Totti biedt ontslag aan en vertrekt na 27 jaar bij AS Roma

Maandag, 17 juni 2019 om

Francesco Totti vertrekt bij AS Roma, zo heeft hij maandag op een persconferentie bekendgemaakt. De 42-jarige clubicoon was de afgelopen twee jaar bij de Romeinse club werkzaam als algemeen directeur, maar heeft zijn ontslag aangeboden. Het betekent dat er een einde komt aan een huwelijk van 27 jaar, gerekend vanaf het debuut van Totti in de hoofdmacht van AS Roma.

Verschillende Italiaanse media wisten in de afgelopen dagen al te melden dat Totti op de speciaal belegde persconferentie zijn ontslag zou aanbieden. “Ik heb een mail gestuurd om iets te zeggen dat ik me nooit had kunnen voorstellen. Ik heb mijn ontslag aangeboden”, zo tekenen verschillende Italiaanse media op uit de mond van Totti. “Ik hoopte dat dit niet nodig zou zijn, maar de dag is toch gekomen. Dit is heel pijnlijk, maar gezien de omstandigheden was dit de enige juiste beslissing.”

Bizarre e-mail onthult ‘chaos’ in kleedkamer en steekt AS Roma in brand

Lees artikel

“Ik heb dit besluit na een aantal maanden genomen. Deze club is geliefd en gesteund, er zouden geen pro-Totti, Pro-Pallotta of pro-Baldini kampen moeten zijn. Zoals ik eerder heb gezegd: presidenten, trainers en spelers komen en gaan, maar de vlag van de club blijft bestaan”, vervolgt de oud-aanvaller. “Dit is niet mijn fout, omdat ik nooit de kans heb gehad om mezelf te uiten. Ik ben nooit betrokken in het technische project. In het eerste jaar kan dat gebeuren, maar in het tweede jaar realiseerde ik dat we elkaar nooit hielpen.”

“Ze kenden mijn intenties en wisten wat ik wilde. Om eerlijk te zijn, wilden ze me nooit. Ik werd buitengesloten bij iedere beslissing”, aldus Totti. “In mijn ogen is Roma de belangrijkste club ter wereld. De huidige situatie bij de club maakt me treurig en irriteert me. Ik zal altijd achter Roma staan, ik zeg geen gedag. Het is onmogelijk om Totti buiten Rome te zien, ik ben een Romanista. Ik zal nu een ander pad nemen. Op het moment dat een andere eigenaar me wil vertrouwen, zal ik er klaar voor zijn.”

“Iedereen weet dat ze me gedwongen hebben om te stoppen met voetballen. Ik heb een zesjarig contract getekend als directeur en ben rustig begonnen, omdat ik me realiseerde dat het totaal anders was. Er zijn veel beloftes gemaakt en men heeft zich hier niet aan gehouden. Ze wisten wat ik wilde. Ik heb het voor Roma volgehouden, maar op gegeven moment realiseerde ik dat het geen zin had om aan te blijven met mensen die me niet wilden”, verwijst Totti naar eigenaar James Pallotta.

“Ik denk dat iedereen de problemen binnen de club kent, vooral rond de Financial Fair Play-regels. Er moeten spelers verkocht worden, misschien wel de steunpilaren”, stelt de clubicoon. “Als je eerlijk en transparant bent, kan je niet aangevallen worden voor wat je zegt. Omdat ik deze houding heb, kan ik hier niet blijven. Dat ik deze beslissing heb moeten nemen, betekent dat ik het gevoel had dat ik niks voor elkaar kon krijgen. Ik heb me nooit onderdeel van het project gevoeld. Ik wil geen andere dingen doen, omdat ik het idee heb dat ik hier goed in ben. Met mijn ervaring kan ik talent herkennen in een speler.”

Totti zette twee jaar geleden een punt achter zijn actieve loopbaan, die hij volledig doorbracht bij AS Roma. De 59-voudig Italiaans international maakte in maart 1993 zijn debuut in de hoofdmacht van de Romeinse club, waar hij op dat moment al drie jaar in de jeugdopleiding speelde. Na een kleine achthonderd wedstrijden in het eerste elftal stopte hij in de zomer van 2017 als profvoetballer.


Poll

Snap jij de keuze van Francesco Totti?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door romagrunn)

Ok dat leek me al duidelijk bij zijn aanstelling. Raar dat hij die rol kreeg puur gebaseerd op zijn icoon status bij de club.

17 juni 2019 om 14:33

Inderdaad, ik heb wel eens vernomen dat Totti niet bekend staat om zijn grote intellect. Wel opvallend dat je dat een functie van algemeen directeur toebedeeld krijgt op basis van je kwaliteiten als voetballer. Hopelijk krijgen we hem als trainer nog ooit ergens te zien.

17 juni 2019 om 15:00

Totti wilde niet stoppen met voetbal. Hij zat vaak op de bank en vond dat hij meer moest spelen, de fans bleven ook steeds om hem schreeuwen. Daarom hebben ze hem directeur gemaakt. Maar uiteindelijk had hij ook door dat hij gewoon in de maling is genomen en nergens over mocht meebeslissen.

17 juni 2019 om 15:34

Tjahhh hij is 42 nu. Als het aan hem lag zou hij tot zijn 50ste spelen, misschien wel zijn 65ste of de dag dat hij overlijdt.

Allemaal mooi en aardig maar een groot bedrijf runnen op sentiment zal erg dom zijn, zeker aangezien Totti ook niet voor een broodje bal zal komen opdagen en dan heb je ook nog de grote sportieve ambities waarbij je een speler van 42 hebt die per se wilt spelen.

Zelfs Messi zou dat niet kunnen maken, en die is zich ervan bewust dat Barcelona vele malen groter is dan hij is.

17 juni 2019 om 15:46

Totti werd altijd in de maling genomen puur vanwege zijn accent (meer Romeins accent ga je niet vinden) maar hij is wel degelijk een intelligente man. Hij heeft zeker wel de kwaliteiten om TD te zijn maar zoals aangegeven in de persconferentie is Pallotta al jaren bezig om alle invloedrijke Romeinen weg te werken.

Zou hij gaan proberen om ergens trainer te worden of is Totti helemaal klaar met voetbal? Iemand die enig idee heeft?

17 juni 2019 om 14:26

Wat ik heb gelezen is dat hij en bestuur(voornamelijk Pallotta) het niet goed met elkaar konden vinden. Gaan ook geruchten rond dat hij niet mee mocht beslissen over wie de nieuwe coach zou worden.

Het rommelt bij roma dit jaar intern enorm na het vertrek van Monchi was het verdacht stil rond Totti. Ik zag het wel aankomen ieder persoon rond het technisch beleid is gesneuveld dit jaar.

Jammer dat een icoon van de club op zo'n manier vertrekt.

Wat er van waar is, zou ik niet weten. Maar de afgelopen maanden las ik met enige regelmaat dat Totti met nog een aantal andere mensen binnen AS Roma voor best wel veel spanning zorgde en ook dat hij vaak gewoon de kleedkamer binnenliep om zich met van alles en nog wat te bemoeien en daar waren vervolgens bepaalde spelers (o.a de Rossi werd genoemd) en schijnbaar de trainer niet van gediend.

Ja dan kan je nog zo'n enorme legende zijn bij de club, je zal wel kennis moeten hebben van je takenpakket. Wilt niet zeggen dat Totti in de toekomst geen kennis kan vergaren en terug kan komen bij AS Roma in een bepaalde rol. Echter is hij op dit moment niet goed genoeg om zo'n grote rol te hebben binnen de club.

17 juni 2019 om 14:51

Waar haal je vandaan hij geen kennis heeft? Staat vooral hij nergens bij betrokken werd en nergens over mee kon beslissen. Das geen fout van Totti maar van die Amerikaanse eigenaar.

Ik heb net de gehele pers conferentie live zitten bekijken. Het eerste gevoel wat heerst is woede. Zoals ik al dacht en veel heb gelezen in de media is Pallotta bezig om de "core" van Roma te veranderen. Zoals Totti aangaf is hij bezig alle Romeinen weg te werken bij Roma omdat hij vind dat ze teveel invloed hebben. Om het wat tastbaarder te maken voor de mensen hier, je zou dit kunnen vergelijken met de Kuip en het legion wel willen werken bij Feyenoord. Net als Feyenoord is Roma echt een volks club met een enorme aanhang en liefde voor de club. Dat heb je simpelweg te respecteren en te begrijpen als je besluit Roma te kopen. Wat Pallotta wilt is van Roma een cashcow maken en zoals met de Red Sox zoveel mogelijk geld verdienen. Dat dit ten koste gaat van waar Roma voor staat boeit hem geen reet.

Totti onhulde zoveel leugens die verteld in de afgelopen 24 maanden. Wat ik nog het meest schrijnend vind aan dit allemaal is hoe ze zijn omgegaan met Totti zijn afscheid 2 jaar geleden en dit jaar met De Rossi. Totti had in September 2018 al aangegeven aan de directie dat als ze het contract van De Rossi niet wilde verlengen ze het nu al moesten mededelen, alleen al uit respect voor wat voor Roma gedaan heeft. Dit advies is niks mee gedaan en De Rossi kreeg eind April (een paar wedstrijden voor het einde van het seizoen) vervolgens te horen dat zijn contract niet werd verlengd.

Ik kan hier denk ik nog wel 25 alinea's schrijven met dingen maar mijn conclusie (en deze had ik een tijdje geleden al genomen) is simpel. Die kolere Pallotta moet weg! Hij en zijn schoothondjes zijn Roma kapot aan het maken. Totti heeft ook aangegeven Altijd beschikbaar te zijn voor Roma maar niet zolang hij eigenaar is. Nou Pallotta, verkoop de club maar een rijke sjeik en donder terug naar de US. Als er 1 ding is wat de sjeiks in ieder geval wel doen is het respecteren van de cultuur binnen een club.

17 juni 2019 om 17:47

Dude Ik ken de ins en outs van AS Roma niet, jij blijkbaar wel. Dat van De Rossi had netter gekund. Ondanks dat ik AS Roma niet volg de laatste jaren ben ik wel van mening dat Totti niet geschikt is voor een bestuurlijke of leidinggevende functie, de beste Francesco is gewoon niet zo slim. Dat is niet erg, maar wel gevaarlijk als hij datzelfde niet inziet. Totti heeft veel fans, als gin iets roept zullen veel mensen hem geloven. Maar hij roept helaas niet zo heel veel slimme dingen ( als hem daar uberhaupt de mogelijk voor gegeven wordt ). Hij had gewoon ambassadeur van de club moeten worden : goede kop, goede uitstraling, ligt goed bij de fans. Ach, we zullen Il Capitano over een paar jaar wel weer terug zien.

Heftig man, maar weer zo'n prachtige reactie. Heeft natuurlijk best wel een paar keer wat vieze dingen laten zien op n veld, maar is zo'n legende ook in zijn reactie hierro

Trieste situatie.
Op deze manier gaat deze prachtige club kapot door totaal wanbeleid.
Ik hoop zelf dat het komend seizoen beter zal gaan.
Toch zet ik wel steeds meer mijn vraagtekens bij dit beleid.

17 juni 2019 om 21:38

Natuurlijk een trieste situatie! Deze man is het levende bewijs dat er wel degelijk (ex) spelers zijn met zoveel liefde voor de club ipv liefde gerelateerd aan het geld. Hij kon jaren geleden naar Real maar zijn liefde voor de club deed hem blijven. Laten we eerlijk zijn, hoeveel spelers zouden Real weigeren? Een legende, een fantastische technicus van wie ik jaren heb mogen genieten, en dan zo afgeserveerd worden. Diep triest! Een voorzitter met een een klein beetje hersens had deze man nooit laten gaan want hoeveel goodwill wil je er nog bijhebben met de aanwezigheid van zo’n legende?

17 juni 2019 om 21:40

Wil me volledig aansluiten bij jouw reactie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Cagliari7-2
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. MiranteKeeper40
IbañezVerdediger40
G. ManciniVerdediger40
D. SantonVerdediger40
L. SpinazzolaVerdediger40
H. MkhitaryanMiddenvelder40
L. PellegriniMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AS Roma.

437 fans
Aanvaller, 44 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren