Buijs countert Nijland: ‘Haal Ziyech weg bij Ajax en het wordt minder’

Zaterdag, 27 oktober 2018 om 14:42Dominic Mostert • Laatste update: 14:45

Na zijn aanstelling kondigde Danny Buijs aan met FC Groningen voor het linkerrijtje te gaan, maar dat wordt dit seizoen een lastig verhaal. De noorderlingen hebben na negen wedstrijden pas vier punten verzameld en staan daarmee onderaan. Buijs kan weinig met de kritiek dat hij niet genoeg voortborduurt op het werk van zijn voorgangers.

Eind vorig seizoen zette Groningen onder het trainersduo Ernest Faber en Marcel Groninger een fraaie eindspurt neer. Algemeen directeur Hans Nijland zei vorige week nog dat Groningen nagenoeg hetzelfde elftal heeft als vorig seizoen, op Juninho Bacuna na. Daar is Buijs het niet mee eens, vertelt hij in het Dagblad van het Noorden. "Dan moet hij beter naar de feiten kijken. Zo simpel is het. Ook als je het vergelijkt met de laatste wedstrijden", aldus Buijs.

Hij stipt aan dat Tom van Weert toen in de spits stond, dat Jesper Drost regelmatig speelde en dat spelers als Yoëll van Nieff en Kasper Larsen hun wedstrijden meepakten. Daar komt Bacuna dus nog bovenop; de 21-jarige jeugdexponent verkaste in de zomer naar Huddersfield Town. "ik ga Bacuna niet vergelijken met Messi, maar haal Hakim Ziyech bij Ajax weg en het wordt toch een stukje minder", geeft Buijs aan.

"Als een Engelse club zich hier meldt en ze leggen een paar miljoen neer voor iemand, dan doen ze dat toch meestal voor je beste speler en niet voor een wissel, of wel?", vraagt hij retorisch. "Dat bedoel ik. Maar goed, ik wil me daar niet achter verschuilen, want ik vind nog steeds dat er een groep staat waar we hoger mee moeten staan dan de positie die we nu op de ranglijst hebben." Zaterdag neemt Groningen het voor eigen publiek op tegen koploper PSV.


Poll

Eindigt FC Groningen dit seizoen boven de rode streep?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door bud brocken)

Drost, van Nieff en Larssen voegden totaal niks toe, Bacuna wel.

Faber was een gewoon een goeie trainer en is een goeie trainer heeft FCG het goed gedaan. Onterecht waren de kritieken van FCG publiek en Ron meester Jans. Wat Faber allemaal daar heeft moeten slikken was schandalig. De selectie was toen ook niet top Bacuna was wisselvallig en belangrijke kracht daar niet van. Faber die had vorig jaar gewoon oorlog in de selectie maar deed het naar de middelen die hij deed uitstekend. Redicuul om hem te vervangen door Buijs. Faber heeft getoverd bij FC Eindhoven en bij Nec. Alleen bij FCG kreeg hij kritiek op van alles. Bij NeC had hij ruzie omdat hij santos niet mocht opstellen. Als je Faber vervangt doe het dan om een echte ervaren rot neer te zetten of een jong ervaren talent uit de KKD niet uit de topklasse. Bij een topclub kan je dit wel aangezien je meestal een redelijk selectie hebt bij een club als FCG moet je dit niet doen teveel risico's met een matige selectie.

Buijs moet niet gaan doen alsof Drost, van Nieff en Larsen nou echt veel toevoegde aan FC Groningen. Ook Bacuna was toch echt geen bijzondere speler dus beetje raar verhaal als je het mij vraagt.

Desalniettemin vind ik dat Buijs bijzonder weinig blaam treft. Voetballend vermogen heeft hij (met uitzondering van Mahi en Doan) totaal niet in zijn selectie zitten. Het middenveld is KKD niveau en afgelopen week zag ik tot overmaat van ramp voor Groningers die Bosnische houthakker daar rondlopen.
Aankopen als Chabot, Handwerker, Pohl en tot dusverre ook Cassierra hebben toch ook echt niet het vereiste niveau getoond.

Er moet in de winter echt wat bij anders gaat Groningen ten onder en dat zou een verlies zijn voor het Nederlandse voetbal

27 oktober 2018 om 14:57

Ligt ook niet aan hem voor deel natuurlijk wel. Ron Jans en Heilige Nijland zijn de schuldige van alles. De beste man mocht niet eens zijn rechterhand kiezen.

27 oktober 2018 om 15:01

Qua spel voegde die 3 inderdaad niet veel toe. Maar qua statistieken mis je Drost wel. Gaf redelijk wat assisten en heel wat key passes. Verder mis je een Van Nieff en Larsen ook gewoon in de breedte. Nu heb je daar onervaren jeugdspelers. Overigens heb je het over een Bosnische houthakker en denk ik dat je het over Memisevic hebt. Dan is mijn vraag : is dit de 1e wedstrijd die je van FC Groningen kijkt? Aangezien Memisevic alles behalve een houthakker is

27 oktober 2018 om 16:20

Memisevic is CV en absoluut geen middenvelder. Loopt alleen maar in de weg. En ja ik zie ook alle westrijden van fc en ben t met Rikkiee eens

27 oktober 2018 om 16:03

De kkd is sterker en sterker aan het worden. Een verlies voor nlvoetbal?? Valt wel mee. Zie FcTwent....niemand mist ze en die is wel wat grotet dan groningen.

27 oktober 2018 om 18:24

De KKD is niet eens sterker aan het worden. De Eredivisie wordt gewoon met het jaar zwakker. De eerste 8 ploegen van de KKD zijn waarschijnlijk nauwelijks zwakker dan het rechter rijtje van de Eredivisie met uitzondering op misschien 1 of 2 clubs.

Clubs weten niet meer hoe ze doelgericht en gezond moeten groeien en nemen onverantwoorde risico's met alle gevolgen van dien. FC Twente is daar het perfecte voorbeeld van, maar zo zijn er nog veel meer clubs.

Het zegt genoeg dat clubs met een begroting van zo'n 10 miljoen euro tegenwoordig al mee kunnen doen in het linker rijtje en kunnen strijden voor Europees voetbal ten koste van clubs met een begroting van meer dan 20 miljoen euro.

27 oktober 2018 om 16:18

Ja, en t meest trieste ;die Bosnische houthakker speelt vnvnd waarschijnlijk weer op t mv. Je zou toch denken dat Buijs enige voetbalkennis heeft. Tel daar bij op dat ie warmerdam op de re vleugel posteert, Mahi weer ziek zwak misselijk. Belooft weer veel goeds voor vnvnd. Gelukkig is er bier....

Hij zit niet in de positie om kritiek naast zich neer te leggen.

Leuk is al die kritiek natuurlijk zeker niet, maar het is te makkelijk om maar in de verdediging te schieten. Hopelijk pakt hij goede punten uit de zee van kritiek goed op en vult hij de gaten in zijn eigen visie en aanpak er mee op.

27 oktober 2018 om 16:00

Om Nijland dan te pareren via de pers is misschien ook niet handig. Die krijgt hij als een boemerang terug...of hij weet al dat hij er bijna uit ligt.

Buijs heeft hier wel een punt. Je kan een coach van alles kwalijk nemen maar als je als technisch en algemeen directeur geen fatsoenlijke selectie neer kan zetten moet je absoluut niet klagen. Ron Jans en Nijland zijn minimaal net zo slecht bezig als Buijs. Als coach ben je vaak net zo goed als je selectie. En de selectie van Groningen is buitengewoon zwak. Ik weet niet waar Nijland mee bezig is geweest de afgelopen 2 seizoenen maar als de technisch directeur van Twente een karrevracht aan goede én betaalbare spelers kan halen dan moet Nijland dat zeker ook kunnen. Zo niet dan is hij ongeschikt en afgekeurd voor zijn job. En die schoolmeester ook.

Deze wilt Ziyech even vergelijken met Bacuna hahahahaha. Eerst even naar de ranglijst kijken, de staat van dienst binnen Nederland en de clubs waar beide spelen. Totaal geen goede vergelijking. Want zonder Ziyech staat Neres er. Die is ook heel wat niveaus hoger dan de plaatsvervanger van Bacuna.

27 oktober 2018 om 15:14

Ik weet niet hoe jij het leest, maar hij vergelijkt Bacuna niet met Ziyech, maar bedoeld daarmee te zeggen wat er gebeurd als je uit een team een belangrijke speler trekt.

27 oktober 2018 om 15:16

Duurde lang tot dat iemand daar op reageerde. Dus Bacuna is geen Messi, maar ook geen Ziyech...Totaal niet relevant deze vergelijking. Goede opmerking.

27 oktober 2018 om 15:58

Hij vergelijkt Ziyech niet met Bacuna. Hij vergelijkt hoe belangrijk een speler als Ziyech is voor Ajax en een speler als Bacuna was voor Groningen.

Neemt verder niet weg dat Groningen zwaar ondermaats presteert en dat ze met dit elftal naar mijn mening rond de 10e plek horen te eindigen.

Uiteindelijk ben je als coach slechts zo goed als het materiaal waarmee je mag werken. Daar zijn zowel Faber als Buijs nu op een negatieve manier achtergekomen. Groningen is een hele mooie club, maar ze hebben op dit moment echt een hele beperkte selectie.

Ze betalen bijvoorbeeld 1,2 miljoen euro voor Chabot, een matige jonge verdediger die nog lang geen defensie kan leiden. Doan is wel een goede speler, maar kan de kar ook niet trekken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Mahi. Verder blijft er gewoon pure middelmaat over.

Het verval van Groningen is niet te danken aan de trainers, maar aan het aankoopbeleid. Waar zijn bijvoorbeeld al die miljoenen van jongens als Chery, Tadic, Kostic, Suarez enzovoort? Natuurlijk kan het pijnlijk zijn als je een goede scout verliest, maar dit verval is in mijn ogen wel te verwachten als je kijkt naar de laatste jaren.

Ik denk dat Ron Jans en Hans Nijland even wat beter hadden mogen opletten bij NEC en FC Eindhoven wat er gebeurde toen Faber wegging. Ik zie het zomaar gebeuren dat voor FC Groningen precies hetzelfde lot staat te wachten als voor NEC 2 jaar terug; Degradatie.

Gelukkig is Ernest weer op zijn plek en ik zou hem ooit nog graag als hoofdtrainer willen zien bij PSV als van Bommel vertrekt. Ik had zelfs in 2012 verwacht dat Faber Fred Rutten als trainer van PSV zou opvolgen. Ik blijf het nog als mooie optie zien voor de toekomst!

27 oktober 2018 om 18:18

Dat is dan wel weer heel overdreven. Faber is een redelijk goede coach, maar zeker niet goed genoeg voor een club als Psv. Hij heeft geen onuitwisbare indruk achtergelaten tot nog toe. Als je bij clubs als PSV aan het roer wilt staan, moet je toch op z'n minst de potentie hebben om ooit een grote club in Europa te kunnen leiden. Dat zie ik in Faber absoluut niet.

De grote problemen bij Groningen komen juist door Ron Jans die het dramatisch doet als technisch manager en ook Nijland lijkt geen oplossing te hebben nu het minder gaat met de club. Opletten is dus niet hun sterkste vak. Het stadion zit lang niet meer vol, financieel is het ook wel eens beter geweest en ook qua sponsoring kan het allemaal nog wel beter.

Zou helpen als deze man hand in eigen boezem steekt en eens een eigen filosofie gaat ontwikkelen. Want zo idee loos ga je zelfs in de eredivisie ten onder. Gun het de persoon Buijs heel erg dus vind het jammer om te zien, maar deze man moet eerst eens goed voor ogen hebben wat hij wil denk ik.

27 oktober 2018 om 18:19

Je kunt wel een visie of een plan hebben, maar als de ploeg het niet uit kan voeren, oogt het al snel visieloos. Buijs weet net als Faber ongetwijfeld wel hoe hij wil voetballen, maar als de selectie die kwaliteiten niet heeft of toont, heb je als coach een groot probleem.

Wordt dit nu de trainer die als eerste ontslagen wordt in de Eredivisie?

27 oktober 2018 om 18:06

Als er geen punten gepakt worden dan zullen er inderdaad koppen gaan rollen. Aangezien de trainer altijd het eerst de l*l is wanneer het slecht gaat dient Buijs zich onderhand wel zorgen te maken. Hopelijk krijgt hij in ieder geval het vertrouwen tot na de winterstop en worden er hopelijk nog 2 a 3 spelers toegevoegd aan de selectie die iets kunnen toevoegen. De huidige spelers zijn als los zand en missen de chemie om voetballend elkaar te begrijpen.

27 oktober 2018 om 18:27

Ben benieuwd. Bij NAC loopt het natuurlijk ook niet bijster goed...

27 oktober 2018 om 18:45

Nee NAC is ook zeer pover bezig. Voordeel is daar dat de supporters er achter blijven staan en er wel nog genoeg aanloop is. Bovendien hebben ze een voordeel met de samenwerking met Man City waardoor er mogelijk in de winterstop nog wat versterkingen verwelkomd kunnen worden. City wilt natuurlijk dat haar satellietclubs op het hoogste niveau acteren en zullen daar best nog wat spelers heen willen sturen. Dat geluk heeft Groningen niet en die zullen het met eigen financiële middelen moeten zien op te lossen.

Haal Buijs weg bij gronigen en ze zijn meteen stukken beter

27 oktober 2018 om 18:04

Erg makkelijk scoren zo. Buijs heeft een uitermate zwakke selectie en kan niet toveren. Nijland en Jans treffen blaam, enige wat je Buijs kunt verwijten is dat hij soms bepaalde tactische keuzes maakt die niet heel handig lijken. Echter moet je wat proberen als het niet loopt en momenteel is dat helaas het geval.

tja Nijland heeft goede dingen voor FCG gedaan!
Maar ja je kan toch moeilijk zeggen dat ze de laatste jaren goed hebben ingekocht..............
9,5 ton neerleggen voor Bart Chabot ?
Is die nou zoveel beter dan Kasper Larsen en of Etienne Reijnen ?
Handwerker en Warmerdam zijn die nu zoveel beter dan Lorenzo Burnet ?
Links backs die alle drie niet uitblinken in verdedigen.....
Jannick Pohl en Cassiera scoren die nou zoveel meer dan vd Weert??????
van onaantrekkelijk (vd Looij) naar slecht (faber), degradatie (buijs) voetbal.

Doelstelling van linkerrijtje is een kwestie van tijd dat die gehaald wordt maar niet van de eredivisie!
Ik zou Ted van Leeuwen aanstellen en kan Ron weer voor de klas staan................maar zolang Hansie er zit gaat dit niet gebeuren!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. BalkerVerdediger
W. DammersVerdediger
D. DankerluiVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

7 fans
Coach, 39 jaar

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Juventus heeft een akkoord bereikt met Santos over Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren