Athletic Club - Barcelona: Basken vrezen visite Frenkie de Jong en consorten

Vrijdag, 16 augustus 2019 om 20:18Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 20:19

Athletic Club en Barcelona zijn elkaars tegenstander in de seizoensouverture van LaLiga, een duel waarin miljoenenaankoop Frenkie de Jong mogelijk zijn officiële debuut voor de Catalanen maakt. De club uit Bilbao sloot de voorbije voetbaljaargang als achtste af, terwijl Barcelona het achtste landskampioenschap in de afgelopen tien jaar op zijn naam schreef. Opta blikt vooruit op de krachtmeting in San Mamés, vrijdagavond vanaf 21.00 uur.

O In de voorbije tien jaar leed geen enkele regerend landskampioen van Spanje een nederlaag in de eerste LaLiga-wedstrijd van het nieuwe seizoen: acht zeges, twee remises. Real Madrid was de laatste titelverdediger die als verliezer van het veld stapte: een 2-1 nederlaag bij Deportivo la Coruña in 2008/09, met Ruud van Nistelrooij als doelpuntenmaker.

O Athletic Club won niet één van de laatste elf ontmoetingen met Barcelona in LaLiga: twee remises, negen nederlagen. In acht van deze wedstrijden tegen de Catalanen kwamen de Basken niet eens tot scoren.

O Geen enkele visitant won in competitieverband vaker in het nieuwe San Mamés dan Barcelona: vier overwinningen, een remise en een nederlaag (net als Atlético Madrid). Alleen Atlético (elf) scoorde als bezoekende partij vaker in het nieuwe onderkomen van Athletic dan Barcelona (negen).

O Barcelona boekte in elk van de laatste tien seizoenen een overwinning op de eerste speeldag van een LaLiga-seizoen, al waren slechts twee buitenshuis. De laatste misstap van de Catalanen in de allereerste competitiewedstrijd was in 2008 bij Numancia (1-0).

O Dit is het tiende onderlinge duel tussen Athletic Club en Barcelona op de eerste speeldag van een LaLiga-seizoen. De club uit Bilbao won slechts één van deze negen voorgaande duels (een 3-1 zege in 1949) en verloor zes keer, naast twee remises.

O Athletic Club kan voor het eerst onder Gaizka Garitano, die in december 2018 op de bank plaatsnam, twee competitienederlagen op rij lijden. De Basken gingen op de laatste speeldag van het voorbije seizoen met 2-0 onderuit bij Sevilla.

O Luis Suárez was goed voor zeven treffers in dertien officiële wedstrijden tegen Athletic Club. Slechts twee doelpunten waren echter in Bilbao; de laatste voltreffer was in augustus in 2015 en ook op de eerste speeldag van een nieuw LaLiga-seizoen.

O Iñaki Williams kan zijn 50e doelpunt voor Athletic Club maken: 49 doelpunten in 204 officiële wedstrijden. De aanvaller scoorde in alle competities maar drie keer tegen Barcelona en wacht sinds januari 2017, in de Copa del Rey, op een treffer tegen de Catalanen.

O Antoine Griezmann maakte tegen enkele tegenstander meer doelpunten in LaLiga dan tegen Athletic Club: acht treffers in achttien duels, evenveel doelpunten als tegen Celta de Vigo, Real Valladolid en Valencia.

O Ernesto Valverde verloor in zijn trainersloopbaan vier van zijn zes uitwedstrijden tegen Athletic Club. Hij bleef alleen als trainer van Barcelona ongeslagen in Bilbao: een overwinning en een remise.


Poll

Athletic Club - Barcelona eindigt in een ...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door danniealberts)

Denk dat Bilbao eerder Messi en Suárez vrezen dan Frenkie. Maar goed, elke titel met Barça erin moet natuurlijk "sterspeler" Frenkie worden gepropt.

14 augustus 2019 om 18:36

Nederlander bij de absolute elite en volgens Spaanse media, nu al de beste middenvelder die er loopt daar. Is er trouwens eerder een Opta artikel geweest voor clubs uit het buitenland? Herinner dit niet namelijk.

14 augustus 2019 om 18:42

Er is toch letterlijk GEEN ENKELE GERESPECTEERDE MEDIA die heeft beweert dat Frenkie beter is dan Busquets. Misschien eens je Frenkie mediahype bril afzetten?
Iemand die Frenkie doodleuk boven levende legende Busquets zet is bij voorbaat af en waarschijnlijk onder invloed.

14 augustus 2019 om 18:50

Busquets is oud en sloom geworden. Zijn passing en spel inzicht is van ongekende hoogte maar de rest is vrij matig aan het worden. En welke krant is dan volgens jou wel GERESPECTEERD, want letterlijk elke krant heeft het over dat Frenkie vaste basiskracht moet worden.

14 augustus 2019 om 18:57

Je gaat voorbij aan mijn punt. Nogmaals: in de basis is wat anders dan dat een roddelkrant zou beweren dat Frenkie beter is dan Busquets.🤦‍♂️

14 augustus 2019 om 19:00

Dit seizoen:

Liverpool - Chelsea: stopt in Istanbul de vloek van Roberto Firmino?

Community Shield: Liverpool boezemt Manchester City al jaren angst in

tientallen buitenlandse Opta-artikelen vorig seizoen

14 augustus 2019 om 19:52

@bestornothing1,

Helaas worden levende legendes ook gewoon oud

15 augustus 2019 om 21:19

Wat voor onzin praat jij nou weer gek? Spring gauw eens terug want je trekt een lompe conclusie. Ik heb het over de media en dat gebeurt dus gewoon. Er wordt gepraat over Frenkie die zijn teamgenoten meeneemt in zijn tempo en hen forceert tiki taka te spelen. Je komt bij mij aankloppen maar spring even richting de media die zulke dingen beweren, dankje.

15 augustus 2019 om 21:21

Thanks, viel mij niet op.

15 augustus 2019 om 22:34

Messi doet niet mee maar die titel is mij ook een beetje overdreven.

Frenkie kan dr niks van. Ik vind hem vaak maar matig spelen en hij heeft tot nu toe nog niks bereikt in zijn carrière en toch wordt hij elke zo erg de hemel ingeprezen. Zal vast weer aan mij liggen.

14 augustus 2019 om 18:43

Dit ligt inderdaad aan jou

14 augustus 2019 om 18:45

Kan er niks van is niet helemaal waar. Op zich een goede speler, maar wel, dit zeg ik als Ajax fan, extreem overhyped. Zit soms met stuitende verbazing te kijken hoe sommige fanboys doodleuk beweren dat "onze" Frenkie beter is als Modric Busquets etc.
1 pass en hij hoort volgens de fanboys en sommige sensatiemedia al bij de absolute wereldtop. Heb de hele wedstrijd tegen Napoli live gekeken en Frenkie was grotendeels onzichtbaar. (Betekent niet dat hij slecht speelde)
Mensen vergeten nog wel eens dat controlerende/defensieve middenvelders relatief de minste kritiek krijgen vanwege hun positie.
Keeper: bij tegengoals kritiek
Verdediging: bij tegengoals kritiek
Aanval: bij gemiste kansen of te weinig goals kritiek
Dit terwijl Frenkie en andere controleurs vaak de minste risicovolle ballen geven, breed of tikkie terug. Ja nogal logisch dat deze soort middenvelders weinig balverlies hebben etc.

14 augustus 2019 om 18:55

Dus eigenlijk kan je net zo goed van Overeem daar neerzetten? Tikkie breed en terug moet ook Joris wel kunnen toch? Of is het misschien een onderschatte positie door bijvoorbeeld jou? De middenvelders zijn net zo-misschien wel nog belangrijker- belangrijk als aanvallers en verdedigers. Los van het feit dat ze de verbindende linie zijn, wordt er vaak verwacht zowel hun verdedigende als vooruitvoetballende taken meer dan goed beheersen. Een beetje zoals de moderne backs a la TTA. Vidal is bijvoorbeeld verdedigend heel sterk. Rakitic had ook het vermogen om zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje te staan en belangrijk te zijn en werd hierdoor (terecht) geroemd. Ik snap dan ook niet de baggetalisserende woorden over Frenkie of deze positie.

14 augustus 2019 om 18:59

Je snapt het dus echt niet.
Controlerende middenvelders kunnen relatief minder fout dan de verdediging of de aanval. Hoop dat je dit toch wel kan begrijpen?

"baggetalisserende woorden over deze positie"
Gast, waar zie je mij beweren dat deze positie niet belangrijk is? Juist. Niet mij woorden in de mond gaan leggen. Ik doelde er toch heel duidelijk op dat wanneer het fout gaat of de verdediging óf de aanval de strontkar over zich heen krijgen, en dat het gewoon een feit is dat minder risico in een positie betekent dat je ook minder fouten kunt maken.

14 augustus 2019 om 19:11

"Controlerende middenvelders kunnen relatief minder fout dan de verdediging of de aanval. Hoop dat je dit toch wel kan begrijpen?" Hoezo hoop je dat iemand dit kan begrijpen, het slaat helemaal nergens op juist. Controlerende middenvelder, en dan zeker in de stijl hoe Frenkie tracht te spelen: als echt spelverdeler, is misschien wel de moeilijkste positie op een voetbalveld man. Boven kan je daar juist veel fout doen, als jij de bal namelijk inlevert kan je tegenstander er gelijk gevaarlijk uit komen met een paar man. Niet voor niets dat alle toppers op die positie altijd uitblinken in hun passnauwkeurigheid, zo ook F. de Jong. Maar goed, als je Frenkies spel vandaag de dag nog steeds als 'tikkie breed en tikkie terug' omschrijft is de discussie gauw afgelopen. Dan zie je het simpelweg niet, of wil je het niet zien.

14 augustus 2019 om 19:21

Maar hoe kun je de bal inleveren als je relatief de minst risicovolle passes geeft? Vaak breed of terug of wanneer er iemand helemaal vrij staat richting voorwaarts. Nogal wiedes dat controlerende middenvelders en verdedigers de hoogste passing accuracy hebben aangezien ze bijv geen moeilijke assists hoeven te geven diep in vijandelijk gebied.🤦‍♂️
Nogmaals, als de aanvallers komen zijn het de verdedigers die grotendeels onder het vergrootglas liggen, en als er te weinig wordt gescoord zijn de aanvallers de klos. Zelden dat je hoort ja maar er wordt te weinig gescoord en dat kwam door de controlerende middenvelder. Of dat de verdediging goals moesten incasseren en dat het de schuld was van de centrale middenvelders.

14 augustus 2019 om 19:27

Gast.. “Dit terwijl Frenkie en andere controleurs vaak de minste risicovolle ballen geven, breed of tikkie terug.” - dit zijn jouw woorden. Als je dat niet als bagatelliserend ziet, vraag ik me af of je weet wat het betekent.. En inderdaad, zoals Sander terecht heeft aangemerkt “als je het spel van Frenkie als tikkie breed en terug omschrijft” is er eigenlijk al teveel tegen je gezegd en zal je het nooit echt snappen.

14 augustus 2019 om 19:37

Over dat laatste gedeelte betreft kritiek op spelers kan ik je enkel gelijk geven, kansen missen voorin of blunders maken achterin levert je meer gezeur op. Maar verder vind ik dat hele 'risicoloos' gebeuren overtrokken, een goede 6 laat het er risicoloos uitzien, dat is heel wat anders. En zeker een type als Frenkie die gewoon vrolijk keer op keer 1 of 2 middenvelders voorbij dribbelt en de vrije man zoekt, dat is niet risicoloos (ja de pass uiteindelijk wel, maar de hele actie zeer zeker niet). Ik wil graag afsluiten met een quote van Guardiola over de toenmalig beste controleur ter wereld, Sergio Busquets: "Watch football and you don't see Busquets, but watch at Busquets and you will see football!" Prachtige verwoording van de ogenschijnlijke risicoloosheid, simpelheid of soberheid van die positie. De echte toppers laten het er zó simpeltjes uit zien maar het zijn de meest intelligente voetballers die er rond lopen. Frenkie heeft exact datzelfde, die snapt het spelletje zó goed en kan de bal zó makkelijk laten circuleren, net als de man die hij op gaat volgen, Busquets.

14 augustus 2019 om 19:38

Het is een feit dat controlerende middenvelders de minst risicovolle (samen met verdedigers) hoeven te geven. Blijkbaar willen jullie dit niet snappen.

14 augustus 2019 om 19:41

Maar gast, je zit nu serieus Busquets met Frenkie te vergelijken???? Thanks for proving my point. Kijk alleen eens naar de highlights van Busquets in slechts 1 (!) seizoen. Dan zal ieder weldenkend mens bevestigen dat Busquets vele klasses beter is dan Frenkie. Qua inzicht, vooral onderschepping en qua afstandpasses.

14 augustus 2019 om 19:45

Gast. Blijkbaar zit ‘denigrerend’ gewoon in jouw manier van doen. Kan je niks aan doen, maar op een voetbalforum is het wel fijn als men open staat voor andere meningen. Jij helaas niet, jammer, maar dat maakt het ook niet echt boeiend om met jou een meningsverschil te hebben.

16 augustus 2019 om 00:22

Bestornothing Zit met verbazing jou verhalen te lezen en vraag me zelf ook af of je zelf weleens een bal hebt aangeraakt. Het manier van spelen van frenkie heeft juist super veel risico hij is niet alleen een verbindingsspeler , hij komt ook nog altijd de bal halen bij de 16 terwijl er druk op hem gezet word , en het mooie ervan is dat hij rustig blijft en zelfs nog met de bal weg durft te draaien , als jij meer dan 10 of 5 spelers kan opnoemen die hetzelfde doen op die positie krijg je van mij een applause Weet je trouwens dar busquets daarmee in de voorbereiding de bal verloor en er meteen een doelpunt uitkwam.. zo riskant is dat dus Kijk eens op YouTube het filmpje met de titel “ This is why Barcelona sign de jong” misschien word je daar wat wijzer van

14 augustus 2019 om 19:50

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

14 augustus 2019 om 21:49

Ik lees mijn eigen reactie terug en zie dat het niet echt sarcastisch overkomt wat eigenlijk wel de bedoeling was. 😅

14 augustus 2019 om 22:56

Geeft niks, we hebben allemaal nog dingen te leren in dit leven.😊

16 augustus 2019 om 01:52

Sarcasme valt vaak beter te horen dan te lezen. Of je moet het zo overdreven duidelijk verwoorden dat het het behalve voor jou ook voor de lezers duidelijk is dat het sarcastisch bedoeld was.

16 augustus 2019 om 01:47

Hij geeft weinig assists en scoort niet of nauwelijks, maar raakt ook haast geen ballen kwijt en heeft vaak een passing percentage van 100%. Bij en counter van de tegenpartij is hij er als de kippen bij en vaak veroverd hij de bal voordat de verdedigen überhaupt hoeft in te grijpen. Daarnaast dribbelt hij vaak met het grootste gemak langs 2/3 tegenstanders en behoud dan het overzicht om de bal naar de juiste medespeler te Pasen waardoor je dus al gauw in een overval situatie beland waardoor je dus gevaar kunt stichten. Ik weet dat de Jong zijn beperkingen heeft bv dat hij nauwelijks lange ballen geeft en amper scoort, maar i’m nou te zeggen dat hij niks kan is ook niet waar. Frenkie is de ideale speler om in je team te hebben als je als team super aanvallend speelt en graag de bal in de ploeg wilt houden. De bal langer dan 10 seconden in de ploeg houden is al vaak een hele kunst. Je hoeft alleen maar naar de Europa cup wedstrijden van PSV en Feijenoord te kijken om te beseffen dat hetgeen wat Frenkie op het veld doet toch echt wel vrij bijzonder is.

Als hij in de basis begint, en ik wéét het niet hoor, is dat wel een knappe prestatie hoor. Valverde kan maar maximaal tien namen opschrijven. Ik ga er niet van uit dat Frenkie op doel komt. Alhoewel dat ook nog wel kan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Athletic Club

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Real Betis23-9
11.Levante21-1
13.Getafe20-3
14.Valencia19-1
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Unai SimónKeeper180
MuniainAanvaller184
WilliamsAanvaller184
Asier VillalibreAanvaller162
Iñigo VicenteAanvaller20
YerayVerdediger110
Voor de complete selectie: Clubpagina Athletic Club.

1011 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Atlético Madrid 13 9 3 0
2019/2020 Barcelona 28 16 4 0
2018/2019 Barcelona 33 21 5 0
2017/2018 Barcelona 33 25 9 0
2016/2017 Barcelona 35 29 8 0
Laatste voetbalnieuws

Winterkampioenschap biedt winnend Atlético Madrid weinig garanties

Atlético Madrid heeft dinsdagavond met succes de koppositie in LaLiga verstevigd. Het team van trainer Diego Simeone won het thuisduel met Sevilla, een inhaalwedstrijd van de vijftiende speeldag, met 2-0. Door...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 17 januari
Adama Traoré moet ook de overstap naar Elland Road maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren