Theo Janssen geniet van ‘verdieping’: ‘Die man vertelde geweldige verhalen’

Dinsdag, 15 oktober 2019 om

Theo Janssen is na zijn carrière aan de slag gegaan als analist en trainer. De oud-middenvelder van onder meer Vitesse, FC Twente en Ajax geeft in gesprek met het Algemeen Dagblad te kennen dat hij de nodige ambities in het trainersvak heeft. Daarnaast vindt hij het werk op televisie naar eigen zeggen ‘heel erg leuk’.

“Het is verdieping voor mij als mens. Ik krijg een inkijkje in de mediawereld. Ik kijk meer voetbal dan ooit. Ik moet een mening hebben. Daarbij ontmoet ik interessante mensen. Bij VTBL zat ik aan tafel met Ronald Koeman, Louis van Gaal en Willem van Hanegem. In de uitzending zie je lang niet alles. Achter de coulissen met Van Hanegem was goud waard. Die man vertelde geweldige verhalen”, zo legt Janssen uit. Hij krijgt de vraag of hij als trainer wel een rolmodel vormt.

“Die gasten kennen mij van Ajax en Twente. Dat komt door hun leeftijd. Ze kennen mijn succes. Ouderen, wijzen eerder op mijn beginperiode als prof bij Vitesse. Lang geleden. Ik rookte, ging de kroeg in en lette niet zo op mijn gewicht. Dat achtervolgt me nog wel eens. Het zij zo. Ik speelde wél altijd. En gewoon goed, hè. Mentaal was ik altijd goed”, stelt de oud-middenvelder. Janssen steekt zijn ambities als trainer niet onder stoelen of banken en hoopt volgend seizoen te worden toegelaten tot de trainerscursus, om later ergens hoofdtrainer te worden.

“Het is de vraag of je de kans krijgt. Dat is toch ook gunnen. En geluk is een factor. Ik heb ambities”, verklaart Janssen. Hij werkt momenteel als trainer bij Vitesse Onder-19. “Maar stap je als trainer op het verkeerde tijdstip in, dan ben je misschien wel voor altijd klaar. Ik ben nu jeugdtrainer. Bij het eerste team komen andere belangen kijken. Dat gaat voor de spelers meer om eigenbelang. Dit gaat nog om de droom. Ik heb geen idee waar ik over enkele jaren sta.”


Poll

Zie jij Theo Janssen spoedig ergens als hoofdtrainer werken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door vak104)

Bleef toch een voetballer apart maar zeker een hele goeie vooral in zijn tijd bij Ajax. Lekker peukie roken en schijt aan de media 😁

15 oktober 2019 om 09:24

Hij haalde bij FC Twente een hoger niveau dan hij bij Ajax heeft gehaald hoor!

15 oktober 2019 om 11:31

Zo ja klopt bijna vergeten dat die nog bij Twente speelde maar kan me inderdaad de wedstrijd van Twente tegen inter milan nog herinneren dat hij van ver een vrije trap erin schoot.

15 oktober 2019 om 13:02

Bij Twente was het echt een hele goede speler. Die goal tegen PSV was prachtig. Jammer dat hij nooit echt de de mentaliteit had die gevraagd wordt in het profvoetbal en dat hij door heimwee niet veel verder voetbalde dan de Eredivisie en België. Denk dat hij anders zeker de kwaliteiten had om bij een leuke club in het buitenland te slagen en bij Oranje een redelijk aantal interlands had gespeeld.

15 oktober 2019 om 14:23

Janssen zei zelf anders dat hij gewoon pech had dat er met Van Bommel, Van der Vaart en Sneijder gewoon veel betere spelers voor Oranje waren.

Natuurlijk.. Het is geen perfect voorbeeld dat roken.. naar de kroeg gaan en zwaarder zijn dan kan in het voetbalwereldje. Niet bevorderlijk zeg maar. Maar stiekem hè.. stiekem vind ik die figuren toch vaak de mooiere spelers. Vooral als persoon. Uitzonderingen daargelaten hè! Bedoel.. zolang je dan geen mensen lastig valt. En je op t veld presteert prima. Maar kan je nagaan.. hij had er toch nét wat meer uit kunnen halen als hij dat niet deed. Met de nadruk op kúnnen halen. Wie weet was zijn manier dé manier op goed te kunnen spelen. Weten wij veel. Mooie speler geweest om naar te kijken. Vooral zijn Twente en Ajax periode.

15 oktober 2019 om 08:55

@kush: Vooral de media en de druk van de samenleving zorgen er het meeste voor dat spelers maar beter en hoger moeten voetballen. Sommige spelers vinden hun leven op een bepaald niveau gewoon goed genoeg om hun leven te kunnen continueren. Niet dat ik denk dat Theo Janssen ooit Real Madrid of Barca had kunnen halen, maar stel even dat het zo zou zijn, dan had hij nooit dit leventje kunnen continueren. Dan hadden ze hem aan banden gelegd. En daar was Theo Janssen dan denk ik niet gelukkiger van geworden. Denk daarom dat hij voor zijn manier van leven het maximale eruit heeft gehaald. En dat kan ik juist enorm waarderen, mensen die gewoon gelukkig kunnen zijn.

15 oktober 2019 om 08:59

4ever4Ajax, Juist.. dat bedoel ik. Dit is Janssen en zo was hij gelukkig als speler. Daarbij liet hij t op t veld zien. En zolang de club niet protesteert, en de speler levert, moeten wij als fans het er bij neerleggen ipv zeggen wat hij allemaal had moeten doen voor dat geld. Hij haalde er op zijn manier t maximale uit. En daar hebben wij van genoten!

15 oktober 2019 om 14:24

Heeft Theo zelf niet ooit gezegd dat hij nooit zo goed was geweest als ie als een echte prof had geleefd, omdat ie dan niet gelukkig zou zijn.

15 oktober 2019 om 14:28

Zoiets meen ik me idd te herinneren. Vandaar ik zeg dat dit zijn manier was om happy te zijn in deze wereld. En zo t maximale eruit kon halen. Ieder zn ding. Ik genoot van m en denk heel Nederland ook!

Mensen als Theo sieren toch de voetbalwereld. Van die ideale schoonzonen zit je als kijker toch ook niet op te wachten. Toch zie ik op 1 of andere manier niet echt een hoofdcoach in hem maar meer iemand die je toe kan voegen aan de technische staf in een andere rol

15 oktober 2019 om 08:58

@PSV-Zwolle: Ik denk juist dat de diversiteit zo goed is. Als de hele voetbalwereld zou bestaan uit Theo Janssens, dan zou dat ook niet leuk zijn. En je heb tussen ideale schoonzonen en enfant terribles veel tussen smaken. En dat vind ik zo mooi. Ik kan ook heerlijk genieten van een "ideale schoonzoon" als Frenkie, maar absoluut ook van een eigenheimer Theo Janssen (vind hem geen enfant terrible, dan denk ik eerder aan een Balotelli).

15 oktober 2019 om 14:29

Inderdaad, als een soort vertrouwenspersoon en sfeermaker. Het is wel een type dat gezelligheid en plezier in een groep brengt en als de groep eensgezind is, dan kunnen de prestaties uiteraard ook beter worden.

Ik vind het altijd beetje makkelijk recht lullen als het over levenstijl gaat, om dan te zeggen dat je gewoon goed presteerde. Bij de clubs waar hij gespeeld heeft zal hij mooi salaris gehad hebben. Het minste wat je daarvoor kan doen is zorgen dat je topfit bent en goed voor je eigen zorgt. Ook zeker om de kans op blessures te verkleinen. Hoe goed je speelt, misschien was je wel nog veel beter geweest. Stel dat Messi wat dikker word en het niet meer serieus neemt. Dan zal hij nog steeds erg goed zijn, maar maakt hij i.p.v. 40 goals per seizoen er nu 30. Moet je dan ook gewoon zeggen, joh 30 is zat.

15 oktober 2019 om 08:47

Aan de andere kant, clubs wisten wat voor iemand ze binnenhaalden. Schijnbaar accepteerden ze zijn levensstijl en prestaties met deze levensstijl.

15 oktober 2019 om 08:54

Dat is waar. Al zullen die vast ook de hoop gehad hebben om het te veranderen.

15 oktober 2019 om 08:48

Pablonino, Ja je kan t makkelijk lullen vinden. Maar je moet ook begrijpen dat iedereen anders is. Dat jij er zo over denkt is toch ook niet raar? Zo is t in jou beleving. Zoals dat bij Theo het zijne is. Punt is.. het maakt t wereldje iig divers. Je hebt er altijd 'rebellen' tussen zitten. Ik heb nooit dat talent gehad. En had ik t wël had ik er alles aan gedaan. Maar anderen kunne het talent wel hebben en willen er niet alles aan opgeven. Dan denk ik ja.. niet het beste voorbeeld, zoals ik al zei. Maar dat siert de voetbalwereld toch ook wel weer. Veel verschillen. Veel verhalen. En mooie beelden qua spelers.. op t veld en naast t veld.

15 oktober 2019 om 09:08

Maar het is toch ook makkelijk? Gewoon geen mentaliteit hebben. Wel de lusten maar niet de lasten. Dat hij het gered heeft puur op talent, is erg mooi voor hem. Maar niet bepaald knap of iets.

15 oktober 2019 om 09:15

Hij had wel een mentaliteit. En vooral een sterke persoonlijkheid. Die ervoor zorgde dat hij zn eigen ding bleef doen maar zó, dat hij nog wel presteerde. Omdat dus, hij dat blijkbaar nodig had óm te presteren. Anders had hij zich niet prettig gevoeld in dit wereldje. Geloof dat hij dit zelfs zei in een interview. En dat kun jij of een ander als makkelijk zien. Uiteindelijk stond hij op het veld.. op de trainingen.. de interviews, de druk van presteren.. En ja hij genoot vh leven verder. Zo als zovelen doen op hun manier. Als iemand als belang(rijke) zakenman elk weekend naar de klote gaat vh bier moet ie dat zelf weten. Zolang hij anderen er geen last mee bezorgd en hij goede cijfers weerlegt... why not?

15 oktober 2019 om 09:33

Een zakenman hoeft niet lichamelijk fit te zijn. Voor een voetballer is dit eigenlijk het enigste waar hij veel invloed op kan hebben. En toch ook het minste wat een club mag verwachten van een speler. Dat iemand niet in vorm is, dat heb je niet in de hand. Maar fit zijn is het enigste waar je echt voor kan zorgen.

15 oktober 2019 om 09:39

Maar wel mentaal fit. En het gaat uiteindelijk om de prestaties. Als club weet je wat je binnenhaalt. Wisten ze ook met Theo. Maar zn cijfers waren goed. Dus als hij fit genoeg is om op Nederlands hoogste niveau te spelen en te presteren.. kampioen worden met Twente en Ajax.. dan zijn beide partijen happy. Wij .. althans jij en vele andere denken anders. Maar wij hoeven t niet te leveren.

15 oktober 2019 om 09:53

Cruijff rookte ook vond ook niemand erg

15 oktober 2019 om 09:53

Clubs accepteren het zolang hij presteerd. Maar geloof niet dat ze er echt blij mee zijn. En hij heeft een mooie carrierre gehad en was een erg goede speler. Daar is geen discussie over.

15 oktober 2019 om 09:57

Ik denk dat ze blij zijn als er resultaten zijn. Dat ze een bepaalde prijs voor hem neerleggen zegt en zei dat ze vertrouwen genoeg hadden.

15 oktober 2019 om 14:32

Dus, dan is ie topfit, maar presteert ie niet, omdat ie niet gelukkig is. Clubs wisten wat ze binnen haalden. Iemand die weet wat ie wil, de discussie niet uit de weg gaat, verschrikkelijk goed kan voetballen en sfeer kan maken. Haal je die andere 3 weg, dan zal dat goed voetballen waarschijnlijk ook verdwijnen.

ga toch weg man, een voetballer met zijn kwaliteiten had toch Europese top moeten spelen en dus niet het maximale uit zijn carriere gehaald en dus geen voorbeeld hoe het moet , dan maar liever een ideale schoonzoon zoals frenkie en Mathijs en de top gehaald en je zakken gevuld aan het eind van je carriere dan zijn prof instelling

15 oktober 2019 om 08:56

Ik ga nergens. Ik probeer uit te leggen dat iedereen anders werkt. Hij had dit nodig om zich goed te voelen in dat wereldje. Het 'hoorde' bij hem. Dat was en is Janssen. En hij was goed.. maar Europese top weet je nooit hè. Net zo makkelijk praten. Daarbij had de man sterke heimwee en wilde niet te ver van Arnhem 'werken'. Voor Europese subtop kwam hij zeker in aanmerking. Maar kon e wilde niet te ver van zn geliefde woonplaats. Ook dat is Janssen.

15 oktober 2019 om 09:01

@dreetje888: Zo makkelijk praten. Jij bent in je werk dus ook constant bezig om de CEO van een groot bedrijf te worden? Naast je werk constant doorstuderen om verder te komen en niet te stoppen voor je je doel hebt bereikt? Vast niet, en dat is ook helemaal goed. Mensen kunnen en mogen tevreden hebben met hun leven en hoeven niet altijd te streven naar het maximale. Natuurlijk moet de relatie goed zijn tussen werkgever en werknemer, maar zolang Theo dat goed heeft gemanaged, helemaal goed.

15 oktober 2019 om 09:20

Hij word betaald om te voetballen. Het enigste waar hij zelf invloed op heeft is conditie/fit zijn. Of je goede of slechte wedstrijd speelt is anders, dat is lastig aangeven waar het aan ligt. Maar conditie en fit zijn heb je wel invloed op. Dat is toch treurig als je daar al niet op let.

15 oktober 2019 om 09:27

Hij werd uitgeroepen tot beste speler van de Eredivisie op z'n 30 en was toen topfit. Zo erg was het dus toch ook weer niet?

15 oktober 2019 om 09:29

@pablonino: Dus jij weet dat zijn conditie niet het minimum-niveau had die zijn clubs hadden bepaald? Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Maar check m'n laatste zin van m'n comment waarop jij reageert. Zolang er overeenstemming is tussen club en speler is het helemaal goed. Waarom willen anderen daar dan een probleem van maken?

15 oktober 2019 om 09:39

in de topsport mag je toch wel verwachten dat je 100% geeft om het maximale er uit te halen en niet met overgewicht en een pakje sigaretten in je kontzak je werk doet. Ik doe inderdaad alles om mijn klanten voor de volle 100% tevreden te stellen want daar wordt ik voor betaald, voor hem wordt een duur kaartje gekocht om mensen te amuseren en dat hij er alles aan doet om het publiek te amuseren ipv de kantjes eraf te lopen omdat hij er niet alles aan deed om een volwaardig prof te zijn en er vorstelijk voor betaald werd, dan had hij geen profvoetballer moeten worden maar lekker amateur en daarnaast lekker doen wat ie graag doet nl, drinken en roken naast zijn sport en mag ik als kaartjes koper wel degelijk verwachten dat iemand er alles aan doet om professioneel te zijn, toch ?

15 oktober 2019 om 09:41

Ik weet niet hoe zijn conditie was maar hij deed er blijkbaar niet alles aan. Ik vind dat gewoon treurig. Dat een club het voor lief neemt omdat hij alsnog goed presteerd snap ik ook. Maar ik denk wel dat hun het liever ook anders gezien hadden. Maar ik maak er ook geen probleem van, alleen wel boeiend onderwerp voor discussie.

15 oktober 2019 om 09:44

@dreetje888: Nou, ik weet niet waar jij naar hebt gekeken, maar ik heb altijd genoten van het spel van Theo Janssen. Hij was wel degelijk op en top prof, alleen op zijn manier. Elke club met zijn supporters hield van Theo Janssen. En op het veld deed Theo altijd zijn maximale (en dus zijn 'klanten' tevreden stellen). En zolang zijn werkgever ook tevreden is (en dus ook de supporters), wie ben jij dan om dit van hem te eisen? Te zot voor woorden. Typisch Nederlands om maar mensen maar in een kwaad daglicht te willen zetten, de jaloezie straalt er vanaf man.

15 oktober 2019 om 09:53

@pablonino: Als we het trekken naar een bedrijf. Als je alleen maar jongens en meisjes in dienst hebt die zo snel mogelijk hogerop willen komen, is dat niet fijn als leidinggevende omdat je constant nieuwe mensen moet opleiden en er weinig continuiteit is. Dan is het fijn om een topper te hebben (of meerdere) die gewoon heel goed hun werk doen, maar tevreden zijn met de situatie om de continuiteit op de afdeling te kunnen garanderen. Zijn deze medewerkers minder dan de jongens en meisjes die zsm hogerop willen komen? Nee, niet minder maar ook niet beter. In een bedrijf heb je beiden nodig. Een voetbalclub is daar ook niet heel anders in. Als je dan een jongen hebt lopen die de sterren van de hemel speelt (want dat deed hij overal) en niet zo nodig hogerop wilde komen (had ik nog niet gemeld, maar zijn heimwee zal er ook mee te maken hebben gehad), is dat heel fijn voor de 'werkgever'. En ik heb Theo nooit gezien dat hij op tijd naar de kant gehaald moest worden omdat hij aan het zuurstof moest (heb niet al zijn wedstrijden gezien overigens). Ik denk dat hij netjes binnen de gestelde normen presteerde en dat de clubs het daarom prima vonden.

15 oktober 2019 om 10:21

Ook als hij superfit was geweest, had hij geen stap omhoog hoeven maken. Dat heeft hij zelf in de hand. De clubs waren blij met hem en dat is het belangrijkst. Ik denk niet dat ze het bij iedereen gepikt hadden.

Theo blijft Theo !het zou mooi zijn als hij volgend seizoen wordt toegelaten tot de cursus zodat hij daarna een kans krijgt om trainer te worden van Vitesse-1. Leuk met Nicky Hofs als zijn assistent.

Theo Janssen kan je vergelijken met Van der Gijp en Van der Vaart. Gezegend met een groot talent, maar niet alles er uit gehaald wat er in zat omdat ze er niet alles voor opzij wilden zetten en ook van het leven wilden genieten. Ondanks dat ze er niet alles uit hebben gehaald, hebben ze met elkaar gemeen dat ze positief in het leven staan en er bepaald niet onder lijken te lijden dat ze er niet alles uit hebben gehaald. Wellicht waren ze zoveel liefhebber dat ze er meer van hebben genoten dan de spelers die wel serieus voor hun sport leefden. Dat ze dat niet hebben gedaan, is ze overigens niet kwalijk te nemen omdat je als club heel snel in de gaten krijgt wat voor vlees je in de kuip hebt en zowel Janssen als Van der Gijp en Van der Vaart steeds een nieuw contract kregen aangeboden ondanks hun levensstijl. En dan moet je daar achteraf ook niet over zeuren. Wat dat betreft heb ik meer moeite met Van der Gijp dan met Van der Vaart en Janssen omdat die de gewoonte heeft om spelers die anders in het leven staan als hij en wel serieus met hun vak bezig zijn, belachelijk te maken.

Ondanks alles dat aan hem kleeft met gewicht, drank, roken etc is dit toch een van de allerbeste middenvelders die wij ooit bij FCT hebben gehad. hij is ervoor en erna nooit meer zo goed geweest.thuis tegen PSV de winnende en zijn pass op Luuk de Jong tegen Zenith blijven vooral kleven bij mij, wat een geweldenaar.zijn laatste wedstrijd, uit tegen Ajax, toen hij al getekend had bij Ajax blijft wel zuur, hij liep met veel misbaar op het veld en speelde echt als een natte krant, dat is qua afscheid wel triest.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie

Nederland
190 fans
Coach, 38 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren