Hofland: ‘Mijn vrouw kwam terug van de hond uitlaten en schrok zich kapot’

Zaterdag, 15 augustus 2020 om 13:15Chris Meijer • Laatste update: 13:30

Fernando Ricksen overleed in september 2019 aan de gevolgen van spierziekte ALS. De dood van de oud-international doet nog altijd heel veel pijn bij voormalig ploeggenoot en jeugdvriend Kevin Hofland. De huidige trainer van Fortuna Sittard vertelt in gesprek met het Algemeen Dagblad dat hij huilend op de bank zat toen Ricksen in 2013 in een uitzending van De Wereld Draait Door aankondigde dat hij aan ALS leed.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door snapp)

Dat DWDD moment vergeten velen van ons nooit meer. Één van de meest schokkende momenten bij DWDD die ik zelf live gezien heb. Fernando zal voor altijd voor de hoofdingang van het stadion staan en kijkt nog steeds vanaf zijn eigen Ricksen-Side elk thuisduel mee.

Kevin Hofland blijft voor mij een held. Ik weet nog goed dat ik voor onderzoek naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam moest. Dat was in 2008. Ik zat toen in de wachtkamer te wachten op de afdeling waar hij ook aan het wachten was. Later bleek dit om zijn zoontje Milan te gaan dat ernstig ziek was. Zelf was ik toen al veel met Feyenoord bezig, zeker toen Gio, Hofland en Makaay naar Feyenoord gingen. Ik zei nog tegen hem dat hij ons maar wel kampioen moest maken hã¨. Hij glimlachte en zei: "ik zal mijn best doen knul." Gelukkig is het medisch gezien voor zijn zoon, naar ik weet, weer oke. Maar een kleine conversatie tussen supporter en profvoetballer in een wachtkamer in een openbare ruimte. Dat maakte zoveel indruk op mij. Hij zal dat ongetwijfeld ook hebben met Ricksen. Je koestert de herinneringen en bent vooral dankbaar. Het leven is een mooi iets, maar het kan zomaar voorbij zijn. Fijne vent en ik hoop oprecht dat hij ooit terug komt als trainer naar Feyenoord. Niet zozeer vanwege zijn kwaliteiten, want hij is pas net bezig, maar vooral als mens.

15 augustus 2020 om 14:19

Ik heb een bloedhekel aan Kevin Hofland. Ik zal nooit vergeten hoe hij in 2008 na de halve finale beker feyenoord-NAC het uitvak stond uit te dagen. En niet zomaar een middelvinger opsteken kan ik je vertellen. Er zal best iets geroepen zijn vanuit het uitvak en het kan dat je privé het lastig hebt maar als je je zo laat gaan heb je voor mij afgedaan. Je ben kleinzielig als je een bekerfinale hebt gehaald en je gaat zo tekeer tegen het uitvak. Verder begreep ik van feyenoorders dat Hofland een achterbakse gast is (wat was ook alweer het verhaal bij het ontslag van Verbeek? etc etc). In familiaire kring zal het best een fijn persoon zijn maar hij heeft erg nare karaktereigenschappen.

15 augustus 2020 om 14:39

Maar wat heb je nu bereikt hiermee? Tuurlijk iedereen mag zijn mening verkondigen maar Soul_Mate heeft mooie ervaringen met Hofland ervaren en dat probeer je nu de grond in te boren. Beetje ongepaste reactie als je het mij vraagt. Had dan een afzonderlijke reactie onder het artikel geplaatst met dit verhaal, maar dit komt voor mij over als dat je een ballon van een kind kapot prikt omdat jij hem niet mooi vind.

15 augustus 2020 om 14:50

Ik vind de verhalen van Soul_mate en van Mr X beide niet echt relevant. Een klein moment in het ziekenhuis, je moet wel een ontzettende lul zijn als je weet dat je met je voorbeeldfunctie tegen een klein kind in het ziekenhuis iets rots zegt. Maar dit is totaal niet te vergelijken met de vriendschapsband die Hofland heeft met Ricksen, die hij al vele jaren kent en waar hij jarenlang samen heeft gespeeld bij Fortuna. En dat je vanuit een vak vol supporters kan bepalen of een speler op het veld wel of niet deugt, dan moet je er iets mee gaan doen, want dan kun je met die capaciteiten de wereld verbeteren. "er zal best wel iets geroepen zijn vanuit het uit-vak"... Tuurlijk je hoort niet wat een heel vak roept, maar je kunt wel beoordelen of de reactie van een speler logisch is of niet. En dan was er ook nog iets rondom het ontslag van Verbeek, maar dat weet je ook niet meer precies hoe dat zit. Heel overtuigend verhaal! Maar goed, iedereen moet zelf bepalen wat hij van Hofland vind, maar ik laat het niet bepalen door wat mensen hier over hem zeggen..

15 augustus 2020 om 14:57

Of het relevant is of niet. Dat deed er niet toe om iets persoonlijks te vertellen over de persoon Hofland. Net zoals Hofland een persoonlijke mening heeft over Ricksen die niet voor iedereen hetzelfde is. Bovendien was het moment in het Ziekenhuis juist zo indrukwekkend voor mij als 16-jarige omdat ik wist dat hij als voetballer zoveel anders is (een echte bloedzuiger kon hij zijn). En hij zat toen dus in een ongekende rotsituatie, dan kan een kleine opsteker voor een jonge supporter toch enorm veel betekenen. Dat wilde ik graag delen omdat het voor mij zoveel meer zegt over iemand als persoon dan wat een voetballer zegt in het heetst van de strijd tegen de supporters van Nac. Ik heb zo bijvoorbeeld ook totaal geen hekel aan Jan Vertonghen omdat hij niet zo vriendelijk was voor Feyenoord, vind het een sympathieke Belg dat met zijn Foundation veel goeds doet voor de maatschappij. Maar ieder zijn eigen mening natuurlijk.

15 augustus 2020 om 14:58

Ik lees een bericht waarin Kevin Hofland vertelt over Fernando Ricksen. Vervolgens lees ik meteen 2 berichten achter elkaar waarin Kevin een goed, warm en fijn persoon genoemd wordt. Het zou over Ricksen moeten gaan i.p.v. hoe geweldig Hofland wel niet is. Ik heb een totaal ander beeld bij Hofland. Ik mag mijn reactie daar best op geven als nuance. De waarheid zal best in het midden liggen. Maar als je je even verdiept in de persoon Hofland dan komen er ook vervelende karaktereigenschappen naar boven. Ik wil graag sorry tegen de kinderen zeggen waarvan ik de ballonnen heb doorgeprikt. Niet tegen de volwassenen want die snappen hoe de wereld in elkaar zit.

15 augustus 2020 om 17:31

Toen fortuna op de rand van de afgrond stond en de licentie was ingetrokken stonden een paar mensen op. Ook Hofland. Ik zie hem nog staan met de 50 trouwste supporters in de kantine in de Helwig timmerfabriek, waarbij we aankondigden een kort geding tegen de knvb te beginnen. Nadien heeft hij ook enige kapitaalkrachtige mensen bij fortuna binnengebracht. Helemaal op de achtergrond. Hij was er in de moeilijkste periode!

15 augustus 2020 om 15:47

Mr X; zoals je zelf al zegt: “er zal vast wel iets geroepen zijn”. Stel je niet aan. Voetbal is emotie. Hofland is gewoon een fijne vent. Op het dieptepunt van Fortuna (geen geld voor de bus naar uitwedstrijden). Heeft Kevin op de achtergrond zijn uiterste best gedaan om Fortuna te helpen. Dat hij nu hoofdtrainer is van Fortuna, nu het goed gaat, is dus ook gewoon mooi. Na de wedstrijd wel eens een praatje met hem gemaakt. Staat tussen het gewone klootjesvolk en voelt zich niks teveel.

15 augustus 2020 om 17:19

Met Milan is nu alles goed gelukkig. Twee jaar geleden nog les aan gegeven.

Veel mensen alhier zullen de fansite nog wel kennen, maar vroeger had je fansites voor clubs als Ajax, Feyenoord en PSV genaamd Ajax Netwerk, Feyenoord Netwerk en PSV Netwerk. Toen Hofland nog speler was van PSV maakte hij er geen geheim van dat hij lid was van PSV Netwerk. Hij postte daar ook regelmatig en hij hield er ook wel eens prijsvragen en andere weggeefacties om supporters te belonen. Kevin Hofland is altijd een goed persoon geweest. Erg vriendelijke gozer. Ik gun hem alle succes als trainer.

15 augustus 2020 om 14:22

Vast een fijn persoon als het goed gaat. Een achterbaks persoon als het tegenzit. Er zijn binnen de voetbalwereld genoeg mensen die dat kunnen beamen.

15 augustus 2020 om 14:53

Jij hebt Hofland 1 keer zien reageren op een supportersvak van de tegenstander en je weet hoe iemand in elkaar zit? Echt heel bijzonder of totale onzin. Ik neig heel erg naar het laatste. Maar ga lekker door met het verkondigen van je verhaal en je maakt jezelf nog meer ongeloofwaardig en een klein beetje belachelijk.

15 augustus 2020 om 15:09

Je mag denken denken dat het onzin is uiteraard. Weet je wat het is? Ik reageer op 2 berichten waarin Hofland een geweldig persoon genoemd wordt. De ene noemt een voorbeeld uit het ziekenhuis en de andere een voorbeeld van een fansite. Daar komt mijn reactie op ook met voorbeeld en wat verhalen uit de voetbalwereld (Hofland is een Judas volgens GJ Verbeek). De andere personen weten met 1 voorbeeld aan te geven hoe een persoon in elkaar zit (geweldig) en ik zet daar mijn reactie tegenover (niet zo geweldig). Je kunt het verhaal dat Hofland geweldig is geloven en mijn verhaal onzin vinden dat kan uiteraard. Ik denk dat de waarheid uiteindelijk in het midden ligt (ook al willen veel mensen de negatieve dingen niet zien).

15 augustus 2020 om 15:50

Weet je wat het meer is Mr. X. Het lijkt er nogal op dat je vanuit een negatieve emotie reageert en dat komt nogal onvolwassen over.

15 augustus 2020 om 18:03

Uiteraard reageer ik vanuit een negatieve emotie. Net zoals de anderen vanuit een positieve emotie reageren. Buiten mijn persoonlijke ervaring heb ik het argument gegeven dat Hofland achterbaks kan (ik zeg kan) zijn met als voorbeeld het mes in de rug bij GJ Verbeek. Het bericht staat bovenaan hier op voetbalzone. Als ik echt onzin had geschreven of verhalen verzonnen had was er of een grote discussie ontstaan en zou iedereen mij aanvallen of mijn berichten waren weggehaald. Het zegt wel wat dat het stil blijft (behalve aantal Fortuna supporters die m'n kritiek op hem onvolwassen vinden of vinden dat ik geen argumenten heb). Ik geef verder ook best nuance aan als je het wil zien. Ik zeg niet dat Hofland een slecht mens is. Ik zeg niet dat hij een slechte trainer is. Ik zeg niet dat hij geen geweldig werk heeft gedaan voor anderen in moeilijke tijden (ook voor de club Fortuna). Ik zeg dat Hofland ook best nare karaktereigenschappen heeft die af en toe naar boven komen. Omdat ik een hekel heb aan Hofland is dit op een bepaalde manier verwoord en ik had het iets genuanceerder kunnen brengen maar dat is het dan ook.

Voormalig jeugdvriend en drager van de kist tijdens de uitvaart, maar dan moet je via de TV vernemen dat hij ALS heeft?

15 augustus 2020 om 21:46

Dat dacht ik dus ook. Klopt helemaal niks aan die man. Misschien ook eens afvragen hoe goed bevriend hij was? Hij is nooit in Valencia geweest of in Schotland en dan missen? Hart op de goede plek? Ja als er media bij komt kijken. Huichelaar is het en bedriegt en liegt zijn vrouw ook iedere dag voor met zijn “mokkels” buitenshuis. Begin niet over Hofland geen goed woord voor hem

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.FC Twente38-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Lisandro SemedoAanvaller339
S. UlteeUnknown
G. CoxVerdediger325
T. TekieMiddenvelder321
Z. FlemmingAanvaller3211
M. AnghaVerdediger310
E. HanssonAanvaller312
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

Nederland
2 fans
Coach, 41 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 13 mei
Manchester City, Chelsea en Liverpool houden de situatie van Lautaro Martínez in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren