‘Ziyech heeft die behoefte niet, dat is toch zijn goed recht?’

Dinsdag, 4 december 2018 om

Hakim Ziyech werd met name in het verleden bekritiseerd om zijn houding tijdens interviews. De middenvelder van Ajax en de nationale ploeg van Marokko moest volgens critici zich beter presenteren voor de camera. Nordin Amrabat en Noussair Mazraoui vinden het te prijzen dat Ziyech gewoon zichzelf blijft.

"Ik hoor weleens dat mensen zeggen dat hij blijer moet zijn. Hij zou te weinig lachen in interviews bijvoorbeeld. Dan denk ik: hij hoeft toch geen clown te zijn? Sommigen voelen de behoefte om de clown uit te hangen voor de camera. Hij niet. Dat is toch zijn goed recht?”, stelt Amrabat, ploeggenoot van Ziyech bij Marokko, in gesprek met ELF Voetbal.

“Daarbij: Hakim lacht genoeg hoor. Geloof me. Hij heeft juist heel veel humor”, aldus Amrabat, wiens woorden onderstreept worden door Mazraoui, die ook bij Ajax te maken heeft met Ziyech. De rechtsback ziet in zijn landgenoot een voorbeeld, zowel binnen als buiten de lijnen. Mazraoui begrijpt wel waarom men Ziyech bestempelde als arrogant.

"Weet je wat het is? Hakim deinst nergens voor terug. Als iets hem niet bevalt, dan zegt hij dat. Hij laat niet met zich sollen. Als hij wordt aangevallen, dan verdedigt hij zich. Dat durft niet iedereen", stelt de 21-jarige rechtervleugelverdediger van Ajax. "Hij wel. Helaas spelden mensen hem daarom onterecht het label arrogant op."Gerelateerd

34 reacties (laatste reactie door comokum)

Waarom zou het betekenen dat hij als een clown voor de camera moet staan as men wil dat hij wat vrolijker is? Dat is iets in het extreme trekken en zo te proberen een punt te maken wat je niet hebt.

Ziyech is dit seizoen duidelijk blijer en dat maakt het een stuk aangenamer om zijn interviews te zien en horen. Het zorgt dat hij sympathieker overkomt en volgens mij is er niks mis mee om af en toe ook eens niet het conflict op te zoeken of om niet steeds weerstand te hoeven ervaren, gewoon lachen en knikken en de onrust wandelt aan je voorbij.

4 december 2018 om 15:57

Maar stel dat die onrust die volgens jou dan zo voorbij wandelt onterecht is? Wie houdt wie dan voor de gek? Zoek je dan het conflict op of is het juist andersom?

Dat jij het een stuk aangenamer vindt om naar hem te luisteren doet hem waarschijnlijk niets. Ik heb genoeg collega's die hun werk willen doen, daar plezier uithalen en verder met rust gelaten willen worden.

Niet iedereen doet zoals 'de rest' dat graag wil. Laat mensen gewoon iets meer zichzelf zijn en in hun waarde.

4 december 2018 om 17:21

Je haalt dingen door elkaar die niets met elkaar te maken hebben, je collega's werken niet met camera's op zich gericht en in het oog van het publiek. Kun je dus totaal niet vergelijken.

Daarbij heeft Ziyech met zijn houding juist conflicten opgezocht, zoals toen hij fel uithaalde naar Helene Hendriks, dat is zijn goed recht maar je kunt ze ook laten lullen, want je kunt jezelf niet verdedigen tegen kritiek, er zijn 1001 meningen en je hebt nu eenmaal geen invloed op andermans mening.

En ja, je kunt heel fel, geirriteerd en verongelijkt reageren zoals Ziyech deed of je reageert rustig en weerlegt de aantijgingen rustig met feiten.

Dus nee, Ziyech is geen slachtoffer geweest van onterechte onrust, hij is een zeer principieel persoon (wat ik altijd waardeer aan mensen) die zijn principes met een verkeerde toon verdedigde.

Is niet erg, dat is een leer proces, nu zien we een veel leukere versie van Ziyech en prompt is ook de kritiek minder, is er rust rond zijn persoontje.

Er is een gezegde in het Frans, 'c'est le ton qui fait la musique' oftewel, het is de toon die de muziek maakt... Je kunt dezelfde waarheid in verschillende tonen vertellen en iedere toon heeft een andere reactie tot gevolg...

4 december 2018 om 17:29

Ik gaf het voorbeeld van collega's maar je kan elke willekeurige groep mensen nemen. Je snapt het punt volgens mij prima. Dat er camera's op staan wil nog niet zeggen dat iemand het leuk vindt en er zin in heeft. Daar handelt Ziyech dan ook naar en dat jou dat tegen het zere been is net zo goed jouw goed recht als dat van hem om niet op een bepaalde 'gewenste' manier mee te doen met dit soort dingen.

Dat jij het hebt over een 'verkeerde toon' geeft andermaal aan dat je hier jouw principes op Ziyech projecteert.

Ook dat kan je eindeloos blijven doen en dan zullen wij het er nog heel lang over kunnen hebben maar uiteindelijk is er maar één iemand die zich daar (in mijn ogen terecht) niets van aantrekt en dat is Ziyech.

4 december 2018 om 17:52

Comokum,

Het is ieders goed recht, maar als je een publiek persoon bent zijn de schijnwerpers op je gericht. Al helemaal bij Ajax. Dat kan je leuk vinden of niet, maar het wel een feit.

Heeft helemaal niets met 'je eigen principes' op iemand projecteren te maken. Zoals Foebele zegt, dit seizoen zien we al een iets andere en vooral sympathiekere Ziyech voor de camera's en dat merk je weer terug in de benadering naar hem toe.

Hij is nog steeds zichzelf, maar brengt het net even wat anders, wat aardiger, vlotter en dus beter. Het valt me op dat vaak gezegd dat het te prijzen is als iemand zichzelf is, ben ik het volledig mee eens. Je kan echter ook helemaal jezelf zijn en toch veel beter overkomen als je de tone of voice iets aanpast. Dat werkt overigens overal zo, alleen zeker bij iemand die een bekend persoon is en waar als gevolg daarvan ook iedereen een mening over heeft. Bij jou en bij mij is het echter niet anders in onze directe omgeving.

4 december 2018 om 18:57

Het heeft voordelen om een betaald voetballer te zijn, maar het heeft ook nadelen. Je zult met enige regelmaat iets moeten doen wat jij niet leuk vindt... dat is voor iedereen zo. Ook de leraar die niet zo’n toffe dag heeft mag dat niet op zijn leerlingen afreageren. En de trouwambtenaar die niet een baaldag heeft en jij staat daar in je mooie kloffie met je geliefde.... Of moeten die ook gewoon dicht bij zichzelf blijven?

5 december 2018 om 10:14

@tipptopp, wat een waanzinnig slechte vergelijking. Die ambtenaar staat daar omdat hij jou een dienst verleent. Als zo'n ambtenaar een baaldag heeft verpest ie de mooiste dag van je leven. Mag toch hopen dat Ziyech dat effect niet op jou heeft...

@aardbei, ben het eigenlijk volledig met je eens. Maar de 'verkeerde toon' vind ik gewoon belerend klinken en daar krijg ik jeuk van. Ja, Ziyech zat slecht in z'n vel en ja, daardoor reageerde hij zo. Mijn punt is dat niet iedereen daar meteen over moet vallen. Als je je mening over iemand baseert op een paar interviews dan vind ik dat oppervlakkig en van een bedenkelijk niveau.

Uiteraard is het een goed recht van Hakim om zo te reageren als hij wil voor de camera. Maar hij moet zich ook beseffen dat hij een voorbeeld rol heeft en wij hem alleen kunnen beoordelen op hetgeen wat wij van hem zien. Ik vind arrogant dan wat te ver gaan maar vorig jaar vond ik hem ook ongeïnteresseerd overkomen. Wanneer je besluit je zo te presenteren is dat je goed recht maar ga dan ook niet piepen als mensen dit arrogant of ongeïnteresseerd vinden overkomen.

4 december 2018 om 14:38

Voorbeeld rol bla bla bla.. johan cruijff rookte vroeger sigaretten en ousmane dembele speelt tot snachts videospelletjes. Je mag tegenwoordig nooit meer iets verkeerd doen want o jeej als de mensen dat eens na gaan doen. We moeten eens gaan beseffen dat je zelf keuzes maakt. En die keuzes hebben te maken met opvoeding, normen en waarden. Ziyech reageert op zijn eigen manier. Moet hij zich anders gaan gedragen omdat mensen hier van achter hun computer daar commentaar op hebben? Of moet hij gewoon zichzelf zijn? Ik heb liever dat hij zichzelf is dan dat hij zich voordoet als iemand die hij niet is. Of zeg jij op het werk altijd ja en amen en gedraag je je als een schaap in een kudde?

4 december 2018 om 14:52

Ik denk dat er naast dat Johan rookte heel weinig was aan te merken op zijn toewijding tot voetbal. Grappig dat je juist Ousmane Dembele noemt want dit vind ik nu echt een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Weet je hoeveel mensen er alles voor over hebben om bij Barca te spelen? Bij deze jongen lijkt het alsof het hem allemaal niets interesseert en dat vind ik op zijn minst respectloos. Op je laatste vraag ga ik niet serieus in want dit bewijst wat mij betreft alleen maar je simpele gedachtegang.

4 december 2018 om 15:08

Bij jou op het werk heb je ook mensen die meer hun best doen dan anderen. Is het van die anderen dan respectloos? Nee, iedereen is nou eenmaal anders. Zo reageert ziyech op zijn eigen manier. Daarbij slaat je opmerking over nergens op: “weet je hoeveel mensen er alles voor over hebben om bij barca te spelen?”. Dat is natuurlijk wel waar maar wat als iedereen nou dezelfde instelling zou hebben als cristiano ronaldo. 4u voor de training al op het veld staan en wat ballen schieten. Dat zou prachtig zijn en het niveau zeker opkrikken. Maar het zit niet bij iedereen in het aard van het beestje dat lijk je je niet te beseffen. Mensrn zijn nou eenmaal anders maar jij wilt iedereen hetzelfde zien. Ziyech moet reageren zoals iedereen doet. Het zelfde saaie schapen gemekker. Over schapen gesproken, jammer dat je niet op mijn vraag reageert

4 december 2018 om 15:25

@Cruijff, bij Ziyech kan je van alles zeggen maar niet dat voetbal hem niet interesseert. Hij heeft ook altijd zijn best gedaan voor Ajax. Ook vorig jaar. Ik ben blij dat hij op dit moment zoveel vreugde uitstraalt, maar voor mij hoeft hij niet te veranderen.

4 december 2018 om 19:03

En wat als die verkoper niet zo veel zin in jou bezoek heeft? Mag hij dan ook jou ongeïnteresseerd benaderen? Wat denk je.... hoe reageer jij en hoe reageert zijn baas. De pers hoort bij het vak Profvoetballer. Heb je daar geen zin in? Vette pech. Dat had je moeten bedenken voor je het contract tekende.

4 december 2018 om 16:02

@cruijffstadion, voorbeeldrol, hou op met me. Niet elke voetballer is een voorbeeld of wil dat zijn. Hoeft ook helemaal niet toch? Er zijn genoeg spelers die die rol op zich nemen en anderen trekken hun eigen plan en lopen niet achter de meute aan.

Ziyech heeft zich ook nooit als anti-voorbeeld opgesteld. Bij Twente hield ie zn mond en trok ie als enige de kar terwijl Twente op sterven na dood was.

Dat jij (spreek liever voor jezelf) iemand alleen beoordeelt op wat je van hem ziet moet je zelf weten. Ik heb niet meteen mn oordeel klaar over iemand die zich niet interesseert voor interviews maar gewoon het spelletje wil spelen.

Groot gelijk! Ziyech is gewoon respectvol richting de interviewer en geeft op een normale manier antwoord. Zo hoort het ook. Hij blijft zichzelf, veel beter dan al die voetballers die iedere week hetzelfde lullen en doodsaai overkomen.

4 december 2018 om 14:35

Boeie, voetballers moeten met hun voeten spreken. Al die interviews hoeven van mij niet, tenzij iemand het leuk vindt om te doen. Echter zien de meeste het als een noodzakelijk kwaad en daarom krijg je van die standaard antwoorden. Daarnaast spreekt het ene persoon natuurlijk gewoon makkelijker voor een camera dan een ander persoon.

4 december 2018 om 14:39

Interviews horen nou eenmaal erbij. Het is zelfs een verplichting op sommige momenten. Moet hij dan maar langs die cameraman lopen? Dan krijgt hij weer kritiek dat ie arrogant is en niet wil reageren voor de camera

4 december 2018 om 15:04

Daarom zeg ik ook, boeie als iemand van die standaard antwoorden geeft en maak het geven van interviews juist niet als verplichting.

Ik was vorig seizoen, hoewel ik sinds zijn Heerenveen periode al een groot fan van Ziyech ben, ook kritisch op zijn presentatie en ogenschijnlijk negatieve houding op en naast het veld.

De natuurlijke interactie met supporters verliep niet altijd zoals het hoort te gaan, van beide kanten overigens. Tussen Ziyech en zijn publiek was gewoon niet altijd een goede wisselwerking. En dan bedoel ik niet specifiek met de kleine groep treurige uitfluiters. Het gros van de Ajax-supporters verkoos hem tot Ajacied van jaar als beste voetballer, maar toch was er geen sprake van een echte klik met de persoonlijkheid Ziyech.

Dit seizoen is dat gelukkig en ook terecht totaal omgedraaid van beide zijden. Ziyech presenteert zich nu erg open en opgetogen zonder dat het geforceerd lijkt te gaan. Dat heeft ook zijn weerslag op het publiek, dat hem nu naast zijn voetbalkwaliteiten, nu ook omarmt als fijne persoonlijkheid. Ik heb het gevoel dat er nu oprechte waardering is voor Ziyech op het veld en daarnaast, en van Ziyech voor de support.

Ziyech blijft in ieder geval zichzelf en geeft geen cliché antwoorden. Ik hou er wel van. Je kan wel geforceerd gezellig gaan doen bij standaard vragen, maar dan is het net zo saai als bij de gemiddelde voetballer. Daarbij is het ook niet zo dat hij geen respect toont. Lijkt me een zeer integer persoon

Wat ik in het begin niet snapte, is dat men vond dat hij te arrogant was en blij mocht wezen dat ie bij ajax speelt. Dat terwijl ajax emage had van amsterdams bluf en arrogant. Dan denk ik bij mezelf past juist hoed bij dat amstedams/ajax emago

4 december 2018 om 15:17

Ten eerste is het imago van vermeende arrogantie niet iets waar de club, de spelers of de supporters zelf mee komen. Dat is hoe er tegen Ajax wordt aangekeken, het is niet iets waar er vanuit Amsterdam mee gedweept wordt. De buitenwereld noemt Ajax arrogant.

Bluf uitstralen is wat anders. Borst vooruit, rug gerecht en kin omhoog, dat is hoe supporters graag het elftal het veld op zien komen. Uitstralen dat je gaat winnen, geen tegenstander vreest en voor de duvel niet bang bent. Niet te verwarren met arrogantie.

Sommige supporters vonden Ziyech vorig seizoen vooral ongeïnteresseerd overkomen op het veld en daarnaast. Ook dat moet je niet verwarren met arrogantie. Ziyech werd vaak verweten te vaak met Ziyech bezig te zijn, hoewel dat beeld natuurlijk niet klopt met de werkelijkheid.

Practisch niemand in Amsterdam beweerde naar mijn weten, dat Ziyech ‘blij mocht wezen dat ie bij Ajax speelt’ overigens. Ajax wordt alom bewonderd om zijn grootse voetbalkwaliteiten en spelinzicht. Ondanks dat zijn presentatie vorig seizoen te wensen overliet, was er niemand die iets dergelijks als jij zegt beweerde.

4 december 2018 om 18:00

Wij Zijn Ajax Wij Zijn De Beste is niet arrogant? Is wat anders als met de borst vooruit het veld opkomen.

4 december 2018 om 19:06

We kunnen ook moeilijk gaan schreeuwen "Wij Zijn Ajax, Wij Zijn De Slechste".

4 december 2018 om 19:19

PSV: ‘We’re simply the best’ is niet arrogant? Nee, niet echt nee..

4 december 2018 om 20:23

@Djum, volgens de geschiedenis is Ajax het Nederlandse team met de meeste prijzen. Dus het beste team. Wilde je dan dat ze zouden zeggen: Wij zijn niet de beste?

Het zijn altijd opiniemakers die stemming maken. Als je het maar vaak genoeg herhaalt dat hij arrogant is dan gaan mensen het ook geloven.
Als iemand zichzelf is dan is het niet goed. Als iemand doet als Kuijt dan is het ook niet goed.
Deze opiniemakers kunnen zijn gedrag niet begrijpen en alles wat niet begrepen wordt is arrogant.
Vaak zijn deze opiniemakers zelf arrogant en zien ze in zijn presentatie een aanval. Iets wat niet begrepen wordt en waar je geen vat op hebt, is automatisch arrogant.
Journalisten zijn er trouwens ook bij gebaat om voetballers onderdanig te houden en in een hoekje te zetten. Zo voelt deze in de hoek gezette voetballer altijd de behoefte om zijn verhaal te doen om het tegendeel te bewijzen.
Dit is een manier van voetballers onder controle te krijgen en houden.
Hadden we maar meer voetballers als Ziyech die maling hebben aan journalisten. De media heeft zoveel macht omdat voetballers hen deze macht geven door volgzaam te zijn.
Iedereen die niet voldoet aan het pad wat de media voor je uitstippelt, is arrogant.
Als de media echt wanhopig wordt dan gaan ze emotionele chantage technieken gebruiken zoals "het publiek heeft recht om dat te weten".
Daarom zijn voetballers als Ziyech zo nodig om dit te doorbreken.

Als hij zo'n vrolijke jongen is dan blijft hij toch juist niet zichzelf voor de camera? Daar is namelijk nooit enige vrolijkheid te bespeuren.

Als het zo'n echte vent was met recht voor zijn raap dan kom er ook voor uit. Je bent arrogant!

Prachtig ventje die Ziyech. Lijkt me een flexy gozer om mee te chillen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
5.Vitesse336
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

219 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 19 12 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0

In de wandelgangen

Vrijdag 22 februari
Didier Deschamps is momenteel een kandidaat om Massimiliano Allegri op te volgen bij Juventus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren