Van Gaal vreest reserverol voor Frenkie de Jong: ‘Wat wordt zijn plek dan?’

Donderdag, 23 mei 2019 om

Louis van Gaal zet vraagtekens bij de overstap van Frenkie de Jong naar Barcelona. De voormalig bondscoach van Oranje vraagt zich hardop af welke rol de middenvelder van Ajax bij Barcelona gaat krijgen, en stelt vast dat Barça al hele goede spelers op het middenveld heeft rondlopen. “Wat wordt zijn rol dan?”, vraagt Van Gaal zich in het Duitse tijdschrift 11Freunde af.

“Vertel mij eens waarom het op dit moment een goede keuze is om Ajax te verlaten?”, aldus Van Gaal. “Bij Barcelona wordt het middenveld momenteel bezet door Ivan Rakitic, Sergio Busquets, Arturo Vidal en Arthur. Welke rol is dan nog voor Frenkie weggelegd? Natuurlijk is het een intelligente speler, maar dan moet hij zich ook afvragen welke rol hij had kunnen spelen bij Ajax volgend seizoen.”

Van Gaal, die in 2016 voor het laatst een club trainde, volgt zijn collega-coaches nog altijd met interesse. "Welke trainers ik goed vind? Ik vind het geweldig als coaches hun stempel drukken op het spel. Ik hou van Erik Ten Hag, Josep Guardiola en Jürgen Klopp, omdat het duidelijk is hoe hun filosofie eruitziet."

Verder wordt Van Gaal in het interview gevraagd naar zijn ervaringen met Franck Ribéry, met wie hij bij Bayern München werkte. “Ribéry was een goede speler, maar een typische Fransman: een beetje eigenwijs en egocentrisch. Maar de meeste aanvallers hebben die karaktereigenschap.”


Poll

Denk jij dat Frenkie de Jong meteen een basisplaats krijgt bij Barcelona?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door ronaldinhog)

Alsof er van die middenvelders ook niet 1 verkocht gaat worden. Barca rouleert sowieso wel dus komen genoeg kansen voor Frenkie.

Zoveel voetbalkennis en dan dit soort vragen stellen?

Lijkt me toch duidelijk dat hij op den duur de rol van Busquets gaat overnemen, en Barcelona speelt genoeg wedstrijden dus speeltijd krijgt hij sowieso. Rakitic gaat waarschijnlijk weg, Vidal en Busquets zijn al aardig op leeftijd en arthur gaat een andere rol vervullen op het middenveld.

23 mei 2019 om 21:19

Het gaat Louis van Gaal meer de speelminuten. Zoals jij al aangeeft gaat hij de rol aannemen, maar hoe lang zal dat proces duren? Stel hij speelt volgend jaar maar een handvol wedstrijden, waarbij hij bijvoorbeeld ergens anders altijd basis stond, dan ontwikkeld hij zich toch veel meer bij die laatste optie?

23 mei 2019 om 22:20

Ik weet niet waarom dat iedereen zo duidelijk is. Ik zou Frenkie nog altijd wat hoger op het veld zetten, veel meer in de rol van Xavi of wellicht zelfs waar Iniesta voorheen speelde. Daar kan hij volgens mij nog veel effectiever worden.

24 mei 2019 om 01:10

Je zegt het zelf op den duur dus wordt gewoon plaats nemen op de bank

Gezien hoe De Jong zich heeft ontwikkeld, zowel bij Oranje als in de Champions League ben ik niet zo bang dat hij komend seizoen grotendeels op de bank verdwijnt.

Kerel heeft nu echt het niveau om vrij snel een hoofdrol in het eerste van Barca op te eisen. Of, als dat niet gelijk lukt, de mentaliteit om zich naar die rol te knokken.

23 mei 2019 om 21:13

Waar baseer je dat op dan? Bij ajax totaal geen weerstand in de competitie enkel bij die paar cl wedstrijdjes. Totaal geen concurrentie bij ajax. Hij kan leuk voetballen maar word gewoon vaste bankzitter

23 mei 2019 om 22:13

Als ik een beetje naar de namen op het middenveld kijk bij Barca vraag ik me af achter wie hij zou moeten zitten. Vidal is waardeloos en Rakitic gaat volgens de verhalen weg. Al zou Rakitic blijven dan nog zal De Jong heel veel wedstrijden spelen

23 mei 2019 om 22:33

Vidal zou hij naar mijn mening er ook wel uit kunnen spelen hoor. Maar Rakitic vind ik toch echt een speler die hij er niet zo maar uit zal spelen want Frenkie de Jong is niet beter in de passing dan hem.

Vind Louis een prachtvent, maar als hij mensen gaat verwijten van egoisme en eigenwijs zijn moet hij ook eens even goed in de spiegel kijken

Hij kan op verschillende posities spelen... Dat weet hij zelf ook toch? Hij gaat volgende seizoen op de positie van Rakitic spelen. Er zijn nu al vragen om Rakitic. Hij gaat de belangrijke wedstrijden spelen. Valverde moet hem opstellen. Of hij is zijn baan kwijt... Heel simpel!!

23 mei 2019 om 21:21

Na Messi is Racitic de eerste die Valverde op stelt, betwijfel of de Jong hem gaat vervangen. En Valverde moet hem op stellen of hij is zijn baan kwijt? Droom maar verder

23 mei 2019 om 22:01

Nee hoor, dat zijn Ter Stegen, Pique en Alba.

23 mei 2019 om 22:25

Na volgend seizoen wordt het anders. Rakitic is geen Iniesta of Xavi die gaan ze volgende seizoen minder gebruiken.

23 mei 2019 om 22:34

Ik mag toch hopen dat, dat busquets is dat is toch echt de belangrijkste middenvelder van Barca in mijn ogen.

Barca zal hem rustig brengen denk ik. Eerste seizoen her en der minuten pakken. Tweede seizoen vaker basis en derde seizoen vaste basis, met het oog op de andere ouder wordende spelers. Afhankelijk van hoe die het doen.

23 mei 2019 om 21:08

Mmm in het belang voor het Nederlands elftal is her en der minuten pakken niet best. Het EK 2020 staat voor de deur en het is toch beter als hij een seizoen met garantie aan speelminuten speelt.

23 mei 2019 om 21:20

volgens mij heeft van Gaal er meer verstand van dan jullie . snap niet dat jullie er dan nog over mauwen! bij Barcelona heb je 20 goeie spelers. het is vrik logisch dat je niet zomaar vast basis staat. van Gaal heeft gewoon gelijk

23 mei 2019 om 22:27

Als je 80mil betaald ga je hem niet rustig brengen.

24 mei 2019 om 02:13

Rustig brengen is weinig spelen. Niet goed voor de ontwikkeling

Dit is de vraag die ik de afgelopen weken aan de Ajax supporters stel. Voor wie moet die spelen? Want ik schat toch echt Busquets en Rakitic veel hoger in en Vidal ook beter in. Arthur vind ik gelijkwaardig daarnaast, nog twee jeugdspelers voor het middenveld en nog een coutjnho die er kan spelen.

ETH was heel duidelijk in zijn interview met VI. Frenkie is een avonturier die ook veel weg is van de 6 positie. Die positie moet wel bezet zijn, want anders is de balans zoek op het middenveld en ga je doelpunten incasseren die je de kop kunnen kosten. ETH vond Maradonny ook een speler die te veel weg is om met avonturier Frenkie een koppeltje te vormen en zo kwam hij uit bij Schone. Ajax speelt dus door de aanwezigheid van Frenkie in de selectie met de punt naar voren en twee spelers die op de 6 spelen.

Barca speelt niet op de manier. Die spelen met een 6 (busquets) en twee voouitgeschoven middenvelders. Dus met de punt naar achter. Frenkie zal om een van die voorste middenveld posities moeten gaan strijden denk ik. Als hij op 6 komt te staan in het Barca systeem, dan zal hij zichzelf moeten beperken door niet op avontuur te gaan en verliest hij veel van zijn klasse en charme, waardoor al snel andere talenten in aanmerking zullen komen om hem te vervangen. De lange bal van Frenkie bijvoorbeeld is vrij zwak en al ruimt hij behoorlijk veel op, ik denk dat een Vidal meer wegpoetst. Echter als hij op 8 terecht komt zou zijn vermogen om assists te geven en goals te maken wel eens als te beperkt ervaren worden bij een club als Barca. Iedere transfer window kunnen ze weer een aantal van de besten ter wereld doen laten instromen. Mega spelers die magische ballen kunnen geven op hun medespelers, nog beter dan Fdj. Er zijn naar mijn mening op het niveau Barca betere pure 6,8 en 10 spelers.

Frenkie’s charme en klasse is nu juist dat hij een hybride speler is. Hij kan als geen ander de verdediging en aanval met elkaar verbinden. Daarvoor moet hij ook pendel en dribbel vrijheid krijgen waardoor hij van zijn plek is. Dus moet Barca met een systeem spelen die zijn kwaliteiten tot uitdrukking brengen zoals ETH dat ook heeft gedaan. Dus wellicht, met de punt naar voren spelen. Doen ze dit niet, dan ga ik met van Gaal mee. Dan kan hij wel eens bankzitter worden. Doen ze dit wel, dan kan hij een hele mooie periode tegemoet zien bij een prachtclub.

Denk dat als Valverde blijft dat Frenkie de eerste maanden sowieso niet echt veel zal spelen. Dat is normaal eigenlijk, maar er zullen sowieso weer artikels verschijnen dan over een ontevreden Frenkie en al die blabla. We laten jonge spelers niet meer groeien zoals het hoort. Alles moet snel snel gebeuren tegenwoordig. Jongen heeft nog geen wedstrijd gespeeld voor zijn nieuwe club en het is alweer volop suggereren.

Van Gaal heeft gelijk. Frenkie zal.moeten wennen aan de Spaanse competitie. Kijk maar naar Continou

Hij zit het hele jaar op de tribune en speelt net als Cilessen alleen in de copa del rey mee. Griezman zit dan gezellig naast m.

Zowel Mathijs als de Jong hadden gewoon gezien hun leeftijd nog 3 jaar bij Ajax moeten spelen. Maar ja geld hè. Zowel voor de boys als voor Ajax. Gewoon met 23-24 naar buitenland gaan. Frankie is top maar nog altijd een jongetje net als Mathijs. Zie ze zeker slagen geen twijfel. Maar idealer was nog minimaal 2 jaar knallen bij ajaclx in de CL en bij Nederlands elftal.

24 mei 2019 om 06:06

Shit. Louis heeft gelijk. Kan het nog teruggedraaid worden?

Gaat ook niet spelen. Wellicht een bekerwedstrijd?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
395 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren