‘Crisisberaad’ bij AZ: ‘Die achtste plek, dat kan gewoon niet’

Donderdag, 6 december 2018 om

AZ beleeft tot op heden een teleurstellend seizoen. De resultaten van de Alkmaarders vallen over het algemeen tegen, waardoor men op de achtste plek is terug te vinden in de Eredivisie. John van den Brom zegt in gesprek met NH dat de spelers na de 0-2 nederlaag tegen Willem II de koppen bij elkaar hebben gestoken.

"Na de wedstrijd van zaterdag hebben die jongens vooral met elkaar gesproken. Wat kan en moet er anders. In deze groep zitten heel veel vrienden van elkaar. Op het veld en buiten het veld. Dan is het heel makkelijk als je elkaar goed kent om te zeggen wat je denkt en wat er anders moet”, zegt de trainer van AZ in aanloop naar het duel met Fortuna Sittard.

"We hebben na de wedstrijd tegen Willem II lang gesproken met elkaar, dat klopt. Maar dan wordt daar direct een crisisberaad van gemaakt. Daar moet ik een beetje om lachen. Het is normaal dat je na zo'n verloren wedstrijd lang met elkaar napraat lijkt me", aldus Van den Brom, die meekrijgt dat de negatieve verhalen rond AZ toenemen.

Het spel én de lage klassering op de ranglijst zorgen de laatste tijd voor meer kritiek en fluitconcerten. "Excuses zijn er niet meer voor handen. De druk van de nederlaag tegen Willem II neem je mee, maar ook niet meer dan dat”, nuanceert de oefenmeester, die hogerop wil met AZ. "Die achtste plek, dat kan gewoon niet", wordt de coach geciteerd door het Algemeen Dagblad.


Poll

Verwacht jij dat AZ in de top vijf eindigt dit seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door consy)

Volgens mij stond hier een paar dagen geleden ook al het bericht dat er een 'crisisberaad' was gehouden na de wedstrijd tussen aantal spelers en de trainer?

On: wellicht dat AZ nog een plaatsje kan stijgen, maar met de huidige spelersgroep zie ik ze niet hoger eindigen dan Utrecht en Vitesse, en als Heracles weer doorgaat met winnen zie ik ze daar ook niet voorbij gaan. Volgende keer beter anticiperen op het vertrek van dragende spelers!

6 december 2018 om 17:14

AZ gaat wel hoger eindigen dan Heracles en VVV bijvoorbeeld. Met Utrecht en Vitesse zal het een mooie strijd worden. Utrecht heeft ook geen heel geweldig elftal trouwens. Vitesse vind ik wel echt een goede selectie hebben, helemaal als Matavz terug is. Maar vergeet niet dat Boadu, Stengs en Wuytens nog terugkeren. Stengs is al terug maar nog zonder ritme. Er is ook geanticipeerd op het vertrek van de dragende spelers. Stengs, Rotariu en Gudmundsson zijn gekomen voor Jahanakhsh en Johnsen en Boadu voor Weghorst.

6 december 2018 om 17:19

Het grootste probleem van AZ is het centrum. Vlaar kan gewoon niet meer op dit niveau, en Hadzidiakos is gewoon niet goed genoeg. Ze moeten daar echt andere spelers voor halen. Daarnaast heeft az al jaren een beroerde keeper. Wellicht dat ze Vermeer kunnen porren en anders Room. En anders moet je over de grens gaan kijken. Momenteel zijn er niet veel goede keepers. Het is schandalig dat een Nederlands elftal moet terugvallen op Padt of bizot als derde keeper. Dat is gewoon middelmaat eredivisie.

6 december 2018 om 17:21

AZ heeft een uitstekende keeper, dat is het probleem echt niet. In de eredivisie zijn Onana en Zoet beter, over Unnerstall kan je discussieren. De rest is echt niet beter. We hebben in jaren niet zo'n stabiele factor gehad in het doel. Over het centrum ben ik het eens. Daar hebben ze met Bergsma en Weigelt verkeerd gegokt. Al ontwikkelt Weigelt zich nu wel aardig, alleen kwam hij geblesseerd binnen.

6 december 2018 om 18:06

Hou op hoor.. Kijk alle goals maar terug.. Bizot is gewoon een matige keeper

6 december 2018 om 18:47

Deze resultaten zijn gewoon het gevolg van de verkoop van de beste spelers, dat niet goed opgevangen is. Natuurlijk is Boadu geblesseerd geraakt, maar je mag sowieso niet je team ophangen aan een junior die zich nooit bewezen heeft op het hoogste niveau. De blessures van Stengs en Wuytens zijn langdurig en van voor de start van het seizoen; daar moet Huyberts op anticiperen, want je weet nooit wanneer een speler terugkeert en of die speler ooit nog op zijn oude niveau komt.

Leuk en aardig dus, al die hoge verwachtingen van AZ en supporters zoals jij, maar onrealistisch. Het is misschien pijnlijk voor jullie na de 3e plaats van vorig seizoen, maar ik denk dat AZ momenteel staat waar het hoort.europees voetbal halen gaat dit seizoen heel lastig worden en als ik heel eerlijk ben heeft dit AZ ook niets te zoeken in Europa.

Overigens kan zelfs de 3e plek nog altijd als Druyff, Idrissi, Stengs, Til, Maher en Koopmeiners de rest van het seizoen gaan vlammen, maar is dat reeel?

6 december 2018 om 22:26

Helemaal gelijk! Vlaar is zo langzaam geworden, het is echt letterlijk een lopende beton geworden, ook logisch gezien zijn leeftijd. voor de rest is het echt matig, ze geven til middels die band te veel verantwoordelijkheid, je ziet dat hij daardoor minder presteert, laat hem lekker voetballen met een leeg hoofd, in plaats dat hij moet denken bij elke mindere bal moet schreeuwen van kom op jongens! ik vind van Rhijn ook heel erg matig spelen, heel AZ eigenlijk, de enige die af en toe wat moois laat zien is Idrissi.

Laat me raden, Guus Til die nog geen 5 goede wedstrijden heeft gespeeld in heel 2018 heeft de groep eens even goed er op aangesproken als aanvoerder? Zonder gekkigheid, begin eens met de details zoals de band van die jongen af te pakken.

6 december 2018 om 17:08

Waarom zou je hem persoonlijk straffen terwijl de hele selectie faalt? Ik ben het met je eens dat hij nog weinig heeft laten zien terwijl hij zichzelf graag in Oranje ziet volgens mij. Maar z'n band afpakken omdat heel AZ ruk speelt vind ik wat maf.

6 december 2018 om 17:15

Ik denk niet dat hij het zo zeer als straf moet ervaren, maar meer als het verlichten van de druk van zijn schouders.

6 december 2018 om 17:17

Precies dit, laat die jongen de focus leggen op zijn eigen spel.

6 december 2018 om 17:47

Helemaal mee eens. Ik ben gecharmeerd van Til maar hij is de vroeg tot aanvoerder gekroond. Iemand als De Ligt kan dat aan, maar dat geldt niet voor iedere jonge speler. Til moet eerst zelf constant worden.

6 december 2018 om 18:03

Ah, dan begreep ik het verkeerd. Excuses

7 december 2018 om 13:34

Geen probleem, ik verwoorde het ook niet helemaal correct.

Tsja, wat wil je ook met zo'n selectie. De sterkhouders vorig seizoen waren nagenoeg allemaal jonkies of zijn weg. Vervolgens ga je je dan op z'n gierigst versterken met voor een paar duppies terwijl je geld zat hebt gekregen uit verkopen. Je kunt als ervaren coach toch ook wel bedenken dat deze jongens ook wel te maken gaan krijgen met een tegenslag?

Vorig jaar genoot ik echt van AZ, voorzichtig werd er gesproken over aansluiting met de bovenste 2 en dat had dit seizoen doorgetrokken moeten worden. Sommigen pleiten dan voor het vertrek van vd brom, maar ik weet niet of dat je dan echt verder gaat brengen. De jongens kennen elkaar lang, waardoor het groepsgevoel gewoon prima is. Dat zie je ook terug op het veld. Verder lijkt er ook niet echt iemand ontevreden over de coach, voor zover ik heb gezien.

Ik hoop, ten goede van AZ, dat ze wat gerichte versterkingen kunnen gaan doen, met vooral oog op Ervaring met een hoofdletter E. Begrijp me niet verkeerd, het hoeven geen ouwe rotten te zijn, maar gewoon zo iemand als die Deen bij Ajax een paar jaar terug. Iemand die de boel lekker kan opschudden en zn steentje bij kan dragen aan de prestaties. Het enige wat ik me kan voorstellen is dat ze Maher deze rol hebben toegedicht, maar ik denk dat je dat niet van iemand kun vragen die ritme tekort komt en juist een stapje terug zet.
Dit hoop ik vooral omdat Az(samen met Feyenoord) de enige is die echt in de buurt kan komen bij de top 2. Heracles speelt leuk, maar de top 5 aan het einde vd rit is daar gewoon een prima prestatie en meer verwachten is gewoon niet logisch.

6 december 2018 om 17:20

In principe heeft AZ met Bizot, Vejinovic, Vlaar en Maher wel redelijk wat ervaring. Kan je Svensson en Midtsjo ook nog bijrekenen. Idrissi is ook niet heel jong meer. Als je de AZ selectie van vorig jaar bekijkt dan zijn er best wat jongens bijgekomen, alleen zijn die geblesseerd of renderen ze (nog) niet. Vejinovic, Maher, Stengs, Boadu, Rotariu, Mihalik, Gudmundsson en Johnsen zijn erbij gekomen ten opzichte van vorig seizoen. Stengs, Boadu, Vejinovic en Mihalik waren vorig jaar namelijk nauwelijks beschikbaar. Op zich zijn dat allemaal aardige spelers. Op Maher na is er echter geen een (wedstrijd) fit.

6 december 2018 om 17:27

Bij Vlaar is het beste ervanaf, maar die draagt zijn steentje verder echt wel bij met Bizot. De rest die je noemt vind ik nou niet bepaald types die de rol van weghorst en Alireza kunnen overnemen en dat is wel een beetje mijn punt. Welke van de jongens die jij noemt, die er zijn bijgekomen kunnen nou echt de vrijgekomen leegte opvullen?
Kwalitatief is vooral Boadu Stengs voorin natuurlijk een koppel dat geweldig kan voetballen.

Maar Weghorst was niet alleen een spits, maar ook een strijdlustige aanvoerder. Vergelijk dat eens met degene die vd Brom nu , genoodzaakt, de band heeft gegeven en je kunt niet ontkennen dat AZ wel degelijk iemand met zo'n rol ergens vandaan had moeten halen. Die had overigens echt geen 5 miljoen hoeven kosten @ weef. Ik reken het hem niet aan, maar ik vind het wel zijn verantwoordelijkheid om bij het bestuur dit aan te kaarten. Wie er dan de schuldige is, is mij om het even.

Verder vind ik het ook een beetje onzin om het te hebben over pech, maar dat is mijn mening. Een wedstrijd over de streep trekken doe je door middel van kwaliteit, ervaring en geslepenheid. Die laatste twee mis ik en ik vind het geen toeval dat precies dat nu niet meer gebeurd.

6 december 2018 om 17:24

Dat er 'gierig' is versterkt kun je de coach natuurlijk niet op aanspreken. Die zal heus wel meer/betere versterkingen gehad willen hebben. Verder doe je de selectie ook wel een beetje tekort. Natuurlijk haalt AZ niet zomaar even dezelfde kwaliteit terug als er de deur is uitgelopen, maar AZ kan natuurlijk ook niet opeens bedragen van 5+ miljoen gaan neerleggen voor spelers. Bovendien begrijp ik de terughoudendheid wel als je met jeugdspelers als Boadu en Stengs al groeibriljantjes in huis hebt.

AZ heeft ook gewoon best wat pech gehad tot nu toe dit seizoen. Een aantal wedstrijden niet over de streep kunnen trekken die ze echt hadden moeten winnen en een aantal vervelende blessuregevallen. Die gaan echt nog wel boven komen drijven.

6 december 2018 om 17:48

Overigens begrijp ik die terughoudendheid juist helemaal niet, deze groeibriljantjes hebben gekwakkeld met blessures en zijn superjong nu ga je als AZ zijnde, een soort van je prestaties laten afhangen van dit soort jongens.
Stel nu dat ze fit waren gebleven, dan heb je alsnog het risico dat ze onder de druk bezwijken en ben je nog verder van huis. Zowel individueel als met de ploeg.

Het begint bij de top, verkopen 40 doelpunten en halen er niets voor terug. Daarnaast is vd Brom over de houdbaarheidsdatum. Gaat hard achteruit bij AZ die dit jaar mee gingen doen voor een 'zekere' 3e plek.

Edit: vd Brom gaf enkele weken geleden een intervieuw te kennen dat er niks aan de hand is/was en dat alle neuzen dezelfde richting op stonden. Het bestuur alswel Brom 'wisten' dat dit ren moeilijk jaar ging worden. Hoe snel het tij kan keren....

8ste is toch normaal voor AZ. Alles in de range 3-11 is redelijk voor ze.

6 december 2018 om 16:52

Nou de tweede helft van die range is wel erg laag voor AZ hoor. Heb je hun eindklasseringen wel eens gezien van pakweg de laatste 10 jaar? Dan is plaats 8/9/10/11 echt wel te laag hoor. Geen idee wat hun begroting is, maar dat zal ook wel bij de bovenste 5 a 6 behoren neem ik aan.

6 december 2018 om 17:15

Alles tussen 3 en 7 is normaal, daarnder is gewoon slecht.

6 december 2018 om 17:27

Mhwa ik vind plek 5 eigenlijk wel het minimale, al kan het een keer gebeuren dat het wat lager is. Wat dan wel naar is, is dat het puur door het slechte aankoopbeleid is.

6 december 2018 om 18:56

Jij kijkt zeker nooit voetbal in Nederland? Want deze opmerking slaat natuurlijk nergens op.

Wie had dit niet zien aankomen? Weghorst en Alireza waren de motor van dit elftal. AZ kreeg ook vorig jaar genoeg doelpunten tegen, maar maakte door toedoen van dat duo vaak meer dan de tegenstander. Die johnson is echt heel matig en op de vleugels is er gewoon geen adequate vervanging voor de goals van Alireza. Stengs kan die erfenis (nog) niet dragen, zeker na zijn lange blessure en die Rotariu is het ook niet.

6 december 2018 om 18:27

Dat is niet helemaal waar. Vorig stond de verdediging prima. Enkel Ajax had minder tegendoelpunten en bizot hield toch 13x de nul.

verliest met weghorst en jahanbaksh een bak aan goals, krijgt er niks voor terug... ik vind plaats 8 dan wel gewoon prima met het materiaal dat er is.

6 december 2018 om 17:16

Johnsen en Boadu voor Weghorst (beide geblesseerd), Rotariu, Gudmundsson en Stengs voor Jahanbakhsh. Vooral Stengs was de beoogde blikvanger, alleen doet hij er langer over dan gedacht om fit te geraken. Ten opzichte van vorig seizoen heb je eigenlijk Boadu, Johnsen, Rotariu, Stengs, Gudmundsson, Maher en Vejinovic erbij gekregen. Boadu, Stengs en Vejinovic waren namelijk vorig jaar het hele jaar niet fit.

6 december 2018 om 17:30

Het gaat er niet om dat je meerdere spelers hebt voor dezelfde positie in dit geval, maar om de kwaliteit. Boadu is nog jong en zou ook zonder blessure waarschijnlijk niet een heel seizoen constant presteren of alles kunnen spelen. Dat je niet meteen op Stengs kunt rekenen had men in Alkmaar toch ook wel moeten zien aankomen. Jongen heeft er ruim een jaar uit gelegen, dat duurt wel even voor dat die (wedstrijd)fit is. Rotariu, Johnsen en Gudmundsson zijn allemaal (nog) niet zo goed. Vooral Johnson vind ik maar een matige speler.

Ze staan achtste met 19 punten. Dat zijn dus 23 verliespunten. Dat kan niet.

Ze hebben gewoon in de zomer veel ingeleverd en er eigenlijk niks voor terug gekocht. Misschien was er ook de hoop dat jongens als Til en Koopmeiners hun spel naar een hoger niveau zouden tillen, maar voor nu lijkt dat niet te zijn gebeurt. Boadu is goed begonnen, maar is snel geblesseerd geraakt. Johnson lijkt voor nu een miskoop en Maher is al jaren niet meer de speler die we ooit kende. Achterin heeft AZ ook veel problemen dus mogen we best concluderen dat men in Alkmaar terecht teleurgesteld is, maar dat de technische staf daar schuldig aan is (en de leiding die misschien geen geld wilde uitgeven)

6 december 2018 om 19:16

Koopmeiners is juist wel (nog) beter dan vorig jaar , is als 20 jarige na Blind de beste passer in de Eredivisie . Dus nog voor de bewierrookte Frenkie de Jong, en dat in een matig draaiend elftal. Guus Til functioneert dit seizoen zonder Weghorst en Jahanbaksh inderdaad dramatisch. AZ moet 2 goede CV's kopen en een scorende spits.

AZ is een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes, wat ze helemaal aan zichzelf te danken hebben. Vorig jaar werd AZ knap derde en was de selectie een toonbeeld van goed doordacht beleid waar elke club die niet PSV of Ajax heet een voorbeeld aan kon nemen. Prima balans tussen jong en oud, eigen talent en gehaalde meerwaarde, raspaardjes en sierpaardjes. Doordachte transfers en een leverende jeugdopleiding brachten in Alkmaar een balans waarmee AZ aansprekend voetbal realiseerde en flinke uitgaande transfersommen wist op te strijken.

De keerzijde is dat de lovende kritieken en de aansprekende resultaten AZ ook een bravoure brachten die ongepast was. Nog steeds wint AZ geen duel tegen een topclub, niet zelden waren ze zelfs kansloos. Maar dat weerhield spelers, trainers en beleidsbepalers er niet van te claimen dat AZ eveneens een topclub was. Dat er zelden een 'hogere' club blij geworden is van een speler die in Alkmaar - waar de vrijblijvendheid toch wat groter is - zijn transfer verdiende doet er kennelijk niet toe. En aangezien AZ zelfs van Weghorst een waardevolle speler wist te makens en intussen Jahanbaksh voor een recordbedrag afleverde aan de bank van Brighton moet Max Huiber de overtuiging hebben gegeven dat werkelijk alles in goud verandert als AZ iets aanraakt.

Maar liefst 36 miljoen streek AZ op voor zijn twee aanvalsleiders! Ronduit gênant is dan de zuinigheid als je dan twee vervangers in huis haalt voor minder dan vijf miljoen, waarvan de een nog maar een seizoen en de ander nog nooit op het hoogste niveau in Nederland heeft gespeeld. Een megalomane bui van Huibers, die vond dat hij nog teveel betaalde voor Johnsson - ook al deinst hij er zelf evenmin voor terug de hoofdprijs te vragen voor zijn subtoppers, of is ook de rest van de club de realiteit verloren?

Misplaatste arrogantie van een zuinige club die zichzelf op de borst en op de schouder klopt. Met de keuzes van afgelopen zomer en de stelselmatige weigering om spelers uit een hoger prijssegment te halen terwijl daar de middelen wel voor zijn, is arrogantie ten top en - blijkens de beschamende vertoning tegen FC Bal op 't Dak uit Azerbeidzjan - onnodige sabotage van de Nederlandse belangen in Europa. Zeggen dat je eveneens tot Neerlands top behoort, maar er intussen alles aan doen om in de veilige marge te verblijven die de vertrouwde underdogpositie geeft. Nu moeten de koppen bij elkaar gestoken worden, want de achtste plaats is onacceptabel vinden Van den Brom en co. Kijk vooral naar je eigen hand daarin John van den Brom en Max Huibers! Is de selectie van AZ - met speciale aandacht voor de breedte - nu werkelijk beter dan die van SC Heerenveen, Utrecht, Heracles of Vitesse?

AZ heeft gewoon een heel matig elftal dat er een hele toer aan gaat krijgen om bij de eerste zeven te spelen. Laatste twee seizoenen hebben we in totaal voor boven de 70 miljoen aan spelers verkocht. Dat niet alles kan worden geinvesteerd in nieuwe spelers dat snapt iedereen in Alkmaar maar de manier waarop er nu is aangekloot door de technisch directeur is totale minachting voor je publiek dat na jaren van dalende bezoekersaantallen eindelijk weer wat meer de weg naar het stadion wist te vinden.

Het meest beschamende is de manier hoe na de Europese uitschakeling dhr. Huiberts zijn handen waste in onschuld en zichzelf daarmee volstrekt ongeloofwaardig en belachelijk maakte. 45 goals verkocht, niets teruggehaalt en rekenen op een speler (friday) die de bank bij Sparta mocht warmhouden en nota bene twee maanden eerder te horen had gekregen dat hij mocht vertrekken. Friday maakte er echter in de voorbereiding tegen een of ander polder elftal ineens twee in een wedstrijd en was plots de aangewezen persoon waarmee AZ Europa in kon. Na de verloren Europese uitwedstrijd en de wanprestatie thuis was het kwaliteits gebreken evengoed allemaal maar onzin volgens Huiberts. Nou Ik zat die wedstrijd 90 minuten vol ergenis op de tribune en zag een elftal dat dit jaar totaal geen potten gaat breken. Gewoon een matige ploeg vol met hele doorsnee voerballers. Het werd echter nog erger.... want hoewel er volgens Huiberts geen gebrek was aan kwaliteit in de selectie besloot hij vervolgens wel als een idioot alsnog 2,5 miljoen (of meer?) neer te tellen voor een spits die m.i. zo in de categorie Vleminx past. Gezien het aantal goals natuurlijk een normaal bedrag maar uiteindelijk is het een matige spits met een buitensporig goed jaar waarin alles goed viel.

Slechte scouting, slechte zelfkritiek, slechte anticipatie op het feit dat je in april al wist dat je vroeg aan de bak moest in Europa en nog slechter geanticipeerd op het vertrek van Weghorst en Alireza wat je volgens mij in maart al wist.

Het publiek in Alkmaar mort zelden over hard, maar als men ergens een hekel aan heeft is het voor de gek gehouden worden, en dat is nou net wat er is gebeurd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3527
4.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller157
C. StengsAanvaller154
M. BizotKeeper150
R. de BoerKeeper00
L. BergsmaVerdediger00
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

34 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2019- FC Utrecht
2014-2019 AZ
2012-2014 Anderlecht
2011-2012 Vitesse
2010-2011 ADO Den Haag
Laatste voetbalnieuws

RKC blijft punten sprokkelen en boekt tweede zege van seizoen

RKC Waalwijk heeft zondagmiddag belangrijke punten in de Eredivisie gepakt. Voor de derde keer in de laatste vier duels stapte het team van Fred Grim niet als verliezer van het veld....Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ousmane Dembélé houdt alle opties open. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren