‘Overmars gaat akkoord met doorverkooppercentage van vijftien procent’

Maandag, 20 juli 2020 om 07:50Yanick Vos • Laatste update: 07:55

De negentienjarige Mohammed Kudus is na de Braziliaanse aanvaller Antony de tweede grote aankoop van Ajax voor het nieuwe seizoen. Hoewel de Amsterdammers niet naar buiten brachten welk bedrag wordt betaald aan FC Nordsjaelland, wisten diverse media te melden dat het om een transfersom van minimaal negen miljoen euro gaat. Volgens Deense media is directeur voetbalzaken Marc Overmars daarnaast akkoord gegaan met een doorverkooppercentage.

De Ghanees international, inzetbaar als aanvallende middenvelder, buitenspeler en spits, kost Ajax minimaal negen miljoen euro, een bedrag dat middels bonussen nog verder kan oplopen. FC Nordsjaelland kan nog meer overhouden aan de deal met Ajax vanwege een doorverkooppercentage. Wanneer de Nederlandse topclub Kudus in de toekomst verkoopt, gaat naar verluidt vijftien procent van de totale transfersom naar Nordsjaelland. Kudus heeft zijn handtekening gezet onder een contract tot medio 2025 in de Johan Cruijff ArenA.

David Endt spreekt zich uit over Ajax-aankoop Antony

Jan Laursen, technisch directeur van de Deense club, is bijzonder tevreden over de deal met Ajax. "Ik heb beloofd dat ik geen details rond de verkoop van Kudus publiekelijk ga bespreken, maar het goede aan deze transfer is dat het sportief interessant is”, laat hij weten in een reactie aan Amtsavis. “Dan komen de financiën vanzelf. Deze opbrengsten kunnen we weer investeren op de plekken waar het nodig is.”

Na het vertrek van Hakim Ziyech naar Chelsea, die voor maximaal 44 miljoen euro is verkocht, werd Antony in huis gehaald. Het Braziliaanse toptalent komt voor minimaal 15,75 miljoen euro en maximaal 21,75 miljoen over van São Paulo. Voordat Kudus werd aangetrokken maakte Ajax de terugkeer van Maarten Stekelenburg bekend. De ervaren doelman komt transfervrij over van Everton.


Poll

Ajax is met de huidige selectie komend seizoen topfavoriet voor de landstitel


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door pinko)

Er is, gezien de doorverkoop, flink betaald voor dit talent. Ik hoop dat Overmars ook zo flink de portemonnee wil trekken voor een ervaren creatieve en sterke 6....

20 juli 2020 om 08:19

Ik heb liever een stabiele 6, creatievelingen hebben we genoeg. Schone terughalen zou een optie zijn. Blind doorschuiven kan ook.

20 juli 2020 om 10:01

Schã¶ne terughalen zou geen optie mogen zijn. Ten eerste is het een korte termijn oplossing, want de beste man is ondertussen al 34 jaar oud. Ten tweede was hij ook gewoon de minste speler tijdens het top seizoen van Ajax. Hij was altijd de eerste die afhaakte tijdens de grote wedstrijden. Mensen zijn hem gaan romantiseren en beter gaan zien dan hij was door de slechte start van afgelopen seizoen. Ik heb veel respect voor Lasse en ben er trots op dat hij een Ajacied was, maar zijn laatste twee seizoenen lieten duidelijk zien dat hij aan het aftakelen was. Nee, laat Schã¶ne maar in Italiã«. We moeten echt een speler vinden die een tijdje mee kan.

20 juli 2020 om 08:31

Het zou mij niets verbazen als we in Argentinië een CVM/CM oppikken. Van ongeveer 20.

20 juli 2020 om 08:40

Nog ideeën wie dat dan zou kunnen zijn, wolterx? Ben zelf niet heel erg thuis in de Zuid Amerikaanse talenten.

20 juli 2020 om 09:07

@sander, de naam van Fauso Vera zingt de laatste week rond. Een 20 jarige defensieve middenvelder.

20 juli 2020 om 09:10

Geen idee op wie je doelt, heb hier zelf eigenlijk niks over gelezen. Zo'n Fausto Vera misschien? Van Argentines Juniors? Heel goede speler die aan de bal ook heel sterk is, balvast en verlegt de bal heel makkelijk. Speelt dacht ik nu zo'n half seizoen in de basis daar, is 20 en international onder 23.

20 juli 2020 om 09:11

@FCBogarde, ooh oké, dus inderdaad. Okey, ben benieuwd, zo snel niks over gelezen.

20 juli 2020 om 09:30

Dat is ook op wie ik doel, FCBogarde. Connectie is snel gemaakt door zijn linkt met Essel die betrokken waren bij een deel van de Zuid-Amerikaanse transfers van Ajax. De Colombianen, Martinez, Magallan en in verleden ook Cvitanich. Dat is toch vaak het netwerk waar Ajax top terug valt in Zuid-Amerika. Fauso Vera zou qua positie en contractduur interessant kunnen zijn en met de contacten die aanwezig zijn lijkt me dat serieuze optie. Paar van de aan Ajax gelinkt spelers als Klaassen en Hojbjerg zijn of waren ook cliënt daar.

20 juli 2020 om 09:42

Zolang die portemonnee maar getrokken wordt voor spelers uit het buitenland en we niet weer in de mythe van AZ spelers trappen.

20 juli 2020 om 11:15

Nou ja, die Koopmeijners was wel goed afeglopen seizoen en speelde op 6 toch? En we hebben ook Gravenberch nog? Volgens mij gaat het hlemaal goedkomen komend seizoen.

20 juli 2020 om 10:32

Dan zul je eerst in moeten zien dat op die positie het meest dringend een topper nodig is. En achterin ook. Maar ach, met Magallan, Alvarez en Marin is Ajax ruim voorzien;-)).

20 juli 2020 om 18:02

Je vergeet Martinez, Blind, Gravenberch en Mazraoui ook op zes kunnen spelen. En achterin hebben we Blind, Schuurs en Veltman ook nog. Dus zo dringend is het allemaal niet.

20 juli 2020 om 18:23

Martinez is een ander type dan nodig voor die positie. Overigens, wel een zeer bruikbare speler. Blind is al vaker geprobeerd, maar komt - vanwege het ontbreken van intrinsieke snelheid en duelkracht - te kort en is veel beter op zijn huidige positie. Gravenberch komt zeker niet in aanmerking. Los van dat hij nog zoveel moet leren en mij in al zijn wedstrijden voor Ajax 1, nog niet heeft weten te overtuigen. Komt ook handelingssnelheid te kort. Laat die maar mooi bij Jong Ajax ervaring op doen. Dus je hebt daar echt een andere speler voor nodig. Voor de RCV positie kun je met Veltman en Schuurs best op Eredivisie niveau presteren. Geen wereldtoppers, wel bruikbaar. (nog) niet op Europees nivea. We weten wat Veltman daar aan historie heeft nagelaten en dat nog niet slaat op Schuurs. Ik was best tevreden met zijn aankoop door Ajax. Heeft atletisch alles wat een RCV moet hebben. Maar volgens mij schort er nog iets. Of dat mentaal is of gewoon onvoldoende geconcentreerd, ik kan er de vinger niet op leggen. Maar die cruciale fouten - onder meer Getafe en AZ uit - moeten er wel uit. Als hij meer moordenaar wordt, is hij de ideale Rcv. Maar helaas oogt hij nu meer als de ideale schoonzoon. Daarnaast, is die Timber niet een optie?

20 juli 2020 om 11:13

Kunnen we Donny niet op 6 zetten? Een middenveld met Donny, Kudus en Anthony? Of is dat te aanvallend?

20 juli 2020 om 11:35

Anthony kan je het beste op zijn sterkste positie laten. En als ik de verhalen moet geloven is dat vanaf de flank.

20 juli 2020 om 15:03

Bij een Donny op 6 ben je te kwetsbaar met balverlies en als er een counter komt, of je moet je backs minder aanvallend opstellen. Daarnaast denk ik dat een middenveld van Kudus, Donny en Anthony fysiek de strijd gaat verliezen. Je mist dan duelkracht.

Dit mag mij dan echt een wereldspeler worden als je daar 9 miljoen, met daar bovenop bonussen en nog een doorverkooppercentage van 15% voor hebt betaald. Ik vind het nogal wat voor een aardige speler uit de Deense competitie die je nog flink moet kneden.

20 juli 2020 om 09:10

Tja, het mes snijdt aan twee kanten. De stijging van de prijzen in het voetbal zien we overal terug. Het is dus niet zo dat het enkel betekend dat de Nederlandse clubs (en dan vooral Ajax) veel meer kunnen vragen maar nog steeds voor een dubbeltje op de eerste rij zitten bij inkomende transfers.

20 juli 2020 om 09:34

Wij vangen zelf soortgelijk bedrag voor Botman die nooit Ajax 1 heeft gehaald en jaar bij Heerenveen op huurbasis heeft gespeeld. Dat is nueenmaal hoe de markt in elkaar steekt, Neres lijkt uiteindelijk rond de 20 te hebben gekost en die had nog geen 10 profwedstrijden. Zelfs jeugdspelers gaan voor miljoenen nu. Je koopt niet jaarlijks een afgewerkt product met doorgroeipotentieel voor 5 miljoen meer.

20 juli 2020 om 10:15

Doorverkooppercentage is niet zo'n ramp, dat kost je namelijk alleen veel geld als de betreffende speler ook voor een flink bedrag verkocht wordt. Dus dan hebben we daar zelf ook baat bij. Als spelers bij Ajax mislukken, krijg je er vaak nog wel 5-10 miljoen euro voor. En ja, als dit inderdaad een van de grootste talenten van Denemarken is, dan moet je daar voor betalen.

20 juli 2020 om 10:35

Bande kwam ook uit de lucht vallen. Voor ongeveer hetzelfde bedrag gekocht. We weten hoe dat is afgelopen. Nee, eerst zien en dan geloven. Daarnaast, Overmars staat niet bekend als goede inkoper, dat is na talloze missers wel duidelijk.

20 juli 2020 om 10:47

Als je de talloze missers noemt, noem ook de positieve..Ziyech, Promes, Milik, Sanchez, Tagliafico, Martinez, Schone, Tadić. Allemaal spelers waarmee we de Europa League finale en halve CL hebben gehaald.

20 juli 2020 om 10:51

@Pinko, Tagliafico, Martinez, Blind, Tadic, Ziyech, Neres, Sanchez, Promes, F de Jong, Onana, Dolberg, Wober, Huntelaar, B Traore, L Traore zijn natuurlijk allemaal missers te noemen. Net zoals we Alvarez, Schuurs, Scherpen, Antony, Kudus nu al afschrijven. Sommige bij voorbaat al...

20 juli 2020 om 11:13

Noldries. Moet dat ja? Als je missers noemt Moet je dan ook de positieve noemen? Dus, als er positieve dingen genoemd worden Moet dan ook de missers genoemd worden? Maar hoezo dan? Los daarvan, zet de rij namen maar op een rij. De lijst missers van Overmars is echt een fiks stuk langer dan de lijst met voltreffers. Hij verkoopt aardig, maar aan de inkoopzijde heeft hij heel erg veel geld over de balk gesmeten. Wat trouwens niet eens heel erg is. De technoisch directeuren die Overmars voor gingen hadden ook al een notoire neiging om heel veel geld te verspillen met aankopen. Ajax is gewoon niet een hele goede koopclub. Op dat vlak zijn andere clubs aantoonbaar beter gebleken.

20 juli 2020 om 11:35

Dat is dan ook de strekking van mijn verhaal;-)). Natuurlijk is iedere aankoop niet een succes, dat is inherent aan het plegen van transfers. Maar zo veel aantoonbare en voorspelbare miskopen getuigt niet van goede feeling. Meer van we schieten uit de heup en wie weet raken we iets.... En dat komt overigens ook voor. Maar hoe je het ook wendt of keert: Overmars is niet de beste inkoper.

20 juli 2020 om 11:37

Op welke clubs doel jij dan Constant Kante?

20 juli 2020 om 11:41

Zelden zoveel onzin gelezen. Duarte Sinkgraven Magallan Bandé vd Hoorn Kristensen Gudelj Cassiera Lamprou Siem de Jong Orejuela Sana Andersen Sanogo Zimling Labyad Westernan van Leer Marin. Volgens mij is dat het zo’n beetje qua missers, dat zijn er 2 a 3 per jaar en lijkt me absoluut niet meer dan gemiddeld. Die lijst kan werkelijk elke club overleggen en als je dat niet met me eens bent hoor ik graag welke club er zoveel beter inkoopt - maar reken dan ook al die toppers mee die D-Bergkamp opsomt. Onder de streep is het natuurlijk om je vingers bij af te likken wat Overmars presteert. Van een verlies draaiende kneus in Europa naar een club waar de ogen van heel Europa op gericht zijn en met een flink eigen vermogen. Wat Overmars uitmuntend maakt in zijn vak is dat hij Kristensen na keihard te floppen nog weet te slijten voor nagenoeg wat hij gekost heeft. Het financiële verlies is ontzettend beperkt en wordt volledig weggevaagd door wat er binnenkomt. Laten we wel zijn als je Botman verkoopt voor zo’n bedrag dan kun je je weleens een Bandeetje permitteren. Dat heeft hij zich eigenhandig veroorloofd. Wat mij betreft heeft onze TD carte blanche, hij is de echte MVP van Ajax en daar doet een Magallan of Marin op zijn tijd helemaal niets aan af.

20 juli 2020 om 11:48

Ja, dat is ook nodig. Omdat je anders een eenzijdig beeld schept. En dan is het goed om ook de bedragen erbij te vermelden, zodat iedereen en vooral figuren als jij weet dat de balans nog positief is. Het valt me wel op dat ik jou de laatste tijd vooral zie bij artikelen over Ajax en minder bij PSV.

20 juli 2020 om 11:54

De verkoop van vooral in eigen jeugd opgeleide spelers, heeft Ajax veel opgeleverd. En dan kun je er wel honderd financiele statistieken bij halen, maar dat laat onverlet dat Overmars onbegrijpelijke aankopen heeft gedaan. Maar dat moet je wel willen zien. En ook best een paar goede. Echter, iedere medaille heeft twee kanten. En dus kun je, alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld, stellen dat Overmars een zesje verdiend voor zijn aankoopbeleid. En dan ben je niet de allerbeste. Simpel zat...

20 juli 2020 om 11:56

Precies Jornnn, heel benieuwd naar al de clubs die “aantoonbaar” beter zijn. Laten we zeggen dat een club gemiddeld 4 spelers per jaar koopt. Lijkt mij volstrekt normaal dat er dan maximaal twee een basis plek veroveren en een meerwaarde vertegenwoordigen. En twee blijken waardeloos, ze winnen de concurrentiestrijd niet, raken geblesseerd of aarden niet in het land, ze passen zich niet aan aan de speelstijl, ze ontwikkelen zich niet als verwacht, ze kunnen het niveau niet aan of ze blijken een baggermentaliteit te hebben. Het zijn mensen en er zijn zoveel variabelen in voetbal: miskopen zijn er altijd (!) geweest en zullen er daarom altijd in grote maten zijn. Misschien omdat er bij Ajax nu bakken geld binnenkomen en ze uit een ander vaatje zijn gaan tappen valt het wat meer op? Mijn cijfers zijn uit de lucht gegrepen natuurlijk maar in die orde van grootte, als rond de 50% van je aankopen goed uitpakt en in sommige uitzonderingen uitzonderlijk goed uitpakt, dan doe je het fantastisch. Dat geldt voor VVV of Willem II waar het over tonnen gaat, en voor Europese topclubs waar het om tientallen miljoenen gaat idem.

20 juli 2020 om 12:03

Pinko,jij komt tot een zesje, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen een zesje is. Jij brengt het als een feit, maar dat is het natuurlijk niet. Niemand betwist dat Overmars (achteraf) onbegrijpelijke aankopen heeft gedaan, maar dat is wel inherent aan het vak.

20 juli 2020 om 12:06

@pinko, mooi maak die balans maar eens op (met cijfers graag). ik heb er geen tijd voor, maar weet wel dat milik dolberg sanchez ziyech en frenkie niet zelf opgeleid zijn door Ajax en 200 miljoen in het laatje brachten. de missers bij elkaar opgeteld kosten misschien 70 miljoen waarvan de helft nog eens terugkomt doordat ze gewoon een restwaarde hebben, zoals Gudelj Sinkgraven Kristensen etcétera nog prima verkocht worden. Ja overmars doet miskopen maar niks om je zorgen over te maken, de verhoudingen liggen meer dan prima geloof ik.

20 juli 2020 om 13:32

@Pinko, het lijstje missers kunnen we er ook bij pakken. Maar dan moet je ook de verkoop waarde van de missers er bij pakken. Sinkgraven, Kristensen, Orejuela, Gudelj, Youness, Zivkovic, Van Leer, Lamprou, Viergever, Zimling, Westerman, Siem de Jong en nog een aantal anderen hebben tezamen een negatief transfer saldo van nog geen 15 miljoen euro. De kracht van Overmars is dat hij weliswaar fouten maakt alleen daar nauwelijks verlies op maakt. Waardoor de winsten op de successen gigantisch blijven.

20 juli 2020 om 13:45

Bizar dat jij hier moderator bent met je pedante toontje. Ik snap wel dat deze site bijhoorlijk is afgegleden als je zulke moderators de boel moet laten regelen.

20 juli 2020 om 15:26

@Pinko; Bande had gewoon enorm veel pech. Dat kan altijd gebeuren. Betekent niet dat hij er niets van 'ken', ook al verwoord je het niet zo. En ja er zijn zeker missers, maarja boeien? Ik koop een kaartje o.a. voor hoopvolle transfers. Dat maakt de zomerstop zo leuk. Ik vind het helemaal mooi dat er dan af en toe missers zijn die alsnog met een hele mooie transfersom worden verkocht .

20 juli 2020 om 18:00

Bij het songfestival heb je bij de jurering ook heel verschillende uitkomsten. Wat de een goed vindt, vindt een ander niet. En om je gerust te stellen, enig opportunisme is mij niet vreemd;-))

20 juli 2020 om 18:11

Ik leg juist uit dat ik niet direct kijk naar de financiele cijfers - overigens weten we daarvan nooit het fijne - maar gewoon kijk naar hoe aankopen presteren. En ik vind dat aspect voor verbetering vatbaar. Voorbeeld: een blinde kon zien dat Pierie een voorspelbare miskoop zou zijn. Merkwaardig dat men dat bij Ajax niet voorzag. Ander voorbeeld: Magallan. Na een jaar (!) intensief volgen gekocht voor bijna 10 miljoen. Ongelooflijk. Nog maar een: Bande. In Belgie zijn ze nog niet bekomen van lachen. Dan de samenstelling van de selectie. Ajax heeft het allereerst behoefte aan een topper op de 6 positie. Nog niets vernomen. Geldt ook voor de RCV positie. In iets mindere mate, maar moet wel aangekocht worden. Conclusie: ook nu is de samenstelling van de selectie weer uit het lood. Blijkbaar is dat toch vaak een blinde vlek. Daarnaast - en dat heb ik ook nooit betwist - is de financiele huishouding dik in orde. Maar waar sommigen graag weglopen met de bedrijfsbalans, kijk ik liever naar wat er op het veld gebeurd. En daarop is mijn oordeel van Overmars gebaseerd.

Is op zich prima als je daarmee wel zijn handtekening binnen haalt en andere clubs aftroeft.het is wel een behoorlijk bedrag, al kan Ajax langzamerhand uit een ander vaatje vissen en hoeft zo'n 'gok' maar 1 keer goed uit te pakken om de anderen te compenseren.je moet echter niet te vaak het Bande scenario hebben.

20 juli 2020 om 09:53

Ben het wel eens echter vind ik Bande niet zo'n goed voorbeeld. Noem dan een Magallan wie wel echt gefaald is. Van Bande weet niemand hoe het gegaan zou zijn als hij zijn been niet gebroken had in de wedstrijd tegen Anderlecht.

20 juli 2020 om 11:14

Op zich klopt dat wel, Bandé heeft nooit de kans gehad om iets te laten zien. Maar, mensen vergeten heel snel dat destijds ook al voldoende twijfel bestond over Bandé en dan vooral het prijskaartje van negen miljoen. In België rolden ze destijds namelijk over de grond van het lachen om dat prijskaartje. Het was toen al helder dat Overmars gewoon veel te veel betaald had voor hem.

20 juli 2020 om 11:19

Dat zou kunnen idd maar we zullen het nooit weten. Acht de kans ook klein dat hij het gered zou hebben. Maar toch je weet nooit daarom vind ik Magallan een beter voorbeeld.

20 juli 2020 om 11:25

Nu is dat echter een heel ander verhaal. Ik heb nog geen negatieve berrichten gelezen over Kudus en vrijwel alle 'kenners' zijn het erover eens dat we met Kudus een waanzinnige koop hebben gedaan. Natuurlijk, het is altijd afwachten, maar dat is het met gearriveerde spelers of vedetten ook. Talloze voorbeelden van te noemen. Het is onmogelijk om foutloos in te kopen, je hebt immers altijd te maken met mensen die vaak uit een andere cultuur komen. Voetballen kunnen ze allemaal wel, maar ze moeten ook aarden en daarnaast in het systeem van de trainer passen. En dan heb je ook nog dat jeugdspelers ineens doorbreken. Overmars doet het goed wat mij betreft en groeit ook in zijn rol.

20 juli 2020 om 15:23

@constant kante Op de grond rollen van het lachen kan ik mij niet herinneren. Wel dat het een groot talent was die onder andere werd gevolgd door Arsenal en Manchester United. Niet de minste clubs, ook niet in hun huidige doen. Daarnaast erg talentvol en België levert al vaker hele goede Afrikaanse spelers af (Y. Touré, Koulibaly, Ndidi, etc.). Wat wel een feit was, was dat hij pas een half jaar had gepresteerd en na zijn transfer naar Ajax het veel minder deed. Vergeet niet dat Bandé een van de topscorers in België was in de winterstop bij een degradatiekandidaat. Een jongen van 20.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper170
Q. PromesAanvaller176
D. TadićAanvaller179
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren