‘Duurste Belgische aankoop ooit kan op ‘concrete Eredivisie-interesse’ rekenen’

Woensdag, 6 mei 2020 om 08:33Robin Bruggeman

Standard Luik betaalde Internazionale afgelopen zomer een kleine twaalf miljoen euro voor Zinho Vanheusden en de twintigjarige verdediger werd daarmee de duurste inkomende transfer ooit in de Pro League. Deze transfer werd in België in eerste instantie afgeschilderd als een verkapte huurperiode om Inter te helpen aan de Financial Fair Play-reglementen te voldoen en de verwachting was dat i Nerazzuri Vanheusden in 2021 voor zestien à achttien miljoen terug zouden halen naar Milaan.

De coronacrisis en de problemen bij Standard hebben echter mogelijk grote invloed op deze plannen. Les Rouches kregen onlangs van de Belgische bond te horen dat zij geen licentie krijgen voor volgend seizoen vanwege financiële malversaties en de twee partijen ontmoeten elkaar binnenkort bij het Belgische Arbitragehof voor Sport voor een vervolg van de kwestie.

Het Nieuwblad meldt woensdag dat Vanheusden mogelijk in de aankomende transferperiode verkocht gaat worden om financiële ademruimte te creëren en de Belgische krant rept, zonder specifieke clubs te noemen, over ‘concrete interesse’ uit Nederland. Naast de belangstelling vanuit de Eredivisie zijn ook binnenlandse concurrenten van Standard en clubs uit Italië en Spanje in de markt voor Vanheusden.

Vanheusdens vader Johan Vanheusden, zelf oud-voetballer, houdt zich in gesprek met bovengenoemde krant op de vlakte over de geruchten: “Dit overvalt me. Of het een optie is? Dat hangt ervan af. Wat wil Standard? Hebben ze straks een licentie? Daar zal Inter ook naar kijken. Ik was niet aanwezig bij de onderhandelingen, maar ik denk dat er een gentlemen’s agreement is tussen Standard en Inter. Met geldzaken bemoei ik me nooit, maar als Zinho bij Standard blijft voetballen, zal hij de gelukkigste mens ter wereld zijn. Het klopt wel dat er verschillende ploegen interesse tonen. Vooral in Italië, maar op namen ga ik niet in.”


Poll

Denk jij dat Zinho Vanheusden volgend seizoen in de Eredivisie speelt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door zinedane)

Ik denk zo maar dat Standard een aanzienlijk deel van het aankoopbedrag wil terugzien. Niemand in Nederland gaat momenteel even 10 miljoen aan transfersommen neerleggen in de huidige situatie, dus aan een club in de Eredivisie gaat ie niet verkocht worden.

6 mei 2020 om 09:02

Ik denk als Ajax hem kan halen voor 10 miljoen ze het direct doen en ook moeten doen. Is echt een heel erg groot talent, die moet je direct halen. Zeker voor 10 miljoen!

6 mei 2020 om 09:06

Volgens mij heeft Ten Hag nog gezegd dat alle seinen op rood staat. Zie dus niet in waarom Ajax even 10 miljoen neer gaat leggen.

6 mei 2020 om 10:11

Standard heeft alleen niet zo heel veel te willen in deze situatie. Er moet gewoon geld komen, zo snel mogelijk.

6 mei 2020 om 10:23

En waarom zou er zo snel mogelijk geld moeten komen? De situatie bij Standard is zeker niet rooskleurig, maar het water staat hen nu ook niet aan de lippen.

6 mei 2020 om 11:21

Bwa, de licentie komt ook zonder de verkoop van Vanheusden wel in orde als je de berichten mag geloven dus het is niet zo dat ze echt dringend moeten verkopen en er een koopje te doen valt. Standard zal Vanheusden niet verkopen onder de prijs die ze zelf betaald hebben (12 miljoen dus), of er zou een flink doorverkooppercentage aan vast moeten hangen. Of bijvoorbeeld een ruildeal met ex-speler Marin, in het geval van Ajax dan. Het lijkt er op dat ze Vanheusden ten gelde willen maken om hun beproefde recept weer eens toe te passen, namelijk met dat geld een handvol goedkopere transfers doen in de hoop dat er een tweetal pareltjes tussen zitten.

6 mei 2020 om 12:55

De licentie wordt ingetrokken zoals het ervoor staat en het water staat niet aan de lippen...

6 mei 2020 om 13:16

Als je niet weet om welke reden de licentie mogelijk ingetrokken wordt, moet je niet oordelen. Het komt omdat het vennootschap dat het stadion beheert niet genoeg financiële middelen kon voorleggen. Dat staat los van de club Standard, dus de verkoop van Vanheusden zou ze niet eens verderhelpen.

Volgens mij moet Vanheusden gewoon naar een grotere competitie gaan, volgens mij is hij al goed genoeg voor de middenmoot/subtop van Engeland of Duitsland. In zijn eerste jaar bij Standard is hij enorm gegroeid. Dit seizoen vond ik hem ook nog éã©n van de sterkste maar liep hij wat verloren in de grillige groepsmentaliteit die de ploeg dit seizoen onder Preud'homme had (ben normaal een fan van Preud'homme als coach, maar dit seizoen viel hij vooral op als een idioot vond ik).

6 mei 2020 om 09:42

Wat voor verdediger is het? Een fysiek sterke mandekker, een opbouwende verdediger? Met wie kunnen we zijn speelstijl vergelijken? Ik heb vaker van deze jongen gehoord, maar hem nooit zien spelen.

6 mei 2020 om 09:46

Ik zou een De Ligt light durven zeggen. Fysiek sterk, goede positionering en meer dan degelijke opbouwende kwaliteiten. Hij zou dus zeker wel bij Ajax passen. Al hebben ze met Veltman, Martinez, Magellan, Schuurs, Alvarez en Blind (Pierie is meer een linksachter dacht ik, maar ik kan fout zitten en die Botman schijnt het niet slecht te doen bij Heerenveen) al een heel brede bezetting voor de CV-positie.

6 mei 2020 om 11:07

Bedankt voor de info! Is hij trouwens nog redelijk snel en links- of rechtsbenig? Verder zijn er inderdaad voldoende opties. Pierie is trouwens een centrumverdediger. Echter schat ik de kans hoog in dat Magallan vertrekt. Of Pierie, Botman en Schuurs het gewenste niveau gaan halen valt te betwijfelen. Schuurs maakt van hun op mij de beste indruk. Ik denk dat het voor alle drie die spelers goed zou zijn om nog minimaal één seizoen bij een subtopper ervaring op te doen. Er is talent, maar ze moeten echt minuten maken om zich verder te ontwikkelen. Veltman zie ik blijven. De meningen over hem zijn wisselend, maar ik vind het een prima speler om erbij te hebben. Geen Champions League materiaal, maar voor in de Eredivisie echt prima. Blind, Alvarez en Martinez kunnen op meerdere posities uit de voeten. Het zou mij niks verbazen als 2 van die 3 spelers volgend seizoen een basisplaats hebben, maar niet als centrumverdediger. Als Tagliafico vertrekt, zie ik Martinez of Blind op linksback eindigen en de ander of Alvarez als controlerende speler op het middenveld. Ook hebben we Timber nog als optie. Eigenlijk een back, maar deed het net voor het stilleggen van de competitie ook een keer goed als centrale verdediger. Al met al, in een positief scenario, zou er wellicht een plekje zijn voor een extra centrale verdediger. Ik acht de kans echter groter dat we het met deze spelers gaan doen.

6 mei 2020 om 13:48

Hij is rechtsbenig en niet uitzonderlijk snel of traag, ook op dat vlak dus een type De Ligt.

Standard is gisteren voor de licentiecommissie verschenen en aangezien het gesprek op 10 minuten klaar was (terwijl het bij Oostende bijvoorbeeld meerdere uren duurde) zal die licentie wel binnen zijn. Daarnaast is de situatie bij Standard niet zo precair dat ze Vanheusden echt moeten verkopen lijkt me. De hele licentiesaga draaide namelijk niet echt om de financiële middelen van Standard, maar om die van een vennootschap.

Toekomstig kapitein van de Rode Duivels. Zou spijtig zijn als hij naar Nederland gaat, slecht voor zijn ontwikkeling. Kijk naar Marin. Bij Ajax is er te veel druk en voor andere clubs is hij te goed.

6 mei 2020 om 09:40

Teveel druk bij Ajax, omdat Marin niet slaagt, maar wel toekomstig aanvoerder van de Rode Duivels? Lijkt mij dat je als aanvoerder ook erg goed met druk om moet kunnen gaan en dan kan je het maar beter jong leren... Verder is Marin tot nu toe geen succes, omdat hij onvoldoende kwaliteit heeft om zich aan te passen aan onze speelstijl.

6 mei 2020 om 09:43

Vanheusden lijkt me dan ook een stuk beter bij Ajax te passen dan Marin aangezien hij toch wel een voetballende verdediger is. Een centrum Vanheusden-Blind zou dan ook zeker kunnen werken. Voor Marin heb ik er een hard hoofd in. Al zou hij zeker wel goed kunnen renderen in een soort van Van De Beek-rol naar mijn idee.

6 mei 2020 om 11:11

Haha leuk dat je dat laatste zegt, want dat denk ik dus ook. Marin liep constant dezelfde ruimtes in als Van de Beek. Qua ruimtes die hij bespeelt, lijken die 2 erg op elkaar. Probleem voor Marin is echter dat Donny zich al bewezen heeft en Marin zich dus aan moest passen aan Donny (en andere medespelers/onze speelstijl). Hij is duidelijk niet goed genoeg om dat snel genoeg te leren, want anders had hij dat eerder al gedaan. Echter zou het mij niks verbazen als hij, na het vertrek van Van de Beek, ineens wel zijn draai gaat vinden.

6 mei 2020 om 09:55

Als hij echt de toekomstig kapitein van de Rode Duivels is moet druk geen probleem zijn. Dat Marin niet slaagt betekent natuurlijk niet dat geen enkele speler uit Belgie bij Ajax kan slagen.

PSV had vorig seizoen al verregaande interesse. Vanheusden was na Lyanco en Alvarez onze 3e optie als rechter centrale verdediger. Maar was helaas te duur. Baumgartl was uiteindelijk onze nummer 4. Zal me niet verbazen als het opnieuw PSV is die op het vinkentouw zit met het geld van de Bergwijn transfer. Nu Schwaab weg is en Viergever er niet jonger op wordt zou Vanheusden echt een heerlijke transfer zijn

6 mei 2020 om 11:15

Zou wellicht een heerlijke transfer zijn, maar ik zou Baumgartl nog niet afschrijven. Is gewoon een uitstekende verdediger voor clubs als PSV, maar hij miste structureel in het spel van PSV. Het als veel spelers dat miste. Ik reken er echt op dat Schmidt PSV weer op de rails gaat krijgen. Het zou mij niks verbazen als hij met zijn spelopvatting het maximale uit jullie selectie gaat halen en ook jongens als Baumgartl en Bruma weer veel beter laat presteren. Ook verwacht ik volgend jaar een flinke stijgende lijn bij spelers als Gakpo, Malen, Doan, Thomas. Dat technische powerspel gaat denk het beste in jullie spelers naar boven halen.

6 mei 2020 om 11:36

Ik schrijf Baumgartl zeker niet af. Maar verdedigers mag je ook rustig brengen wat mij betreft. Viergever wordt wel weer een jaartje ouder. Dus ik zie het zo voor me dat PSV de komende jaren met Obispo, Baumgartl en bijvoorbeeld een Vanheusden zou kunnen spelen. Baumgartl is trouwens ook vrij tweebenig dus kan zowel links als rechts centraal staan. Ik gok dat PSV onder Schmidt met heel veel pressie gaat spelen (zoals Schmidt eigenlijk altijd doet). En dat zal inderdaad ten goede komen voor snelle aanvallers zoals Malen en Bruma. Voor Gakpo zie ik ook geen problemen. Doan gaat het daarin erg lastig krijgen aangezien hij Fysiek niet veel is. Mauro en Romero zie ik daarintegen hierin wel volledig slagen. Ik hoop dat PSV volgend jaar in de 4-4-1-1 formatie blijft spelen.

6 mei 2020 om 11:52

Mauro is ook niet pijlsnel en fysiek.

6 mei 2020 om 11:52

Ik denk dat Doan en Thomas juist goed mee kunnen in dat spel als centrale middenvelders met veel loopvermogen. Het lijken mij spelers die snel kunnen schakelen tussen balbezit en balverlies. Ik verwacht heel veel voetbal volgend jaar op het middenveld bij PSV en geen spelers meer die het spel ophouden als Rosario en Hendrix of Sadilek. Gewoon snelheid, power, veel vooruit spelen, veel pressing. Aanvallers met snelheid en diepgang en middenvelder daarachter die ook een hoge handelingssnelheid hebben. Thomas past daar perfect in, Ihattaren en Doan zullen qua arbeid er een schepje bovenop moeten doen. Zij zullen een beetje dezelfde ontwikkeling door moeten maken als Ziyech bij Ajax deed onder Bosz, maar dat zie ik wel gebeuren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Standard Luik

Selectie
SpelersPositieW
N. RaskinMiddenvelder291
S. BastienMiddenvelder281
D. DrăguşAanvaller286
A. BodartKeeper260
G. CimirotMiddenvelder240
D. PavlovićMiddenvelder190
A. TapsobaAanvaller152
Voor de complete selectie: Clubpagina Standard Luik.

1 fan
Verdediger, 22 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 mei
Internazionale en Tottenham Hotspur azen op de handtekening van Sofyan Amrabat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren