Jordi Cruijff begint aan nieuw avontuur na ontslag Roberto Donadoni

Vrijdag, 14 augustus 2020 om 10:19Rian Rosendaal • Laatste update: 10:23

Jordi Cruijff is de nieuwe hoofdtrainer van Shenzhen FC, zo maakt de club uit de Chinese Super League wereldkundig. De 46-jarige Nederlander is de opvolger van Roberto Donadoni, die deze week 'in goed overleg' vertrok. Cruijff begint op 16 augustus officieel aan zijn klus in China, al moet hij vanwege de coronacrisis wel eerst verplicht veertien dagen in quarantaine..

Cruijff had zijn handen vrij na zijn recente vertrek als bondscoach van de nationale ploeg van Ecuador. De oud-aanvaller van onder meer Barcelona en Manchester United was in het seizoen 2018/19 als coach verbonden aan Chongqing Lifan en is dus geen onbekende in Chinese voetbalkringen. Cruijff wist de club desnoods te behoeden voor degradatie, wat hem een goede reputatie in de Super League heeft bezorgd. Shenzhen FC meldt in het persbericht dat Cruijff de ideale kandidaat is om de prestaties van de kwakkelende ploeg te verbeteren.

Volgens Sina Sports was het slechts een kwestie van tijd voordat Cruijff zijn handtekening onder een contract bij Shenzhen FC zou zetten. De clubloze coach werd eerder deze week omschreven als iemand die ‘altijd een goede band heeft met zijn spelers en door zijn flexibiliteit en persoonlijke charme nooit de controle over een spelersgroep verliest’. Ook zijn voorkeur voor het inpassen van jeugdspelers werd geroemd in China. zo klinkt het.

Aan Cruijff de taak om Shenzhen FC uit het slop te halen. Door drie opeenvolgende nederlagen is de ploeg namelijk afgezakt naar de teleurstellende zesde plaats in Groep A van de Chinese Super League. Hij kan na Clarence Seedorf de tweede Nederlandse trainer worden in de clubgeschiedenis. Laatstgenoemde was in 2016 enige tijd verbonden aan de in 1994 opgerichte club.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door kiefprince)

Pas de tweede trainer bij de club, dan heeft de club lang zonder coach gespeeld . Even zonder dollen, ik hoop toch dat Jordi ooit zichzelf omhoog gaat werken en een coach van naam wordt, die los staat van zijn vader. Ik ken zijn trainerskwaliteiten niet dus kan niet oordelen, maar ik vind zijn lijstje niet echt hoogstaand.

Deze man is echt een club hopper heb ik het idee. Altijd wel in de meest random plekken te vinden. Klinkt wel heerlijk moet ik zeggen. Tonnen pakken en de wereld een beetje verkennen. Wat wil je nog meer.

11 augustus 2020 om 11:05

Klopt wel ja. Ik vind dat clubhoppen overigens altijd erg interessant klinken, maar ik kan me voorstellen dat je op je 50e ook gewoon een keer een vaste thuisbasis wil hebben. Mooi huisje met een leuk gezinnetje en genieten van je knaken en de wereld verkennen door vaak op vakantie te gaan. Om dan weer naar China, Ecuador of een ander discutabel land te moeten...maar misschien ben ik daar te lui en niet avontuurlijk genoeg voor.

14 augustus 2020 om 10:25

Kans is ook best groot dat hij gewoon een vaste thuisbasis heeft en daar (wellicht pre-corona) toch regelmatig naartoe ging. Als je een x aantal ton per jaar verdient maken die paar tickets business class ook niet het verschil.

11 augustus 2020 om 11:07

Net een zak geld meegekregen en nu op naar de volgende. Zijn geen grote clubs maar wel hele mooie ervaringen in verschillende landen met verschillende culturen. Wordt je als persoon/gezin rijker van en je bankrekening ook.

14 augustus 2020 om 10:48

Alle trainers zijn clubhoppers. Het verschil tussen de meeste trainers (die wij kennen) en Jordi, is dat Jordi ook buiten de grote competities het avontuur aangaat. Hij heeft twee jaar in Cyprus gewerkt, zes jaar in Israel en één jaar in China. Heeft ook voor Ecuador gewerkt, maar dat is pas de eerste plek geweest waar het niet goed kwam, mede door corona.

14 augustus 2020 om 16:23

Goed verhaal, beetje gooien op jordi wanderlust. Denk eerder dat de gevestigde clubs niet op jordi Cruijff zitten te wachten of, indien wel, dat jordi te bang is voor die uitdaging. Daarnaast snap ik niet dat jordi niet 1x keer naar Ecuador wilde reizen vanwege corona, maar wel fullltime naar China gaat (toch epicentrum corona)

"De clubloze coach wordt omschreven als iemand die 'altijd een goede band heeft met zijn spelers en door zijn flexibiliteit en persoonlijke charme nooit de controle over een spelersgroep verliest" Met alle respect voor de heer Cruijff, maar die laat toch werkelijk waar helemaal niets zien in zijn carrière? Hij zal flink wat geld opstrijken en de naam Cruijff klinkt mooi, maar als club of voetbalbond zou ik nooit met deze man in zee gaan. Binnen een jaar is hij weer weg met een flinke zak geld.

11 augustus 2020 om 11:13

Volgens mij was het een prima technisch directeur, o.a. bij Maccabi. Maar als trainer heeft hij weinig laten zien inderdaad.

11 augustus 2020 om 11:17

Cruijff heeft 6 jaar bij Maccabi Tel Aviv gezeten. Eerst als TD daarna als trainer. Volgens mij zijn ze vaak kampioen geworden. Daarna is hij naar China gegaan om een club te behoeden voor degradatie, is bondscoach geworden van Ecuador maar hij was niet in het land tijdens de corona tijd.. en lag uiteindelijk niet op 1 lijn met de bond. Dus hebben ze besloten samen niet verder te gaan. Cruijff heeft geen 1 training gegeven en ook geen geld ontvangen vanuit Ecuador. Als je niet weet wat er speelt omtrent Cruijff kraam dan ook geen onzin uit.

11 augustus 2020 om 11:27

@Keizer, dat Cruijff geen geld heeft ontvangen vanuit Ecuador wist ik inderdaad niet. Ik was juist in de veronderstelling dat hij enkele tonnen aan salaris had opgestreken? Misschien ligt het ook aan de beeldvorming vanuit de media, waarin hij toch vaak op een bepaalde manier wordt neergezet. Anderzijds vind ik Cyprus en Israël nou niet bepaald landen waar ik echt warm van word. Lastig om zijn prestaties in Israël in het juiste perspectief te plaatsen.

11 augustus 2020 om 11:30

Het feit dat hij alleen een optie is in C-landen, zegt mij genoeg.

Wanneer wordt hij eens coach van een club uit Europa. Leuk al die clubs uit landen die niet echt bekend staan als voetbalnaties.

11 augustus 2020 om 11:37

Waarom zou hij? Hij weet ook wel dat hij in Europa niet de bedragen gaat verdienen die hij daar wel voorgeschoteld krijgt.+ hij heeft toch wel best een mooie reputatie buiten Europa (voornamelijk uit zijn tijd als TD bij Tel aviv), die reputatie heeft hij niet in Europa en de kans dat hij die ooit zal krijgen lijkt me eerder klein.

11 augustus 2020 om 12:11

Wat moeten clubs uit landen die wel bekend staan als voetbalnatie met hem? Dit wordt alweer zijn vierde werkgever in drie jaar tijd, heeft nergens wat gepresteerd en komt waarschijnlijk voornamelijk vanwege zijn achternaam aan baantjes.

11 augustus 2020 om 14:02

Heeft uitstekend gepresteerd in Israel, deed het goed in Malta, Cyprus en zoals je uit de tekst kunt halen ook in China. Achterlijk genoeg denken mensen dat het makkelijk werken is, met beperkte middelen. Veelal dezelfde type mensen die vinden dat coaches en spelers ook op lager niveau moeten kunnen acteren.

11 augustus 2020 om 16:10

Cyprus, Malta en Israël als TD ja, als trainer is die overal na minder dan een jaar vertrokken/weggestuurd. Je doet nu alsof hij als trainer in al die landen de ene succes na het andere geboekt heeft, maar dat is dus niet zo.

14 augustus 2020 om 10:53

En jij doet alsof ie het slecht heeft gedaan, terwijl zijn avontuur in China een goed einde had en in Israel ook. Is volgens mij nergens weggestuurd en had eenmaal mot en dat was met Ecuador.

dus jordi weigerde sinds januari af en toe naar ecuador te vliegen uit angst voor corona, en nu zou hij op fulltime basis zich moeten begeven in het epicentrum van de corona uitbraak? Lijkt mij een broodje aap en anders een poging tot gratis geld zoals bij ecuador, waar hij wel is betaald voor zijn dienstverband, dat was namelijk grootste kritiek van ecuadoriaanse bond, wel betaald krijgen en niet willen komen om te werken.

Werkelijk waar schandalig! Dat hij in een land als China gaat werken. Waar mensenrechten structureel worden geschonden en waar slavernij nog gewoon word bedreven.

Heb t gister ook al gezegd: deze man parasiteert volledig op zn naam, ongelofelijk dat clubs hem aan blijven stellen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren