Mourinho ontkent: ‘Ik werd verliefd op die jongen en ik kocht die jongen’

Vrijdag, 18 januari 2019 om

José Mourinho wordt door velen gezien als degene die Chelsea verplichtte om Kevin De Bruyne en Mohamed Salah van de hand te doen. De twee zijn via een omweg alsnog tot de absolute sterspelers van de Premier League uitgegroeid, maar wel bij Manchester City en Liverpool. In de optiek van Mourinho is het onterecht dat hij als zondebok wordt neergezet. “Er worden heel veel onwaarheden verspreid”, zo verzekert de Portugees.

“Ik word bijvoorbeeld neergezet als de trainer die Salah heeft verkocht. Ik ben juist de trainer die Salah heeft gekocht”, benadrukte Mourinho in gesprek met beIN Sports, de televisiezender waar hij de wedstrijden om de Azië Cup van deskundig commentaar voorziet. “Het is een volledig verkeerde gedachtegang. Chelsea speelde tegen FC Basel in de Champions League. Salah was destijds een jonge jongen bij Basel.”

“Als ik tegen een bepaald team speel, analyseer ik dat team en zijn spelers gedurende een lange tijd. En ik werd verliefd op die jongen. Ik kocht die jongen”, memoreert Mourinho, die afgelopen maand aan de kant werd gezet door Manchester United. “Ik drong er bij Chelsea op aan om hem te kopen. Destijds hadden we al geweldige aanvallers, zoals Willian en Eden Hazard. We hadden grote talenten, maar ik vertelde de club om die jongen te kopen. Hij was meer een buitenspeler die naar binnentrok dan een spits.”

“Hij was een verloren jongen in Londen. Hij was een verloren jongen in een nieuwe wereld”, vervolgde Mourinho. “We wilden met hem aan de slag, om hem beter, en beter en beter te laten worden. Maar hij was meer van het idee dat hij wilde spelen en niet wilde wachten. Dus kozen we ervoor om hem te verhuren, in een cultuur waar ik veel van af wist. Italië”, doelde de Portugees op een verhuurperiode aan Fiorentina. “Tactisch voetbal. Fysiek voetbal. Een goede plek om te spelen.”

“Fiorentina was en is een goede club om te spelen zonder de druk om de landstitel te moeten strijden. En dat was de reden van onze beslissing. De beslissing om Salah te verkopen, was niet van mij afkomstig. Ik kocht hem. Ik verkocht hem niet.” Ofschoon Fiorentina de Egyptenaar voor anderhalf jaar huurde, wilde hij na een half jaar niet meer naar Florence terugkeren. Ook niet toen de club de optie tot koop wilde lichten. Hij vertrok op huurbasis naar AS Roma, dat medio 2016 voor een definitieve transfer opteerde en een jaar later een bod van minimaal 42 miljoen euro van Liverpool accepteerde.Gerelateerd

20 reacties (laatste reactie door jdg84)

Hij heeft hier hoe vervelend het ook is wel gelijk. Hoorde ook dat de bruyne zo graag weg wilden uit ongellukigheid dat hij in huilen uitbarsste de laatste avond voor de transferdeadline maar daar wordt nooi meer wat van gezegd.

18 januari 2019 om 01:56

KDB is mede zo'n goede voetballer geworden door zijn jaren in Duitsland. Dit heeft hem echt gevormd en de speler gemaakt die hij nu is.

18 januari 2019 om 07:50

KDB was de beste speler in preseason en werd ook gekozen tot Motm in de eerste competitiewedstrijd, de klasse droop ervan af. Maar daarna kreeg hij geen kans meer.

Van De Bruyne is het geweten dat hij zijn mond open doet in de kleedkamer en tegen zijn trainers. Met Guardiola lukt dat, maar onder Mourinho vlieg je dan in de B-kern.

18 januari 2019 om 09:52

Pre season zegt ook gewoon niks. Je ziet bij Ajax bv ook dat iemand als Ziyech het als een potje zomervoetbal op het plaatselijke pleintje ziet en jongens als Ekkelenkamp het nog beter doen in zo’n wedstrijd.

18 januari 2019 om 13:44

Guardiola is juist iemand die van ja-knikkers houd, dus een grote mond tegen Pep geven is ook niet heel slim. Is het je nou echt nooit opgevallen dat Pep niet met rebelse voetballers om kan gaan? Zolang men niet doet wat hij zegt, moet hij je niet. Controlfreak eerste klas!

18 januari 2019 om 05:27

@proboy en waarom denk je dat hij zo ongelukkig was.... juist ja... die engnek die zn trainer was

18 januari 2019 om 14:20

Terwijl salah vertelde dat hij bij een slechte wedstrijd in huilen uitbarstte en daarna nooit meer een basisplaats heeft gekregen. Dus laten we even sceptisch blijven....

Dit soort zaken zijn altijd erg lastig in te schatten, natuurlijk een makkelijke en goedkope manier om even lekker af te geven op Mourinho, maar zo zijn er wel meer voorbeelden van spelers waar we dan de trainers de schuld zouden kunnen geven van het niet opmerken van een bepaalde potentie. Uiteindelijk blijft dit enorm lastig in te schatten.

Als je Salah hierin als voorbeeld neemt, dat Salah zo goed zou worden als hij nu is had niemand kunnen voorspellen denk ik. Zelfs in zijn seizoenen bij Basel wist hij zowel qua doelpunten als assists nooit de dubbele cijfers te halen. In Italië deed hij het vervolgens verassend goed, maar ook niet zo goed dat je zijn huidige prestaties had kunnen zien aankomen. Helemaal als je hierin meeneemt dat de EPL een hele andere competitie is dan de Serie A.

Salah past simpelweg ook perfect in het spel van Klopp en Liverpool. Dat is een magische match op dit moment waar je gewoon van moet genieten. Juist mooi dat voetbal zo onvoorspelbaar kan zijn.

18 januari 2019 om 08:41

Ik begrijp je punt, maar het is de taak van een trainer wel om de juiste spelers op de juiste plekken te zetten zodat ze het beste renderen. Als je salah hebt gekocht, maar hem niet als spits ziet maar als rechtsbuiten waar Willian de voorkeur heeft, dan is het dus wel degelijk jou schuld dat hij niet speelt. daarnaast speelde mourinho op zijn mourinho’s en stond je als rechtsbuiten dichter bij je eigen 16 meter dan bij die van de tegenstander. Ik vind dat voetbal tot op zekere hoogte toch zeker wel voorspelbaar is. Mourinho die kan bepaalde type spelers kopen en er vervolgens helemaal niets mee doen als blijkt dat ze op een andere positie misschien toch niet zo goed zijn. Dit heeft die bij elke club wel aangetoond de afgelopen jaren. Dus het feit dat hij hem gekocht heeft, dat doet er niet zoveel toe. Het feit dat hij regelmatig spelers met grote potentie laat spelen als een tweedeklasser, dat dan weer wel.

18 januari 2019 om 09:42

@ Dejan en Jdg84,

Eens met Dejan, maar met de toevoeging:
We doen nu net alsof een speler zijn potentie gelijk is aan hoe hij op dat moment is. Het kan toch prima zijn dat er op dat moment betere spelers op zijn positie rondlopen en een speler verhuurd wordt, vervolgens een goede ontwikkeling doormaakt bij zijn andere club en sterker terugkomt.

Denk bijvoorbeeld aan een Foden, Mctominay, en zelfs onze - daar is ie weer - Frenkie. Spelers met een enorme potentie, maar nog geen onbetwiste basisspelers bij bijv. City. Als ze dan over drie jaar wel zo goed zijn, is het dan de schuld van Guardiola dat hij ze niet heeft laten renderen? Volgens mij was het dan de juiste keuze op basis van de informatie nu. De informatie achteraf en de ontwikkeling die dus niet meegenomen wordt, dat is wel heel makkelijk scoren.

21 januari 2019 om 13:30

Maar bij Mourinho komen die spelers dus niet terug, dat is het hele probleem. En er zijn ook zat spelers met grote potentie die daadwerkelijk beter worden, zonder verhuurd te worden en zonder alles te spelen. Maar mourinho maakt spelers niet beter. Salah heeft 2.5 jaar onder contract gestaan bij chelsea en een half jaar daarvan bij chelsea gezeten. Dan kan je ook niet zeggen dat ze echt hun best hebben gedaan om zo'n speler beter te maken.

En om Guardiola de schuld te geven van een stop in de ontwikkeling van Mctominay of Frenkie vind ik ook wat lullig tegenover Pep.

Sorry maar dit is zo typisch Mourinho, hij ‘kocht’ hem maar als het ging om ‘verkopen’ had hij weer niks te maken. Dik onzin, als Mourinho Salah of op zijn minst Kevin gebruikte als voetballer in zijn team speelde die jongens wss nog voor Chelsea, maar nee Mourinho kocht ze maar weigerde ze te gebruiken. Mourinho, het zou je sieren als jij je fout(en) zou accepteren.

18 januari 2019 om 02:15

Ja hoor, dat lijkt me ook. Even rustig Oscar of Hazard uit de basis gespeeld. Spelers die toen fantastisch draaide bij Chelsea. Zo kunnen we ook zeggen dat Ranieri schuldig is aan het feit dat Coutinho weinig speeltijd kreeg en uiteindelijk is vertrokken bij Inter. Maar Ranieri is iemand de we mogen, dus zeggen we dat niet.

Je kunt absoluut je twijfels hebben bij Mourinho, helemaal hoe hij omgaat met jonge spelers, want die brengen onzekerheid en dat heeft hij niet graag in zijn team. Aan de andere kant heeft hij ook aan genoeg jonge spelers wel het vertrouwen gegeven. Dat Salah en KDB zó goed zouden worden was niet te voorspellen, de weg die zij hebben moet afleggen is daar deels verantwoordelijk voor geweest. Misschien waren deze kwaliteiten juist bij Chelsea wel nooit tot uiting gekomen.

18 januari 2019 om 04:07

@dejan

Salah ben ik met je eens maar Kevin De Bruyne werd bij RC Genk al gezien als een supertalent. dat was toen misschien wel de beste middenvelder ter wereld in zijn leeftijdscategorie

dat Mourinho het dan niet in hem zag zitten dat mag, maar niemand kan ontkennen dat De Bruyne toen al extreem goed was voor iemand van zijn leeftijd

18 januari 2019 om 11:25

De Bruyne (en niet Hazard) was toen de grote man bij Belgie, toonde echt zijn klasse en was klaar voor Chelsea. Iedereen zag het talent van de Bruyne behalve Mourinho die hem blijkbaar niet mocht.

18 januari 2019 om 13:49

Japie, in het geval van KdB geef ik men helemaal gelijk; die had binnen no-time Oscar moeten laten verdwijnen naar de bank; ook onder Mourinho. Echter, als ik dit zo lees, heeft men in het geval van Salah gewoon uitstekend gehandeld. Mourinho liet hem uitlenen, Salah deed het daar goed, maar men beschikte nog steeds over Hazard en Willian. Een nieuwe uitleenbeurt volgde, maar Roma nam hem over. Daar valt Mourinho niet voor te blamen dat de directeuren opties tot koop laten opnemen tot tweemaal toe. Mensen als MedalofHonor zijn daarom ook totaal niet serieus te nemen als het om Mourinho gaat; kunnen alleen maar haten. Mourinho is echt niet mijn favoriet, verre van zelfs na het verpesten van zowel Real als Man Utd, maar je moet ook z’n goede dingen kunnen zien. Beetje hetzelfde als met Ronaldo en Messi. Pep is de good guy die alles kan en mag en Mou de bad guy die altijd wordt gezocht.

Het is algemeen bekend dat bij Chelsea de transfers vaak vanaf bovenaf werden geregeld. Zowel inkomend als uitgaand. Ik denk dat Mourinho hier wel de waarheid spreekt hè

18 januari 2019 om 08:46

In zijn eerste periode had hij nog wel de vrije hand. Je zag toen echt typische Mourinho aankopen. Maar daarna lijkt het wel mis te zijn gegaan bij Chelsea met shevshenko als begin

Het is sowieso vrij gemakkelijk om clubs of zelfs trainers acheraf af te branden om transfers die ze wel of juist niet geregeld hebben. Wie zegt dat Salah niet volledig was mislukt als ze hem hadden gehouden, misschien was Van Dijk wel ook mislukt bij ajax net als Van der Hoorn en zo kun je nog wel even doorgaan met dit soort voorbeelden. Een ontwikkeling van een speler is gewoon ontzettend moeilijk in te schatten.

Ik denk dat het ontslaan van een trainer vrijwel nergens in de historie van het voetbal zo goed uit heeft gepakt als Mourinho's congé bij United. Nederigheid en terughoudendheid zouden de beste man op het moment daarom passen.

Maar goed, je kan ook de grote boze media de schuld geven van alles. Wellicht kan die in 2020 een gooi naar het presidentschap van Amerika doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool8557
4.Arsenal6626
5.Chelsea6621
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
E. HazardAanvaller3316
PedroAanvaller278
S. HollandUnknown
E. NewtonUnknown
KepaDoelman330
G. HiguaínAanvaller103
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

846 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2016-2018 Manchester United
2013-2015 Chelsea
2010-2013 Real Madrid
2008-2010 Internazionale
2004-2007 Chelsea
Laatste voetbalnieuws

Mourinho geeft Tottenham Hotspur advies in analyse over Ajax

Tot tweemaal toe voorspelde José Mourinho dit seizoen de uitschakeling van Ajax in de Champions League, maar de ploeg van Erik ten Hag zit nog altijd in het miljardenbal. In de...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 20 april
Manchester City kampt met een ontevreden selectie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren