Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Lionel Messi-achtig dieet in het eerste houten voetbalstadion ter wereld

Laatste update:

Klimaatverandering en duurzaamheid waren in 2019 twee van de meest populaire woorden, met een belangrijke rol voor de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ook in de voetbalwereld is het belang van duurzaam te werk gaan inmiddels een belangrijk aandachtspunt. Forest Green Rovers is daar het levende bewijs van. De subtopper in League Two gaat in 2020 beginnen aan de bouw van een volledig houten stadion, een langgekoesterde droom van voorzitter en zelfbenoemd wereldverbeteraar Dale Vince. De werkzaamheden moeten uiterlijk in 2023 voltooid zijn.

Door Rian Rosendaal

Eindelijk succes na jarenlang strijden
Forest Green Rovers kwam een week voor de Kerstdagen met verheugend nieuws aangaande de bouw van het duurzame onderkomen. De lokale politiek gaf eindelijk groen licht voor het realiseren van de ambitieuze plannen van Vince en consorten in Gloucestershire, Zuidwest-Engeland. Het planningscomité van het Stroud District Council ging na een officiële stemming overstag, met zes stemmen tegen vier in het voordeel van the Green Devils. In juni van vorig jaar werd het stadionplan van de meest groene voetbalclub ter wereld, een predikaat van de FIFA, nog terzijde geschoven door de lokale overheid. De beleidsbepalers van Forest Green Rovers gaven echter niet op, met klinkende resultaten net voor de feestdagen. Het stadion wordt onderdeel van Eco Park, dat omgerekend 117 miljoen euro gaat kosten en waar naast voetbal plaats is voor groene techbedrijven.

De opgetogen Vince, die zich jarenlang inzette voor het nieuwe stadion van Forest Green Rovers, sprak over 'de juiste beslissing'. "Ik ben blij dat men tot deze keuze is gekomen, want het was alweer onze tweede poging", zo zei de kleurrijke preses op het YouTube-Kanaal van de vierdedivisionist. "Het had natuurlijk ook weer verkeerd kunnen aflopen." Vince is duidelijk iemand van de lange adem. "Het heeft vijf jaar geduurd voordat we eindelijk goed nieuws ontvingen over het stadion. Daarvoor al waren we drie jaar bezig met het vinden van een geschikte locatie. Dat is een erg lange tijd en er zijn de nodige hordes overwonnen." De voorzitter benadrukt evenwel dat het stadionproject de nodige tijd in beslag zal nemen. "Het zal enkele jaren duren, ja. Er staat ons een hoop werk te wachten. De architect heeft er minstens twee jaar werk aan, dus in het gunstigste geval verhuizen we over drie jaar naar het nieuwe stadion, als we morgen met de werkzaamheden starten."

Messi-achtig dieet voor spelers Forest Green Rovers
De 'groene revolutie' van Forest Green Rovers begon in 2010, toen Vince, een overtuigd vegetariër, aantrad als grootaandeelhouder. Enkele maanden na zijn entree kreeg de uit Oost-Engeland afkomstige zakenman al de voorzittersfunctie toegewezen. Vince voerde gelijk een verbod in op het eten van vlees voor alle medewerkers van de club, dus ook spelers en trainers. In plaats daarvan kreeg men louter plantaardig voedsel voorgeschoteld. Gevogelte en vis werden de belangrijkste etenswaren in de kantine. De revolutie beperkte zich echter niet alleen tot het eten. Er werd ook een biologisch speelveld geïntroduceerd, met een grasmaaier die door zonne-energie wordt aangedreven. Daarnaast mogen de spelers sinds vorig jaar alleen nog maar scheenbeschermers dragen die van bamboe zijn gemaakt. In 2017 werd Forest Green Rovers uitgeroepen tot de eerste volledige veganistische voetbalclub op aarde. De revolutionaire vierdeklasser verwijst op zijn website naar onder meer Lionel Messi en Jermain Defoe, die ook veganistische diëten volgen om zo de sportprestaties aanzienlijk te verbeteren. De meeste supporters, die rondom wedstrijden een 'vette hap' gewend waren, zweren inmiddels ook bij gezonde maaltijden bij een bezoek aan The New Lawn.

Vince heeft in het huidige stadion van Forest Green Rovers al ontelbare duurzame initiatieven ontplooid, maar met het houten onderkomen kan zijn missie nog veel beter ten uitvoer komen. Het ambitieuze project kwam middels een prijsvraag tot stand, met Zaha Hadid Architects als winnaar in november 2016. Het bedrijf van de eerder dat jaar overleden naamgever kreeg de opdracht mee om de voormalige amateurclub een geheel houten stadion te bezorgen, nabij de snelweg M5 in Stroud. Jim Heverin, directeur van het architectenbureau, liet destijds optekenen in de Engelse media dat de supporters een unieke ervaring moeten ondergaan in het klimaatneutrale stadion. "De eerste rij supporters zal vijf meter van het veld afzitten. Elke stoel heeft onbeperkt zicht op het veld, zodat de beleving van de wedstrijd en de sfeer in het stadion wordt verhoogd", zo klonk het ruim drie jaar geleden. Het stadionterrein, met in totaal twee kunstgrasvelden, moet plaats bieden aan 5.000 bezoekers, met de mogelijkheid om de capaciteit op termijn te verdubbelen. Er wordt natuurlijk milieuvriendelijk gedacht, want er worden rondom de nieuwe voetbaltempel circa vijfhonderd bomen geplant, terwijl er ook plannen zijn om bijna twee kilometer aan heggen in de nabijheid van het stadion te planten. De supporters kunnen per openbaar vervoer aanreizen of kiezen voor de auto, want er worden in totaal 1.700 parkeerplaatsen opgeleverd.

Forest Green Rovers speelt zijn wedstrijden nu nog op The New Lawn

Vince zei in december bij de BBC dat er bij het ontwerp van het stadion is gekozen voor een 'zeer gracieuze, elegante structuur'. "Het is het allereerste stadion dat volledig van hout wordt gemaakt, dat is echt iets unieks in de wereld. En met het planten van de bomen en heggen wordt het bij uitstek een groene locatie." In de aanvraag richting de lokale politiek bracht Dale meer voordelen van het unieke project naar voren. "De impact van koolstof zal erg laag liggen, terwijl er daarnaast maatregelen worden ingevoerd om het gebruik van energie en water tot een minimum te beperken. Tevens wordt er het nodige gedaan tegen verspilling en vervuiling." Dale kijkt derhalve reikhalzend uit naar de opening van het stadion. "De houtstukken lijken misschien een beetje op de ribben van een prehistorisch dier, maar het heeft met een beetje fantasie ook wel iets weg van een vliegende schotel." Het huidige stadion, gevestigd in Nailsworth en geopend in 2006, zal na de verhuizing in zijn geheel worden afgebroken. Het is echter al duidelijk wat er met de vrijkomende grond gaat gebeuren. Er worden tachtig huizen gebouwd die nul procent koolstof uitstoten en ook nog eens betaalbaar zijn voor belangstellenden.

Het meerjarige project kende de nodige tegenslagen en ook na de officiële goedkeuring van de lokale politiek zijn er beren op de weg. Siobhan Baillie, een parlementslid voor het district Stroud, zou liever zijn dat de overheid een eindbeslissing neemt over dergelijke projecten. Een vreemde uitspraak, zo oordeelt Vince deze week in duidelijke bewoordingen op Twitter. De flamboyante voorzitter snapt daarnaast niet waarom Baillie hem voorlopig niet wil ontmoeten om de kwestie te bespreken. "Eco Park is er niet alleen maar voor een voetbalclub met ambities om in de Championship te spelen. Er komt ruimte voor groene techbedrijven en het project heeft de potentie om de groene sector 4.000 nieuwe banen te bezorgen. Het hele gebeuren heeft louter voordelen voor dit district. Het planningsproces heeft vijf jaar in beslag genomen, elke horde is genomen en de lokale planningsautoriteiten hebben uiteindelijk akkoord gegeven. Desondanks wordt het project bedreigd door een parlementslid en de overheid met redenen die volstrekt onduidelijk zijn", maakt Vince van zijn hart geen moordkuil.

Forest Green Rovers moet op termijn in de Championship uitkomen

Ook een revolutie op sportief gebied
De ambities rondom het stadion trekken de laatste jaren de meeste aandacht, maar ook op sportief gebied is een stijgende lijn ingezet. De 'kleine club op de heuvel' promoveerde in 2017 naar de League Two, nadat in de finale van de play-offs van de Nation League op Wembley was afgerekend met Tranmere Rovers (3-1). Er kwam daarmee een einde aan een periode van bijna twee decennia op amateurniveau, al werd in het eerste seizoen op profniveau ternauwernood degradatie afgewend. In de jaargang 2018/19 ging het al een stuk beter, met een vijfde plaats als resultaat. De droom van promotie naar de League One spatte uiteen in de halve finale, toen nota been Tranmere Rovers verantwoordelijk was voor de uitschakeling. De teleurstelling heeft inmiddels alweer plaatsgemaakt voor hoop, want Forest Green Rovers doet dit seizoen wederom volop mee om een plaats voor de play-offs om promotie. De sportieve prestaties moeten de 58-jarige Vince deugd doen. De eigenaar van Ecotricity, de groenste energiemaatschappij van Engeland, droomt wellicht van een plaats in de Premier League. Hij zet echter voorlopig in op een plaats in de Championship, waar dus nog twee promoties voor nodig zijn. Met de huidige opmars is het goed mogelijk dat Forest Green Rovers in 2023 in het eerste houten stadion ter wereld op het een na hoogste niveau van Engeland acteert.

Zie jij Forest Green Rovers op termijn in de Championship spelen

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

In een volledig hout stadion, vliegt dan het hele stadion in de fik als er een klein brandje uitbreekt? Overigens is dit wel een heel interessant stuk over een club die een totaal ander idee heeft dan andere clubs, of het werkt zullen we wel zien.

12 januari 2020 om 00:11

Ik denk dat met het Engelse weer de brand gauw geblust is ON: ik vind het een gaaf en interessant concept. Ook het dieet en grasveld principe. Ik snap dat niet elke club zo'n stadion kan bouwen ivm de grote benodigde capaciteit, maar voor kleine clubs lijkt me dit ideaal. Wat een schril contrast met de bouw van dat stadion waar Ajax en PSV nu zitten (Qatar). Hoop dat hier een voorbeeld aan wordt genomen.

12 januari 2020 om 19:08

Fun fact: Hout is in bijna alle gevallen brandbestendiger dan stalen constructies. Mocht het toch in brand vliegen dan behoudt het in tegenstelling tot staal veel beter zijn oorspronkelijke sterkte. Dus ik ben bang dat je punt niet helemaal opgaat hier

13 januari 2020 om 10:59

Dankjewel. Het was een oprechte vraag. Fijn dat ik een antwoord krijg.

12 januari 2020 om 23:47

Ik werk zelf in een timmerfabriek en het is vrij makkelijk om er voor te zorgen dat grote houten projecten toch brandveilig zijn. Dus dat zit wel goed en er zullen natuurlijk ook enorm strenge regels zijn.

13 januari 2020 om 11:56

Ik moest inderdaad meteen denken aan de stadionramp bij Bradford City in 1985, waarbij 56 doden vielen omdat het stadion deels van hout was en daardoor in mum van tijd in de fik kon vliegen. Maar de stadions worden ongetwijfeld heel goed gecontrolleerd tegenwoordig en als dit stadion ook door de keuring komt, dan zal het wel OK zijn.

Is Messi echt volledig veganistisch? Kan ik me eigenlijk slecht voorstellen

12 januari 2020 om 06:33

Ik kan me nog een video van hem herinneren op Instagram waarin hij vlees at in het restaurant van Nusret.

12 januari 2020 om 10:25

Kijk “The Gamechangers”. Dan snap je wellicht waarom Messi Veganistisch is

12 januari 2020 om 12:12

Een Argentijn die geen vlees eet is zoiets als een Italiaan die geen pasta eet. Het zal bestaan, maar ik ben er nog geen een tegengekomen 😋

12 januari 2020 om 21:36

Realiseer je dat onze NL-se voetballers en wijzelf ook groot geworden zijn met het idee dat melk goed voor ons is en we maar voldoende vleeswaren innamen.

13 januari 2020 om 11:57

Gelukkig is niet iedereen een kuddedier dat zonder na te denken doet wat binnen zijn cultuur gezien wordt als normaal.

12 januari 2020 om 18:20

@reservebank Ik heb het al regelmatig gehoord. Waarom kun je je dat slecht voorstellen?

12 januari 2020 om 19:17

Omdat hij zijn geld verdient met (onder meer) in topconditie zijn en als vegan eten daar een soort geheime truc voor zou zijn (waarschijnlijk) veel meer topsporters dit zouden doen.ik heb wel eens gehoord van Djokovic die eventjes vegan was als soort publiciteitsstunt maar die is naderhand ook weer 'gewoon' gaan eten.

12 januari 2020 om 20:35

Tja. Er is nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs rondom eten omdat er zoveel verschillende uitkomsten zijn. Maar als 1 vd sterkste mannen op aarde veganistisch kan zijn (of en stier of gorilla bv) dan hebben wezens wellicht geen vlees nodig voor topprestaties te leveren.

12 januari 2020 om 21:44

Er is weldegelijk wetenschappelijk en aantoonbaar bewijs; The China Study. Laat je WIJSmaken en informeren. Zal niet teveel vermoeien en politie agentje spelen heeft niemand zin in. De route naar een plantaardige levensstijl (op basis van onbewerkt eten) is er een van de lange adem en het is niet zo dat je vd een op de andere dag “veganist” bent.

Jongens als Messi, Djokovic, en talloze anderen verzamelen toppers in elk vakgebied om zich heen en doen hun voordeel met de kennis van deze mensen.

12 januari 2020 om 23:21

Als je Djokovic z’n geschiedenis kent - dan snap je waar hij vandaan komt en dat zijn dieet geen stunt was en is. Djoko at niet goed, waardoor alle training en zijn intrinsieke talent teniet gedaan werd. Daarbij had hij een glutenintolerantie, wat resulteerde in haperen en astma bij bovenmatige inspanning. Hij had alle geluk van de wereld dat een Servische arts toevallig naar z’n match keek tegen Tsonga, waar hij na een wervelend begin, volledig maar dan ook compleet opbrandde en vanuit duidelijke winst toch kansloos verloor. Nadien heeft hij z’n aangepaste dieet (vanwege glutenintolerantie geadopteerd, voortgezet en uitgebreid naar vegan

13 januari 2020 om 08:33

@reservebank Er zijn best veel topsporters die dit doen, en vooral steeds meer. En in de wereld van duursporten is het haast standaard aan het worden. Ook Djokovic heeft aangegeven dat hij met name op het conditionele vlak pas serieus mee kon gaan doen toen hij overstapte op een vegan dieet. Bij mijn weten is hij dit nog steeds. Ook de Williams zusjes volgens mij trouwens. Ik denk ook niet dat het echt een geheime truc is. Denk dat de meeste sporters best weten dat groenten beter voor je herstel zijn dan vlees. Net zoals wij allemaal al jaren weten het best zielig is om al die diertjes vreselijk te behandelen en dan in de pan te gooien. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen dan ook maar gelijk vegan wordt. De andere posters hebben het er al over, maar kijk op netflix eens Gamechangers, maar ook What the Health en Forks over Knives. Vond ik echt heel interessant!

13 januari 2020 om 12:34

@dante, het wordt ook vaak tijdelijk gebruikt om af te vallen. Vind het altijd zo overdreven. Dan vallen ze 5 kg af voor het seizoen en roepen ze dat het aan het vegan dieet ligt. Ja duh, als je nu salades eet ipv een bucket hotwings wat veel jongens in de NBA regelmatig doen. Dat had je ook met pakweg magere kipfilet kunnen bereiken

13 januari 2020 om 13:43

@primetime Ik heb dat nooit gehoord, maar deels waar idd. Op zich is groente natuurlijk een stuk gezonder dan ook magere kipfilet, maar puur voor afvallen hoef je idd niet vegan te eten. Je kunt ook vegan eten en aankomen. Chips en cola is ook vegan Maar het maakt het wel makkelijk. Je kunt namelijk een enorme berg lekkere groente eten en goed vol zitten, en toch afvallen.

13 januari 2020 om 16:37

@dante, klopt maar die cola drinken ze toch al. Veel spelers eten zoveel junkfood dat ze van bijna alles zouden afvallen. Je hebt daar ook een traditie, dat rookies voor iedere training donuts moeten halen voor het team. Scheelt toch ook weer een paar donuts in de week. Mja dat afvallen komt wel vaak terug hoor ik. Zo Damian Lillard bv is er ook weer gestopt Met zijn vegan dieet na een paar maanden omdat ie weer op zijn streefgewicht zat.

13 januari 2020 om 19:43

@primetime Ik weet echt niets van die amerikaanse sporten eerlijk gezegd. Maar in gamechangers komen er daar ook een paar van langs, en die klonken niet alsof ze het tussen de donuts door deden. Het wordt in ieder geval steeds duidelijker, zowel onder sporters als onder "normale" mensen dan een plantaardig dieet gezonder is voor mens dier en planeet, en al zeker geen belemmering voor welke activiteit dan ook. Iets dat tot voor kort eigenlijk wel door (bijna) iedereen werd aangenomen. En inmiddels is het volgens sommige dus zelfs een prestatieverhogend voordeel.

13 januari 2020 om 21:26

@dante, Amerikanen zijn vaak van de extremen. Of ze proppen elke dag junkfood en switchen dan tijdje naar vegan. Bij van die afvalprogrammas valt dat ook vaak op. Ze slaan dan vaak weer compleet door in het sporten.

Ik ben wel benieuwd waar het hout voor de nieuwbouw vandaan komt, want als dat kap is, is dat niet zo duurzaam als je oude beton laten staan natuurlijk. Voor wat betreft de brandveiligheid: er zullen strenge regels zijn, de ramp van Bradford was complete waanzin, dat wil je echt nooit meer meemaken. Ik ben nieuwsgierig naar de voortgang.

13 januari 2020 om 01:16

Als je voor elke boom die je omhakt er een paar aanplant, maakt dat op de lange termijn niks uit.

Ik snap het veganistische helemaal niet. Er staat dat gevogelte en vis het belangrijkste etenswaren werden in de kantine? Dit is toch totaal geen veganistisch dieet, niet eens vegetarisch.

13 januari 2020 om 06:40

Ja dat begrijp ik ook nooit,je bent vegatier maar je eet wel vis en eieren enzo

13 januari 2020 om 09:41

Toen DV de Rovers in 2010 overnam, heeft hij eerst alleen het rode vlees (rund en varkensvlees, bijvoorbeeld) in de ban gedaan, en vervangen door kip en vis. Pas na een tijdje ook dat eruit gegooid. Inmiddels hebben de koks nationale prijzen gewonnen met hun veganistische gerechten.

13 januari 2020 om 12:28

@fgr, fan. Dan zal voetbalzone wel een vreemde vertaling erop hebben gezet. Er staat dit letterlijk “ In plaats daarvan kreeg men louter plantaardig voedsel voorgeschoteld. Gevogelte en vis werden de belangrijkste etenswaren in de kantine.” gevogelte en vis zijn natuurlijk niet plantaardig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren