‘Wij meldden ons bij Ajax en zij waren heel duidelijk: geen optie tot koop’

Woensdag, 18 september 2019 om

Sven Botman is bij sc Heerenveen direct uitgegroeid tot vaste waarde. De verdediger miste nog geen minuut in de Eredivisie en stond zaterdag op het veld tegen Ajax, de club die hem dit seizoen verhuurt aan de Friezen. Hoewel Botman dit seizoen geen uitzicht had op speeltijd in Amsterdam, lijkt Ajax wel toekomst in hem te zien. De pogingen van Heerenveen om een optie tot koop te bedingen bleken immers vruchteloos.

Heerenveen wilde graag de mogelijkheid hebben om de negentienjarige stopper na dit seizoen te kunnen vastleggen. Toen de huurdeal op 27 juli werd bekendgemaakt, repten beide clubs niet over een optie tot koop. Bij Radio Camataru, een podcast van fansite FeanOnline, bevestigt technisch manager Gerry Hamstra dat Ajax niet wilde meewerken. "Wij hebben ons gemeld bij Ajax en zij waren heel duidelijk: geen optie tot koop. Wat wij wél doen bij huren, is dat er een bepaald verdienmodel op zit."

In the Zone | Ajax-huurling Botman: 'Ik leer hier uiteindelijk meer'

"Bij Sven was de optie tot koop niet bespreekbaar, maar er zit wel een verdienmodel in", aldus Hamstra, zonder in detail te treden. Tot nu toe is Heerenveen blij met de inbreng van Botman, verzekert de directeur. "Het mooie aan Sven is dat bijna iedereen wel weet wat hij kan. Het grappige is dat bij dit soort spelers altijd gekeken wordt naar wat ze niet kunnen. Van tevoren weet je natuurlijk niet hoe hij het op het hoogste niveau laat zien."

Botman kwam afgelopen seizoen 28 keer in actie namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. De linkspoot heet een contract tot de zomer van 2022 in de Johan Cruijff ArenA. Botman maakte sinds zijn negende al deel uit van de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde op 17 augustus 2018 in de Eredivisie. Tot een optreden in Ajax 1 kwam het nog niet.


Poll

Zie je in Sven Botman een toekomstige basisklant van Ajax 1?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door pinko)

Een verdienmodel in een huur zonder koopoptie? Lijkt mij dan een doorverkooppercentage van een X aantal procenten voor SC Heerenveen in toekomst of misschien wel gratis huur indien hij aan een X aantal wedstrijden komt dit seizoen?

18 september 2019 om 22:55

Gratis huur is natuurlijk niet ‘verdienen’ aan een speler. Ik denk dat het logischer is dat Heerenveen na een x aantal wedstrijden een bedrag van Ajax krijgt, of zoals jij al zegt, een percentage van een latere verkoop

Verdienmodel bij het huren van een speler? Lekker vaag. Hoe kan je daar een verdienmodel van maken? Misschien kan ik dat ook op mn huurhuis toepassen.

18 september 2019 om 18:56

mee profiteren bij doorverkoop

18 september 2019 om 19:14

Waarom zou Ajax dat doen?

18 september 2019 om 19:15

Omdat Heerenveen hem anders niet wil huren.

18 september 2019 om 19:26

@InkeMontana Om hem in etalage te zetten. Misschien hoopt Ajax dat hij goed gaat ontwikkelen en je zo een speler voor 2 miljoen ofzo man verkopen. Stel Heerenveen krijgt 10% voor het veel laten spelen, houdt Ajax dan toch 1.8 mil over. Terwijl hij anders voor paar ton verkocht kon worden (of gratis) vanuit Jong Ajax

18 september 2019 om 19:54

Hmm.. Ik had er nog niet van gehoord. Maar goede uitleg. Maar wat kan de reden zijn dat ze geen transfersom eraan willen hangen voor Heerenveen tegen einde huur. Van bijv. 2 miljoen euro.

18 september 2019 om 19:22

Dat is vrij gebruikelijk hoor InkeMontana. Zo zou in dit geval Ajax het aantrekkelijk kunnen maken voor een club van het niveau Heerenveen om Botman te huren. Bovendien blijven spelers dan wat waard. Als ze op de bank verpieteren, keldert hun marktwaarde alleen maar

18 september 2019 om 19:56

Wij hebben dat bij Palacios ook gedaan. Huren en als hij daardoor verkocht zou worden een percentage krijgen van de som. Palacios ondertussen voor 4 miljoen naar LA FC vertrokken en wij hebben daar 5ton voor gekregen wat toch een fors bedrag is! Zeker als je kijkt dat ze zelf ook voordeel hebben gehad bij het huren. Hele goede constructie geweest van Willem II. Misschien heeft Heerenveen iets soortgelijks gedaan.

Jammer, zo iemand komt toch te kort. Mogelijk ontwikkelt hij zich en kan verkocht worden aan een club net onder de top, zoals AZ en Feyenoord. Utrecht en Vitesse schat ik net iets lager in, maar die mogen natuurlijk ook een bod doen.

18 september 2019 om 19:14

Haha hou eens even op. Waarom kunnen sommige het niet laten om per se te willen benadrukken dat Feyenoord in hun ogen niet meer bij de top hoort? Zo’n speler komt ook voor Feyenoord gewoon veel te kort, dat kan je niet ontkennen...

18 september 2019 om 19:22

Feyenoord hoort ook niet bij de top, sommigen willen dat gewoon niet inzien. Verder heb je gelijk, hij komt nog te kort. Ook voor Feyenoord.

18 september 2019 om 19:22

De top van Nederland bestaat momenteel toch simpelweg uit twee clubs, PSV en Ajax? Feyenoord tikt dat niveau gewoon niet aan, hoe je het ook wendt of keert? Als je je de kampioenschappen van de afgelopen decennia naast elkaar legt, dan lijkt ne dat ook wel duidelijk, met alle respect.

18 september 2019 om 19:24

@Kaws Ja je hebt gelijk, voor Feyenoord komt hij (nog) te kort.

18 september 2019 om 19:40

Ik ben Ajacied in hart en nieren maar vind Feyenoord op moment een erg sterke selectie hebben en denk dat wij niet even makkelijk 3 puntjes halen in Rotterdam! Noem de 11 namen van een fit Feyenoord team en daar staat gewoon een dark horse voor de titel! De beschimpte technischdirecteur die nog ff Iee en senesi beginnen haalde en verlengde met berghuis heeft met zn beschikbare budget echt een goede ploeg neergezet en dat mag gewoon gezegd! Verder on topic vind ik die Botman een frisse nieuwkomer voor de subtop materiaal Heerenveen,Vitesse, Utrecht!

18 september 2019 om 19:43

@Ramon Ja true. Feyenoord is stabieler dit seizoen. Hopen dat die Sensei wat is. Feyenoord moet ook even veel punten halen in Europa.

18 september 2019 om 20:36

Hangt van de definitie van top af. Puur sportief heb je gelijk, maar top draait in mijn ogen ook om uitstraling, achterban, geschiedenis etc.

18 september 2019 om 20:00

Wel jammer dat je er geen rekening mee houdt dat een speler zich ook positief kan ontwikkelen. Blind was in het begin ook nog niet zo goed. Pas na Groningen werd hij geweldig.

Barry Hulshoff was ook een atypische Ajax speler, maar een prima voorstopper! Botman ontwikkelt zich bijzonder positief en is verdedigend sowieso beter dan b.v. Blind. Dus kan best wat worden, maar blijft natuurlijk afwachten.

18 september 2019 om 19:38

Haha lol. Blind die bewezen heeft in CL tegen beste spitsen zijn mannetje te staan, legt verdedigend af tegen een Botman. Hahahaha

18 september 2019 om 19:48

Verdedigend beter dan Blind. Blijf toch eens van dat lachgas af.

18 september 2019 om 20:07

@Kowalski Op wat gebasseerd dat hij verdedigend beter is dan Blind? Die paar wedstrijden in de eredivisie? Nogmaals, Blind heeft zich verdedigend staande gehouden tegen de beste spitsen. Wat heeft Botman bewezen? Misschien moet jij aan dat lachgas!!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 19 november
David Beckham overweegt om de aan Manchester United gelinkte Mario Mandzukic in januari naar Inter Miami CF te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren