FIFA doet weer onderzoek na nieuwe ‘onschuldige’ video van Vida

Dinsdag, 10 juli 2018 om 13:48Tim Siekman • Laatste update: 17:16

Domagoj Vida is weer het gesprek van de dag. De Kroatische verdediger raakte in opspraak nadat hij samen met staflid Ognjen Vukojevic pro-Oekraïense leuzen debiteerde, waarna Vida een waarschuwing kreeg van de FIFA. Nu is een nieuw filmpje opgedoken en FIFA onderzoekt momenteel de situatie, zo meldt onder meer de BBC. Het lijkt echter te gaan om een groet naar bekenden van Vida in plaats van provocatie.

Vida, speler van Besiktas, en Vukojevic speelden eerder samen bij Dinamo Kiev en koesteren nog altijd liefde voor die club. "Leve Oekraïne" en "Deze overwinning is voor Dinamo Oekraïne" zeiden Vida en Vukojevic terwijl ze zichzelf filmden. Deze teksten liggen politiek gevoelig in Rusland, dat de afgelopen jaren in conflict is met Oekraïne. Vida kwam eraf met een waarschuwing van de FIFA.

In een nieuwe video dat dinsdag is opgedoken viert Vida, net als bij het vorige filmpje, feest na de kwalificatie naar de halve finale, nadat Rusland met strafschoppen werd uitgeschakeld. De verdediger roept, zittend naast staflid Ivica Olic en met een biertje in de hand, onder meer "Leve Oekraïne" en "Belgrado vlamt". FIFA doet onderzoek, zo meldt de BBC, maar de teksten van Vida lijken onschuldig.

'Belgrade' is namelijk een restaurant in Kiev dat wordt gerund door zijn goede vriend Jovan, een Serviër. Vida kwam, toen hij bij Dinamo Kiev speelde, daar regelmatig over de vloer. Aan het eind van de video geeft hij Jovan nog een kus, waardoor het onderzoek van de FIFA overtrokken lijkt. Vida ontkende eerder al dat hij kwade bedoelingen had met de video en zei dat zijn boodschap bedoeld was voor goede vrienden in Oekraïne.Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door the ref)

Als ik dit artikel lees denk ik: verschrikkelijk dat Vida een waarschuwing krijgt van de Fifa voor leuzen die sporters na een wedstrijd bezigen. Juist de Fifa laat zo zien dat zij politiek actief is door iets openlijk te verafschuwen wanneer er iets gebeurt wat eigenlijk buiten hun bereik hoort te vallen. Het voelt daarnaast overtrokken om de nieuwe situatie ook te bekijken.

10 juli 2018 om 15:31

Uhm, nee? Vida is degene die politiek getinte uitlatingen doet. Hij moet gewoon lekker roepen 'Hup, Kroatie' en meer van zulks. (De politieke spanningen tussen) Rusland en Oekraine staan verder los van het WK van Kroatie, dus ik zie niet in waarom dat enge staartje hier dan iets over meent te moeten zeggen? FIFA is juist goed bezig, door te proberen sport en politiek te scheiden. Los daarvan heb ik uiteraard ook een (niet al te positieve) mening over het regime van Poetin, maar stellen dat de FIFA politiek bezig is... Nee, dat klopt niet.

10 juli 2018 om 15:39

@champ86: wanneer er iets gezegd wordt door een sporter buiten het veld om, vind ik niet dat de Fifa daar iets van hoort te vinden. Noch wat van moet zeggen. Door als sportorganisatie juist onderzoeken te starten over activiteiten/gebeurtenissen wanneer er niet gesport wordt op het moment an sich, laat de Fifa haar politieke kant/selectieve kant zien. Dat zij het dan gooit op 'je moet politiek en sport scheiden' doet daar niets aan af.

Nu weet ik wel dat de Fifa met een hele lijst aan regels komt en zelf ook enige inmenging wil hebben in de orde en veiligheid, maar ze zijn hoe dan ook geen soeverein land. Het is 'maar' een organisatie, met bepaalde taken op sportgebied. In dit geval de sport voetbal. Hou je dan ook bij die sport!

Laat de Russische overheid er iets over zeggen. Desnoods afkeuren. Het gebeurt immers op haar grondgebied.

10 juli 2018 om 15:48

Vida zegt dit tijdens dit sportevenement van de FIFA. Direct na de wedstrijd. Het is dan te makkelijk om te stellen dat het niet tijdens de wedstrijd gebeurt en de FIFA er niets mee te maken heeft.

Dat het zou gaan om een politieke/selectieve kant vd FIFA snijdt ook geen hout. Immers, ALLE politieke uitlatingen worden tegen gegaan, niet enkel anti-Rusland uitlatingen.

10 juli 2018 om 16:11

@champ86: ik snap je standpunt. De vraag is dus wanneer het sportevenement eindigt. En het antwoord daarop lijkt mij niet eensluidend. Dat blijkt ook wel uit de verschillende antwoorden die wij geven. Voor mij is dat na de wedstrijd en niet tijdens de festiviteiten. Immers, het ligt niet aan de Fifa wat er in de kroegen van de speelsteden gebeurt. Jij hebt daar kennelijk een andere mening over, dat is je goed recht, maar dat maakt mijn mening niet per se onjuist.

We komen er niet uit, dus ik wens je een prettige dag toe. Geniet ervan .

10 juli 2018 om 16:26

Ik denk dat het evenement (het wk) eindigt na de sluitingsceremonie. Of iig na de finale. Je kunt moeilijk betogen dat het wk na elke wedstrijd eindigt en bij de volgende wedstrijd pas weer wordt hervat. Zo werkt een toernooi niet.

Je opmerking over festiviteiten en kroegen kan ik niet helemaal plaatsen, nu het gaat om een speler op dit wk (niet een random supporter) en het direct na de wedstrijd was.

We zitten idd niet op dezelfde lijn, maar dat is niet erg. Fijne avond!

10 juli 2018 om 16:33

@mexicanooo

Juridisch kan je daar een mooi boompje over opzetten. Tot waar en wanneer reiken de regels van de bond en van het toernooi? Ik heb het antwoord daar niet op.

Wat ik als voetbalsupporter wel weet, is dat voetballers op dit punt je hele arm grijpen als je ze een vinger ruimte geeft. Dus als de Fifa niet streng optreedt, dan heb je binnen no-time een eindeloze stroom statements en gedoe van voetballers die het nodig vinden om niet-sportgerelateerde zaken onder de aandacht te brengen. Dat vergiftigt de sport. Dus wat mij betreft prima dat de Fifa streng is. Als een speler of een deelnemende bond vindt dat de Fifa te streng is, dan gaan ze maar in bezwaar.

11 juli 2018 om 12:38

@ Mexicanooo

Het is heel simpel. De ploeg Kroatië neemt deel aan het WK, totdat de ploeg uitgeschakeld wordt valt men onder het gezag van de Fifa aangezien men tot dan actief is op het door hen georganiseerde toernooi.
Alle officials/spelers/bondsleden nemen deel aan dit evenement en hebben zich aan de regels te houden. Die schrijven voor dat men zich niet in woord en gebaar mag uitlaten omtrent politieke zaken (geen boodschappen op shirts etc, statements in de pers etc,etc etc).
Dit staat allemaal gewoon in de Fifa regels die voor iedereen toegankelijk zijn overigens.

Dus in het geval van Kroatië is dit tot a.s. zaterdag aangezien met of de finale of de troostfinale speelt. En in het geval van de 4 halve finalisten zal dit zelfs worden opgerekt tot de slotceremonie.

Zo moeilijk is het niet.

De Fifa is zelf de grootste boevenbende wat er is en iedereen moet keurig in hun keurslijf lopen. Stelletje corrupte nietsnutten zijn het.

10 juli 2018 om 16:35

Dat eerste is waar.

Maar wat zou je oplossing dan zijn? Dat de Fifa nergens meer tegen optreedt, omdat ze zelf ook een boevenbende zijn? Dan wordt het een nog grotere chaos.

Vooral mooi dat de BBC dit meldt.. Dat zelfs zij zich schuldig maken aan psychologische oorlogsvoering...

Ik vind Kroatie enorm hypocriet hierin. Vukojevic, een b-assistent wordt zonder pardon weggebonjourd en naar huis gestuurd, maar Vida komt om hetzelfde weg met een berisping...

Dit is meer de Engelse media die wat stennis loopt te schoppen en waarschijnlijk een b vertaler in dienst heeft. Hij zingt een Servisch liedje "kafana je moja sudbina". Gori Beograd = Belgrade is on fire / Belgrade supports Croatia. Jovan is een Servische naam en hij zingt het voor hem. Op het einde zegt ie nog: Pusa Bok = Kus en tot ziens. Waarschijnlijk voor een Servische vriend of kennis. In dit geval dus niet veel op aan te merken ookal had ik hen graag geschorst gezien voor zijn rol in 1-7 en zijn Oekraïense bemoeienis.

De knipoog Kroaat. Ik wordt elke keer weer sacherijnig als ik hem zie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Kroatië

FIFA ranking: 11
30 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. LivajaAanvaller
Z. DalićUnknown
I. GrbićKeeper
N. VlašićMiddenvelder41
A. KramarićAanvaller40
D. Ćaleta-CarVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Kroatië.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Kroatië.

4 fans
Verdediger, 32 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren