Kwakman en Been verklaren keuze van Ten Hag voor Siem de Jong

Woensdag, 23 oktober 2019 om

Siem de Jong mocht in de slotfase van het Champions League-duel tussen Ajax en Chelsea (0-1) voor de vierde keer dit seizoen zijn opwachting maken. De dertigjarige aanvallende middenvelder werd door trainer Erik ten Hag binnen de lijnen gebracht nadat de Amsterdammers vier minuten voor tijd op achterstand kwamen door een doelpunt van Michy Batshuayi. Bij Voetbalpraat van FOX Sports kijken de analisten niet heel raar op van het besluit om De Jong in te brengen.

“Ze wilden nog iets forceren. Als je nog een corner krijgt, dat er ook lengte op het veld staat”, verklaart Mario Been. “Je bedoelt meer: waarom zitten niet Jurgen Ekkelenkamp, Carel Eiting en Ryan Gravenberch op de bank in plaats van Siem de Jong?”, zo haakt Kees Kwakman in. Siem de Jong leek voorafgaand aan het seizoen nadat hij terugkeerde van een huurperiode bij Sydney FC niet in de plannen van Ten Hag voor te komen, maar speelde desondanks al enkele wedstrijden als invaller voor Ajax.

“De Jong is nog wel wat meer aanvallend, al zou Ekkelenkamp dat ook kunnen. In de eerste wedstrijden viel hij wel wat meer controlerend in. Eiting en Gravenberch zijn ook wat meer controlerend. Zakaria Labyad hebben ze ook nog, die is helemaal buiten beeld. Noa Lang kwam er op gegeven moment in, maar die zit er nu ook niet meer bij”, stelt Kwakman. In hetzelfde programma wordt het middenveld van Ajax geanalyseerd. Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Donny van de Beek vormden tegen Chelsea andermaal de middelste linie.

“Er zal wel moeten worden gekeken naar het middenveld van Ajax, want die balans klopt niet. Als je Edson Álvarez ziet spelen...”, zegt commentator Michiel Teeling. Been is het daar niet direct mee eens. “Per wedstrijd hebben we dezelfde discussie. Ik moet zeggen: ik heb die twee ook goede wedstrijden zien spelen op Champions League-niveau. Of het al een keer vloeiend ging? Je hebt er wel twee keer mee gewonnen. Ik zit zelf ook weleens te verzinnen wie je er nog zou kunnen neerzetten.”

“Die Marin, met alle respect...”, zo verwijst de oefenmeester naar de van Standard Luik overgenomen Razvan Marin, die nog niet weet te overtuigen bij Ajax. “In dit soort wedstrijden moet je een bepaald blok neerzetten om mensen tegen te houden, zeker tegen dit Chelsea. Dan moet de creativiteit van andere spelers komen en die waren er vandaag niet, dus ik vind het een beetje te vroeg om dit bij die twee middenvelders neer te leggen.”


Poll

Snap jij dat Siem de Jong op de reservebank zit bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door burdym)

Het hele probleem ligt op het middenveld. In de opbouw is Martinez een prima speler. Iets te lage handelingssnelheid, waardoor het soms wat te lang duurt. Maar Martinez kan wel een bal tussendoor spelen of een crossbal geven. Dat kon hij vandaag niet doen, omdat er meteen 2 man op hem stond. En daarvoor is zijn handelingssnelheid te laag. Alvarez daarentegen kan er werkelijk geen reet van. Daar hoef je niet eens 1 mannetje op af te sturen. Niet alleen zijn handelingssnelheid is te laag, ook zijn passes zijn onnauwkeurig, twijfelachtig en risicoloos. Op deze manier komen alle ballen helemaal niet, of veel te laat aan bij de spelers voorin. In de omschakeling zijn ze beide te langzaam. Worden 70% vd keren overlopen. Een speler zoals Frenkie komt er natuurlijk niet snel meer, maar een normale vervanger voor Schone moet lukken toch? Oplossingen als Ajax met hetzelfde systeem wil blijven spelen? Ik zie ze niet eerlijk gezegd. Misschien Alvarez laten banken, en Mazraoui, Eiting, Ekkelenkamp naast Martinez zetten? Daarnaast hebben ze het over forceren met Siem de Jong omdat hij lengte heeft. Dat gaat toch nergens over? Breng dan Schuurs samen met Huntelaar, en ga dan de lange bal spelen. Schuurs heeft meer lengte en kracht als Siem de Jong.

24 oktober 2019 om 00:02

Ben het grotendeels met je eens maar dat beoogde middeveld wat jij opnoemt gaat natuurlijk niet gebeuren. Mazraoui is voetballend aardig maar laat extreme ruimtes achter. Dat was echt een ramp tegen Paok en uit bij Apoel. Snap voor de rest ook niet echt waarom je denkt dat Ekkelenkamp en Eiting dit probleem even gaan oplossen, dat zijn 2 niet onomstreden jeugdvoetballers.

24 oktober 2019 om 00:05

Alvarez kan er niks van? Wat een onzin. Tadic, Donny, Dest en Ziyech speelden als een natte krant vandaag.

24 oktober 2019 om 00:16

Het heeft wel allemaal met elkaar te maken. Als de opbouw van achteruit niet lukt of te traag verloopt, hoe krijgt een Ziyech dan ruimte op de flank? Hoe kan Donny een combinatie opzetten en hoe wordt Tadic in stelling gebracht. Omgekeerd : als Ziyech de bal zovaak verliest, Tadic kan de bal niet bij zich houden, Van de Beek beweegt te weinig in balbezit ... daarmee maak je het je verdedigers en opbouwers ook niet echt makkelijk. Dest is een apart geval, die werd vandaag volledig afgetroeft op basis van fysieke kwaliteiten en daarbij kwam bij dat hij in balbezit ook heel slordig was. Dan ben je al snel de slechtste aan Ajax kant. Maar die jongen staat net 3 maanden in Ajax 1 op de rechtsback positie, die hoeft het elftal niet te dragen. Uiteindelijk hebben te weinig Ajax spelers hun niveau gehaald, voorin speelde alleen Promes redelijk. Dat is gewoon te weinig, terwijl in de opbouw teveel spelers door de ondergrens zakte. Deels ook gewoon op basis van hun kwaliteiten, Alvarez en Martinez doen harstikke hun best op 6 maar missen gewoon handelingssnelheid en voetballend vermogen. Dat komt er tegen Chelsea uit en tegen Groningen en Heerenveen is dat minder een probleem.

24 oktober 2019 om 00:25

Het probleem ligt inderdaad op het middenveld. Het lukt nu amper om de bal regelmatig bij onze aanvallers te krijgen. In mijn ogen moet je daarbij ook naar vd Beek kijken. Die gozer speelt gewoon als spits, lekker wachten tot het balletje voor zn voeten valt. Mede daardoor is het nu erg lastig voor Martinez en Alvarez. Die moeten met z'n tweeen het hele middenveld bespelen. Het zijn geen geweldenaars, maar ik vind ze gezien de omstandigheden ook niet verschrikkelijk. Als Donny van de Beek ook echt als middenvelder zou spelen, dan wordt het al een stuk makkelijker. De enige reden dat Donny vorig seizoen zo kon spelen als hij nu doet was omdat Frenkie genoeg kwaliteit had om in zn eentje het gat naar de aanval te overbruggen en ook nog eens het loopvermogen had om de luiheid van vd Beek te compenseren. Maar zonder Frenkie de Jong kan je gewoon niet met een middenvelder spelen die permanent voor de pot hangt. Natuurlijk ga je geen echte vervanger voor de Jong vinden. Maar ze hadden inderdaad wat meer kunnen halen voor op het middenveld. In de winterstop moet er echt een speler bij. Voor nu moet Ten Hag tegen vd Beek zeggen dat hij normaal moet doen, want het houdt niet echt over wat betreft de middenvelders.

24 oktober 2019 om 08:44

Ik heb er eigenlijk nog niet op deze manier naar gekeken. Best een logisch verhaal zoals jij het formuleert. Maar hoe zie jij het dan voor je? Donnie laten terugzakken en dus met 3 man op het middenveld spelen. Dat zal sowieso voor rust en stabiliteit zorgen. Maar denk je dan niet dat het ten koste gaat van de dynamiek voorin? Als je donnie terug laat zakken, is er eigenlijk alleen Promes/Neres met diepgang. Desondanks vind ik dat je een zeer sterk punt hebt.

24 oktober 2019 om 09:11

Ik zou idd van de Beek wat laten terugzakken. Ik weet niet of hij van Ten Hag nu de orders krijgt om als tweede spits te spelen of dat hij dat uit zichzelf doet, maar dat werkt gewoon niet echt. En inderdaad, dat gaat ten koste van diepgang en dynamiek, maar dat is nog altijd beter dan gewoon helemaal niet aan aanvallen toekomen. Er moet echt een middenvelder bij deze winterstop, iemand die het hele team aan elkaar lijmt.

24 oktober 2019 om 14:41

Wat denk van Pröpper bij Ajax?. Hij heeft rust aan de bal en is technisch vaardig. Hij kan best een rol van Frenkie invullen. Natuurlijk zit hij niet op hetzelfde niveau als Frenkie, maar hij is wel een speler die zich kan laten terugzakken tussen de CV’s en dan kan opbouwen.

24 oktober 2019 om 04:32

'zijn passes zijn onnauwkeurig'. Leuk geprobeerd maar Alvarez had tegen Chelsea een passnauwkeurigheid van 96%, hoogste van alle Ajax-spelers. Dan is het misschien weinig risico maar hij levert ze in ieder geval niet in. Martinez daarentegen was dramatisch op de helft van de tegenstander. Natuurlijk kwam dat vooral doordat Lampard goed zijn huiswerk had gedaan.

24 oktober 2019 om 09:18

Zo zie je maar weer dat statistieken zonder duiding niets inhouden. Als hij van de 100 ballen er 96 achteruit speelt of lafjes breed dan komt hij wel aan een goede statistiek maar heeft hij nul bijdrage gehad in de wedstrijd.bij Ziyech wordt altijd andersom gezegd. Hij heeft wel veel balverlies maar geeft soms ook geweldige passes. In dat geval tellen statistieken dan weer niet.het is gewoon niet des Ajax dat ze met een dergelijk verdedigend blok op het middenveld spelen. Ten Hag begint een beetje op van Bommel te lijken alleen v. Bommel zet er tenminste geen Cv's neer....

Eigenlijk kan dat toch niet meer dat Siem speelt en er geen jeugdspeler is die net zo goed is of beter?

24 oktober 2019 om 00:24

Er zijn er genoeg die beter zijn , dat is juist de hele terechte discussie momenteel. Noa Lang was in de voorbereiding bij 14 van de 20 goals betrokken. En heeft in zijn laatste 17 wedstrijden in de KKD 8 goals en 9 assist op zijn naam. Die is dit jaar dus in 31 wedstrijden bij 37 goals betrokken, en die ziet nu Siem de Jong invallen. Wat moet zo een jongen nog meer doen ?? Gravenberch is al 2 maanden in hele goede doen , en moet naar Edson”balletje breed of terug” zitten kijken. En beide vanaf de bank thuis , want Erik selecteert ze niet ! Schandalig en Ajax onwaardig ....

24 oktober 2019 om 00:27

Hij staat ook gewoon de ontwikkeling van die spelers in de weg ook.gewoon erg jammer.huntelaar snap ik wel want heeft nog steeds een grote waarde voor Ajax.

Hou toch op man! Siem de Jong krijgt structureel speeltijd terwijl we potentiële topspelers niet zien. Ik zie veel liever een Gravenberch, Lang, Ekkelenkamp of zelfs Marin, want deze gasten hebben wel toekomst. Siem de Jong is klaar. We bedanken hem voor zijn diensten, maar dat moet niet met speeltijd in Ajax 1.

We gaan toch niet serieus weer over een invalbeurt van 2 minuten praten van Siem de Jong? Het feit dat hij momenteel de breedte is op de bank vind ik jammer, maar daar was ook niet op gerekend aangezien Marin tot op heden niks heeft laten zien en Ekkelenkamp en Lang schijnbaar momenteel niet beter zijn op de training. Het is vooral heel jammer te zien dat het middenveld zo weinig voetbal heeft. Alvarez en Martinez spelen naar vermogen en zorgen voor redelijke stabiliteit achterin, maar in de opbouw komen ze op het topniveau gewoon tekort. Chelsea stond gewoon goed georganiseerd en was met het druk zetten en er boven op zitten gewoon handig in het verstoren van de opbouw van Ajax. Daar kon Ajax zich, in tegenstelling tot vorig seizoen, niet onderuit voetballen. Het is jammer dat het geluk niet echt mee zat, want ondanks de beperkingen van Ajax hadden we vandaag best met wat meer geluk (var, arbitrage, paal) een positief resultaat eruit kunnen slepen. Maar soms valt het kwartje net niet jou kant op, heb je pech met zwakke beslissingen van de arbitrage of is je tegenstander net wat scherper. Ik baal er enorm van, maar dit kan gewoon gebeuren. Helaas geen resultaat, maar dat kan op dit niveau gewoon gebeuren. Er is nog van alles mogelijk in de poule.

Volgens mij is dit de eerste wedstrijd die ze verliezen dit seizoen? Om dan gelijk de discussie over het middenveld weer te starten.. maar goed snap het wel, denk overigens ook dat dit niet de samenstelling voor de rest van het seizoen gaat zijn. Het is jammer dat Marin niet kan brengen waarop ze hem aangetrokken hebben.. dat zou een creatieveling moeten zijn. Ik denk niet dat de (jeugd)spelers die in t artikel genoemd worden, het middenveld nu naar een hoger niveau brengen.

Je hebt genoeg aanvallend ingestelde spelers die creatief zijn. Een of twee wat mindere creatieve spelers op het middenveld meot niet veel uitmaken normaal gesproken. Alvarez is qua passing goed en ook voor het doel brengt hij wel eens gevaar. Martinez is een bijtertje die zou de aanvallen van de tegenstanders moeten ontregelen. Donnie moet het hebben van zijn positie voor de goal. Ik denk dat het misgaat als sommige spelers niet hun dag hebben of als ze hun opdracht niet nakomen. Natuurlijk moet je ook de complimenten aan Chelsea geven , die hebben ook goed gevoetbald. Is een ploeg dat wil voetballen en druk zetten. Door de lucht forceren tegen een een Engelse club, dat is natuurlijk niet zo gemakkelijk.

Teveel van hetzelfde? Van Marin, Ekkelenkamp, de Jong, Eiting, Gravenberch moeten er 3 afvallen zeker als huidige middenveld invulling in tact blijft. Lijkt me heel logisch als Eiting en Ekkelenkamp op zoek gaan naar speelminuten en minder eigenwijs vasthouden aan speelminuten. Zelfde geldt eigenlijk voorin met Lang. Minimaal half seizoen eredivisie draaien.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
AntonyAanvaller64
A. OnanaKeeper60
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
L. TraoréAanvaller65
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Spaanse media staan stil bij déjà vu Frenkie de Jong naar Ajax-periode

Frenkie de Jong beleefde woensdagavond een déjà vu in de Champions League-wedstrijd tussen Juventus en Barcelona (0-2). De Nederlander en Miralem Pjanic waren in de eerste helft de controleurs in het...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 29 oktober
Naast Barcelona en Juventus is ook Manchester United in de markt voor Ryan Gravenberch. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren