‘Marco van Basten was daar echt pissig over, dus dat kwam naar buiten’

Zaterdag, 12 oktober 2019 om

Ryan Babel mag zich onder bondscoach Ronald Koeman vaste basisspeler noemen in het Nederlands elftal. De aanvaller van Galatasaray was lang uit beeld bij Oranje, maar heeft zich terug in de selectie geknokt. Henk ten Cate en Foppe de Haan werkten als trainers van respectievelijk Ajax en Jong Oranje samen met de buitenspeler en geven hoog van hem op.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door michielkapteij)

Tja, MvB is wel van een bepaalde discipline en dat snap ik ook wel. Als je je in korte tijd twee keer verslaapt, dan is dat toch een issue. Als je dat op je werk doet, krijg je ook een stempeltje.daarnaast ben ik van mening dat Babel niet zo'n geweldige voetballer is. Het feit dat hij het niet gered heeft in de top komt niet alleen maar door verkeerde keuzes. Dat hij nu in een talentvol NL elftal tot resultaat komt is mooi, maar hij is in mijn opinie geen bepalende speler daarin. Sterker nog, ik zou hem niet laten spelen, met spelers als Malen en eventueel Stengs die op de deur kloppen.

12 oktober 2019 om 09:26

Ik denk dat jij en ik geen idee hebben van zijn rol in het proces waar het Nederlands elftal doorheen gaat. Volgens mij geven zowel Koeman als de spelers aan dat hij het met iedereen kan vinden. Ik denk dat hij met zijn ervaring juist belangrijk is rondom trainingen en andere zaken buiten het voetbal om. Het lijkt me niet dat Stengs zoiets brengt op dit moment. Bovendien zullen twee slechte interlands en alle kritiek Babel niet schaden, kan me voorstellen dat het bij een Stengs anders kan zijn. Jonge jongens moet je rustig brengen.

12 oktober 2019 om 09:46

dat rustig brengen gebeurd nu ook wel. het ongeduld voor ons om Stengs te zien spelen in het grote Oranje is groot, maar laat hem nog even lekker kwalificeren en een toernooi spelen met jong Oranje om daarna met die ervaring naar het grote Oranje te gaan. en voor het WK in Qatar te gaan als eerste toernooi. zelfde geldt voor Koopmeiners en Boadu. geweldig leuke spelers trouwens. alle lof voor AZ. heel erg jaloers als Feyenoord supporter.

12 oktober 2019 om 09:26

Groepsproces is momenteel belangrijker dan een paar talenten er gooien die nog niks bewezen hebben buiten 2 handjes vol wedstrijden ED. Wil niet zeggen dat ze geen grote talenten zijn echter Koeman houd zich 'momenteel' aan vastigheden. De laatste wedstrijd was geen goeie van m maar speelt verdienstelijk, geeft assists en maakt goals.

12 oktober 2019 om 09:26

Stengs was gisteren bij U21 betrokken bij elk doelpunt. Echt klasse maar komt momenteel fysiek nog echt te kort voor het grote Oranje. Van mening dat Babel met name tegen de sterkere landen opveert en goed speelt. Als er niks geks gebeurd dan zal hij op het EK spelen. Gun het hem ook ergens wel en denk inderdaad dat hij wat ervaring en rust in de tent mee brengt. Ben het met je eens over zijn kwaliteit met name toen hij bij Liverpool zat (enige buitenlandse topclub uit het rijtje natuurlijk) Hij was te jong daarnaast toen nog, maar is in de herfst van zijn loopbaan ook redelijk dienend. Wat vaak niet de aanvaller van een topclub typeert Daarnaast vind ik de hype omtrent Malen nu ook even te groot. Doet het niet slecht natuurlijk, maar heb af en toe het gevoel dat we naar de nieuwe Romario kijken als ik op het commentaar af ga.

12 oktober 2019 om 16:27

Linksom of rechtsom is het niet te vroeg voor stengs maar zou het wel flink stom zijn hem nu op te gaan roepen voot het grote oranje. Lekker met zijn maatje boadu het jeugd ek aan gort schieten lijkt mij een beter plan. In het grote oranje zijn er ook voldoende opties dus waarom jong oranje gigantisch verzwakken zodat oranje er een klein beetje op vooruit gaat. Ben het niet geheel eens met je mening over malen. Nieuwe romario overdreven maar is toch wel een gigantisch talent met een super drive en een heerlijk scorend vermogen.

12 oktober 2019 om 17:18

Mensen als strootman, Babel en de Roon schijnen toch wel belangrijk te zijn. Het gaat ook een groepsproces. Zelf ben ik socioloog. En je kan spelers ook niet altijd zo maar vervangen halverwege een cyclus als je succes wilt hebben.

Gelukkig voor Babel dat het uiteindelijk is goed gekomen. Door niet meer naar zijn vader en zaakwaarnemer te luisteren maar naar zichzelf. Vooral zijn keuze om zijn contract af te kopen en een jaartje bij Ajax te voetballen onder Frank heeft het achteraf goed uitgepakt. Daarmee won hij een transfer naar Turkije en via kasimpasa kwam hij bij besiktas terecht en speelde zichzelf bij oranje. Mensen doen een beetje minachtig als topvoetballers besluiten om voor besiktas Galatasaray fenerbahce te voetballen weg carrière zeggen ze dan. Maar dat is een complete misvatting! Het zijn echt hele grote clubs met veel aanhang je moet elke week presteren anders word je snel afgemaakt maar doe je het goed dan kan je makkelijk je carriere weer lanceren. Babel is een recente voorbeeld maar wat dacht je van Sneijder. Die zat bij inter op een zijspoor. Of nog betere voorbeeld is Richardo Quaresma. Zoveel talent zoveel klasse maar bij besiktas was die weer opgebloeid in zijn herfst van zijn carriere en won de ek met Portugal. Dus spelen in Turkije is zo slecht nog niet!

12 oktober 2019 om 13:02

Turkije heeft inderdaad niet zo'n goede reputatie, al zijn de topclubs wel ijzersterk. Komt ook een beetje doordat ze jongens van Turkse afkomst snel willen hebben als ze buiten de boot vallen bij een (sub-)topclub in Nederland en nare berichten over wanbetalingen, maar als je bij Besiktas, Fenerbahce of Galatasaray je in je najaren nog kan voetballen heb je het gewoon goed voor elkaar.

12 oktober 2019 om 15:30

Nou ja je gaat toch in het algemeen naar Turkije in de herfst van je carriere omdat je daar meer kan verdienen (ik dacht dat voetballers daar aanzienlijk minder belasting betalen dan elders?). Zo ging dat bij Sneijder, Kuijt, van Persie... Kan me ook de laatste keer niet herinneren dat een Turkse ploeg internationaal succes heeft gehad, dus het valt allemaal wel mee met de kwaliteit denk ik. Maar goed, ik snap wel de voordelen, meer geld dus, en de competitie is natuurlijk wel veel beter dan China of Qatar.

Vaak lees ik reacties dat Babel niet goed genoeg is voor het huidige Nederlands elftal en dat het tijd wordt dat andere jonge talenten de kans krijgen. Maar zelf vind ik dat Babel zijn rol bij het Nederlands elftal echt wel goed vervuld en dus van waarde is voor het Nederlands elftal. Hij werkt hard, pikt hier en daar zijn goals mee en is voetballend gewoon erg goed. Ook vind ik hem in combinatie met Depay prima. Ik vind het ook echt knap hoe Babel zich de afgelopen jaren omhoog heeft gewerkt. Destijds kocht hij (zoals in de tekst staat) zijn eigen contract bij Hoffenheim af of terug te keren naar Ajax en zijn carrière daar weer nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk vertrok hij na 1 seizoen bij Ajax naar Kasimpasa, waar hij het 2 seizoenen gewoon prima deed. Vervolgens koos hij voor een stap naar het Midden-Oosten en toen dacht ik dat het wel voorbij zou zijn met zijn carrière en zijn carrière als een nachtkaars uit zou gaan. Toen was Babel ook pas 28-jaar en op zijn periodes bij Ajax na was zijn carrière tot dat moment nog niet echt succesvol. Uiteindelijk vertrok hij uit het Midden-Oosten en speelde hij een paar maanden in Spanje op het hoogste niveau bij Deportivo la Coruna en daar tekende hij tot de winterstop. Hij deed het daar ook echt goed door in 3 maanden tijd 10 wedstrijden te spelen en 5 goals te maken en Deportivo wilde zijn contract ook graag verlengen, maar hij koos ervoor om weg te gaan na 3 maanden. Toen Babel dat deed, had ik ook echt zoiets van 'waarom? Je zit nu eindelijk goed op je plek lijkt het en speelt bij een mooie club in een mooie competitie' maar uiteindelijk heeft ook zijn keuze om Deportivo te verruilen voor Bestikas goed uitgepakt. Daar heeft hij het gewoon prima gedaan van januari 2017 tot januari 2019 en uiteindelijk vertrok hij in januari 2019 naar Fulham dat in de Premier League speelde. Babel speelde daar een halfjaar en deed het ook daar prima, maar helaas degradeerde Fulham en vertrok hij afgelopen zomer transfervrij naar Galatasaray en ook daar doet hij het tot dusver prima. Babel doet het qua contracten de laatste jaren ook echt wel slim. Hij tekent geen langdurige contracten en ontvangt daardoor volgens mij best wel veel geld aan tekengeld en bonussen. Nogmaals: vind het mooi om te zien hoe Babel zijn carrière uit het slop heeft getrokken de afgelopen jaren en hij heeft zich nu zelfs teruggevochten in het Nederlands-elftal.

''hij versleet vervolgens diverse clubs''waarom wordt dit zo negatief geschreven? Wat Babel de laatste jaren heeft gezien is iets waar veel voeballers voor zouden tekenen wanneer je uiteindelijk een club zoals Liverpool moet verlaten. Denk dat veel mensen niet beseffen hoeveel geld hij heeft verdiend in de periode na Ajax en dat er jongens zijn die bekender zijn en op een hoger niveau spelen die dat niet halen. Want iedereen dacht dat hij voor het geld ging en voor de rest niet meer om voetbal gaf maar hij is wel blijven ballen en heeft nog heel wat laten zien. Daarom zit ook hij weer bij Oranje.

Babel is een fijne voetballer. Beschikt over een goede basistechniek, spelinzicht, routine, fysiek. Bij zijn terugkeer bij Ajax zag je hrt al direct: deze gast heeft op topniveau gespeeld. Het kwam er niet volledig uit, maar een Ajaxspits is geen topscorer en zijn blessure werkte ook niet in zijn voordeel. Desondanks kan je hem als beoordeling geslaagd geven. Bij Oranje zie je in hem een balvaste aanvaller die als bliksemafleider voor Depay dient. Ik zou hem sowieso opstellen. Wel is het te hopen dat Bergwijn laat zien het stokje over te kunnen nemen zodat Depay samen met hem en Malen de toekomstige aanval van Oranje kan vormen. Er komen genoeg jonge aanvallers aan en hoop dat Weghorst en Locadia zich ook in de kijker kunnen spelen.

Het feit dat Van Basten pissig was is de reden dat het naar buiten kwam? Dat is een causaal verband wat verdere uitleg verschaft, meneer De Haan.

12 oktober 2019 om 12:16

‘Van Basten was daar echt pissig over, dus dat kwam naar buiten", weet De Haan. "Zo krijg je een stempeltje.’ Als je een beetje tussen de regels door leest, dan lijkt het erop, dat de Haan niet echt een hoge hoed op had van de coach van Basten en vooral vindt, dat hij niet echt een peoplemanager is, die begrip heeft voor de mens achter de voetballer. in de ogen van de Fries dan. Hij zegt er achter aan dat hij zelf Babel een harstikke aardige, gedisiplineerde gozer vind. De Haan is het duidelijk niet eens met de handelswijze van van Basten, die Babel na twee keer verslapen publiekelijk asn de schandpaal nagelde. De Haan is daarin ook wel het andere uiterste. In zijn trainersloopbaan vocht van Basten wel vaker zijn persoonlijke vetes openbaar uit. Denk aan de controverse met Ziyech; bij Heerenveen werd die ruzie openlijk op straat uitgevochten en later, toen Ziyech voor Marroko had gekozen, ging van Basten op de persconferentie vanachter uit de zaal ongevraagd vol in de aanval. Eigenlijk not done. Van Basten ervoer het als een persoonlijke aanval en verliespartij. Marco heeft een erg kort lontje en kan zich moeilijk inhouden. Denk ook aan het: “ Hé Marco: pannenkoek!” incident on de Arena, toen hij liet merken persoonlijk op xijn pik te zijn getrapt. De Haan laat met de zinsnede: “dus het kwam naar buiten.” duidelijk weten niet echt een groot fan te zijn geweest van de managementkwaliteiten van van Basten. Dat ‘dus’ zegt alles. Terecht ook dat hij zijn bedenkingen had bij Marco als coach, vind ik zelf. Van Basten is ook niet voor niets gestopt destijds bij AZ als coach. Hij is gewoon niet gemaakt voor het leiden van een team en veel te veel met van Basten zelf bezig, hij staat ook wel enigzins bekend om een karakter, dat extreem niet tegen zijn verlies kan. Een kwaliteit voor een voetballer, een makke voor een coach. Dan mogen er anderen sneuvelen.

12 oktober 2019 om 13:21

Hij zegt niet EN het kwam naar buiten, hij zegt DUS het kwam naar buiten, waarmee hij wil zeggen dat de reden dat Van Basten pissig was, de reden is dat het naar buiten is gekomen. Hij zegt dus niks over de managementkwaliteiten van Van Basten,hij beweert dat of Marco of iemand anders heeft gelekt. En dat er gelekt werd omdat Van Basten pissig was. Dat vind ik laakbaar.verder ben ik het totaal niet eens met je karakterisering van Van Basten. Op mij kwam hij altijd over als iemand die zeer zelf kritisch is en totaal geen groot ego heeft. Wat je wel kunt stellen is dat hij minder goed kan omgaan met spelers die nogal een eigen mening hebben en daar amper van afwijken. Van Bommel, Van Nistelrooij, Seedorf en Ziyech zijn allemaal spelers die een eigen willetje hebben en dat matcht niet met Van Basten. Van Basten is zelf ook tot de conclusie gekomen dat het trainerschap niets voor hem is. Het feit dat het conflicten zijn geweest heeft met het karakter van Van Basten te maken, maar ook zeker met het karakter van die andere spelers. Of wil jij zeggen dat Ziyech geen groot ego heeft en niets zijn aandeel in die controverse heeft gehad?

12 oktober 2019 om 13:56

‘Dus’ verwijst ‘pissig’. Dus ja: van Basten bracht het volgens de Haan dus naar buiten, omdat hij pissig was en daarmee weinig empathie voelde voor een nog hele jonge speler. De zinsopbouw zegt toch genoeg naar mijn idee? Het was overigens geen lekken, van Basten bracht het gewoon pontificaal naar buiten toe in de media De Haan werkte tijdens het bondscoachschap van van Basten als coach van Jong Oranje, hij zal het wel van dichtbij meegemaakt hebben. Ook bij Heerenveen. Verder heb ik mijn mening gegeven en ga ik het ook niet nog al te veel verder uitweiden of extra verklaren. Het is mijn bescheiden uitleg, ik zeg ook niet dat het zo is, maar een goed verstaander kan het er uit halen, waarmee ik overigens ook niet zegt, dat ik gelijk heb, voor alle duidelijkheid. Je hoeft het ook zeker niet met mij eens te zijn hoor. Ben verder ook zelf altijd een fan van van Basten, maar hij heeft gewoon wel wat onhebbelijke trekjes en zeker wel een groot ego. Lees interviews van mensen die collega’s van hem waren er maar op na. Tenslotte: wat de controverse met Ziyech betreft: waar er twee vechten, hebben er twee schuld. Waar je leest dat ik enkel van Basten schuldig hou, is mij een raadsel. Ik had het alleen over Marco, omdat hij het onderwerp is. Dat Van Basten vaak botst met ander karakters met een winnaarsmentaliteit, is verder evident. Winnaars willen zoals gezegd niet verliezen en vinden dat ze meestal gelijk hebben. Winnaars clashen daarom ook vaak met andere winnaars op het scherpst van de snede.

12 oktober 2019 om 14:50

Nog even als bewijs, dat het niet om vermeend lekken gaat, maar om een duidelijke ‘pissige’ verklaring van van Basten tijdens een persmoment in oktober 2007: ““Het was voor de tweede keer en dat mag niet gebeuren”, lichtte Van Basten toe. “Daardoor was ik genoodzaakt om hem uit het team te halen.’ Daar was de Haan het DUS niet mee eens; hij vond Babel juis een hartstikke aardige, gedisiplineerde gozer, die niet bij de eerste de beste foutjes de publieke schandpaal verdiende en daarmee gelijk een stempel. Straffen bij jonge mensen is niet altijd de beste oplossing, een vermaning en wat begrip heeft bij sommige jonge spelers soms meer effect. Of hou het in ieder geval binnenskamers en geeft degene die een misstap beging een nieuwe kans.

Babel heeft misschien een ongebruikelijk carrière verloop maar hij heeft wel een mooie carrière. Stabiele voetballer van wie je op aan kunt. Kijk als je 10 miljoen in 4 jaar tijd kunt gaan verdienen en je bent jong moet je dat gaan doen. Daarna heeft ie miljoenen uitgegeven om zijn carrière op track te kunnen krijgen, dat heeft ie goed gedaan en zegt veel over hoe hij zijn toekomst zag en wilde plannen

Weet nog dat Foppe destijds geen beroep meer wilde doen op Royston Drenthe, en naar buiten liet lekken dat Drenthe in Peking een veel te duur horloge had gekocht.en als er iemand was die bij Heerenveen alles lekte naar de Telegraaf, en zijn opvolgers publiekelijk onder druk zette, is het Foppe de Haan wel....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 13
2210 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

88 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2018- Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
2009-2009 AZ
Laatste voetbalnieuws

Nederlands elftal maakt statement tegen racisme met bijzondere foto

Het Nederlands elftal heeft dinsdag een statement naar buiten gebracht tegen racisme. Nadat Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira zondag racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch, reageerde de voetbalwereld geschokt....Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 november
Paul Pogba weet wel waar hij in de toekomst wil spelen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren