‘Ik denk dat de UEFA wel vijf keer gezegd heeft dat het geen dreigement is’

Vrijdag, 3 april 2020 om 13:59Rian Rosendaal • Laatste update: 14:31

Het seizoen in de Jupiler Pro League wordt zo goed als zeker definitief stopgezet, zo kwam donderdag naar buiten. De voorgenomen plannen vielen slecht bij de UEFA, daar de Europese voetbalbond juist wil dat de aangesloten bonden solidariteit tonen tijdens de coronacrisis. In een donderdag afgegeven verklaring laat de UEFA weten dat de kans zelfs aanwezig is dat er een streep wordt gezet door de Europese tickets. Van een drukmiddel is echter geen sprake, zo verzekert Pro League-voorzitter Peter Croonen.

"Ik denk dat ze (de UEFA, red.) vanochtend wel vijf keer gezegd hebben dat het geen dreigement is", aldus Croonen in gesprek met Sporza. "Wanneer er in een land een consensus is over de verdeling van de Europese tickets en wanneer dat sportief aanvaard wordt door de verschillende ploegen, dan denk ik niet dat dat een probleem kan zijn voor de UEFA." Koploper Club Brugge, met Ruud Vormer in de gelederen, plaatst zich in dat geval rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, terwijl nummer twee AA Gent voorrondes gaat spelen. Charleroi, Royal Antwerp en Standard Luik beginnen aan de voorrondes van de Europa League. Voor Antwerp is directe plaatsing nog mogelijk, als de bekerfinale tegen Club Brugge vóór 30 juni plaatsvindt en deze winnend wordt afgesloten.

Croonen is blij met de opheldering van de UEFA, maar plaatst tevens een kanttekening bij het persbericht. "Natuurlijk heeft de UEFA een perspectief, zoals ook wij ons perspectief hebben. Wij hebben onze beslissing met unanimiteit genomen, in de overtuiging dat het de beste beslissing was, met een absolute prioriteit voor de volksgezondheid." De verwachting is dat op de algemene vergadering van 15 april definitief wordt besloten dat het seizoen in de Pro League niet meer wordt hervat in de zomermaanden.

In de optiek van Croonen is het goed dat de UEFA solidariteit tussen de verschillende bonden predikt. "Maar solidariteit kan nooit uniformiteit betekenen", benadrukt de Belgische bestuurder. "Perspectieven zijn overal anders en de ene situatie is de andere niet." Croonen geeft gelijk een voorbeeld. "Kijk maar naar Wit-Rusland, waar ze gewoon doorspelen. Wij hebben aangegeven dat we op geen enkele manier niét solidair willen zijn met beslissingen van de UEFA. Als er gevoetbald wordt in juli en augustus zal dat ook consequenties hebben voor onze kalender. Dat beseffen we en dat is op zich geen probleem. Die solidariteit zal er zijn."


Poll

De Europese tickets voor Belgische clubs moeten inderdaad geschrapt worden


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door shades)

Ik zou in Belgie de Play-offs volledig afschaffen en de laatste speelronde van reguliere competitie op 27 juni spelen en vervolgens de bekerfinale en play-off finale om promotie en degradatie op 30 juni laten spelen. Precies een dag voor alle contracten van spelers aflopen. Dan heeft iedereen twee keer tegen elkaar gespeeld en heb je dus een mooie eindstand, zonder dat teams nog wedstrijden moeten spelen of het nietig verklaren van het seizoen. Dan kun je ook een terechte kampioen aanwijzen. Wat dat betreft is het een geluk voor Belgie dat ze die play-offs hebben ingevoerd, zodat ze nu kunnen terugvallen op reguliere competitie om alsnog een eindstand te kunnen bepalen. Ik verwacht dat 27 juni en 30 juni, wel weer gevoetbald kan worden. Die data is pas over 3 maanden en tegen die tijd zal het coronavirus wel grotendeels onder controle zijn. Desnoods speel je die wedstrijden zonder publiek uit. Ook zou je die wedstrijden op de laatste speeldag kunnen zien als een vervroegde voorbereiding fysiek technisch gezien. Normaal beginnen de voorbereidingen altijd begin juli, nu kun je dat vervroegen naar midden juni met daartussen nog een laatste speeldag. De zomerstop die de spelers dan hebben, is dan van nu tot midden juni, i.p.v. eind mei tot begin juli. Belgie heeft wat mij betreft het makkelijkste besluit van Europa, samen met de landen: Oostenrijk, Zwitserland, Schotland en de andere landen die een play-offs of dubbele competitie hebben. Deze landen hebben hierdoor geen dilemma en kunnen terugvallen op de reguliere competitie en dat als eindstand gebruiken, wat ook het meest rechtvaardig is. Die zitten niet in een situatie, zoals Nederland dat elke beslissing die je neemt, oneerlijk of schreef is. Nederland zit nu duidelijk met een dilemma als de competitie niet kan worden uitgespeeld. Dan moeten ze of de huidige eindstand gebruiken, of eindstand van winterstop of het de eindstand van vorig seizoen gebruiken als dit seizoen wordt nietig verklaard, wat geen van de opties rechtvaardig is.

3 april 2020 om 14:26

Ik zou het seizoen gewoon lekker laten voor wat het was en de clubs nu de tijd geven om de vraagstuk omtrent de begroting zo goed mogelijk op te kunnen lossen.

3 april 2020 om 14:34

De piek word pas over 6-8 weken verwacht en de gemiddelde tijd op de IC per patient is ongeveer 23 dagen. Over 3 maanden zijn de Ic's waarschijnlijk nog niet eens afgeschaald. Komt nog bovenop dat zodra er een voetballer besmet raakt in die periode die hele plannen (die al kansloos zijn) weer de prullenbak in kunnen. Overigens kent Belgie al een terechte kampioen, zelfs met een laatste speelronde kunnen die niet meer ingehaald worden.

3 april 2020 om 14:41

Als het mogelijk is die wedstrijden te spelen lijkt me dat een goede oplossing, maar als het niet mogelijk is dan zij het zo. Dan kun je mogelijk het Europese ticket dat verbonden is aan de beker doorschuiven naar de competitie (nummer 3 rechtstreeks geplaatst nummer 4 en 5 voorrondes spelen) en de bekerfinale spelen op het moment van de supercup (die toch niet gespeeld kan worden als er geen bekerfinale is voor 30 juni). Dan speel je nog steeds voor een prijs, alleen niet meer voor het Europese ticket. De promotiefinale kan dan ook niet doorgaan, maar dan degradeert er gewoon niemand en mogen zowel Beerschot als OHL naar 1A. Ik denk dat dat de meest nette oplossing zou zijn in het geval dat er geen wedstrijden meer gespeeld kunnen worden.

3 april 2020 om 15:28

België heeft toch allang bekend gemaakt hoe ze het seizoen gaan eindigen? Leuk proefballonetje voor een ander scenario, maar dat gaan ze echt niet meer veranderen

3 april 2020 om 16:09

Er is zeker nog geen uniformiteit op dat vlak. Voornamelijk het al dan niet degraderen van Waasland-Beveren zal nog voer voor discussie zijn, net als de bekerfinale Antwerp-Club Brugge.

Als alle competities een stand nemen zou ik het geweldig vinden. Stop die tickets maar in je reet. De welzijn van spelers is belangrijker. Als je straks het huidige seizoen in een maand afmaakt en daarna meteen doorgaat naar het nieuwe seizoen hebben de spelers een enorm lang seizoen met weer een korte zomer vanwege het EK. En dat blijft doorgaan tot na het WK. op deze manier ga je veel blessures zien bij top teams.

"wanneer er in een land een consensus is over de verdeling van de Europese tickets en wanneer dat sportief aanvaard wordt door de verschillende ploegen, dan denk ik niet dat dat een probleem kan zijn voor de Uefa." Het is zoals Croonen zegt. Als er zelfs in het land zelf consensus heerst, hoe kan de Uefa er dan een probleem mee hebben? Ik had eerder een omgekeerde situatie verwacht waarin de Uefa de huidige leiders overal tot kampioen zou inroepen en er dan een golf van kritiek van de rest zou komen. Maar de Uefa wil ons laten doorgaan? Wellicht weer onder druk van de G5 die willen doorgaan om hun miljoenen/miljarden aan tv-rechten te vrijwaren, maar je moet gewoon realistisch zijn. Er is toch niemand die gelooft dat we half mei of zelfs in juni alweer beginnen voetballen? Dan heb je een redelijk gigantische plaat voor je kop. Wat bijvoorbeeld als er een speler besmet raakt? De hele ploeg in quarantaine? Wat dan? Of wat als ze permanente longschade oplopen? En sowieso is er niks aan zo'n wedstrijd in een leeg stadion. En je kan er gif op innemen dat als er bijvoorbeeld over het kanaal nog gevoetbald wordt en Liverpool zich tot kampioen kroont, duizenden liverpool fans de straat op zullen trekken om te vieren. Wil men dat dan? Idioten. De Uefa en G5 maken zich belachelijk en dat doet men al helemaal door landen als Belgie op de vingers te tikken en om solidariteit te vragen. Als er iemand niet solidair is, zijn het toch wel de G5 zeker? Zij die elke 2 of 3 jaar een groter stuk van de taart opeisen. Men geeft geen hol om Belgie en andere kleine landen. Dat is voor iedereen wel duidelijk. Ze zijn gewoon bang dat de druk in Duitsland, Enegland, Franrkijk, Spanje en Italie om er mee te stoppen nog verder groeit wanneer de kleine landen op eigen houtje beslissen om er wel mee te kappen. Want als alle buurlanden ermee stoppen krijg je het nog moeilijker uitgelegd dat je door gaat. Altijd maar dat geld en eigenbelang waar het om draait, ik heb het een beetje gehad met de elite. Met de door en door corrupte fifa en uefa en hun WK met 48 landen, hun Nations League, hun vernieuwd WK voor clubs, hun WK in Qatar, hun Super League en met Agnelli, voorzitter van Juve. Ik ben blij dat iedereen dat in Belgie wel zijn gezond verstand gebruikt en solidariteit het eens haalt van eigenbelang en egoã¯sme want we moeten allemaal samen door deze globale gezondheidscrisis. Mooi dat een op veel vlakken bijzonder sterk verdeeld land hier de voortrekkersrol op zich neemt. Het is veelzeggend dat zelfs Michel Louwagie Club Brugge de titel gunt en zich er bij neerlegt, iemand die naast algemeen directeur van AA Gent toch ook een notoir Club Brugge hater is en ondanks zijn functie in geen interview de kans voorbij laat gaan om even om zich heen te schoppen. Maar zelfs hij heeft er vrede mee en legt er zich bij neer, evenals alle andere clubs die graag nog hadden gespeeld. Ik lees dat alleen Coucke nog per se wou doorgaan en bleef aandringen. Die clown maakt zich toch ook steeds ongeloofwaardiger. Het is zoals ik vanochtend ergens las: in uitzonderlijke omstandigheden word je soms genoopt tot beslissingen die in normale omstandigheden ondenkbaar lijken. Jammer natuurlijk dat die dertigste speeldag niet net een paar dagen vroeger viel want dan zaten we nu niet in de sh*t maar konden we gewoon Waasland-Beveren naar 2de sturen. Maar ik denk wel dat het vrij eerlijk is, de waardeverhoudingen zijn duidelijk en uiteindelijk moesten we nog maar 1 speeldag en dan had elk team 2x tegen elkaar gespeeld, anders dan in bijvoorbeeld Duitsland. Maar ook zij zullen volgens mij niet om de realiteit heen kunnen, ook al willen ze er alles aan doen om nog te spelen en zo hun miljoenen aan tv-rechten te vrijwaren.

3 april 2020 om 14:45

Ik vind het uiteindelijk wel een sterk signaal dat zowat de hele G6 (ik reken Antwerp er even bij) er mee akkoord lijkt te gaan terwijl eerder er toch negatieve gevoelens waren over dit onderwerp van de kant van Coucke, Geyssen en Venanzi. Als het opgelost raakt is het mooi dat iedereen het eens is met elkaar. Toch wel anders dan de normale handelingen zoals dat de degradant elk seizoen wel een paar licenties zal aanvechten om er toch in te blijven door extrasportieve redenen.

3 april 2020 om 15:35

Euhm ja. Enerzijds denk ik wel gewoon dat bepaalde mensen (waaronder dus zeker Coucke) hun pogingen staakten omdat ze beseften dat ze zwaar in de minderheid waren en geen andere optie hadden dan uiteindelijk in te binden. Had hij meer medestanders gehad dan werd er misschien oorlog gevoerd via juridische procedures maar als je voelt dat je geã¯soleerd staat, bind je volgens mij sneller in, al dan niet puur om wat goodwill te creã«ren bij de andere voorzitters. Altijd nuttig voor in de toekomst, als je zelf eens een voorstel lanceert of zo dan kan je zeggen van wij hebben ons toen ook fair opgesteld, nu reken ik op jullie solidariteit. Dus of ze echt hun leven gebeterd hebben, hmm. Overigens zijn er alweer clubs die anderen hun licenties aanvechten dus ja. Veel zal afhangen van de beslissingen die de werkgroep nog zal nemen maar ik verwacht wel nog wat onsportiviteit zoals we het gewend zijn. Anderzijds zou ik het voor 1 keer wel begrijpen dat Waasland-Beveren zich onfair behandeld zou voelen mocht de werkgroep haar tot degradatie veroordelen zoals ergens geopperd werd. De minst slechte oplossing lijkt me een competitie met 18. Dus om jou te beantwoorden, misschien ben ik gewoon een slecht en pessimistisch mens maar ik vind hierin niet iedereen even geloofwaardig overkomen. Desondanks positief inderdaad want uiteindelijk hadden ze het alsnog veel harder kunnen spelen en daar kunnen we iedereen en zeker de andere G6 clubs alleen maar voor bedanken. Een mooi gebaar.

Wat een b*llshit zeg die 'Europese familie'. Ook de eerste keer dat ik het hoor... Als er echt een Europese familie was dan stopten nu alle competities tot deze crisis over is (waarvan trouwens niemand kan weten wanneer dit precies zal zijn). Denken puur aan geld. Ik vind het om te janken.

3 april 2020 om 18:33

Tja voor de grote landen hangt de dreiging dat de melkkoe ( lees: de tv rechten) hun centen terug vragen of niet betalen. Dus wachten de grote competities simpelweg op de nationale overheden om te beslissen, zodat overmacht kan ingeroepen worden en ze financieel niet zwaarder geraakt worden.

Oké. Als een organisatie tot 5 keer toe moet zeggen dat het geen dreigement is, dan... Rare wereld. De clubs moeten 'solidariteit' tonen tijdens de coronacrisis is ook zoiets. Het gaat enkel om 'onze' solidariteit, waarbij onze in kapitelen staat en in dezen uitsluitend de belangen van de UEFA uitdrukt. Gelukkig heeft Croonen zijn eigen perspectief (en de rest van de bonden hopelijk ook).

Qua timing is het gewoon onmogelijk om de volledige kalender nog af te werken : 1 match reguliere competities, 10 play-off matchen met bijkomende finales & de bekerfinale. Zo kom je in het beste geval op 12 speeldagen. Als je die afwerkt aan een ritme van 3 matchen per 2 weken zit je aan 2 maand + 1 a 2 weken training voor je effectief hervat. Zelfs als de corona-maatregelen midden mei voldoende zijn afgezwakt om hier daadwerkelijk aan te beginnen ben je nog zoet tot eind juli. De start van het volgende seizoen staat gepland op 24 juli en tussendoor zou je nog een trainingskamp en 2-3 weken verlof moeten plannen voor de spelerskern. Hoe de Uefa nu voorstelt om in juli en augustus te voetballen en dreigt met uitsluiting van Europees voetbal is te gek voor woorden. Hun eigen kwalificatierondes lopen van 25 juni tot en met 27 augustus.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Clinton MataVerdediger91
C. De KetelaereMiddenvelder94
N. LangAanvaller93
B. MecheleVerdediger80
S. MignoletKeeper80
É. BalantaMiddenvelder81
H. VanakenMiddenvelder83
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

31 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren