Louis van Gaal aangepakt: ‘Toen ik zag wat hij zei, moest ik grinniken’

Donderdag, 28 maart 2019 om

Louis van Gaal sprak onlangs uitvoerig met de BBC over zijn tijd als manager van Manchester United. De trainer verdedigde zich onder meer tegen de felle kritiek die hij kreeg over het spel van the Red Devils toen hij eindverantwoordelijke was op Old Trafford. Van Gaal stelde dat de club onder Ole Gunnar Solskjaer nog altijd 'de bus parkeert', maar daar is Andy Cole het niet mee eens.

“De manager na mij (José Mourinho, red.) veranderde de tactiek en koos ervoor om de bus te parkeren en te counteren”, zei Van Gaal. “Nu is er een andere coach die de bus parkeert en op de counter speelt. Het belangrijkste verschil tussen Mourinho en Solskjaer is dat Solskjaer zijn wedstrijden wint. De manier waarop United nu speelt, is niet de manier waarop gespeeld werd onder Sir Alex Ferguson.”

“Het is verdedigend, countervoetbal”, aldus Van Gaal. “Als je daarvan houdt, dan is dat zo. Als je dit opwindender vindt dan mijn saaie aanvallende speelstijl, oké. Maar het is niet zoals ik het zie.” Van Gaal vond tevens dat Solskjaer te weinig oog heeft voor de talenten. De analyse van Van Gaal is volgens Cole niet juist. De oud-aanvaller, die van 1995 tot 2002 actief was bij de grootmacht, vindt Solskjaer het uitstekend doen bij United.

“Toen ik zag wat Louis zei, moest ik een beetje grinniken”, aldus Cole, geciteerd door de Daily Mail. “Van Gaal kwam en had de kans om te bepalen hoe de club zou gaan varen. Hij had dus ook de kans om aanvallend voetbal te spelen. Het hangt er allemaal vanaf hoe je aanvallend voetbal ziet. Veel mensen zullen beweren dat, na wat we de afgelopen vijf jaar hebben gehad, dit voetbal onder Ole wel meer aanvallend is dan voorheen."


Poll

Ben jij het eens met Louis van Gaal?


Gerelateerd

37 reacties (laatste reactie door ajaxcunian)

Van Gaal zijn voetbal was alleen heerlijk in grote wrdstrijden, eindelijk had Uniter meer de bal, wilde United domineren en het tempo bepalen. Ben hem zeer dankbaar voor wat wedstrijden tegen onder andere City, Liverpool. Maar er werd ook weleens enorm verdedigd tegen Arsenal. Tegen mindere ploegen was het slaapverwekkend, met in het 2e seizoen meerdere wedstrijden met 0 schoten op doel. Dieptepunt van United sinds SAF. Dat was erger dan Moyes. Alles op Martial.

28 maart 2019 om 11:32

Ja idd, op dat moment had ik er ook best moeite mee en blij dat hij weg ging achteraf denk je wel eens had United die weg niet verder moeten ingaan, waarom zijn ze voor José gegaan en waarom niet voor iemand die ook dat aanvallende spel wou.

28 maart 2019 om 11:42

Zeker was de tijd van van Gaal heerlijk. Mourinho pakte in zn 2e seizoen 15 punten meer dan van Gaal in zijn laatste seizoen. Scoorde 19 doelpunten meer en haalde de ko fase cl, waarbij van gaal niet eems cl voetbal kon halen.

Maar oh wat was het smullen met van Gaal.

28 maart 2019 om 12:20

Ik benoem letterlijk dat alleen de topwedstrijden heerlijk waren, wat heb jij toch met Mourinho. Verder benoem ik vaak genoeg hoe slecht van Gaal was en hoe blij ik was dat hij vertrok.

Onder Mourinho was het in het begin van het eerste seizoen ook wel echt met goed voetbal, maar helaas mistte Zlatan en het team echt veel kansen. Na de blessure van Zlatan/pogba is het echter nooit geworden wat het was.

28 maart 2019 om 12:44

Wanneer heb ik beweerd dat Mourinho alleen maar goed heeft gedaan?
Het is meer dat deze hele site zo obsessief is, dat ik zo geforceerd tegengas moet geven.

28 maart 2019 om 12:47

Maar ik ben niet obsessief naar niemand, ik benoem een positief punt onder van Gaal, net zoals er positieve punten waren onder Mourinho.

28 maart 2019 om 13:01

@moniqueverscho....

volgens mij is het eerder andersom en ben jij een beetje geobsedeerd door Mourinho

28 maart 2019 om 14:09

Irrittant he Japie? Iemand die continue zijn of haar pijlen richt op 1 persoon. Iemand die bij elk onderwerp over een bepaalde club het gesprek een bepaalde richting op probeert te duwen?
Ik snap ook best frustratie bij Monique. Enerzijds enthousiast dat Mourinho kwam, anderzijds toch ook moeten concluderen dat het niet geworden is wat er van werd gehoopt en wellicht gedacht. Realistisch gezien is het ook een beetje onzinnig alleen maar te wijzen op de bedragen die er onder zijn leiding zijn betaald aan transfers en salarissen, terwijl United niet of nauwelijks onder doet voor de concurrentie. Dat laatste wordt wel eens (gemakshalve) vergeten, for the sake of argument. Dan snap ik dat je tegengas wil geven om perspectief te bieden.

28 maart 2019 om 15:18

@ijsmuts

ik vind het niet irritant hoor, ik respecteer de mening van iedereen, of ik het er nou mee eens ben of niet. ik merk alleen op dat Monique volgens mij een hele grote Mourinho fan is

als er iemand zit die je club langzaam de afgrond aan het inhelpen is kan je daar wel geobsedeerd door raken inderdaad want je doelt natuurlijk op mijn kritiek op Van Geel. je hebt daar nu voorlopig iig geen last meer van want hij is nu gelukkig opgestapt

Mourinho heeft het net als Van Gaal gewoon niet heel goed gedaan daar. dat anti voetbal van hem word geaccepteerd zolang de resultaten goed zijn maar als de resultaten slecht zijn en het voetbal lijkt ook nergens op dan zijn mensen snel klaar met zo een trainer

Onder van Gaal heeft United zeker mindere tijden gekend. Dat lag vooral aan de spelers destijds. Het is niet makkelijk om te spelen onder zo´n goede trainers. Dan moet je ook een hele grote voetballer zijn. Anders ga je de filosofie van Van Gaal ook nooit begrijpen. Toen ze de FA cup pakte, zag je dat de spelers het een beetje begonnen te begrijpen. Eigenlijk zie je nu het wat beter gaat ook de hand van Louis duidelijk terug.

28 maart 2019 om 12:26

Dit moet sarcastisch zijn! Ik kan het lastig concluderen.

Heb ergens op een pagina een onderzoek gelezen, waarin onderzocht werd, wat Van Gaal beweerde over Solskjaer. Dat voetbal dat werd gespeeld, was in principe niet veel veranderd, de resultaten daarentegen wel. Nog steeds “parkeren ze de bus” bleek uit de analyse.

Op een paar accenten na is het nu ook een vergelijkbaar spelconcept als onder Mourinho. Er is wel meer vertrouwen, maar de vraag is hoe lang dat aan blijft.

De speelwijze van Van Gaal kwam niet uit de verf en oogde daarom voorspelbaar en saai. Geef je Van Gaal het materiaal van City, dan ziet het er toch anders uit.

28 maart 2019 om 12:03

Een trainer is afhankelijk van de spelers die hij heeft, dus is het beter je tactiek daarop in te stellen. Dus met andere woorden , van Gaal had zijn tactiek moeten aanpassen . Of er mede voor zorgen dat je de juiste spelers krijgt .

28 maart 2019 om 12:24

Welke spelers vgaal ook heeft, ze hebben altijd een periode nodig om te wennen aan wat hij van ze vraagt. Als rode draad door zijn trainerscarriere zie je steeds hetzelfde patroon. De eerste 1,5 tot 2 jaar zijn de resultaten er niet, puur omdat de spelers de tactiek nog niet goed kunnen uitvoeren. Na die periode begint het te lopen en wordt het een voetbalmachine, om vervolgens in het 3e jaar keihard te cashen. Bij Manu zijn ze echter zo dom geweest om hem net voor de oogst te vervangen door iemand die alles weer kapot heeft gemaakt.

28 maart 2019 om 12:25

Van Gaal mocht halen wie hij wilde. Denk aan Falcao, di Maria, Schweini, Schneiderlin, Herrera, Memphis, Shaw, Martial, Rojo, Blind. Bijna allen gefaald, echt zijn eigen schuld. Heeft in 2 seizoenen tijd zo een goede 300 miljoen euro gespendeerd.

28 maart 2019 om 12:29

United werd alleen maar slechter in het 2e seizoen, het is een beetje onzinnig om dan maar te verwachten dat het in het 3e seizoen wel goed moet lopen omdat dat altijd zo gegaan is.

Net als dat Mourinho in zijn eerste 2 jaar vaak veel prijzen wint. Nou, ik kan je vertellen dat hij in zijn 2e jaar helemaal niets had gewonnen.

28 maart 2019 om 15:05

@kukelekoki

er is geen trainer ter wereld bij een Europese topclub die 3 jaar de tijd krijgt om te bouwen als de resultaten slecht zijn. dan moet United alleen een uitzondering voor de heilige Van Gaal gaan maken?

hij heeft het gewoon niet goed gedaan bij United en er zat geen enkele verbetering of vooruitgang in het spel of in de resultaten. dan heb je ook geen enkele aanleiding om te denken dat het derde jaar wel beter zal worden. ze gaan dan bij United echt niet zitten kijken naar een of andere nikszeggende statistiek die zegt dat Van Gaal in zijn derde jaar altijd oogst. in de top moet je gewoon presteren

Ieder zijn eigen mening. De bal in de ploeg houden zonder goede doelkansen te creëren noem ik niet aanvallend. Vanuit de verdediging regelmatig snel en gevaarlijk voor het doel komen is dan meer aanvallend.

28 maart 2019 om 13:00

@sacana

ik weet zeker dat Frank De Boer daar heel anders over denkt

een beetje onsportief van Van Gaal dit om Solskjaer zo aan te pakken. totaal misplaatst ook want het voetbal en de resultaten onder Solskjaer zijn toch echt een stuk beter dan onder Van Gaal, die ook nog eens allerlei aankopen zelf had mogen doen voor veel geld. LvG heeft daar gewoon een wanprestatie geleverd. Solskjaer doet het nu met de spelers die er al waren en haalt er nu al veel meer uit dan zijn twee voorgangers

28 maart 2019 om 12:48

Ho ho, Solksjaer heeft ook nog niks gewonnen of iets. Doet het inderdaad goed en de PSG-fenomeen is leuk om te zien. Maar laten we kijken of hij wel noemenswaardige prijzen wint en top 4 kan halen bijvoorbeeld.

28 maart 2019 om 12:59

@ajaxcunian

dat ben ik met je eens maar je ziet iig vooruitgang onder Solskjaer en je ziet spelers weer opbloeien. Wat heeft Van Gaal gewonnen daar dan? alleen een FA Cup daar zover ik weet, wat best karig is als je ziet dat hij toch aardig wat geld heeft mogen investeren. in de competitie ging het toen al helemaal niet best met United

28 maart 2019 om 13:09

Eens maar zoveel vooruitgang zie ik niet qua spel. Alleen vooruitgang in een aantal resultaten die alweer minder worden.

28 maart 2019 om 13:20

@ajaxcunian

dat zal ook deels aan de selectie liggen. Pogba, De Gea, Martial en Rashford zijn toppers maar United moet zich echt gaan versterken op bepaalde posities. ik denk dat Solskjaer de kans moet krijgen om het elftal ook een beetje naar zijn hand te zetten door wat nieuwe kwaliteitsspelers van het bestuur te krijgen

28 maart 2019 om 13:49

Eens, maar waarom moet het dan goed gaan en opeens minder. Was het tijdje van goed gaan dan door Ole of door geluk/externe factoren?

28 maart 2019 om 15:07

@ajaxcunian

ik denk dat de spelers zich bevrijd voelden na het regime onder Mourinho maar als ze dan na een tijdje weer gewend zijn aan de lossere aanpak van Solskjaer dat dat ook weer normaal gaat worden en dat de motivatie dan toch iets minder word

28 maart 2019 om 15:33

Precies, en daarom zie ik dat niet als een soort verdienste van hoe goed Solksjaer wel niet is.

28 maart 2019 om 15:40

@ajaxcunian

mee eens maar het is iig iemand die de clubcultuur kent en respecteert, die zijn beste spelers op de juiste positie zet en de juiste taken meegeeft en die zich normaal weet te gedragen langs het veld en in de media.

alleen al in dat kader vind ik het een geschiktere coach voor United dan een Van Gaal of Mourinho die vaak denken dat ze groter als de club zijn en die zichzelf erg belangrijk vinden terwijl het toch echt de spelers die het op het veld moeten doen waar het om draait

28 maart 2019 om 16:04

De juiste taken meegeeft ben ik niet mee eens, volgens hem de juiste taken meegeeft. Ik schrik ervan als ik zie wat United doet met balbezit.

Wel eens met het punt Van Gaal/mourinho. Bij Van Gaal was het wel vanuit een echte voetbalfilosofie. Bij Mourinho vanuit miezerigheid. Ik heb juist het gevoel dat Ole juist een beetje niets gaat doen. Waarin gaat hij het team nou veranderen, gaan spelers beter worden, gaan we nieuwe patronen zien in het spel.

28 maart 2019 om 13:22

@japie_krekel

Van Gaal bekritiseerd met name de mensen die de nieuwe coach op een voetstuk zetten. Van Gaal zijn analyse is helemaal zo gek nog niet hoor. Men neemt alleen nogal snel aan dat kritiek op de persoon gericht moet zijn terwijl het hier inhoudelijk is en over de mensen die foutieve beweringen doen.

28 maart 2019 om 13:42

@eazy-e

ik vind het een beetje vreemd dat juist Van Gaal dat zegt. die zat toen United totaal niet presteerde onder hem en heel de wereld dat zag, allemaal cijfertjes en nikszeggende feitjes op te dreunen, waarom hij van mening was dat het wel heel goed ging en dat alle kritiek respectloos was, terwijl hij het destijds toch een stuk minder deed als Solskjaer nu

Al die nitwits hebben gesproken....als professional zal ik nu spreken: het gaat er niet om wat je zegt, het gaat erom wat je doet! Je kunt wel aanvallend voetbal pretenderen, als de spelers het niet doen of niet begrijpen ben je verder van huis. Het vergt discipline en een pedagogische aanpak. Vaak gaat het om de interpretatie, voorbeeld: mensen denken dat ze aanvallend voetbal spelen op het moment dat ze op papier 4-3-3, 4-1-4-1, 3-4-3 zien staan maar dat hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Een 3-5-2 of 5-3-2 kan net zo aanvallend of aanvallender zijn.... het gaat om de interpretatie en uitvoering hiervan. Afgelopen zondag heeft GER wel 6 verdedigers op papier staan maar Ginter , Schulz, Kehrer, Kimmich waren continu aan het aanvallen.

De Engelse Media kotsen Van Gaal uit, terwijl hij voornamelijk te danken heeft aan zijn pers presentaties en de voortdurende kritiek van oud spelers die hopeloos als manager gefaald hebben.
Was het voetbal goed onder LVG lang niet altijd en vaak niet, maar hij liet zijn naar voor voetballen.
Mourinho liet Man Utd met de kont tegen de zestien spelen en rustig wachten op een foutje van de tegenstander om vervolgens toe te slaan.
OGS laat Man Utd voetballen zoals onder Ferguson, razendsnel in de omschakeling en dodelijk in de afwerking. Het is geen toeval dat Martial, Rashford en Lindgard altijd spelen en Lukaku het moeilijker heeft.
Voor de jongeren onder ons. Man Utd onder Ferguson speelde erg vanuit de omschakeling,maar wel moet een aanvallend oogmerk.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mourinho en Moyes die meer vanuit een verdedigend oogmerk ploegen laten voetballen. LVG probeerde met een matige ploeg (want dat was het) maar wel met veel jong talent aanvallend te voetballen.
Het is wel mooi om te lezen dat een speler als Rooney enorm respectvol over het vakmanschap van LVG praat.

28 maart 2019 om 13:46

@leicester

sorry hoor maar United speelde echt niet aanvallend onder Van Gaal. het voetbal leek helemaal nergens op en was zeer behoudend ook

Je kan wel grinniken maar Van Gaal heeft gelijk. Alleen vindt ik dat Ole wel jeugd gebruikt. Ole speelt ook met de bus.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
392 fans
Coach, 67 jaar
SeizoenClub
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ
2002-2003 Barcelona

In de wandelgangen

Dinsdag 18 juni
In een wanhopige poging om Paul Pogba te behouden biedt Manchester United de Frans international een sterk verbeterd contract aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren