‘Dit ging veel verder dan alleen kritiek, van Ten Hag werd een dwaas gemaakt’

Zaterdag, 10 november 2018 om

Erik ten Hag kreeg in zijn eerste maanden als trainer van Ajax met de nodige kritiek te maken, maar de recente Europese successen van de Amsterdammers hebben de negatieve commentaren wat doen verstommen. De oefenmeester is daarnaast uitgegroeid tot een soort antiheld die woensdag na de wedstrijd tegen Benfica werd toegezongen door de meegereisde aanhang, zo concludeert Sjoerd Mossou zaterdagochtend in zijn column in het Algemeen Dagblad.

“Erik ten Hag is gekleineerd en belachelijk gemaakt, beschimpt en uitgelachen. De kritiek was soms terecht, in zijn eerste vijf maanden was er geen spoortje van verbetering zichtbaar, maar dit verhaal ging veel verder dan kritiek alleen. Van Ten Hag werd een karikatuur gemaakt, een dwaas”, steekt hij van wal. “Ten Hag is nu eenmaal geen typisch Amsterdamse geinponem, geen olijke allemansvriend met lijntjes naar de Mokumse pers, of naar de broodje-bal-kaartclubjes op de Toekomst.”

“Hij is stug, stronteigenwijs. Hij ging als een olifant door de Amsterdamse kast vol klassiek porselein. Zijn staf lekte daarbij zo hevig, dat er geen familiepak incontinentieluiers tegenop kon”, gaat Mossou verder. De columnist vervolgt echter dat iemand die zulke tegenwerkingen overwint vanzelf iets heldhaftigs krijgt. Dat Ten Hag daarnaast overwintering in de Champions League, een bijna unieke prestatie voor Ajax deze eeuw, voor het grijpen heeft, zorgt ervoor dat hij er een stuk beter op staat in de Johan Cruijff ArenA.

“Natuurlijk heeft zijn selectie veel kwaliteit, er zijn bakken met geld in geïnvesteerd, maar dat was bij het Ajax van pakweg 2006/07 niet heel anders, met Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Jaap Stam, Gabri, Edgar Davids, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar in een en dezelfde as”, legt Mossou uit. “Als hij straks geen kampioen wordt, gaat de botte bijl er ongetwijfeld weer in, want zo gaan die dingen. Tot die tijd tekent Ten Hag voor de revanche van het jaar.”


Poll

Vind jij dat Erik ten Hag te veel kritiek heeft gekregen?


Gerelateerd

36 reacties (laatste reactie door marchello020)

Dan moet je toch echt bij de grote vrienden van de telegraaf zijn. Ik heb daar echt de grootste onzin gehoord, waar nooit maar dan ook nooit iets mee is gedaan. Elke week was er wel een nieuwe bom en iedere keer draaide het uit op niks. Nu verliezen we niet maar o wee als die iets doet dat fout uitpakt, dan springen ze er gelijk weer bovenop met Driessen voorop.

10 november 2018 om 10:25

En bij Derksen. Ik kijk graag naar zijn programma, en de satire, maar hij heeft in het verleden ook een aantal schandalige karaktermoorden gepleegd. Sinds Ten Hag coach is van Ajax werd hij puur op de man aangevallen. Hij had een grappig stemmetje en kwam niet goed over in de media, en daarom was hij niet serieus te nemen. Als je dat soort dingen maar blijft herhalen gaat er vanzelf een (groot) gedeelte van de volgers erin geloven. Ik vind dat ronduit beschamend, en erg triest tegenover Th die nooit wat verkeerds gedaan heeft.

Inderdaad, ook de Telegraaf (en driessen in het bijzonder) zijn enorm negatief geweest. Net als een grote groep supporters die hem geen eerlijk kans konden geven en bij elke tegenslag gingen praten alsof we gingen degraderen. Ik ben blij dat TH nu ook bij Ajax bewijst een fantastische trainer te zijn.

10 november 2018 om 10:26

Ja, diep triest en de Telegraaf heeft zichzelf flink belachelijk gemaakt. Eerst had je nog wat aan die krant, maar dat vertroebelt flink nu.

10 november 2018 om 14:22

Ach ja Derksen

Iemand die met een strak gezicht kan beweren dat Country en Blues de enige echte muziek is, die zegt dat er nu alleen maar rotzooi wordt gemaakt, dat je beter geen zwarte of Marokkaanse spelers in je team kan hebben....

Wat kan je daarop zeggen

Die man is een karikatuur van zichzelf

En hij maakt van ten Hag ook een karikatuur

Wat hij ook wel een beetje is, dat maakt het zo grappig

Ik vind dit een beetje te veel eer op dit moment. De kritieken op ten Hag waren toen terecht. Sommige media misschien wat te overdreven maar toch. Ajax heeft jarenlang geen potten kunnen breken om ze in een zware poule zaten. Toen lag het altijd aan de te sterke tegenstanders dat ze niet doorgingen. Nu zit alles mee in een veel minder sterke poule en de sterkhouders in de poule zitten in een dal. En nu zal het ineens aan ten Hag liggen dat ze overwinteren. Laten we kijken aan het eind van het seizoen wat hij bereikt heeft en hem dan beoordelen ipv met de waan van de dag. Na een heel seizoen kun je evalueren wat hij goed en fout gedaan heeft.

10 november 2018 om 10:05

En in de tussentijd blijven we braaf met de armen over elkaar zitten ? Zo werkt het niet; de programma’s en de bladen moeten vol... elke dag weer.

10 november 2018 om 10:06

Het is inderdaad allemaal niet zo zwart wit, een trainer kan niet toveren, net zoals een trainer nooit 100% verantwoordelijk is als het slecht gaat. Het heeft met veel factoren te maken. Ten Hag is een radertje in het geheel maar over het algemeen kan dit seizoen worden geconcludeerd dat hij die rol gewoon erg goed invult.

10 november 2018 om 10:13

Dit is gewoon niet waar. De poule met Real Madrid, Olympique Lyon (toen ook uit vorm) en Dinamo Zagreb was echt niet veel moeilijker dan deze poule
Dat geldt ook voor Barcelona, Milan (dramatisch uit vorm) Celtic.

Daarnaast is het punt van Mossou juist dat de kritiek geen kritiek meer was. Kritiek op zijn opstellingen, wissels en prestaties zijn terecht en mogen ook nu. Maar dat geneuzel over zn accent, uitstraling en weet ik wat er voorbij kwam slaat nergens op.

10 november 2018 om 10:27

De kritieken waren onterecht en geroepen door mensen met 0 verstand van voetbal.

Ik heb het al meerdere keren geschreven. Mensen zijn zwak. We hakken liever in op 'kwetsbare' mensen zoals ten Hag. Mensen die afwijken van de 'norm' en anders zijn die worden in deze maatschappij aangepakt. Matige trainers zoals Gertjan Verbeek worden in dit land toegejuichd omdat ze zo 'lekker direct' en 'no nonsense' zijn. Mensen kiezen het wiel van de 'sterkeren' omdat mensen zo geprogrammeerd zijn voor hun overlevingskansen. Zwakkeren kiezen het wiel van de zogenaamde sterkeren. Daarom hebben we in dit land allemaal trainers rondlopen die zelfverzekerdheid acteren en cliche achter cliche eruitgooien om wijs zelfverzekerd over te komen. Als je de spelers mag geloven dan loopt iedereen met ten Hag weg. Dat zegt meer dan al die meningen op tv. Het is goed om te zien dat er nog trainers bestaan die sociaal zijn en plezier bij hun spelers kunnen kweken. De enige kritiek die ik op ten Hag heb, is dat hij veel te veel controle wil in het veld met middenvelders voorin en achterin. Controle stelt hij gelijk aan de meeste kans op winst. Daarom is controle zijn doel.

10 november 2018 om 10:50

Als er een controle wilde bij Ajax was dat Frank de Boer ten Hag is een totaal andere trainer die laat Ajax voetballen en soms erg goed , bij de Boer zag je alleen maar tikkie breed tikke breed dat noemde hij dan controle , en die kritiek op ten Hag komt maar van een iemand en dat is die bommenlegger Valentijn Driessen die rust niet voor dat ten Hag weg is bij Ajax als zou Ajax dit seizoen kampioen worden en de beker winnen of zelfs bij de laatste acht komen in de CL dan nog zal hij kritiek hebben op ten Hag , want dat is dan niet de verdienste van ten Hag alleen als ze verliezen is het de schuld van ten Hag ik vind het zo'n verschrikkelijke vent maar je ook zijn columns moeten vol met allerlei aannames en verzinsels .

10 november 2018 om 11:17

@sloep Wedden dat ten Hag ooit eens een interview geweigerd heeft te geven of dat hij Driessen niet toeliet tot de training. Journalisten zijn gemene op wraak beluste personen. Johan Derksen had hier ook een handje van. Eigenlijk moet je dit soort tuig gewoon weren van de club. Clubs worden gegijzeld door de media en proberen iedereen te vriend te houden. Als een journalist bewezen leugens verkoopt dan moet je die persoon gewoon buiten het hek zetten en de consequenties in de media maar accepteren. Zo'n Valentijn Driessen bestaat omdat clubs laf zijn en ervoor kiezen om gegijzeld te worden.

10 november 2018 om 12:12

Journalisten zijn de spil van een democratie. Wil je dit soort taferelen dan moet je naar turkije of china bijvoorbeeld.

10 november 2018 om 12:14

In dit geval ben ik het een keer met je eens. Voor de rest ben je voornamelijk arrogant bezig en dat staat je niet. Zeker niet als je weet voor welke club je bent dan is dat niet erg fraai. Maargoed je groene balkke geeft al aan dat je binnenkort gewoon tegen een ban aan gaat lopen. Dan kun je nog zo van jezelf vinden dat je gelijk hebt maar vz geeft daar niks om en die hebben jou al lang door.

10 november 2018 om 11:41

Sorry hoor, maar ik ben nog steeds van mening dat Ten Hag met dit materiaal nog niet voldoende presteerd. Ja hij doet het goed in de CL, maar wel 3-0 verloren van Psv, en ik had gehoopt dat ze vaker echt goed speelden. Tegen Benfica vond ik het bij tijden zwak, en ik zie niet heel veel spelers echt beter worden. Hij is misschien een goede coach, mens en trainer maar ik vind dat met dit materiaal alles nog beter mag.

10 november 2018 om 12:23

@wijngaard Dat komt omdat jij het spelersmateriaal overschat. Jij ziet potentiele barcelona voetballers op het veld lopen. Dat is niet de realiteit. Hij heeft bovendien bijna alleen maar middenvelders tot zijn beschikking op dit moment.

10 november 2018 om 12:10

Ten hag komt juist zelfverzekerd over, daarbij komt er alleen onzin uit, slechte combo. Hij wordt bekritiseerd omdat hij achterlijke keuzes maakt en glashard liegt. Hij liegt zelfs over iets simpels als een gesprek met tadic wat gewoon gezien is. Soms wordt hij ook nog boos op journalisten als ze een normale vraag stellen. Jou conclusie over de reden waarom vind ik dan ook erg slecht. Ten hag kan onzin roepen wat hij wil omdat hij een zwak persoon is, klinkt niet heel logisch he?

10 november 2018 om 12:21

@tubby Iedereen liegt voor de camera uit de voetballerij. Iedereen verkoopt gebakken lucht en geeft wenselijke antwoorden die het minste druk opleveren. Elke trainer maakt domme keuzes.

10 november 2018 om 12:42

En Ten Hag veel vaker dan andere trainers. Elke trainer die zo veel onzin uitkraamt krijgt dat te horen. Heeft niks met het volgen van sterke personen te maken, hij moet gewoon minder onzin verkondigen dan krijgt hij minder kritiek.

10 november 2018 om 13:26

@tubby
Ook van Bommel de trainer van onze dierbare club verkoopt gebakken lucht.
Gebakken lucht verkopen wordt gewaardeerd in NL. Sociaal wenselijke antwoorden geven.
Ten Hag weet soms niet wat hij zegt omdat hij soms niet weet hoe hij uit zijn woorden moet komen.
Ten Hag weet ook dat hij niet goed uit zijn woorden komt en dat maakt hem onzeker.
Ik denk ook dat ten Hag dingen formuleert die hij waarschijnlijk niet zo bedoeld zou hebben maar het er gewoon door spanning uitfloept.
Geef hem een pen en papier en er komen heel andere teksten uit.
Ten Hag is geen verkeerde persoon maar zegt door onzekerheid en spanning vreemde dingen.
Ik luister daar doorheen omdat ik rekening houd met zijn verbale mankementen.
Mensen zouden wat meer oog moeten hebben voor de beperkingen van een ander en handelingen in dat perspectief moeten zien.
Het is zo makkelijk om Ten Hag onderuit te zagen op zijn voorkomen.
Ik heb meer afkeer van mensen die acteren voor de camera en zelfverzekerdheid acteren.

10 november 2018 om 13:39

Zo kan je alles wat krom is recht lullen. Hij maakt ook rare keuzes tegen bijvoorbeeld psv. Ik vind hem echt geen goede trainer en ik denk dat PSV daarom kampioen wordt. Ik vind de kritiek op hem terecht maar mensen vergeten snel, door de waarschijnlijke overwintering is het hosanna maar dat is in mijn ogen juist onterecht.

Laten we even niet vergeten dat de heren driessen en mossou voor op de wagen stonden....en nu het wat beter gaat is het opeens hosanna van beide heren en is Ten Hag toch lullig behandeld door de media. Even voor het gemak vergetend dat zij eigenlijk grotendeels deze media vertegenwoordigden dan wel zelf waren.

In Amsterdam was er kritiek, daarbuiten werd van Ten Hag een karikatuur gemaakt (o.a door Derksen). De Telegraaf die nog steeds wacht op een misstap zo dat ze de hetze weer kunnen beginnen. Het is gewoon triest. Ik kan alleen maar respect voor de Ajax trainer hebben die ondanks al het gezeik gewoon rustig is blijven werken. Ik heb geen idee of Ajax kampioen gaat worden mede omdat PSV ook heel sterk is. Zouden we de CL knockout ronde halen dan verdiend Ten Hag heel veel lof, maar Driesen, Derksen en andere zullen wel weer een smoes vinden om door te gaan met hun negatieve gedrag. Ik zie het anders.

Ik word een beetje moe van die zelfbenoemde voetbalkenner en ‘journalist’ Mossou! Omhoog gevallen drol! De media waar hij (maar al te graag) deel van uit maakt zaten vooraan om Ten Hag af te fakkelen toen hij bij Ajax starte.....
In de Arena en het publiek breder rondom Ajax was flink kritisch bij de start van ten Hag, logisch en terecht, want laat het eerst maar even zien. Maar hij is zeker niet belachelijk gemaakt.

Voor het geval dat je het mist Mossou, mensen zoals jij worden bekend en verdienen hun geld door trainers als te Hag en anderen, die werkelijk iets doen in het voetbal. Dit in tegenstelling tot voetbal journalisten die slechts gemakkelijk proberen te scoren over de rug van deze mensen en dan dus weer met een zelf verzonnen verhaaltje komen om daarmee de voetbalintellectueel uit te hangen. Prober eens echt als journalist te werken en stap anders over naar de Story.

Kritiek mag, maar hij werd echt als een achterlijke boer met een spraakgebrek neergezet, door Voetbal Inside maar ook De Telegraaf en veel columnisten. Toch wel karaktermoord. Knap hoe hij stand hield. Heel knap!

Je moet de twee dingen los zien van elkaar: de trainer ten Hag en de uitstraling van de mens ten Hag

Als trainer heb ik hem hoog zitten, al heeft hij echt wel een aantal keer de plank volledig misgeslagen met wissels / opstellingen

Keizer werd voor hetzelfde weggestuurd

Bij een trainer komt nu eenmaal kijken dat je je naar buiten toe moet presenteren: daar is hij minder goed in

Ik moet toch altijd een beetje lachen als ik hem met die kraaloogjes en dat vreselijke accent (in mijn beleving het lelijkste van Nederland) zie praten

Maar we moeten hem wel op zijn prestaties beoordelen, en die zijn prima, en je ziet ook dat hij de jongens weet te raken

Vaak komt Ajax met een sterkere motivatie en veel beter terug uit de kleedkamer, en dan doe je het gewoon heel goed als trainer

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7478
2.PSV7466
3.Feyenoord5628
4.AZ5222
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger305
D. van de BeekMiddenvelder308
D. TadićAanvaller3022
David NeresAanvaller278
H. ZiyechMiddenvelder2515
K. HuntelaarAanvaller2514
A. OnanaDoelman290
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

22 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

‘Ik heb het geluk gehad om Erik ten Hag te ontmoeten bij Bayern München’

Erik ten Hag presteert dit seizoen met Ajax overweldigend in de Champions League en dat is ook in Engeland niet onopgemerkt gebleven. Josep Guardiola werkte in het verleden bij Bayern München...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 20 april
Manchester City kampt met een ontevreden selectie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren