Achterstand Oranje kan oplopen tot negen punten: ‘Wij kunnen druk opvoeren’

Dinsdag, 11 juni 2019 om

Het Nederlands elftal heeft momenteel, met een wedstrijd minder gespeeld, een achterstand van zes punten op Noord-Ierland in Groep C van de EK-kwalificatie. Dinsdagavond zou die marge zelfs op kunnen lopen naar negen punten als de Noord-Ieren erin slagen om van Wit-Rusland te winnen. Doordat de manschappen van Ronald Koeman de afgelopen week actief waren op de Nations League spelen zij in deze periode geen kwalificatiewedstrijden en de Noord-Ierse bondscoach Michael O’Neill hoopt daarvan te kunnen profiteren.

De volgende ronde kwalificatieduels staat voor september op de agenda en Nederland neemt het dan meteen weer op tegen Duitsland. O’Neill hoopt de druk op de schouders van de Oranje-internationals zo hoog mogelijk te kunnen maken: “Het belangrijkste is dat wij in de eerste vier wedstrijden geen punten laten liggen, omdat we ervan uit kunnen gaan dat Nederland en Duitsland dat ook niet doen”, vertelde de bondscoach tijdens een perspraatje.

Noord-Ierland won al tweemaal van Estland en kan dinsdag ook voor de tweede keer van de Wit-Russen winnen: “Het mooie is dat wij de druk wat kunnen opvoeren, en dan met name op Nederland, dat nog een paar wedstrijden in moet halen.” O’Neill weet dat zijn land tegen Wit-Rusland voor de allereerste keer de eerste vier wedstrijden van een kwalificatiecyclus kan winnen, maar rekent zich nog niet rijk: “Zoals Estland ook heeft laten zien, zal Wit-Rusland dit als een wedstrijd beschouwen die ze in potentie zouden kunnen winnen.”

“Met dat in gedachten zal het een extreem moeilijke wedstrijd worden. Ze hebben een aantal getalenteerde spelers in hun selectie. De beloning zal echter enorm zijn. Dat we twaalf punten kunnen hebben na vier wedstrijden is een enorme prestatie, het zal ons een sterke positie opleveren. Meer motivatie hebben mijn spelers niet nodig.” De eerste twee landen van de groep gaan rechtstreeks naar het volgend jaar georganiseerde EK.

Koeman: 'Misschien hebben we gewoon wat tijd nodig'
Meer video's

Poll

Denk jij dat Oranje bij de eerste twee van de groep gaat eindigen?


Gerelateerd

52 reacties (laatste reactie door el barto)

Zou wat zijn als Oranje voor de 3x op een rij een toernooi mist. Verwacht verder wel dat Nederland zich gewoon kwalificeert door minimaal 2e te worden.

11 juni 2019 om 12:07

Ik zie Nederland het nog wel verneuken ook, voorin moet er gewoon iets veranderen en vooral in deze wedstrijden moet je gewoon met de jong vdbeek en wijnaldrum beginnen.

11 juni 2019 om 12:54

Altijd maar vd Beek ertussen in smokkelen. Laten we hem rustig op de bank houden en De Roon laten spelen.

11 juni 2019 om 13:06

En anders kunnen we ons nog altijd via de nations league plaatsen.

11 juni 2019 om 13:17

Dat kan sinds zondag toch niet meer?

11 juni 2019 om 13:33

Extra ronde mits bij de 1e 2 eindigen niet lukt.

11 juni 2019 om 14:27

Alsjeblieft geen De Roon. Zet dan Pröpper neer als Van de Beek niet 'past'. De Roon past goed in het systeem van Atalanta maar hier geeft hij teveel verkeerde passes.

11 juni 2019 om 14:34

@bvdp
De landen die meedoen aan de play-off wordt bepaald door het resultaat in de Uefa Nations League 2018/19. Landen die eerste worden in hun poule, maar niet geplaatst zijn via de reguliere kwalificatie, mogen meedoen. Indien het eerste land al geplaatst is wordt gekeken naar de volledige eindstand. De vier hooggeplaatste landen per divisie doen mee aan de play-offs. De loting voor de play-offs staat gepland voor 22 november 2019. De play-offs zullen worden gespeeld tussen 26 en 31 maart 2020.
Nederland heeft dus nu al recht op een plekje in de play-offs, mocht de wet van Murphy om de hoek komen kijken.

11 juni 2019 om 14:39

Met de 3 huidige spelers voorin heeft Oranje toch wat aardig goals gescoord. Maar het zijn geen van drieën echte toppers .

11 juni 2019 om 16:29

Die play off redden we echt wel. Kwalitiatief zijn we nu gewoon veel sterker dan de voorgaande jaren.

Ach, hierna zullen de Noord-Ieren nog 2x tegen Duitsland moeten en wij niet. Zo lang je de onderlinge wedstrijden gewoon wint kan meneer de bondscoach praten wat hij wilt, dan gaan wij gewoon naar het EK. Kan me met deze selectie niet voorstellen dat kwalificatie niet gaat lukken.

11 juni 2019 om 12:05

En dan komen de Duitsers met een B-elftal omdat ze al door zijn en laten ze die Noord-ieren winnen

11 juni 2019 om 12:20

Daar geloof ik om 2 redenen niet in. Allereerst is Duitsland ook altijd vrij sportief in hun sportieve plicht. Is geen Italië ofzo. Daarnaast speelt Noord Ierland tegen Duitsland in de 5e wedstrijd en moet Duitsland dus gewoon winnen. Thuis zal Duitsland sowieso willen winnen. Nederland moet vooral niet verliezen in Duitsland. Speel maar voor een punt. En uit niet verliezen van Noord Ierland. Maar vanavond hebben ze niet zo maar gewonnen hoor. Wit Rusland is beter dan Estland.

11 juni 2019 om 12:34

Kan ik me niet voorstellen, daarnaast zijn de wedstrijden die Noord-Ierland gewonnen heeft gewoon 'moetjes'. De Noord Ierse bondscoach doet net alsof ze toplanden verslagen hebben, het blijft toch echt Estland en Wit-Rusland.

11 juni 2019 om 13:44

Ach, zowel uit als thuis moet Nederland gewoon 2 a 3-0 winnen van de Noord-Ieren. Acht die kans groter dan Duitsland in Duitsland van 3 punten afhouden. En ook dan red je het gewoon, want zowel Wit Rusland als Estland is echt troosteloos.

Ach, ik geloof wel dat we ons uitiendelijk zullen plaatsen voor het EK, of ze het vanavond nou winnen of niet. Daarnaast heeft Nederland nog een extra kans via de play offs als ze zich niet plaatsen via de reguliere kwalificatie.

11 juni 2019 om 11:46

Dan moeten ze wel op een plek eindigen die daar recht op geeft.

11 juni 2019 om 11:48

Dat is toch al gebeurt via de nations league?

11 juni 2019 om 12:33

Nederland heeft zich al geplaatst voor de play offs van de Nations League.

11 juni 2019 om 13:45

Voor de playoffs van de Nations League? Ik snap 'm even niet meer denk ik.

11 juni 2019 om 14:37

Hij bedoelt de play-offs voor het EK. Nation-League kent geen play-offs, slechts finalerondes voor de A-divisie.

Hartstikke leuk en aardig allemaal, maar zelfs als Nederland op 6 september weer van Duitsland verliest, is er nog helemaal niks aan het handje. Gewoon twee keer van Noord-Ierland winnen, en de problemen zijn opgelost.

Een achterstand van 9 punten lijkt op papier idd vrij vervelend. Maar als Oranje in deze poule niet minimaal 2e weet te worden, dan mag het zich echt diep, diep schamen.

Waar voor 2018 Nederland zelfs tegen middelmatige en slechte ploegen machteloos speelde, is er nu zowel de kwaliteit en mentaliteit om vrij eenvoudig met dit soort tegenstanders af te rekenen.

11 juni 2019 om 12:08

"waar voor 2018 Nederland zelfs tegen middelmatige en slechte ploegen machteloos speelde, is er nu zowel de kwaliteit en mentaliteit om vrij eenvoudig met dit soort tegenstanders af te rekenen."
Spreek voor jezelf aub. Nederland had voor het WK de meest ongelukkige kwalificatie zolang ik voetbal kijk (vanaf 1986) achter de rug. We worden derde achter WK-gangers Frankrijk en Zweden. Daar waar NL tegen Frankrijk een punt misliep door een niet gegeven strafschop en een onterecht afgekeurd doelpunt in Zweden ons de winst kost (drie strafpunten in totaal), kreeg Zweden tegen Frankrijk twee punten cadeau door een gigantische blunder van Lloris in de slotseconde (3 punten bonus). Zweden kwam tot de laatste 8 op dat WK en Frankrijk won het. Dus is maar wat je middelmatige landen noemt. (dat wij bij Bulgarije geflatteerd verloren weet ik ook, maar Zweden verloor er net zo goed en de wereldkampioen won er nipt met 0-1).

11 juni 2019 om 13:00

Dan vergeet je ook nog eens de monsterscore van Zweden tegen (ik dacht) Luxemburg, waardoor het verschil in doelsaldo, waar het uiteindelijk beslist op zou worden, niet meer te overbruggen was. Echt alles zat tegen in die kwalificatie helaas. Natuurlijk hadden we als we toen 2e waren geworden nog een play-off wedstrijd moeten spelen waardoor WK deelname allerminst zeker was, maar het viel gewoon precies allemaal verkeerd toen.

11 juni 2019 om 13:49

Vooral het onterecht afgekeurde doelpunt in Zweden was onwijs zuur en op het moment zelf dacht ik al wel 'zul je zien dat deze punten ons straks nekken'. En zo geschiedde. Zo rond de invoering van de VAR moest er gewoon nog even één land keihard de dupe worden van de trage invoering. Dat waren wij. Normaliter ben ik van 'degene die de 2e of 2e plek haalt verdient het gewoon', maar in deze poule ging dat niet op. Ja, Frankrijk verdiende het uiteraard maar Zweden heeft echt werkelijk alles mee gehad (dat kan nog) maar had er uiteindelijk zelfs een onterecht afgekeurd tegendoelpunt voor nodig om 2e te worden. Nederland had het verdiend maar de betere (hoe matig we de reeks ook waren, we waren simpelweg beter dan Zweden) wint niet altijd.

11 juni 2019 om 17:58

Onderschat de Noord-Ieren niet. Werden in hun Wereldbeker kwalificatie ook gewoon tweede achter Duitsland maar voor Tsjechie en gingen in de play-offs maar nipt ten onder tegen de Zwitsers.

11 juni 2019 om 18:12

Ja die parkaren/parkeerden letterlijk een dubbeldekker voor de goal. Het team stelt kwalitatief gezien werkelijk geen reet voor

11 juni 2019 om 18:52

Ik onderschat ze niet, ze knokken voor wat ze waard zijn. Maar Nederland is zoveel beter, die is het aan z'n stand verplicht ze uit te schakelen.

Wedstrijdschema is wel beetje apart...eerst 2 x tegen Duitsland. Noord-Ierland gaat zich die 2 wedstrijden helemaal ingraven met de wetenschap die ze nu hebben.

11 juni 2019 om 12:36

Heeft volgensmij te maken doordat Nederland vandeweek Nations League speelde.

11 juni 2019 om 14:41

Sterker nog, dat is zo. Daardoor zijn wedstrijden verplaatst.

11 juni 2019 om 13:29

Raar inderdaad volgens mij spreken de landen onderling het schema af. Als dat zo is heeft de KNVB hierbij zitten slapen.

11 juni 2019 om 14:56

Weet je dat zeker? Lijkt me toch iedereen zo zijn voorkeuren heeft en dat de Fifa dit gewoon moet doen?

Als depay een off-day (of een off-week) dan zou het zomaar een gelijkspel kunnen worden. Nederland mist een creative brain in de ploeg, een playmaker achter de spits die de aanvallers 2, 3 keer per wedstrijd 1 op 1 zet met de keeper. Die heeft Oranje nog nodig. Zeker tegen dit soort tegenstanders.

11 juni 2019 om 12:21

Nee hoor, ook als depay een offday heeft wint NL. Je moet beseffen dat NL bijna alleen maar tegen toplanden heeft gespeeld de afgelopen 1.5 jaar: 2x Fra, 3x Dld, 1x Eng, 1x Por, 1x Bel. WE hebben ook tegen wit rusland gespeeld en dat werd 4-0. Door tegen sterkte tegenstanders te spelen lijk je aanvallend zwakker. We zien ook dat NL weinig weggeeft verdedigend, zelfs tegen toplanden.

11 juni 2019 om 16:39

Klopt, ik denk dat je als playmaker dan uitkomt bij Propper of Berghuis, die kunnen die rol wel invullen. Maar of Koeman dat ook zo ziet...

11 juni 2019 om 16:52

Berghuis heeft wel aantal van die vaardigheden, maar niet het niveau. Propper is het ook niet helemaal. Moet wel zeggen dat oranje beter voetbalt en vooral aanvallend beter tot zijn recht komt met propper dan met de andere opties voor het middenveld. Het is nog even wachten op de jeugd.

"Het belangrijkste is dat wij in de eerste vier wedstrijden geen punten laten liggen, omdat we ervan uit kunnen gaan dat Nederland en Duitsland dat ook niet doen" Ik ben wel benieuwd hoe O'Neill denkt er vanuit te moeten gaan, dat Duitsland én Nederland in de eerste 4 wedstrijden geen punten zullen laten liggen als beide in die 4 wedstrijden het 2x tegen elkaar opnemen?

11 juni 2019 om 12:14

Ik denk dat hij bedoeld geen punten verliezen tegen Estland en Wit-Rusland.

11 juni 2019 om 14:26

Ja maar hij refereert toch echt aan hun eerste 4 wedstrijden waarbij ze er van uit gaan dat Duitsland en Nederland OOK geen punten zullen laten liggen. Zal een verkeerde woordkeuze zijn maar door "ook" doelt hij daar tevens op hun eerste 4 wedstrijden.

11 juni 2019 om 15:12

Ja je hebt wel gelijk dat het niet goed in de tekst staat

Wat een rare wedstrijd schema, waarom hebben ze dat gedaan? Nl speelt 2x tegen Duitsland. Hopelijk verliest noord Ierland anders staan we straks 12 punten achter.

11 juni 2019 om 14:51

De KnVB heeft hier mee ingestemd. Oerdom. Ierland kan zo op een gelijkspel spelen en Duitsland kan Nederland uitschakelen.

11 juni 2019 om 14:51

De KnVB heeft hier mee ingestemd. Oerdom. Ierland kan zo op een gelijkspel spelen en Duitsland kan Nederland uitschakelen.

Momentopname, we hebben gelijk de lastige wedstrijden. Daarnaast is met name onze aanval gewoon matig. Verder denk ik dat Nederland al dan niet via play offs het EK haalt.

Kom op zeg als we in deze poule ons niet kwalificeren moeten we ons gewoon schamen. Duitsland is natuurlijk moeilijk maar de rest moet echt simpel te winnen zijn. Maar goed die Noord-Ieren gaan natuurlijk ingraven als ze 9 punten voor staan en dat is toch wel een gevaar.

Toch het nadeel van de Nations League. Psychologisch voordeel voor de Noord-Ieren met zo'n voorsprong, daarnaast moeten wij direct weer tegen Duitsland, wat zo ook verlies kan worden. Dan moeten we minimaal 6 punten goedmaken.

11 juni 2019 om 13:41

Uiteindelijk speel je allemaal evenveel wedstrijden. Zolang Nederland bij de les blijft, zie ik vooralsnog geen grote problemen. Noord-Ierland krijgt Nederland en Duitsland nog twee keer, terwijl Nederland straks al twee keer tegen Duitsland gespeeld heeft.

11 juni 2019 om 15:50

Dat is uiteraard waar. Helaas kan een achterstand toch de nodige druk met zich meebrengen.

Zie het probleem niet. Het doel voor Oranje blijft hetzelfde. We moeten ons makkelijk als tweede kunnen plaatsen. Noord-Ierland krijgt zowel Duitsland als Nederland nog 2x, Zie ze hier minimaal 3 wedstrijden van verliezen en hooguit 1 punt pakken. Op het eind kan de druk voor Oranje toenemen, maar dat is dan puur omdat ze wedstrijden moeten inhalen en daardoor achter lopen.

Waar hebben we het over? Het is vooralsnog niets meer dan optisch bedrog. Noord-Ierland heeft enkel tegen Wit-Rusland en Estland gespeeld. Die krijgen zowel Nederland als Duitsland nog twee keer, terwijl Nederland nog maar 1 keer tegen Duitsland hoeft te spelen.

Natuurlijk zullen ze Nederland onder druk willen zetten, maar men doet ineens alsof Noord-Ierland iets uitzonderlijks presteert. Ze winnen even van landen waar ook een ploeg als Noord-Ierland van moet winnen. Natuurlijk kan het door het speelschema en de Nations League een psychologisch spelletje worden, maar daar zul je je tegen moeten wapenen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Noord-Ierland

FIFA ranking: 28
0 fans
Actuele wedstrijden

Nederland

FIFA ranking: 14
2206 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
V. van DijkVerdediger21
F. de JongMiddenvelder20
J. CillessenDoelman20
M. de RoonMiddenvelder20
G. WijnaldumMiddenvelder21
D. BlindVerdediger20
M. de LigtVerdediger21
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

88 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2018- Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
2009-2009 AZ
Laatste voetbalnieuws

Sjoerd Mossou: ‘Ze zijn niet goed genoeg voor Oranje, hetzelfde probleem’

Ryan Babel is onder Ronald Koeman verzekerd van veel speeltijd bij Oranje. De routinier geniet het vertrouwen van de bondscoach, die blij is met de aanwezigheid van de 32-jarige aanvaller. Sjoerd...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 18 juni
Benfica gaat een slag slaan bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren