverandering en natuurbescherming. Er zijn ook genoeg voetballers die alleen maar bezig zijn met het spelen van fifa, muziek en feestjes. Voetballers zijn inderdaad rolmodellen en kunnen andere mensen motiveren om zich ook in te zetten voor goede doelen en een betere wereld.

16 september 2020 om 10:17

Ah je bent het niet met hem eens? Verklaard je houding. Vind het wel verfrissend iemand met idealen en een mening uit de voetbalwereld en die daarvoor uitkomt. En niets eens belerend, maar zelf actie ondernemen en goede voorbeeld geven. Mag hem wel.

16 september 2020 om 10:26

@Groninger Hopp, dit is helemaal geen politiek? Klimaatverandering is een feit, Bellerin probeert er iets aan te doen. Jij bent nu degene die er politiek van maakt. Wat een zuur bericht zeg. Bellerin doet echt niemand kwaad, integendeel zelfs: rijke mensen die zich inzetten tegen klimaatverandering, daar zouden er meer van moeten zijn.

16 september 2020 om 11:36

Natuurlijk is het geen politiek. In dat geval zou je alles als politiek kunnen afdoen. Dit is je inzetten voor een maatschappelijk doel, dat dit een onderwerp is waar de politiek zich ook mee bezig houdt doet hier helemaal niks aan af. Maar ok, zelfs al zou ik meegaan in jouw ietwat bekrompen gedachtegang dat dit politiek zou zijn, wat dan nog? Alsof een voetballer geen mens is die zich mag inzetten voor welk doel dan ook waarin hij gelooft, zeker zolang hij dit niet op het veld tot uiting brengt is er geen enkel probleem. Jij bent hier nu volgens mij degene die voetbal en politiek op een hele rare manier aan elkaar aan het linken is en niet Bellerin. Verder denk ik dat Bellerin gewoon lekker moet doen waar hij zich goed bij voelt en vooral niks van ene Groninger Hopp aantrekken. Ik sluit me helemaal bij de rest aan, heel verfrissend om eens een voetballer te zien die niet de hele dag met zichzelf bezig is maar zich ook bezighoudt met het maatschappelijk belang. Chapeau.

16 september 2020 om 17:07

Voor mij heeft Rugu het perfect verwoord. Groninger Hopp ik heb het echt te doen met je kortzichitige gedachte.

16 september 2020 om 17:47

@rugu, dat doen toch vrij veel spelers? Specifiek het klimaat/milieu hoor je idd echt zelden. Eigenlijk kan ik me niet zo snel een speler buiten Bellerin bedenken maar er zijn toch zat voetballers die iets doen voor de zorg/onderwijs/basis behoeften van arme mensen.

17 september 2020 om 09:18

Er hoeven helemaal geen onderzoeken gedaan te worden om te concluderen dat het milieu beschermd moet worden en dat we moeten proberen onze footprint te verkleinen. En dat veganistisch leven daar een enorm positieve invloed op heeft is ook gewoon een feit. Net zoals de positieve invloed op de gezondheid. En de dieren natuurlijk. Dat sommige maatregelen niet zo groen zijn als ze in eerste instantie voorgesteld worden is waar, maar evengoed geen reden om deze jongen zijn (wel werkende) activiteiten te laten stoppen. En zoals de anderen al zeggen, iets aan het milieu willen doen is helemaal geen politiek. Eerder een verplichting, waar de meeste mensen totaal lak aan hebben.

17 september 2020 om 09:50

Meen je dit nou? Moet er onderzoek worden gedaan voor je gelooft dat miljoenen bomen per dag kappen slecht is?

17 september 2020 om 11:42

Jezus lijkt wel alsof je met iemand praat die denkt dat de aarde plat is... klimaatverandering wordt nog onderzoek naar gedaan en is nog onduidelijk... als het loopt als een eend, kwaakt als een eend en eruit ziet als een eend is het waarschijnlijk een eend. Als de temperaturen die gemeten worden hoger zijn dan 50-60 jaar geleden en de ijskappen zichtbaar smelten dan is het vrij duidelijk lijkt me

16 september 2020 om 11:18

Hij haalt het zelf aan in het artikel. Voetballers beschikken over voldoende vrije tijd om zich met iets dergelijks bezig te houden. En er zijn meerdere voetballers bij Arsenal die de afgelopen jaren hun niveau niet konden vasthouden. Nee hoor, liever zo'n voorbeeld ipv een Ozil.

16 september 2020 om 11:27

@douwe dabbert, als er iemand gigantisch veel heeft teruggeven dan is dat Ozil wel hoor. Hij heeft 1000 operaties betaald voor kinderen. Duizenden maaltijden voor arme mensen. Iedereen heeft andere idealen.

16 september 2020 om 11:34

Daar heb je gelijk in, wat dat betreft is mijn reactie niet correct. Ik doelde eigenlijk op zijn inzet voor de club Arsenal als speler zijnde.

16 september 2020 om 17:31

Ozil kon elders destijds meer gaan verdienen maar koos om bij Arsenal te blijven. Terwijl spelers als Nasri, Van Persie, Ashley Cole, Fabregas en Sanchez de club hebben verlaten om elders te gaan spelen. Onzin reactie. Ozil gaf altijd 100 procent voor Arsenal. Het is dat hij nu de kwaliteiten niet meer heeft. Eerst was het dat hij geen ambitie had omdat hij bij Arsenal blijft, nu is het dat hij zich niet inzet voor de club.

Heel tof artikel VZ! Bellerin klinkt als een intelligente jongen met de prioriteiten op de juiste plek. Zou mooi zijn als meer voetballers hier een voorbeeld aan nemen en hun geld ook eens uitgeven aan iets anders dan dure auto's en grote villa's. Ga zo door jongen!

17 september 2020 om 12:58

De meeste voetballers hebben hier niet de juiste hersencapaciteit voor. Ik vind echter wel dat mensen met geld vaak wat meer terug mogen doen voor de samenleving.

Als hii echt om milieu geeft, dan beter volgende x weddenschap aangaan hoeveel wedstrijden City of L'pool winnen, om bomen te planten ipv Arsenak 😀😀😀😀 Zijn dan veel meer bomen. Geinteje, mooi stuk. Inspirerend ook.

16 september 2020 om 10:57

haha, goeie man ik lig helemaal in een deuk!#ontopicbest wel apart dat de gevolgen van het omkappen van de amazon al duidelijk zijn, maar dat daar door de President helemaal geen oor aan word gegeven. Leeft hij dan echt zonder inzicht?goeie zaak van Bellerin dit. Minder bos kappen profiteren we uiteindelijk allemaaal van

16 september 2020 om 16:57

Je moet eens wat achtergrond video's van Bolsonaro op YouTube zoeken, die man is volledig ongeschikt om een gecompliceerd land als Brazilië te leiden

17 september 2020 om 14:02

Die vent snapt dat best. Echter is hout een groot export product voor Brazilië en komt ongelimiteerd kappen de economie op korte termijn ten goede

heel goed van Bellerin! dat het politiek zou zijn is onzin. Kan de politiek alleen iets doen aan de toestand van onze planeet? Opstaan voor onze aarde is dat politiek? Nee dat is zorgen voor je thuis!nee WIJ als mensen hebben een plicht naar onze planeet toe om die bewoonbaar te houden voor ons zelf, onze nakomelingen en alle dieren die er wonen. De mens heeft het zelf verkloot dus logische stap dat we opstaan om onze verantwoordelijkheid te nemen. Voetballers, Advocaten, Vuilnismannen en alle andere beroepen en soorten mensen die er zijn kunnen allemaal iets doen.

17 september 2020 om 09:22

Helemaal mee eens. Zou fijn zijn als de politiek er iets aan zou doen, door hun extreme macht, maar die doen het helaas niet. Dus dan moeten we het zelf maar doen.

Ik ben spontaan belleríns grootste fan, al speelt hij niet voor mijn favoriete club. Wat een verfrissend artikel. Erg fijn te lezen dat een jonge voetballer zo begaan is.

Als je zo erg met het klimaat begaan bent, zou je ook moeten weten dat het onzin is dat 'de amazone de longen van de aarde' zijn. In tropische regenwouden wordt evenveel CO2 uitgestoten als opgenomen door de natuur. Het is een balans. Ja, we zouden er alles aan moeten doen om dit soort gebieden te behouden, maar onzin verkondigen ben ik geen voorstander van.

17 september 2020 om 14:07

Feitelijk incorrect. Het Amazone woud, net als elk bos en woud zuivert veel meer co2 dan het veroorzaakt. De co2 en andere gassen die rottende planten en ‘uitlaatgassen’ van de dieren die zich daar herbergen valt daarbij in het niet. Wel correct dat het Amazonewoud niet de longen van onze aarde zijn. 70% van de co2 afbraak komt niet door bomen maar door plankton en andere organismen in de oceanen die op fotosynthese leven

Bellerin heeft met één ding volkomen gelijk: bekende voetballers cq sporters kunnen ,als ze willen ,veel meer bereiken dan politici. Het zou ze sieren als men aan Bellerin een voorbeeld neemt

Heerlijk verfrissend om een voetballer van zijn statuur te zien, die zich inzet voor dergelijke (maatschappelijke) kwesties. En wat ik wellicht nog mooier vind; hij is niet bang om ZIJN mening kenbaar te maken. Vaak laten sporters niet het achterste van hun tong zien of willen bepaalde fans niet dat zij zich hardop uitspreken mbt bepaalde maatschappelijke of politieke kwesties. Tenzij het in het straatje van de fans past natuurlijk...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Arsenal377
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. LacazetteAanvaller229
N. PépéAanvaller185
B. LenoKeeper250
E. NketiahAanvaller141
MartinelliAanvaller50
Cédric SoaresVerdediger80
BellerínVerdediger221
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

24 fans
Verdediger, 25 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 4 maart
RB Leipzig verhuurt Yvon Mvogo in principe tot medio 2022 aan PSV, maar heeft een optie om de verhuurperiode komende zomer al stop te zetten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren