Dani Alves haalt hard uit naar oude woonplaats: ‘Het zijn fucking racisten’

Woensdag, 16 oktober 2019 om

Dani Alves woonde gedurende zijn voetbalcarrière in diverse Europese steden, maar Parijs is hem veruit het minst bevallen. De 36-jarige Braziliaan, die inmiddels voor São Paulo speelt, kreeg in de Franse hoofdstad veelvuldig te maken met racisme.

Alves speelde vanaf 2017 twee seizoen voor Paris Saint-Germain, maar bewaart daar geen al te goede herinneringen aan. "Parijs is een stressvolle stad, ik vond het niet zo leuk", zegt de rechtsback tegen GQ Magazine. "Als je een week naar Parijs gaat, heb je een geweldige tijd. Maar als je er langer bent, wordt het vermoeiend. Het doet een beetje denken aan São Paulo qua drukte, maar daar zijn het fucking racisten, en heel veel ook."

Persoonlijk had Alves niet zoveel last van het racisme. "Tegen mij durfden ze niks te doen, maar ik zag het gebeuren bij mijn vrienden." Het beviel Alves beter in de Spaanse steden Barcelona en Sevilla, waar hij in totaal veertien jaar verbleef. "De mensen daar zien er Braziliaans uit en het leven speelt zich af op straat. De mensen kunnen uitbundig zijn, maar dat heb ik liever dan het tegenovergestelde."

Inmiddels woont Alves aan de rand van São Paulo. "Hier kun je een beetje de chaos ontvluchten. Maar mensen vragen me constant om wat mee te gaan doen. Ik word elke dag gebeld om mee uit te gaan. Ik moet mijn vrienden er weleens aan herinneren dat ik de volgende dag ook nog moet voetballen", lacht de ervaren vleugelverdediger.Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door sanderk91)

Tegenovergestelde van brutaal is bv beleefd. Al snap ik dat hij termen als achterbaks/geniepig bedoelt

Moet wel zeggen dat mijn ervaring met parijzenaren ook niet lekker was. Ik vond ze nogal onbeschoft. Ik weet wel dat mijn ervaring geen universele waarheid is. Alleen is dit niet het eerste keer dat ik dit hoor.

16 oktober 2019 om 20:34

Helemaal met je eens, heb hetzelfde meegemaakt maar gelukkig niets met racisme. Valt me op hoe onbeschoft ze daar zijn.

Als hij in de achterstandsbuurten zou komen van Parijs dan zag hij veel Marokkanen , Sengalezen , Algerijnen enz. Die zijn er ook te vinden in Sevilla en Barcelona.

16 oktober 2019 om 20:47

Miljonairs zoals voetballers komen niet in dat soort plekken. Ik denk dat zijn vrienden gediscrimineerd werden op plekken waar voornamelijk van die stink kakkers komen. Die zien een groep getinte en donkere Brazilianen die waarschijnlijk kleurrijker dan hen gestyled zijn, en voelen zich gelijk bedreigd.

16 oktober 2019 om 22:59

So. Wie is er hier nu de racist? Groepen mensen stinkkakkers noemen omdat ze goed geld verdienen....

16 oktober 2019 om 23:04

Hahaha echt hè. De ironie om dan over discriminatie te praten.

17 oktober 2019 om 05:04

Ja want kakkers zijn een ras. Kun je nadenken of niet? Wat ik zei is niet eens discriminatie laat staan racisme.

17 oktober 2019 om 09:07

Het is wel degelijk discriminatie hoor Linley. Geen racisme uiteraard maar ik snap niet waarom sommige mensen discriminatie op andere gronden dan 'ras' vaak minder erg lijken te vinden, het is even slecht en ook dat hoort niet. Je kunt moeilijk de gebeten hond gaan spelen als je zelf evengoed generaliserend bezig bent. Leg mij nou eens uit waarom je wel stink kakker over een hele groep mensen mag zeggen zonder enige vorm van onderbouwing maar geen stink Braziliaan (bijvoorbeeld). Dat slaat wat mij betreft echt als een tang op een varken.

Of ze racistisch zijn weet ik niet maar onbeschoft en arrogant zijn de meeste Fransen wel. Apart volkje die je echt moet leren kennen voor je ermee om kunt gaan.

17 oktober 2019 om 08:25

Dat vindt ik ook, over het algemeen geen aardige mensen als kan ik daar minder goed over oordelen als Nederlander die er alleen op vakantie gaat

Niet om zijn bevindingen en racisme te bagatelliseren, maar ergens is het ironisch om de Parijzenaren als 'f*cking racisten' te bestempelen en dan Barcelona en Sevilla als fijne woonplaatsen te benoemen omdat 'de mensen er daar Braziliaans uitzien'.

16 oktober 2019 om 21:12

Racisme in Frankrijk is een welgedocumenteerd fenomeen en het bestaat daar echt. De vergelijking trekken met Barcelona en Sevilla staat hier los van. En ja, als je qua uiterlijk op de lokale bewoners lijkt is het ook logisch dat het 'fijner' leven is. Dan blend je makkelijker en word je niet zo snel aangekeken op je uiterlijk. Weet je zelf toch ook wel?

16 oktober 2019 om 21:47

Met andere woorden je beoordeeld mensen op hun uiterlijk. Dus ben je zelf ook racist.

16 oktober 2019 om 21:52

Haha nee dat is het niet in andere woorden. Mijn verhaal is verder vrij duidelijk. Enige wat jij probeert is mijn geloofwaardigheid aan te vallen net zoals Guaporta dat probeert met Alves z'n uitspraken. Trappen we niet in he.

16 oktober 2019 om 22:47

Wacht even, daar gaat mijn hele reactie toch niet over? Nergens ontken ik racisme of plaats ik vraagtekens bij de bevindingen van Dani Alves. Sterker nog, in mijn eerste zin neem ik daar stand van. Over je tweede deel van de reactie, misschien ben ik daarin 'onervaren'. Natuurlijk werd ik in Nepal, China en Japan aangekeken op m'n uiterlijk (blank, relatief lang ondanks dat ik voor Nederlandse begrippen van gemiddelde lengte ben, blauwe ogen, etc.), maar heb eigenlijk nooit het idee gehad dat het 'fijner leven' is als je in een maatschappij leeft waarin het merendeel er hetzelfde uitziet. Zo heb ik het zelf in ieder geval nog nooit bekeken en zou het jammer vinden als anderen dat wel zo ervaren.

16 oktober 2019 om 21:14

Racisme brengt sowieso het paradoxale verschijnsel met zich mee dat de grootste anti-racisten eveneens racistisch zijn in de vorm van reverse racism.

16 oktober 2019 om 22:53

Precies. Ook aan de linkerflank van het politieke spectrum proberen ze mensen 'in hokjes te stoppen' om vervolgens hun eigenlijk politieke standpunten te verdedigen, net als dat je aan de rechterflank mensen hebt die op een totaal andere wijze mensen 'in hokjes proberen te stoppen'. Treurig dat beide flanken in het huidige maatschappelijke landschap en met social media als gereedschap een podium krijgen.

16 oktober 2019 om 22:22

Hij zegt nergens dat dat de reden is, hij beschrijft Barcelona en Sevilla gewoon.

16 oktober 2019 om 22:29

Is een tactiekje Faraone. Als iemand gelijk heeft en je kan er inhoudelijk niets tegenin brengen dan is the next best thing om iemands geloofwaardigheid aan te vallen om een negatief beeld te schetsen rondom die persoon. Dat geeft al weg dat hij het niet eens is met Alves. Begrijpend lezen heet dit ook wel.

16 oktober 2019 om 22:56

@blackiechan, daar gaat mijn reactie toch helemaal niet over? Ik trek nergens de bevindingen van Dani Alves en racisme in Parijs in twijfel. Sterker nog, in mijn eerste zin neem ik daar afstand van. Het gaat me alleen om het feit dat zijn uitspraken nogal hypocriet zijn als je vervolgens Sevilla en Barcelona juist prijst omdat 'iedereen er net zo uitziet zoals ik'.

17 oktober 2019 om 13:51

En nogmaals, dat is niet de reden dat hij ze minder racistisch vindt. Dat is alleen de reden dat hij er meer thuis voelt. Daarbij, als er meer mensen zijn die er zoals jij uitzien in een stad is er ook een minder grote kans dat je racistisch wordt bejegend door hen dus tel dat erbij op en je reactie was onnodig geweest.

16 oktober 2019 om 23:46

Maar als Alves zegt dat de mensen er Braziliaans uitzien, is dat toch niks ergs. Hij beledigd ze niet en zegt ook niks verkeerd over de mensen die er niet zo uit zien, dus snap je punt niet helemaal?

Van de zomer voor het eerst geweest en had er ook geen leuke ervaring. Geef mij maar liever Barcelona of Sevilla idd waar mensen gewoon gezellig en sociaal zijn, wanneer je ze iets vraagt.

Het is algemeen bekent dat Frankrijk een zeer fier volk is. Ze houden van hun cultuur, geschiedenis en vooral hun taal. In Parijs bv zijn ze zeer arrogant en ook onbeschoft zeker als ze ondervinden als een ander onbeleefd is. Er is rasicme in Frankrijk vooral tegen moslims. Maar ik persoonlijk heb nooit problemen gehad maar ik begrijp Alves maar ik ben zeker dat zijn woorden worden omgedraaid en er gaat een hele comosie ontstaan in Frankrijk

Parijzenaars (en ook andere Fransen) zijn steeds racistischer aan het worden vanwege de komst van veel Noord en West-Afrikanen naar de grote steden en de aanslagen lijkt het. Vind het alleen ironisch dat deze mensen afkomstig zijn uit de landen die ze zelf hebben leeggeplunderd en geterroriseerd en dan ineens klagen dat Parijs Afrikaans aan het worden is. Tel daarbij op dat deze mensen de stinkbaantjes moeten doen en allemaal in de ghetto werden gestopt. Jammer dat dit zo moet.

17 oktober 2019 om 03:51

Gesproken!! Ik ken jouw persoonlijk niet maar ik wil je echt een dikke knuffel geven

17 oktober 2019 om 13:49

Virtuele knuffel terug

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

São Paulo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Flamengo3511
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
PabloAanvaller111
S. TréllezAanvaller30
ThiagoKeeper00
JúniorKeeper00
Lucas PerriKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina São Paulo .

230 fans
Verdediger, 37 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren