‘Raiola bracht het zo dat ik blij moest zijn dat hij me wilde vertegenwoordigen’

Zaterdag, 29 juni 2019 om 07:41Yanick Vos • Laatste update: 07:52

Mino Raiola is een van de meest bekende zaakwaarnemers ter wereld. Hij behartigt te belangen van spelers als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en Matthijs de Ligt. Ook Oussama Assaidi behoorde tot de stal van de Nederlandse agent met Italiaanse roots. De dertigjarige buitenspeler van FC Twente werd door Raiola in 2012 van sc Heerenveen naar Liverpool gebracht. De zaakwaarnemer wist er een topcontract uit te slepen, zo vertelt Assaidi in een interview met de Volkskrant.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door alexdevidal)

Ik vraag me wel een wat zo man met zo veel geld doet? Moet je eens uitrekenen wat hij verdient per jaar.
Uefa moet hier eens normale regels voor maken, miljoenen naar spelersmakelaars, te zot voor woorden.

29 juni 2019 om 08:05

Hoe je het ook wendt of keert, deze zaakwaarnemers spelen een cruciale rol in de biljoenenbusiness die het profvoetbal heet. Dan is het toch best logisch dat ze zoveel verdienen?

29 juni 2019 om 08:40

Ik vind het ook een lastig issue. In de basis is het een vrije economie en bepaalt 'de markt' of zaakwaarnemers en hoeveel ze krijgen betaald. Je ziet nu wel enorme excessen. Ik ben er niet zo van om maar overal regels voor te maken. Maar zolang de regels voor Financial Fairplay nog niet zo streng zijn, kan je wat mij betreft hier ook wel paal en perk stellen als Fifa/uefa zijnde net als allerlei clausules in contracten. Zorg ervoor dat alles logisch en duidelijk is, dat is voor toezichthouders dan ook makkelijker te controleren. I

29 juni 2019 om 09:42

Dat is helemaal het probleem niet; het probleem ligt bij de betaling van zaakwaarnemers dat de spuigaten uitloopt. Een zaakwaarnemer is een agent, een verkoper, en die zou provisie moeten krijgen. Een vaststaand percentage van de transactie, maar eigenlijk zou hij door zijn client, de speler, betaalt moeten worden. Een percentage van client' s jaarlijks inkomen, zoals het in de entertainmentwereld en de Amerikaanse sportwereld gebruikelijk is.

De clubs zijn te schijterig om Mathijs de Ligt of Joao Felix mis te lopen(en volgende transferperiode weer de volgende toptalenten en topspelers), waardoor ze toegeven aan de absurde eisen van zaakwaarnemers die deze toptalenten als client hebben.

De club zullen zelf onderling afspraken moeten maken, bv via de Eca, maar dan moet men solidair met elkaar zijn, en ik betwijfel of men dat is.

29 juni 2019 om 10:37

@4ever4ajax

"ik vind het ook een lastig issue. In de basis is het een vrije economie en bepaalt 'de markt' of zaakwaarnemers en hoeveel ze krijgen betaald. "

Is natuurlijk niet zo. De zaakwaarnemers hebben zoveel macht dat hun handelen juist indruist tegen de principes van de vrije markt, als je een speler wilt hebben, kan je niet om de zaakwaarnemer heen en dwingt die je om enorme absurde bedragen op tafel te leggen om de speler te kunnen contracteren. Als het aan de Fifa ligt, wordt die macht echter op niet al te lange termijn gebroken, er wordt op dit moment achter de schermen gewerkt aan een nieuw licentiesysteem, vergelijkbaar met de Orde van Advocaten. Dan krijgen de zaakwaarnemers te maken met integriteitsregels en wordt er een bovengrens gesteld aan de commissie die ze in rekening mogen brengen voor hun diensten. Dat werd hoog tijd ook, die commissie staat in geen enkele verhouding tot het werk dat ze ervoor doen. Ajax is jaarlijks 10 miljoen kwijt aan betalingen aan zaakwaarnemers en dan gaat het meestal om het in vaste dienst nemen van spelers die door de club zelf zijn opgeleid. Dat is meer dan het totale sponsorgeld dat de club van Ziggo ontvangt. Malen heeft nog steeds niet verlengd bij PSV en zijn zaakwaarnemer is Raiola. Het is voor PSV te hopen dat het geen gevalletje Kluivert of Tete wordt en PSV maanden lang aan het lijntje wordt gehouden om de speler vervolgens te moeten zien vertrekken omdat hij een beter aanbod krijgt. Een speler heeft het recht om te tekenen waar hij wil, daar heb ik daarom geen enkele moeite mee. Maar om de club die je heeft opgeleid, zo in de maling te nemen en maandenlang aan het lijntje te houden, terwijl je al lang weet dat je niet bij gaat tekenen, is een heel ander verhaal. Ik hoop oprecht dat dat PSV bespaard blijft.

29 juni 2019 om 13:47

Die provisies zijn vragen om corruptie.. clubs zullen bereid zijn om onder tafel te betalen aan de zaakwaarnemer, enz. Deal er gewoon mee, het werkt toch prima?
Als de markt er echt een probleem mee heeft, lost zich dat vanzelf wel op.

30 juni 2019 om 08:50

@thucan

"die provisies zijn vragen om corruptie.. clubs zullen bereid zijn om onder tafel te betalen aan de zaakwaarnemer, enz. Deal er gewoon mee, het werkt toch prima? Als de markt er echt een probleem mee heeft, lost zich dat vanzelf wel op".

Wonderlijke stellingname. Feitelijk zeg je dat we alle verkeerslichten maar weg moeten halen omdat er mensen zijn die door rood rijden. Zo werkt het natuurlijk niet in een democratische rechtstaat. Daar ga je gewoon beter handhaven als corruptie de kop opsteekt, niet zaken die krom zijn gedogen. Je argument is bovendien ook niet erg sterk omdat het natuurlijk volstrekt onmogelijk is de miljarden die in de zakken van zaakwaarnemers terecht komen, allemaal onder de tafel te betalen. Daar zijn de bedragen die ze vragen gewoon veel te hoog voor. Ook is het belastingontduiking en zullen die zaakwaarnemers dergelijke hoge bedragen nooit kunnen verantwoorden als ze ze onder de tafel zouden krijgen, tenzij ze bewaren in een oude sok. Tegenwoordig zijn bijna alle bankzaken openbaar en is de kans groot dat malversaties op straat komen te liggen zoals bij de footballeaks. Dat risico is zo groot dat gaan de zaakwaarnemers en de clubs nooit nemen. Er is dus geen enkele noodzaak om de woekerpraktijken van de zaakwaarnemers te gedogen zoals jij voorstaat.

29 juni 2019 om 09:11

@cojw

lekker op zijn jacht varen en belletjes plegen terwijl zijn personal chef eten voor hem maakt. af en toe even met zijn privejet naar een onderhandeling vliegen onder het genot van een wijntje. hij zal heus wel wat dingen hebben waar hij dat geld aan weet te besteden

29 juni 2019 om 10:19

Als je denkt dat je uit die genoemde dingen voldoening kunt halen heb je het mis. Als het nieuw is is het leuk, anders hecht je er weinig waarde aan.

29 juni 2019 om 10:46

@pparzyszek

ik weet het niet. ik denk dat ik me prima zou vermaken als ik dit soort dingen tot mijn beschikking had

29 juni 2019 om 11:20

Met zoveel geld kan je altijd wel iets nieuws bedenken als je daar behoefte aan hebt. Ik denk dat Raiola dat trouwens amper doet, veel te druk die man. Raiola verdient veel maar hij maakt ook meer kosten dan de gemiddelde zaakwaarnemer door overal de beste mensen in te zetten. Paar villas en autos voor jezelf en je familie en je bent zo de helft armer

29 juni 2019 om 13:48

Jij hebt dus al die rijkdom aan de kant gezet om gewoon Jan met de pet te zijn?

29 juni 2019 om 16:42

Ik heb het van dichtbij meegemaakt. Het gaat heel snel vervelen en weinig dingen geven meer voldoening wanneer het heel eenvoudig te behalen is. Je hoeft mij niet te geloven, maar dit is wel hoe ik zie dat het gaat.

29 juni 2019 om 10:10

Absoluut dat de Uefa de huidige praktijk aan banden moet leggen. Er is namelijk een enorm scheve machtsverhouding ontstaan. Doordat alle goede spelers bij een select aantal bureau’s aangesloten zijn, hebben clubs geen enkele macht meer en worden ze letterlijk uitgebuit. Doordat zaakwaarnemers zich scharen achter bureaus kunnen ze enorme bedragen eisen zonder dat er alternatieve, gelijkwaardige spelers te krijgen zijn voor marktconforme prijzen. Dit gaat alleen maar ten koste van de supporters en het voetbal. Spelers zijn hiervoor verantwoordelijk en verdienen een stuk minder respect dan dat ze krijgen. Zaakwaarnemers werden geintroduceerd om de machtsverhoudingen gelijk te maken, maar dit is compleet de verkeerde kant op gegaan en kost de sport op dit moment miljarden.

Die laatste 2 zinnen... En zo is het.

29 juni 2019 om 08:44

Begrijp ik. Maar niet zo lekker voor je imago. Kijk eens hoe men nu over De Ligt denkt.... Terrecht dat zij proberen een nog beter contract er uit te slepen maar hoe ver ga je daar in. Vraag me af of hoe ver je moet gaan voor dat extra.

29 juni 2019 om 09:10

Fuck dat imago, na een paar goede wedstrijden zijn ze dat al vergeten plus De ligt verdient dankzij raiola en dat ‘imago’ straks geen 12 maar 20 miljoen. Ik had ten alle tijden raiola gekozen, wat een baas

29 juni 2019 om 11:24

En na een paar slecht slechte wedstrijden zijn ze het weer niet vergeten. De media niet, de supporters niet, je medespelers niet, de club niet. Dat imago is echt niet zo onbelangrijk.

De Ligt gaat, mits hij fit blijft, toch minimaal 100 miljoen aan zijn carriã¨re overhouden. Dan kies je toch de club waar je het allerliefst naartoe wil en niet (per se) de club die het meest wil betalen.

29 juni 2019 om 13:49

Men denkt niet zo, dat is puur politiek bedrijven. Hoe hoger in de boom, hoe geniepiger alles wordt. Al die crap heeft niks met voetbal te maken, maar alles met het spelletje om het spelletje heen..

29 juni 2019 om 13:50

Je weet toch niet waarom hij waarvoor kiest. En dan nog, who gives a crap? Sentimenten zijn er meer aan de buitenkant dan de binnenkant

29 juni 2019 om 14:08

Grootste deel van kritiek op de ligt heeft te maken met het feit dat die soap te lang duurt. Zodra hij getekend heeft en pasr wedstrijden heeft gespeeld is iedereen alles vergeten en wordt de ligt weer nomaal asngekeken.

Je hebt voetballers die ten koste van alles willen winnen, en zo heb je een zaakwaarnemer als Raiola die ten koste van alles het hoogst haalbare voor zijn klant eruit probeert te slepen. Als je een middelmatige speler als Assaidi van Heerenveen naar L'pool kan brengen met een goed salaris, dan doe je echt wel iets goeds, of een Kishna die met kapotte knieen nog een paar miljoen heeft kunnen verdienen bij Lazio. Voor de buitenwacht misschien een man waar je jeuk van krijgt, maar hij zorgt er in elk geval voor dat zijn klanten er goed vanaf komen financieel gezien en dat valt te prijzen.

29 juni 2019 om 08:46

Daar heb je op zich gelijk in. En ja als Liverpool komt dan ben je ook gek dat je t niet doet. Maar best voor zijn carriere is t niet geweest. Oke je hebt veel geld, als dat is waar je t voor doet helemaal goed. Je hebt wel je kans gemist om een echt bekende voetballer te zijn.

29 juni 2019 om 09:07

Ik denk dat je als speler, ook als Raiola jouw zaakwaarnemer is, zelf je eigen sportieve toekomst in handen hebt. Als bijv. De Ligt tegen Raiola zegt dat hij alleen naar Barca wilt en nergens anders, dat regelt Raiola dat. De zaakwaarnemer presenteert alleen de mogelijke deals waar de speler uit kan kiezen, en vaak is de minder sportieve deal ook de deal waar ze het meest mee kunnen verdienen. Geloof niet dat Raiola zijn clienten dwingt om een bepaalde deal te kiezen. Enige wat hij zou kunnen doen is misschien een geinteresseerde club afwimpelen door onmogelijke eisen te stellen. Maar zoals ik zei, als speler heb je nog altijd zelf het laatste woord.

Als ik speler zou zijn dan zou ik claimen: ik betaal jou, jij krijgt een percentage van mijn salaris en jij onderhandelt alleen voor mij en dus alleen indirect voor jezelf. Zo kan een transfer niet mislukken doordat de bemiddelaar niet voldoende krijgt. Een makelaar kan geen twee heren dienen. Zo krijg je zuivere verhoudingen.
Wil je dat als standaard dan moet je dat internationaal op FIDE-niveau zien te regelen.

29 juni 2019 om 11:09

En zegt de zaakwaarnemer: ik regel een beter salaris dan je wilt en ik hoef daar niks van te hebben.. wat zeg jij dan als speler??

1 juli 2019 om 19:35

"Zolang jij je maar niet laat betalen door mijn tegenpartij. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt."

1 juli 2019 om 20:02

Vast! Jij hebt liever minder, zodat je zaakwaarnemer geen geld van de andere partij afneemt?

Heel doorzichtig dit. Onlangs verscheen hier een bericht dat Mino een hele bekende PR-Dame heeft aangenomen om zijn imago te verbeteren. En plots verschijnt er zo’n positief bericht. Trap er nou niet in. Mino is een rat die alleen maar uit is op geld voor zichzelf.

29 juni 2019 om 08:26

Zonde dat velen hem zwart maken, een van de beste in zn vak. En echt niet enkel voor zichzelf bezig. Om een voorbeeld te noemen, waarom zou keje molenaar hem zijn schoonzoon toe vertrouwen? Die weet van wanten. Bij Juventus leert die jongen pas echt verdedigen.

29 juni 2019 om 09:09

En kijk eens hoe De Ligt er nu opstaat. Als een geldwolf!

29 juni 2019 om 09:20

En kennelijk heeft De Ligt daar geen moeite mee. Iedereen kent de reputatie van Raiola, iedereen heeft er een positieve of negatieve mening over en de voetballers die hij behartigt of behartigd heeft, zijn allemaal tevreden. Dat is waar t om draait. Niet wat jij, ik of de media er van vindt...

Daarnaast weten wij niet alle ins en outs over de transferperikelen of financiële eisen van De Ligt.

29 juni 2019 om 10:00

De Ligt heeft meerdere malen gezegd dat hij na zijn vakantie een club uitkiest. De media maakt van de Ligt een geldwolf. (Het is tevens zijn goed recht om het beste contract eruit te slepen). En laat Raiola daar nou net zo goed in zijn. Vind het wel treurig en typisch Nederlands om er meteen een stempel op te drukken.

29 juni 2019 om 10:43

AFCA_YIDDO,

Dus? Wat is het probleem? Als hij een ‘geldwolf’ blijkt te zijn, dan is dat toch zo. Hij zal daar echt niet minder door gaan slapen en dat moeten de mensen die een ‘romantisch’ beeld van hem hebben/hadden ook niet gaan doen.

29 juni 2019 om 08:42

@afca_yiddo: Blame the game, not the players. Raiola is gewoon heel goed in wat hij doet. Daarom zitten de meeste voetbalsterren ook bij hem. Wil je iets veranderen, dan moet het systeem veranderen.

29 juni 2019 om 10:01

@4Ever4Ajax: Dat zal niet veel uitmaken ga ik vanuit. Zaakwaarnemers weten over het algemeen altijd wel weer een maas in de wet te vinden. Daar zal Raiola geen uitzondering in zijn. Voor de rest die hier een reactie plaats you van hate or love the guy, maar hij is wel 1 van de beste in zijn vak. En dat hij zoveel verdient aan transfers ligt ook voor een gedeelte bij de clubs. Je hoeft niet aan zijn eisen te voldoen, alleen riskeer je ermee dat de speler misschien niet komt. Maar onderhandel dan met hem en kom tot iets lager.
Persoonlijk vind ik hem de beste en zou ik me ook door hem behartigen als ik voetballer zou zijn.

2 juli 2019 om 11:28

Raiola changes the game, hij zorgt dat het niet meer om sport gaat maar om geld.
Hij doet niets illegaals, maar het is verre van bevorderend voor het voetbal!
Het is sport, maar deze mensen maken er een business van.

Wel grappig dat de twee beste spelers uit z'n stal - juist ook door dat gigantische contract - nogal wat bombarie losmaken. Spelers moeten niet alleen naar de voordelen van zo'n topcontract kijken - aangezien Mino daarin een meester is - maar ook naar wat dat met zich mee brengt. Zeker als jonge speler met een topcontract bij een topclub. Dan weegt voor velen ineens dat contract een stuk zwaarder dan de prille leeftijd, mocht je de club niet meteen op sleeptouw nemen. Men verliest door die topcontracten de realiteitszin in het beoordelen van spelers, wat zo'n contract dus ook een zware last kan maken voor diezelfde spelers.

Ik kan me één speler voor de geest halen die uit zichzelf heeft gebroken met Raiola: Tonny Vilhena. Als jong ventje lag de voetbalwereld aan zijn voeten en kon hij naar alle grote topclubs in Engeland. Raiola probeerde hem daarheen te loodsen. Dat zinde Vilhena (en zijn vader) niet, hij wilde liever bij Feyenoord blijven en dus verbrak hij van zijn kant de samenwerking met Raiola. Kijkende naar waar hij deze zomer naartoe is gegaan, vraag ik me toch af hoe hij daarop terugkijkt. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat hij misschien toch wel een beetje spijt heeft dat hij met de zaakwaarnemer met het allergrootste netwerk gebroken heeft. Het is een koe in de kont kijken, maar Vilhena lijkt er niet beter van geworden te zijn door Raiola aan de kant te schuiven.

29 juni 2019 om 11:04

Lijkt me sterk dat hij Raiola brak omdat Raiola hem naar een Engelse topclub wilde brengen. Daarna verbond hij zichzelf namelijk met Stellar Group. Als een partij veel jonge spelers naar Engeland heeft gebracht is het Stellar wel: fosu mensah, juan castillo, chong, ebecilio, dilrosun, kongolo. Daarnaast zaten bv vrienden van hem zoals Boetius ook bij Stellar. Stellar heeft veel meer jonge spelers gebracht naar Engeland dan Raiola. Die heeft Malen en Pogba op hun 16e gebracht en Lukaku op zijn 18e thats it. Overigens is Vilhena daarna nog minimaal 2x van zaakwaarnemer verandert

29 juni 2019 om 11:10

Tonny is destijds overgestapt naar zo een Engels bureau. Die pikten meerdere spelers op des tijds. Met die partij leek een weg richting Engeland makkelijker.

Goed voor spelers, verschrikkelijk voor clubs! Snap goed dat Ajax hem wou uit bannen, helaas is dat niet echt gelukt. Assaidi is binnen door Mino, dat is natuurlijk de keer zijde. Maar goed, al met al vind ik het maar een apart fenomeen dat zaakwaarnemers wereldje! Wel knap dat " sommige " zaakwaarnemers zo weten te excelleren dat ze zoveel weten te verdienen. Want hoeveel van hun lopen er daadwerkelijk zo hard binnen, misschien een handje vol!

Als ziyech mino had,dan speelde hij voor een topclub nu...

29 juni 2019 om 09:14

@marieke90

dat denk ik eerlijk gezegd ook. er kan veel over Raiola gezegd worden maar niet dat hij zijn vak niet heel goed verstaat

er word maar al te graag een negatief stempel op deze man geplaatst door de vaak eenzijdige berichtgeving in de media. deze man verstaat zijn vak en weet zijn spelers naar meestal hele mooie clubs te brengen en ook nog een dik salaris voor ze binnen te slepen

30 juni 2019 om 09:11

@japie_krekel

"er word maar al te graag een negatief stempel op deze man geplaatst door de vaak eenzijdige berichtgeving in de media. deze man verstaat zijn vak en weet zijn spelers naar meestal hele mooie clubs te brengen en ook nog een dik salaris voor ze binnen te slepen ".

Is natuurlijk baarlijke nonsens. De man heeft een negatief imago omdat hij goed voor zichzelf zorgt en er woekerpraktijken op na houdt, waarvoor hij de rekening bij de clubs legt. De voetbalwereld is immoreel en daarom wordt het daar normaal gevonden als een miljoenenbedrag gevraagd wordt voor een paar gesprekken en een paar telefoontjes, maar daarmee is het nog niet normaal. Het is volstrekt bizar. In de normale mensenwereld waar je een normale prijs betaald krijgt voor het werk dat je verricht en betaald wordt op basis van werkelijk gemaakte uren, krijgt een zaakwaarnemer nog geen 10 procent betaald, van wat een voetbalmakelaar opstrijkt. Als Raiola niet in de voetbal- maar in de financiele sector werkzaam zou zijn en er de zelfde praktijken op na zou houden, zou hij wekelijks op tv zijn in programmas als Kassa, Radar en Opgelicht. Omdat de tarieven die hij hanteert in de "normale" wereld als oplichting zouden worden gezien. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Fifa op maatregelen broedt. Dat is omdat de makelaars het imago van het voetbal dat toch al niet bepaald positief is, nog verder omlaag halen met hun hebzuchtige praktijken en omdat ze miljarden aan het voetbal onttrekken zonder het voetbal er iets voor terug te geven. Dat geld zou in de clubkassen van de voetbalclubs terecht moeten komen. Dan zouden bijvoorbeeld de toegangskaarten omlaag kunnen. Dat voetballers veel verdienen, heb ik veel minder moeite mee ook al zijn de lonen in het (top)voetbal het toppunt van decadentie. Maar de voetballers geven het voetbal er in ieder geval nog iets voor terug. Vroeger was voetbal een volkssport en kon iedere voetbalsupporter voor een kleine prijs wedstrijden bezoeken zoveel hij maar wilde. Tegenwoordig begint het voetbal steeds meer een elitesport te worden en is voor het bezoeken van een wedstrijd een steeds vollere portemonnee nodig. Of moet je als gewone man krom liggen om een wedstrijd te kunnen bezoeken. Dat is allemaal het gevolg van de decadente eisen van de voetballers en hun entourage, waardoor het alleen nog voor een elite is weg gelegd om daar aan te kunnen voldoen. En het einde is nog lang niet in zicht, de looneisen van de voetballers en makelaars lopen steeds verder op, waardoor het bijna niet anders kan of de voetbalpiramide moet een keer in elkaar storten. Net zoals het in de bankensector helemaal mis ging toen de hebzucht de perken zover te buiten gingen dat de risicos onbeheersbaar werden en het hele systeem als een pakhuis in elkaar stortte.

30 juni 2019 om 10:10

@scepticus38

niet mee eens. zolang de spelers het prima vinden dat hun zaakwaarnemers zo een commissie opstrijken en zolang de clubs deze zaakwaarnemers die commissie uitbetalen ligt de schuld bij deze partijen. iedereen wil geld verdienen en als je dan zo een zaakwaarnemer zijn zin geeft neemt hij dat geld maar al te graag in ontvangst en dat kan ik prima begrijpen

‘Andere zaakwaarnemers die ik had, wilden heel graag clubs te vriend houden, wat ten koste van jou kan gaan. Mino heeft daar schijt aan.‘

En hier draait het om. Zaakwaarnemers die clubs te vriend willen houden, denken alleen aan hun eigen hachje en dat zal inderdaad ten koste van jou gaan...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse23-7
9.NEC19-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PröpperVerdediger144
M. SadílekMiddenvelder140
M. VlapMiddenvelder142
D. LimniosMiddenvelder132
L. UnnerstallKeeper130
M. HilgersVerdediger131
R. ZerroukiMiddenvelder131
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

2240 fans
Aanvaller, 40 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren