Gianluigi Buffon begaat ‘enorme blunder’ in ontmoeting met Chinese fan

Vrijdag, 14 februari 2020 om

Gianluigi Buffon ligt op sociale media onder vuur. De doelman van Juventus maakte donderdagavond na de Coppa Italia-wedstrijd tegen AC Milan (1-1) tijd voor een fan, maar grapte over het Corona-virus toen hij opmerkte dat de fan van Aziatische komaf is. Het moment werd vastgelegd en wordt vrijdag uitgemeten door de Italiaanse kranten. "Wat een blunder", zo schrijft La Gazzetta dello Sport. bijvoorbeeld.

Buffon deed donderdag negentig minuten mee en trof daarna een fan in de gangen van het San Siro. Hij zette zijn krabbel boven een foto van zichzelf, keek op naar de fan en zei: "Wees voorzichtig met het Corona-virus, hè. Ik houd je in de gaten. Shit, waar kom je vandaan? Wuhan?" Personen om Buffon heen lachten om de opmerkingen van de 42-jarige keeper. Hij liet blijken het als grap te bedoelen door de Chinese fan bij de wang te grijpen, alvorens weg te lopen om de volgende handtekeningen uit te delen.

De Italiaanse kranten schrijven dat de Chinese gemeenschap in Italië een toename van racistische incidenten waarneemt als gevolg van de verspreiding van het Corona-virus. In Nederland is dezelfde trend waarneembaar: volgens het Meldpunt Racisme is racisme richting Aziaten steeds zichtbaarder sinds de uitbraak van het virus. Vorige week maakte Dele Alli van Tottenham Hotspur nog zijn excuses, toen hij via Snapchat een video deelde waarin hij op een vliegveld een Aziaat in beeld nam, waarna een afbeelding verscheen met antibacteriële zeep en de tekst: "Dit virus moet sneller zijn om mij te pakken."

In de video, opgenomen op Heathrow in Londen, was de Engels international volledig ingepakt te zien, met de tekst: 'Corona whatttttt, luister alsjeblieft met geluid.' In het filmpje was te horen dat een groep mensen, waarschijnlijk van Aziatische afkomst, aan het praten zijn. Daarna draaide Alli zijn telefoon en nam hij een man van waarschijnlijk Aziatische afkomst in beeld. Het volgende beeld in de video liet antibacteriële zeep zien. Alli grapte met de bijgevoegde tekst dat het coronavirus geen grip op hem zal krijgen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door jeron)

Echt alleen op internet is zoiets een probleem. Mensen moeten een keer uitloggen van Twitter en de deur uit gaan. Wellicht dat je dit soort onbenullig geneuzel dan in perspectief kan plaatsen. Lekker. Boeiend.

14 februari 2020 om 20:13

Zie het leven eens wat meer luchtig in dan van die ellende lange zoektochten richting vermeend racisme te zoeken.

14 februari 2020 om 20:25

Ik vraag me ook oprecht wel af of dit nou echt racistisch moet worden geïnterpreteerd. Volgens de letter van de definitie misschien wel, maar ik heb hier eigenlijk niet zo heel veel moeite mee. Maar ik ben zelf ook geen Chinees en doorzie wellicht niet helemaal wat voor impact zo'n opmerking kan hebben. Het is in ieder geval niet erg handig van Buffon, die spaghetti-etende ballenvanger ( )

14 februari 2020 om 20:29

Niet alleen op internet, ook in de echte wereld zijn mensen steeds minder in staat om zaken te zien zoals ze bedoeld zijn..

14 februari 2020 om 20:51

Meestal wel gevoed door internet. Veel van dat volk is echt niet slim genoeg om dat allemaal zelf te bedenken.

14 februari 2020 om 20:57

Ik zie dat het voor de blanke Nederlanders in het blanke Nederland makkelijk is om racisme ten aanzien van andere doelgroepen te verwerpen. Eenvoudig natuurlijk, als je er nooit aan wordt blotgesteld. Dit is absoluut racisme, niet van een aggressief soort of van een Ku Klux gehalte, maar je zet een minderheid / doelgroep apart en zet ze voor schut. Die mensen voelen zich daardoor absoluut gekwetst en dat is helaas een realiteit. Ik ben ook een blanke man in het bijna net zo blanke Usa, maar heb hier wel geleerd dat je sommige zaken inderdaad in perspectief moet zien: namelijk dat blanken racisme makkelijk verwerpen omdat ze er zelf nooit het slachtoffer van zijn, en het dus zo als een grapje kunnen afdoen.

14 februari 2020 om 21:51

Je mag geen blanke zeggen, dat is racistisch, het is witte Nederlander.

14 februari 2020 om 22:04

Ridicuul om te veronderstellen dat racisme alleen aan blanken toebedeeld is. Ga maar eens in een Aziatisch, Latijns Amerikaans, of Afrikaans land wonen, dan merk je vanzelf dat het menselijk is. Verwerpelijk, maar zeker niet exclusief een probleem van blanken. In dit geval is het gewoon een foute grap. Dat is aanstootgevend, maar er is weinig ruimte voor aanstootgevend gedrag tegenwoordig.

14 februari 2020 om 22:10

Naja opzich ondervinden blanken er wel minder hinder van. Althans, in westerse landen waar ze de dominante groep zijn. Maar dat is racisme op maatschappelijk niveau en niet dit soort flauwe geintjes. Dit moet gewoon kunnen en ja, volgens de letter van de wet is dit misschien racisme te noemen, maar godnondeju we overdrijven het zo ontzettend.

14 februari 2020 om 22:21

Ridicuul? Want jij hebt als ervaringsdeskundige in al die regios gewoond? Ik ben in Mexico, Guatemala, Peru, Ecuador, China, Indonesia, India, etc geweest (niet gewoond, maar wel meer dan 3 weken per land geweest) en als blanke hoef je je echt geen zorgen te maken hoor. Die mensen dragen je op hun handen. Wellicht omdat ze ons als een rondwandelende portemonnee zien, maar je wordt absoluut met alle egards behandeld en racisme tegenover je zal niet gebeuren. Maar goed, genoeg daarover. Ik vind overignes ook dat deze grap van Buffon niet het juiste voorbeeld is om deze discussie te voeren, want die vind ik amelijk ook wel gewoon door de beugel kunnen (itt Alli zn snaps of tweets of wat dan ook)

15 februari 2020 om 01:12

Je groeit maar een ruggengraat. Als het bedoelt is om te kwetsen, snap ik dat iemand hier iets tegen wil doen. Als het niet bedoelt is om te kwetsen, hoef ik je ook niet serieus te nemen. Uitzonderingen daargelaten. En dat zeg ik als iemand die jarenlang racistische opmerkingen heeft moeten ondergaan.

14 februari 2020 om 21:42

Zoals in de tekst staat is er echter wel een groeiend racisme tegen mensen van Aziatische afkomst door het Corona-virus. Er wordt sommige mensen echt de toegang tot winkels/restaurants ontzegt, of winkels worden geboycot puur en alleen doordat de mensen in kwestie een Aziatische achtergrond hebben. Wilt natuurlijk niet zeggen dat Buffon dit racistisch bedoelt, maar echt handig is het niet.

Wel grappig, niet handig

14 februari 2020 om 20:54

Had 'm zelf misschien ook wel gemaakt. Als de Aziaat in kwestie dat dan niet leuk zou vinden moet hij/zij dit gewoon aangeven. Mag diegene mij even een stomme boer of kaaskop noemen. Bied ik mijn excuses aan en kunnen we allebei weer gelukkig verder leven.

15 februari 2020 om 01:04

#dijenkletser Als je geen grappige grap kunt verzinnen, maak dan gewoon geen grap.

15 februari 2020 om 07:58

#misverstand? Daar gaat het al mis. Dit was geen grap. En al was het wel een grap dan wil dat niet automatisch zeggen dat iedereen 'm leuk gaat vinden. #eeniederzijneigenhumor

Goh. Vind dit wel meer overdreven dan van Alli bv. Het is ook niet zo dat hij de persoon in kwestie negeert. Hij maakt een mop rechtsreeks met deze persoon en geeft hem nog een schouderklop. Als de persoon in kwestie er geen probleem van maakt, waarom moet een buitenstander zich hier dan druk in maken?

14 februari 2020 om 20:56

Precies dit is er mis ja. Vaak vind de persoon of groepering zelf iets helemaal niet erg maar toch vinden er dan weer mensen dat ze er stampij over moeten gaan maken. Lijkt mij een vermoeiend leven.

Zullen we anders eerst weer eens de definitie van racisme op gaan zoeken... Een slechte grap of zelfs belediging is geen racisme.

Mijn hemel, schiet mij maar af. Gadverredamme wat een zieke wereld leven we in als alles naar het negatieve wordt gedraaid. Gelukkig is dit voornamelijk op social media maar ik word hier gewoon echt misselijk van. Blijf alsjeblieft grappen maken iedereen, hoe misplaatst sommige mensen dit zeggen te vinden. Ik heb honderd keer liever dat iemand mij een keer goed de waarheid vertelt, mij onheus bejegend of een misplaatste grap over mij maakt dan dat iedereen mij overdreven loopt te pamperen. Bah.

Ik snap dat het allemaal onschuldig bedoeld is, maar je zou maar een Chinees zijn joh in deze tijden. Men ziet je gewoon als een wandelende ziekte.

14 februari 2020 om 22:07

Dat is tijdelijk joh. Vervelend voor ze, maar ik ben opgegroeid in een tijd dat Turk een scheldwoord was. Tegenwoordig zien we dat heel anders. Zodra het virus onder controle is, zal dat weer vervagen. Zelf ben ik lekker een paar keer extra naar de Chinees gegaan. Het helpt niet veel, maar toch leuk om het even te compenseren.

14 februari 2020 om 22:11

Dat is toch iets te simplistisch gesteld nee? “Het is maar tijdelijk”. Op die manier kun je echt alles relativeren tot op het bot. Die mensen zitten er momenteel mee, en daar kun je als bekendheid rekening mee houden. Moet Buffon dit doen? Nee, maar dan mogen er ook wel mensen kritiek uiten op het feit dat hij deze (naar mijn mening niet al te smakelijke) mop maakt. Maar we moeten inderdaad ook niet doen alsof Buffon een racistisch monster is dat aangepakt moet worden.

15 februari 2020 om 01:37

Precies. Het was een fout, meer niet. En dat mensen grappen maken of overdrijven is inderdaad van tijdelijke duur. Dat maakt het niet aangenaam, maar meer dan elkaar even corrigeren hoeft niet.

Hou toch op met dat het een blunder is.. Het is gewoon een grap! Laten we accepteren dat een Nederlander een krent is... Een drent is een boer, een westerling een kakker, een Marokkaan jat, een Belg is dom, Chinezen hebben Corona, Buffon eet alleen maar spaghetti enz... Uitdelen en incasseren ... Vroeger, toen sloten schoon waren en seks vies was

14 februari 2020 om 21:46

Natuurlijk is het een mop. Maar zoals gezegd in de tekst worden veel mensen tegenwoordig anders behandelt omdat ze van Aziatische afkomst zijn. Zoals Gangstarr hierboven zegt worden ze door sommigen als een wandelende ziekte gezien, en wordt hen de toegang tot bepaalde plekken ontzegd. Het is niet schandalig dat Buffon deze mop maakt, maar aangezien hij een mediapersoonlijkheid is kan dit sommigen misschien op ideeën brengen. En ik ben zelf niet van Aziatische afkomst, maar kan me inbeelden dat het een heel rot gevoel moet geven als iedereen je vies bekijkt. Ik vind het dus echt onhandig van Buffon om dit te doen (ook al bedoelt hij het waarschijnlijk niet slecht).

14 februari 2020 om 21:57

Is helemaal niet onhandig. Is een bewuste en grappige grap. Laten we ook ophouden met doen of het Coronavirus de nieuwe pest is. Het is gewoon een heftige griep. Als je gewoon gezond bent ga je er echt niet zomaar dood aan. Mensen die hun hele leven al roken of drinken staan er waarschijnlijk net zo slecht of slechter voor dan de mensen met Corona. Waar in Nederland worden Aziaten precies geweerd? En qua stigmatisering: ik kom uit Zwolle, en daardoor vindt een groot deel van de Randstad mij een boer. Ik zie de mensen uit de Randstad dan weer als kakkers of tokkies. Lekker boeiend wat wij van elkaar vinden...

14 februari 2020 om 22:06

Als je wat op het internet rond zoekt, vind je al snel verscheidene artikels over racisme omtrent het virus. En zoals je zegt is het totaal niet erg om dingen als “boer” of “tokkie” te zeggen (heb er persoonlijk ook totaal geen probleem mee om “domme Belg” genoemd te worden). Maar de grens bij mij moet getrokken worden als er mensen op basis van hun afkomst gediscrimineerd worden. Daarnaast is het virus ook geen gezondheidswandeling, er is een reden dat er meer dan 20 miljoen mensen momenteel hun woonplaats niet uit mogen en in quarantaine geplaatst worden.

15 februari 2020 om 20:13

Het hele punt is dat we moeten stoppen met alles opzoeken, uitzoeken en op de weegschaal leggen...jij bent voor Lierse?ken je die mop van die Belg??wij Nederlanders zijn krenten enz..ik kom uit het boerse Drenthe..dus ik stink naar koeienmest ...joh allemaal prima Onze Kebab-zaak noemt ons domme boeren, wij hem Turk (is een Egyptenaar) Onderaan de streep drinken we samen pils en hebben we respect voor elkaar!

14 februari 2020 om 21:59

Ik begin het steeds minder te begrijpen. In de gewone mensen wereld word dit vaker gedaan. Werk in een fabriek. Dit is dagelijkse kost. Alle nationaliteiten maken een grap over elkaar. Niemand loopt te janken. Slaat echt nergens op.

Jezus is dit racisme? Hoogstens een onsmakelijke grap die niet eens zo humoristisch. Malloten als dit zorgen ervoor dat mensen die echt racisme ondervinden lastig gehoor krijgen.

Zal vast niet slecht bedoeld zijn en of het racisme is kan iedereen over twisten. Dat ligt een beetje aan je definitie en vooral perspectief. Maar 2 feiten. 1. Veel Aziaten voelen zich ongemakkelijk bij deze grappen die toch niet grappig zijn. 2. Buffon en iedere andere idioot hebben nu toch inmiddels genoeg gelezen om te begrijpen dat dit onhandig en onnodig is. en als je zo graag grappig wilt zijn, wees dan iig ook echt grappig. Of komt er serieus echt iemand niet meer bij? Ik zie de grap niet. Gelukkig heeft (had) hij meer verstand van keepen!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Juventus

1062 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus6024
2.Lazio5935
4.Atalanta4531
5.AS Roma3911
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger243
P. DybalaAanvaller236
G. HiguaínAanvaller225
M. OlivieriAanvaller00
G. BuffonKeeper70
C. PinsoglioKeeper00
W. SzczęsnyKeeper180
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

319 fans
Keeper, 42 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 7 0 0 0
2018/2019 Paris Saint-Germain 17 0 0 0
2017/2018 Juventus 21 0 1 0
2016/2017 Juventus 30 0 0 0
2015/2016 Juventus 35 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Guardiola past overal en het zou zeker interessant zijn om hem hier te zien’

Manchester City kreeg vorige week te horen dat de club voor twee jaar is uitgesloten vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-reglementen en het misleiden van de UEFA. Inmiddels wordt...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 23 februari
Barcelona maakt werk van de zomerse komst van Lautaro Martinez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren