Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Topspeler uit de Premier League is homo: ‘Wij moeten steun voelen’

Laatste update:

"Ik durf te beweren dat er waarschijnlijk wel één homo of biseksueel in elk voetbalteam zit. Ze zijn er, honderd procent zeker." Troy Deeney, spits van Watford, twijfelt niet over de aanwezigheid van homo's in het profvoetbal, maar vooralsnog zijn mannen die op mannen vallen zeer schaars in de branche. Er zouden nu in ieder geval zeven bekendere spelers in Engeland zijn die op hetzelfde geslacht vallen, maar niet uit de kast durven komen. Een topspeler uit de Premier League is zelfs 'als de dood' om zijn seksuele geaardheid met de voetbalwereld te delen.

Deeney steekt zijn mening nimmer onder stoelen of banken en ook over homo's in de voetballerij is de 31-jarige aanvaller uitgesproken. "Ik denk dat homo's of mensen van de LHBT-gemeenschap (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders) zich zeker zorgen maken om de verantwoordelijkheid te moeten dragen als ze de 'eerste' zijn", aldus Deeney tegenover Louis Theroux voor de BBC. "Als de eerste uit de kast is gekomen, volgen er veel meer, denk ik. Als de eerste zich meldt, geloof ik echt dat er in de eerste week minimaal honderd anderen me too (ik ook) zullen zeggen. Ze willen alleen niet 'het boegbeeld' zijn."

Er waren in het verleden een handvol bekende voetballers die na hun actieve carrière toegaven homo te zijn. Thomas Hitzlsperger, oud-middenvelder van onder meer Aston Villa en VfB Stuttgart, is internationaal gezien de bekendste naam. In 2014 gaf de 53-voudig Duits international in gesprek met Die Zeit te kennen dat hij na een langdurig en zwaar proces kon accepteren dat hij liever met een man door het leven gaat. "Ik kom ervoor uit dat ik homo ben, ook om de discussie over homoseksualiteit onder topatleten op de voorgrond te krijgen", zei Hitzlsperger. Sinds zijn coming-out zijn er echter weinig andere voetballers geweest die openlijk hebben verteld homo te zijn. Het ontbreken van 'de juiste omgeving' wordt doorgaans aangegeven als het grootste probleem. Durven homo's wel uit de kast te komen in deze 'wrede' voetbalwereld? Het levensverhaal van pionier Justin Fashanu wordt vaak als tragisch voorbeeld genomen.

Het artikel gaat verder onder de video
White people must apologise for racism - Guardiola on kneeling for Black Lives Matter
Meer video's

Thomas Hitzlsperger, tegenwoordig bestuurslid bij VfB Stuttgart, in gesprek met Sportdirektor Sven Mislintat.

'£1m Football Star: I AM GAY'
Fashanu (1961) maakte vanaf 1979 veel indruk in het shirt van Norwich City. De oud-spits verdiende in 1981 een transfer naar het grote Nottingham Forest, dat hem de eerste zwarte speler maakte die voor een transfersom van minimaal één miljoen pond van club ruilde. De loopbaan van Fashanu ging sindsdien echter bergafwaarts. Fashanu kon zijn draai niet vinden bij zijn nieuwe werkgever, terwijl de hoeveelheid geruchten over bezoekjes aan gaybars toenam. De oud-aanvaller kwam in conflict met trainer Brian Clough, die zich ergerde aan alle wilde verhalen en Fashanu ook niet anders wilde behandelen als de rest. Clough pakte gedurende zijn trainersloopbaan veel van zijn spelers verbaal hard aan en ook Fashanu ontkwam er niet aan. "Ik vroeg hem: waar koop je een stuk brood?", memoreerde Clough in zijn autobiografie uit 1994. "Bij de bakker, antwoordde hij. Ik vroeg toen: waar haal je een stuk lamsbout? Bij de slager, zei hij. Waarom blijf je dan steeds naar die clubs en bars voor 'bloody poofs' (vuile flikkers) gaan?"

Naast zijn worsteling met zijn geaardheid kende Fashanu ook veel blessureleed, waardoor hij nimmer de top zou bereiken. Hij wisselde bijna ieder halfjaar van club en kon zich nergens meer bewijzen als langdurige meerwaarde. In oktober 1990 kwam hij in gesprek met The Sun uit de kast. Noodgedwongen, aangezien diverse kranten al dreigden het nieuws groots te brengen. "£1m Football Star: I AM GAY", zo kopte de tabloid. Hij werd zodoende de eerste Britse voetballer die uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Nadien kreeg Fashanu van geen enkele club een full-time contract aangeboden. De voetbalwereld bleek niet voorbereid op een homo. Zelfs zijn familie had moeite met de geaardheid van Fashanu. Zijn broertje John, eveneens profvoetballer, noemde hem regelmatig 'faggot'. Hij had zijn broer zelfs een ton geboden om het geheim te houden, zodat hij zich niet hoefde te schamen.

Na zijn loopbaan als voetballer ging Fashanu als trainer aan de slag in Maryland, Verenigde Staten. Hij leek zijn leven weer op de rit te hebben, maar in maart 1998 werd hij door een zeventienjarige jongen beschuldigd van seksueel misbruik. Fashanu ontkende en reisde af naar Engeland. Begin mei 1998 belde hij, na zeven jaar zonder contact, zijn broertje John op, maar zei niets. John hing meteen op toen hij doorhad dat hij zijn broer aan de lijn had. Een dag later hing Fashanu zichzelf op in een garagebox in Oost-Londen. Hij liet een brief achter waarin hij aangaf dat hij vanwege zijn geaardheid geen eerlijke rechtszaak verwachtte. "Ik wil zeggen dat ik die jongeman nooit heb misbruikt. Ja, we hadden een seks met wederzijdse toestemming. Maar de volgende dag eiste hij geld. Toen ik 'nee' zei, zei hij: wacht jij maar af. Het eerste wat ik hoorde toen ik de tv aanzette, was dat ik voortvluchtig was. Ik realiseerde me dat ik al als schuldig werd bestempeld."

'In hun ogen zitten ze gevangen'
Het tragische lot van Fashanu is zeker geen voorbode voor homo's die vandaag de dag hun geaardheid zullen delen met de voetbalwereld. De flamboyante oud-spits leefde in een tijd waarin zowel homofobie als racisme weliger tierde dan anno 2020. Toch vindt Amal Fashanu, de nicht van Justin, dat de voetbalinstituten in Engeland meer moeten doen om ervoor te zorgen dat homo's 'gewoon' uit de kast kunnen komen. Namens de Justin Fashanu Foundation begeleidt ze momenteel zeven voetballers in Engeland die overwegen hun geheim te openbaren. "In hun ogen zitten ze gevangen. Ze denken dat ze niet worden geaccepteerd door de fans en de maatschappij. Ze moeten weten hoe ze hulp kunnen verwachten van de branche en of er sprake is van nazorg", aldus de journaliste.

Een 'topspeler uit de Premier League' heeft haar laten weten dat hij 'als de dood' is om uit de kast te komen. De speler zou zijn omgeving en enkele teamgenoten al wel hebben ingelicht. "Er moet veel meer voorlichting komen, onderin en bovenin de piramide", zo wordt de voetballer geciteerd in de Engelse pers. "Je moet praten met fans, zaakwaarnemers, spelers, managers en de beleidsbepalers. We moeten weten dat wij op steun kunnen rekenen als wij de stap zetten. Op dit moment is dat zeker niet het geval." John Fashanu vecht inmiddels ook tegen homofobie. Hij kwam tot het besef dat zijn broer zich volledig vervreemd voelde van zijn (voetbal)omgeving en niet voldoende steun ondervond. "We hebben enkele bekende spelers die homo zijn en niet naar buiten durven te treden. Ze weten dat ze kapot zullen worden gemaakt. Het zijn niet de spelers die weerstand zullen bieden, zij weten meestal wel wie homo is en wie niet. Zij steunen elkaar wel, al kan dat ook nog altijd beter."

Sinds de coming-out van Fashanu in 1990 heeft geen enkele speler in de Premier League aangegeven op mannen te vallen. Op lagere niveau's zijn er steeds meer voetballers die hun geheim wél prijsgeven en vooralsnog weinig hinder ondervinden. In Engeland is Liam Davis de enige (semi-)professionele voetballer die uit de kast is gekomen. "Natuurlijk zijn er wel wat dingetjes voorgevallen, met tegenstanders en vreemde toeschouwers. Maar ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit iets serieus heb meegemaakt. Ik word vaker belachelijk gemaakt met mijn lengte dan omdat ik homo ben", lachte de middenvelder van FC Cleethorpes Town in 2017 in gesprek met de Daily Telegraph. "Veel mensen, onder wie mijn teamgenoten, vermoeden dat ik precies weet welke profvoetballers homoseksueel zijn. Dat is niet het geval, jullie weten waarschijnlijk meer dan ik. Maar als iemand mijn advies zou vragen, zou ik zeggen: doe het gewoon."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind het toch raar dat mensen gepusht worden om homo te zijn. Als iemand toch valt op iemand van hetzelfde gender dan kan hij daar toch vooruit komen zou je zeggen? Bovendien vind ik het weer overdreven om de eerste homo-voetballer te gaan onthouden en hem een speciale plek te geven en dergelijken. Dan kun je dit ook doen bij allerlei soorten eerste keren. De eerste veganistische professional ga je toch ook niet inlijsten en onthouden omdat hij de eerste was? Misschien heb ik er een heel andere blik op maar zou graag weten wat anderen hierover denken.

18 juni 2020 om 00:21

Dat is denk ik ook onderdeel van het probleem. Er word zo ontzettend veel aandacht aan besteed dat er een enorm vergrootglas op staat. Diegene die dus naar buiten treedt, krijgt zo'n beetje de hele wereld er gratis bij. Ik kan me voorstellen dat je daar dan niet op staat te wachten.

18 juni 2020 om 16:24

Ik heb het niet specifiek over "homo's in de voetballerij", maar over "de eerste grote voetballer die uit de kast komt". Het is niet moeilijk te voorspellen dat die persoon tot voorbeeld word gebombardeerd. Ik denk niet dat de betreffende persoon daarop zit te wachten.

18 juni 2020 om 00:21

De voetballerij blijft een machowereld waar je outen niet gemakkelijk is naar mijn idee. Fashanu een standbeeld geven gaat er inderdaad wel een beetje over, maar anderzijds zend je er ook wel een mooi signaal mee uit. Het maakt namelijk totaal niet uit of iemand een andere geaardheid heeft. Eigenlijk best triest dat mensen nog steeds niet zichzelf kunnen zijn. Dus alleen maar positief dat Deeney er aandacht voor vraagt.

18 juni 2020 om 03:13

Als je de eerste bent op het hoogste niveau die er openlijk durft voor uit te komen, en het makkelijker maakt voor je opvolgers daardoor. Dan verdien je zeker een standbeeld.

18 juni 2020 om 03:13

In de voetbalwereld is homo zijn erger dan in andere sporten. Want voetballen is vooral doen alsof je een erg mannelijke sport beoefent. In de echte mannelijke sporten zoals boksen, MMA, rugby, ijshockey, etc. Kunnen ze veel gemakkelijker zeggen dat ze homo zijn. Niemand doet daar alsof ze erg mannelijk en zeker van hun stuk zijn, want ze zijn het gewoon echt. Daardoor accepteren ze ook veel sneller dat een tegenstander of ploeggenoot homo is. Als je de hele tijd mannelijkheid loop te acteren en onzeker bent, ga je het moeilijker accepteren van jezelf en anderen. En de voetbalwereld zit vol met dat soort types.

18 juni 2020 om 09:55

Je hebt gelijk dat het durf vraagt hoor. Anderzijds is de beste man wel beschuldigd van seksueel misbruik. Zeker in de huidige context van standbeelden weghalen zonder rekening te houden met context, zou het veelzeggend zijn dat bij hem daar geen aandacht aan geschonken wordt.

18 juni 2020 om 13:44

@fiodor, welke bekende mma vechters zijn homo dan? Ik ken alleen lesbische vrouwen en veel ook maar dat is in het voetbal ook zo

18 juni 2020 om 20:24

In de UFC Marc Diakiese bijvoorbeeld.

18 juni 2020 om 21:43

Marc Diakiese is echt niet gay hoor. Dat is onzin. Hij is verloofd en heeft 2 kids met haar.

19 juni 2020 om 15:25

@lierse1997: Ik zou het een trieste situatie vinden als mensen gay zijn er er niet voor uit durven te komen. Dat zou dan niet zo moeten zijn. Ik vraag me af in hoeverre dit echt een probleem is. Er wordt gesteld dat een topspeler gay is, maar het wordt zo mythisch gesteld dat ik nu niet weet of het klopt of niet. Ik zou het wel heel fijn vinden als iemand uit de kast komt omdat hij zich dan er goed bij voelt om dat te doen. Hoop stiekem (wel een beetje naief) dat mensen niet zo worstelen met hun gevoelens. Iedereen mag er zijn.

19 juni 2020 om 15:44

Ik hoop er inderdaad op. Alleen denk ik dat het naïef is het echt te geloven. Je hoort de laatste tijd zoveel mensen die worstelen met iets wat eigenlijk niet eens een discussiepunt zou moeten zijn (etniciteit, religie of seksualiteit). Het is triest om te zeggen, maar voor veel minderheden of mensen die afwijken van de norm is de wereld met momenten een kloteplek.

19 juni 2020 om 16:28

@lierse1997: Dat zal zeker ook zo zijn. Zie gelukkig wel veel mensen om me heen die voldoen aan jouw lijstje hierboven die wel helemaal blij met zichzelf kunnen en mogen zijn waarbij iedereen in de omgeving (althans, die er toe doen) dat ook accepteert (of beter nog, het is de normaalste zaak van de wereld). Ik kan me wel voorstellen dat de conservatieve voetbalwereld (ook de kleedkamer) anders kan reageren op dit soort zaken dan in mijn omgeving.

18 juni 2020 om 00:24

Mensen worden niet gepushed om homo te worden. Dat zijn ze of dat zijn ze niet. Waar het om gaat is dat homo acceptatie niet overal even ver is. Er is een terughoudendheid om het publiekelijk bekend te maken, omdat de eerste PL voetballer die het doet, tegelijk een boegbeeld voor de homo beweging wordt en tegelijk een gemakkelijk doelwit voor allerlei "supporters". Je kan wel zeggen dat je daar gewoon voor uit kan komen, maar zo makkelijk is het niet. Ik denk dat er veel mensen een nuchtere kijk hebben, en het dus helemaal niets uitmaakt, maar er zijn net zoveel die er juist wel alles over willen weten en alles van vinden. Die lading media- en publieke aandacht zou ik persoonlijk ook niet willen als ik homo was in het huidige topvoetbal.

18 juni 2020 om 01:20

Ik heb het verkeerd verwoord denk ik. Ik bedoel waarom worden de mensen gepusht om uit de kast te komen, is het niet voor ieder persoon anders? Zij kunnen toch zelf bepalen wanneer zij het bekend willen maken?

18 juni 2020 om 09:38

Bij vi zit johan derksen wel te zeggen dat homos gewoon uit de kast moeten komem en bagetaliseren het ook best wel.

18 juni 2020 om 13:19

Ja ben ik mee eens. Ik denk dat je zoveel over je heen krijgt. Media, negatieve spreekkoren, teamgenoten die amders naar je kijken en cashen in het midden oosten gaat ook minder makkelijk lijkt me. Daarnaast wordt je misschien ook gepushed om als boegbeeld voor de homo voetbalcomunity te zijn, zonder daar je zin in hebt. Een bedrijf als adidas of nike zal er best misbruik van willen maken onder het mom "kijk ons eens progressief zijn"

18 juni 2020 om 07:34

ArsenalFanehv, de eerste veganistische voetballer vergelijken met de eerste homoseksuele die uit de kast komt.... Besef je het enorme probleem niet van het niet geaccepteerd worden van homoseksualiteit in onze wereld?

18 juni 2020 om 20:49

En dat is exact waarom hij dat voorbeeld gebruikt. Er zou geen enkele lading moeten zitten op het zijn van homo. Het zou geen aandacht moeten verdienen dat enkele voetballers homo zijn. Net zoals het niets moet boeien wie de eerste veganistische voetballer is. Alleen: er wordt nu zo ontzettend de nadruk op gelegd en er wordt tegelijkertijd zo de nadruk op gelegd hoe normaal we homoseksualiteit moeten vinden, dat het vanzelf iets aparts wordt. Het is natuurlijk normaal, maar als je constant blijft benadrukken hoe normaal je het MOET vinden, hoe vreemder het onterecht wordt

19 juni 2020 om 12:03

Martijn, maar de lading is er. Überhaupt nog steeds in de wereld. En je hoeft geen standbeeld of whatever, maar je bent wel de eerste die het taboe doorbreekt en die dus alles over zich heen krijgt. En weet je, misschien wil een homoseksuele speler best uit de kast komen, maar wil ie dan met rust gelaten worden. Maar hij weet dat dat niet gaat gebeuren. Misschien is dat wel de reden van het niet uit de kast komen. Het niet in de schijnwerpers willen staan, wat ontegenzeggelijk gaat gebeuren. Dus denkt ie: laat maar.

18 juni 2020 om 18:22

Nee, dat kan dus niet. Misschien kun je het je niet voorstellen, maar op heel veel plekken (ook in het westen) heerst een cultuur die homo's niet accepteert. De voetbalwereld is er daar 1 van. Er zijn genoeg idioten die denken dat een homo opgewonden wordt onder de douche. Er zijn er genoeg die denken dat het niet natuurlijk is. Homo is niet voor niets zo'n beetje het meest gebruikte scheldwoord in stadions. Dat je het je niet kunt voorstellen, is omdat je er te ver vanaf staat. Niet omdat het niet aanwezig is.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat er bijzonder veel spelers zullen volgen als er iemand uit de kast komt. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar ik heb niet de indruk dat de voetballerij op die schaal al zover is. In zo'n stadion heb je ook altijd gekken die maar wat graag met dat soort zaken provoceren en in de kleedkamer weet je denk ik ook nooit wat voor soort reacties je krijgt. Het is natuurlijk erg sneu voor homoseksuele profvoetballers, maar de exposure die grote Premier League spelers hebben op social media zorgen er ook voor dat de keyboardheldjes hun gang kunnen gaan. Voor zo'n speler van Cleethorpes Town valt het in ieder geval met betrekking tot dat aspect wel mee, maar de gemiddelde Premier League speler is wereldwijd bekend en zeker als de betreffende speler ook nog eens veel indruk maakt.

18 juni 2020 om 18:23

Hangt er vanaf hoe de reactie is op iemand die uit de kast komt. Als dat geaccepteerd wordt, kan het een aanleiding zijn om uit de kast te komen en uiteindelijk (in een perfecte wereld) hoef je niet meer uit de kast te komen, omdat het normaal is.

De voetbalwereld is echt nog te conservatief. Je bent echt een held als je er voor uit durft te komen, want je bent de persoon die alles over zich heen gaat krijgen. Van de pers tot supporters, van angst voor financiële gevolgen (sponsors die zich evt terugtrekken) tot andere voetballers die zich negatief uit zullen spreken tegen en over je. Clubs die niet meer mwt je in zee willen, onzekere toekomst, bedreigingen. Maar 1 ding is zeker, je gaat de geschiedenisboeken in. Er zal voor eeuwig over je gesproken worden. Er zal een film over je gemaakt worden en je zult het voorbeeld zijn voor miljoenen mensen/kids die zich niet durven te uiten.

18 juni 2020 om 08:11

Maar wie zegt dat dat allemaal gaat gebeuren? Ik kan mij oprecht niet voorstellen dat clubs niet meer met je willen werken door je geaardheid. Ja, sorry man. Maar wij willen niet met homo's werken. Kom nou toch, dat klinkt mij oprecht weinig realistisch in de oren. Misschien komen er juist wel financiële kansen en een campagne in samenwerking met een groot sportmerk met het motto '' be yourself '' waarbij er juist wordt uitgedragen dat je vooral jezelf moet zijn. Je wordt een rolmodel en kan er misschien op die manier voor zorgen dat jongeren die met hun geaardheid worstelen door jou wellicht juist eerder uit de kast durven te komen en weten dat het oké is om homoseksueel te zijn. Je belicht het wel erg negatief.

18 juni 2020 om 09:00

Dr Mario, ik kan me het ook nauwelijks voorstellen, maar het gaat toch echt gebeuren. Zie die American Football speler die knielde. Niemand bood hem meer een contract aan. En dat is maar 1 bekend vb. En dat ik het negatief belicht is denk ik niet negatief maar helaas gewoon hoe het is. De hele essentie van dit stuk is juist dat niemand durft. Om de negatieve gevolgen. Dat is over het algemeen ook de reden waarom homo's niet uit de kast komen. Angst. Dat weet je toch?

18 juni 2020 om 09:10

Mwa, angst. Ik weet het niet. Denk dat het een groot deelte ook gewoon de aandacht is waar ze niet op zitten te wachten. Interview hier, talkshow daar. Dat leidt allemaal af van je sportieve prestaties die je ook tegelijkertijd nog moet leveren. Rompslomp waar niemand op zit te wachten. Angst is vast een bepaald gedeelte, maar dat lijkt mij niet de hoofdzaak.

18 juni 2020 om 09:13

Dr Mario: waarom vinden de meeste homoseksuele mannen/mensen het ontzettend lastig om uit de kast te komen?

18 juni 2020 om 09:22

Ik heb er geen onderzoek op los gelaten, maar ik zal drie dingen benoemen waarvan ik denk dat het meespeelt. Maatschappelijk veroordeling, inderdaad angst en discriminatie. Ik heb als heteroseksuele man hier geen ervaring mee, maar angst lijkt mij niet de grootste drijfveer.

18 juni 2020 om 09:28

Het zijn waarschijnlijk niet de clubs die zullen discrimineren (al zijn tegenwoordig natuurlijk wel veel clubs in handen van mensen uit homo-onvriendelijke landen en culturen), maar vooral fans en medespelers. Kaepernick maakte trouwens een politiek statement, dat is totaal iets anders.

18 juni 2020 om 10:03

Angst lijkt me net wel de grootste reden. Angst voor de massale aandacht, angst voor maatschappelijke veroordeling, angst voor geweldplegingen, angst voor discriminatie, angst voor wat vrienden en familie van je gaan denken,...

18 juni 2020 om 10:24

Mwa, ik weet niet of dat angst is. Je kunt ook gewoon niet op de massale aandacht zitten te wachten, die veroordeling niet willen en ook gewoon mensen geen stok geven om mee te slaan, maar of wij dat onder de noemer angst kunnen scharen? Is maar net de interpretatie denk ik.

18 juni 2020 om 10:57

Dr mario: ik noem het angst in het algemeen. Maar dus ook angst voor de maatschappelijke veroordeling, discriminatie etc. En dit benoem jij apart. Maar volgens mij bedoelen we hetzelfde. De angst voor alle gevolgen is vaak (te) groot

18 juni 2020 om 10:58

Xyzz: tuurlijk maakte Kaepernick een politiek statement, maar niemand durfde zijn vingers te branden aan iets controversieels. Geen enkele club. En dat gaat in het voetbal ook zeker gebeuren.

18 juni 2020 om 13:42

Veel homoseksuelen zullen toch vooral niet uit de kast komen uit angst voor de reacties die het met zich meebrengt. Zeker in het voetbal zitten er inderdaad talloze figuren, hoog en laag geplaatst, die niet ontwikkeld genoeg zijn om het te respecteren. Van spandoeken op de tribunes tot misschien zelfs reacties in de kleedkamer. Daarnaast, zeker de harde kern van clubs zijn zo ontzettend debiel. Als zij een homo niet tolereren, of het bestuur denkt dat ze dat niet doen, zal het bestuur minder snel geneigd zijn iemand aan te trekken. Dat zijn verschrikkelijke denkbeelden en bijna te bizar om voor te stellen, maar ik ben ervan overtuigd dat het bestaat. Neem nou de reactie van Zenit-supporters op de komst van Malcom. Die kerel was niet welkom omdat hij zwart is, en zou bij voorbaat nooit getolereerd worden bij een groot deel van de aanhang. Echt compleet gestoord dat het bestaat.

18 juni 2020 om 19:16

@formus, zo zie ik de Kaepernick case niet. Het was in mijn ogen geen kwestie van durven maar onwil. Eigenaren hebben in Amerikaanse sporten veel meer macht dan in het voetbal. Zij kunnen regels goedkeuren en afkeuren. Ze hebben zelf de regel goedgekeurd dat teams bestraft kunnen worden om knielende spelers. Ze zagen tv ratings en dus het geld teruglopen. Kaepernick in je team betekende dus sws dat het de club geld zou kosten. Het was in mijn ogen meer het financiele plaatje + heel veel eigenaren zijn Trump supporters, dus ook persoonlijke mening.

19 juni 2020 om 11:57

Primetime: of het nou durf of onwil is, aan de bak kwam ie niet meer. En dat zullen veel homoseksuele spelers ook in hun achterhoofd hebben.

19 juni 2020 om 12:24

Formus: zou het juist geen enorm slecht PR stunt zijn om je sponsorcontract op te zeggen met een voetballer die net uit de kast is gekomen?

19 juni 2020 om 12:43

Zytto34, de vraag of dat slecht is hangt behoorlijk af van wie je als merk bent. Ronaldo wordt bv gesponsord door Meraas, een vastgoedbedrijf in Dubai. Die krijgen gelijk complimenten als ze met een homo zouden breken. Je zag met Ozil bv dat een Adidas niet verder wil vanwege de controverse mbt Oeigoeren. Ze zeggen het niet gelijk op maar willen uiteindelijk ook niet met hem verder.

19 juni 2020 om 13:09

Ze zullen dat ook nooit als reden opgeven natuurlijk 😉

Ben ik toch blij dat dat op lagere niveaus meestal wel meevalt. Wij hebben er in ons team ook een bij gehad. Toen die uit de kast kwam voor het hele team was er 1 opmerking die de toon zetten, namelijk: dan zul je je wel als een kind in een snoepwinkel hebben gevoeld elke keer dat je met deze goddelijke lichamen onder de douche stond. Daarna hebben we het er eigenlijk amper meer over gehad en ging alles terug naar het oude. Hij voetbalt nog steeds bij ons team.

18 juni 2020 om 11:02

Overigens snap ik best dat het moeilijker is om uit de kast te komen als er zoveel media bij komt kijken en het dus algemeen bekend wordt, ook bij de supporters van tegenstanders. Het zijn toch allemaal extra muren die opgeworpen worden.

18 juni 2020 om 13:44

Ik weet nog dat er bij ons eentje uit de kast kwam en een reactie was: Meer vrouwen voor ons na de wedstrijd. Maar inderdaad, de reactie uit de kleedkamer van de gemiddelde derdeklasser is niet representatief voor een profclub. Helaas.

19 juni 2020 om 12:14

@Ajaxxxlove, ik denk dat voetballers van profclubs niet heel veel anders zijn dan amateurs, het is de wereld erom heen wat zo anders is

18 juni 2020 om 17:50

Bij ons was dat exact hetzelfde hoor. Iedereen was ook bij zijn coming out direct van o maar dat wisten we toch allang, Prima man. Maken grappen over en weer en al die jaren nooit dingen over gehoord.
Nadeel is alleen dat als prof je niet alleen reactie krijgt vanuit de spelers en staf maar ook vanuit publiek en die blijken vaak nogal andere ideeën daar op aan te houden. Je zou denken dat het gaat om hoe goed iemand als prof is maar helaas.

Bemoedig mensen niet om te roepen wie of wat ze zijn!treed op tegen mensen die vinden dat ze daar wat over te zeggen hebben.jarenlang een klasgenoot op de sportopleiding gehad die uiteindelijk te kennen gaf homo te zijn.tja, ik ben hetro en daar kan ik ook niks aan doen.we hebben nog altijd fijn contact.hij is voor mij ook helemaal niemand anders.net alsof je Jan, Youssef of Nwanka heet... Daarin heb ik echt een partijtje respect voor Kashia (oud Vitesse) die gewoon de regenboogvlag als band om zijn arm draagt in het bekrompen Georgie

Ik heb nooit gesnapt wat het nou boeit op wie iemand verliefd wordt. Het maakt mij toch ook niet uit of iemand groene of gele gordijnen heeft, een Kia of een Fiat heeft, of liever tv kijkt dan radio luistert? Waarom is het nou zo interessant of iemands partner man of vrouw is? Serieus, ik doe mijn best, maar ik snap het niet.

Ik vind de eerste uitspraak van Deeney wat raar door te zeggen dat elke selectie wel één homo heeft. Verder is het natuurlijk een gigantisch probleem in de voetbalwereld. Het probleem is dat mensen een soort angst hebben voor homo's in die wereld, lijkt het wel. Een homo valt niet op letterlijk alle mannen. Ik hoop dat spelers zich in de toekomst uit durven te spreken hierover. Voor mij is dit een groter taboe dan het racisme.

18 juni 2020 om 16:03

Ik denk dat ie statistisch gezien wel een punt heeft, hoewel het wel de vraag is of homo’s niet ondervertegenwoordigd zijn in het prof voetbal (kan me voorstellen dat ze zich minder thuis voelen in het voetbalwereldje en daardoor minder vaak de top bereiken/ambiëren). Je laatste punt ook mee eens, ik heb bij sommige mensen ook het gevoel dat ze bang zijn dat het bij ze zelf iets teweegbrengt, zoals homoseksuele gevoelens, of dat het gezien wordt (onterecht) als een bedreiging voor de eigen manier van leven en ze daarom ‘bang’ zijn/vol haat zitten. Kan er zelf totaal niet bij en ik snap niet dat dit überhaupt ooit een probleem is of is geweest, hou van wie je houden wil

18 juni 2020 om 16:08

Het probleem komt voort uit onwetendheid. En dat is niet zo gek. Homo zijn was vroeger een taboe in de meeste samenlevingen. Er werd niet over gepraat, hierdoor bleef het iets onbekends. Ze probeerden zelfs deze mensen te genezen (recentelijk nog in Nederland..) Hierdoor wek je de indruk dat homo's andere mensen zijn, iets engs. Het is derhalve gedrag wat voorkomt uit onwetendheid en onbegrip. Het klinkt vrij gek, maar zodra mensen zelf een homo kennen kan er heel veel veranderen. Dan zien ze in dat het ook gewone mensen zijn in plaats van het stereotyperende achterhaalde beeld in hun hoofd.

Toch zou het de homoseksuele gemeenschap best enorm helpen, als er profvoetballers uit de kast komen. Laten we eerlijk zijn er waren in Nederland op het hoogste niveau genoeg scheidsrechters die homo waren. Volgens mij heeft dat nooit tot hele nare dingen geleid. Terwijl juist scheidsrechters de eerste zijn die hoon en spot van het publiek over zichheen krijgt.

Gaan we ook opkomen voor vrouwen die vrij willen zijn om te dragen wat ze willen? Ik vind dit gepush maar niks. Het lijkt wel alsof ik en anderen gedwongen worden om dit maar goed te vinden. Bedoel die mensen mogen doen wat ze willen. Maar ga het me niet dwingen om het iets goeds en normaals te vinden. Ik vind het helemaal niks en vind het maar een smerig iets. Man denk er alleen over na zeg pff. Dus prima wat eenieder wil doen en hoe diegene wil leven. Alleen ik vind het niet iets normaal. Het was nooit normaal geweest. En nee ze worden niet zo geboren. Hoe kan een baby nou al zo'n geaardheid hebben. Babies weten niet eens wat geslachtsgemeenschap is en hebben er geen gevoel bij. Daarnaast als we het hebben over de norm he, wat is normaal. Als dit normaal zou zijn, neem dan de wereld, stel iedereen was dit geweest, dan zou het voortplanten abrupt aan een einde komen en na lange tijd ook het voortbestaan van de mens. Nee sorry vind dit maar een ziekte en dat is mijn mening. Maar dat iemand zijn leven zo wil leiden, doe lekker wat je niet laten kan.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren