‘Gerommel van de eerste orde’ bij PSV: ‘Bij Ajax kunnen meerdere spelers dat’

Maandag, 22 april 2019 om

PSV achterhaalde Ajax zondagmiddag weer door thuis ADO Den Haag met 3-1 te verslaan, maar makkelijk ging dat lange tijd niet. Doelpunten van Denzel Dumfries en Luuk de Jong brachten de regerend landskampioen op 2-0, maar de ploeg van Mark van Bommel moest in de slotfase na de 2-1 van Tomas Necid nog oppassen geen grotere schade op te lopen. Donyell Malen bracht opluchting met de bevrijdende 3-1 in de extra tijd.

Het doelsaldo van Ajax (plus 79) is nog steeds een stuk beter dan dat van PSV (plus 68) en derhalve was er kritiek op de keuzes van Van Bommel tegen ADO. Luuk de Jong, topscorer van de Eredivisie, werd immers als aanvallende middenvelder ingezet, Malen in de spits, terwijl Pablo Rosario en Michal Sadílek het controlerende blok vormden. Daniël de Ridder gooide zondagavond bij Studio Voetbal de discussie op het middenveld van PSV. “Daar komt geen gevaar vandaan”, gaf de oud-voetballer aan.

“Rosario en Sadílek zijn niet in staat om een goal te maken. Van Bommel wil Steven Bergwijn, Hirving Lozano en De Jong niet wisselen, maar Malen wel een kans geven. Daarom stond De Jong op het middenveld, denk ik.” Pierre van Hooijdonk vond dat PSV overtuigend speelde. “Ik vond ze beter dan in de voorgaande weken, ze waren veel en veel beter dan ADO.”

Arno Vermeulen was het daar absoluut niet mee eens. “ADO was Eredivisie-onwaardig en daar kon PSV amper van profiteren.” Van Hooijdonk snapte niets van de keuze om De Jong als aanvallende middenvelder in te zetten. “Je weet dat je tachtig procent op de helft van ADO speelt, dan wil je De Jong in zijn kracht hebben. In de spits. Hij is niet verfijnd voor de kleine ruimte op het middenveld”, analyseerde hij.

Vermeulen noemde het zelfs ‘gerommel van de eerste orde’. “Van Bommel blijft experimenteren op het middenveld, terwijl er nog maar drie wedstrijden te spelen zijn! Eigenlijk klopt er helemaal niets van.” In de optiek van De Ridder is dat het grote verschil met Ajax. “Er staat veel te veel druk op Bergwijn, Lozano en De Jong. Die moeten zo ongelooflijk veel doen met zo’n defensief middenveld. Bij Ajax kunnen meerdere spelers een goal maken.”


Poll

Prolongeert PSV de landstitel?


Gerelateerd

48 reacties (laatste reactie door hanske61)

Dit is de hand van Van Marwijk.. de "adviseur" van Van Bommel. Marwijk speelde met precies dezelfde laffe tactiek bij Oranje en dit heeft Van Bommel zo te zien flink besmet. Zolang vasthouden aan Hendrix en Rosario kan gewoon echt niet, slaapverwekkend en ontzettend inspiratieloos. Vervolgens wordt Hendrix eindelijk wissel gezet voor uitgerekent Sadilek, wederom een simpele werker die continue balletjes opzij geeft. Heb zelden zo'n laffe coach als Van Bommel gezien.

22 april 2019 om 07:11

Als je zulke slechte cvs hebt moet je wel 2 cvms die kunnen verdedigen. Van marwijk had het zelfde probleem met mathijsen en heitinga bij oranje. Het is gewoon razend knap van van bommel dat hij met dit materiaal zoveel punten heeft gehaald.

22 april 2019 om 07:16

Hou aub op. Tegen de zwaardere teams kan je dat misschien als excuus gebruiken, maar tegen teams buiten de top 5 kan je prima met een meer aanvallend ingestelde speler op het middenveld spelen. Van Bommel speelt zelfs tegen een NAC Breda nog met 2 controleurs. Lachwekkend

22 april 2019 om 13:36

@5sterren

Quote: "hou aub op. Tegen de zwaardere teams kan je dat misschien als excuus gebruiken, maar tegen teams buiten de top 5 kan je prima met een meer aanvallend ingestelde speler op het middenveld spelen. Van Bommel speelt zelfs tegen een NAC Breda nog met 2 controleurs. Lachwekkend."

Ajax speelt ook gewoon met twee controleurs (lasse Schone en Frenkie de Jong), ook tegen Nac, alleen hebben die meer opbouwende kwaliteiten dan de controleurs van Psv. Frenkie de Jong heeft dit seizoen ook maar 4 doelpunten gemaakt en datzelfde geldt voor Lasse Schone. Wat De Ridders onderbuik hem heeft ingefluisterd komt derhalve niet helemaal overeen met de feiten. Het lijkt me duidelijk dat PSV het moeilijker heeft dan Ajax omdat Ajax op het middenveld veel meer kwaliteit op haar beschikking heeft. Vooral opbouwend. Een ander verschil is dat de selecties van Ajax voorheen vaak meer talent hadden dan die van Psv, maar dat die van PSV ervarener en meer in evenwicht waren. Nu PSV ook de kaart van de jeugd heeft getrokken en Ajax juist op ervaring heeft ingekocht, is het omgekeerde het geval krijgt PV automatisch ook te maken met de nadelen die het voeren van jeugdbeleid met zich mee brengt.

Het is onrealistisch om te verwachten dat jonge spelers van rond de 20 in staat zijn om meer dan 50 wedstrijden per jaar te spelen en daarin ook nog eens een evenwichtige prestatiecurve op de mat te leggen. Wisselvalligheid en flegmatiek zijn synoniem aan jeugdigheid en daar moet je dus gewoon rekening mee houden als je de kaart van de jeugd trekt. Ajax doet dat al jaren en is daar dus op voorbereid, terwijl PSV het beleid pas recent heeft omgegooid en dat nog moet leren. Aan het begin van het seizoen waren alle zelfverklaarde analytici het erover eens dat Ajax zoveel meer kwaliteit had dat de club met twee vingers in de neus kampioen zou worden. We zijn nu drie wedstrijden voor het einde en de strijd is nog steeds niet beslist. Of de analytici beheersen hun vak niet of PSV heeft het gewoon boven verwachting gedaan. Ik kies voor het laatste en reacties als die van Daniel de Ridder, die ik vooral als mens hoog heb zitten, vind ik dan ook kinnesinne.

22 april 2019 om 07:17

@5sterren maar waarschijnlijk stond je wel vooraan te juichen toen oranje in de finale van het WK stond of niet?

22 april 2019 om 07:19

Stond ik inderdaad. Ik zeg nergens dat Van Marwijk slecht gepresteerd heeft, ik zeg slechts dat ik het ontzettend laf vindt.

22 april 2019 om 07:35

Natuurlijk stond iedereen te juichen. Maar als je het WK noemt kun je ook het EK erna noemen waar NL compleet afgedroogd werd, iedere wedstrijd weer. Zelfde taktiek...

22 april 2019 om 08:31

Iedereen had t destijds ook over t laffe voetbal van oranje..

22 april 2019 om 08:35

Mwoa dat EK lag het niet echt aan de tactiek hoor. Waren vooral de spelers die er geen bal aan deden en niet voor elkaar maar voor zichzelf speelden.

22 april 2019 om 08:49

Was een mengeling van beide. Luie spelers en afwezige tacktiek.

22 april 2019 om 07:34

Snap dan ook niet waarom Van Bommel niet Hiddink heeft benaderd ipv Van Marwijk. Ik zie Van Bommel ook niet meer zitten eerlijk gezegd. Steeds vasthouden aan dezelfde spelers.

22 april 2019 om 07:39

Zijn dezelfde spelers die 1e stonden met de winterstop. Iedereen tevreden, toen, toch?

22 april 2019 om 08:00

Maar echt. Toen was het hosanna diezelfde spelers staan nog steeds gedeeltelijk op 1. Zeer vreemd dat men zo zeurt

22 april 2019 om 08:34

Onzin..van bommel kreeg voor de winterstop de kritiek dat hij altijd dezelfde 11 liet spelen met altijd dezelfde wissel in minuut 70..( beetje zoals van marwijk in 2010) na de winterstop is de kritiek dat er helemaal geen vastigheid is..

22 april 2019 om 13:50

Lee112

Is niet heel vreemd uiteindelijk. Resultaat bepaalt dat. Voor de winterstop was Van Bommel een topcoach en Ten Hag een provinciale dreumes met een spraakgebrek. En nu is Van Bommel een lafaard, amateurpsycholoog en een enorm naar ventje die niet kan coachen, en is Ten Hag weer een Europese topcoach. Alles draait om het resultaat en nergens anders om.

Ik kan mij ook voorstellen dat Peirero en Guti aardig geïrriteerd raken. Als je ziet dat een Hendriks Sadilek en Rosario boven hen wordt verkozen. Onbegrijpelijk. In de arena was Peirero wederom bank terwijl zijn gemiddelde tegen Ajax super is.

Laatste tijd veel commentaar op PSV (En terecht imo) maar het is niet ondenkbaar dat ze straks alsnog met de schaal staan! Wat dan? Ze proberen Ajax psychologisch (Bommel dumfries) nerveus te maken terwijl ze zelf paar keer nagelaten hebben om definitief Ajax op ruime achterstand te zetten.. met name in Amsterdam hadden ze zelf de competitie in het slot moeten gooien! Ik denk dat dat besef voor veel twijfel zorgt bij psv zelf.. de kans nu nog zit er in voor PSV dat Ajax door het drukke programma een keer struikelt.. persoonlijk zie ik dinsdag thuis Vitesse het grootste gevaar.. wint Ajax deze verwacht ik eigenlijk dat PSV bij w2 of anders az niet wint..

Scheel contrast is dat van Bommel het eerste seizoenshelft bijna niet wisselde, ondanks de CL. Nu wisselt hij weer om de haverklap. Ik denk dat hij zelf niet meer weet wat hij moet doen. Kan me ook niet voorstellen dat iedereen tevreden is. Persoonlijk had ik gekozen voor een middenveld met een Guti en Pereiro. En wie daar achter op het middenveld speelt maakt mij niet zoveel uit. Bij voetbal gaat het erom dat je scoort om te kunnen winnen. Tegen met alle respect een graafschap, Emmen, excelsior moet je gewoon aanvallen en de aanvallers in stelling brengen.

Denk dat het wel duidelijk is dat van Bommel niet veel toevoegt aan PSV. Heb namelijk niet het gevoel dat ze vanwege de trainer bovenaan staan maar meer gewoon door de mazzel en kwaliteit van de spelers. Daarnaast zoals hierboven genoemd herken je heel erg de hand van van Marwijk. Waardeloos voetbal maar wel resultaat. Wat is Ajax dan een verademing om naar te kijken.

22 april 2019 om 08:38

Door de kwaliteit van spelers staat Ajax ook bovenaan hoor. Ik heb een trainer nog nooit een goal zien maken.

22 april 2019 om 10:21

Ach ja the bright one zo gaat dat in het voetbal he. Hoe vaak tijdens dit seizoen heb ik niet gelezen dat eth weg moest want die bakte er niks van en had een slechte tactiek en noem maar op. En nu is die opeens de God bij Ajax. Zo snel kan het gaan. Dit is voor van Bommel zijn eerste seizoen. Als je dan zoveel punten haalt en gelijk staat met een team wat 2x zoveel waard is doe je het gewoon prima. Is het voetbal super goed nee absoluut niet, maar geef hem gewoon wat tijd.

22 april 2019 om 11:03

Daar heb je iig een punt. Moet toegeven dat vaak de waan van de dag heerst. En inderdaad is een trainer meestal zo goed als zijn materiaal.

Eerste seizoenshelft won PSV zijn wedstrijden overtuigend met hetzelfde defensieve blok op het middenveld. Zelfs Rosario werd regelmatig geprezen en een grote toekomst voorspeld door veel mensen. Het grote verschil is volgens mij simpel de vorm. Bergwijn en Lozano waren toen ongrijpbaar en creëerden kans na kans. Dumfries en Angelino haalden keer op keer de achterlijn en De Jong kopte en schoot alles binnen. Eigenlijk heeft alleen De Jong zijn vorm vastgehouden. Zeker Lozano speelt gewoon slecht. Je kunt als team minder spelen maar als Lozano en Bergwijn het ook laten afweten blijft er nul creativiteit over. Dan wordt het saai en voorspelbaar. ADO speelde zo slecht gisteren, dan wint PSV nog makkelijk. Tegen Willem II wordt andere koek denk ik.

22 april 2019 om 11:05

Inderdaad vorm en ik heb het gevoel dat van Bommel niet helemaal weet welke stap nu te nemen. Is ook niet vreemd als je eerste jaar trainer bent. Vind alleen zijn uitspraken regelmatig ongelukkig. Als nieuwe trainer kun je ook iets minder hoog van de toren blazen en daarmee de sympathie behouden.

22 april 2019 om 13:54

"als nieuwe trainer kun je ook iets minder hoog van de toren blazen en daarmee de sympathie behouden."

Ik schat in dat Van Bommel ook wel weet dat hij, vanwege zijn profiel als speler, echt geen enkele illusie hoeft te koesteren over eventuele sympathie die hij zou moeten behouden. Mensen die hem voorheen een vreselijk mannetje vonden zullen dat toch wel vinden. Al bracht hij dagelijks een bloemetje naar de moeders van die mensen, zeg maar. En dat hij er dus gewoon voor heeft gekozen om gewoon bijna zichzelf te zijn en blijven. Ik zeg opzetelijk 'bijna' omdat het bekend is dat mensen die onder een vergrootglas leven en werken ook nooit 100% 'zichzelf' zijn. Ook, en misschien wel vooral, niet die mensen die continue roepen dat ze 'altijd zichzelf blijven' en 'authentiek zijn'. Altijd een camera op je gericht weten doet iets met je psyche namelijk. Of je nou Mark van Bommel heet, Edwin van der Sar, Erik ten Hag of Johan Derksen.

Ik erger me al tijden aan van Bommel met zijn opstellingen en wissels. Mijn haren gaan overeind staan als hij Luuk de Jong op het middenveld zet om door te voetballen. Een totaal mislukt idee wat al bleek tegen Feyenoord uit waar Luuk de Jong onder druk de bal verloor door te trage voetenwerk en motoriek en lage handelingssnelheid om op het middenveld te spelen. Luuk de Jong is een eindstation meer niet. Ik erger me ook wanneer hij Bergwijn op 10 zet die geen 10 is en een dribbelaar is voor de zijkanten. Tegen Ajax kon hij de genadeklap uitdelen als hij Pereiro had ingebracht. Ajax was rijp voor de slacht. Wat doet van Bommel. Hij brengt Malen in en zet bergwijn op 10. Dat is toch niet te geloven. Het resultaat was heen en weer geschuif rondom de 16 van Ajax zonder ideeën omdat je speelt met spelers die niet creatief zijn in de korte ruimte. Omdat je zoveel breed speelt rondom de 16 ipv diep kon de bal onderschept worden voor counters. Soms vraag ik me af waar Nederlandse trainers voetbal hebben 'geleerd'. Ik blijf me verbazen over de onkunde van alle NLse trainers.

Ben het wel met hem eens, vanaf het moment dat Guti erin kwam zag je direct dat het gevaarlijker werd voorin, helaas krijg je dan een tegengoal maar ik denk dat je met Guti gewoon wat onvoorspelbaarderrl wordt. Telkens als Sadilek en Rosario de bal krijgen weet je wat er gebeurd, daar zijn de tegenstanders na 31 speelronden ook wel achter gekomen. Zelf zal ik deze 11 namen er neerzetten: Zoet, Angelino, Viergever, Schwaab, Dumfries, Guti, Hendrix, Pereiro, Bergwijn, De Jong, Lozano. Weinig voorspelbaar en Pereiro is dit seizoen gewoon erg sterk en sleelt af en toe is iets minder, maar dat doen meerdere spelers toch?

PSV doet het gewoon goed, als je puur naar de ranglijst kijkt. Het voetbal is niet altijd goed, maar uiteindelijk behalen ze resultaat. En daar gaat het toch altijd om in Eindhoven, resultaat boven goed verzorgt en aantrekkelijk voetbal

22 april 2019 om 09:55

Iedereen verkiest resultaat boven spel. Iedereen die anders beweert, die liegt tegen zichzelf. Ik kan dat heel makkelijk aantonen wat men kiest als er echt kleur bekend moet worden. Trainers die hoge pressing spelen die spelen dat niet omdat ze dat mooi vinden maar omdat ze denken daar het beste resultaat mee te kunnen halen.

22 april 2019 om 10:12

Nee hoor, de meeste verkiezen spel boven sec resultaat. Want goed spel levert langer en vaker resultaat op dan resultaat door bevliegingen van wat spelers. Iedere voetballiefhebber weet dat, dat niet langdurig goed kan blijven gaan. Het gaat dan ook niet mooi, maar om de perfecte uitvoering van de visie. En uiteindelijk krijg je dan een clash tussen visies. Daar gaat het ook direct mis. Bij sommige coaches is de visie of zo bagger of zo moeilijk dat een juiste uitvoering niet kan of niets opbrengt. Sommige coaches hebben helemaal geen visie. En sommige coaches hebben resultaat als visie. Mooi voetbal is subjectief, maar feit is wel dat de coaches die lang bij blijven coaches waren met een visie en deze goed wisten over te brengen op het elftal.

22 april 2019 om 10:13

Een resultaat tegen een grote club wel, PSV speelde de laatste maanden tegen de onderkant van de eredivisie en het zag er niet uit.
Ik begrijp de twijfel wel bij het weer aanschaffen van een jaarkaart...

22 april 2019 om 10:25

Welke twijfel heb je het over 993410. De seizoenskaarten bij psv zijn altijd binnen no time uitverkocht. Dus beetje roepen om het roepen

22 april 2019 om 10:25

Ninjakai je bevestigt mijn punt zonder dat je het in de gaten hebt.
Je schrijft letterlijk dat ze spel verkiezen omdat het de beste resultaten oplevert op de lange termijn. Oftewel spel staat in dienst van resultaat.
Dat is precies wat ik geschreven heb. De motivatie om aanvallend of verdedigend te spelen is exact hetzelfde namelijk om resultaat te boeken.

22 april 2019 om 10:28

ninjaki je hebt een heel stuk geschreven maar het raakt kant nog wal. Eerst zeg je dat meeste spel boven resultaat en daarna gaat het weer om visie. Allemaal nogal tegenstrijdig. Uiteindelijk gaat het gewoon om het resultaat en verder niks.

22 april 2019 om 11:56

Je Kan ook proberen resultaat te halen met aantrekkelijk en verzorgd voetbal, de mensen waar voor hun geld geven. Uiteindelijk komt het resultaat in de boeken te staan , maar spectaculair voetbal dasr wordt jaren later nog over gesproken. Kijk bv naar Bosz niks gewonnen , maar toch zien veel mensen hem maar al te graag terug keren bij Ajax.

22 april 2019 om 12:49

@bossie
Bosz wordt geprezen omdat hij de finale van de EL gehaald heeft. Dit is dus een resultaat.
Als Bosz door Schalke in de kwartfinale was uitgeschakeld met exact hetzelfde voetbal wat zomaar had gekund dan zou hij enorm veel kritiek gekregen hebben van dezelfde mensen die hem nu prijzen.
Keizer speelde aanvallend en volgens de normen van Ajax. Maar kreeg bakken kritiek over zich heen van Ajax supporters.
Weet je waarom? Het antwoord is resultaat.
Ik neem het altijd met een korreltje zout al mensen mij proberen wijs te maken dat ze spel boven resultaat verkiezen.

22 april 2019 om 14:03

Ninjakai

"nee hoor, de meeste verkiezen spel boven sec resultaat. "

Alleen als je ploeg geen eerste wordt is dat zo. In alle andere gevallen dan kiezen supporters gewoon voor resultaat. Zo simpel is dat echt. Dat Ajaxsupporters 'anders' zouden zijn omdat zij voor Ajax zijn omdat die 'goed voetbal spelen' wordt gelogenstraft door de prijzenkast van Ajax én de neiging altijd daarop te wijzen in discussies over de grootsheid van die club. En ja, Ajax is ook de grootste en beste club van Nederland. Maar ontken nou niet dat dit komt door de prijzen en dat de meeste supporters, zeker als die niet uit Amsterdam komen, vooral Ajaxfan zijn omdat die de meeste prijzen winnen.

En een coach die niet als visie heeft dat er prijzen gewonnen moeten worden, die is geen topcoach. Dacht jij werkelijk dat als Ten Hag na een succesvol Europees seizoen als dit seizoen (ongelofeljik presttaie in de CL) maar zonder prijzen komend seizoen niet ontslagen zou worden als Ajax in de winterstop de poule fase niet overleefde en fiks achterstaat in de eredivisie? Uiteraard zou hij dan ontslage'n worden. Omdat hij geen prijzen heeft gewonnen!

Tuurlijk heeft Ajax de visie dat er ook aantrekkelijk gevoetbald zou moeten worden, maar uiteindelijk draait het als eerste om resultaat en prijzen. En pas daarna de rest. Want als er alleen maar goed gevoetbald wordt maar Ajax elk jaar overal naast pist, dan zit de Arena echt niet meer zo vol als nu.

er is veel kritiek op Van Bommel over zijn tactiek en die lijkt terecht. toch kan je je afvragen waarom het zo is dat Cocu ook al zo behoudend speelde met deze selectie. misschien is die gewoon niet weg gelegd voor aanvallend voetbal

Niet geschikt voor aanvallend voetbal??
Ik weet niet of de wedstrijden voor de winterstop nog kan herinneren?
Alleen spelers raken uit vorm en dan moet je ze vervangen.
PS. in het begin van het seizoen klaagde de Ajax spelers ook steen en been over Ten Hag en over het spel van Ajax.

Met dat gerommel op het middenveld laat v. Bommel blijken over hoe onzeker hij is over zijn eigen selectie. Zelfs tegen clubs als b.v. Emmen en de Graafschap blijft hij volharden aan 2 controlerende middenvelders maar PSV gaat er niet beter door spelen. PSV heeft een best aardige selectie maar zit opgescheept met een modale en onervaren coach die in de 1e helft van het seizoen alles mee had maar nu het ff niet meer weet.

Je ziet bij meerdere ploegen dat ze het laten lopen tegen psv. Als deze ploegen zoals utrecht groningen den haag de graafschap het zelfde geven als tegen Ajax had psv voor de 4e of 5e plaats gevochten.

22 april 2019 om 12:30

Wat een kletskoek Sanders...dat de andere ploegen meer hun best doen tegen Ajax,is gewoon grote onzin.
Het is heel simpel Ajax heeft zeker in de competitie last van diva gedrag en willen teveel
voetballend oplossen .zodra een tegenstander er vol op klets geven Ajax spelers niet thuis,en liggen er kansen.dus ligt het veel meer aan de kwaliteiten op mentaal en fysiek gebied die bij Ajax niet altijd voldoende is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. de JongAanvaller3428
D. MalenAanvaller3110
H. LozanoAanvaller3017
C. GakpoAanvaller161
M. RomeroAanvaller10
J. ZoetDoelman340
A. BehichVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

185 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 PSV 34 28 3 0
2017/2018 PSV 28 12 1 0
2016/2017 PSV 32 8 4 0
2015/2016 PSV 33 26 2 0
2014/2015 PSV 32 20 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Frustrerend als je het niet kan laten zien bij Oranje omdat je afvalt’

Wout Weghorst heeft zich vorige week na een jaar afwezigheid weer gemeld bij het Nederlands elftal. De spits van VfL Wolfsburg heeft indruk gemaakt in de Bundesliga en is door bondscoach...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 26 mei
Niet alleen Phillip Cocu is in beeld bij Real Betis. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren