Mbappé verklaart donatie: ‘Geld verandert mijn leven niet, wel dat van hen’

Zondag, 14 oktober 2018 om

Kylian Mbappé werd afgelopen zomer wereldkampioen met Frankrijk doneerde zijn WK-premie van circa 420.000 euro aan een goed doel. In gesprek met TIME legt de negentienjarige aanvaller van Paris Saint-Germain uit waarom hij het totaalbedrag heeft weggegeven.

Mbappé vertelt dat hij het geld niet nodig heeft en anderen het beter kunnen gebruiken. “Ik hoef niet betaald te worden”, aldus de aanvaller. “Ik deed mee aan het WK om de kleuren van mijn land te verdedigen. Ik verdien meer dan genoeg geld en ik vind het belangrijk dat je degenen moet helpen die in nood zijn. Veel mensen hebben het moeilijk en veel kinderen zijn ziek”, aldus Mbappé. “Voor mensen zoals wij is het dan een kleine moeite om een hulpende hand te bieden.”

Mbappé sprak met de Franse voetbalbond FFF af dat de premie werd overmaakt op de rekening van Premiers de Cordée. Het in 1999 opgerichte Premiers de Cordée is een liefdadigheidsinstelling die gratis sportactiviteiten (voetbal, rugby, boksen, dansen, judo en tennis) aanbiedt aan zieke kinderen. “Het geld verandert mijn leven niet, maar wel dat van hen. En als ik eraan kan bijdragen dat het hun leven verandert, dan is dat alleen maar mooi.”


Poll

Kylian Mbappé wint binnen drie jaar de Ballon d'Or


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door buitenspelgoal)

De premies van de voetbalbond zijn maar extraatjes bovenop het salaris die de profvoetballers van hun werkgever, in dat geval de voetbalclubs, ontvangen.
De profvoetballers verdienen al genoeg. Naast het salaris ontvangen deze ook nog persoonlijke inkomsten uit hun portretrechten.
Volkomen logisch dat het gewicht van deze premies niet zo zwaar is.

14 oktober 2018 om 10:00

Ze verdienen inderdaad genoeg om zo'n premie weg te kunnen geven, maar dat ook daadwerkelijk doen is een tweede. Geweldig gebaar toch?

14 oktober 2018 om 10:01

En toch is het verschrikkelijk veel geld en is het een prachtige donatie. Hij had ondanks zijn overige inkomsten zat andere dingen met het geld kunnen doen.

14 oktober 2018 om 10:20

Zoals al wordt gezegd hoeft hij het niet weg te geven. Daarbij is hij nog steeds maar 19jr en dus heeft hij nog niet zo'n goed gevulde bankrekening als vele collegae. Toch doneert hij het en dat siert deze, in potentie, beste speler van de wereld!

14 oktober 2018 om 10:25

Er wordt wel erg luchtig gedaan over het schenken van een bedrag dat de waarde van menigeens huis overstijgt. Hij heeft het misschien inderdaad niet nodig, maar op zijn bankrekening is er vast wel een plekje voor te vinden,
Daarom hulde dat zo'n jonge jongen zich (al) maatschappelijk betrokken voelt.

14 oktober 2018 om 10:47

Nieuwe generatie die dicht in contact staat met de gehele wereldbevolking door de aanhoudende globalisatie. Dit is de levensstandaard voor vele steeds ietwat verbeteren

Prachtig gebaar en verstandige teksten van zo'n jonge speler. Zelfs als je vele miljoenen verdient, zoals Mbappé, lijkt het me verleidelijk om zo'n WK-premie zelf te houden. Respect hiervoor.

Mooi gebaar van zo'n jonge gast. Supertalent en zeker binnen 3 jaar winnaar Ballon d'Or.

Alvast voor alle azijnzeikers. 1. Ja, hij verdient veel geld naast deze premie, maar dat doen wel meer mensen en die doneren hun premie niet. 2. Hij wordt hiernaar gevraagd door een journalist en zit er dus niet zelf zomaar over op te scheppen.

Erg mooi gebaar! Er is nog Goed in deze wereld. We worden elke dag bestookt net ellende - dan is het mooi deze dingen te lezen.. De cynicus in mij denkt ook meteen aan de afteekbaarheid van giften - maar met zijn salaris en bonussen gaat hij niet snel naar een lagere belasting schaal :-) :-) Moge de nieuwe generatie top voetballers allen deze instelling hebben van flink doneren voor goede doelen

Als het recht uit zijn hart komt en het geen marketing stunt of pr dingetje is, dan is hij niet alleen voetballend fantastisch, maar ook als mens. Zo jong al begrijpen dat je met jouw positie in de wereld zo goed kan doen! Petje af!

Las laatst ergens dat er maar welgeteld één miljardair de Giving Pledge heeft ondertekent en de helft van zijn vermogen uitgeeft voor een betere samenleving. Niet iedere rijkerd zie je doneren, dit is een mooi gebaar van een 19-jarige. Weet niet eens of andere van rond zijn leeftijd in het Franse elftal hun premie hebben gedoneerd. Zoals Tim aangeeft, ze verdienen genoeg maar het ook doen is een heel ander ding! Chapeau

14 oktober 2018 om 11:07

Zijn er wel meer. Zit ff naar die lijst te kijken en zie al namen als buffett, gates en zuckerberg staan.

Punt. Kortom, niks aan toe te voegen. Zulke helden verdienen veel media aandacht

Ongeacht hoeveel geld Mbappe verdient en ongeacht hoe hoog de donatie is: Mooi gebaar! Nu hopen dat het goed besteed gaat worden.

Echt mooi van Mbappe dat hij zijn premie van Frankrijk doneert. Hij voelt dat hij wilt spelen voor het land en niet voor het geld. Hij verdient inderdaad al goed bij PSG.

En dat in een tijd dat de Denen staken omdat ze van mening zijn dat de Deense voetbalbond hen uitbuit (en ze meer geld zouden moeten krijgen). Petje af voor Mbappé. Fijn ook dat het in de media komt, want al is hij nog maar 19, er zijn genoeg profs die tegen hem opkijken en wellicht zijn voorbeeld volgen. Laten we het hopen.

14 oktober 2018 om 13:32

Dat ging niet om de bedragen, maar om het feit dat de Deense bond de portretrechten van de spelers wilde toeeigenen.

Geweldig voorbeeld op dit gebied. Ik vindt het sowieso belachelijk dat spelers betaald krijgen voor de nationale ploeg. Het is niet dat ze een de bouwvak moeten opzeggen om beschikbaar te zijn. Als je wint voor je land mag je je land ook wel wat teruggeven toch? Apart aan dit verhaal is dat er zoveel internationals op een wk zijn en 99% dus daarna op vakantie gaat met een extra zakcentje, ook al hebben ze misschien belabberd gespeeld

14 oktober 2018 om 14:56

Nou, ze geven toch een paar week vakantie op om een EK/WK te spelen. Daarnaast lopen ze het risico om geblesseerd te raken. Ook is voetbal hun werk en ik zou ook niet mijn werk gratis doen, ook al kan ik er wereldkampioen mee worden. Ook krijgt de landelijke bond genoeg geld ervoor, dus waarom zouden ze niet wat afdragen aan de spelers?

Natuurlijk een mooi gebaar, en nee, ik wil geen azijnzeiker zijn. Toch hoop ik dat voetballers meer gaan doneren. Als je echt wil bijdragen aan het verminderen van leed en armoede in de wereld, doneer dan meer en structureel. Je bent steen en steenrijk en gaat alleen maar nog rijker worden. Jij en je (klein)kinderen komen echt niks tekort als je in de salarisschaal van PSG zit. Dit soort voetballers kunnen zo'n enorme bijdrage leveren.

Met 400k veegt een Mbappe zijn kont af, bij wijze van spreken. Laat ik voorop stellen dat ik hier niet zeg dat het geen oprechte uit-het-hart actie van Mbappe was, maar hij kan het missen als kiespijn. Alle mensen die hier bij wijze van spreken een traantje bij wegpinken vind ik dan ook overdreven. Dat doe ik pas als hij echt een substantieel offer zou brengen op financieel gebied. Het argument dat dit een fantastische actie is alleen omdat zoveel rijke voetballers/miljonairs/miljardairs überhaupt al niks aan liefdadigheid doen vind ik dan ook gewoon onzin, dat is eerder nog triester dan dat het Mbappes actie zou moeten verheerlijken.

Prima actie van hem verder, nogmaals.

14 oktober 2018 om 18:04

je wilt een substantieel offer brengen?

Mbappe voetbalt pas 4 jaar. In zn eerste jaar zal hij vast een laag inkomen hebben, maar in zn laatste seizoen bij monaco verdiende hij 1 miljoen per jaar. Bij PSG verdiende hij het eerste jaar zijn monaco salaris. En afgelopen seizoen 15 miljoen. Dus bij elkaar zal hij zo'n 18 miljoen euro aan salaris hebben verdiend en daar komt nog wat sponsor gelden bij. Natuurlijk leeft Mbappe luxieus en geeft veel uit.

Maar op een salaris van 18 miljoen 420k uitgeven is 2.5% van zijn salaris ongeveer. Modaal inkomen in Nederland is 35K in een jaar. Omgerekend betekent dat mensen met een modaal inkomen zo'n 900 euro per jaar moeten doneren aan goede doelen om hetzelfde te moyenne te behalen. Doe jij dat?

Daarnaast is bijna een half miljoen in absoluut aantal ook al erg veel

14 oktober 2018 om 18:18

Ik ben lid van verschillende organisaties die zich inzetten voor o.a. natuurbehoud, waar ik naar draagkracht aan bijdraag. Verder wel een wat vreemde vergelijking om een modale Nederlander te vergelijken met een multi-miljonair voetballer. Wat ik al in mijn stuk zeg: Mbappe gaat nog veel rijker worden en hoeft zich helemaal nergens zorgen over te maken. Die 2.5 betekent voor een modale Nederlander veel meer dan voor een multi-miljonair.

Natuurlijk is een half miljoen veel, maar zeker als hij nog vele miljoenen gaat verdienen (waar hebben we het nog over met dat soort bedragen) hoop ik toch echt dat hij de tendens eens doorbreekt en structureel offers brengt als het hem echt zo aangaat. Ik ben het verheerlijken van rijke mensen die een percentage doneren die ze echt niet zullen missen wel een beetje zat. Dat is mijn ogen slechts het minste wat je kan doen als je in zo'n bevoorrechte positie verkeert, en dat ben je als je voor je baan zo buitenproportioneel vel geld verdient.

Kritische noten mag en moet je van mij kunnen plaatsen. En dan is het nog niet eens echt kritisch op Mbappe zelf, want hij geeft in ieder geval wel een goed voorbeeld en ik weet natuurlijk niet wat hij in de toekomst nog gaat doen. Ik hoop alleen gewoon dat hij en andere voetballers uberhaupt de stap zetten om echt structureel te gaan bijdragen aan goede doelen. Zij kunnen echt het verschil maken.

14 oktober 2018 om 19:07

Ben ik met je eens. Maar voor een 19 jarige nu is 400k erg veel. Hij had ook een extra Ferrari kunnen kopen. Denk dat veel tieners daar eerst aan denken. Ik hoop ook dat mbappe door blijft gaan met doneren. Mata doet dit ook samen met wat andere spelers. Maar mijn menig is dat het gebaar misschien belangrijker is dan het percentage dat ze afstaan. Natuurlijk is 5 euro idioot maar een paar procent van hun inkomen is een goed begin. We moeten langzaam opbouwen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Reims00
18.Rennes00
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
T. TuchelUnknown
M. BulkaKeeper
K. NavasKeeper
MarquinhosVerdediger
M. BakkerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

80 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Paris Saint-Germain 20 18 0 0
2018/2019 Paris Saint-Germain 29 33 5 1
2017/2018 Paris Saint-Germain 27 13 2 0
2017/2018 AS Monaco 1 0 0 0
2016/2017 Monaco II 2 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

Gedroomd vervolg blijft drie dagen na officieus debuut uit voor Xavi Simons

Paris Saint-Germain heeft zijn selectie voor de eindfase van de Champions League bekendgemaakt. Kylian Mbappé en Marco Verratti, wiens inzetbaarheid twijfelachtig is, maken deel uit van het keurkorps van trainer Thomas...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 9 augustus
Als Manchester United niet vandaag een toereikend bod uitbrengt op Jadon Sancho, is de transfer definitief van de baan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren