Van Hanegem: ‘Er moet in die kleedkamer iets aan de hand zijn geweest’

Maandag, 13 mei 2019 om

Willem van Hanegem noemt Ajax de terechte kampioen. Toch zal volgens hem de kater van het mislopen van de finale van de Champions League nog lang blijven hangen rond de ploeg van trainer Erik ten Hag. Volgens de Kromme zullen de spelers uit de huidige Ajax-selectie altijd herinnerd worden aan de 2-3 nederlaag tegen Tottenham Hotspur. In zijn column van het Algemeen Dagblad gaat hij ook in op het moeizame seizoen van Feyenoord.

“Deze spelers zullen dat gewoon nooit meer vergeten. Zoals ik nooit meer ben vergeten dat we het seizoen na de winst van de Europacup I werden uitgeschakeld door UT Arad. Dat zijn gewoon pijnlijke momenten voor een sportman”, schrijft Van Hanegem in de krant. “En dan bedoel ik ook echt voor een sportman. Niet voor al die mensen die eromheen hangen. Want toen ik kort na de 2-3 van Lucas Moura een beetje van zender naar zender ging schakelen, zag ik buitenstaanders die deden alsof de aarde was vergaan. Een presentator van FOX Sports viel zelfs onder zijn desk van verdriet. Ajax had de finale gemist. Vervelend, maar een ramp is iets anders.”

Van Hanegem vindt Liverpool de favoriet voor de eindzege in de Champions League. “Al is Spurs wel een vechtploeg”, vervolgt hij. “Dat Spurs nog terugkwam in de ArenA, was niet de verdienste van manager Mauricio Pochettino. Waarom zou dat zo zijn? Omdat hij met 2-0 achterstond en toen maar besloot om die boomlange Spaanse spits Fernando Llorente in te brengen? Nou, een meesterzet volgens de mensen die het menen te weten. Mij leek het vooral erg logisch. Een trainer in de derde klasse van het amateurvoetbal zou het ook hebben gedaan, denk ik.”

“Over amateurvoetbal gesproken”, maakt Van Hanegem het bruggetje naar Feyenoord. “Dan neem je afscheid van de trainer en de topscorer aller tijden van Oranje en dan verlies je in de eigen Kuip van ADO. Ik denk dat er steeds meer naar buiten zal komen over hoe het er in de kleedkamer bij Feyenoord aan toe is gegaan dit seizoen. Winnen van PSV, ook uit die ploeg helemaal van de mat tikken en gelijkspelen. De vloer aanvegen met Ajax in de Kuip en met 6-2 winnen en dan op zo veel andere momenten niet thuis geven tegen clubs met nauwelijks een goede speler op het veld. Er moet in die kleedkamer iets aan de hand zijn geweest deze maanden. Van Bronckhorst zei het ook: ik heb het niet makkelijk gehad met de spelers en hoe ze waren. Het is voor Jaap Stam te hopen dat Feyenoord dat nog voor de zomer oplost. Anders wordt het weer niks.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door desteek77)

Wat ik erg fijn vind aan Willem, is dat hij ondanks zijn clubvoorkeur erg objectief naar een situatie kijkt en zijn clubvoorkeur niet zijn mening laat beïnvloeden. Naast de “kleedkamer problemen” mist Feyenoord ook kwaliteit. Anderzijds zijn Berghuis, Jorgensen, Toornstra, Vermeer, Vilhena en St juste goed genoeg om van de 20 potjes tegen een kleinere tegenstander er 19 te winnen. Ben benieuwd hoe Feyenoord zich gaat bewegen op de transferlijst. Ik hoop dat Feyenoord stopt met kijken naar Ajax en in mindere mate PSV. Een plan maken voor 5 jaar, naar jezelf kijken en daaruit maximaal rendement halen. Waarde op het veld neerzetten en binnen 2/3 jaar verkopen.

13 mei 2019 om 08:11

Dat laatste zie ik alleen gebeuren wanneer er buiten de eredivisie wordt gekeken. De spelers die er bij subtoppers boven uitsteken zijn of te duur: Odegaard, Vlap, Stengs, Doan of gaan naar het buitenland: Kuwas, Sol. Hopelijk stapt Feyenoord eens af van de vreselijk voorspelbare transfer: Clasie o. A. en gaat het eens echt scouten naar versterkingen in het buitenland.

13 mei 2019 om 09:45

Moet Feyenoord wel scouts hebben, en die zijn een tijdje geleden weg bezuinigd.

13 mei 2019 om 10:36

Toevallig pakt het dit keer minder uit met het terug halen van een ‘echte’ Feyenoorder (met El Ahmadi terug halen werkte wel). Ik heb altijd de keuze gesnapt en zat daar vorige zomer ook over na te denken. Echte winnaar met de Feyenoord mentaliteit. Dat hij anders is dan in zn vorige periode is een feit. Dat was een ander Feyenoord, met een duidelijk systeem onder Koeman. Ander Clasie, jong en wilde naam maken. Nu haal je iemand terug die veel geblesseerd is geweest en weinig heeft gespeeld. Alleen ik snap MVG dat je met zo’n mentaliteit verwacht dat het wel goed gaat komen. Ik vind ook de kritiek op Clasie van de afgelopen tijd wat subjectief. Dit hele Feyenoord bakte er niks van, ik miste een duidelijke lijn, duidelijk middenveld. Toornstra en Vilhena speelde ook veel potjes onder maat en paar goed, net als Clasie. Middenveld stond zover van elkaar af. Clasie rendeert het best met een controleur naast hem zoals in de tijd met El Ahmadi. Vilhena idemdito maar toch werkte het dit jaar niet. Beide spelers, tactiek en coach hebben hier schuld. We waren getrakteerd op iets zoets na de kampioenschap en iedereen wil dan meer alleen de mentaliteit in dat elftal vergeleken met nu is ver te zoeken. Frustrerend om te zien.

Prettig stuk weer van Willem. Mooie objectieve kijk!
Ben benieuwd hoe Feyenoord het gaat doen onder Jaap Stam de komende 2 a 3 jaar, ik hoop dat ze gewoon een plan maken en ieder jaar een stapje omhoog maken qua spel dan komt het resultaat vanzelf wel.

13 mei 2019 om 12:13

Ze hebben vandaag niet eens genoeg spelers om jong Feyenoord te laten spelen en daarom wordt die wedstrijd gecancelled. Dus ze moeten van heel ver komen. Hoop dat ze afscheid kunnen nemen van veel spelers en dan opnieuw opbouwen, maar dan moet er wel talent bij komen. Ben bang dat het probleem veel dieper zit en heb al medelijden met Stam nog voor hij beginnen is.

Beetje raar dat hij kan bepalen wie hoe moet reageren na de uitschakeling van Ajax. Naast de vaste mensen met wie ik Ajax kijk waren ee ook andere in de kroeg die minder of niets met Ajax of voetbal hebben en zelfs zij waren zichtbaar teleurgesteld.

"volgens de Kromme zullen de spelers uit de huidige Ajax-selectie altijd herinnerd worden aan de 2-3 nederlaag tegen Tottenham Hotspur"

Nee Willem, deze selectie zal herinnerd worden aan 4-1 winnen van Real, aan Frenkie de Jong die Modric wegspeelt. Deze selectie zal worden herinnerd aan DAT team dat zich staande hield tussen de grootste namen uit de voetlbal wereld.
Deze selectie zal worden herinnerd als een team dat aan de hand van een 19 jaige captain hoopte op het kampioenschap, en de beker heeft gewonnen, de halve finale CL en..... Ja Willem.... Deze selectie kwam de klap van de uitschakeling te boven en werd Kampioen!!!

13 mei 2019 om 08:33

Ja tuurlijk worden ze daar ook aan herrinnerd maar gelijk ook dat ze zo dichtbij waren bij de finale. Dit zal voor altijd pijn doen bij de spelers. De meeste spelers zullen nooit meer zo dichtbij komen. Net zoals je bijv. van Bommel hoort praten over wk 2010.

13 mei 2019 om 09:39

En die herinneringen stoppen na de wedstrijd tegen Real? Ik zou toch denken dat de gedachten wel automatisch verder door dwalen naar de wedstrijd waarin het uiteindelijk toch nog fout ging in de laatste seconden.

13 mei 2019 om 09:54

Denk even terug aan de finale van oranje in 2010. Waar herinnert iedereen dat zich aan? Het 1-0 verlies tegen Spanje in de finale door de tenen(!) van Casillas.. dit soort dingen blijven nou eenmaal hangen.

13 mei 2019 om 11:27

(mrmiik)
Aan de andere kant als ik tegen je had gezegd Ajax haalt de halve finale van de CL had je mij laten opnemen , maar als je er zo dichtbij bent is het natuurlijk een teleurstelling maar realistisch gezien en als je ziet hoeveel topploegen er uitgekegeld zijn kan Ajax alleen maar trots zijn dat het toch mogelijk is met minder geld af en toe succes kan halen in de CL maar dat dit nooit structureel kan zijn .

13 mei 2019 om 15:27

Mee eens. Robbie Rensebrink? Zeg jij maar welke tekst daar achter hoort? Het gaat zich er vaak niet om dat je verliest of dat je uitgeschakeld wordt, maar de manier c.q. het moment waarop.

@ Scummyman

Mogelijk heb je niet door dat er ten eerste veel successupporters zijn die in de massahysterie meegaan en geen wedstrijd van Ajax normaal kijken. Blijkbaar was Ajax opium voor de ongeukkigen onder ons.
Ten tweede kun je gewoon meelevend zijn met het leed van de treurende Ajax-fan. Dat wil echter niets zeggen over de beleving van het eindresultaat. Laten zien dat je menselijke kanten hebt....

Ook ik heb mij van mijn beste kant laten zien. Een uitzondering maak ik slechts voor typetjes als Sjaak Swart en een Henk Spaan die andere clubs echt niets gunnen. Dat zijn de haters die geen podium verdienen.
En verder mag Van Hanegem een mening hebben en deze delen. In tegenstelling tot Spaan en Swart toont hij tenminste wel empathie en ruimte voor anderen. En heb je geen boodschap aan Van Hanegem dan skip je toch zijn rubriek?

13 mei 2019 om 08:38

Klopt, ik denk dat deze successupporters er eerder overheen zullen zijn als ik en als de spelers van Ajax. Neemt niet weg dat ik geloof dat ze evht teleurgesteld waren. Dick Advocaat is een mooi voorbeeld. Weinig analisten die zo weinig met Ajax hebben als hij maar ook hij moest even slikken. Successupporters heb je altijd maar daar is dan ook niets mis mee. In mijn leven heb ik welgeteld twee turnwedstrijden gezien maar ik kreeg ook kippevel van Zonderland en Wevers

13 mei 2019 om 08:38

En waarom verdienen zij geen podium en Van Hanegem wel? Omdat ze niet iets verkondigen wat jij graag wilt horen? Ik geloof dat ze allemaal hun sporen hebben verdiend. Daarom krijgen ze dat podium, en jij en ik dit podium. Niets mis mee.

13 mei 2019 om 14:40

@andonis

Naar mijn mening zijn er meer smaken dan slechts 'ajax'.

Het is moeilijk om Swart op iets positiefs over een andere vereniging te betrappen. Hetzelfde geldt voor Spaan die in zijn rubrieken slechts oog voor Ajax heeft. Voor Spaan geldt dat hij altijd de overtreffende trap bij Ajax weet te vinden. Speelt Ajax een maand niet en gebeurd er in een andere competitie iets wat wereldnieuws is dan nog weet de man het als een Ajax-gerelateerd feit te brengen.... Deze man schrijft voor landelijke dagbladen. Het heeft puur met zijn verleden te maken dat hij nog een rubriek schrijft, met waarde heeft het niets van doen:

Legt Luuk de Jong er zes in dan schrijft Spaan over "ajax, zaterdag, elftal 7, klasse Z (geen idee of dit bestaat? :-) ? )" waarin iemand zeven keer heeft gescoord. Spaan zet grote vraagtekens bij elke speler die niet voor Ajax heeft gespeeld. Een complement voor een niet-Ajacied is niet mogelijk.

Nu kunnen wij zeggen dat het vermaak is maar realiseer je wel en ik denk dat jij dat ook weet dat teveel mensen die het wel letterlijk nemen.
Afgelopen week was er een funbericht dat vanwege de Brexit zowel Liverpool als Tottenham Hotspur zouden zijn gediskwalificeerd en Ajax en Barcelona alsnog de finale mochten spelen. Toen ik dit op mijn werk aan enkele leerlingen liet zien geloofden zij het direct want het stond toch op het internet.

Wat een Swart en Spaan beweren/denken kan slechte gevolgen hebben. Daarnaast moeten wij voor ieder prestatie op welk niveau dan ook respect hebben.

Dit jaar is Ajax kampioen en de beste. Daarvoor respect, geen gezeik van als, als, als....... Maar ook voor de andere clubs moet men respect hebben. Nu. En als een andere club volgend jaar kampioen wordt, heb daar respect voor en blijf niet hangen in het verleden. Dat is mijn verwijt naar Spaan en Swart toe.

Ik hoop voor Ajax dat het elftal intact blijft. Een paar aderlatingen en het kan zomaar de Schwung uit het elftal halen. FC Den Bosch schijnt hiervan een voorbeeld te zijn.

Neem een biertje en geniet. Politiek incorrect? Neem een watertje, een stuk vers groen en steek vooral geen sigaretje op.

14 mei 2019 om 06:00

Nu ga je ervan uit dat iemand met een groot podium een soort van onafhankelijke mening of gespreide aandacht moet hebben. Niets is minder waar. Deze mensen mogen gewoon volledig eenzijdig naar de wereld en zeker naar het voetbal kijken. Daarnaast mogen zij een mening verkondigen die haaks staat op die van jouw en alle anderen.

De kunst is, zeker als docent, om daar doorheen te prikken. In te zien dat deze mensen vanuit eigen beleving oordelen, en verder geen waarde aan deze meningen te hechten. Dat jouw leerlingen zich door het geschreven woord makkelijk laten beïnvloeden lijkt mij een leuk handvat om verschillende thema’s te behandelen. Populisme, psychologie, ga maar verder. Succes

"Over amateurvoetbal gesproken", dit is de reden dat ik altijd van Willem zal houden ondanks de gebruiksaanwijzing die erbij komt. Hij zegt altijd precies hoe hij het vindt, zonder er doekjes om te winden. Erg kritisch op zijn club en bijna altijd terecht.

De Feyenoord selectie heeft minder dan de helft gekost dan die van Ajax en Psv, en het dubbele van AZ, Utrecht en Vitesse. Dat je dan eenzaam derde wordt, dat is het basis scenario.

Natuurlijk realiseert 'de kleedkamer' dit ook zo rond de winterstop als de titel uit zicht is, dat zie je overal in het topvoetbal, en al helemaal in Willems zo geliefde Premier League, waar na de winter bij de vier teams die geen kampioen meer konden worden de motivatie en focus (in de competitie) overduidelijk ook helemaal zoek raakten.

Daar kan je als supporter lang of kort over lopen zeuren, maar het levert geen enkele nieuwe inzichten op.

Ben in hart en nieren een ajacied maar heb wel symphatie voor Gio en ik vind het belachelijk als dit waar is dat er spelers waren die verrot met hem omgingen. Verdiend deze man echt niet..zeker niet qua carriere als speler en als trainer. Deze spelers mogen zich schamen dat ze de club feyenoord minder gebracht hebben door dit gedrag. Als ik het voor het zeggen zou hebben dan had ik tig spelers weggestuurd. Mentaliteitsprobleem..geen sporthart maar een te grote ego..wegwezen ..ga maar belangrijk gevonden worden bij een de graafschap ofzo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse242
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller158
L. SinisterraAanvaller152
C. ToureAanvaller00
J. BijlowKeeper00
Elber EvoraKeeper00
N. MarsmanKeeper20
K. VermeerKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

197 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2019-2019 Feyenoord
2018-2019 PEC Zwolle
2016-2018 Reading
2006-2007 Ajax
2004-2006 AC Milan
Laatste voetbalnieuws

‘Virgil van Dijk is misschien wel beter dan ik ooit ben geweest als verdediger’

Jaap Stam speelde tussen 1998 en 2001 voor Manchester United en weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om als verdediger een constant niveau te bereiken in de Premier League....Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Manchester United lijkt de meeste interesse te tonen in Kai Havertz. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren