‘AZ vraagt om forse bijdrages uit Europees voetbal voor noodfonds’

Dinsdag, 7 april 2020 om

De KNVB, Oranje-internationals en de ING lanceerden maandag een noodfonds van elf miljoen euro om clubs die in de problemen zijn geraakt vanwege de uitbraak van de coronacrisis te ondersteunen. Hier lijkt het niet bij te blijven, aangezien AZ volgens Voetbal International eveneens aanstuurt op een solidariteitsplan. Als de ideeën van de Alkmaarders navolging krijgen, zullen Nederlandse clubs die Europees voetbal spelen hier een voorname bijdrage aan leveren.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Zou jij dit een goed idee vinden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

77 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Solidair van AZ! Helemaal men waarschijnlijk nadeel ondervind als men vroeg stopt.. plus alle ellende rond het dak..

7 april 2020 om 22:09

Ik denk dat het belang van AZ vooral is dat ze, bij stoppen van dit seizoen, dan ook het dak is. Als er in juni en juli gevoetbald wordt, moeten zij het dak weer uitstellen en mogelijk weer in een andere stadion spelen. Verder is het zeker solidair van AZ dat ze hun Europese gelden willen delen. Hier kan Ajax heel veel van leren. Wel ben ik voorstander dat niet alleen Ajax en AZ, maar ook Feyenoord, PSV en Utrecht/willem II hun EL gelden gaan delen. Echter moet dat geld niet verdeeld worden over de gehele Eredivisie, maar alleen met de clubs die theoretisch kans maken op een CL plek of EL plek. Dit houdt in dat Ajax en AZ hun CL gelden tot aan FC Emmen op de ranglijst moeten delen en Feyenoord, PSV en Willem Ii/utrecht hun EL gelden tot aan Fortuna Sittard op de ranglijst moeten delen, omdat deze clubs nog theoretisch kans zouden maken op een EL en CL plek.

7 april 2020 om 22:12

Ajax heeft al lang aangegeven bezig te zijn met een noodfonds. Ga je tijd eens besteden aan jezelf inlezen over Corona ofzo. Schijn je na al die maanden nog steeds moeite mee te hebben.

7 april 2020 om 22:15

Noodfonds? Daar heb ik het niet over. Ik heb het over het verdelen van CL en EL gelden, omdat Ajax en AZ niet volledig recht zouden hebben op CL tickets, vanwege het feit dat zij helemaal niet zeker zouden zijn van die plek als er wordt door gevoetbald. Dat heeft niks met noodfonds te maken. Maar gewoon op een eerlijke manier solidair zijn. Bovendien is een noodfonds altijd een lening en nooit een gift, terwijl bij het verdelen van Europees geld het een gift moet zijn.

7 april 2020 om 22:24

@zermattajax en AZ moeten helemaal niks. Het zou leuk zijn als ze wat doen.wanneer er niet meer gevoetbald wordt, staan die twee boven aan en zullen of jij het nou wil of niet de cl in gaan. Zelfde zal waarschijnlijk ook wel gebeuren als we weer gaan ballen.vind je in dat geval dat ajax en az hun verdienste ook moeten afstaan?

7 april 2020 om 22:28

Zermatt, ik begrijp echt niet waar jouw verhaal naar toe gaat. Je schrijft over zoveel dingen die echt totaal niet van toepassing zijn en ook nergens ooit naar voren zijn gekomen, behalve nu bij jou. Echt een heel fictief verhaal dit van je.

7 april 2020 om 23:15

Daar kan Ajax helemaal niets van leren, AZ begrijpt heel goed dat Ajax tweemaal meer verdiend in de CL dan zij. Dus verzinnen ze een percentage oplossing zodat de bijdrage van Ajax tweemaal zo hoog is. Eredivisie heeft niets met uefa te maken. Men moet gewoon naar de TV geldenpot kijken. Die kan je eenmalig eerlijker verdelen, is een veel betere oplossing en ook stukken eerlijker.

7 april 2020 om 23:37

Zermatt, sorry maat dit is echt achterlijk. Het gaat niet om verdelen van kapitaal, maar het overeind houden van clubs, ook de eerste divisie (als het aan de KNVB ligt). Dat betekent dus niet dat club a zijn geld over b,c,d en e moet verdelen en zo verder, maar dat clubs in NOOD, door de situatie, geld krijgen om overeind te blijven. Het gaat er niet om dat je 40 mil bij elkaar pompt en elke club 1 miljoen krijgt, maar dat de clubs die in zwaar weer zitten gered worden. Ik hoop alleen wel dat ze er voorwaarden aan verbinden, anders zie ik alweer gebeuren dat een Roda 11 spelers haalt met non-eu salaris en volgend jaar weer aanklopt, want wanbeleid.

7 april 2020 om 23:41

Wat is er eerlijker aan tvgeld evenredig verdelen? Als vooral Feyenoord en Ajax veel meer kijkers trekken, hebben zij van de kijkers elke week de meeste en de andere clubs alleen als ze tegen 1 van beide spelen. Dat betekent dat andere clubs relatief gezien veel meer geld per kijker krijgen, is dat eerlijker? Dat klinkt een beetje als een dokter en een dozenvuller hetzelfde betalen, want ze werken toch beide 40 uur? Neigt beetje richting communisme. Maarja, alles moet leuke lieve gelijkheid zijn he.

8 april 2020 om 01:44

@robbinoort: Haha wil je dan maar een competitie spelen met 2 clubs? Wanbeleid. Sommige verwarren wanbeleid met normaal failliet kunnen gaan.ik zie genoeg administraties waar nu de omzet volledig wegvalt. Maar de vaste lasten blijven doorgaan Misschien nog wel 2 maanden of meer.dan kan je zo maar gewoon omvallen hoor. Waar ze onder normale omstandigheden gewoon overeind zouden blijven.

8 april 2020 om 06:56

@Sander79 Nu zouden er clubs in de problemen te komen die een “normale” boekhouding hebben. Feit is wel dat er ook heel veel clubs in de problemen komen doordat ze geen reserves hebben. Vraag is nu, hou veel hadden ze door zelf vooraf een buffer aan te leggen kunnen voorkomen? Naar mijn mening is het te makkelijk om elke club die in de problemen komt maar genoeg geld te geven zodat zij uit de problemen zijn. Er zijn veel clubs die al jaren lang aan het watertrappelen zijn. Die waren al niet gezond en je kunt je ook afvragen of zij betaald voetbal moeten spelen. Die clubs zouden nu wat mij betreft niet kost wat kost gered hoeven worden.

7 april 2020 om 23:32

Alsof het een zekerheidje is dat AZ CL voetbal speelt. Het gaat alleen maar om de bijdrage van Ajax. Dat is de enige club die echt veel geld in de CL kan verdienen.

8 april 2020 om 10:26

Zo werkt het toch overal? Als jij 2ton per jaar verdiend, betaal je toch ook meer belasting als iemand die 50k verdiend?

8 april 2020 om 11:27

Dit gaat toch niet over belasting betalen. Dit zou meer te vergelijken zijn met wanneer je je belasting betaald hebt je alsnog een deel van je overgebleven centen met de buurt deelt. Ik ben zeker pro solidariteit en besef dat de breedste schouders het meeste kunnen dragen maar ik vind de manier waarop het bijna uit Ajax zak geklopt word een beetje misplaatst. Hopelijk blijkt achteraf dat ze in Amsterdam al van begin af aan bezig waren met een solidair plan.

8 april 2020 om 11:43

@badhabbit Dat zou je dus denken maar in alle plannen die ik hoor, betalen clubs die bijna evenveel als Ajax verdienen zoals PSV en Feyenoord bijna niets en Ajax bijna alles.

Opzich een mooi initiatief. Zo blijven de kleine clubs in ieder geval overeind. Al hebben AZ en Ajax natuurlijk wel makkelijker praten, aangezien die er financieel heel goed voor staan. Alle kleine beetjes helpen in ieder geval.

7 april 2020 om 22:07

Het is ook niet de bedoeling dat clubs die wanbeleid voeren al hun kosten worden vergoedt.

7 april 2020 om 22:22

Wat heeft Corona met wanbeleid te maken?

7 april 2020 om 22:28

Clubs die wanbeleid voeren vallen door corona het eerste om.

7 april 2020 om 22:31

Daarmee wil zeggen dat clubs die onder normale omstandigheden al verlies zouden maken alleen de kosten vergoed krijgen veroorzaakt door het virus.

7 april 2020 om 22:37

Volgens mij zijn er in Nederland nauwelijks clubs die wanbeleid voeren. Misschien ADO of Vitesse, maar het merendeel probeert geen cent meer uit te geven dan er binnenkomt. Voorbeeldclubs zijn hierbij PEC Zwolle, FC Emmen, Heracles en de Graafschap. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat er geen clubs in het profvoetbal moeten omvallen.

7 april 2020 om 22:58

@timba69 Als een club nu in de problemen komt, dan is er sprake van wanbeleid. Een paar weken zonder de bar inkosmten en wat minder merchandizing moet elke club kunnen overleven tenzij het water al aan de lippen stond.

7 april 2020 om 23:04

FcTwente kost het al 1.3 miljoen door 4 wedstrijden zonder publiek te spelen. Bij Ajax lijkt me dat al x2..dus dikke 2,5 milj. Das gewoon veel geld.

7 april 2020 om 23:17

Vooralsnog moet Ajax nog beslissen wat ze gaan doen met de seizoenskaart houders. Tot die tijd ksot het niet veel, Ajax heeft geen losse kaartverkoop meer, alle seizoenskaarten zijn uitverkocht.

7 april 2020 om 23:28

@RemyTwente het bedrag wat jij noemt was alleen nog maar de catering. Dat bedrag ligt rond de 3 ton per wedstrijd. Hierin zijn we kampioen van Nederland en is bij ajax dus minder . Maja die beenhambroodjes kan je ook niet weerstaan. Ajax zal echter wel veel meer mislopen aan losse ticket verkoop.

7 april 2020 om 23:44

Nou Andres, ik kan nog wel wat verhalen uit Brabant en Limburg omhoog halen, waaruit extreem wanbeleid blijkt. Dan hoef je in vele gevallen alleen maar naar de selecties te kijken.

8 april 2020 om 09:38

@speedyAFC Als jij denkt dat de gevolgen van de crisis beperkt blijven tot baromzet en merchandising leef jij onder een steen en sta je ver van de realiteit af. Maar daar hebben Ajax supporters wel vaker last van. Door de aanhoudende crisis zullen er waarschijnlijk veel bedrijven de broekriem moeten gasn aanhalen of zelfs omvallen. De sponsorcontracten zullen komend seizoen dus in ieder geval een daling laten zien. Dan hebben we nog het probleem met doorlopende contracten terwijl er geen inkomsten zijn en dat mogelijk zelfs voor de start van volgend seizoen. En dan heb ik het nog niet eens over de Fox perikelen. Dit heeft allemaal gevolgen voor alle clubs en heeft 0,0 met wanbeleid te maken.

8 april 2020 om 11:46

Grote sponsor contracten zijn meestal langdurige deals. Vooralsnog valt de schade reuze mee, maar toch zijn er al clubs die al hun spelers / medewerkers massaal de WW ingestuurd hebben. Die hebben dus nu al teveel schade om de medewerkers door te kunnen betalen. Dan is er dus geen enkele reserve aanwezig in het bedrijf, is de club niet levensvatbaar als gevolg van wanbeleid.

Benieuwd onder welke voorwaarden clubs in aanmerking komen voor dit noodfonds. Dit noodpotje zit na 2 seizoenen mogelijk zomaar op een slordige 40/50 miljoen. Zijn de financiële gevolgen echt zo groot? Er moet hier geen misbruik gemaakt van kunnen worden en als er goed overblijft moet dit natuurlijk ook gewoon terug stromen naar de clubs die hier zo gul zullen geven.

7 april 2020 om 23:46

Ik kan nu al minimaal 1 club noemen die er hoe dan ook misbruik van gaat maken, recht of krom. Roda JC

Dit is een veel interessanter onderwerp dan de zoveelste proefballon van de Knvb. Zou graag zien dat er een noodfonds komt. Over hoeveel geld eenieder afdraagt zullen de clubs eerlijk naar hun eigen situatie en de situatie om hun heen moeten kijken. Ook lijkt het me goed dat er duidelijk afspraken gemaakt worden voor de ontvangende clubs. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat zo'n noodfonds geld geeft om je selectie van 25 man intact te houden. Clubs zullen zelf ook tering naar de nering moeten zetten en kunnen wat mij betreft de rest ontvangen uit een noodfonds. Ben ook benieuwd naar de schuldenlast voor alle clubs samen wanneer dit seizoen gestopt word.

7 april 2020 om 23:09

Bij FcTwente een slordige 1,3miljoen. Daarnaast wenst 11% ongeveer een restitutie vd 4 gemiste wedstrijden. Ook rond de 200.000. Dus een dikke €1.5miljoen. Voor een Ajax, Feyenoord, Psv zal dat ongever 3miljoen zijn per club. Naja bereken het allemaal uit, maar een dikkf 25/30 miljoen zit je wel aan.

8 april 2020 om 11:31

Dat lijkt me dan als Eredivisie niet onoverkomelijk om dat samen op te lossen? Wellicht een stukje solidariteit van clubs die het kunnen missen plus een eventuele rentevrije lening zoals Bayern weleens bij Dortmund heeft gedaan volgens mij.

7 april 2020 om 23:57

Ik vraag me vooral af onder welke voorwaarden je gebruik kan maken van het noodfonds. Is het een gift, is het een renteloze lening of een lening met rente? En als het een lening is, over hoeveel jaar moet je die afbetalen? En gaat dit enkel op basis van Europees voetbal, of moet iedere club hier aan bijdragen, bijvoorbeeld door iedere club een percentage van het tv-geld af te laten staan? Want stel dat het een git is dan kan je er vanuit gaan dat er geprobeerd gaat worden om er het maximale uit te halen met zo min mogelijk inspanning. Zoals deze regeling nu wordt genoemd is het vooral Ajax wat inlevert. Ja, Ajax zal waarschijnlijk het meeste gaan inleggen omdat ze ook het meeste hebben, maar ik zou voorstander zijn om de percentages gelijk te trekken voor elke club, puur om het eerlijker te houden.

8 april 2020 om 11:37

Dat is inderdaad ook erg interessant. Nu je het zo zegt besef ik me dat het wel duidelijk is dit allemaal nog in de kinderschoenen staat. Percentages gelijktrekken klinkt inderdaad eerlijker. Wellicht kan je dan als Ajax zijnde nog rentevrije leningen aanbieden bij clubs die daarmee nog niet uit de brand geholpen zijn. Zoiets deed Bayern eens bij Dortmund volgens mij. Al met al moet er echt wel iets te bedenken zijn om de clubs een helpende hand te bieden.

Blijf het toch bijzonder vinden dat van de CL dan een groter percentage moet worden ingeleverd dan van de EL. Waarom zou je dat niet gelijk trekken? Ook ben ik benieuwd naar de voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het noodfonds en wat je er maximaal uit kunt halen. Een Vitesse bijvoorbeeld kiest er al jaren voor om iets van 100 van de inkomsten (sponsoren/televisiegelden/seizoenkaarten) aan salarissen uit te geven. De rest wordt dan jaarlijks aangevuld door hun Russische eigenaar. Voor dit soort beleid hoort dat noodfonds niet te zijn. Meer als een club met het type beleid als Heracles, Sparta, FC Groningen, FC Emmen, Vvv, etc. in de problemen komt dat die er gebruik van kunnen maken.

7 april 2020 om 22:47

Omdat je in CL veel meer verdient, terwijl de kosten niet heel veel hoger zijn. Dat laatste is mijn inschatting trouwens, en mochten de kosten meer zijn, dan moet je daar proportioneel voor compenseren. Maar als je meer droge winst pakt, kun je ook meer bijdragen aan het noodfonds.

7 april 2020 om 23:04

Dat doe je ook wanneer je eenzelfde oercentage hanteert aad

7 april 2020 om 23:11

De kosten van CL zijn zeker wel hoger. Kijk voor de grap even wat Ajax vorig seizoen aan kosten heeft gehad met de CL. Waaronder speler premies etc.

7 april 2020 om 22:58

Ach, het is een eerste voorstel. Denk je niet dat Ajax, PSV en AZ dit allang besproken hebben? Als Ajax met dit voorstel kwam in plaats van AZ, wat denk je dat de reacties zouden zijn bij veel clubs? Veel te weinig, want bij Ajax zit geld en dan moet er hard onderhandelt gaan worden. Als PSV ermee kwam ? eigenbelang, ze maken geen kans op CL dus schuiven de rekening mooi naar Ajax en AZ. En als AZ ermee komt? goh, best sympathiek idee eigenlijk. Natuurlijk zeggen ze niet hardop ''het geld is er alleen als we stoppen'', dan krijg je verwijten van chantage of omkoping. Maar zo kan het spel achter de schermen wel gespeeld gaan worden.

8 april 2020 om 10:31

@adzevedo Mwoa, daar ga je iets te gemakkelijk vanuit. Voor mijzelf, als Ajax hier mee had gekomen had ik dat super gevonden. In het voorstel van AZ had ik graag gezien dat ze de percentages gelijk hadden getrokken, dus of iedereen 15%, of iedereen 25%.

7 april 2020 om 23:22

Omdat ze geld van Aajx willen hebben, daar gaat het om. Az weet dat Ajax dan het dubbele van hun moeten betalen. Als je naar omzet kijkt, dan kunnen clubs als Feyenoord en PSV ook dik bijdragen.

Makkelijk praten van AZ. Ze zullen zeer waarschijnlijk toch de voorrondes CL niet doorkomen. Er is in Nederland geen sprake van onderlinge solidariteit maar ieder voor zich en allemaal voor hun eigen belang. Als Ajax de groepsfase CL gaat spelen gewoon de 40 miljoen zelf houden. Want Ajax heeft ieder jaar de CL inkomsten hard nosig met hun dure huishouding.

7 april 2020 om 22:42

Met mensen zoals jij gaat Nederland het wel redden als het aankomt op solidariteit. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken. Ik vind dat iedere club die volgend seizoen Europa ingaat moet bijdragen aan een solidariteitspot voor de rest. De hoogte van de bijdrage daar buitengelaten. Het Nederlandse voetbal staat altijd voorop. Ik ga ervan uit dat Overmars en van der Sar daar ook zo over denken.

8 april 2020 om 00:12

En op de lange termijn is met dank aan het egoïstische korte termijn denken zoals jij hier beschrijft niks meer van Ajax over, behalve dat ze vaak kampioen zullen worden van een armzalige eredivisie waarin ze nauwelijks tegenstand krijgen. KKD bestaat niet meer omdat vele clubs zijn omgevallen door de Corona-crisis en geen solidariteit. Fantastisch voor de jeugdopleiding van Ajax (not). NL mag nog 1 ploeg inschrijven voor de CL, maar die moet 3 voorronde overleven en 1 of 2 ploegen voor de EL die zich toch nooit weten te plaatsen voor de groepsfase. Buitenlandse voetballers willen niet meer naar de gedevalueerde eredivisie komen, waardoor Ajax zich ook nooit meer weet de plaatsen voor het miljoenenbal. Het is een doemscenario, maar niet heel onlogisch met de recessie die volgt na de coronacrisis.

8 april 2020 om 06:16

Juist daarom is het goed om het seizoen af te maken en ajax niet die 40 miljoen te gunnen.

8 april 2020 om 10:35

@mitchkot En als AZ wel de groepsfase haalt, blijf je dan alsnog bij je standpunt?

8 april 2020 om 10:42

Ik geef AZ minder dan 5% kans om de voorrondes door te komen. Dus dat is bijna te verwaarlozen en niet te doen voor AZ.

8 april 2020 om 10:51

Dat is geen antwoord op mijn vraag. Wat jij stelt is geen feit, maar onderbuik gevoel. De vraag was of je bij je standpunt blijft als AZ wel de groepsfase haalt.

Ik zou zeggen doe lekker 40% van komend seizoen uit de Europese campagne verdelen onder de teams uit de eredivisie en keuken kampioen (jeugd teams uitgesloten). Daarvan verdeel je 60% onder de clubs van de eredivisie (de Europees spelende teams uitgesloten) en 40% onder de eerste divisie (jong teams uitgesloten). Zo heeft iedere clubs zijn financiën binnen en hebben we als Nederlandse clubs die Europees voetballen toch de rest van de clubs geholpen waar nodig.

7 april 2020 om 22:32

Hoe wil je dit geld verdelen? Als ploeg A geen schuld heeft en ploeg B 5 miljoen euro schuld kan je moeilijk beide ploegen 2,5 miljoen geven. En kom je ook in aanmerking voor dit geld als je wanbeleid blijft voeren? Ik denk dan aan teveel contractspelers of straks nog even een paar dure spelers aantrekken bijvoorbeeld.

7 april 2020 om 23:01

Ik zou zeggen, doe eens lekker niet. Haal het geld gewoon uit de TV gelden pot van de eredivisie zodat ook Feyenoord en PSV met hun dikke begroting meebetalen. Iedereen wil maar heel veel geld van Ajax weghalen, gaat echt nergens over.

7 april 2020 om 23:47

Dus dan is Ajax in principe voornamelijk de klos, er vanuitgaande dat er maar een Nederlandse club de groepsfase haalt. Solidairiteit is prima, en ook Ajax is gebaat bij fatsoenlijke tegenstand, maar om nou de topclubs te laten opdraaien voor het wanbeleid van de andere clubs gaat me wat ver.

8 april 2020 om 10:58

@sebasjuh 40% van de totale Europese inkomsten is natuurlijk erg overdreven. Adzevedo heeft hier boven ergens geopperd om het bij een % van het start geld te houden wat de clubs krijgen bij aanvang, en hoe de club dan verder presteert in Europa (premies voor winnen van wedstrijden, volgende ronde bereiken, etc), is dan voor de club zelf. Dat zou ik een prima oplossing vinden.

Ik vind dit geen heel raar uitgangspunt van az. Over het percentage kun je dan misschien nog discuseren. Wat ik misschien nog interessanter vindt is, waarom 2 jaar en niet substantieel een percentage terug laten vloeien naar de andere clubs. Uiteindelijk kun je er dan voor zorgen dat clubs gezond blijven maar ook de competitie kan daar van profiteren doordat de overige clubs ook sterker kunnen worden.

7 april 2020 om 22:40

Ik denk twee jaar omdat de FFP regels bijvoorbeeld een jaar niet zouden gelden. Waardoor je dus eigenlijk een extra jaar hebt om je zaken op orde te krijgen.

7 april 2020 om 23:02

Het is wel raar, Ajax moet dan de hoofdmoot betalen. Gewoon naar omzet kijken en op basis daarvan storten. Of TV gelden van Fox eennmalig gelijk verdelen.

7 april 2020 om 23:13

Waarom moeten de rijkere clubs opdraaien om de kleinere clubs gezond te houden? Prima en mooi gebaar als bijv. Ajax een paar miljoen vrijwillig doneert maar je plan slaat echt nergens op. Lijkt een beetje op het geldinfuus naar landen als Italië.

8 april 2020 om 02:01

Clubs die CLof EL spelen betalen al een bedrag terug aan de eredivisie want hierdoor konden de clubs met kunstgras deze velden vervangen door gewoon gras.

8 april 2020 om 11:00

@FC Moulijn Zoals Lucagio al aangeeft, er vloeit al een gedeelte terug van de Europese gelden.

Een club als Feyenoord, die in principe bijna net zoveel potentie hoort te hebben als Ajax, hoeft dan minder in te leveren omdat daar 15 jaar lang wanbeleid hebben gevoerd. Nee, niet de Europese gelden moeten ingeleverd worden, maar een andere verdeling van de televisie gelden. Zo kunnen ajax, PSV, Feyenoord, en een gedeelte van de subtop de lasten gedeeld dragen. Dit lijkt mij een stuk eerlijker.

7 april 2020 om 23:05

Goed punt, Feyenoord en PSV moeten ook dik bijdragen. Qua begroting scheelt het allemaal niet zoveel maar qua in de pot doen kijkt iedereen alleen maar naar Ajax.

8 april 2020 om 11:06

@speedyafc Het gaat niet om een % van de begroting, maar een % van de inkomsten. Daarmee wil ik overgins niet zeggen dat ik het volledig eens ben met het plan van AZ. Ik had graag gezien dat het voorstel zou zijn een gelijk %, voor zowel de EL, als de CL.

8 april 2020 om 11:49

Dus clubs met veel inkomsten en veel uitgaven (hoge salarissen bijvoorbeeld) moeten extra veel bijdragen aan de stroppenpot maar clubs met minder inkomsten en minder uitgaven, maar wel dezelfde begroting niet? Kom op zeg, dat gaat Ajax dus nooit doen. Slaap lekker verder in Alkmaar. Het is wel erg makkelijk om iemands anders geld uit te willen delen.

Ik vind het geen onredelijk voorstel van AZ eerlijk gezegd, een prima plan. Als je zegt dat het gekoppeld is aan stoppen dan krijg je weer dat geschreeuw dat het omkoping is of chantage. Maar ja, dit balletje zal ook niet zonder overleg zijn opgegooid denk ik zomaar? Als clubs als Ajax, PSV en AZ al onderling contact hebben gehad, dan weet je gewoon dat het allemaal onderhandeling is. Komt Ajax met het voorstel is het gelijk kansloos vanuit de positie waarin de club zich bevind. AZ heeft in dat opzicht een beter verhaal. De soap gaat door ...

7 april 2020 om 23:07

Het is wel onredelijk, het leeuwendeel van de inleg komt bij Ajax te liggen. En dat alleen maar omdat Ajax afgelopen jaren met solide beleid Europees heel goed gespeeld heeft. En dat geld wil men nu bij Ajax afromen, omdat Ajax met haar Europese rating veel meer krijgt dan de rest. Men moet gewoon naar omzet kijken, dan zie je een heel ander beeld namelijk dat rijke clubs als Feyenoord en PSV samen meer omzet hebben dan Ajax en dus samen ook meer moeten bijdragen dan Ajax alleen.

7 april 2020 om 23:42

Het is een eerste voorstel, dan gaat Ajax proberen het clubafhankelijke en prestatie gedeelte van de inkomsten eruit te slopen en ervoor te zorgen dat het alleen gaat over de startpremie en de televisiegelden en dan is Ajax ook dik tevreden. Valt ook genoeg voor te zeggen, waar de startpremie en de tv gelden niet club gebonden zijn is de toelage over de laatste 10 jaar op basis van sportieve prestaties. Kwestie van een beetje onderhandelen, laat dat maar aan Overmars over. Ik maak me daar niet zo'n grote zorgen om. Het eerste waar Overmars over sprak was het solidariteitsfonds om clubs van het kunstgras af te krijgen. Nou ja, dat is misschien 5 procent totaal? Nu komt AZ met 25 procent wat 2 jaar duurt. Maak je er niet te druk om zou ik zeggen en laat sommige mensen maar in hun waan (chris Woerts bijvoorbeeld). Het kan trouwens ook een solidariteitsfonds staan wat garantstellingen en leningen bied, het hoeft niet per se een gift te zijn.

Ik denk dat er betere manieren zijn om dit te doen. Het idee is goed, maar de uitwerking is minder. Ik denk dat het eerlijker is om iedere club een percentage van de omzet in een pot te laten steken, of iedere club die Europees speelt hetzelfde percentage van de Europese competities in te laten leggen en niet de ene club 25 en de andere 15 procent. Het lijkt me mogelijk om dat als renteloze lening beschikbaar te stellen voor de clubs die het nodig hebben. Want eerlijk, de rente is momenteel toch belachelijk laag. Dan stel je in principe geen clubs die wanbeleid voeren in het voordeel ten opzichte van clubs die goed beleid voeren. Want het geld zomaar weggeven lijkt mij een minder goed idee, sommige clubs zijn gewoon een bodemloze put. De aflostermijn is een andere discussie, die zal absoluut over de lange termijn gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller2513
C. StengsAanvaller255
M. BakkerKeeper00
M. BizotKeeper240
R. de BoerKeeper20
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

12 fans
Coach, 41 jaar
SeizoenClub
2019- AZ
2017-2019 AZ
2016-2017 SC Cambuur
2009-2013 PEC Zwolle
2007-2009 Sparta Rotterdam

In de wandelgangen

Vrijdag 29 mei
Borussia Dortmund is absoluut niet van plan om de vraagprijs voor Jadon Sancho te verlagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren