‘Hij zal het zelf niet zeggen, maar Neymar mag zijn veters nog niet strikken’

Zondag, 29 maart 2020 om

Liverpool leek met een voorsprong van 25 punten op Manchester City onbedreigd op de eerste landstitel in 30 jaar af te stevenen. Door de uitbraak van het coronavirus is echter alles in de voetballerij op losse schroeven komen te staan en momenteel wordt er druk vergaderd over de opties om het Premier League-seizoen tot een goed einde te brengen. Roberto Firmino had dit seizoen voor het eerst in zijn loopbaan landskampioen kunnen worden, maar het is nog maar de vraag of the Reds de titel toegekend zullen krijgen. Voor de Braziliaan zit er voorlopig niets anders op dan geduld te tonen en hier heeft hij zich eerder in zijn loopbaan al in kunnen bekwamen. De carrière van Firmino kent namelijk een bijzonder verloop, dat hem van de tweede klasse in Brazilië, via de Bundesliga naar de felle schijnwerpers van Anfield voerde.

Door Robin Bruggeman

Roberto Firmino Barbosa de Oliveira kwam 28 jaar geleden ter wereld in de wijk Trapiche da Barra in Maceió. Hoewel de buurt eigenlijk geen favela genoemd mag worden, scheelde het niet veel en Firmino groeide op onder het toeziend oog van een bijzonder bezorgde moeder. Om haar zoon te behoeden voor de gevaren op straat installeerde de familie scherpe ijzeren punten op de achtermuur van het huis, om zo te voorkomen dat het jonge voetballertje wegsloop. “Het is hier altijd gewelddadig geweest en Roberto’s moeder was erg beschermend. Hij was gek van voetbal, maar het was moeilijk voor hem om buiten de deur te komen. Hij sprong daarom over de muur heen om met ons op straat te kunnen spelen. Hij is een keer gevallen en had toen hechtingen in zijn knie nodig, het litteken zit er nog steeds”, blikte beste vriend Bruno Barbosa dos Santos onlangs terug in gesprek met de BBC. Zelfs een muur met scherpe punten kon Firmino, soms geholpen door zijn trainer die een trapje aan de andere kant zette, niet van het voetbal afhouden en al snel werd duidelijk dat hij een bijzonder talent had.

De jongen die zijn vader José hielp bij het verkopen van flesjes water op straat viel bij zijn eerste club Clube de Regatas Brasil dusdanig op dat voormalige middenvelder Luciano ‘Bilu’ Lopes stages voor hem regelde bij São Paulo en het relatief onbekende Figueirense. Waar de Braziliaanse grootmacht niet toehapte, bestonden er bij Figueirense weinig twijfels. Toenmalig jeugdtrainer Hemerson Maria had al snel door wat voor vlees hij in de kuip had: “Roberto kwam hier halverwege 2008 voor een proefperiode. Dat duurt normaal gesproken maximaal een maand, maar afhankelijk van de speler kan het ook minder zijn: twee weken, tien dagen, noem maar op. Roberto’s proefperiode duurde slechts een halfuur, hij was buitengewoon. Hij deed vrijwel niets fout, liet zijn enorme technische kwaliteiten zien en scoorde, om het allemaal af te maken, ook nog eens twee keer met een omhaal. Iedereen had het na afloop over hem en we hadden al snel door dat we met een enorm speciale speler te maken hadden.”

Firmino speelde vooralsnog 44 interlands namens Brazilië

‘Ik kreeg de vraag of hij niet kon praten’
Met een verhuizing van het in het noordoosten van Brazilië gelegen Maceió naar het drieduizend kilometer zuidelijkere Florianópolis zette Firmino een volgende stap richting zijn droom, die echter ook de nodige offers met zich meebracht. De timide jongeling, die in deze tijd nog als controlerende middenvelder speelde, zou zijn moeder een jaar lang niet zien en het kostte hem ook even om te ontdooien, weet Lopes nog: “Niet lang nadat ik Roberto naar de club had gebracht, kreeg ik een telefoontje van het hoofd jeugdopleiding met de vraag of hij niet kon praten, zo stil was hij. Ik belde hem daarom en zei: ‘Roberto, je moet iets zeggen, vraag om de bal, praat tegen de staf.’ Daar zei hij niets op, hij lachte alleen maar.” Voor Maria, die het talent onder zijn hoede kreeg, was dit ook niet altijd even makkelijk, zo vertelde hij een aantal jaar geleden aan Bleacher Report: “Toen hij naar Figueirense kwam was ik de trainer van het Onder-17-elftal en heb ik hem een week Alberto genoemd. Niet omdat ik bezig was met een truc om te zien hoe hij zou reageren, ik dacht echt dat hij zo heette. Ik zei ‘Alberto doe dit’, ‘doe dat’ en hij heeft er geen een keer over geklaagd. De fitnesscoach verbeterde me op een dag en daarna riep ik hem bij me: ‘Diogo vertelde me dat je naam Roberto is en geen Alberto, klopt dat?’ Hij knikte en zei: ‘Dat klopt, meneer. Het is Roberto.’ Ik kon het niet geloven.”

Het duurde niet lang voordat Firmino op begon te vallen in het shirt van Figueirense en in 2009 kreeg hij een uitnodiging van Olympique Marseille om op proef te komen. Deze stage eindigde echter in een persoonlijk drama toen de destijds zeventienjarige aanvaller vast werd gezet op het vliegveld van Madrid en uiteindelijk zelfs weer terug werd gestuurd naar Brazilië: “Marseille vroeg ons of hij een paar weken op proef kon komen en wij hebben daarmee ingestemd”, blikte voormalig directeur van de Figueirense Erasmo Damiani eerder terug. “Iedere Braziliaan die naar Spanje reisde moest toen een hele stapel documenten meenemen, waaronder een creditcard, zorgverzekering, bewijs van onderdak, er werd een enorm beperkend beleid gevoerd. Hij zou ook niet in Madrid blijven, het was gewoon een tussenstop, maar ze lieten hem niet door. Roberto belde daarna in tranen zijn moeder op. Ik moest vliegveld Barajas opbellen om aan een politieagent te vertellen dat hij een voetballer was, maar ze wilden niet luisteren. Ze besloten gewoon om hem terug te deporteren naar Brazilië.” Een maand later lukte het hem via een directe vlucht naar Parijs alsnog om in Marseille te komen, maar Firmino slaagde er niet in om les Olympiens ervan te overtuigen om aan zijn clausule van een miljoen euro te voldoen. Voormalig hoofdscout Jean-Philippe Durand moest in 2018 tot zijn spijt in de Franse pers concluderen het hier niet helemaal goed gezien te hebben: “Gezien wat hij sindsdien heeft weten te bereiken, moet dit als een fout van onze kant worden beschouwd.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Uit de oude doos! ?? ?? ?? ? ?? Roberto Firmino (19 jaar op de foto) kwam in januari 2011 voor 4 miljoen euro over van het Braziliaanse Tombense en maakte 4,5 jaar later voor 41 miljoen euro de overstap naar Liverpool ? ? ?? Stats Roberto Firmino voor TSG Hoffenheim? ? ?? 153 wedstrijden ? ? 49 doelpunten? ? #oldmemories #tsg #deutschland #firmino #hoffenheim #bundesliga #hoffe

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

Een jaar later waagde TSG Hoffenheim het, ondanks interesse van scouts van Arsenal en PSV, wel om Firmino voor vier miljoen naar Europa te halen en de Duitsers hebben hier geen spijt van gekregen. Firmino ontwikkelde zich razendsnel in Hoffenheim en werd na het seizoen 2013/14, waarin hij zestien doelpunten en twaalf assists produceerde, uitgeroepen tot de ‘doorbraak van het seizoen’. Het Liverpool van toen nog Brendan Rodgers betaalde vervolgens in de zomer van 2015 41 miljoen euro voor de Braziliaan, die onder Rodgers’ opvolger Jürgen Klopp echt op stoom zou komen. Klopp kende Firmino al uit de tijd dat hij nog trainer was van Borussia Dortmund en de veelzijdige aanvaller, die zichzelf niet lang na zijn komst ‘half Braziliaans, half Duits’ noemde, bleek perfect in het Vollgasfußball van de oefenmeester te passen. Met achtereenvolgens 10, 11, 15, 12 en, in het huidige nog lopende voetbaljaar, 8 competitiedoelpunten maakt hij op het eerste gezicht weinig doelpunten voor de spits van een titelkandidaat in de Premier League. Firmino is vanwege zijn manier van druk zetten en zijn kwaliteiten als een spelmaker echter onmisbaar voor het elftal dat in Sadio Mané en Mohamed Salah zijn echte doelpuntenmakers heeft.

‘Het is ongelooflijk hoe onzelfzuchtig hij is’
De kwaliteiten van Firmino worden volgens veel volgers van Liverpool nog weleens miskend, aangezien hij niet de blinkende cijfers kan overleggen van sommige van zijn collega’s. De aanvaller, die in augustus wel uitgroeide tot de eerste Braziliaan met vijftig goals achter zijn naam in de Premier League, was vorige week dan ook onderwerp van kritiek toen bekerhouder Liverpool door Atlético Madrid uit de Champions League werd gekegeld. Hoewel Firmino wel trefzeker was tijdens de return op Anfield, waar hij in competitieverband dit seizoen nog niet gescoord heeft, werd het gebrek aan doelpunten van the Reds in het tweeluik van de Spanjaarden hem toch aangerekend. Klopp wil hier echter niets van weten, zo gaf hij aan voor de camera van JOE: “Hij is een verbinder. Het is behoorlijk zeldzaam om iemand te ontmoeten die zo onzelfzuchtig is als Bobby. Bij hem is het een balletje hier, een balletje daar, hij geeft de passes en heeft er enorm veel lol in. Op een gegeven moment heeft hij dan door: ‘Oh, ik heb al vier of vijf weken niet gescoord.’ Het is ongelooflijk hoe onzelfzuchtig hij is, het maakt allemaal niet uit. Echt, hij is van wereldklasse. Gewoon een geweldige gozer.”

Klopp is zeer te spreken over Firmino

Zo kan het dat de spits die in 2019 zowel de Champions League als de Copa América won niet helemaal onomstreden is op club- en op interlandniveau. Bij de Goddelijke Kanaries heeft Firmino te maken met concurrentie van spelers als Gabriel Jesus en Gabriel Barbosa en niet iedere Braziliaan is ervan overtuigd dat hij het verdient om in de basis te staan. Volgens Damiani, de oud-directeur van Figueirense, heeft dit te maken met de manier waarop Firmino zijn loopbaan heeft opgebouwd zonder voor een van de grote clubs uit São Paulo of Rio de Janeiro te spelen: “Er zijn bij mij geen twijfels dat hij dan met andere ogen bekeken zou worden door de Braziliaanse media. Ze kunnen het gewoon niet accepteren dat iemand die niet op een van die plekken heeft gespeeld het geweldig doet in Europa. Deze vooroordelen zijn helaas heel gewoon in onze voetballerij”, is hij stellig. Thuis in Maceió kan de 44-voudig international in ieder geval niet meer stuk, zo blijkt uit een vragenrondje van de BBC: “Roberto is op dit moment de allerbeste Braziliaanse speler. Dit zou hij zelf nooit zeggen, maar ik wel: Neymar mag nog niet eens zijn veters strikken”, klinkt het stellig uit de mond van voorbijganger Sergio Araujo.

Tuchel telt zegeningen: 'Neymar en Mbappé zijn allebei goed in vorm'
Meer video's

Poll

Vind jij Roberto Firmino de beste Braziliaanse speler van dit moment?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door bvdp)

Goede spits die inderdaad meer kan dan alleen goals maken. Harde werker ook. Niet zo’n technicus als Neymar dus die vergelijking gaat niet op. Hij is alles dat Neymar niet is en dan dus in positief opzicht. Enige feedback is dat hij, zoals ook in het artikel staat, egoïstischer moet worden. Meer zelf scoren. Aan de andere kant speelt hij zijn eigen spel en is hij op die manier heel goed en belangrijk.

28 maart 2020 om 15:32

Bizar dat de bevolking van mening is dat hij niet in de nationale ploeg hoort te staan omdat hij niet in Rio of Sao Paulo gespeeld heeft. Als wij die logica aan zouden houden zou Van Dijk niet in Oranje mogen spelen. Neymar is wel echt nog een stukje beter hoor, maar is verder niet relevant omdat ze samen kunnen spelen.

28 maart 2020 om 16:01

Het duurde ook lang met van dijk. Het zou goed kunnen dat dat is omdat hij niet in de nederlandse top heeft gespeeld.

28 maart 2020 om 16:13

Dat zou kunnen, maar de keuze was niet reuze, dus we waren niet in de positie om hem te negeren en het heeft wel even geduurd voordat hij op het niveau was waar hij nu is.

Sergio araujo heeft zo te lezen weinig verstand van voetbal als je Firmino überhaupt al vergelijkt met Neymar en laat staan beter vind. Als je Neymars statistieken ziet bij brazilie en zijn clubs dan kan je dit toch niet serieus menen? Firminho is wel een hele goede speler die soms nog onderschat wordt. Door z'n manier van spelen ontzettend belangrijk voor Liverpool aangezien hij in dienst speelt van het elftal. Past perfect bij de speelwijze en hopelijk blijft hij nog jaren bij de club.

27 maart 2020 om 21:48

Ach die beste man is gewoon trots op het feit dat zijn dorp/stad een wereldvoetballer heeft voortgebracht. Dan begrijp ik het wel dat de realiteit je soms even ontgaat.

Echte teamspeler, nog maar weinig te vinden deze tijd. Maakt m niet uit wie scoort zolang er word gewonnen. En maakt veel vuile (kilo)meters voor een spits. Topper!

Ik denk juist dat je het moet omdraaien. Firminho mag niet de veters van Neymar strikken. Ney heeft nog maar 1 goal nodig om R9, te evenaren als het gaat om doelpunten in het nationale elftal van Brazilie. Wellicht zal hij ook Pele gaan inhalen. Dat is alleen weggelegd voor hele hele grote spelers en daar hoort Firminho niet bij. Nee, Firminho en Neymar in een adem met elkaar noemen is al verkeerd.

27 maart 2020 om 03:13

Ze vragen het aan een voorbijganger in zijn geboortedorp tijdens een opname over Firmino. Als je dat niet met een knipoog kan nemen heb je het niet goed begrepen.

27 maart 2020 om 10:42

Neymar in een adem met Ronaldo en Pele noemen is ook verkeerd, die stonden er wanneer het er echt om ging. Neymar mag echt de veters van R9 en Pele niet strikken

27 maart 2020 om 12:16

Niet dat ik hem perse beter vind (vind hem zelfs vaak tegenvallen, maar dat is met meer spelers bij Liverpool) Maar die statistieken zeggen niet zoveel. Firmino verloor een CL Finale, won hem, en staat nu ruim aan kop in de PL. Dan vind ik die statistieken toch indrukwekkender dan een kampioenschap en beker in Frankrijk.

29 maart 2020 om 13:38

Super leuk dat Liverpool het goed doet in de competitie maar dat zegt niks over de kwaliteiten van één speler. De Champions League winnen maakt je niet meteen een goede voetballer.

28 maart 2020 om 09:45

Wie is Firminho? Een mix van Firmino en Ronaldinho? Want dat zou wel een betere voetballer zijn dan Neymar hoor.

Wat een onzin, er zijn veel mensen die neymar door zijn gedrag niet mogen en dat snap ik wel, maar puur voetballend is hij gewoon een van de beste spelers ter wereld.

28 maart 2020 om 10:44

Sterker nog; puur voetballend is hij de beste.

ik ben zeker een Firmono fan maar Neymar is nog wel een niveautje hoger. dat is imo na Messi en Ronaldo de beste aanvaller ter wereld. Neymar kan alles wat Firmino kan maar dan nog veel beter

Neymar is de betere voetballer hoor, maar wat zijn er een hoop mensen hier die precies weten hoe goed Firmino is terwijl ze zijn naam niet eens kunnen spellen.

27 maart 2020 om 07:39

Vooral dat laatste stoor ik mij kapot aan haha. Hilarisch wel.

Firmino is zo'n speler die uitblinkt in een bepaalde tacktiek en mindset van een coach. In Liverpool's team is hij echt top en heeft hij veel verantwoordelijkheid en duidelijke rol. Binnen Brazilie is dat een andere tacktiek en heeft hij zeker niet dezelfde rol. Het is dan ook niet op zijn best gewoon in zo'n systeem.

Grote onzin natuurlijk. Ik ben een groot fan van Firmino en ik denk dat hij door veel mensen wordt onderschat, maar hij is toch niet het niveau van Neymar. Neymar in zijn beste vorm komt in de buurt bij het niveau Messi/ronaldo. Firmino vind ik van het niveau Benzema, Suarez, Aguero. Maar met zijn unieke kwaliteiten onmisbaar in het spel van Liverpool. Ik zou hem bij Liverpool ook niet ruilen voor Neymar als het zou kunnen, puur omdat het hele andere spelers zijn.

Als Firmino de beste Braziliaanse voetballer genoemd mag worden, zegt dat heel veel over het Braziliaanse voetbal. Natuurlijk niet, verre van zelfs. Maar wel een heel belangrijke speler voor Liverpool natuurlijk, daar is hij echt een van de steunpilaren. Nu ik ook weet dat ie als controlerende middenvelder is begonnen, zal ik ook niet meer wachten op een seizoen waarin ie meer dan 20 doelpunten maakt in de Premier League. Maar om in de spits te staan voor het Braziliaanse elftal moet er een betere zijn, hopelijk kan Gabriel Jesus nog die stap maken.

Firmino schittert in de PL+CL+overige competities. Neymar speelt tegen zwaar bedroevende tegenstanders waar ook Patrick Pothuizen er 30 in zou leggen. Die moet echt nog wel even veel meer van zichzelf laten zien hoor. Snap wel dat mensen Firmino geweldig vinden

28 maart 2020 om 00:48

Ja tuurlijk in de PL is het zo ongelofelijk moeilijk om te scoren. Daarom dat Tottenham en Chelsea als amateurs eruit vliegen in de CL en Liverpool ook tegen Atletico. Beetje respect voor de Franse league waar zoveel talenten uitkomen en vooral de PL daar alles opkoopt. En ben er zeker van dat Psg ook kampioen speelt met de vingers in de neus moesten ze in de PL spelen. Psg is een niveau hoger dan Liverpool, zelfs vorig jaar als ze niet zo bestolen werden tegen United dan hadden ze misschien wel de CL gewonnen ipv Liverpool.

28 maart 2020 om 21:35

Zeggen dat PSG een niveau hoger is dan Liverpool terwijl Liverpool de laatste 2 jaren de CL finale heeft gehaald en meer punten heeft dan PSG in een moeilijkere competitie. En niet vergeten dat PSG werd uitgeschakeld door de nummer 6 van de PL.

Firmino is gewoon een goede speler voor een Europese topclub, Neymar is een fenomenale speler. Ik heb werkelijk niets met Neymar en vind Firmino wel een toffe voetballer, maar Neymar is in alles een beduidend betere speler.

"Neymar mag z'n veters nog niet eens vastmaken". Beseft meneer wel welke uitspraak hij hier plaats. Als ik Firminho was had ik 'm gelijk gebeld om meneer Neymar te contacteren en zijn excuses te maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Everton137
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
FabinhoMiddenvelder50
G. WijnaldumMiddenvelder50
Roberto FirminoAanvaller50
Mohamed SalahAanvaller56
S. ManéAanvaller44
T. MinaminoAanvaller30
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

51 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Liverpool 5 0 1 0
2019/2020 Liverpool 38 9 0 0
2018/2019 Liverpool 34 12 0 0
2017/2018 Liverpool 37 15 1 0
2016/2017 Liverpool 35 11 5 0
Laatste voetbalnieuws

Driessen zet Ajax-kritiek kracht bij: ‘Dat je die vernedering moet ondergaan...’

Valentijn Driessen was woensdag ongenadig hard voor Ajax na de 0-1 nederlaag tegen Liverpool in de eerste groepswedstrijd van de Champions League. De chef voetbal van De Telegraaf concludeerde onder meer...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren