Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De val van het ‘Chelsea van de Betuwe’: ‘Dat dit gebeurt, doet pijn’

Laatste update:

LIENDEN - Het stichtingsbestuur van FC Lienden maakte dinsdagavond wereldkundig per direct te stoppen met het 'faciliteren en financieel ondersteunen van de topvoetbalactiviteiten', wat betekent dat de club na de winterstop niet meer actief lijkt te zijn in de Tweede Divisie. Zelfs voor de spelers en staf van Lienden kwam dit nieuws enigszins als een verrassing. Hoe kon het Chelsea van de Betuwe, dat jarenlang de top van het Nederlandse amateurvoetbal domineerde, ten onder gaan?

Door Chris Meijer

Begin deze eeuw hadden waarschijnlijk nog maar weinig mensen van FC Lienden gehoord. De Gelderse club speelde als kleine en anonieme dorpsclub in de vierde klasse van het zondagvoetbal. “In sneltreinvaart ontwikkelde de club zich van een boerendorpsclub tot een voetbalgrootmacht, die zich kan meten met de gevestigde orde van het amateurvoetbal. Er daarbij wel voor zorgend dat de charme van de dorpsclub en kenmerken als gezelligheid en laagdrempelig behouden bleven”, zo valt te lezen op de website van FC Lienden. Dankzij sponsors Adrie Timmer en Nico Wagenvoort, twee lokale ondernemers, klom de club uit de Betuwe razendsnel op in de voetbalpiramide. Met de op dat moment enigszins verrassende aanstelling van Hans Kraay jr. als hoofdtrainer zette FC Lienden in 2005 zijn ambities kracht bij. Onder zijn bewind promoveerde de club binnen twee jaar naar de Hoofdklasse, toen nog het hoogste niveau van het Nederlandse amateurvoetbal. Lienden handhaafde zich jarenlang in de top van het Nederlandse amateurvoetbal, behoorde tot de eerste deelnemers aan de Topklasse en de Tweede Divisie en kroonde zich in seizoen 2014/15 zelfs tot algeheel amateurkampioen van Nederland.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Ontbrekend perspectief
Maar nu lijkt het plotseling gedaan met topvoetbal in Lienden. Het bestuur van Stichting Voetbal Ondersteuning FC Lienden bracht dinsdagavond in een uitgebreid communiqué naar buiten dat men heeft besloten ‘met onmiddellijke ingang de topvoetbalactiviteiten te staken’. Na de eerste seizoenshelft bezette Lienden de voorlaatste plaats in de Tweede Divisie, met vier punten meer dan hekkensluiter VVSB. De reden dat halverwege de jaargang de stekker eruit wordt getrokken, is dat volgens het bestuur van de stichting ‘ieder perspectief ontbreekt om op een verantwoorde en realistische wijze op dezelfde voet verder te blijven gaan’. “Zeker nadat duidelijk werd dat de hoofdsponsors niet langer bereid zijn naast hun aanzienlijke sponsorbijdragen garant te moeten (blijven) staan voor de (aanzienlijke) tekorten. Dit mede als gevolg van het feit dat op behoorlijke wijze meedoen in de Tweede Divisie een begroting van een bepaald minimaal vereist niveau vraagt. In dit opzicht speelt mee dat uitkomen en handhaven op het hoogste amateurvoetbalniveau in een steeds sterker wordende competitie jaarlijks een hogere begroting vereist, gezien de ontwikkelingen bij de concurrentie met jaar in, jaar uit toenemende geldstromen”, zo luidt de verklaring.

FC Lienden viert de titel in de Topklasse zondag in 2015.

“Daarbij komt ook dat gezien de huidige stand op de ranglijst opnieuw extra financiële middelen nodig zijn om in het tweede deel van deze competitie qua voetbalprestatie en sportief resultaat beter voor de dag te komen. Een ander, niet onbelangrijk aspect, is dat diverse initiatieven om een bredere financiële basis te scheppen en om tot een groter draagvlak te komen herhaaldelijk voortijdig gestrand zijn”, gaat het communiqué verder. Timmer en Wagenvoort vinden het niet langer verantwoord om financieel de kar te blijven trekken en weigeren mee te gaan in de ‘financiële gekte’. Overigens komt dit besluit niet volledig uit de lucht vallen, want er was afgelopen jaren sprake van een ‘beleid met steeds terugkerende onzekerheid over al dan niet doorgaan’. Overigens is het niet de eerste keer dat Lienden besluit te stoppen met het voetbal op het hoogste amateurniveau. In 2013 besloot men in eerste instantie de stekker uit het eerste zondagelftal te trekken, mede door de teruggelopen publieke belangstelling en de moeizame zoektocht naar sponsors. Destijds besloot men toch een doorstart te maken in de Topklasse, waarna Lienden twee keer kampioen werd van het zondagvoetbal.

Hoop
“Het jaar voordat ik naar Lienden kwam, maakten ze ook een doorstart. Het betekent dat er nog hoop is voor de club”, zegt Abderrahim Loukili in gesprek met Voetbalzone. De 26-jarige buitenspeler speelde totaal tweeënhalf jaar voor Lienden, verspreid over drie periodes. De afgelopen tijd hield Loukili zijn conditie op peil bij zijn oude club, na een kortstondig avontuur bij het Marokkaanse CR Al Hoceima. Daardoor heeft hij de problemen bij Lienden de afgelopen tijd van een afstandje gevolgd. “In eerste instantie ben ik gaan meetrainen, om mijn conditie op peil te houden. Ik heb altijd warme gevoelens bij Lienden gehouden, dus dan kom je heel snel weer terug bij je oude club. Ik heb bij de trainer aangegeven dat er in de selectie wat moest veranderen. Je staat voorlaatste... Als er wat zou veranderen, wilde ik er wel bijkomen.”

Hans van der Haar keerde afgelopen zomer terug als trainer van FC Lienden en stond eerder tussen 2013 en 2016 aan het roer bij de club.

Trainer Hans van der Haar liet afgelopen vrijdag aan de Gelderlander weten dat hij op zoek gaat naar sponsors om Lienden toch in de Tweede Divisie te houden. De KNVB is nog met het bestuur van de club in gesprek over de situatie en kan daardoor nog niet aangeven hoe de situatie opgelost zal worden. “De trainer heeft me verteld dat hij een doorstart wil maken. Ik weet niet in hoeverre dat tot stand kan komen. Als je een aantal spelers erbij had gehaald, had het goed moeten komen in de Tweede Divisie. Er zijn nu geen sponsors meer en ze kunnen het niet met z'n tweeën doen, het is puur een geldkwestie. Op gegeven moment denken zij ook: we blijven investeren, maar het wordt moeilijk. Voor de zaterdagclubs is het makkelijker, die hebben meerdere sponsors. Bij hen staan er honderden of zelfs duizenden mensen aan de lijn. Lienden is meer een dorpsclub”, legt Loukili uit. Daar lijkt hij het voornaamste probleem van Lienden te hebben aangehaald: de concurrentie met de machtige zaterdagclubs in het amateurvoetbal.

Onredelijke en onevenwichte licentievoorwaarden
De publieke belangstelling en het aantal sponsors is bij grootmachten als IJsselmeervogels, Spakenburg en Katwijk een stuk groter dan bij FC Lienden. Dat maakt de afhankelijkheid van één of twee geldschieters uiteraard een stuk groter. Bovendien is het lastiger om aan de eisen van de KNVB te kunnen voldoen. Clubs in de top van het amateurvoetbal moeten aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moeten de begroting en de accommodatie op orde zijn, moet een bepaald aantal spelers een contract krijgen en moet de jeugdopleiding minimaal ‘een lokaal niveau’ hebben. In het communiqué haalt het stichtingsbestuur uit naar de ‘onredelijke en voor kleine dorpsclubs als FC Lienden onevenwichtig zware licentievoorwaarden die door de KNVB voor de Tweede Divisie gehanteerd worden en voor een club als FC Lienden een molensteen om de nek zijn’. “Met als gevolg dat FC Lienden al geconfronteerd is met absurde boetes, onder andere ten aanzien van het niet hebben van een erkende jeugdopleiding. Er is met nog hogere boetes intussen alweer gedreigd.”

Abderrahim Loukili in het shirt van FC Lienden.

Met de komst van de Tweede Divisie moest Lienden steeds vaker op zaterdag in actie komen, aangezien ontmoetingen met zaterdagclubs op zaterdagmiddag worden afgewerkt. Volgens het stichtingsbestuur zorgt dit niet alleen voor problemen met de beschikbare faciliteiten, maar ook voor minder publieke belangstelling. Het stichtingsbestuur wijst op de ‘geringe animo in de regio voor de sportieve verrichtingen van Lienden en het spelen op het hoogste amateurniveau van Nederland’. “Iets wat zich vertaalt in zowel de, sterk teruglopende, publieke belangstelling als de (tegenvallende, teleurstellende) steun van bedrijfsleven en sponsors inclusief de omvang van en belangstelling voor de businessclub.” Daarbij komt nog dat het sinds de entree in de Tweede Divisie een stuk moeizamer loopt op sportief gebied. Na een zesde plaats in het eerste seizoen, eindigde Lienden vorig seizoen als veertiende op het derde niveau van het Nederlandse voetbal. “Het was lastig, niet ons jaar”, zegt Loukili over vorig seizoen, dat hij meemaakte vanaf de winterstop. “Ik denk dat het niet zozeer met de randvoorwaarden te maken had, maar meer met ons spel. We speelden alleen maar de lange bal, in plaats van met positiespel de tegenstander pijn te doen.”

Wat het volgens Loukili moeilijker maakt om sportief mee te kunnen komen in de Tweede Divisie, is het feit dat het voor Lienden moeilijk is om spelers te kunnen behouden. “Je zag dat spelers die het goed doen bij Lienden, worden weggetrokken. Naar grotere clubs, waar het financieel misschien beter is. Daar ontkom je ook niet aan als kleinere club. De aankopen waren destijds heel goed, maar de spelers waren gewoon bijna niet te houden”, aldus Loukili, die afgelopen jaren ook voor onder meer USV Hercules, NEC, IJsselmeervogels en De Dijk speelde. Hij beleefde bij Lienden naar eigen zeggen prachtige jaren, met als hoogtepunt het algeheel amateurkampioenschap in 2015. “Ik weet niet of wij toen de beste voetballers hadden, maar we hadden wel het beste team. We knokten voor elkaar, iedereen deed waar hij goed in was. We speelden tiki-taka, echt positiespel en geen lange ballen. De mensen en medespelers waren top, met de trainers Van der Haar en Kraay jr. heb ik nog steeds een hele goede band. Dat dit nu met de club gebeurt, doet pijn. Ik kon het ook niet geloven, het is heel jammer.”

Snap jij het besluit van het stichtingsbestuur om de stekker eruit te trekken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het grote geld wint helaas ook in de amateur voetbal van de top .... waar lieden C materiaal heeft ( 1e klasse / hoofdklasse spelers) heeft een club als AFC A materiaal ( allemaal oud profs of die bij een bvo hebben gezeten)

24 december 2018 om 07:10

Klopt, en dat is opzich ook helemaal niet erg natuurlijk. Alleen heeft Fc Lienden niet de accommodatie, achterban en de middelen om dit consequent te kunnen opvangen. Als je enkel geld steekt in je eerste team houdt het een keer op. Ik snap heel goed dat je er als sponsor mee ophoudt wanneer het elk jaar duurder wordt, maar de spelers en het spel slechter.

24 december 2018 om 09:07

Wat bedoel je met 'het grote geld wint helaas ook in het amateurvoetbal'?Lienden is juist zelf jarenlang het 'grote geld' geweest. Een betuws dorpje met nog geen 6000 inwoners die het amateurvoetbal een tijdje heeft gedomineerd. Dat is geen gezonde situatie. Ik ben er niet rouwig om.

24 december 2018 om 10:48

Het kan ook anders. Harkema is een dorp met nog geen 5000 inwoners en de plaatselijke Boys zijn een stabiele Derde Divisionist of af en toe hoofdklasser. En dat met een vrij klein budget. Daarnaast floreert de vereniging in al haar geledingen. Dames-/meisjesvoetbal volwaardige jeugdafdeling. Het kan dus wel degelijk anders. Omgekeerd is het merkwaardig dat alleen Sneek als grote plaats in Friesland een team op hetzelfde niveau als de Boys hebben. Maar in Drachten of Leeuwarden wil het amper lukken een Hoofdklasser te leveren. Ook Buitenpost doet het als kleine plaats met een Hoofdklasser prima. Al zijn de structuren van zowel de Boys als Buitenpost veel stabieler dan een club die met maar twee sponsoren probeert een hoog niveau te halen. Hoe het echter ook verkeerd kan gaan met een sterke club konden we vrij recent nog zien met het gerenommeerde Achilles ‘29. Al heeft ook dat verhaal een bepaalde oorzaak....

Tja Lienden heeft eigenlijk geen club om op heel hoog niveau te spelen. Het is en blijft een dorpsclub. De jeugdopleiding stelt niks voor. De overige seniorenteams ook niet. Al het geld werd in het eerste elftal gestoken. Omdat de sponsoren een bepaalde ambitie hadden. Als je niet verder kijkt dan het eerste elftal, en de spelers alleen maar van buiten haalt dan gaat het een keer verkeerd. In dit geval dus, valt je sponsor weg, dan zit je zo weer in de kelder van het amateur voetbal. Kijk naar Babberich.

24 december 2018 om 12:48

Babberich Hoornstra inderdaad. Regelmatig gespeeld. Clemens Westerhof zat daar ook, ex-spelers van Graafschap en Vitesse. Achilles ‘29 met de familie Derks ook zoiets. Die club had niet de allure en achterban van de Treffers, waar speelde wel doodleuk JL. Achilles ‘94 met de familie Ziengs en Ron Jans, WKE een zekere periode etc.

24 december 2018 om 12:51

Türkyemspor, ASV de Dijk, Glanerbrug...

24 december 2018 om 20:06

De genoemde clubs zijn clubs zonder fundament. Je moet als je succesvol wilt zijn eerst een fundament opbouwen met mensen die de club liefhebben, sponsoren die feeling hebben met de club en regionale jongens die het niveau aankunnen. Wanneer je dan een stap maakt kun je een regio groter aantrekken. Nu komen ze van Heinen en Verre om bij de club te spelen en als het geld dan op is zijn ze net zo snel weer weg. Er zijn ook geen regionale jongens met trots om op dat niveau op terug te vallen. Zon cluppie is leuk om op te bouwen, daar niet van. Maar dan moet je als club wel exorbitant veel geld erin pompen en dat geld is er niet. De mensen uit de buurt willen graag komen kijken bij de jongens die ze van jongs af aan bij de club hebben meegemaakt maar niemand heeft affiniteit met de goudzoekers die er momenteel spelen. Hetzelfde is bij ADO 20 gebeurd. Niet op financieel vlak maar als spelersgroep. Jaar in jaar uit werden er jongens uit Amsterdam en omstreken aangetrokken voor veel geld zonder resultaat. Toen ze plots overgingen naar jongens uit de regio werd het booming en kwam de hele regio ook kijken. De sfeer in de spelersgroep werd beter en er werd voor elkaar gestreden met als resultaat een 5-1 overwinning in de beker op fc Eindhoven en een 3-0 overwinning op Almere city. Daarna werd Vitesse geloot on het GelreDome. Alleen had ADO genoeg goede voetballers uit de regio tot de beschikking. fc lienden heeft dat niet. ADO heeft dat fundament om op terug te vallen. Lienden had het geld. Maar dat lijkt nu over te zijn. Ongezonde situatie naar mijn mening.

24 december 2018 om 13:10

Bijna geen een 2e divisie club heeft iets aan zijn jeugdopleiding hoor. De grote uitzondering is Afc. Een pakweg Spakenburg of Katwijk heeft ook niks aan zijn jeugdopleiding. Met teams die max 1e klasse/hoofdklasse spelen kom je er ook niet in de 2e divisie. Maar dit soort clubs hebben een ideale ligging. Die kunnen zoveel spelers oppikken.

24 december 2018 om 15:15

Nee maar helemaal niet, of enigszins een opleiding hebben. De hoogst spelende jeugdteams van Lienden spelen gewoon derde of vierde klasse. Veel 2e of derde klassers in de regio spelen hoger met de jeugd.

24 december 2018 om 20:42

Als je 2e divisie speelt met je 1e elftal maakt het niks uit of die jeugd teams 1e of 4e klasse spelen. Het is veelste laag. 1e klasse is het 7e niveau in de jeugd. Een keer in de 20 jaar duikt er vast wel een Jaap Stam op maar op structureel niveau heb je er als 2e divisionist er niks aan.

De echt sterke jeugdopleidingen hebben het tweede elftal j017 en jo15 nog op divisieniveau. AFC heeft de jo19-1 in de 1e divisie en de jo19-2 op 2e divisie. Daar kan je echt jongens uit halen die het niveau halen.

24 december 2018 om 21:57

Bij AFC heb je dan ook twee jaar na de A jeugd om jezelf te bewijzen in het tweede, anders wordt je geacht te vertrekken of ga je naar de lagere elftallen of op zaterdag spelen. Veel wat afvalt bij BVOs gaat daar spelen waardoor er altijd wel iets bij zit.

25 december 2018 om 01:26

Het 2e elftal is een onder 23 elftal dus dan heb je ongeveer 3 seizoenen de tijd.

28 december 2018 om 11:22

Je vergeet Kon Hfc. Alle jeugd speelt tweede divisie landelijk of hoger. Spelers breken door naar het eerste. Het tweede wordt jaar in jaar uit kampioen reserve hoofdklasse. Ze hebben wel last van de Bvo's, die jeugd wegplukken. Net als AFC overigens...

28 december 2018 om 11:27

afc jo19-1 en jo19-2 zijn vorig jaar gedegradeerd naar resp 2e en 3e divisie. derde divisie is nog steeds zeer hoog voor eerste jaars a junior.

28 december 2018 om 14:01

Bij iedere club die hoog speelt komen bvo's voor jeugdspelers. Bij zeeburgia hebben ze 2 seizoenen geleden zelfs een compleet onder 11 elftal weggehaald. Alle 12 spelers gingen naar bvo's. 45 spelers zijn er toen gegaan op een jeugdbestand van 600 spelers. Toch lukt het prima om bij de jongste jeugd telkens weer te presteren. 2e elftallen van onder 15 en onder 17 ook op 3e divisie niveau.

Maar Kon HFC was ik idd ff vergeten.

Blijkt dus gewoon dat Lienden geen enkel draagvlak heeft om in de tweede divisie of zelfs net daaronder te spelen.
Gewoon laten terugtrekken en weer voetballen waar het hoort: derde/vierde klasse dan komen de mensen wel weer.

Dat zat er natuurlijk aan te komen. Als je alleen maar geld steekt in het eerste elftal dan kun je niet op een hoog niveau blijven presteren. Er hoeft maar 1 sponsor zich terug te trekken en dan knapt de bubbel waar je in leeft. Denk sowieso dat een club als Lienden niet structureel op een hoog niveau kan presteren. Je kunt er wel een groot complex neerzetten maar dan heb je alsnog te weinig talent in die regio om een goede jeugdopleiding te vullen. Wat ze nu deden was opzich prima. Een paar jaar boven hun stand leven en kampioen worden en nu weer normaal doen.

24 december 2018 om 10:35

Dat normaal doen, dat hoop ik dan maar voor de rest van de club. Ik hoop voor de pupilletjes, de junioren en de recreatief in lagere elftallen spelende leden van FC Lienden dat het bestuur en die één of twee grote sponsors in hun blinde ambities rond het eerste elftal de rest van de club niet vergeten zijn. Dát is nl. wat je bij meer van dit soort in korte tijd omhoog geschoten amateur clubs ziet en waar er nu, behalve FC Lienden, nog een aantal aan onderdoor zijn gegaan en in de toekomst ook nog zúllen gaan. Ik vind dat de Knvb beste strenge eisen mag en móet stellen aan amateurclubs op financieel gebied, op gebied van de jeugdafdeling en zelfs op gebied van het moeten hebben van lagere elftallen. Er zal dan gebruld worden dat dat oneerlijk is en dat de grote amateurclubs dan ernstig worden bevoordeeld. Misschien is dat zo, maar die grote amateurclubs, clubs uit de bollenstreek, Afc, De Treffers, Ijsselmeervogels, Spakenburg en noem ze maar op spelen al sinds jaar en dag op het allerhoogste (amateur-)niveau en hebben hun club in 30 40 jaar opgebouwd. Natuurlijk wordt bij deze clubs in deze tijd ook met geld gesmeten, maar daar zit veel meer structuur achter. Deze clubs hebben hun financiën redelijk tot goed op orde, beschikken over behoorlijk grote jeugdafdelingen, de lagere trappen vrolijk een balletje mee. Hetgeen al die jarenlang in lagere klassen actief geweest zijnde clubs willen, met behulp van een klein aantal sponsors op zeer korte termijn naar de hoogste divisies promoveren en zich daar handhaven, dat is gewoon héél onverantwoord.

24 december 2018 om 12:02

Waarom zou je zoiets als recreatief spelende teams willen verplichten? In mijn tijd was er bij mijn club slechts 1 recreatief team. Waarom? gewoon omdat niemand er wilde spelen. Tegenwoordig hebben ze er een stuk of 15 nadat ze nadrukkelijk hebben geadverteerd dat je bij ons absoluut geen vrijwilligerswerk hoeft te doen. Tegenwoordig moeten ze een nee verkopen aan teams.

Het is echt niet nodig dat iedere club recreatieve teams heeft.

24 december 2018 om 22:00

Nee maar ik neem aan dat er bij jullie eerste ook niet met geld wordt gesmeten waardoor de club in de problemen kan komen?

24 december 2018 om 22:28

Sterker nog, er wordt geen cent aan uitgegeven. Ons eerste elftal is een soort beloftenelftal onder 23 jaar elftal. Na die leeftijd wordt je geacht te vertrekken op een 2/3 ervaren spelers na. Dat is het idee. Praktijk wijst uit dat iedereen na de jeugd niet weet hoe snel die moet vertrekken.

Maar ik zie nog steeds niet wat recreatief voetballende teams toevoegen. Ik lees de post van Jmpr trouwens als in algemene amateurclubs, niet per se de top. Ik kan een minimum aantal aan teams verplichten nog begrijpen maar ik zie niet in waarom je een per se een recreatieve afdeling moet hebben.

Jammer natuurlijk maar zou iemand me beetje uit kunnen leggen hoe het allemaal werkt in Nederland met prof clubs, amateurclubs en semi prof? Heb het gevoel dat er te weinig doorstroming van clubs is in Nederland

24 december 2018 om 11:43

Dat ligt aan de licentievoorwaarden. Per niveau moet je aan bepaalde eisen voldoen. Tot aan de Hoofdklasse is er niets aan de hand. Dit zijn de echte amateurs, de traditionele kantines en de wedstrijden die bijna jaarlijks voorbij komen, waaronder veel erg leuke regioderbies. Vanaf de Derde Divisie wordt het niveau 'landelijk'. Dat betekent letterlijk dat Limburg tegen Friesland speelt. Dan moet je als club aan bepaalde (financiële) eisen voldoen.

Dat is ook wel logisch, omdat de Knvb wil dat je als club in staat bent om uitsupporters te ontvangen, de kosten kunt dekken en iets toe kan voegen aan het algemene niveau. Daar is echt serieus geld voor nodig, ook omdat spelers op dat niveau een aardig zakcentje kunnen verdienen. Clubs zoals Lienden zijn afhankelijk van één of twee sponsoren. Er zijn tal van andere voorbeelden te noemen met eenzelfde structuur. Denk aan ASV De Dijk, TEC en dergelijke. Grote clubs, zoals die uit Spakenburg, de bollenstreek en Treffers hebben een betere basis in alles wat een club een club maakt.

Doorstromen vraagt dus om meer financiële middelen en hogere eisen. Daar kan en wil niet iedereen aan voldoen, niet zoals dat in Engeland wel kan. Echter, ook daar is er niet veel wisseling tussen het vierde en vijfde niveau.

24 december 2018 om 13:00

Goed stuk, Robin. Ik wil er wel aan toevoegen dat deze licentievoorwaarden absurt kunnen zijn. Een gecertificeerde jeugdopleiding heeft in principe (!) niets te maken met het niveau van het eerste elftal. Dat hangt van de koers van de club af. Sommige clubs leiden jeugd op voor de regio en het eerste elftal, sommige clubs willen spelen met oud-BVO spelers, en sommige clubs scouten in het buitenland. Dat is de koers van een club en regelmatig van één of enkele sponsoren die achter zo'n club zitten.

Aan de koers an sich, daar hoeft de Knvb zich niet mee te bemoeien. Daar hoeven geen licentievoorwaarden bij te komen kijken. Dat de Knvb boetes uit schrijft voor Lienden vanwege de jeugdopleiding en dat (mede) de oorzaak lijkt van terugtrekkende sponsoren, dat is eeuwig zonde. Dat is niet nodig. En dat is juist de verkeerde kant van waar we naartoe willen: een marktwerkende voetbalpiramide.

Dat de Knvb licentievoorwaarden stelt aan een complex, veiligheid, en dat soort zaken, daar zijn we het allemaal over eens. Dat is een absolute must. Maar er zijn ook een aantal voorwaarden die niet nodig zijn.

24 december 2018 om 13:18

Dat klopt, jeugdopleiding heeft heel weinig te maken met het eerste elftal. Hier willen ze graag een landelijke certificering krijgen, aan veel eisen voldoen ze al. Het eerste elftal is een hopeloze eersteklasser die wss gaat degraderen. Dat is dan weer wat je krijgt als je precies het omgekeerde doet. Geen cent in het eerste elftal steken.

24 december 2018 om 14:11

@baarluh, @primetima. Ik ben het grotendeels, maar niet helemaal met jullie eens. Of licentievoorwaarden te zwaar zijn, dat zou kunnen. Dat de jeugdopleiding niets met het eerste elftal te maken hoeft te hebben, daar ben ik het ook mee eens.

Maar... ik denk dat de Knvb dit gevalletje Lienden juist wil voorkomen. Laten we eerlijk zijn: kleine clubs die zo omhoog stoten, zijn gebonden aan de tijd dat de sponsor het leuk vindt. Daarna dondert het altijd weer in elkaar. De stabielere clubs zijn altijd diegene met een stabiele jeugdopleiding, wat schijnbaar een solide basis is, ook als het geld voor spelers van het eerste elftal even wat minder is. Er is dan toch meer binding met het eerste elftal en dus met de plaatselijke achterban. Ik zie bij mijn club in het eerste elftal ook liever de jongens die ik zelf in de jeugd train, dan onbekende van buitenaf.

Dus ergens vind ik het wel goed dat de Knvb wat eisen stelt aan de rest van de vereniging. Of het op deze manier goed is, dat weet ik niet. Maar ik zie er wel enig nut in. Maar dat is mijn, gekleurde, mening.

24 december 2018 om 16:13

Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in binding met de club en eerste elftal. Ik ken afc vrij goed en daar geeft echt niemand om het eerste elftal, ja een paar bejaarden die halverwege nog net niet in slaap vallen. De enige club waar ik wel geloof dat er een binding is met de club en eerste elftal is gvvv. Ik heb een beetje het gevoel dat je een team coached in een dorp of kleine stad? Klopt dat? Ik denk dat daar het clubgevoel sws een stuk sterker is.

Die stabielere clubs hebben over het algemeen een prima ligging en dat is in mijn ogen wat ze red. Ook al is er minder geld opeens, er is altijd wel een talentvolle jongen die dat als zijn kans ziet. Amsterdam-utrecht is prima te doen, ook met ov. Maar pakweg den bosch-utrecht is ook prima te doen. Dat maakt het potentiele gebied qua spelers ook groter.

24 december 2018 om 17:04

Dat doe ik. Ik kan de clubs in de Randstad niet beoordelen. Ik kom uit een dorp en woon al geruime tijd in Nijmegen. Ik ken nagenoeg alle clubs in de regio, zowel stad als dorp. Met name in de dorpen en zeker bij kleine clubs is een enorm clubgevoel. GVVV is daar een goed voorbeeld van. Ik de stad is het minder, dat klopt. Ik ben zelf trainer bij een club van 1400 leden, maar wel in een dorp. Geloof me als ik je zeg dat de binding tussen het eerste elftal en de rest van de vereniging vreselijk belangrijk is.

24 december 2018 om 20:08

Ja ik geloof meteen dat zoiets in zo'n omgeving veel sterker is. Maar waarom is binding tussen het eerste elftal en de rest van de vereniging zo vreselijk belangrijk dan? Dat snap ik niet zo goed. Bij zo'n AFC bijvoorbeeld is het gewoon ieder voor zich. Een achterban is er ook amper. Als er 200 mensen zitten is het al veel. Het eerste elftal trekt miss net iets meer toeschouwers dan de j013 of jo15 van AFC

24 december 2018 om 22:14

In principe is op een zeker niveau binding met de club belangrijk. Neem nu je voorbeeld AFC waar volgens jou geen binding is met de club. Als AFC niet op het niveau zou spelen waar het nu speelt of niet zou betalen wat het nu doet zou het eerste in elkaar donderen. De jongens komen puur en alleen voor het geld anders zouden ze wel in een vriendenteam gaan spelen. Is het geld op dan zijn ze weg. Ze hebben immers toch geen affiniteit met de club en kennen er verder niemand.

Bij clubs met regionale spelers en jongens uit eigen jeugd is dat toch anders. Ze spelen bij de club omdat de er zijn opgegroeid, opa komt er kijken en ze kennen elkaar vaak al jaren. Is het geld daar op dan maakt dat voor veel jongens niet uit, het is immers hun club en waarom zou je elders gaan spelen als je ook gewoon met je maten op niveau kunt spelen? De fundering van zon club is veel sterker vanwege de binding. Daarom is een jeugdopleiding wel degelijk van belang. Hierdoor zijn er altijd jongens op niveau die de rijen kunnen sluiten indien er een wegvalt. Zon club lazert niet binnen een jaar uit elkaar als het financieel mis is.

Bij ons bij ADO20 werd er slecht betaald maar juist wanneer het geld er niet was liep het het best. Er waren dan jongens uit de regio die er rondliepen en al ving niemand veel, je speelde met je vrienden. Dat is toch het verschil ten opzichte van een team vol goudzoekers.

24 december 2018 om 23:41

Wat elninoo zegt. Dorpen zijn gesloten gemeenschappen, soms zelfs op zichzelf staande micro-economieën. Dat laatste verklaart het grote geld bij Treffers, Spakenburg, GVVV, Katwijk, IJsselmeervogels e.d.. Bij de club wil men bekenden zien. De zoon van die en die. Jongens die bij de club opgroeien. Bekende achternamen. Bekende gezichten. Ik een dorp kom je elkaar constant tegen, je ziet elkaar overal. Dat vind ik vervelend, maar vele mensen vinden dat leuk, fijn, mooi. Dat is dat dorpse. En dat willen ze terug zien bij de voetbalclub. Je eigen jongens, jongens die bij de club zijn opgegroeid. Dat moet je meemaken om te snappen.

25 december 2018 om 01:23

AFC geeft jongens ook een netwerk. Zo krijgen ze leuke baantjes. Heel slim gedaan. Als het geld weg zou vallen dan zou je nog steeds het hoge niveau overhouden, ze betalen trouwens het slechts van de 2e divisie. De meeste jongens in Amsterdam hoppen sws van club naar club, in de jeugd al. De meeste Amsterdamse jongens in het profvoetbal hebben wel minimaal 2 amateurclubs achter hun naam staan en dan zijn ze nog vaak vroeg gescout door een bvo.

Het type voetballers dat bij AFC komt dat wil helemaal niet in een vriendenteam komen. Die jongens kennen dat begrip amper. Die hebben in de jeugd in bvo's of bij amateurverenigingen gebald waar de helft van het elftal ieder jaar vertrekt.

25 december 2018 om 01:47

@robinde bruyn & primetime: bij GVVV is het ook kommer en kwel kan ik je vertellen. De club stroomt leeg en dat komt omdat alles alleen om het eerste elftal draait. Als spelend lid van GVVV (al vanaf m'n 4e) zie ik de club keihard achteruit hollen. Sponsors verdwijnen, jeugd verdwijnt en seniorenelftallen stoppen. Er zijn nu nog maar (buiten de selecties om) 3 seniorenelftallen en de jeugd speelt op een dermate laag niveau dat het ook niet meer aantrekkelijk is om voor de club te kiezen. Vroeger toen ik nog in de jeugd speelde speelden we echt op hoog niveau. Nu moeten jongens met een hoger elftal mee om er überhaupt eentje ingeschreven te krijgen. Er zijn nu 6 seniorenelftallen (van het 1e tot het 6e, waarvan er volgend jaar minimaal weer eentje verdwijnt) en grote rivaal DOVO heeft 13 seniorenelftallen en spelen derde divisie. GVVV is inmiddels de 3e(!) club van Veenendaal qua grootte. Dat terwijl het vroeger de grootste was. Nu is het DOVO, VRC en daarna pas GVVV. Het eerste elftal gaat volgend jaar nog maar met 1 assistent bij het eerste elftal verder omdat er bezuinigd moet worden en het zal mij niets verbazen als het op termijn definitief uitdraait op een fiasco.

25 december 2018 om 11:11

Prime-time,

Is natuurlijk niet helemaal waar wat je zegt. Een vriend van mij speelde bij AFC in het eerste en kreeg uitbetaald door AA-drink waar hij een middag in de zoveel weken moest langskomen. Denk je echt dat als die jongens dat niet zouden krijgen ze bij AFC bleven spelen? Dat zou een beetje naïef zijn om te denken vind je niet. Hij kwam van een BVO, kon naar een andere BVo maar ging maar AFC. Daar klopt iets niet helemaal.

Wellicht betaald de club op zichzelf het minst maar het zijn vaak de sponsors die de jongens via omwegen betalen.

25 december 2018 om 11:50

Ik zie dat het nu inderdaad beter had kunnen verwoorden maar ik bedoelde inderdaad de jongens via allerlei omwegen worden betaald zodat er minder financieel risico is voor AFC zelf. Daardoor is er weinig kans dat het financieel ooit in zou storten. Ze kunnen zo'n gozer als een soort rijkeluispapa ergens een leuke baan aanpraten

Ik denk niet zozeer dat die jongens die er nu spelen er blijven maar dat er wel een grote groep jonge spelers erop afkomt die dit als hun kans zien. Zeker met de beloftenteams tegenwoordig in de pyramide

@wazza, ik wist niet dat Gvvv zover was afgegleden. Ben paar jaar jonger dan jou maar heb in mijn jeugd weleens tegen ze gespeeld in de c en b junioren. Ik dacht het perfecte voorbeeld te hebben genomen maar blijkbaar zat ik fout.

25 december 2018 om 22:13

@Primetime: het gaat echt bizar slecht. Komt ook door het bestuur. Het eerste telt, de rest niet, punt. Vroeger toen ik in de jeugd speelde, speelden we tegen bvo's, IJsselmeervogels, Spakenburg, AFC etc etc maar nu mogen we blij zijn dat we een volwaardig jeugdelftal hebben in een lichting die leuk meedraait op een zeer laag niveau. Sommige eerste selectieelftallen bij de junioren spelen zelfs tegen het tweede selectieelftal van dezelfde leeftijd van de IJsselmeervogels of wat dan ook. DOVO en VRC hebben het dan wel weer goed voor elkaar. Jeugd krijgt de kans (en op hoog niveau) en bij GVVV lopen ze heel hard weg, net als de sponsoren. Noemde gister dat een van de twee assistenten werd wegbezuinigd, maar nu is ook de materiaalman vaarwel gezegd na 20 jaar trouwe dienst ofzo. We hebben nu ook allemaal uniforme shirtjes van de club (junioren tm senioren). Dan denk je 'goed geregeld' maar dan blijkt de helft van de spelende leden geen shirt te hebben (waarvoor wel de contributie is verhoogd) en moet je wanneer je wilt wisselen jouw shirt aan degene geven die erin komt (zelfs een rugnummer erop drukken was teveel moeite)

25 december 2018 om 23:14

Volgens mij speelden wij bij Zeeburgia ook meestal met ons 2e elftal qua leeftijdscategorie tegen gvvv en ook dovo. VRC zegt me dan gewoon compleet niks, nooit van gehoord.

Contributieverhoging vind ik zo gek nog niet. Veel clubs vragen te weinig waardoor ze in de problemen komen.

28 december 2018 om 12:04

@primetime: kom ik weer met Kon Hfc. Dat betaalt nog slechter dan Afc, maar bieden ook een goed netwerk qua baantjes. Je zou HFC qua jeugd, knusheid, en professionaliteit kunnen plaatsen tussen Ado20 en Afc.

Ik ben nooit zo rouwig om het feit dat dit soort clubs omvalt. Ik kom zelf uit de regio en er zijn om te zoveel jaar weer kleine dorpsclubjes die het proberen. Ik ben als jeugdtrainer actief bij een grote(re) amateurclub, maar ik hoop toch niet dat ze ooit op het idee komen om met zulke bedragen iets geks te bereiken.

Grote amateurclubs, zoals Treffers, zijn leuk om te volgen, maar kloppen ook qua structuur. Lienden is een leuke dorpsclub. Punt. Een aantal anderen in de regio probeert het nu ook weer: TEC uit Tiel, Duno uit Doorwerth en BVC uit Beek is alweer op zijn retour. Bij Rkzvc zeggen ze dat er niet betaald wordt, maar daar twijfel ik ten zeerste aan. Bij die laatste club spelen overigens nog veel jongens uit de regio. Ik ben benieuwd wanneer deze (weer) omvallen.

24 december 2018 om 11:59

Was er afgelopen woensdag nog bij rkzvc voor de beker , daar wordt wel degelijk betaald , hebben nu een goede lichting en veel spelers die in de jeugd bij een bvo hebben gezeten

24 december 2018 om 14:04

Dat denk ik ook. Vorig jaar met een Zieuwentse jongen staan babbelen, die daar in het tweede speelt, en die leek toch echt overtuigd van het feit dat er niet betaald wordt. Ik denk dat hij de waarheid sprak, althans, zijn waarheid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren