Arsenal wint op emotionele avond; pijnlijke terugkeer Arnautovic

Arsenal heeft dinsdagavond een zeer sobere overwinning geboekt in de Premier League. Het elftal van trainer Unai Emery speelde op eigen veld zeker geen grootse wedstrijd tegen Cardiff City, maar werd in de tweede helft op weg geholpen door een strafschop, die werd benut door Pierre-Emerick Aubameyang. Alexandre Lacazette klaarde vervolgens in de slotfase de klus, voordat het bezoek uit Wales wat terugdeed: 2-1. Tegelijkertijd won Wolverhampton Wanderers afgetekend van directe concurrent West Ham United (3-0).

Arsenal - Cardiff City 2-1
Nadat er voorafgaand aan de wedstrijd was stilgestaan bij de tragedie rondom Emiliano Sala, was de eerste grote kans voor Arsenal. Lacazette kon na voorbereidend werk van Sead Kolasinac vrij uithalen, maar de poging van de Fransman werd uiteindelijk geblokt door een verdediger van Cardiff. Het bezoek uit Wales verstopte zich zeker niet in het Emirates Stadium en dook in de openingsfase diverse malen gevaarlijk op voor het doel van Bernd Leno. Zo schoot Bobby Reid uit kansrijke positie naast, terwijl een charge in het strafschopgebied van Kolasinac op Oumar Niasse onbestraft werd gelaten door de arbitrage. Arsenal speelde een zeer matige eerste helft en wist de defensie van Cardiff uiteindelijk nauwelijks aan het wankelen te brengen, ondanks dat Mesut Özil het eerst sinds 26 december in de basis begon bij the Gunners.

In de tweede helft werd het spel van Arsenal er absoluut niet beter op. De ploeg van Emery werd na 65 minuten voetballen echter in het zadel geholpen door Bruno Ecuele. De verdediger van Cardiff beging een overtreding op de opgestoomde Kolasinac, waarna de bal op de stip werd gelegd door scheidsrechter Mike Dean. Aubameyang ontfermde zich over het buitenkansje en bracht Arsenal vervolgens aan de leiding. Alex Iwobi had daarna vrijwel onmiddellijk voor de 2-0 kunnen zorgen, maar de invaller faalde oog in oog doelman Neil Etheridge. Bij Cardiff vloeiden de krachten in het laatste halfuur weg en daar wist Arsenal zeven minuten voor tijd uiteindelijk van te profiteren via Lacazette, die na een knappe individuele actie raak schoot in de verre hoek. De aansluitingstreffer in blessuretijd van Nathaniel Mendez-Laing kwam te laat voor Cardiff. Door de zege komt Arsenal in punten op gelijke hoogte met nummer vier Chelsea, al spelen the Blues woensdag nog uit bij Bournemouth.

S

Wolverhampton Wanderers - West Ham United 3-0
Marko Arnautovic keerde bij West Ham terug in de basiself, nadat hij de laatste twee duels van the Hammers had gemist vanwege de tranferperikelen rondom zijn persoon. De Oostenrijkse vedette kon echter niet voorkomen dat Wolverhampton in de eerste helft de bovenliggende partij was. Diogo Jota en Matt Doherty kregen uitstekende kansen om de thuisploeg op voorsprong te brengen, maar Lukasz Fabianski zorgde met uitstekend keeperswerk voor een doelpuntloze ruststand.

In de tweede helft bleef het overwicht van Wolverhampton aanhouden. Fabianski hield West Ham lang op de been, maar na 66 minuten voetballen moest de Poolse doelman toch capituleren. João Moutinho bracht de bal uit een hoekschop in het strafschopgebied van de bezoekers, waarna verdediger Romain Saïss op overtuigende wijze raak kopte: 1-0. West Ham-manager Manuel Pellegrini wisselde vervolgens aanvallend met het inbrengen van onder meer Andy Carroll en Javier Hernández, maar Wolverhampton wist de overwinning in de slotfase uiteindelijk veilig te stellen door twee doelpunten van van Raúl Jiménez. Door de zege komt de promovendus op 35 punten uit 24 duels en is hij opgeklommen naar een zevende plaats; West Ham blijft met 31 punten steken op een elfde plaats.

Huddersfield Town - Everton 0-1
Richarlison bezorgde Everton een geweldige start in het Kirklees Stadium. De Braziliaan werkte de bal in twee instanties binnen na een voorzet van Tom Davies. De bezoekers bleven de bovenliggende partij en kregen kansen via Gylfi Sigurdsson en Seamus Coleman, maar er werd niet meer gescoord. Everton kwam in de tweede helft sterk uit de kleedkamer, maar scoorde niet en door de minimale marge bleef het spannend. Halverwege de tweede helft moesten the Toffees met tien man verder nadat Lucas Digne een rode kaart pakte. Aaron Mooy en Elias Kachunga kregen hierna mogelijkheden, maar doelman Jordan Pickford liet zich niet verschalken. Terence Kongolo en Juninho Bacuna deden negentig minuten mee, terwijl Maarten Stekelenburg als reservedoelman logischerwijs op de bank bleef zitten.

Fulham - Brighton & Hove Albion 4-2
Fulham liep na drie minuten achter de feiten aan: Glenn Murray scoorde na een voorzet van Martin Montoya en maakte even later zijn tweede. Claudio Ranieri greep in en haalde Tim Ream naar de kant ten faveure van Tom Cairney. Na kansen voor Ryan Babel, Murray, André Schürrle en Davy Pröpper was het Calum Chambers die kort na rust voor Fulham scoorde. De verdediger deed dat met een prachtige omhaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Dat bleek de voorbode te zijn voor een geweldige comeback van the Cottagers. Aleksandar Mitrovic scoorde twee keer en Luciano Vietto kopte de 4-2 tegen de touwen. Mitrovic was nog dicht bij een hattrick, maar volleerde over. Babel deed de hele wedstrijd mee met Fulham en datzelfde gold voor Pröpper bij Brighton. Jürgen Locadia werd gewisseld.