‘Het lijkt een stap terug, maar bij Ajax traint hij nu met topspelers’

Zaterdag, 10 augustus 2019 om

Kjell Scherpen was vorig seizoen nog een vaste waarde onder de lat bij FC Emmen. De doelman is zaterdagavond echter niet van de partij als de Drentenaren afreizen naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Ajax. Scherpen maakte eerder deze zomer de overstap naar de regerend landskampioen, waar zijn kansen op speelminuten in de hoofdmacht dit seizoen beperkt lijken.

André Onana is de onbetwiste eerste keus voor trainer Erik ten Hag, die met Bruno Varela ook nog een ervaren tweede doelman achter de hand heeft. Scherpen zal zijn wedstrijden dus bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie gaan spelen en de doelman debuteerde vrijdag tegen TOP Oss op ongelukkige wijze toen hij de fout in ging bij een doelpunt van Cihat Celik.

Alfons Groenendijk, voormalig trainer van Jong Ajax en de huidige coach van ADO Den Haag, heeft echter begrip voor de door Scherpen gemaakte afweging. “Het lijkt op het eerste gezicht een stap terug, maar ik begrijp het wel. Scherpen traint nu met topspelers en kan van dichtbij zien wat het niveau is dat hij uiteindelijk wil bereiken. En als hij bij Ajax slaagt, heeft hij meteen de nationale top bereikt”, vertelt hij in gesprek met de NOS.

Groenendijk is door zijn verleden in Amsterdam goed bekend met de club: “De faciliteiten zijn bij de topclubs toch beter. Bij Ajax worden alle facetten getraind. Met individuele krachtprogramma's bijvoorbeeld, daar wordt een speler sterker en fitter van”, gaat hij verder. Scherpen kan zich bovendien optrekken aan Perr Schuurs, die vorig seizoen nog zijn wedstrijden in Jong Ajax speelde en voorlopig een basisplaats heeft veroverd in de hoofdmacht.

Als Scherpen ook met succes een dergelijk traject doorloopt, ‘vreest’ Groenendijk echter wel dat dit gevolgen zal hebben voor kleinere clubs: “Het is een bedreiging, in de zin dat jonge spelers sneller worden weggehaald door topclubs. De verschillen worden dan steeds groter.” De trainer denkt daarnaast dat het risico voor Scherpen zelf beperkt is: “Want wie bij Ajax niet slaagt, kan vrijwel altijd weer bij een kleinere club terecht.”


Poll

Denk jij dat Kjell Scherpen in de toekomst uit zal groeien tot eerste doelman bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Schuurs is er flink op vooruit gegaan inderdaad en het is te hopen dat dit ook met Scherpen en Pierie gaat gebeuren. Even 1 of 2 jaartjes hun talenten doorontwikkelen bij Jong Ajax en wie weet gaan ze ons dan verrassen over een tijd.

10 augustus 2019 om 11:45

Voorlopig is die er nog niet op vooruit gegaan. Bij Emmen speelt die basis in de eredivisie dat is hoger niveau dan de KKD.

10 augustus 2019 om 11:50

Wedstrijdritme is nu even van ondergeschikt belang. Hij moet broodnodig aan zijn skills werken want hij kan eigenlijk niet keepen haha. Zag je ook gisteren weer tegen Top Oss. En bij Jong Ajax kan hij toch wedstrijdritme krijgen maar ligt de druk om te moeten presteren veel lager.
Als ik voor een bepaald niveau tekort kom ga ik ook eerst mijn skills dusdanig verbeteren in de hoop dat ik later wel goed genoeg wordt voor een bepaald niveau.

10 augustus 2019 om 11:52

@arsenal

Dit is toch geen reactie op wat hij zegt? Hij heeft het over een ontwikkeling die Scherpen door kan maken aan de hand van de begeleiding en training bij Ajax. Schuurs is daar inderdaad een heel goed voorbeeld van, die heeft flinke stappen gemaakt in een jaar tijd.

10 augustus 2019 om 12:20

Dat is kortzichtig denken. Enerzijds heb je de competitie waarin hij speelt. Maar scherpen zal nu een aantal jaren echt dure individuele training krijgen om beter te worden in al z’n skills. Met betere faciliteiten dan bij Emmen. Iets wat logisch is door t verschil in geld. En zelfs als hij mislukt bij Ajax kan hij nog naar clubs waar hij ws niet per se heen zou kunnen als hij nog een jaar bij Emmen keept

10 augustus 2019 om 12:36

@OneloveChris, wedstrijd ritme op hoog niveau is ook veel ervaring en belangrijk. Alleen geloof ik persoonlijk dat je meer leert als je dagelijks traint met Ziyech, Tadic, Huntelaar etc 6 dagen per week dan dat je 1x per week 90 minuten een eredivisie duel keept. Scherpen en Pierie krijgen beiden een volledig jaar om zichzelf zonder enige druk helemaal kapot te werken. Denk aan sprong kracht, reflexen, coaching etc. Allemaal trainbare facetten. En zodra je die beheerst kan je in de wedstrijd vanzelf ervaring op doen met inzicht. Alleen doe je dat wel vanuit een stevige basis kwaliteiten i.p.v. alleen talent

10 augustus 2019 om 12:39

@hoogindeconcen als hij vorig jaar bij fortuna was gebleven of had gespeeld , was hij nu ook zover geweest dan al niet verder dsn een jaar jong ajax

10 augustus 2019 om 12:44

@arsenal890

"voorlopig is die er nog niet op vooruit gegaan. Bij Emmen speelt die basis in de eredivisie dat is hoger niveau dan de Kkd"

Soms moet je een stapje terug doen om een sprong vooruit te kunnen maken. Zoals Per Schuurs. Hij had ook bij Fortuna kunnen blijven en die had kunnen degraderen, waardoor hij nu ook in de KKD had moeten spelen, zonder uitzicht op meer. Bij Ajax is dat uitzicht op meer er altijd.

10 augustus 2019 om 14:24

D-Bergkamp. Zeker is wedstrijden spelen ook belangrijk. Maar in t geval van scherpen snap ik t wel. Misc had ik Pierie juist wel bij Heerenveen gelaten. Anderzijds Kun je ook niet je speler bij jou laten trainen en spelen bij de andere club. Qua afstanden kan t wel in Nederland.

10 augustus 2019 om 12:48

Gewoon een slechte zaak met Pierie. Die jongen kan makkelijk de Eredivisie aan en daar zijn ervaring op doen. Ongelofelijk dat ze hem laten lopen in de KKD. Scherpen komt gewoon overduidelijk te kort en mist talent, die gaat er nooit komen. Daar komt Ajax snel genoeg achter, dit is gewoon zijn niveau.

10 augustus 2019 om 13:26

Waarom een slechte zaak? Hij kan zich zonder druk ontwikkelen onder fantastische randvoorwaarden en met sterke spelers. Hij leert en krijgt mee wat van hem uiteindelijk verwacht wordt en kan klaargestoomd worden voor potentieel het eerste. Geweldige zaak voor hem.

10 augustus 2019 om 17:04

Schuurs had bij Fortuna reeds balgevoel, Pierie had bij Heerenveen al balgevoel, en Scherpen? Die was bij Emmen reeds een houtenklaas zonder balgevoel.

Je vergelijkt derhalve appels met peren.

Een keeper is geen veldspeler en wellicht kunnen hem de komende jaren dermate veel vaardigheden worden aangeleerd dat hij een degelijke keeper wordt, maar een topkeeper wordt hij nooit meer; daarvoor mist hij gewoonweg balgevoel. Met dat balgevoel is iemand geboren en ontwikkelt hij door als kind door veel te spelen en dat laatste heeft Scherpen sowieso gemist; dat kan je zien. Daarom gaat hij nooit slagen bij Ajax, zelfs al hij net zulke stappen maakt als Schuurs heeft gemaakt in het afgelopen seizoen.

Ik vind zijn komst spijtig, omdat hij nu de ontwikkeling van Kotarski in de weg staat; die gaat Ajax 1 waarschijnlijk ook niet halen, maar Kotarski heeft meer talent in zijn duim dan Scherpen in zijn hele, imposante lijf heeft.

Helemaal eens met Groenendijk. Daarbij heeft Ajax ook nog de gewoonte om 2 van zulke spelers met elkaar te laten concurreren om ze nog meer te prikkelen, zoals in het geval van Scherpen Kotarski….

10 augustus 2019 om 11:54

Als Cillessen van Ajax naar Barça gaat om 2e viool te spelen vergooit die zijn carrière, dan geldt hét niet van trainen met topspelers en zien wat nodig is in de top. Maar nu dus wel 😂😜

10 augustus 2019 om 12:26

Cilessen was iets van 27; asmhet goed is moet je dan het keepersvak wel aardig onder de knie hebben

10 augustus 2019 om 12:28

Bij cillessen was er geen sprake van de 1e keuze worden na een bepaalde tijd. Bij Ajax zijn ze bewust een traject aangegaan. Kijk wat het schuurs brengt. Daar is een heel plan voor gemaakt en tot nu toe heeft dat gewerkt. Dat willen ze met scherpen en pierie ook doen. Bij cillessen was het gewoon 2e viool spelen en hopen dat ie dat zo lang mogelijk vol wil houden. Zo niet dat verkopen we hem en halen we een nieuwe 2e keeper. Daar zat geen plan achter

10 augustus 2019 om 12:31

Je hebt zeker een punt, echter is Scherpen nog maar 19 jaar en speelt gewoon wekelijks.en traint met de NL top. Dit in tegenstelling tot Cillessen, destijds 27 en enkel de bekerwedstrijden.

10 augustus 2019 om 12:39

@Wandering, dat heb ik nooit gevonden. Cillesden heeft een bewuste keuze gemaakt die 90 procent zou maken. Ter Stegen was toen ook een talent dus alles behalve zeker. Laat staan het geval dat hij misschien een keer een blessure op zou lopen. Er waren mogelijkheden en kansen genoeg voor Cillessen. Tot zijn nadeel en die van ons is bovenstaande niet gebeurt. Ter Stegen ontwikkelde zich keihard door, bleek tegen druk bestand en raakte niet geblesseerd. Kunnen we zeggen dat cillessen er slechter op is geworden? Trainen met Suarez, Messi, Neymar, Coutinho etc maakt je nooit slechter

Ajax heeft de hele commotie rondom hem goed afgehandeld en het is aan hem om zich te bewijzen, maar snap nog steeds de aankoop niet en als hij jaartje extra had gedaan als basisspeler dan heb je ervaring die je in jong Ajax niet krijgt. Qua faciliteiten maakt het bij Ajax natuurlijk een verschil, maar hard trainen en progressie boeken kan je overal, eredivisie ervaring opdoen niet.

10 augustus 2019 om 12:51

@the_redds

" Qua faciliteiten maakt het bij Ajax natuurlijk een verschil, maar hard trainen en progressie boeken kan je overal, eredivisie ervaring opdoen niet."

Bij een club als Emmen gaat Scherpen nooit leren wat hij nodig heeft om bij een topclub als Ajax te kunnen slagen, al blijft hij er 10 jaar. En het is natuurlijk ook niet zo dat hij bij Jong Ajax niet hetzelfde zou kunnen leren als bij Emmen. Ik denk zelfs dat hij bij Jong Ajax meer kan leren dan bij het eerste elftal omdat hij daar veel meer te doen zal krijgen.

Het is geen bedreiging voor andere clubs als jonge talenten eerder naar Ajax gaan. Ze gaan er eerder op vooruit dan op achteruit.

Ik vond laatst dat ik met 25 jaar al snel ouder aan het worden was, maar als ik zie dat Kjell Scherpen intussen al 119 jaar is van valt dat allemaal nog wel mee.....

Natuurlijk niet alleen Schuurs is een voorbeeld. Ook Frenkie de Jong deed zo'n stap terug. Het gaat echter niet altijd goed, zoals bij bijvoorbeeld Zivkovic. Het is dus gewoon afwachten hoe het uitpakt. Persoonlijk heeft Scherpen niks te verliezen, want hij kwam als Ajax onwaardige keeper en kan dus alleen maar winnen.

10 augustus 2019 om 12:33

Frenkie de Jong deed toch niet echt een stap terug. Was jeugd/wisselspeler bij Willem 2. Als jij dan naar de jeugd van Ajax gaat, is dat naar mijn mening alleen maar een stap vooruit. Pierie en Scherpen waren basisspeler van een eredivisionist. Schuurs ook niet echt stap achteruit. Die ging van een jupiler league club (wel gepromoveerd dan), naar Ajax. Vind ik ook niet echt een stap terug.

10 augustus 2019 om 12:43

Van elke eredivisie ploeg naar jong is een stap terug , als schuurs bij fortuna was gebleven was hij verde dan nu

10 augustus 2019 om 13:27

Dat weet je nooit hé. Jij doelt alleen maar op het niveau van de competitie wast de club op acteert, maar er komt wel meer bij kijken, namelijk het niveau van de medespelers, trainers, begeleiding, de druk die er heerst, enz.. Nu dingt die gewoon mee voor een basisplaats bij Ajax. Als die bij Fortuna was gebleven had dat heel anders kunnen zijn.

10 augustus 2019 om 14:40

het probleem is dat je nooit weet hoe een andere weg had uitgepakt. Er zijn voor beide opties waarschijnlijk genoeg voorbeelden. Naast een Zivkovic had je ook een recenter voorbeeld kunnen noemen in de persoon van Dennis Johnsen. Hij zat tegen een basisplek bij Heerenveen aan, ging naar jong ajax, had een zeer goed eerste halfjaar en vanaf dat moment is het alleen maar slechter gegaan. En op dit moment zit hij bij PEC en lijkt hij het spelletje helemaal verleerd te zijn.

Wat ik wel opvallend vind is dat ze bij PSV sinds vorig jaar eigenlijk weer een nieuwe koers aan het varen zijn. Waar ze eerste riepen dat de eerste divisie en het met betere spelers trainen belangrijk is, verhuren ze sinds vorig seizoen steeds vaker spelers. Een lammers is echt gegroeid afgelopen seizoen. Meer dan de 2 jaar daarvoor. Op een hoger niveau wedstrijden spelen met ook een andere druk is goed voor je ontwikkeling. Men zegt ook niet voor niets dat europese wedstrijden belangrijk zijn voor de ontwikkeling. Betere tegenstanders en meer druk. zo zie ik ook het verschil tussen eerste en ere divisie.

Bij Ajax krijgen talenten tegenwoordig minder snel de kans. Het niveau wat Ajax nastreeft is hier te hoog voor. Nu haalt Ajax een keeper van Emmen die duidelijk te kort komt voor Ajax 1 en die blokkeert andere talenten hun kansen in Jong Ajax. Ik zie hier vanuit Noord-Hollands perspectief wel zijn voordelen in. Ajax tikt een der mate hoog niveau aan dat ze geen talenten meer kunnen inpassen en deze talenten zullen doorhebben dat je beter bij AZ kunt spelen waar je nog wel de kansen krijgt.

10 augustus 2019 om 12:10

De absolute toptalenten zullen het liefst voor Ajax spelen, krijgen jullie de rest

10 augustus 2019 om 12:10

De absolute toptalenten zullen het liefst voor Ajax spelen, krijgen jullie de rest

10 augustus 2019 om 12:10

De absolute toptalenten zullen het liefst voor Ajax spelen, krijgen jullie de rest

10 augustus 2019 om 12:14

Stuur Noa Lang en Dani de Wit maar door.

10 augustus 2019 om 12:18

Sturen jullie dan Stengs en Boadu retour?

10 augustus 2019 om 12:41

@Alkmaar54, Lang gaat zeker kansen krijgen komend seizoen vanaf het middenveld bij Ajax. Daarnaast krijgen Schuurs, Dest, De Wit en Ekkelenkamp ook wel minuten.

10 augustus 2019 om 14:45

Denk jij echt dat deze spelers veel minuten gaan krijgen ? heb jij wel eens naar de bank van Ajax gekeken ? De selectie is dit jaar alleen maar verder gegroeid. Een Promes, Neres, Huntelaar zullen heel snel de voorkeur krijgen boven een de Wit of Ekkelenkamp. De enige die ik nog minuten zie maken is Dest. maar ook daarbij kun je je afvragen of Dest minuten gaat maken of dat ten Hag gaat schuiven.

10 augustus 2019 om 12:19

Niet helemaal met je eens, Alkmaar54. De opleiding van Ajax en daarmee het perspectief voor spelers is alleen maar beter geworden door de komst van Jong Ajax. Dat geldt dus uiteraard ook voor jouw club. Voorheen moesten talenten doorstromen vanuit de O19 direct naar het eerste. De beloften stelde geen ruk voor natuurlijk. Die stap konden velen niet maken. Nu kunnen jongens eerst op een treetje lager acteren om zo een geleidelijke stap te maken. Eens dat het niveau hoog moet zijn, maar het perspectief is er zeker. En afgelopen jaren blijkt, helaas voor AZ, dat veel jonge jongens toch naar Amsterdam gaan. Laat de naam van Salah-Edinne maar even vallen in Alkmaar en de tranen schieten weer in de ogen. Persoonlijk gun ik Scherpen het beste, maar ik heb mijn twijfels. Voorlopig zit hij niemand echt in de weg, want Kotarski en El Maach zijn erg matig.

10 augustus 2019 om 12:43

Ik snap je punt. Maar een Pierie bijvoorbeeld, komt te kort voor Ajax 1 en is te goed voor de Jupiler. Voor spelers van dat niveau is het niet aantrekkelijk om naar Ajax te gaan. Dat de Jong teams helpen met de doorstroom ben ik zeker mee eens. Maar het niveau waar Ajax op miks, Europese subtop kan je niet vervangen met jeugdspelers die momenteel op het niveau zitten van de middenmoot Eredivisie. Salah-Edinne doet inderdaad pijn, evenals Rio Hillen en Kian Fitz-Jim overigens. De vraag is echter of deze kids er goed aan doen om naar Ajax te gaan aangezien het niveau momenteel zo hoog is daar dat je er gewoon niet snel tussen komt.

10 augustus 2019 om 14:48

De eerste divisie is inderdaad een mooie stap na O19. Echter zie je wel bij veel spelers dat ze het eerste jaar nog wel veel leren (vooral fysiek) maar dat ze daarna veelal stil komen te staan. Na 1 jaar eerste divisie moeten ze de stap maken of anders kun je ze het beste verhuren. En dan kun je je afvragen of je niet veel eerder de spelers moet verhuren.

10 augustus 2019 om 16:16

Janssen, in sommige gevallen heb je gelijk. Echter, Jong Ajax wordt steeds jonger. Eerstejaars O19 spelers staan zelfs al in de basis. Als je 17 bent, kun je prima meer dan een jaar in Jong spelen. Op je 18e aansluiten bij het eerste is alleen weggelegd voor extreme talenten.

Is gewoon gehaald om Onana op te volgen. Heeft alles voor een topkeeper. En al een jaar eredivisie gekeept. Iedere keeper maakt fouten. Onana , Zoet die knul van Feyenoord. Dat maakt het geen slechte keepers. Gewoon ervaring opdoen. Keepen met de beste spelers en trainers.

10 augustus 2019 om 13:23

Wat zie jij dan bij scherpen wat hem een potentiële topkeeper maakt?

Gewoon een hele matige keeper die alleen zijn lengte mee heeft en voor de rest alle basisfacetten van het keepen nog moet leren. Het was goedkoper geweest om een willekeurige 18-jarige jongen van 2 meter van de straat te plukken en die te trainen. Had je precies hetzelfde effect als bij Scherpen gehad. FC Emmen bijna door zijn blunders gedegradeerd, maar ja hij is jong en er werd soms een bal tegen hem aangeschoten. Laten we hem kopen.

10 augustus 2019 om 12:33

Een willekeurige jongen van 18 van 2 meter heeft geen eredivisie ervaring opgedaan.

10 augustus 2019 om 12:38

Een willekeurige jongen van 18 van 2 meter zonder Eredivisie ervaring is ook niet door het ijs gezakt in de Eredivisie zoals Kjell Scherpen wel is.

10 augustus 2019 om 12:45

Als hij door het ijs was gezakt was Emmen gedegradeerd. Heeft best veel fouten en ook blunders gemaakt maar al met al wel een prima keeper voor het niveau van Emmen geweest.

Grappig, als jonge talenten naar het buitenland gaan voor vergelijkbaar traject roept iedereen dat zijn carrière kapot gaat. Binnen Nederland naar Ajax is dan wel weer een stap vooruit.

10 augustus 2019 om 14:30

Jonge talenten worden door grote clubs gehaald voor de handel en niet voor het sportieve vlak. Scherpen zit meteen bij het 1e, dat kun je van al die talenten die gehaald worden door de grote clubs niet zeggen. Geef scherpen gewoon een kans, de toekomst zal uitwijzen of hij een geschikte keeper is voor Ajax.

10 augustus 2019 om 14:50

Waarom haal ajax dan de spelers ? Ajax hoopt natuurlijk wel dat ze allemaal doorbreken, maar ze weten dat dit niet gebeurd. Dus ze hopen dat er misschien wel 25% doorbreekt en dat ze deze voor veel geld kunnen verkopen. Dus eigenlijk ook gewoon voor de handel. Ik zie het verschil niet zo snel.

10 augustus 2019 om 15:25

Uiteindelijk hopen de grote clubs uiteraard ook dat de talentjes door breken.

10 augustus 2019 om 15:32

ja klopt maar als je er elk jaar 10 of 20 haalt is de kans natuurlijk niet zo groot.

maar financieel zit je bij Ajax toch ook beter! En je zit met gave goeie gasten in het team, in een gave stad! Wat wil je nog meer? En lukt het niet dan ga je terug of naar het buitenland! Je leeft maar een keer! dus een beetje avontuur op die leeftijd kan geen kwaad! Zet 'm op zou ik zeggen!

10 augustus 2019 om 14:52

Neem een Pirie. Die speelde lekker op de zaterdag en zondag zijn wedstrijden op een hoger niveau. Die is nu de zoveelste keuze als linker centrale verdediger en speelt zijn wedstrijden op vrijdag avond. Lekker naar Maastricht. Dan mag hij gelijk lekker lang opblijven. Dit is toch geen vooruitgang ?

10 augustus 2019 om 15:24

Dat bedoel ik, geldt ook voor veel talentjes die maar Chelsea, Arsenal etc gaan. Gave gasten, mooie stad, dik betaald, hoger niveau. Als je het dan niet red kan je altijd nog naar subtopper elders.

Scherpen is de schlemiel van de keepersgilde.. Is niks en gaat ook nooit keeper bij Ajax 1 worden. Te slordig en te onbezonnen. Hij had beter bij FC Emmen kunnen blijven. Ik had liever Maarten Stekelenburg de strijd aan zien gaan met Varela om de plaats van tweede keeper. Scherpen is net als Magallan een miskoop. En ik hoop dat ik ongelijk krijg en dat ze wel van waarde kunnen zijn voor Ajax..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
AntonyAanvaller64
A. OnanaKeeper60
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
L. TraoréAanvaller65
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 120 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 28 oktober
De naam van Dayot Upamecano staat voor volgende zomer bovenaan het verlanglijstje van Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren