Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Man United-speler depressief na verloren CL-finale: ‘Ik pijnigde mezelf’

Laatste update:

Michael Carrick had het zwaar na de verloren Champions League-finale van 2009. De oud-middenvelder verloor met Manchester United van Barcelona met 2-0. Nadien kampte Carrick twee jaar met een depressie, zo geeft hij aan in gesprek met The Times. De situatie verslechterde bij het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

“He was mijn droom om op het WK te zijn, maar de waarheid is dat ik daar helemaal niet wilde zijn. Ik wilde thuis zijn”, aldus voormalig international van Engeland. Carrick gaf zichzelf de schuld voor de verloren Champions League-finale in Rome, aangezien hij een bal had weggegeven aan Barcelona, dat vervolgens de score opende via Samuel Eto'o.

“Ik pijnigde mezelf vanwege die goal. Ik vroeg mijzelf steeds af: 'Waarom deed ik dat?' Ik voelde me depressief, ik was heel erg down. Ik beschrijf het als depressie, want het was niet een kortstondig iets. Ik voelde me wel vaker slecht na bepaalde wedstrijden, maar na een paar dagen was dat wel weer over. Deze wedstrijd kon ik maar niet van me afzetten.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit kon wel eens een enorm onderschat probleem zijn. Je staat onder toezien van de halve wereld. Niet iedereen is zo stabiel om daar mee om te gaan. Hopelijk is de begeleiding sinds dien verbetert.

9 oktober 2018 om 12:01

Overdrijven is ook een kunst. Deze jongens krijgen zulke aanzienlijke bedragen dat ze voldoende psychische hulp kunnen krijgen. Wat denk je van militairen politieagenten artsen etc.. maar miauw wat zijn de voetballers toch zielig....

9 oktober 2018 om 12:10

Depressief zijn heeft echt niets te maken met geld hebben...

9 oktober 2018 om 12:12

Depressief om een spelletje voetbal wel. Dat is kwestie van relativeren wat je met voldoende hulp makkelijk zou moeten kunnen... Daarnaast wat carrick aangeeft lijkt me meer op een trauma dan een depressie.... dat depressie niks met geld verder te maken is verder natuurlijk overduidelijk..

9 oktober 2018 om 12:23

Wat een onzin. Er hoeven geen mensenlevens in het spel te zijn om een trauma op te lopen. Roep je dit alleen over voetballers, of ook over de duizenden mensen die jaarlijks depressief zijn omdat ze het leven om uiteenlopende redenen niet meer zien zitten?

9 oktober 2018 om 12:27

Empatisch vermogen van een goudvis dit. Wat een sneue reactie zeg.

De fans en zeker die van een club als Manchester United hebben hele hoge verwachtingen. Kijk alleen al wat er hier op het forum gebeurt als iemand in Oranje een slechte pot speelt.

Die druk is hoger dan wij ons kunnen voorstellen en je moet er maar net op een gezonde manier mee om kunnen gaan.

9 oktober 2018 om 12:28

Precies Sempros, mensen weten totaal niet hoe het is om depressief te zijn. Mensen denken vaak dat ze zich aanstellen terwijl het iets in je hoofd is waar zij niks aan kunnen doen. Het is meer dan een wedstrijdje voetbal. Het is ook de omgeving, de druk van het presteren van je team, supporters, de media, mensen in het algemeen die wat van je willen. Zo simpel is het allemaal niet, we weten nog niet eens zijn thuissituatie, waar mensen wel niet onderdoor kunnen gaan.

9 oktober 2018 om 12:31

Idd sempros. Peet34 os zeer kort door de bocht en weet weinig van wat een depressie is en wat het doet met mensen. Depressie kan ook voortkomen van een bevalling due niet helemaal goef verlopen is ondanks dat het kind kern gezond is. Zomaar een voorbeeld.

9 oktober 2018 om 12:34

Spreek uit ervaring heb er zelf 4 jaar last van gehad en het belangrijkste dat je leert is relativeren. Daarnaast de druk die ontstaat door wat mensen op het internet lezen? Dat kan je heel simpel oplossen door het gewoon niet te lezen. Daarnaast heb je als voetballer voldoende inkomen om als je het echt allemaal niet aankan kan je altijd nog je contract uitdienen en stoppen met de sport. Daarnaast nogmaals wat carrick in dit stuk beschrijft klinkt als een trauma niet als een depressie.
Altijd maar knap dat mensen zelf doen of ze er verstand van hebben maar het verder alleen kennen van verhalen...
Daarnaast baseer ik mijn mening op dit stuk of er verder situaties zijn wat een depressie bij hem zou kunnen triggeren wordt niet duidelijk uit dit stuk. Verder blijf ik op basis van mijn eigen ervaringen bij mijn mening, dat je dat een empatisch vermogen van een goudvis wilt noemen mag je doen.

9 oktober 2018 om 12:47

Je geeft aan dat het makkelijk te verhelpen is maar hebt er zelf 4 jaar last van gehad? Niet helemaal logisch. Daarnaast is elke situatie anders en kun je niet oordelen over hoe het bij andere is.

9 oktober 2018 om 12:52

Vraag ik me af waar je mij ziet zeggen dat het makkelijk te verhelpen is? Ik geef aan dat wat carrick hier beschrijft me eerder een trauma lijkt dan een depressie. Een trauma komt voort uit een moment wat in dit geval hier wordt beschreven, een depressie is een samenhanging van heel veel dingen, waar relativeren een heel belangrijk punt is om mee leren om te gaan, groot verschil met verhelpen.

9 oktober 2018 om 12:58

Peet34, ik ben al jarenlang topsportbegeleider en ben zelf in mijn jeugd ook dicht bij de topsport geweest. Maar door verschillende trauma's in dezelfde jeugd loop ik ook al een paar jaar bij de psychiatrie. Daarnaast heb ik ook familieleden en vrienden in zowel de topsport als de psychiatrie. Beiden werelden staan dus redelijk dicht bij mij. Ik ben misschien maar een vreemde voor je, maar geloof mij alsjeblieft als ik zeg dat je heel wat denkfouten maakt. Er zit geen direct verband tussen geld en het oplossen van mentale problemen: je kan immers geen geld in je hoofd stoppen om je mentale problemen af te kopen. Je kan inderdaad wel de beste psychische hulp inkopen, maar zelfs dan heb je geen enkele garantie dat je mentale problemen opgelost worden. Daarnaast zijn de topsportwereld en beroepen als militair en brandweerlieden nauwelijks te vergelijken, daar de mentale druk totaal anders in soort.

9 oktober 2018 om 13:05

Wel fijn dat jij dat voor een ander kan bepalen. Misschien een praktijkje openen?

9 oktober 2018 om 13:08

Je kan toch op basis van jouw eigen ervaring niet bepalen voor een ander wat een depressie is? Een kind dat veel gepest wordt bijv moet zich zeker ook niet aanstellen en relativeren? Iedere situatie is anders en ieder persoons emotie werkt anders hou alsjeblieft op met te doen alsof jij weet wat anderen door maken

9 oktober 2018 om 13:16

Wil je niet helemaal onderuit halen, maar volgens mij ga je te kort door de bocht. Volgens mij zit er juist bij topsporters een vorm van schaamte bij, waardoor het regelen van de juiste zorg vermeden wordt. Indien hij naar een psychiater zou zijn gegaan, komt dat op zeker in de krant. Velen zullen dan net als jij zeggen ze hebben zo veel geld wat stellen ze zich aan. In plaats van steun, die hij ook zeker zal krijgen, wordt hij dan veroordeeld.

9 oktober 2018 om 13:21

Nogmaals ik zeg nergens dat omdat hij geld heeft hij niet moet zeuren. Ik geef aan dar hij financieel onafhankelijk is, dus als die de mentale druk van topsport niet aankan en dat het puur hierdoor komt hij zou kunnen stoppen en dat dat anders is in vergelijking met bijv een militair die dagelijks ook onder een vorm van druk moet werken maar hiermee door moet gaan omdat die niet financieel onafhankelijk is. Ik zeg nergens dat een depressie van een rinker iemand minder erg is van een armer iemand. Ik geef slechts aan dat als de mentale druk van de sport de oorzaak is hij de mogelijkheid heeft om ermee te stoppen. Fcvoetbal, dat je kinderen erbij betrekt, is wel vreemd te noemen heb ik het nergens over gehad en gezegd.

9 oktober 2018 om 13:26

@lw12 in dat opzicht denk ik ook zeker dat dat een aspect van het probleem is.

9 oktober 2018 om 13:32

Het had niks met de mentale druk te maken. Hij verweet het zichzelf, hij haalde zichzelf naar beneden doordat hij een fout had gemaakt. Omdat jij het zo op jouw manier hebt ervaren wil niet zeggen dat het voor een ander ook zo moet zijn dat begrijp je toch zelf wel? Er zijn ook mensen die zichzelf te min vinden en in een depressie komen, kinderen die gepest worden, eenzame ouderen noem maar op. Er bestaat niet zo iets als een vorm van depressie en dat is wat jij hebt/ hebt gehad zonder respectloos te zijn. Zie je dat zelf nou echt niet in?

9 oktober 2018 om 15:25

Stefan Groothuis (schaatser) was zelfs stikdepressief tijdens zijn allerbeste schaatsprestaties. Het werkt bij iedereen anders. De ene kan helemaal niks meer tijdens depressie, de ander functioneert nog heel goed. De ene slaapt veel, de ander is slapeloos. De ene eet teveel, de ander valt juist veel af.

9 oktober 2018 om 17:00

Peet34, stel je eens voor dat Carrick destijds zou stoppen. Coutinho van NEC stopte een paar maanden geleden vanwege motivatieproblemen en moet je eens kijken wat voor reacties daarop kwamen. En dat was gewoon in 2018, hé. Kan je nagaan hoe dat in de tijd Carrick zou zijn afgelopen. En al helemaal als hij zou zeggen, "ik ben toch al financieel onafhankelijk, dan kan ik er net zo goed mee stoppen", wat jij dus zou doen. Dan zou Carrick een nog grotere shitshow over zich heen krijgen dan dat hij na die finale over zich heen kreeg. Carrick besloot echter niet voor die optie te kiezen, maar om door te gaan en zich erdoorheen te slaan. Dat verdient in mijn ogen juist respect, en niet de bullshit die jij probeert te strooien. Ik ben in ieder geval blij dat ik anno 2018, na een jaar of tien, meer en meer likeminded mensen hier tegen kom, zoals in de reacties boven die van mij.

9 oktober 2018 om 14:22

Sowieso kan de voetbalwereld echt een voorbeeld nemen aan de NBA hierin. Het afgelopen jaar is daar, onder aanvoering van prominente sterren als Demar Derozan en Kevin Love, mentale gesteldheid echt een heel stuk meer in het nieuws gekomen waardoor mensen toch makkelijker gaan inzien dat zelfs deze multimiljonairs (de topbasketballers verdienen meerdere keren meer dan de topvoetballers, afgezien van Messi, Neymar en Cr7) ondanks al hun geld en vrouwen en aandacht nog steeds kampen met depressies en dergelijke. En dan aan de andere kant zijn er basketballers die pech na pech hebben (derrick Rose en Jeremy Lin) en constant wel mentaal optimistisch kunnen blijven.

Ik vind het dan ook jammer om een reactie als peet34 te zien.. Iedereen kan depressie krijgen, ongeacht hoe "succesvol" je bent of wordt geacht te zijn. Ben in ieder geval blij om te zien dat het in ieder geval geen taboe meer is in de basketbalwereld en hopelijk binnenkort ook in de voetbalwereld (nba is een stuk progressiever dan voetbal dus dat komt nog wel).

9 oktober 2018 om 15:21

@y0y0y

Ik ben het met je eens, maar mentale problemen zijn nu eenmaal lange tijd taboe geweest. Als je er dan niet zelf mee te maken hebt gehad, dan is het niet raar dat je niet weet hoe dat werkt. Reacties van mensen die het niet begrijpen zullen er voorlopig nog wel zijn. Het maatschappelijke gesprek hierover is wel echt gestart, dus er zal ook vast meer begrip ontstaan. Toen in mijn vriendenkring depressie ter sprake kwam, viel het me op dat er totaal geen negatieve of veroordelende reacties waren. Er waren er veel die het in hun familie al eens meegemaakt hadden.

9 oktober 2018 om 15:18

@bobje

Je ziet bij sommige jeugdspelers dat ze de druk niet aan kunnen, en die worden dan als het ware op een natuurlijke manier uitgefilterd. Die halen dan gewoon de top niet.

Bij de spelers die de top wel halen zitten dus als het goed is weinig spelers die echt in zulke grote mate last hebben van de druk. Maar er zullen er altijd wel een paar zijn, zoals Carrick nu. Bovendien kan er natuurlijk in je hoofd veel gebeuren. Als je op je 18e de druk aan kan, hoeft dat 10 jaar later niet meer zo te zijn. Dus inderdaad, het is een onderschat probleem.

...en precies 2 jaar later.... verloor Manchester opnieuw van Barcelona in de CL finale, haha.

9 oktober 2018 om 17:37

Mark my words, Barca gaat donkere jaren tegemoet als Messi ermee stopt. Haha.

9 oktober 2018 om 22:52

"mark my words", nu doe je net alsof je een soort waarzegger bent. Elk team in de wereld heeft er last van als 1 van de beste voetballers ooit stopt met spelen. Dat weet iedereen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren