Dolberg krijgt 5,5 voor optreden: ‘Ik heb het niet teruggezien in Utrecht’

Maandag, 24 december 2018 om 08:43Dominic Mostert • Laatste update: 08:58

Naar eigen zeggen speelde Kasper Dolberg zondag tegen FC Utrecht zijn beste wedstrijd van 2018, maar Rinus Israël was niet zo onder de indruk. De voormalig verdediger, die als rapporteur van De Telegraaf cijfers uitdeelt voor het Voetballer van het Jaar-klassement, kende de spits van Ajax een 5,5 toe. "Dat komt vooral omdat ik weet dat hij veel beter kan.", licht Israël toe.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Een 5,5 voor Kasper Dolberg is...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door fr12jules)

Tot nu toe vind ik Kasper Dolberg toch wel een beetje een Luc Castaignos. Indrukwekkend eerste jaar, daarna ontzettend ver weggezakt om diverse redenen. Benieuwd of hij dat oude niveau nog weet te halen.

Over de Ligt heeft Rinus Israel deels gelijk vind ik. Wendbaarheid kan makkelijk zijn, maar ik heb niet het idee dat de Ligt de draaicirkel van Ron Vlaar of Eric Botteghin heeft. Fysiek geweldig sterk, redelijk snel, voetballend sterk. Als Ajax slim is proberen ze hem nog langer te behouden.

24 december 2018 om 09:01

Wel veel meer potentie dan Luc, Dolberg heeft technisch veel meer kwaliteiten. Dat zie je nog steeds, alleen lijkt het wel alsof ie het wat makkelijk opneemt. Hij lijkt allemaal best tevreden met hoe het gaat, terwijl hij wat gefrustreerder zou moeten zijn met z'n stilstand. Iets meer Suarez zou mooi zijn

24 december 2018 om 09:05

Veel meer potentie? Luc Castaignos werd gezien als een van de grootste talenten van zijn jaargang. De vergelijking snap ik wel (ondanks dat het 2 verschillende spitsen zijn).

24 december 2018 om 09:13

Meer potentie is achteraf praten natuurlijk. Luc scoorde een keer of 15 in een waardeloos seizoen van Feyenoord wat teven het eerste seizoen van Luc was. Dat Luc daarna de lijn niet heeft doorgezet is logisch, dat Dolberg die lijn tot nu toe niet doorzet is ook zichtbaar.

24 december 2018 om 09:50

Luc heeft nooit zo een goed seizoen als Dolberg laten zien, verder vind ik Dokberg ook nog wel enigszins gehyped. Hij moet het maar weer laten zien. Een 5.5 vind ik aan de lage kant voor iemand die bij alle drie de doelpunten betrokken is. Daarnaast draait een cijfer altijd om de prestatie op zich en niet om hoe hij het in het verleden deed..

24 december 2018 om 12:07

@Fr12Jules, jij was destijds degene die Jorgensen veel beter vond dan Dolberg omdat die als spits betere cijfers heeft. Jorgensen 9 Eredivisie wedstrijden gespeeld. Betrokken bij 2 goals. Iedere 261 minuten maakt hij een goal. De cijfers van dit seizoen spreken voor zich.Dolberg 11 Eredivisie wedstrijden gespeeld. Betrokken bij 10 goals. Gemiddelde van 99 minuten per goal. * beide spelers zijn geblesseerd teruggekomen van het WK.

25 december 2018 om 12:15

@finalvoetbal

Beetje simplistische reactie. Je moet ook meenemen dat Dolberg een beter elftal om zich heen heeft staan in tegenstelling tot Jorgensen. Daarnaast ben ik nog steeds van mening dat Jorgensen in vorm beter is dan Dolberg in vorm.

Dolberg maakt alle lovende woorden uit zijn debuutseizoen niet waar. Ik heb destijds altijd ook diegene die riep dat Dolberg meer potentie had dan Jorgensen, maar dat op het moment Jorgensen simpelweg verder is (wat ook niet gek is gezien zijn leeftijd).

Voor Dolberg is het nu zaak om fit te blijven en in Ajax 1 te blijven voetballen. Maar tot nu toe is het nog niet veel meer dan een gevalletje Luc Castaignos. Geweldig debuutseizoen, daarna ver terugvallen. Daarom ben ik benieuwd of Dolberg wel weet zich door te ontwikkelen na een terug slag. Iets wat Luc tot nu toe nog niet heeft laten zien, wellicht ook door zijn vroege transfer naar Internatzionale.

24 december 2018 om 12:55

Castaignos heeft een zeer matige balcontrole en beperkt spelinzicht. Wel had hij een tijd lang het vermogen voor de goal goed positie te kiezen. Meer als Kezman en Lazovic. Dolberg is veel completer.

Oke dat kan van mij krijgt hij een 7. Hij kan zeker beter maar vergeleken met voorgaande wedstrijden zag het er weer een stuk beter uit. Vooral het strijden viel me echt op.

Kijk dat zijn de rapporteurs waar we iets aan hebben. Niet oordelen op wat ze laten zien, maar langs de meetlat leggen van wat ze ooit gepresteerd hebben. Als Mike van Duinen precies dezelfde wedstrijd op de mat had gelegd, had ie dus een 8 gekregen gezien zijn prestaties uit het verleden? Een Robin van Persie zou dus voor hetzelfde optreden een 4 hebben gekregen, want die heeft dan weer veel meer laten zien dan Dolberg in zijn carriere,

24 december 2018 om 10:08

Dat is toch raar?
Je moet iemand op de wedstrijd beoordelen en niet op zijn mogelijkheden. Dolberg gaf zelf aan dat hij het zijn beste wedstrijd van het jaar vond. Een 5,5 is daarom m.i. te laag als je bij alle 3 de goals betrokken bent geweest.

Mbt De Ligt ben ik het ook oneens met Israel, De Ligt is dit seizoen veel lichtvoetiger en wendbaarder dan het vorig jaar. Hij traint hier veel op en dat is ook te zien. Het zal natuurlijk nooit een type als De Jong worden, maar voor zijn lengte vind ik hem wendbaar zat.

24 december 2018 om 10:39

Dat Dolberg dit zijn beste wedstrijd van het jaar vindt, zegt wel wat over zijn jaar zeg. Want een 5.5 is wat laag, maar zo goed was-ie nou ook weer niet.

24 december 2018 om 16:24

Hij heeft ook bijna niet gespeeld dit kalenderjaar. Is nu pas aan zijn eerste wedstrijdreeks bezig. Hij scoort nog steeds heel erg makkelijk en met zijn schot is dat gewoon dodelijk voor een 9. Die vorm komt vanzelf wel.

Een 5,5 als je als spits de 1-0 maakt is sowieso onzin, ook als je de hele wedstrijd bagger speelt. Je hebt als spits 1 taak en dat is scoren. Hij deed wat die moest doen en was ook bij de 2-0 natuurlijk heel belangrijk door een goede actie.

24 december 2018 om 10:27

Met zoveel tijd en helemaal vrij gespeeld door blind was het nou niet echt een moeilijke goal he. Maar positief dat men niet makkelijk strooit met 8 en 9s, maar verdienen moet,

24 december 2018 om 11:27

Hij werd niet helemaal vrijgespeeld door Blind. Hij maakt in eerste instantie een goeie rush naar voren, en ziet blind daar staan. Sommige spitsen hadden misschien wel zelf geschoten door gebrek aan overzicht. Blind legt de bal terug en Dolberg schiet hem zuiver binnen. Deze goal vond ik toch echt de verdienste van Dolberg zelf.

Rinus geeft hem een 5,5, omdat hij weet dat hij beter kan. Dus iemand die niet beter kan, maar hetzelfde presteert krijgt wel een 7? Dolberg voetbalde niet zijn beste wedstrijd, maar hij deed wel wat er nodig was deze wedstrijd. Strijd leveren hoort ook bij het voetbal en dat deed hij gewoon goed. Hij was niet even gelukkig in zijn passing (kaats), maar stond elke keee goed vrij, scoorde, werkte, beukte en sleurde. Eigenlijk alles wat Huntelaar kan, want die vind ik voetballend toch stuk minder dan Dolberg. Een 8 was het zeker niet, maar gezien de omstandigheden en gezien tadic en ziyech degene zijn die de bal moeten hebben en niet dolberg, vond ik iig dat die een voldoende haalde gisteren. Maar een 5,5 omdat die in potentie beter kan, vind ik onzin.

Als ik het goed begrijp moet je iemand beoordelen op de wedstrijd op basis van het verleden ...... Dus als ik een biefstuk verkloot maakt dat niet uit, omdat ik er een stuk of 100 wel goed heb klaargemaakt???

24 december 2018 om 11:30

Nee. Als jij er 100 wel goed bereid hebt dan wordt die ene die je verkloot hebt zwaarder afgerekend dan als jij structureeel al je biefstukken verkloot omdat dat jouw niveau is

Hij was betrokken bij alle 3 de goals, 1e goal goed mee genomen afgespeeld op Blind, goed ruimte gemaakt voor zichzelf en goed binnen geschoten.
De 2e goal, kreeg hij een penalty.
Bij de 3e goal, hield hij de bal goed vast , gaf hem mee op ziyech Die de bal voortrok op Frenkie.

Daarnaast was hij wel balvast gisteren, en speelde hij heel goed.

24 december 2018 om 11:27

Overdrijven is ook een vak. Dat hij wordt neergehaald is geen kwaliteit perse van Dolberg. Derde goal staat compleet op conto van Hakim, waar Dolberg er voor zorgde dat hij nog bijna afgekeurd. Dolberg speelde prima, maar in mijn ogen niet heel goed. Dan doe je meer als spits.

Ben benieuwd wat hij van Persie geeft voor zijn wedstrijd van gisteren.

Ik heb zowaar een wedstrijd van Ajax gezien. Dolberg was prima, maar niet spectaculair. Maakt een goal waar hij ook nog eens absurd veel tijd nodig is, daarna niet meer dreigend geweest. Dolberg gaat zijn potentie in ieder geval niet meer inlossen.

24 december 2018 om 11:30

Hoe weet jij of hij zijn potentie niet waar gaat maken? Hij strijd in tegenstelling tot andere wedstrijden weer, hij zet druk en werkt echt hard. Hij is net terug van een jaar zware blessures.. Geef hem nog even de tijd, hij is nog maar 21..

24 december 2018 om 11:32

Nou 2 jaar geleden vergeleek iedereen hem met Rashford martial en mbappe. Die 3 zijn toch behoorlijk verder dan Dolberg. Dat hij niet meer met 3 die wordt vergeleken zegt ook wel wat over of de hype van 2 jaar geleden of over zn verlaagde potentie tov 2 jaar geleden

24 december 2018 om 11:46

Omdat hij een leuk seizoen heeft gedraaid en vervolgens twee seizoenen geen knikker raakt. Daar hoef je geen glazen bol voor te hebben. Ja, hij is nog maar 21, maar is een speler die weinig toevoegt aan dit Ajax. Het is ook met een reden dat hij bijvoorbeeld niet speelt tegen Bayern en dat hij in een idioot veel scorend team bijna niks weet te raken.

24 december 2018 om 11:47

Misschien is zijn potentie inderdaad wat verlaagd, maar betekent dat per definitie dat hij zijn potentie niet meer waar kan maken? Nogmaals, hij is nog steeds maar 21 en is net hersteld van een jaar lang zware blessures.

24 december 2018 om 11:50

Dolberg is dan ook vooral een speler die in dienst van het team speelt. Hij houdt veel ballen vast voor een ziyech, Tadic, van de beek, of hij kaatst. Tegen Bayern wou Ten Hag controle door Tadic in de spits te zetten, zo kon je een man meer situatie creëren op het middenveld als dat nodig was. Dolberg is niet iemand die als valse spits kan spelen, dus naar mijn mening was het logisch dat hij niet speelde, gezien de tactiek van Ten Hag.

24 december 2018 om 12:05

Als Dolberg echt zo goed was in vasthouden van ballen en in dienst van het team kan spelen kan hij ook als valse spits spelen. Dat in dienst van het team is gewoon onzin. Dat gebeurt simpelweg omdat hij zelf te matig speelt. Ajax is hem ook totaal niet nodig.

24 december 2018 om 12:01

Dit seizoen is statistisch zijn beste, alleen met Ziyech, Tadic en de Jong heb je minder nood aan een spits die echt gaat meevoetballen. Als hij op ongeveer 15 goals en 5 doet eindigen en Huntelaar nog bij kleine 10 goals betrokken mag je niet klagen. Loopt dit seizoen ongeveer 1 goal betrokkenheid per 90 minuten, dat is gewoon netjes in een team dat niet via de spits speelt maar via de buitenspelers die in halfspaces komen.

24 december 2018 om 12:07

Het is ook niet moeilijk om bij dit Ajax aan goals te komen. Dolberg is totaal onnodig in dit team en zou je voor veel andere spelers kunnen vervangen en je zou het niet merken. Statistisch misschien het beste, maar dat komt door de spelers om hem heen die een dusdanig hoog niveau pakken.

24 december 2018 om 12:12

Deels mee eens, maar een dominante spits die veel ballen op doet eisen zou het team zeker niet ten goede komen. Als Dolberg scherper gaat worden in zijn loopacties gaat hij gewoon de ideale spits blijken voor Ajax. Zou ook niet slecht zijn als hij bij overtredingen tegen hem eens duidelijker aan gaat geven dat iets gebeurde. Als verdediger tegen Dolberg kan je buiten de 16 meer maken dan tegen welke andere spits dan ook omdat Dolberg niet theatraal neer gaat.

Luc en Dolberg zijn niet te vergelijken. Luc was een counter-spits in een matig Feijenoord. Dolberg is spits in een overvol 16-metergebied. Ik hoop en denk dat het steeds beter gaat met Dolberg na zijn blessures en dat hij in de tweede seizoenshelft zijn oude niveau weer gaat aanraken.

24 december 2018 om 12:25

De beste Dolberg was ook in de counter.
Het hoge druk zetten van Bosz was de bal hoog veroveren en Dolberg meteen in de diepte wegsturen zoals oa het doelpunt uit bij Lyon. Hij stond scherp voor het geval er een balverovering kwam. Het is geen klassieke counter maar een hoge 'counter' oftewel gegenpressing.
Hij heeft nu ook de pech dat Ajax niet met echte buitenspelers speelt en dat Tadic en Ziyech naar binnen spelen. Hierdoor heeft hij nog minder ruimte.

Bij het AD kreeg Dolberg een 7 en was man van de wedstrijd! De waarheid ligt volgens mij in het midden. Blind was in mijn ogen man van de wedstrijd. Verdedigend goed en beslissend bij de eerste goal. Sneaky mee naar voren, daar had Utrecht niet op gerekend. Tot slot als je Rinus weer als rapporteur inzet laat hij zijn bril opzetten, anders heeft het weinig zin.

Die cijfers zijn totaal niet serieus te nemen. Dolberg speelt steeds weer beter, gister maakte hij de 1-0 en verdiende hij de penalty voor de 2-0. Daar sta je voor als spits, hij was daarnaast weer redelijk balvast zoals we hem kennen. Belachelijk cijfer een 5,5.

Dit verhaal omtrent Dolberg klinkt me allemaal zo bekend in de oren. Waar ik meteen aan dacht: Viktor Fischer.
Werd ook de hemel in geprezen, prachtige goals gescoord met geweldige acties... Kijk waar hij nu is. Doodzonde. Hopelijk red Dolberg het wel

Waar kun je de voetballer van het jaar klassement vinden?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Feyenoord4626
5.Vitesse4514
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

115 fans
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren